Μονόλογοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ που μεταλλάχτηκε σε κόμμα "Τσίπρας", οι... περίεργοι τουρίστες που κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη και η παράταξη Ζέρβα που παίρνει παράταση στην παράταση

16/05/2022 15:35

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκριθεί με τους 270.000 που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή των αντίστοιχων προεδρικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ή τουλάχιστον με τους 206.000 της δεύτερης. Ακόμα κι αν αποδεχτούμε τον αριθμό 172.000 που δίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές είναι συντριπτικές, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι κλήθηκαν να ψηφίσουν και 15άρηδες ώστε να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την απήχηση που ως κόμμα αμφισβήτησης κι αντιλογίας έχει στους μικρούς.


Εκεί που η σύγκριση έχει μάλιστα μεγαλύτερη σημασία, είναι οι 172.000 του Τσίπρα με τους 176.000 που προσήλθαν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή για να εκλέξουν συντονιστικά στις τοπικές οργανώσεις, νομαρχιακές επιτροπές και συνέδρους οι οποίοι θα καθορίσουν την προγραμματική πρόταση του κόμματος και θα εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα κληθεί να την προωθήσει.

Το γεγονός ότι 176.000 προσήλθαν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε μικρό διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, βάζει δύσκολα στον Αλέξη Τσίπρα που επέλεξε να αναμετρηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο γήπεδο της κεντροαριστεράς, αφήνοντας κατά μέρος την αριστερά των κινημάτων και της αμφισβήτησης που ήταν επί δεκαετίες ο χώρος που εκπροσωπούσε ο παλιός Συνασπισμός και ο πρώτος ΣΥΡΙΖΑ.


Το ακόμη σημαντικότερο ωστόσο μετά τις χθεσινές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι έγινε κι αυτός ένα κόμμα του αρχηγού. Από τις 172.000 που ψήφισαν για την ανανέωση της θητείας του Αλέξη Τσίπρα, μόνον οι 60.000 ήταν μέλη του κόμματος και ψήφισαν για τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι υπόλοιποι είναι μόνον... Τσίπρας, ανοίγοντας μια νέα -προσωποπαγή- εποχή για το κόμμα της πάλαι ποτέ κινηματικής αριστεράς.

Η «νέα εποχή» που θα γίνει απολύτως εμφανής, όταν σχηματιστεί το νέο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, στο οποίο και αναμένεται να κυριαρχούν τα στελέχη της νέας γενιάς που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και πολύ μακριά από την… αριστερά.


Μιας κι ο λόγος για τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, να ρωτήσω:

Ο λογαριασμός που σύμφωνα με το σλόγκαν-πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές- εστάλη στην κυβέρνηση, είναι πληρωμένος ή απλήρωτος; Όχι τίποτα άλλο, αλλά θυμάμαι το κίνημα «δεν πληρώνω» της πρώτης φοράς Αριστερά, που οδήγησε σε γερά πρόστιμα και προσαυξήσεις τους αφελείς που νόμισαν ότι θα τους χαριστούν.

Μια ακόμη απορία έχω επίσης. Βρέθηκε σε καμιά κάλπη κανένας λογαριασμός ή όλοι οι ψηφοφόροι ήταν τόσο ξύπνιοι που κατάλαβαν ότι το μήνυμα ήταν για το θεαθήναι και δεν ήταν πραγματική η πρόσκληση να ρίξουν στον φάκελο κανέναν λογαριασμό ηλεκτρικού η αερίου;


Γέμισε τουρίστες τις τελευταίες μέρες το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περίεργους τουρίστες. Ούτε Βαλκάνιοι- Σλαβόφωνοι, ούτε κλασικοί δυτικοευρωπαίοι. Ρωτάω αριστερά και δεξιά να βγάλω άκρη αλλά εις μάτην. Άλλοι μου λένε για Αμερικάνους, άλλοι για βορειοευρωπαίους, άλλοι για Ισραηλινούς. Πάντως, γίνεται χαμός με ξένους πιτσιρικάδες ως επί το πλείστον, που φωνασκούν, γλεντούν και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας περιδιαβαίνοντας στα μαγαζιά και τα στέκια του κέντρου της πόλης. Ωραία πράγματα .


Ανακοίνωση ίδρυσης νέας παράταξης του Κωνσταντίνου Ζέρβα ακούω και παράταξη δεν βλέπω. Πού οφείλεται άραγε η καθυστέρηση; Σε αρνήσεις που είναι περισσότερες από όσες μπορεί να συγχωρέσει το εγχείρημα; Ή σε διαγκωνισμούς των συμμετεχόντων για να καταλάβουν κάποια θέση ευθύνης;

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι η καθυστέρηση προκύπτει από τον σκεπτικισμό του δήμαρχου που διαπιστώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πρόθυμων να μετέχουν στην παράταξή του, δεν τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές και -κυρίως- ότι το μεγαλύτερο μέρος των τότε υποστηρικτών του, δεν βρίσκονται πλέον μαζί του. (Μην με αναγκάσετε να πω ονόματα για αμφότερες τις περιπτώσεις).


O… ανθηρόστομος