Λόγια του Βαρδάρη

  • Οι δύο Θεσσαλονικείς που «καθάρισαν» για την Ευρώπη
    17/01/2021 16:46

    Οι δύο Θεσσαλονικείς που «καθάρισαν» για την Ευρώπη


    Ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό έπαιξαν δύο Θεσσαλονικείς στην προμήθεια επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τις ανάγκες της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιεύματα για την απόφαση της Κομισιόν να αγοράσει μια νέα παρτίδα εμβολίων για τις ανάγκες του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου, που φέρουν τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας Αλμπερτ Μπουρλά να αναλαμβάνουν δράση και να λύνουν το πρόβλημα της στενότητας των δόσεων των εμβολίων που πήγε να δημιουργηθεί στις αρχές του χρόνου.

    Τότε που οι εσωτερικές αντιδράσεις στη Γερμανία έφεραν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ αλλά και συνολικά την Κομισιόν, όπου προΐσταται η επίσης Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Κάπου εκεί έπεσαν τα πρώτα τηλέφωνα μεταξύ των δύο Θεσσαλονικέων, που γνωρίζονται μεταξύ τους, κλείστηκε το ραντεβού με την πρόεδρο της Κομισιόν και τελικά μπήκε σε ράγες η νέα συμφωνία για τα εμβόλια, που προβλέπει την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων εμβολίων που θα αρχίσουν να παραδίδονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα βοηθήσουν έτσι ώστε η Ευρώπη να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του πληθυσμού της.

    Για την ιστορία να πούμε ότι οι δύο Θεσσαλονικείς είναι περίπου συνομίληκοι. Ο μεν Σχοινάς αποφοίτησε το 1986 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, δε Μπουρλάς μια χρονιά αργότερα όταν και πήρε το πτυχίο της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Πρόσφατα δε συναντήθηκαν ξανά στην πλατεία Αριστοτέλους στις 28 Αυγούστου της περασμένης χρονιάς. Μάλιστα ο κ. ο κ. Σχοινάς στη σχετική ανάρτηση είχε επισημάνει το «πόσο εξαιρετικό είναι να ξανασυναντά τον συμπατριώτη του, στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, από όπου και οι δύο ξεκινήσαμε τις διεθνείς μας διαδρομές». Με τη συζήτηση να περιστρέφεται στην πανδημία, την πρόοδο -και τη δίκαιη διανομή- του εμβολίου, τις ευρωατλαντικές σχέσεις και τον Άρη.