ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο κίνδυνος στον δρόμο και την... κουζίνα!

Τα τροχαία που καταγράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη με αγριογούρουνα και οι σοβαρές συγκρούσεις στη χώρα - Πώς ξεχωρίζουμε αν ένα αγριογούρουνο είναι μολυσμένο και τι πρέπει να κάνουμε πριν μαγειρευτεί

 16/05/2021 20:30

Ο κίνδυνος στον δρόμο και την... κουζίνα!

Θεολόγος Ηλιού

Η «επιδρομή» των αγριογούρουνων στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης εκτός από οξύμωρο, είναι και επικίνδυνο. Πρόκειται για ένα άγριο είδος ζώου που μπορεί να προκαλέσει ζημιές, καταστροφές, τροχαία ατυχήματα αλλά και να επιτεθεί σε ανθρώπους, αν νιώσει ότι απειλείται. Από το 2016 -οπότε η παρουσία τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη- έως και σήμερα έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με τα αγριογούρουνα υβρίδια που κινούνται από τον Χορτιάτη έως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μόνο το τελευταίο διάστημα, όπως είπε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, έχουν γίνει πέντε τροχαία ατυχήματα και εννέα θανατώσεις οικόσιτων σκυλιών από αγριογούρουνα που τριγυρνούν στον δήμο. Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή επίθεση σε σκύλο από αγριογούρουνα καταγράφτηκε τον Αύγουστο του 2017. Συγκεκριμένα, ένας σκύλος είχε φύγει από την αυλή σπιτιού στην περιοχή των Ελαιώνων και βρέθηκε στο προαύλιο του «Γένεσις» σε σοβαρή κατάσταση μετά από επίθεση αγριογούρουνων. Είχε βαριά τραύματα στα πόδια και στην περιοχή του θώρακα. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις 2 το βράδυ και προφανώς ο σκύλος ράτσας βαϊμαράνερ είχε ακολουθήσει τα αγριογούρουνα όταν είδε να παίρνουν από την αυλή του σπιτιού. Για αρκετά μεγάλο διάστημα νοσηλεύτηκε σε κλινική, ώστε να ξεπεράσει τον κίνδυνο η υγεία του.

Στις 20 Ιουνίου 2019, γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα, λεωφορείο του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με ένα αγριογούρουνο στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, είχαν προκληθεί μόνο υλικές ζημιές χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός ανθρώπου. Η σύγκρουση όμως ήταν τόσο ισχυρή που το ζώο τραυματίστηκε θανάσιμα.

«Τις τελευταίες ημέρες συμβαίνουν πολλά ατυχήματα με οδηγούς δικύκλων που διανέμουν φαγητό (delivery)» λέει στη «ΜτΚ» κάτοικος του Πανοράματος. «Είδαμε να ρίχνουν από το μηχανάκι δύο οδηγούς που έκαναν delivery. Κυρίως κινούνται τις βραδινές ώρες και πηγαίνουν έξω από πιτσαρίες που υπάρχουν αποφάγια στα σκουπίδια. Όμως και πίσω από τον ‘Άγιο Λουκά’ βλέπουμε πλέον αγέλες» σημειώνει η κάτοικος, τονίζοντας πως η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη. «Μπαίνουν συνεχώς σε αυλές και τραυματίζουν σκυλιά» συμπληρώνει.

Τα αγριογούρουνα προκαλούν ατυχήματα και ζημίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, στις 9 Ιανουαρίου 2018 καταγράφτηκε και θανατηφόρο τροχαίο με αγριογούρουνο στην περιοχή των Καμένων Βούρλων. Ένας 49χρονος που ταξίδευε για Αθήνα, στο ύψος της Αρκίτσας έπεσε πάνω σε ένα αγριογούρουνο που ήταν χτυπημένο στη μέση του δρόμου. Ο άνδρας έχασε τον έλεγχο του οχήματος, χτύπησε στο προστατευτικό στηθαίο και αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Σοβαρό τροχαίο με αγριογούρουνο είχε και ο γνωστός ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Τον Οκτώβριο του 2019, κινούμενος σε παράδρομο της Εθνικής Οδού κοντά στο Αχλάδι, στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα αγριογούρουνο, βγήκε εκτός πορείας και το αυτοκίνητο του τούμπαρε πέντε φορές. Είχε γλυτώσει από θαύμα, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο όχημα του και κατάφερε να βγει από το παράθυρο του συνοδηγού.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα σοβαρά τροχαία με αγριογούρουνα. Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις οχημάτων με αγριογούρουνα κυρίως στα ορεινά της πόλης, με μόνο υλικές ζημιές. «Σίγουρα είναι αρκετά επικίνδυνο να χτυπήσεις με το αυτοκίνητο ένα αγριογούρουνο. Όπως επικίνδυνη είναι η σύγκρουση και με ένα σκυλί. Αναλόγως το βάρος του ζώου, η επικινδυνότητα αυξάνεται για την ζωή του οδηγού» αναφέρει στη «ΜτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Πώς ξεχωρίζουν τα μολυσμένα

Τα αγριογούρουνα που κυκλοφορούν ακόμα και στην πλατεία Αριστοτέλους, μπορούν να καταναλωθούν κανονικά. Σαφώς όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για πιθανές αρρώστιες ή μολύνσεις που μπορούν να κουβαλούν περιτριγυρίζοντας κάδους και τις γειτονιές της πόλης. «Ο μεγάλος φόβος είναι να μην εντοπιστεί κάποιο κρούσμα αφρικανικής πανώλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Νικόλαος Καλογεράκος.

Για τους έμπειρους κυνηγούς, όπως λέει ο κ. Καλογεράκος, υπάρχουν τρόποι να ξεχωρίσουν αμέσως ένα μολυσμένο αγριογούρουνο. «Αν θανατωθεί ένα αγριογούρουνο, μπορεί να φάνει αν είναι μολυσμένο από το χρώμα που έχει η σπλήνα του, ενώ αν είναι προχωρημένη η μόλυνση φαίνεται και στο δέρμα» αναφέρει. «Αν τα αγριογούρουνα συλληφθούν στον αστικό ιστό και αφεθούν ελεύθερα στο δάσος, είναι σίγουρο πως θα γυρίσουν ξανά. Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης που επιτρέπεται το κυνήγι, όσα θανατωθούν μπορούν να καταναλωθούν κανονικά. Κατά μέσο όρο θανατώνονται 500 αγριογούρουνα γύρω από την πόλη κατά την κυνηγητική περίοδο» συμπληρώνει.

Για τη γεύση αλλά και όσα πρέπει να προηγηθούν πριν καταναλωθεί ένα αγριογούρουνο, μιλάει στη «ΜτΚ» ο γνωστός σεφ Κωνσταντίνος Σαρρής. «Τα συγκεκριμένα αγριογούρουνα που γυρίζουν στην πόλη, τρώγονται κανονικά και έχουν καλό κρέας. Υπάρχει η ίδια επικινδυνότητα για μολύνσεις με κάποιο που μπορεί να εντοπιστεί σε βουνό. Αν το αίμα του είναι σκούρο και αποξηραμένο, σημαίνει πως κάτι δεν έγινε σωστά στη σφαγή». Όσο για την προετοιμασία ο κ. Σαρρής τονίζει πως «πρέπει να προηγηθεί το σίτεμα 10-15 ημερών πριν καταναλωθεί. Μετά πρέπει να κοπεί σε μερίδες και να μαριναριστεί για να φύγει το αίμα και η βαριά μυρωδιά του».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

Η «επιδρομή» των αγριογούρουνων στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης εκτός από οξύμωρο, είναι και επικίνδυνο. Πρόκειται για ένα άγριο είδος ζώου που μπορεί να προκαλέσει ζημιές, καταστροφές, τροχαία ατυχήματα αλλά και να επιτεθεί σε ανθρώπους, αν νιώσει ότι απειλείται. Από το 2016 -οπότε η παρουσία τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη- έως και σήμερα έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με τα αγριογούρουνα υβρίδια που κινούνται από τον Χορτιάτη έως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μόνο το τελευταίο διάστημα, όπως είπε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, έχουν γίνει πέντε τροχαία ατυχήματα και εννέα θανατώσεις οικόσιτων σκυλιών από αγριογούρουνα που τριγυρνούν στον δήμο. Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή επίθεση σε σκύλο από αγριογούρουνα καταγράφτηκε τον Αύγουστο του 2017. Συγκεκριμένα, ένας σκύλος είχε φύγει από την αυλή σπιτιού στην περιοχή των Ελαιώνων και βρέθηκε στο προαύλιο του «Γένεσις» σε σοβαρή κατάσταση μετά από επίθεση αγριογούρουνων. Είχε βαριά τραύματα στα πόδια και στην περιοχή του θώρακα. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τις 2 το βράδυ και προφανώς ο σκύλος ράτσας βαϊμαράνερ είχε ακολουθήσει τα αγριογούρουνα όταν είδε να παίρνουν από την αυλή του σπιτιού. Για αρκετά μεγάλο διάστημα νοσηλεύτηκε σε κλινική, ώστε να ξεπεράσει τον κίνδυνο η υγεία του.

Στις 20 Ιουνίου 2019, γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα, λεωφορείο του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με ένα αγριογούρουνο στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, είχαν προκληθεί μόνο υλικές ζημιές χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός ανθρώπου. Η σύγκρουση όμως ήταν τόσο ισχυρή που το ζώο τραυματίστηκε θανάσιμα.

«Τις τελευταίες ημέρες συμβαίνουν πολλά ατυχήματα με οδηγούς δικύκλων που διανέμουν φαγητό (delivery)» λέει στη «ΜτΚ» κάτοικος του Πανοράματος. «Είδαμε να ρίχνουν από το μηχανάκι δύο οδηγούς που έκαναν delivery. Κυρίως κινούνται τις βραδινές ώρες και πηγαίνουν έξω από πιτσαρίες που υπάρχουν αποφάγια στα σκουπίδια. Όμως και πίσω από τον ‘Άγιο Λουκά’ βλέπουμε πλέον αγέλες» σημειώνει η κάτοικος, τονίζοντας πως η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη. «Μπαίνουν συνεχώς σε αυλές και τραυματίζουν σκυλιά» συμπληρώνει.

Τα αγριογούρουνα προκαλούν ατυχήματα και ζημίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, στις 9 Ιανουαρίου 2018 καταγράφτηκε και θανατηφόρο τροχαίο με αγριογούρουνο στην περιοχή των Καμένων Βούρλων. Ένας 49χρονος που ταξίδευε για Αθήνα, στο ύψος της Αρκίτσας έπεσε πάνω σε ένα αγριογούρουνο που ήταν χτυπημένο στη μέση του δρόμου. Ο άνδρας έχασε τον έλεγχο του οχήματος, χτύπησε στο προστατευτικό στηθαίο και αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Σοβαρό τροχαίο με αγριογούρουνο είχε και ο γνωστός ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Τον Οκτώβριο του 2019, κινούμενος σε παράδρομο της Εθνικής Οδού κοντά στο Αχλάδι, στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα αγριογούρουνο, βγήκε εκτός πορείας και το αυτοκίνητο του τούμπαρε πέντε φορές. Είχε γλυτώσει από θαύμα, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο όχημα του και κατάφερε να βγει από το παράθυρο του συνοδηγού.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα σοβαρά τροχαία με αγριογούρουνα. Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις οχημάτων με αγριογούρουνα κυρίως στα ορεινά της πόλης, με μόνο υλικές ζημιές. «Σίγουρα είναι αρκετά επικίνδυνο να χτυπήσεις με το αυτοκίνητο ένα αγριογούρουνο. Όπως επικίνδυνη είναι η σύγκρουση και με ένα σκυλί. Αναλόγως το βάρος του ζώου, η επικινδυνότητα αυξάνεται για την ζωή του οδηγού» αναφέρει στη «ΜτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Πώς ξεχωρίζουν τα μολυσμένα

Τα αγριογούρουνα που κυκλοφορούν ακόμα και στην πλατεία Αριστοτέλους, μπορούν να καταναλωθούν κανονικά. Σαφώς όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για πιθανές αρρώστιες ή μολύνσεις που μπορούν να κουβαλούν περιτριγυρίζοντας κάδους και τις γειτονιές της πόλης. «Ο μεγάλος φόβος είναι να μην εντοπιστεί κάποιο κρούσμα αφρικανικής πανώλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Νικόλαος Καλογεράκος.

Για τους έμπειρους κυνηγούς, όπως λέει ο κ. Καλογεράκος, υπάρχουν τρόποι να ξεχωρίσουν αμέσως ένα μολυσμένο αγριογούρουνο. «Αν θανατωθεί ένα αγριογούρουνο, μπορεί να φάνει αν είναι μολυσμένο από το χρώμα που έχει η σπλήνα του, ενώ αν είναι προχωρημένη η μόλυνση φαίνεται και στο δέρμα» αναφέρει. «Αν τα αγριογούρουνα συλληφθούν στον αστικό ιστό και αφεθούν ελεύθερα στο δάσος, είναι σίγουρο πως θα γυρίσουν ξανά. Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης που επιτρέπεται το κυνήγι, όσα θανατωθούν μπορούν να καταναλωθούν κανονικά. Κατά μέσο όρο θανατώνονται 500 αγριογούρουνα γύρω από την πόλη κατά την κυνηγητική περίοδο» συμπληρώνει.

Για τη γεύση αλλά και όσα πρέπει να προηγηθούν πριν καταναλωθεί ένα αγριογούρουνο, μιλάει στη «ΜτΚ» ο γνωστός σεφ Κωνσταντίνος Σαρρής. «Τα συγκεκριμένα αγριογούρουνα που γυρίζουν στην πόλη, τρώγονται κανονικά και έχουν καλό κρέας. Υπάρχει η ίδια επικινδυνότητα για μολύνσεις με κάποιο που μπορεί να εντοπιστεί σε βουνό. Αν το αίμα του είναι σκούρο και αποξηραμένο, σημαίνει πως κάτι δεν έγινε σωστά στη σφαγή». Όσο για την προετοιμασία ο κ. Σαρρής τονίζει πως «πρέπει να προηγηθεί το σίτεμα 10-15 ημερών πριν καταναλωθεί. Μετά πρέπει να κοπεί σε μερίδες και να μαριναριστεί για να φύγει το αίμα και η βαριά μυρωδιά του».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία