Μονόλογοι

Ο σύντεκνος που για χάρη του έχασε την έδρα ο Καστανίδης και τι ψάχνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη Θεσσαλονίκη

06/07/2023 12:51

Πολλά και επείγοντα είναι τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τις συγκοινωνίες και εν γένει το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης τα οποία καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Από πού να ξεκινήσει κανείς;

Μετρό, ΟΑΣΘ, τερματικός σταθμός στη Νέα Ελβετία, νέος συγκοινωνιακός χάρτης, διαχείριση των κυκλοφοριακών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν από το φθινόπωρο λόγω της έναρξης των εργασιών κατασκευής του FlyOver και πάει λέγοντας.

Τα ανοιχτά ζητήματα με το Μετρό είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους το κατασκευαστικό κομμάτι και να τρέξουν οι διαδικασίες (δοκιμαστικά δρομολόγια κ.ά.) ώστε, κάποια στιγμή μέσα στο 2024 να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία.

Στον ΟΑΣΘ οι εκκρεμότητες είναι πάμπολλες. Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού λήγει στο τέλος του χρόνου και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. Μαζί μ' αυτό λήγουν και πολλές συμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και τα 260 μισθωμένα λεωφορεία, αλλά και αυτά των ΚΤΕΛ στις περιαστικές γραμμές.

Στασιμότητα υπάρχει και με τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αυτών των περιαστικών γραμμών καθώς, μέχρι σήμερα, δίνονταν με απευθείας ανάθεση.

Και βέβαια παραμένει και η μεγάλη εκκρεμότητα με τον περιβόητο διαγωνισμό των κοντά 40 εκατ. ευρώ, για τον περίφημο ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο “έξυπνο εισιτήριο”.

Θα σταθώ, σήμερα, μόνον σ' αυτό το τελευταίο γιατί πληροφορούμαι ότι κάτι τρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες. Για τα προβλήματα, νομιμότητας και όχι μόνο, που αντιμετωπίζει αυτός ο διαγωνισμός, σας έχω ενημερώσει πολλάκις.

Παρά, όμως, τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, κανείς δεν φάνηκε να συγκινείται προκειμένου να διερευνήσει την όλη υπόθεση η οποία, θυμίζω, ξεκίνησε επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη. Μαθαίνω, όμως, ότι κάποιες πτυχές αυτής της σύμβασης, έχουν μπει εσχάτως στο στόχαστρο ελεγκτικών αρχών.

Μάλιστα, όπως μου λένε, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετέβη προ ημερών στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας η οποία είχε κάνει τον διαγωνισμό, ζητώντας να ελέγξει διάφορα στοιχεία.

Όπως δε πληροφορούμαι, δεν αποκλείεται εντός του προσεχούς διαστήματος έλεγχοι να επεκταθούν και στους εδώ συγκοινωνιακούς φορείς, δηλαδή στον ΟΑΣΘ και στον ΟΣΕΘ. Μένω σ' αυτά προς το παρόν, το παρακολουθώ και θα σας κρατώ ενήμερους.

Ο Φρέντυ στη Βουλή

Αυτή η ιστορία με τον Ανδρουλάκη και τον Καστανίδη δεν μου έκατσε πολύ καλά γι' αυτό και έψαξα να βρω ποιος ήταν αυτός ο δεύτερος βουλευτής στο Ηράκλειο, για χάρη του οποίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζω ότι στο Ηράκλειο το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέλεξε δύο βουλευτές, συνεπώς, θα μπορούσε ο Ανδρουλάκης να κρατήσει μία από τις δύο έδρες της ιδιαίτερης πατρίδας του, αντί να πάρει τη μία και μοναδική της Θεσσαλονίκης. Εκείνος όμως, σε αντίθεση με όσα είχε πει στον Καστανίδη μετά τις εκλογές του Μαΐου, αλλά και σε κάποιους δημοσιογράφους, επέλεξε να μην χαλάσει τις καρδιές του δεύτερου βουλευτή Ηρακλείου.

Πρόκειται για τον Φραγκίσκο -Φρέντυ για τους φίλους του- Παρασύρη, φαρμακοποιό στο επάγγελμα ο οποίος εξελέγη με περίπου 11.500 σταυρούς, πίσω από την 35χρονη Ελένη Βατσινά η οποία είχε περί του 12.200 σταυρούς.

Ο Παρασύρης, ο οποίος διατηρεί αλυσίδα φαρμακείων στο Ηράκλειο, ήταν και παλαιότερα βουλευτής. Είχε εκλεγεί το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, αλλά στη συνέχεια δεν τα κατάφερε. Όπως μου λέει ηρακλιώτικη πηγή η οποία γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα ο Φρέντυ ξόδεψε σε αυτές τις εκλογές κάμποσα λεφτά, τα οποία, ευτυχώς γι' αυτόν, απ' ότι φάνηκε έπιασαν τόπο.

Πάντως, ο Παρασύρης δεν είναι του κλίματος Ανδρουλάκη. Παπανδρεϊκός ήταν γι' αυτό και το 2015 είχε ακολουθήσει τον Γιώργο στο ΚΙΔΗΣΟ. Επιπλέον έχει κουμπαριά με τον επίσης παπανδρεϊκό κατά το παρελθόν, Ηλία Μόσιαλο.

Συνεπώς, ο Ανδρουλάκης για άλλους λόγους κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης και όχι επειδή ο Φρέντυ ήταν “δικός του”. Άλλωστε, όπως μου λένε, όλοι στην Κρήτη ήταν σίγουροι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επρόκειτο να κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου. “Ποτέ δεν συζητήθηκε, ούτε καν στα πηγαδάκια, αυτό το ενδεχόμενο” μου τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή μου.

Συνεπώς, ο νοών νοήτω...


O Σαλονικιός