Μονόλογοι

Οι κομματικοί, οι Ομπρελαίοι και οι πασοκογενείς της διεύρυνσης: Πώς ο Τσίπρας άφησε ανικανοποίητες όλες τις... συνιστώσες

30/05/2022 12:31

Προσπάθησε να κινηθεί με μαεστρία ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς και εχθρικούς μεταξύ τους πόλους και όπως ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα άφησε ανικανοποίητους τους περισσότερους.


Αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα που πράγματι είχε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση στο κόμμα του. Από τη μια τους νικημένους και ιδιαίτερα πληγωμένους της «Ομπρέλας», της αριστερής του αντιπολίτευσης που ωστόσο δεν ήθελε να τους σπρώξει από το χείλος του γκρεμού που βρέθηκαν μετά τις εκλογές για τη νέα Κ.Ε.

Από την άλλη είχε να χειριστεί τη λεγόμενη κομματική γραφειοκρατία από την οποία αναδείχτηκε και ο ίδιος και που αποτελούσαν τους βασικούς του συμμάχους στη μέχρι τώρα πορεία.

Τρίτος πόλος ήταν οι άνθρωποι που υποτίθεται εκπροσωπούν τις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι αιρετοί, οι βουλευτές. Με λίγα λόγια οι πρώτοι ασχέτως δυνατοτήτων πολιτικών και δυνατότητας να συμβάλλουν. Αυτοί από τη στιγμή που η ψηφοφορία έγινε δημόσια και εξασφάλισαν τις πρωτιές λόγω της δημοφιλίας τους είχαν και δικαίως τις ανάλογες απαιτήσεις. 

Τέταρτον ήταν τα στελέχη που έτρεξαν την υπόθεση της διεύρυνσης. Αναφέρομαι στους πασοκογενείς κυρίως που αντιμετώπισαν όλη την αντιπαράθεση, τη γραφειοκρατία του κόμματος και κυρίως την «Ομπρέλα». Αυτοί θεωρούσαν πως μετά την «νίκη» και την επιβράβευση της πρότασής τους -ανοιχτές εκλογές, ανοιχτές κάλπες, ανοιχτές πόρτες, «μπάτε σκύλοι αλέστε» κλπ, θα αναλάμβαναν να δώσουν το στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα. Το σχέδιό τους περιλάμβανε ισχυρό ρόλο-κόμμα και εντολή για βήματα διεύρυνσης και συνεργασιών στις δημοτικές εκλογές, δημιουργία μεγάλων παρατάξεων στα συνδικάτα, πολιτική με κεντροαριστερό και όχι με σκέτο κινηματικό πρόσημο σε όλους τους χώρους.


Κατά τη γνώμη μου αυτοί ήταν οι μεγάλοι χαμένοι χθες. Ο Τσίπρας επέλεξε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην κομματική γραφειοκρατία, τους αιρετούς και την «Ομπρέλα». Η επιλογή της Σβίγκου ξάφνιασε πολλούς που αδυνατούν να αντιληφθούν τι έχει να του προσφέρει πέραν του ότι δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στους... Ομπρελαίους, αφαιρώντας τους το τελευταίο κομμάτι της νέας γενιάς στελεχών που τους είχε απομείνει (μετά την απομάκρυνση Τζανακόπουλου κλπ).


Η εσωτερική αμφισβήτηση του Τσίπρα έδωσε μια απρόσμενη επιτυχία στους αμφισβητίες όταν έσπασε η γραμμή του και κατάφεραν να εκλεγούν τρεις από τους επιφανείς Ομπρελαίους που δεν περιλαμβάνονταν στην πρότασή του. Ανάμεσά τους ο Νίκος Φίλης ο οποίος είχε υψώσει αρκετά τους τόνους σε κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός με την ταυτόχρονη μη εκλογή τριών υποψηφίων που πρότεινε και κυρίως του προερχομένου από την αντιδικτατορική γενιά του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Τζουμάκα φόρτισε το κλίμα ανάμεσα στους πασοκογονείς που θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να αφεθεί απροστάτευτος να ταπεινωθεί από την κομματική γραφειοκρατία, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν στα σόσιαλ. Αν δεν μπορούσε να τον προστατεύσει, λένε, ας μην τον πρότεινε.


Ενδεικτικό, τέλος, αυτού του κλίματος είναι η δημόσια ανάρτηση του Χρήστου Οικονόμου, δημοσιογράφου και από τους επιφανείς μαχητές της στρατηγικής της διεύρυνσης. «Όχι πρόεδρε, ως εδώ» είναι ο τίτλος της μακροσκελούς ανάρτησής του στο Facebook και εκεί ενημερώνει «Ε λοιπόν, πρόεδρε, το ταξίδι μου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τελειώνει σήμερα εδώ! Εσύ θα κρίνεις -και ελπίζω να κατανοήσεις πριν να είναι πολύ αργά- αν η ανταλλαγή εμού και όλων σαν κι εμένα (και είμαστε πολλοί, πολύ περισσότεροι απ' όσο φαντάζεσαι) με τους "ομπρελαίους" που σε χτύπησαν αλύπητα όταν εμείς σε στηρίζαμε, άξιζε τον κόπο.

Καλή νύχτα και καλή τύχη!».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση



O… ανθηρόστομος