Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι επικείμενες εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι διαγραφές και τα τηλεφωνήματα του Παπαγεωργόπουλου. Γράφει ο Σαλονικιός
    16/08/2023 11:53

    Οι επικείμενες εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι διαγραφές και τα τηλεφωνήματα του Παπαγεωργόπουλου. Γράφει ο Σαλονικιός

    Τις πιο ήρεμες και χαλαρές ημέρες του χρόνου βιώνει αυτήν την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη. Όπως είθισται άλλωστε κάθε χρόνο, παρότι τώρα απέχουμε μόλις ενάμιση μήνα από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όμως, ακόμη και οι υποψήφιοι, θέλησαν να πάρουν κάποιες τελευταίες ανάσες πριν να μπουν στην τελική ευθεία. Αλλά και να ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, δεν υπήρχε κοινό να τους ακούσει.

    Εξαίρεση αποτέλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος προχθές βρέθηκε στη Χειμάρρα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν βορειοηπειρωτικά σωματεία, για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και ορκωμοσίας του προσφάτως εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη ο οποίος παραμένει επί τρεις μήνες φυλακισμένος.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι «ο λαός της Μακεδονίας είναι δίπλα σας. Κι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου». Μίλησε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη διεθνοποίηση της υπόθεσης Μπελέρη, μέσω επιστολών που απέστειλε προς όλους τους δημάρχους των πόλεων που έχουν αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη, «από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Χθες ο Ζέρβας βρέθηκε στο Βέρμιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά όπου προσέρχονται χιλιάδες προσκυνητές, μεταξύ αυτών και πολλοί Θεσσαλονικείς. Ένας άλλος υποψήφιος δήμαρχος, ο Στέλιος Αγγελούδης, παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο, πλαισιωμένος από μερικούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

    Από σήμερα αρχίζει εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων καθώς απέχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες από ένα πρώτο ορόσημο που είναι η 31η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στα Πρωτοδικεία οι συνδυασμοί.

    Η προθεσμία αυτή πιέζει όλους τους υποψηφίους, άλλους, όσους έχουν κλείσει σχεδόν το συνδυασμό τους λιγότερο, άλλους, όσους βρίσκονται πολύ πίσω, περισσότερο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Ζέρβας, Αγγελούδης και ο Σπύρος Πέγκας, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, στη δεύτερη οι τρεις υποψήφιοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή οι Γιώργος Ορφανός, Δρόσος Τσαβλής και Σάκης Τζακόπουλος.

    Οι πληροφορίες λένε ότι τις προσεχείς ημέρες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις, καθώς οι τρεις βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Το σίγουρο πάντως, είναι, πως δεν πρόκειται να κατέβουν και οι τρεις στις εκλογές.

    Φήμες, ή μήπως όχι;

    Ο λόγος δεν είναι βεβαίως κάποιες διαρροές των τελευταίων ημερών περί επικείμενων διαγραφών για όσους δεν στηρίζουν τους υποψηφίους στους οποίους το κυβερνών κόμμα έχει δώσει χρίσμα, εν προκειμένω δηλαδή τον Ζέρβα. Δεν πρόκειται κανείς από τους τρεις να κάνει πίσω εξ αιτίας αυτού, ακόμη και εάν αποδειχθεί βάσιμο. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι η μοναχική πορεία δεν οδηγεί στη γη της επαγγελίας και αναζητούν συνοδοιπόρους, έστω και στο παρά πέντε.

    Όσον αφορά τις απειλές περί διαγραφών, θα είχε ενδιαφέρον εάν όντως προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση το Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζω ότι το 2019 η ΝΔ είχε δώσει χρίσμα στον Νίκο Ταχιάο ο οποίος είχε απέναντί του άλλους δύο νεοδημοκράτες, τον Ζέρβα και τον Ορφανό. Τότε δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πλευράς ΝΔ και πολύ καλά έκανε.

    Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης τώρα, θα φανέρωνε αμηχανία και ανησυχία ως προς την ορθότητα της επιλογής της, κάτι που δεν εξυπηρετεί ούτε την ίδια, ούτε φυσικά τον Ζέρβα. Άλλωστε, αυτές τις κινήσεις τις κάνεις στην ώρα τους, πριν δηλαδή να εκδηλωθούν δημοσίως τα στελέχη σου, στο παρά πέντε, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

    Τηλεφωνήματα

    Μιας και είμαστε στον κεντρικό δήμο να σας πως κάτι που πληροφορήθηκα, και το διασταύρωσα, από αρκετές πλευρές. Μαθαίνω λοιπόν, ότι τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται υπέρ της υποψηφιότητας Ζέρβα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αρκετοί πρώην συνεργάτες του, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη που ήταν σε θέσεις προϊσταμένων στο δήμο επί ημερών του, πλαισιώνουν τον νυν δήμαρχο.

    Πάντως, η εμπλοκή του Παπαγεωργόπουλου είναι διακριτική και περιορίζεται σε κάποια τηλεφωνήματα προς διάφορους από τους οποίους ζητά να στηρίξουν τον Ζέρβα. Όπως το ίδιο κάνει και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος του οποίου ο γιος, θυμίζω, είναι υποψήφιος με τον Ζέρβα.