ΓΕΥΣΕΙΣ

Ο «βασιλιάς» των εκλέρ

Eάν η ζαχαροπλαστική είχε θρόνο, σε αυτόν θα καθόταν ο Joakim Prat

 19/04/2019 09:32

Ο «βασιλιάς» των εκλέρ

Συνέντευξη: Μαρία Ζαμπέτη

Photo Credit : Κώστας Αμοιρίδης

Στην εφηβεία του, ανακάλυψε την αγάπη του για τα επιδόρπια και μέχρι τα 29 του είχε ήδη εργαστεί ως pastry chef σε διάφορα εστιατόρια στον κόσμο που είχαν όλα ένα κοινό: τα αστέρια Michelin.

Πολυβραβευμένος και… chocoholic ο ίδιος, ξεκίνησε το ζαχαροπλαστείο Maître Choux στο Λονδίνο, φτιάχνοντας λαχταριστά εκλέρ σε δεκάδες γεύσεις για να «διδάξει» στους Λονδρέζους πώς είναι ένα σωστό επιδόρπιο.

Γιατί ζαχαροπλαστική;

Πάντα ήθελα να δουλέψω σε κουζίνα. Η μητέρα μου δούλευε σκληρά για να μας μεγαλώσει κι έτσι εγώ μαγείρευα στο σπίτι για μένα και τον αδερφό μου. Ξεκίνησα ως μάγειρας στα 14 και σκέφτηκα ότι για να γίνω ένας καλός σεφ, θα έπρεπε να ξέρω και πώς να φτιάχνω γλυκά. Μόλις άρχισα, «ερωτεύτηκα» τα επιδόρπια και δεν ξαναγύρισα ποτέ στη μαγειρική.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γεύση στη ζαχαροπλαστική;

Είναι ένας συνδυασμός με raspberries και βανίλια, επειδή μου θυμίζει ένα από τα καλύτερα γλυκά που έφτιαξα όταν μπήκα στον χώρο.

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε γλυκό;

Το πιο ασυνήθιστο είναι σίγουρα η σαλάτα ρόκα.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο να μην ξαναφάτε ποτέ σοκολάτα ή να μην ξαναφτιάξετε ποτέ τίποτα με αυτήν, τι θα διαλέγατε;

Αγαπώ τόσο πολύ τη σοκολάτα που αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα επέλεγα χωρίς κανέναν δισταγμό να μην ξαναφτιάξω τίποτα με αυτήν.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα εκλέρ;

Το εκλέρ είναι το πιο διάσημο επιδόρπιο στον κόσμο, με τα μακαρόν και την ιστορία της δημιουργίας του να το κάνουν ακόμη πιο ιδιαίτερο γλυκό.

Μαγειρεύετε; Είστε τόσο καλός στη μαγειρική όσο στη ζαχαροπλαστική;

Μαγειρεύω αρκετά -και μάλιστα είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα σε μερικούς από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι είμαι πολύ καλύτερος στη ζαχαροπλαστική, γιατί την αγαπώ περισσότερο. Μου αρέσει, όμως, να φτιάχνω πίτσα και κις, γιατί μοιάζει λίγο με το να φτιάχνεις γλυκό, απλώς με αλμυρά υλικά!

Υπάρχει κάποιο γλυκό που δεν σας αρέσει;

Μου αρέσουν όλα, αρκεί να μην είναι υπερβολικά γλυκά ή βαριά.

Αν δεν ήσαστε pastry chef, τι δουλειά θα κάνατε;

Θα ήμουν είτε ντράμερ είτε επαγγελματίας skater.

Πόσες γεύσεις εκλέρ έχετε δημιουργήσει;

Σταμάτησα να μετράω πριν λίγο καιρό, αλλά υπολογίζω γύρω στις 100 γεύσεις!

Έχετε φάει κάποιο ελληνικό γλυκό;

Η μπουγάτσα και τα φοινίκια είναι τα αγαπημένα μου ελληνικά γλυκά αυτή την εποχή, αλλά ανυπομονώ να δοκιμάσω και άλλες λιχουδιές. Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική κουζίνα είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα και υπέροχη, όσο η ελληνική ιστορία και οι ίδιοι οι Έλληνες.

Note: Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Cooking Workshop Consulting, Λέοντος Σοφού 18, για την φιλοξενία. Η φωτογράφηση έγινε στο στο πλαίσιο των master class σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής.

Συνέντευξη: Μαρία Ζαμπέτη

Photo Credit : Κώστας Αμοιρίδης

Στην εφηβεία του, ανακάλυψε την αγάπη του για τα επιδόρπια και μέχρι τα 29 του είχε ήδη εργαστεί ως pastry chef σε διάφορα εστιατόρια στον κόσμο που είχαν όλα ένα κοινό: τα αστέρια Michelin.

Πολυβραβευμένος και… chocoholic ο ίδιος, ξεκίνησε το ζαχαροπλαστείο Maître Choux στο Λονδίνο, φτιάχνοντας λαχταριστά εκλέρ σε δεκάδες γεύσεις για να «διδάξει» στους Λονδρέζους πώς είναι ένα σωστό επιδόρπιο.

Γιατί ζαχαροπλαστική;

Πάντα ήθελα να δουλέψω σε κουζίνα. Η μητέρα μου δούλευε σκληρά για να μας μεγαλώσει κι έτσι εγώ μαγείρευα στο σπίτι για μένα και τον αδερφό μου. Ξεκίνησα ως μάγειρας στα 14 και σκέφτηκα ότι για να γίνω ένας καλός σεφ, θα έπρεπε να ξέρω και πώς να φτιάχνω γλυκά. Μόλις άρχισα, «ερωτεύτηκα» τα επιδόρπια και δεν ξαναγύρισα ποτέ στη μαγειρική.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γεύση στη ζαχαροπλαστική;

Είναι ένας συνδυασμός με raspberries και βανίλια, επειδή μου θυμίζει ένα από τα καλύτερα γλυκά που έφτιαξα όταν μπήκα στον χώρο.

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε γλυκό;

Το πιο ασυνήθιστο είναι σίγουρα η σαλάτα ρόκα.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο να μην ξαναφάτε ποτέ σοκολάτα ή να μην ξαναφτιάξετε ποτέ τίποτα με αυτήν, τι θα διαλέγατε;

Αγαπώ τόσο πολύ τη σοκολάτα που αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα επέλεγα χωρίς κανέναν δισταγμό να μην ξαναφτιάξω τίποτα με αυτήν.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα εκλέρ;

Το εκλέρ είναι το πιο διάσημο επιδόρπιο στον κόσμο, με τα μακαρόν και την ιστορία της δημιουργίας του να το κάνουν ακόμη πιο ιδιαίτερο γλυκό.

Μαγειρεύετε; Είστε τόσο καλός στη μαγειρική όσο στη ζαχαροπλαστική;

Μαγειρεύω αρκετά -και μάλιστα είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα σε μερικούς από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι είμαι πολύ καλύτερος στη ζαχαροπλαστική, γιατί την αγαπώ περισσότερο. Μου αρέσει, όμως, να φτιάχνω πίτσα και κις, γιατί μοιάζει λίγο με το να φτιάχνεις γλυκό, απλώς με αλμυρά υλικά!

Υπάρχει κάποιο γλυκό που δεν σας αρέσει;

Μου αρέσουν όλα, αρκεί να μην είναι υπερβολικά γλυκά ή βαριά.

Αν δεν ήσαστε pastry chef, τι δουλειά θα κάνατε;

Θα ήμουν είτε ντράμερ είτε επαγγελματίας skater.

Πόσες γεύσεις εκλέρ έχετε δημιουργήσει;

Σταμάτησα να μετράω πριν λίγο καιρό, αλλά υπολογίζω γύρω στις 100 γεύσεις!

Έχετε φάει κάποιο ελληνικό γλυκό;

Η μπουγάτσα και τα φοινίκια είναι τα αγαπημένα μου ελληνικά γλυκά αυτή την εποχή, αλλά ανυπομονώ να δοκιμάσω και άλλες λιχουδιές. Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική κουζίνα είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα και υπέροχη, όσο η ελληνική ιστορία και οι ίδιοι οι Έλληνες.

Note: Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Cooking Workshop Consulting, Λέοντος Σοφού 18, για την φιλοξενία. Η φωτογράφηση έγινε στο στο πλαίσιο των master class σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία