ΔΙΕΘΝΗ

Οι άνθρωποι του Πούτιν: Ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες που φιγουράρουν στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης

Ε.Ε., ΗΠΑ και Βρετανία έχουν στο στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα με στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν

 06/03/2022 10:10

Οι άνθρωποι του Πούτιν: Ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες που φιγουράρουν στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης

Δήμητρα Τσαμποδήμου

Οι πρωτοφανείς και σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως λένε οι πηγές από το Κρεμλίνο εξέπληξαν όχι μόνο τον ρωσικό λαό, αλλά ακόμη και τον "Τσάρο", όμως αυτές δε στρέφονται μόνο ενάντια στο κράτος, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται πολύ κοντά στον Πούτιν και την κυβέρνησή του.

Πρώτη στο χορό των σκληρών κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων μπήκε η Βρετανία όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι ολιγάρχες, όμως παρά τον πανικό που έχει καταλάβει πολλούς απ' αυτούς με πιο προβεβλημένο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς που μεταβίβασε εσπευσμένα το πλειοψηφικό πακέτο της Τσέλσι κι έβαλε και πωλητήριο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι κυρώσεις. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, έχουν βάλει συγκεκριμένα πρόσωπα στο στόχαστρο, παγώνοντας τους λογαριασμούς ακόμη και του ίδιου του Πούτιν αλλά και του ισχυρού ΥΠΕΞ του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ποιους, όμως, ολιγάρχες και για ποιους λόγους έχουν "παγώσει" Βρετανία, Ε.Ε. και ΗΠΑ;


Ποιους "κόβει" το Ηνωμένο Βασίλειο


Ντένις Μπόρτνικοφ

Ο αντιπρόεδρος της κρατικής VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, είναι γιος του Alexander Bortnikov, διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του διαδόχου της KGB.

Πετρ Φράντκοφ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Promsvyazbank είναι επίσης ο γιος του Mikhail Fradkov, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και πρώην διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Έλενα Γκεοργκίεβα

Η πρόεδρος της Novikombank, θυγατρικής της μεγάλης ρωσικής αμυντικής επιχείρησης Rostec, που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος.

Μπόρις Ρότενμπεργκ

Ο συνιδιοκτήτης της SMP Bank, η οποία συνδέεται με την ενεργειακή εταιρεία Gazprom, περιγράφεται ότι έχει «στενούς προσωπικούς δεσμούς» με τον Πούτιν, φίλο από την παιδική του ηλικία, όταν προπονούνταν μαζί στο τζούντο.

Ιγκόρ Ρότενμπεργκ

Ανιψιός του Μπόρις που έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Ελέγχει τις μεταφορικές επιχειρήσεις και έχει επίσης συνδεθεί με την Gazprom.

Κίριλ Σαμάλοφ

Στα 39 του είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και πρώην γαμπρός του Πούτιν. Ο γιος του Νικολάι Σαμάλοφ, μεγαλομετόχου της τράπεζας Rossiya, έβγαζε τα χρήματά του από τα πετροχημικά είναι μέτοχος και διευθυντής της πετροχημικής εταιρείας Sibur.

Ιγκόρ Σουβάλοφ

Έχει δύο πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο του Λονδίνου αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων λιρών. Είναι επικεφαλής της Vnesheconombank, η οποία υπήρξε βασική πηγή χρηματοδότησης για τις δουλειές του Κρεμλίνου. Αντιμετωπίζει πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση και κανένας Βρετανός πολίτης ή επιχείρηση δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Γιούρι Σλιουσάρ

Ο επικεφαλής της United Aircraft Corporation, σημαντικός προμηθευτής του ρωσικού στρατού και βασικό πρόσωπο στον αμυντικό της τομέα.

Γκενάντι Τιμτσένκο

Ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος φίλος του Πούτιν είναι ιδιοκτήτης της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Volga Group, η οποία διαθέτει συμμετοχές σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αλισέρ Ουσμάνοφ

Κορυφαίος Ρώσος ολιγάρχης, είχε σημαντικά συμφέροντα σε αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους -το 2018 πούλησε το μερίδιό του στην Άρσεναλ, ενώ την Τετάρτη η Έβερτον κινήθηκε για να αναστείλει όλες τις χορηγικές συμφωνίες με την εταιρεία USM Holdings. Ο Ουσμάνοφ κατέχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μέτοχος στον όμιλο σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα Metalloinvest και δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου.

Personae non gratae για τις ΗΠΑ 

Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ

Γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Surgutneftegas, μιας εταιρείας πετρελαίου που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και υπόκειται σε κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2018.

Όλεγκ Ντεριπάσκα

Ο ιδρυτής της Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, μια κίνηση για την οποία έχει κινηθεί νομικά. Ήταν πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας ενέργειας EN+ Group και μέχρι το 2018 ήταν επικεφαλής της United Company RUSAL, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου στον κόσμο.

Σεργκέι Τσεμέζο

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ρωσικής αμυντικής επιχείρησης Rostec.

Σεργκέι Ιβάνοφ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Alrosa και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprombank, είναι γιος του Σεργκέι Μπορίσοβιτς Ιβάνοφ και φέρεται να είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν και πρώην επικεφαλής του προεδρικού εκτελεστικού γραφείου.

Σουλεϊμάν Κερίμοφ

Πτυχιούχος οικονομολόγος, ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης εκπροσωπεί επίσης τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στο ομοσπονδιακό συμβούλιο ή τη γερουσία της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι έχει μεγάλο μερίδιο στον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ρωσίας, την Polyus.

Αντρέι Κόστιν

Ο πρόεδρος και πρόεδρος της κρατικής VTB και μέλος του ανώτατου συμβουλίου του πολιτικού κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Βλαντιμίρ Κιριγιένκο

Ο διευθύνων σύμβουλος του VK Group, μητρικής εταιρείας της κορυφαίας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, VKontakte. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον πατέρα του, Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος υπηρετεί ως πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του προεδρικού γραφείου.

Αλεξέι Μίλερ

Προεδρεύει της διαχειριστικής επιτροπής της Gazprom.

Αντρέι Πατρούσεφ

Υπηρέτησε σε ηγετικούς ρόλους στη Gazprom Neft, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, και εργάζεται στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Είναι γιος του Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις τον Φεβρουάριο.

Γεβγκένι Πριγκόζιν

Με το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» λόγω της επιχείρησης εστιατορίων στην οποία έκανε την περιουσία του, τα ενδιαφέροντα του Πριγκόζιν περιλαμβάνουν τώρα ένα διαβόητο διαδικτυακό «εργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, γνωστό ως Internet Research Agency.

Αντρέι Πούτσκοφ

Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας VTB.

Αρκάντι Ρότενμπεργκ

Ο πατέρας του Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και αδερφός του Μπόρις, γνωρίζουν τον Πούτιν από την παιδική ηλικία. Μαζί με τον Μπόρις, ήταν συνιδιοκτήτης της Stroygazmontazh, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές τροφοδοσίας στη Ρωσία. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο του 2014.

Ιγκόρ Σέτσιν 

Πρόεδρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών και μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012.

Ιβάν Σετσίν

Γιος του Ιγκόρ Σέτσιν, είναι διευθύνων σύμβουλος της Rosneft.

Αντρέι Σκοτς

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του χάλυβα είναι μέλος της Κρατικής Δούμας από το 1999 και εκπροσωπεί το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.

Γιούρι Σόλοβιεφ

Υψηλόβαθμο στέλεχος της VTB Bank.

Νικολάι Τοκάρεφ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Transneft, μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλεξάντερ Αλεξαντρόβιτς Βεντιάκιν 

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της πλειοψηφικής κρατικής Sberbank, του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας.

Βίκτορ Βέκσελμπεργκ

Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ρώσος δισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ομίλου Renova, ενός ρωσικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.

Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στους Denis Bortnikov, Petr Fradkov, Boris Rotenberg, Kirill Shamalov, Igor Shuvalov, Gennady Timchenko και Alisher Usmanov. 


Οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Πετρ Άβεν 

Βασικός μέτοχος της Alfa-Bank, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας, είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον επενδυτικό όμιλο LetterOne Group (L1).

Μιχαήλ Φρίντμαν

Ο Ουκρανικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της LetterOne και συνιδρυτής της Alfa-Group, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους της Ρωσίας.

Ντμίτρι Γκριγκορένκο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κυβερνητικού επιτελείου προεδρεύει επίσης του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας VTB. Ως πρώην διευθυντής της ρωσικής φορολογικής υπηρεσίας, δημιούργησε ένα νέο φορολογικό σύστημα στη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας μετά την προσάρτησή της.

Κονσταντίν Κνιρίκ

Λέγεται από την ΕΕ ότι είναι φιλορώσος ακτιβιστής που διευθύνει την MediaGroup News Front Ltd, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο εγγεγραμμένο στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος της Κριμαίας του φιλο-Κρεμλίνου κόμματος Rodina.

Σέμνος Κολέροφ

Ο συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της πύλης Regnum, την οποία η ΕΕ λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει «για να διαδώσει επιθετικές και μεροληπτικές προπαγανδιστικές αφηγήσεις κατά της Ουκρανίας και να προωθήσει μια θετική στάση στην προσάρτηση της Κριμαίας και τις ενέργειες των αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Συχνά απεικόνιζε την Ουκρανία ως φασιστική ή νεοναζιστική χώρα.

Αλεξέι Μορντάσοφ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, είναι στενός φίλος του Πούτιν, κατέχει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης TUI και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος. Είναι πρόεδρος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Severgroup.

Αλεξάντερ Πονομαρένκο

Έκανε την περιουσία του στον τραπεζικό τομέα, τα λιμάνια, τα εμπορικά ακίνητα και την κατασκευή αεροδρομίων, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του αεροδρομίου Sheremetyevo της Μόσχας.

Βιολέτα Πριγκόζινα 

Μητέρα του Γεβγκένι Πριγκόζιν και ιδιοκτήτρια της Concord Management and Consulting LLC, η οποία ανήκει στον όμιλο Concord, που ιδρύθηκε και ανήκε μέχρι το 2019 στον γιο της.

Λιούμποφ Πριγκόζινα

Η σύζυγος του Πριγκόζιν και ιδιοκτήτρια της Agat LLC, θυγατρικής της Concord Management and Consulting LLC.

Μαξίμ Ρεσέτνικοφ

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας VTB.

Σεργκέι Ρόλντουγκιν

Πρώην βασικός τσελίστας της ορχήστρας του θεάτρου της Όπερας Κίροφ, είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρία. Περιγράφεται από την ΕΕ ως «μέρος του δικτυακού χρηματοδοτικού σχήματος του Πούτιν».


Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον Denis Bortnikov, Petr Fradkov, Igor Shuvalov, Gennady Timchenko και Alisher Usmanov. Δείτε τις καταχωρίσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων του ΗΒ για λεπτομέρειες. Έχει επίσης επιβάλει ποινές σε άτομα που μόλις χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Andrey Kostin, Yevgeny Prigozhin, Igor Sechin και Nikolay Tokarev.

Πηγή: Guardian

Οι πρωτοφανείς και σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως λένε οι πηγές από το Κρεμλίνο εξέπληξαν όχι μόνο τον ρωσικό λαό, αλλά ακόμη και τον "Τσάρο", όμως αυτές δε στρέφονται μόνο ενάντια στο κράτος, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται πολύ κοντά στον Πούτιν και την κυβέρνησή του.

Πρώτη στο χορό των σκληρών κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων μπήκε η Βρετανία όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι ολιγάρχες, όμως παρά τον πανικό που έχει καταλάβει πολλούς απ' αυτούς με πιο προβεβλημένο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς που μεταβίβασε εσπευσμένα το πλειοψηφικό πακέτο της Τσέλσι κι έβαλε και πωλητήριο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι κυρώσεις. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, έχουν βάλει συγκεκριμένα πρόσωπα στο στόχαστρο, παγώνοντας τους λογαριασμούς ακόμη και του ίδιου του Πούτιν αλλά και του ισχυρού ΥΠΕΞ του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ποιους, όμως, ολιγάρχες και για ποιους λόγους έχουν "παγώσει" Βρετανία, Ε.Ε. και ΗΠΑ;


Ποιους "κόβει" το Ηνωμένο Βασίλειο


Ντένις Μπόρτνικοφ

Ο αντιπρόεδρος της κρατικής VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, είναι γιος του Alexander Bortnikov, διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του διαδόχου της KGB.

Πετρ Φράντκοφ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Promsvyazbank είναι επίσης ο γιος του Mikhail Fradkov, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και πρώην διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Έλενα Γκεοργκίεβα

Η πρόεδρος της Novikombank, θυγατρικής της μεγάλης ρωσικής αμυντικής επιχείρησης Rostec, που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος.

Μπόρις Ρότενμπεργκ

Ο συνιδιοκτήτης της SMP Bank, η οποία συνδέεται με την ενεργειακή εταιρεία Gazprom, περιγράφεται ότι έχει «στενούς προσωπικούς δεσμούς» με τον Πούτιν, φίλο από την παιδική του ηλικία, όταν προπονούνταν μαζί στο τζούντο.

Ιγκόρ Ρότενμπεργκ

Ανιψιός του Μπόρις που έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Ελέγχει τις μεταφορικές επιχειρήσεις και έχει επίσης συνδεθεί με την Gazprom.

Κίριλ Σαμάλοφ

Στα 39 του είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και πρώην γαμπρός του Πούτιν. Ο γιος του Νικολάι Σαμάλοφ, μεγαλομετόχου της τράπεζας Rossiya, έβγαζε τα χρήματά του από τα πετροχημικά είναι μέτοχος και διευθυντής της πετροχημικής εταιρείας Sibur.

Ιγκόρ Σουβάλοφ

Έχει δύο πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο του Λονδίνου αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων λιρών. Είναι επικεφαλής της Vnesheconombank, η οποία υπήρξε βασική πηγή χρηματοδότησης για τις δουλειές του Κρεμλίνου. Αντιμετωπίζει πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση και κανένας Βρετανός πολίτης ή επιχείρηση δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Γιούρι Σλιουσάρ

Ο επικεφαλής της United Aircraft Corporation, σημαντικός προμηθευτής του ρωσικού στρατού και βασικό πρόσωπο στον αμυντικό της τομέα.

Γκενάντι Τιμτσένκο

Ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος φίλος του Πούτιν είναι ιδιοκτήτης της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Volga Group, η οποία διαθέτει συμμετοχές σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αλισέρ Ουσμάνοφ

Κορυφαίος Ρώσος ολιγάρχης, είχε σημαντικά συμφέροντα σε αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους -το 2018 πούλησε το μερίδιό του στην Άρσεναλ, ενώ την Τετάρτη η Έβερτον κινήθηκε για να αναστείλει όλες τις χορηγικές συμφωνίες με την εταιρεία USM Holdings. Ο Ουσμάνοφ κατέχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μέτοχος στον όμιλο σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα Metalloinvest και δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου.

Personae non gratae για τις ΗΠΑ 

Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ

Γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Surgutneftegas, μιας εταιρείας πετρελαίου που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και υπόκειται σε κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2018.

Όλεγκ Ντεριπάσκα

Ο ιδρυτής της Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, μια κίνηση για την οποία έχει κινηθεί νομικά. Ήταν πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας ενέργειας EN+ Group και μέχρι το 2018 ήταν επικεφαλής της United Company RUSAL, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου στον κόσμο.

Σεργκέι Τσεμέζο

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ρωσικής αμυντικής επιχείρησης Rostec.

Σεργκέι Ιβάνοφ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Alrosa και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprombank, είναι γιος του Σεργκέι Μπορίσοβιτς Ιβάνοφ και φέρεται να είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν και πρώην επικεφαλής του προεδρικού εκτελεστικού γραφείου.

Σουλεϊμάν Κερίμοφ

Πτυχιούχος οικονομολόγος, ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης εκπροσωπεί επίσης τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στο ομοσπονδιακό συμβούλιο ή τη γερουσία της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι έχει μεγάλο μερίδιο στον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ρωσίας, την Polyus.

Αντρέι Κόστιν

Ο πρόεδρος και πρόεδρος της κρατικής VTB και μέλος του ανώτατου συμβουλίου του πολιτικού κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Βλαντιμίρ Κιριγιένκο

Ο διευθύνων σύμβουλος του VK Group, μητρικής εταιρείας της κορυφαίας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, VKontakte. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον πατέρα του, Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος υπηρετεί ως πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του προεδρικού γραφείου.

Αλεξέι Μίλερ

Προεδρεύει της διαχειριστικής επιτροπής της Gazprom.

Αντρέι Πατρούσεφ

Υπηρέτησε σε ηγετικούς ρόλους στη Gazprom Neft, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, και εργάζεται στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Είναι γιος του Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις τον Φεβρουάριο.

Γεβγκένι Πριγκόζιν

Με το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» λόγω της επιχείρησης εστιατορίων στην οποία έκανε την περιουσία του, τα ενδιαφέροντα του Πριγκόζιν περιλαμβάνουν τώρα ένα διαβόητο διαδικτυακό «εργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, γνωστό ως Internet Research Agency.

Αντρέι Πούτσκοφ

Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας VTB.

Αρκάντι Ρότενμπεργκ

Ο πατέρας του Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και αδερφός του Μπόρις, γνωρίζουν τον Πούτιν από την παιδική ηλικία. Μαζί με τον Μπόρις, ήταν συνιδιοκτήτης της Stroygazmontazh, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές τροφοδοσίας στη Ρωσία. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο του 2014.

Ιγκόρ Σέτσιν 

Πρόεδρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών και μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012.

Ιβάν Σετσίν

Γιος του Ιγκόρ Σέτσιν, είναι διευθύνων σύμβουλος της Rosneft.

Αντρέι Σκοτς

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του χάλυβα είναι μέλος της Κρατικής Δούμας από το 1999 και εκπροσωπεί το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.

Γιούρι Σόλοβιεφ

Υψηλόβαθμο στέλεχος της VTB Bank.

Νικολάι Τοκάρεφ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Transneft, μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλεξάντερ Αλεξαντρόβιτς Βεντιάκιν 

Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της πλειοψηφικής κρατικής Sberbank, του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας.

Βίκτορ Βέκσελμπεργκ

Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ρώσος δισεκατομμυριούχος είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ομίλου Renova, ενός ρωσικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.

Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στους Denis Bortnikov, Petr Fradkov, Boris Rotenberg, Kirill Shamalov, Igor Shuvalov, Gennady Timchenko και Alisher Usmanov. 


Οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Πετρ Άβεν 

Βασικός μέτοχος της Alfa-Bank, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας, είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον επενδυτικό όμιλο LetterOne Group (L1).

Μιχαήλ Φρίντμαν

Ο Ουκρανικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της LetterOne και συνιδρυτής της Alfa-Group, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους της Ρωσίας.

Ντμίτρι Γκριγκορένκο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κυβερνητικού επιτελείου προεδρεύει επίσης του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας VTB. Ως πρώην διευθυντής της ρωσικής φορολογικής υπηρεσίας, δημιούργησε ένα νέο φορολογικό σύστημα στη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας μετά την προσάρτησή της.

Κονσταντίν Κνιρίκ

Λέγεται από την ΕΕ ότι είναι φιλορώσος ακτιβιστής που διευθύνει την MediaGroup News Front Ltd, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο εγγεγραμμένο στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος της Κριμαίας του φιλο-Κρεμλίνου κόμματος Rodina.

Σέμνος Κολέροφ

Ο συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της πύλης Regnum, την οποία η ΕΕ λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει «για να διαδώσει επιθετικές και μεροληπτικές προπαγανδιστικές αφηγήσεις κατά της Ουκρανίας και να προωθήσει μια θετική στάση στην προσάρτηση της Κριμαίας και τις ενέργειες των αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Συχνά απεικόνιζε την Ουκρανία ως φασιστική ή νεοναζιστική χώρα.

Αλεξέι Μορντάσοφ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, είναι στενός φίλος του Πούτιν, κατέχει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης TUI και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος. Είναι πρόεδρος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Severgroup.

Αλεξάντερ Πονομαρένκο

Έκανε την περιουσία του στον τραπεζικό τομέα, τα λιμάνια, τα εμπορικά ακίνητα και την κατασκευή αεροδρομίων, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του αεροδρομίου Sheremetyevo της Μόσχας.

Βιολέτα Πριγκόζινα 

Μητέρα του Γεβγκένι Πριγκόζιν και ιδιοκτήτρια της Concord Management and Consulting LLC, η οποία ανήκει στον όμιλο Concord, που ιδρύθηκε και ανήκε μέχρι το 2019 στον γιο της.

Λιούμποφ Πριγκόζινα

Η σύζυγος του Πριγκόζιν και ιδιοκτήτρια της Agat LLC, θυγατρικής της Concord Management and Consulting LLC.

Μαξίμ Ρεσέτνικοφ

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας VTB.

Σεργκέι Ρόλντουγκιν

Πρώην βασικός τσελίστας της ορχήστρας του θεάτρου της Όπερας Κίροφ, είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρία. Περιγράφεται από την ΕΕ ως «μέρος του δικτυακού χρηματοδοτικού σχήματος του Πούτιν».


Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον Denis Bortnikov, Petr Fradkov, Igor Shuvalov, Gennady Timchenko και Alisher Usmanov. Δείτε τις καταχωρίσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων του ΗΒ για λεπτομέρειες. Έχει επίσης επιβάλει ποινές σε άτομα που μόλις χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Andrey Kostin, Yevgeny Prigozhin, Igor Sechin και Nikolay Tokarev.

Πηγή: Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία