ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι «ανεξάρτητοι» έγιναν παράταξη και τα πήραν όλα

Δημοτικοί σύμβουλοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν και κατά τον νόμο λογίζονται ως «παρατάξεις» πήραν μία θέση στα όργανα

 24/01/2022 07:00

Οι «ανεξάρτητοι» έγιναν παράταξη και τα πήραν όλα

Φανή Σοβιτσλή

Κυρίαρχο και στις πρόσφατες δημαιρεσίες για την εκλογή προεδρείων σε δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται το «κίνημα» των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Χάριν της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, οι δύο βασικές επιτροπές στους δήμους, Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητας Ζωής ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, προς όφελος των δημάρχων με ισχνή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες δημαιρεσίες οι «ανεξάρτητοι» να ομαδοποιηθούν σε μία παράταξη, κατορθώνοντας να εκλεγούν με την υποστήριξη της διοίκησης.

Η αποχώρησή δημοτικών συμβούλων κυρίως από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, άρχισε σχεδόν από τους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε στρατηγικά, αφού σήμερα πολλοί που μεταπήδησαν στο άρμα της διοίκησης, έλαβαν θέσεις ευθύνης, σε αντιδημαρχίες, σε καίρια νομικά πρόσωπα αλλά και σε Επιτροπές.

Ο ρόλος τους πάντως αποδείχθηκε κρίσιμος και κατά τις δημαιρεσίες της 9ης Ιανουαρίου, αφού υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι έσωσαν την παρτίδα για λογαριασμό των δημάρχων, ενισχύοντας τα σχήματα διοίκησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέλεξε επτά δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49, και προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία αναζήτησε συμμάχους. Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε προσωπικές συμφωνίες με δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων παρατάξεων, στους οποίους πρότεινε θέσεις αντιδημάρχων ή εντεταλμένων συμβούλων, προσφορά που έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα πολλοί σύμβουλοι από τέσσερις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις (Γ. Ορφανού, Ν. Ταχιάου, Κ. Νοτοπούλου και Σπ. Βούγια) να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσχωρήσουν στην παράταξη του κ. Ζέρβα.

Οι «εικονικές» παρατάξεις ανεξάρτητων

Τόσο στον κεντρικό δήμο όμως, στην Καλαμαριά, όσο και αλλού οι «ανεξάρτητοι» δημοτικοί σύμβουλοι, κάνοντας χρήση της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, κατάφεραν να συγκροτήσουν παράταξη και να εκλεγούν στις βασικές επιτροπές των ΟΤΑ, την Οικονομική και την Ποιότητα Ζωής.

Για παράδειγμα, στις τελευταίες δημαιρεσίες η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κατάφερε να ελέγξει ουσιαστικά τα οκτώ από τα έντεκα μέλη της. Συγκεκριμένα, η παράταξη Ζέρβα εκλέγει εξ οφίτσιο 6 μέλη στην επιτροπή, μετά από τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο (Ν. 4623/2019) από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο τον Σεπτέμβριο του 2020, οι οποίες ενισχύουν τη συμμετοχή της πρώτης παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή. Τα άλλα δύο μέλη προέρχονται από τους ανεξάρτητους οι οποίοι εξελέγησαν, χάρη στη νέα απόφαση του νυν ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη.

Οι ανεξάρτητοι όμως έφεραν τα πάνω - κάτω και στις δημαιρεσίες στην Καλαμαριά, καθώς κατάφεραν να εκλεγούν στη νέα Οικονομική Επιτροπή και την Ποιότητα Ζωής. Πρόκειται για δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν από τρεις διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2019 («Συνεργασία για την Καλαμαριά», «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει» και «Καλαμαριά Αλλιώς»), οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό ανεξαρτητοποιήθηκαν, επιλέγοντας στη συνέχεια το στρατόπεδο της διοίκησης του Γ. Δαρδαμανέλη, αναλαμβάνοντας θέσεις στη διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα του δήμου Καλαμαριάς.

Η εκλογή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη μήνιν τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που καταφέρονται εναντίον των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, υποστηρίζοντας ότι συγκρότησαν «εικονική» παράταξη μόνο και μόνο για να αποσπάσουν από την αντιπολίτευση μία θέση στις δύο επιτροπές.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση τους οι επικεφαλής Θεοδόσης Μπακογλίδης («Συνεργασία για την Καλαμαριά»), Άρης Τεμεκενίδης («Καλαμαριά Πρώτη Ξανά»), Αβραάμ Περσίδης («Η Καλαμαριά που μας Αξίζει») και Νίκος Γαβριήλ («Καλαμαριά Αλλιώς») κάνουν λόγο για «ασέβεια και υποκρισία που περίσσεψαν στις δημαιρεσίες».

«Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τρεις διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2019, αναγνώρισαν γρήγορα την «αξία» και το «έργο» του δημάρχου και της διοίκησή του και προσαρτήθηκαν στο άρμα του, λαμβάνοντας -τελείως τυχαία προφανώς- έμμισθες, επί το πλείστον, θέσεις στη διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα του δήμου» επισημαίνουν και εξηγούν ότι στις δημαιρεσίες της Κυριακής 9 Ιανουαρίου, «οι εν λόγω ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, κάνοντας χρήση μιας πολιτικά και ηθικά απαράδεκτης εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνει λάστιχο τη Δημοκρατία και την λαϊκή βούληση, συγκρότησαν ξαφνικά νέα παράταξη ‘μιας χρήσεως’, μόνο και μόνο για να εκτοπίσουν από την Οικονομική Επιτροπή και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, τον εκπρόσωπο της παράταξης ‘Η Καλαμαριά που μας Αξίζει’, μιας παράταξης που κατήλθε στις εκλογές του 2019 και έλαβε σχεδόν το 9% των ψήφων των Καλαμαριωτών».

Έτσι, υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των παραπάνω παρατάξεων, «τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από τελείως διαφορετικές παρατάξεις, αποφάσισαν, προφανώς σε συνεννόηση με το δήμαρχο, στην παράταξη του οποίου έχουν στην ουσία προσχωρήσει, να δημιουργήσουν μια νέα, εικονική παράταξη, μόνο και μόνο για να αποσπάσουν από την αντιπολίτευση μια θέση στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».

Ένας «γάμος» έφερε ανεξαρτητοποίηση

Την ίδια ώρα, στις πρόσφατες δημαιρεσίες στο δήμο Παύλου Μελά, η σύμπραξη του Δημήτρη Δεληγιάννη επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου» (η δεύτερη μετά τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας) με την παράταξη της διοίκησης του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο οποίος τον πρότεινε και εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ έφερε και μία ανεξαρτητοποίηση.

Ειδικότερα, ο «γάμος» αυτός οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη του κ. Δεληγιάννη, του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Βουτσά. «Παραμένω ασυμβίβαστος. Και συνεχίζω τον αγώνα. Τον αγώνα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν δέχομαι ‘εκπτώσεις’ στο πολιτικό μου όραμα και θα συστρατευθώ με τις δυνάμεις που είναι ικανές να επιτύχουν αυτήν την αλλαγή, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των συνδημοτών μου» ανέφερε σε δήλωση του μετά τη συμμαχία της παράταξης του με τη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά.

Στα πηγαδάκια πάντως που σχηματίστηκαν, ανήμερα των δημαιρεσιών, στο δημαρχείο, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για την απουσία από τη διαδικασία του δημοτικού συμβούλου από την παράταξης της πλειοψηφίας, Δημήτρη Αθάνατου, εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών ο οποίος ως πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πρώτης παράταξης έπρεπε να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αθάνατος, φέρεται ότι διαφώνησε με την εν λόγω σύμπραξη, παρότι είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Δ. Δεμουρτζίδης, υπεραμυνόμενος την ενότητα και τη σύνθεση στο δημοτικό συμβούλιο, έχει ζητήσει συνεργασία σχεδόν με όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται, τη οποία εν μέρει την έχει κερδίσει.

Ο χορός άνοιξε από νωρίς…

Ο χορός των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων σε πολλούς δήμους άνοιξε πολύ νωρίς, σχεδόν από τους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας. Στο δήμο Χαλκηδόνας τα «τύμπανα του πολέμου» ήχησαν τόσο στη διοίκηση, η οποία ωστόσο δείχνει ότι αντέχει, αλλά και στην αντιπολίτευση. Την ομάδα του δημάρχου, Σταύρου Αναγνωστόπουλου εγκατέλειψε σχεδόν από την αρχή ο δημοτικός σύμβουλος, Λουκάς Ευσταθιάδης ο οποίος δήλωσε ανεξάρτητος.

Μαύρα σύννεφα όμως είδε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο πολίτης» με επικεφαλής τον Μαυρουδή Μηντσιούδη. Η δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της, για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, έφερε… πρόωρες αποχωρήσεις, αφού πρώτος αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Διαμαντής Διαμαντής, δηλώνοντας ότι πορεύεται ως ανεξάρτητος, ενώ παραιτήθηκε και η πρώτη γυναίκα της παράταξης, η Χρύσα Τσόκου.

Η θέση της πάντως καλύφθηκε άρον - άρον από τον πρώτο επιλαχόντα Παναγιώτη Χατζάκο, σε μία προσπάθεια του επικεφαλής της να εμφανίσει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και προχωρά χωρίς απώλειες, σεβόμενη την ψήφο των πολιτών.

Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης ακολούθησε στη συνέχεια και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Στεργιάδης, που είχε εκλεγεί με την παράταξη της ελάσσονα αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Μηνά Μαντζαρίδη.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου, μπορεί ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης να έδωσε μάχη για την επικράτηση του, σήμερα ωστόσο μεγάλη μερίδα δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση στηρίζουν τις επιλογές του στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου, Αστέριου Γαβότση, έχει σχεδόν… μετακομίσει στη διοίκηση, αφού δύο από τους έξι συμβούλους ανεξαρτητοποιήθηκαν και προικοδοτήθηκαν με θέσεις αντιδημάρχων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις φλερτάρουν συνεχώς με τη διοίκηση του δήμου.

Πλήρη στήριξη στο δήμαρχο και την ομάδα του παρέχει και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Σραμούρτσης, ο οποίος αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Παντελή Σκαρλάτου, ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άγγελος Πανούσης, ο οποίος λέγεται ότι άτυπα ανήκει στη ομάδα του Π. Τσακίρη.

Στο δήμο Παύλου Μελά, στη διάρκεια του πρώτου έτους ανεξάρτητοι δήλωσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Κυριαζής, που εξελέγη με την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του Γιώργου Λίλτση. Ο τελευταίος με ανακοίνωση του ζήτησε από τον κ. Κυριαζή να παραδώσει την έδρα, κάτι που όμως δεν έπραξε ο τελευταίος. Από την ίδια παράταξη αποχώρησε και ο Παντελής Νιγδέλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αναλαμβάνοντας λίγο μετά τη θέση του αντιδημάρχου Ευκαρπίας.

Απώλεια κατέγραψε από τους πρώτους μήνες της θητείας και η παράταξη του Δημήτρη Δεληγιάννη «Αλλάζω την πόλη μου», από όπου ανεξαρτητοποιήθηκε ο Κώστας Πετρίδης.

Στο δήμο Δέλτα ανεξαρτητοποιήθηκε ο Τριαντάφυλλος Κουρόγλου, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Ώρα Ευθύνης» του πρώην δημάρχου της περιοχής, Γιώργου Γλώσση.

Στο δήμο Θερμαϊκού εκτός από την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων σημειώθηκα και διαγραφές. Ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού και επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός-Νέα Πορεία», Γιάννης Μαυρομάτης διέγραψε από την ομάδα το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ζαβέρκο, ο οποίος είναι ο τρίτος που αποχωρεί, καθώς στις αρχές της δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Μάκης Μπίρος και Σπύρος Αδαμίδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.01.2022

Κυρίαρχο και στις πρόσφατες δημαιρεσίες για την εκλογή προεδρείων σε δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται το «κίνημα» των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Χάριν της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, οι δύο βασικές επιτροπές στους δήμους, Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητας Ζωής ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, προς όφελος των δημάρχων με ισχνή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες δημαιρεσίες οι «ανεξάρτητοι» να ομαδοποιηθούν σε μία παράταξη, κατορθώνοντας να εκλεγούν με την υποστήριξη της διοίκησης.

Η αποχώρησή δημοτικών συμβούλων κυρίως από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, άρχισε σχεδόν από τους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε στρατηγικά, αφού σήμερα πολλοί που μεταπήδησαν στο άρμα της διοίκησης, έλαβαν θέσεις ευθύνης, σε αντιδημαρχίες, σε καίρια νομικά πρόσωπα αλλά και σε Επιτροπές.

Ο ρόλος τους πάντως αποδείχθηκε κρίσιμος και κατά τις δημαιρεσίες της 9ης Ιανουαρίου, αφού υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι έσωσαν την παρτίδα για λογαριασμό των δημάρχων, ενισχύοντας τα σχήματα διοίκησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέλεξε επτά δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49, και προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία αναζήτησε συμμάχους. Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε προσωπικές συμφωνίες με δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων παρατάξεων, στους οποίους πρότεινε θέσεις αντιδημάρχων ή εντεταλμένων συμβούλων, προσφορά που έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα πολλοί σύμβουλοι από τέσσερις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις (Γ. Ορφανού, Ν. Ταχιάου, Κ. Νοτοπούλου και Σπ. Βούγια) να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσχωρήσουν στην παράταξη του κ. Ζέρβα.

Οι «εικονικές» παρατάξεις ανεξάρτητων

Τόσο στον κεντρικό δήμο όμως, στην Καλαμαριά, όσο και αλλού οι «ανεξάρτητοι» δημοτικοί σύμβουλοι, κάνοντας χρήση της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, κατάφεραν να συγκροτήσουν παράταξη και να εκλεγούν στις βασικές επιτροπές των ΟΤΑ, την Οικονομική και την Ποιότητα Ζωής.

Για παράδειγμα, στις τελευταίες δημαιρεσίες η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κατάφερε να ελέγξει ουσιαστικά τα οκτώ από τα έντεκα μέλη της. Συγκεκριμένα, η παράταξη Ζέρβα εκλέγει εξ οφίτσιο 6 μέλη στην επιτροπή, μετά από τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο (Ν. 4623/2019) από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο τον Σεπτέμβριο του 2020, οι οποίες ενισχύουν τη συμμετοχή της πρώτης παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή. Τα άλλα δύο μέλη προέρχονται από τους ανεξάρτητους οι οποίοι εξελέγησαν, χάρη στη νέα απόφαση του νυν ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη.

Οι ανεξάρτητοι όμως έφεραν τα πάνω - κάτω και στις δημαιρεσίες στην Καλαμαριά, καθώς κατάφεραν να εκλεγούν στη νέα Οικονομική Επιτροπή και την Ποιότητα Ζωής. Πρόκειται για δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν από τρεις διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2019 («Συνεργασία για την Καλαμαριά», «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει» και «Καλαμαριά Αλλιώς»), οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό ανεξαρτητοποιήθηκαν, επιλέγοντας στη συνέχεια το στρατόπεδο της διοίκησης του Γ. Δαρδαμανέλη, αναλαμβάνοντας θέσεις στη διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα του δήμου Καλαμαριάς.

Η εκλογή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη μήνιν τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που καταφέρονται εναντίον των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, υποστηρίζοντας ότι συγκρότησαν «εικονική» παράταξη μόνο και μόνο για να αποσπάσουν από την αντιπολίτευση μία θέση στις δύο επιτροπές.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση τους οι επικεφαλής Θεοδόσης Μπακογλίδης («Συνεργασία για την Καλαμαριά»), Άρης Τεμεκενίδης («Καλαμαριά Πρώτη Ξανά»), Αβραάμ Περσίδης («Η Καλαμαριά που μας Αξίζει») και Νίκος Γαβριήλ («Καλαμαριά Αλλιώς») κάνουν λόγο για «ασέβεια και υποκρισία που περίσσεψαν στις δημαιρεσίες».

«Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τρεις διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις εκλογές του 2019, αναγνώρισαν γρήγορα την «αξία» και το «έργο» του δημάρχου και της διοίκησή του και προσαρτήθηκαν στο άρμα του, λαμβάνοντας -τελείως τυχαία προφανώς- έμμισθες, επί το πλείστον, θέσεις στη διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα του δήμου» επισημαίνουν και εξηγούν ότι στις δημαιρεσίες της Κυριακής 9 Ιανουαρίου, «οι εν λόγω ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, κάνοντας χρήση μιας πολιτικά και ηθικά απαράδεκτης εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνει λάστιχο τη Δημοκρατία και την λαϊκή βούληση, συγκρότησαν ξαφνικά νέα παράταξη ‘μιας χρήσεως’, μόνο και μόνο για να εκτοπίσουν από την Οικονομική Επιτροπή και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, τον εκπρόσωπο της παράταξης ‘Η Καλαμαριά που μας Αξίζει’, μιας παράταξης που κατήλθε στις εκλογές του 2019 και έλαβε σχεδόν το 9% των ψήφων των Καλαμαριωτών».

Έτσι, υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των παραπάνω παρατάξεων, «τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από τελείως διαφορετικές παρατάξεις, αποφάσισαν, προφανώς σε συνεννόηση με το δήμαρχο, στην παράταξη του οποίου έχουν στην ουσία προσχωρήσει, να δημιουργήσουν μια νέα, εικονική παράταξη, μόνο και μόνο για να αποσπάσουν από την αντιπολίτευση μια θέση στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».

Ένας «γάμος» έφερε ανεξαρτητοποίηση

Την ίδια ώρα, στις πρόσφατες δημαιρεσίες στο δήμο Παύλου Μελά, η σύμπραξη του Δημήτρη Δεληγιάννη επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου» (η δεύτερη μετά τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας) με την παράταξη της διοίκησης του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο οποίος τον πρότεινε και εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ έφερε και μία ανεξαρτητοποίηση.

Ειδικότερα, ο «γάμος» αυτός οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη του κ. Δεληγιάννη, του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Βουτσά. «Παραμένω ασυμβίβαστος. Και συνεχίζω τον αγώνα. Τον αγώνα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Δεν δέχομαι ‘εκπτώσεις’ στο πολιτικό μου όραμα και θα συστρατευθώ με τις δυνάμεις που είναι ικανές να επιτύχουν αυτήν την αλλαγή, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των συνδημοτών μου» ανέφερε σε δήλωση του μετά τη συμμαχία της παράταξης του με τη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά.

Στα πηγαδάκια πάντως που σχηματίστηκαν, ανήμερα των δημαιρεσιών, στο δημαρχείο, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για την απουσία από τη διαδικασία του δημοτικού συμβούλου από την παράταξης της πλειοψηφίας, Δημήτρη Αθάνατου, εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών ο οποίος ως πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πρώτης παράταξης έπρεπε να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αθάνατος, φέρεται ότι διαφώνησε με την εν λόγω σύμπραξη, παρότι είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Δ. Δεμουρτζίδης, υπεραμυνόμενος την ενότητα και τη σύνθεση στο δημοτικό συμβούλιο, έχει ζητήσει συνεργασία σχεδόν με όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται, τη οποία εν μέρει την έχει κερδίσει.

Ο χορός άνοιξε από νωρίς…

Ο χορός των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων σε πολλούς δήμους άνοιξε πολύ νωρίς, σχεδόν από τους πρώτους μήνες της τρέχουσας θητείας. Στο δήμο Χαλκηδόνας τα «τύμπανα του πολέμου» ήχησαν τόσο στη διοίκηση, η οποία ωστόσο δείχνει ότι αντέχει, αλλά και στην αντιπολίτευση. Την ομάδα του δημάρχου, Σταύρου Αναγνωστόπουλου εγκατέλειψε σχεδόν από την αρχή ο δημοτικός σύμβουλος, Λουκάς Ευσταθιάδης ο οποίος δήλωσε ανεξάρτητος.

Μαύρα σύννεφα όμως είδε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο πολίτης» με επικεφαλής τον Μαυρουδή Μηντσιούδη. Η δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της, για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, έφερε… πρόωρες αποχωρήσεις, αφού πρώτος αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος, Διαμαντής Διαμαντής, δηλώνοντας ότι πορεύεται ως ανεξάρτητος, ενώ παραιτήθηκε και η πρώτη γυναίκα της παράταξης, η Χρύσα Τσόκου.

Η θέση της πάντως καλύφθηκε άρον - άρον από τον πρώτο επιλαχόντα Παναγιώτη Χατζάκο, σε μία προσπάθεια του επικεφαλής της να εμφανίσει ότι η παράταξη είναι ενωμένη και προχωρά χωρίς απώλειες, σεβόμενη την ψήφο των πολιτών.

Το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης ακολούθησε στη συνέχεια και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Στεργιάδης, που είχε εκλεγεί με την παράταξη της ελάσσονα αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Μηνά Μαντζαρίδη.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου, μπορεί ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης να έδωσε μάχη για την επικράτηση του, σήμερα ωστόσο μεγάλη μερίδα δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση στηρίζουν τις επιλογές του στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου, Αστέριου Γαβότση, έχει σχεδόν… μετακομίσει στη διοίκηση, αφού δύο από τους έξι συμβούλους ανεξαρτητοποιήθηκαν και προικοδοτήθηκαν με θέσεις αντιδημάρχων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις φλερτάρουν συνεχώς με τη διοίκηση του δήμου.

Πλήρη στήριξη στο δήμαρχο και την ομάδα του παρέχει και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Σραμούρτσης, ο οποίος αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Παντελή Σκαρλάτου, ανέλαβε τη θέση του αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άγγελος Πανούσης, ο οποίος λέγεται ότι άτυπα ανήκει στη ομάδα του Π. Τσακίρη.

Στο δήμο Παύλου Μελά, στη διάρκεια του πρώτου έτους ανεξάρτητοι δήλωσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Κυριαζής, που εξελέγη με την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του Γιώργου Λίλτση. Ο τελευταίος με ανακοίνωση του ζήτησε από τον κ. Κυριαζή να παραδώσει την έδρα, κάτι που όμως δεν έπραξε ο τελευταίος. Από την ίδια παράταξη αποχώρησε και ο Παντελής Νιγδέλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αναλαμβάνοντας λίγο μετά τη θέση του αντιδημάρχου Ευκαρπίας.

Απώλεια κατέγραψε από τους πρώτους μήνες της θητείας και η παράταξη του Δημήτρη Δεληγιάννη «Αλλάζω την πόλη μου», από όπου ανεξαρτητοποιήθηκε ο Κώστας Πετρίδης.

Στο δήμο Δέλτα ανεξαρτητοποιήθηκε ο Τριαντάφυλλος Κουρόγλου, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Ώρα Ευθύνης» του πρώην δημάρχου της περιοχής, Γιώργου Γλώσση.

Στο δήμο Θερμαϊκού εκτός από την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων σημειώθηκα και διαγραφές. Ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού και επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός-Νέα Πορεία», Γιάννης Μαυρομάτης διέγραψε από την ομάδα το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ζαβέρκο, ο οποίος είναι ο τρίτος που αποχωρεί, καθώς στις αρχές της δημοτικής περιόδου ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Μάκης Μπίρος και Σπύρος Αδαμίδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.01.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία