Restaurants

Ο Κήπος στο Χορτιάτη: Το παλαιότερο εστιατόριο σε όλα τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε ντόπια κρέατα

 15/02/2024 10:40

Ο Κήπος στο Χορτιάτη: Το παλαιότερο εστιατόριο σε όλα τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», στο Χορτιάτη έχει, ως επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία στη γαστρονομική σκηνή των περιοχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 1928, ως ταβέρνα, από το 1950 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Καραθανασίου, η τρίτη γενιά της οποίας, το διαχειρίζεται σήμερα. Με βασική φιλοσοφία τους το απλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που ταιριάζουν με την ιδιαίτερη κρεατοφαγική παράδοση του Χορτιάτη, οι άνθρωποί της προσφέρουν λαχταριστά κρέατα σούβλας – κι όχι μόνο - καλές, επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες και χειροποίητα εδέσματα, σε μία ατμόσφαιρα που σας εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, χειμώνα – καλοκαίρι.

o-kipos2.jpg

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», έχει την εικόνα των παραδοσιακών σημείων γαστρονομικού ενδιαφέροντος του Χορτιάτη. Ξύλο έξω και μέσα κι άφθονο πράσινο, σε μία έκταση που αγγίζει το ενάμιση στρέμμα συνολικά, το καθιστούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς, όσων επιλέγουν τις εξορμήσεις εκτός πόλης και δη, των κρεατοφάγων.

o-kipos3.jpg
o-kipos4.jpg

Η ιστορία του κτηρίου: τότε και τώρα

Χρονολογικά, είναι η πιο παλιά ταβέρνα – εστιατόριο στο Χορτιάτη και ίσως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία, άμεσα συνυφασμένη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στο χωριό, με το ολοκαύτωμα που έγινε τότε από τους Γερμανούς. Το διατηρητέο πλέον κτήριο, που τότε ανήκε τον πρόεδρο του χωριού, αποτέλεσε σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων – κυρίως γυναικόπαιδων - που στη συνέχεια κάηκαν ζωντανοί, στους φούρνους του χωριού, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, πριν καεί, στη συνέχεια, όλο το χωριό. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, στο σημερινό χώρο του εστιατορίου «Ο Κήπος», πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των τότε κατοίκων. Ο ίδιος ο χώρος έχει φτιαχτεί ξανά από την αρχή, όπως και τα περισσότερα κτήρια στο χωριό κι αποτελεί, αναπόφευκτα, σημείο αναφοράς.

o-kipos5.jpg
o-kipos6.jpg

Η τρίτη, σήμερα, γενιά, της οικογένειας που λειτουργεί το εστιατόριο, με καταγωγή από την περιοχή, έχει φροντίσει ώστε η επιχείρηση να αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους, φροντισμένους χώρους, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο κι αξέχαστο γεύμα.

o-kipos7.jpg
o-kipos8.jpg

Στο χώρο βρίσκονται ακόμη και vintage έπιπλα δύο γενεών πριν, ενώ ο εξωτερικός χώρος, ντυμένος με πλακάκι στο έδαφος μυρίζει φλαμούρι, από τις φλαμουριές, που χαρίζουν τη δροσιά τους κι ένα – σφραγισμένο, πλέον- πηγάδι συμπληρώνει την αίσθηση αυλής σπιτιού, σε έναν χώρο που είναι σαν όαση, ειδικά τους μήνες με καλό καιρό.

o-kipos9.jpg
o-kipos10.jpg

Το μενού και η κάβα

Τι νόστιμο θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Ο Κήπος»; Σούβλες και ψητά της ώρας, από καλοψημένα κοκορέτσια και ντόπια κατσικάκια κι αρνάκια στη γάστρα, μέχρι μία μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα ορεκτικά, αλλά κι επιλεγμένα τυριά από όλη την Ελλάδα, όπως κρητικές γραβιέρες, μετσοβίτικα τυριά, χαλούμι Κύπρου, μαστέλο Χίου, κ.ά.

o-kipos11.jpg
o-kipos12.jpg

Προτείνουμε οπωσδήποτε το κοντοσούβλι – μισό χοιρινό, μισό κοτόπουλο, εγγυάται μία υπέρτατη απόλαυση – το αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα το χειμώνα, το καπνιστό χοιρινό, την καραμελωμένη πανσέτα στη γάστρα, τη μπριζόλα σούβλας.

o-kipos13.jpg
o-kipos14.jpg
o-kipos15.jpg
o-kipos16.jpg

Θα βρείτε επίσης πολλές επιλογές σε κυνήγι, όπως λαγό στιφάδο, ορτύκια σχάρας, τηγανιά αγριογούρουνο ή ζαρκάδι με σάλτσα jack daniel’s, που αξίζει να δοκιμάσετε.

o-kipos17.jpg
o-kipos18.jpg

Από τις σαλάτες, ειδικά το χειμώνα ξεχωρίζει η «καστανιά», με φρέσκα κάστανα του βουνού και βινεγκρέ με μέλι, ενώ από τα ορεκτικά, γίνονται ανάρπαστες οι χειροποίητες κασεροκροκέτες και φυσικά, οι εξαιρετικές, καθαρισμένες και κομμένες στο χέρι, τηγανητές πατάτες τους!

o-kipos19.jpg
o-kipos20.jpg

Η κάβα πλούσια, με μία πολύ μεγάλη ποικιλία από κρασιά, που προέρχονται από αμπελώνες από όλη την Ελλάδα, συμπληρώνει γευστικά το τραπέζι σας. Θα βρείτε διαλεχτά κρασιά από αναγνωρισμένα οινοποιεία, αλλά και πολλά χύμα κρασιά, ντόπιων παραγωγών, που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

o-kipos21.jpg

Ένας προορισμός, για χειμώνα και καλοκαίρι!

Το χειμώνα, το τζάκι μέσα δίνει, σε συνδυασμό με το ξύλο και την πέτρα που επικρατούν στο χώρο, μία αίσθηση θαλπωρής και παράδοσης, ενώ το καλοκαίρι, η μεγάλη, φροντισμένη αυλή – ο πραγματικός … κήπος του εστιατορίου – σας εξασφαλίζει, χάρη και στα σκεπαστά σημεία της, την απαραίτητη δροσιά και καλαισθησία, για να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα γεύματα σε όλα τα ανατολικά περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Σαν να βρίσκεστε στο σπίτι σας, με την άνεση, το φιλικό περιβάλλον και την άψογη εξυπηρέτηση που προσφέρει το προσωπικό του εστιατορίου «Ο Κήπος».

o-kipos22.jpg
o-kipos23.jpg
o-kipos24.jpg

Όχι τυχαία, υπάρχουν εδώ και χρόνια οι σταθεροί πελάτες του καταστήματος, που το επιλέγουν ακόμη κι εάν φτάνουν ως εκεί από μακριά. Γιατί, πέρα από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, το εστιατόριο «Ο Κήπος» προτιμάται κι από κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ιδανικό σημείο και για οικογένειες με παιδιά, αφού στον κήπο του διαθέτει παιδική χαρά. Άλλωστε, βρίσκεται μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι ιδανική ευκαιρία, για να συνδυάσετε ένα καλομαγειρεμένο, πλούσιο κι αξέχαστο γεύμα, με μία μίνι εκδρομή! Σας το προτείνουμε, ανεξαρτήτως καιρού…

o-kipos25.jpg
o-kipos26.jpg
o-kipos27.jpg

Tip 1: Η κουζίνα του εστιατορίου, λειτουργεί καθημερινά 13.00 – 23.00.

Tip 2: Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνετε κράτηση.

Tip 3: Ο εξωτερικός χώρος, διατίθεται και για εκδηλώσεις.


Διεύθυνση: Χορτιάτης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 349304

Website

Facebook

Instagram

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», στο Χορτιάτη έχει, ως επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία στη γαστρονομική σκηνή των περιοχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 1928, ως ταβέρνα, από το 1950 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Καραθανασίου, η τρίτη γενιά της οποίας, το διαχειρίζεται σήμερα. Με βασική φιλοσοφία τους το απλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που ταιριάζουν με την ιδιαίτερη κρεατοφαγική παράδοση του Χορτιάτη, οι άνθρωποί της προσφέρουν λαχταριστά κρέατα σούβλας – κι όχι μόνο - καλές, επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες και χειροποίητα εδέσματα, σε μία ατμόσφαιρα που σας εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, χειμώνα – καλοκαίρι.

o-kipos2.jpg

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», έχει την εικόνα των παραδοσιακών σημείων γαστρονομικού ενδιαφέροντος του Χορτιάτη. Ξύλο έξω και μέσα κι άφθονο πράσινο, σε μία έκταση που αγγίζει το ενάμιση στρέμμα συνολικά, το καθιστούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς, όσων επιλέγουν τις εξορμήσεις εκτός πόλης και δη, των κρεατοφάγων.

o-kipos3.jpg
o-kipos4.jpg

Η ιστορία του κτηρίου: τότε και τώρα

Χρονολογικά, είναι η πιο παλιά ταβέρνα – εστιατόριο στο Χορτιάτη και ίσως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία, άμεσα συνυφασμένη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στο χωριό, με το ολοκαύτωμα που έγινε τότε από τους Γερμανούς. Το διατηρητέο πλέον κτήριο, που τότε ανήκε τον πρόεδρο του χωριού, αποτέλεσε σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων – κυρίως γυναικόπαιδων - που στη συνέχεια κάηκαν ζωντανοί, στους φούρνους του χωριού, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, πριν καεί, στη συνέχεια, όλο το χωριό. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, στο σημερινό χώρο του εστιατορίου «Ο Κήπος», πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των τότε κατοίκων. Ο ίδιος ο χώρος έχει φτιαχτεί ξανά από την αρχή, όπως και τα περισσότερα κτήρια στο χωριό κι αποτελεί, αναπόφευκτα, σημείο αναφοράς.

o-kipos5.jpg
o-kipos6.jpg

Η τρίτη, σήμερα, γενιά, της οικογένειας που λειτουργεί το εστιατόριο, με καταγωγή από την περιοχή, έχει φροντίσει ώστε η επιχείρηση να αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους, φροντισμένους χώρους, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο κι αξέχαστο γεύμα.

o-kipos7.jpg
o-kipos8.jpg

Στο χώρο βρίσκονται ακόμη και vintage έπιπλα δύο γενεών πριν, ενώ ο εξωτερικός χώρος, ντυμένος με πλακάκι στο έδαφος μυρίζει φλαμούρι, από τις φλαμουριές, που χαρίζουν τη δροσιά τους κι ένα – σφραγισμένο, πλέον- πηγάδι συμπληρώνει την αίσθηση αυλής σπιτιού, σε έναν χώρο που είναι σαν όαση, ειδικά τους μήνες με καλό καιρό.

o-kipos9.jpg
o-kipos10.jpg

Το μενού και η κάβα

Τι νόστιμο θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Ο Κήπος»; Σούβλες και ψητά της ώρας, από καλοψημένα κοκορέτσια και ντόπια κατσικάκια κι αρνάκια στη γάστρα, μέχρι μία μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα ορεκτικά, αλλά κι επιλεγμένα τυριά από όλη την Ελλάδα, όπως κρητικές γραβιέρες, μετσοβίτικα τυριά, χαλούμι Κύπρου, μαστέλο Χίου, κ.ά.

o-kipos11.jpg
o-kipos12.jpg

Προτείνουμε οπωσδήποτε το κοντοσούβλι – μισό χοιρινό, μισό κοτόπουλο, εγγυάται μία υπέρτατη απόλαυση – το αγριογούρουνο στη γάστρα με κάστανα το χειμώνα, το καπνιστό χοιρινό, την καραμελωμένη πανσέτα στη γάστρα, τη μπριζόλα σούβλας.

o-kipos13.jpg
o-kipos14.jpg
o-kipos15.jpg
o-kipos16.jpg

Θα βρείτε επίσης πολλές επιλογές σε κυνήγι, όπως λαγό στιφάδο, ορτύκια σχάρας, τηγανιά αγριογούρουνο ή ζαρκάδι με σάλτσα jack daniel’s, που αξίζει να δοκιμάσετε.

o-kipos17.jpg
o-kipos18.jpg

Από τις σαλάτες, ειδικά το χειμώνα ξεχωρίζει η «καστανιά», με φρέσκα κάστανα του βουνού και βινεγκρέ με μέλι, ενώ από τα ορεκτικά, γίνονται ανάρπαστες οι χειροποίητες κασεροκροκέτες και φυσικά, οι εξαιρετικές, καθαρισμένες και κομμένες στο χέρι, τηγανητές πατάτες τους!

o-kipos19.jpg
o-kipos20.jpg

Η κάβα πλούσια, με μία πολύ μεγάλη ποικιλία από κρασιά, που προέρχονται από αμπελώνες από όλη την Ελλάδα, συμπληρώνει γευστικά το τραπέζι σας. Θα βρείτε διαλεχτά κρασιά από αναγνωρισμένα οινοποιεία, αλλά και πολλά χύμα κρασιά, ντόπιων παραγωγών, που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

o-kipos21.jpg

Ένας προορισμός, για χειμώνα και καλοκαίρι!

Το χειμώνα, το τζάκι μέσα δίνει, σε συνδυασμό με το ξύλο και την πέτρα που επικρατούν στο χώρο, μία αίσθηση θαλπωρής και παράδοσης, ενώ το καλοκαίρι, η μεγάλη, φροντισμένη αυλή – ο πραγματικός … κήπος του εστιατορίου – σας εξασφαλίζει, χάρη και στα σκεπαστά σημεία της, την απαραίτητη δροσιά και καλαισθησία, για να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα γεύματα σε όλα τα ανατολικά περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Σαν να βρίσκεστε στο σπίτι σας, με την άνεση, το φιλικό περιβάλλον και την άψογη εξυπηρέτηση που προσφέρει το προσωπικό του εστιατορίου «Ο Κήπος».

o-kipos22.jpg
o-kipos23.jpg
o-kipos24.jpg

Όχι τυχαία, υπάρχουν εδώ και χρόνια οι σταθεροί πελάτες του καταστήματος, που το επιλέγουν ακόμη κι εάν φτάνουν ως εκεί από μακριά. Γιατί, πέρα από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, το εστιατόριο «Ο Κήπος» προτιμάται κι από κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ιδανικό σημείο και για οικογένειες με παιδιά, αφού στον κήπο του διαθέτει παιδική χαρά. Άλλωστε, βρίσκεται μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι ιδανική ευκαιρία, για να συνδυάσετε ένα καλομαγειρεμένο, πλούσιο κι αξέχαστο γεύμα, με μία μίνι εκδρομή! Σας το προτείνουμε, ανεξαρτήτως καιρού…

o-kipos25.jpg
o-kipos26.jpg
o-kipos27.jpg

Tip 1: Η κουζίνα του εστιατορίου, λειτουργεί καθημερινά 13.00 – 23.00.

Tip 2: Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνετε κράτηση.

Tip 3: Ο εξωτερικός χώρος, διατίθεται και για εκδηλώσεις.


Διεύθυνση: Χορτιάτης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 349304

Website

Facebook

Instagram

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία