Μονόλογοι

Ο «σκουπιδοτενεκές» δίπλα στο βυζαντινό μουσείο και τα «ορφανά» του Ζέρβα που ψάχνουν για νέο αφεντικό. Γράφει ο Σαλονικιός

19/11/2023 22:16

Για τα διαβόητα “σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης” έχουμε γράψει πολλάκις. Έχουμε αποκαλύψει το παρασκήνιο, το ποιοι κρύβονται από πίσω, το πως ενέδωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και έσπευσε, πρώτος αυτός από τους δημάρχους να προμηθευτεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα, συνολικά 48... και πάει λέγοντας. Όπως όλα όσα έκανε στη διάρκεια της θητείας του, έτσι και στο θέμα αυτό, κινήθηκε με προχειρότητα. Ειδικά στο ζήτημα της χωροθέτησης αυτών των λαμαρινοκατασκευών που κοστίζουν όσο ένα εξοχικό σε δημοφιλή τουριστικό θέρετρο. Η χρονική πίεση για να προλάβει να τα τοποθετήσει άρον άρον, ως το τέλος της θητείας του, ώστε να μην φανεί αφερέγγυος απέναντι στις δεσμεύσεις που ανέλαβε (περιττό να πούμε απέναντι σε ποιους), οδηγεί στις χωροταξικές ανορθογραφίες που βλέπουμε σήμερα.

Χειρότερη όλων είναι η τοποθέτηση ενός από αυτούς τους... σκουπιδοτενεκέδες δίπλα στο σπουδαιότερο μουσείο που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Θέμα το οποίο ανέδειξε προχθές το makthes.gr μαζί με όλα τα συμπαραμαρτούντα που αφορούν τη λειτουργία αυτών των “σπιτιών” (https://www.makthes.gr/thessaloniki-spitakia-anakyklosis-provlimata-kai-erotimata-675795). Ελπίζω οι αρμόδιες αρχές (Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων κ.ά.) να παρέμβουν ώστε να σβήσει αυτή η ανορθογραφία, τουλάχιστον από το συγκεκριμένο σημείο. Διαφορετικά, ας επιληφθεί ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Ο Αγγελούδης θα πρέπει να παρέμβει και σε ένα ακόμη σκέλος αυτής της υπόθεσης. Αναφέρομαι σε έναν δεύτερο διαγωνισμό ο οποίος συνοδεύει τα “σπιτάκια” και αφορά την επικοινωνιακή προβολή του όλου πρότζεκτ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 682.000 ευρώ και προσφορά κατέθεσε μία μόνο διαφημιστική εταιρεία η οποία και αναλαμβάνει το έργο. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξει ο νέος δήμαρχος είναι το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά τα οποία προορίζονται για διαφημιστικές καταχωρήσεις. Εάν δηλαδή θα κατευθυνθούν πρωτίστως προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών μέσων (TV100, FM100), όπως είναι λογικό, μιας και η δράση αφορά τη Θεσσαλονίκη, ή εάν θα καταλήξουν κυρίως στα ταμεία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Ο νέος ρόλος

Μένω στα του δήμου Θεσσαλονίκης διότι πληροφορούμαι ότι εδώ και λίγες εβδομάδες υπάρχει μια κινητικότητα στο στρατόπεδο Ζέρβα καθώς ορισμένοι ψάχνονται για την “επόμενη μέρα”. Για το τι θα κάνουν, δηλαδή, μετά της 31η Δεκεμβρίου. Το βρίσκω πολύ λογικό και ανθρώπινο. Η ζωή συνεχίζεται και έχει και τις απαιτήσεις της. Μαθαίνω, απλώς, ότι ορισμένοι ψάχνουν το επόμενο “αφεντικό” τους, χτυπώντας πόρτες διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, ζητώντας να βολευτούν σε κάποια υπηρεσία του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα. Έτσι έχουν μάθει οι συγκεκριμένοι εδώ και πολλά χρόνια, και μη έχοντας ουσιαστικά προσόντα για να βγουν στον ιδιωτικό τομέα, ψάχνουν πάλι για κανένα κρατικό ρουσφέτι.

Η συζήτηση περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Ζέρβα. Όχι φυσικά με την έννοια της επαγγελματικής αποκατάστασης· ο απερχόμενος δήμαρχος δεν την έχει ανάγκη. Η συζήτηση αφορά την πολιτική του αποκατάσταση. Ο ρόλος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης φαντάζει πολύ λίγος για τον Κωνσταντίνο. Το βρίσκω εύλογο να αναζητήσει κάτι καλύτερο. Ένα σενάριο που ακούγεται τον θέλει να καταλαμβάνει θέση κρατικού αξιωματούχου σε κάποιον κρατικό οργανισμό. Ένα δεύτερο, να τοποθετείται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Αυτό το τελευταίο δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό. Νομίζω πως δεν θα το θέλει ούτε ο ίδιος, μετά το σοκ της 15ης Οκτωβρίου. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη μετά την 31η Δεκεμβρίου.


O Σαλονικιός