Λόγια του Βαρδάρη

  • O τουριστικός τραγέλαφος της Θεσσαλονίκης εκθέτει την πόλη
    29/02/2024 18:52

    O τουριστικός τραγέλαφος της Θεσσαλονίκης εκθέτει την πόλη

    Δεν πάει άλλο με τις κόντρες των τουριστικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Η «άσπονδη φιλία» μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, είναι κοινό μυστικό εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά σήμερα, στην απολογιστική εκδήλωση του ΟΤΘ για το 2023, το «κακό» πήρε διαστάσεις κι έγινε ανοικτή και δημόσια σύγκρουση.

    Σε αυτή τη μικρομέγαλη πόλη που θέλει να γίνει τουριστικός προορισμός και να μπει στο διεθνή χάρτη των συνεδριακών κέντρων, αυτές οι κόντες δεν χωράνε και πρέπει επιτέλους να τελειώνουν. Και δύο είναι τα πρόσωπα που μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτό τον τραγέλαφο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΤΘ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του την τουριστική ανάπτυξη, αλλά ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Αγγελούδης, που δείχνει δυναμισμό και αποφασιστικότητα για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αφορούν στην πόλη, έχει οπωσδήποτε ιδιαίτερο ρόλο να παίξει και σε αυτή την περίπτωση και όχι απλώς «πυροσβεστικό».

    Η κόντρα ξενοδόχων - προέδρου ΟΤΘ, κρατάει χρόνια. Οι μεν ξενοδόχοι  καταλογίζουν στην κυρία Πατουλίδου ότι χρησιμοποιεί τον Οργανισμό για να προσθέτει πόντους στην προσωπική της πολιτική προβολή, ότι χρησιμοποιεί τον ΟΤΘ, όπως αυτή νομίζει και δίχως να επιτρέπει την οργάνωσή του στο πρότυπο ενός τεχνοκρατικού φορέα που θα βάλει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό πρόγραμμα προβολής της Θεσσαλονίκης.

    Από την άλλη πλευρά η κ. Πατουλίδου καταλογίζει στους ξενοδόχους εμπάθεια, έλλειψη διάθεσης συνεργασίας αλλά και συμμετοχής –με ό,τι αυτό συνεπάγεται και οικονομικά- όταν η Περιφέρεια, την οποία αυτή εκπροσωπεί στον ΟΤΘ, είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού και των δράσεων που αναλαμβάνει.

    Βέβαια να θυμίσουμε, ότι η Ένωση Ξενοδόχων, αν και ιδρυτικό μέλος του ΟΤΘ, επέλεξε τον Οκτώβριο του 2019 να αποχωρήσει από τον Οργανισμό, υποστηρίζοντας την απουσία στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, ενώ πολλά σχολιάζονταν παρασκηνιακά για «προσωπικές ατζέντες» και «φιέστες».

    Πάντως, το σημερινό ξέσπασμα της κυρίας Πατουλίδου, πέραν του ότι ξάφνιασε, αποτέλεσε και μαρτυρία ότι πολλά γίνονται πίσω από τις κουίντες, καθώς μάλιστα σε μόλις λίγες ημέρες, στις 13 Μαρτίου, θα πρέπει να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

    Και πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί άραγε η πρόεδρος του ΟΤΘ, επέλεξε να αναφερθεί, ένα ολόκληρο χρόνο μετά, στην επιστολή που είχε στείλει (9/2/2023) και σε αυτή ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος, με την οποία ζητούσε να προχωρήσει η ανάθεση στην AQ Strategy, του στρατηγικού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη.

    Η κυρία Πατουλίδου θεώρησε, ότι διατυπώθηκε προεκλογική «απειλή»,  όταν ο κ. Μανδρίνος έγραφε ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο που συζητείτο με την τότε διοίκηση του δήμου και τον ΟΤΘ η «ΕΞΘ θα πάρει πρωτοβουλίες που μπορεί να έχουν αρνητικό πολιτικό πρόσημο». Μόνο που η συγκεκριμένη επιστολή, είχε σταλεί πολλούς μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ η ΕΞΘ είχε τα κότσια, δέκα μέρες πριν τις εκλογές, να βγει δημόσια, εγγράφως και, να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Οι εκλογές έγιναν και όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυρία Πατουλίδου ήρθε πρώτη σε ψήφους Περιφερειακή Σύμβουλος.

    Για να τελειώνουν οι φαγωμάρες και τα παράδοξα που μόνο στη Θεσσαλονίκη συμβαίνουν. Αυτή η ιστορία με «μήλο της έριδος» τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα.

    Ο ξενοδοχειακός κλάδος, είναι βασικό «συστατικό» του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να αγνοηθεί. Μπορεί ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού του ζητήθηκε κιόλας, δημόσια, να παρέμβει για να λυθεί αυτό το κουβάρι της ασυνεννοησίας, αφού μάλιστα, πριν ένα χρόνο, έδειχναν οι άμεσα εμπλεκόμενοι να συζητάνε την ανάθεση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και την παρακολούθηση της εφαρμογής του για μία πενταετία, σε επαγγελματία του χώρου;

    Oι εκτός, οι τρίτοι, όσοι βρίσκονται έξω από τον χορό, βλέπουν πάντοτε τα πράγματα πιο ήρεμα και καθαρά. Ας συνεννοηθούν λοιπόν ο κ. Τζιτζικώστας με τον κ. Αγγελούδη, τους οποίους και θεωρούμε ότι έχουν αποφασιστικό ρόλο στον ΟΤΘ, για να τελειώνει αυτή η διαμάχη, που όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά εκθέτει τη Θεσσαλονίκη.