Μονόλογοι

Οι απειλές της Ζωής κατά βουλευτών Θεσσαλονίκης, ο δανεισμός λεωφορείων από τον ΟΑΣΘ και τα τσίπουρα του δημάρχου. Γράφει ο Σαλονικιός

01/11/2023 10:43

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου η Πλεύση Ελευθερίας η οποία κατάφερε να εισέλθει οριακά στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 3,17%, εξέλεξε οκτώ βουλευτές. Σύμφωνα, όμως, με την πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου το κόμμα της διαθέτει ουσιαστικά 107 βουλευτές μιας και ίδια, όπως δήλωσε, κάνει για εκατό! Συνεπώς, ποιο το πρόβλημα μετά την αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των δύο βουλευτών της Θεσσαλονίκης, του Μιχάλη Χουρδάκη στην Α' και της Αρετής Παπαϊωάννου, που συμβαίνει να είναι και μητέρα του, στη Β' Θεσσαλονίκης; Τι 107, τι 105; Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι εάν και άλλοι δύο βουλευτές της Ζωής την εγκαταλείψουν τότε θα πάψει το κόμμα να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα και η ίδια θα πάψει να είναι πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γι' αυτό και τα “πήρε”, και απειλεί, και στέλνει τελεσίγραφα για παράδοση των δύο εδρών εντός 48 ωρών.

“Τους καλούμε εντός 2 ημερών να δώσουν πίσω τις έδρες τους, χωρίς να χρειαστεί καμία νομική, πολιτική και κοινοβουλευτική ενέργεια που θα τους φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση”, ήταν η ακριβής διατύπωση του τελεσιγράφου. Η Ζωή διανθίζει το τελεσίγραφό της και με διάφορες αναφορές του στυλ ότι η συμπεριφορά των δύο βουλευτών “είναι ανεπίτρεπτη Κοινοβουλευτικά και απαγορευτική για τις αριστερές αρχές που προασπίζεται με κάθε τρόπο το κίνημά μας εντός και εκτός του κοινοβουλίου”. Παράλληλα, τους καλεί “να μη συνεχίσουν να ευτελίζουν άλλο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να σεβαστούν τον αγώνα και τα όνειρα των χιλιάδων ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας και τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν όλοι, ακόμη και πολίτες που παραδοσιακά δεν μας ψηφίζουν, από την Πλεύση Ελευθερίας και το ρεύμα που δημιουργείται”.

Μόνον που είναι η ίδια η Ζωή εκείνη που ευτελίζει τις “αριστερές αρχές”, αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο και το θεσμό του βουλευτή. Η Κωνσταντοπούλου αντιλαμβάνεται τους βουλευτές του κόμματός της σαν υπαλλήλους της· όποτε θέλει τους προσλαμβάνει, όποτε δεν της αρέσουν τους απολύει. Διότι πράγματι, ο Χουρδάκης και η Παπαϊωάννου έγιναν βουλευτές χάρη στη Ζωή. Εκείνη τους τοποθέτησε πρώτους στα ψηφοδέλτια της Α' και της Β' αντιστοίχως τον Ιούνιο και δεδομένου ότι οι εκλογές έγιναν χωρίς σταυρό, εξελέγησαν. Νωρίτερα, βεβαίως, η Κωνσταντοπούλου, αγνόησε τους ψηφοφόρους της Πλεύσης Ελευθερίας, τους οποίους τώρα επικαλείται, καθώς εκείνοι, στις εκλογές του Μαΐου είχαν αναδείξει άλλους στις δύο πρώτες θέσεις σε Α' και Β'. Όμως η Ζωή αποφάσισε να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της και τώρα εξανίσταται και απειλεί. Όπως λέει και ο λαός μας, “ας πρόσεχε”!

Σουρεαλισμός

Ξεκινούν σήμερα 1η Νοεμβρίου τα δρομολόγια των δύο υποστηρικτικών express λεωφορειακών γραμμών προκειμένου να βελτιωθούν οι καθημερινές συνθήκες μετακίνησης των επιβατών και να απαλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις από την κατασκευή του Flyover. Πρόκειται για τη γραμμή Νο 43 «Τοπικό Ευόσμου» η οποία θα ενώνει τον Τερματικό Σταθμό Κάτω Ηλιούπολης στον Εύοσμο με τον Τερματικό Σταθμό «Βούλγαρη» και για τη γραμμή Νο 45 «Κ.Τ.Ε.Λ. Μακεδονία - Κ.Τ.Ε.Λ. Χαλκιδικής – Cosmos» που θα ενώνει τον Τερματικό Σταθμό «ΚΤΕΛ Μακεδονία» με τον Ανατολικό Σταθμό ΙΚΕΑ”. Οι δύο αυτές λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν για συγκεκριμένες στάσεις κατά τις ώρες αιχμής της ημέρας 7:00 – 17:00.

Το μέτρο είναι ασφαλώς θετικό καθώς ό,τι προστίθεται στο εξαιρετικά προβληματικό σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, είναι καλό. Δες τε όμως το σουρεαλιστικό της όλης υπόθεσης. Η εκτέλεση των δρομολογίων και σε αυτές τις δύο γραμμές εκχωρείται από τον ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα, όμως, ο Οργανισμός εκχωρεί στα ΚΤΕΛ και τα 16 λεωφορεία που απαιτούνται καθώς ο ΟΑΣΘ, διαθέτει μεν λεωφορεία, έστω και μισθωμένα, αλλά δεν έχει οδηγούς για να τα οδηγήσουν. Αυτούς θα τους βάλει το ΚΤΕΛ! Δηλαδή ο ΟΑΣΘ πληρώνει περί τις 43.000 ευρώ το μήνα για τη μίσθωση αυτών των 16 λεωφορείων και τα χορηγεί στο ΚΤΕΛ καθώς αδυνατεί να τα αξιοποιήσει. Τώρα, ποιος θα εισπράττει τα κόμιστρα μην με ρωτάτε. Μπορεί να μην το έχουν ξεκαθαρίσει ούτε οι ίδιοι.

Τα Καζάνια

papadopoulos-tsipoyro.jpg

Το 2023 ήταν μια μάλλον καλή χρονιά για τον δήμαρχο Θέρμης. Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος επανεξελέγη για έβδομη φορά δήμαρχος, λαμβάνοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό (70,82%) σε σχέση με όλες τις προηγούμενες φορές. Παράλληλα, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές έγινε για τρίτη φορά παππούς καθώς απέκτησε ένα ακόμη εγγονάκι.

Υπήρξε όμως και ένας τομέας στον οποίο φέτος δεν τα πήγε τόσο καλά. Αναφέρομαι στις οινοποιητικές επιδόσεις του καθώς, ως γνωστόν, ο Παπαδόπουλος εδώ και πολλά χρόνια παράγει το δικό του κρασί, ονόματι “Δημαρχιακόν” και το δικό του τσίπουρο.

Φέτος όμως η χρονιά δεν πήγε πολύ καλά. Λίγο η ενασχόλησή του με τις εκλογές, λίγο η επιδρομή από τα μαυροπούλια στο αμπέλι, είχαν ως αποτέλεσμα οι ποσότητες από στέμφυλα που έφτασαν στο Καζάνι να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, το μακρύ τραπέζι στήθηκε και φέτος στο καζάνεμα, απ' όπου παρέλασαν φίλοι, συνεργάτες, υποψήφιοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι κ.ά. Η μυσταγωγία κράτησε από νωρίς το μεσημέρι, ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Και του χρόνου με υγεία


O Σαλονικιός