ΔΙΕΘΝΗ

Ο δράστης της επίθεσης του Στρασβούργου είχε συλληφθεί 27 φορές!

Φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» σύμφωνα με μαρτυρίες- Οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικό το γεγονός

 12/12/2018 15:45

Ο δράστης της επίθεσης του Στρασβούργου είχε συλληφθεί 27 φορές!

Δήμητρα Μακρή

Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν – οκτώ εκ των οποίων σοβαρά- στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο. Ο Σερίφ Σεκάτ φέρεται πως είναι ο δράστης της επίθεσης που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τον εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Παρισιού, όπως είναι ο τίτλος του, Ρεμί Ετζ, ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα πως «η τρομοκρατία χτύπησε για μια ακόμη φορά στο έδαφός μας. Η απειλή είναι πραγματική» ανέφερε συγκεκριμένα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο 29χρονος δράστης έχει διαφύγει αλλά και πως καταζητείται από την Αστυνομία μέλη της οποίας έχουν αποκλείσει ένα ολόκληρο προάστιο. Το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη “Λίστα S” στην οποία καταγράφονται τα άτομα που θεωρούνται πως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και αποτελούν φόβο για την υπόλοιπη κοινωνία και την ασφάλεια του κράτους. Eίναι Γάλλος υπήκοος Μαροκινής καταγωγής ο οποίος γεννήθηκε στο Στρασβούργο στις 04.02.1989. Αναφέρεται ακόμη πως ο δράστης ήταν ένας εγκληματίας υπό την έννοια ότι είχε καταδικαστεί στη Γερμανία από το Δικαστήριο του Σλίνγκεν (στη Βάσδη Βυρτεμβέργη) για κλοπή κι αφού εξέτισε την ποινή του απελάθηκε στη Γαλλία. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το πρωί της Τρίτης έγινε έρευνα στο σπίτι του υπόπτου στο πλαίσιο έρευνας για ποινική υπόθεση. Ο ίδιος δεν εντοπίστηκε αλλά στο σπίτι βρέθηκαν πυρομαχικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται στη γειτονιά του Νόιντορφ, εκεί όπου βρίσκεται και η κατοικία του. Έχει συλληφθεί συνολικά 27 φορές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Περίπου 350 αστυνομικοί επιχειρούν στην περιοχή με σκοπό να συλλάβουν τον δράστη ενώ συνολικά 700 βρίσκονται εκεί. 


Έκκληση για πληροφορίες
 
Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου δράστη της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, Σερίφ Σεκάτ, που συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης μετά την επίθεση με τουλάχιστον δύο νεκρούς.

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού πάχους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του» και να καλέσει τις αρχές.

Ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να «ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών» στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Σαντινέλ, στον απόηχο της επίθεσης στο Στρασβούργο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 ανθρώπους, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Από σήμερα, 500 στρατιωτικοί ήρθαν για να συμπληρώσουν τη στρατιωτική δύναμη» Σαντινέλ και «1300, τις επόμενες ημέρες, θα προστεθούν σε εκείνους που έχουν ήδη αναπτυχθεί» για να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των δημοσίων χώρων και των Γάλλων, επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια σύντομη παρέμβαση που έκανε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, «στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων που υποδέχονται κόσμο» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως «στις χριστουγεννιάτικες αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» είναι «απόλυτη» ώστε να «διασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης…».

Η  Μέρκελ και η Γερμανία

«Βαθιά συγκλονισμένη» για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου δηλώνει η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά της προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο και τονίζει τη συμπαράστασή της Γερμανίας προς τον γαλλικό λαό. «Θρηνούμε για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν τόσο απροσδόκητα και με τη σκέψη μας βρισκόμαστε κοντά στους τραυματίες και στους συγγενείς των θυμάτων», αναφέρει η κυρία Μέρκελ. «Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μας στον γαλλικό λαό. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει η καγκελάριος.

Η γερμανική αστυνομία έκανε γνωστό ότι αναζητά δύο αδελφούς, τους οποίους κατονόμασε ως "Σερίφ και Σαμί Σ." ως ύποπτους για την επίθεση στο Στρασβούργο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Ο Σερίφ Σεκάτ φέρεται ως ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Κλειστή η Χριστουγεννιάτικη Αγορά 

Αναφέρεται ακόμη πως η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Ματαιώνονται επίσης οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα.

Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, "δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας" για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Για τον λόγο αυτό "θέλει να την κρατήσουμε κλειστή για άλλες 24 ώρες", πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόταση μομφής 

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την πολιτική αναφέρεται πως οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη ζητήσει την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή η οποία θα ασχολούνταν με την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης των κίτρινων γιλέκων. Η συζήτηση είχε προβλεφθεί για την Πέμπτη το βράδυ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές στιγμές θεωρούμε επιβεβλημένο να παραμείνει ενωμένη η χώρα μας μπροστά στην τρομοκρατία που θέλει να την καταστρέψει» εξήγησαν οι σοσιαλιστές βουλευτές, σύμφωνα με τη Φιγκαρό. Αναφέρεται πως η πρόταση μομφής στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Κομμουνιστές και την Ανυπότακτη Γαλλία και δεν είχε βλέψεις να πιάσει το όριο καθώς πρόκειται για έναν αριθμό βουλευτών της τάξης των 52 στους 577.     

Σε ό,τι αφορά τα θύματα: 2 είναι οι νεκροί, 1 εγκεφαλικά νεκρός, 8 σοβαρά τραυματισμένοι και 5 ελαφρά.  

Σε ό,τι αφορά το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ετζ μιλώντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο δράστης λίγο μετά τις 20.00 εθεάθη στην οδό Ορφέβρ στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς. Εκεί άρχισε να πυροβολεί αλά και να χτυπά με μαχαίρι μερικούς από τους περαστικούς. Κατόπιν διέφυγε με ένα ταξί. Ζήτησε από τον οδηγό να τον πάει στο προάστιο Νεχόφ και για να δικαιολογήσει τις πληγές του είπε πως είχε πυροβολήσει δέκα άτομα και σκοτώσει άλλα δέκα. Κατεβαίνοντας  από το ταξί ξαναέπεσε πάνω σε αστυνομικούς οι οποίοι ξανάνοιξαν πυρ.

Σύμφωνα με τον Ετζ σκοπός είναι να τον συλλάβουν και να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς του.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, οι αρχές έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού, θα στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Στρασβούργο και θα αυξήσουν τον έλεγχο τόσο στα σύνορα όσο και στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Η ίδια η χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία είθισται να φωτίζει τις μακρές και σκοτεινές νύχτες του ευρωπαϊκού βορρά θα είναι κλειστή για σήμερα Τετάρτη.

Τίμησαν τα θύματα οι Γάλλοι νομοθέτες 

Με ενός λεπτού σιγή, η Γερουσία χθες το βράδυ και το γαλλικό Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα, τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο. Πριν την έναρξη της συνόδου «Ερωτήματα προς την κυβέρνηση» στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα βουλευτή, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία, στην καταδίωξη του δράστη που πιθανώς να ευρίσκεται εκτός συνόρων.

Ο υπουργός δήλωσε, ότι από την αρχή η συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία ήταν εξαιρετική. Έτσι όταν σε δεδομένη στιγμή είχαν την πληροφορία ότι ο δράστης πιθανώς να είχε καταφύγει στην πόλη Κελ (Kehl), οι γερμανικές αρχές συνεργάσθηκαν άμεσα για την απομόνωση της περιοχής, έως ότου διαπιστώθηκε ότι ο φυγάδας δεν ήταν εκεί.

«Υπήρξε συγχρόνως το κλείσιμο των συνόρων, οι εντατικοί έλεγχοι αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία» τόνισε ο Κ. Καστανέρ.

Σύμφωνα με τον υπουργό στις 13 Νοεμβρίου ματαιώθηκε μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που στόχευε στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και υπενθύμισε στους βουλευτές, ότι από το 2013 έχουν ματαιωθεί 56 απόπειρες στη Γαλλία.

Έκανε ειδική αναφορά στην ακούραστη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου σύντομα η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σε κώμα

Ο Ιταλός 28χρονος δημοσιογράφος Αντόνιο Μεγκαλίτσι, ο οποίος τραυματίσθηκε στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, είναι σε κώμα, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον πατέρα της αρραβωνιαστικιάς του Μεγκαλίτσι, ο δημοσιογράφος έχει τραυματισθεί από σφαίρα στην βάση του κρανίου και οι γιατροί δεν μπορούν να την αφαιρέσουν, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας της επέμβασης.

«Ο Αντόνιο παλεύει για να μην πεθάνει και όλοι μας προσευχόμαστε να τα καταφέρει», τόνισε ο πατέρας της αρραβωνιαστικιάς του.



Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν – οκτώ εκ των οποίων σοβαρά- στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο. Ο Σερίφ Σεκάτ φέρεται πως είναι ο δράστης της επίθεσης που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τον εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Παρισιού, όπως είναι ο τίτλος του, Ρεμί Ετζ, ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα πως «η τρομοκρατία χτύπησε για μια ακόμη φορά στο έδαφός μας. Η απειλή είναι πραγματική» ανέφερε συγκεκριμένα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο 29χρονος δράστης έχει διαφύγει αλλά και πως καταζητείται από την Αστυνομία μέλη της οποίας έχουν αποκλείσει ένα ολόκληρο προάστιο. Το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη “Λίστα S” στην οποία καταγράφονται τα άτομα που θεωρούνται πως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και αποτελούν φόβο για την υπόλοιπη κοινωνία και την ασφάλεια του κράτους. Eίναι Γάλλος υπήκοος Μαροκινής καταγωγής ο οποίος γεννήθηκε στο Στρασβούργο στις 04.02.1989. Αναφέρεται ακόμη πως ο δράστης ήταν ένας εγκληματίας υπό την έννοια ότι είχε καταδικαστεί στη Γερμανία από το Δικαστήριο του Σλίνγκεν (στη Βάσδη Βυρτεμβέργη) για κλοπή κι αφού εξέτισε την ποινή του απελάθηκε στη Γαλλία. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το πρωί της Τρίτης έγινε έρευνα στο σπίτι του υπόπτου στο πλαίσιο έρευνας για ποινική υπόθεση. Ο ίδιος δεν εντοπίστηκε αλλά στο σπίτι βρέθηκαν πυρομαχικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται στη γειτονιά του Νόιντορφ, εκεί όπου βρίσκεται και η κατοικία του. Έχει συλληφθεί συνολικά 27 φορές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Περίπου 350 αστυνομικοί επιχειρούν στην περιοχή με σκοπό να συλλάβουν τον δράστη ενώ συνολικά 700 βρίσκονται εκεί. 


Έκκληση για πληροφορίες
 
Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου δράστη της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, Σερίφ Σεκάτ, που συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης μετά την επίθεση με τουλάχιστον δύο νεκρούς.

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού πάχους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του» και να καλέσει τις αρχές.

Ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να «ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών» στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Σαντινέλ, στον απόηχο της επίθεσης στο Στρασβούργο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 ανθρώπους, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Από σήμερα, 500 στρατιωτικοί ήρθαν για να συμπληρώσουν τη στρατιωτική δύναμη» Σαντινέλ και «1300, τις επόμενες ημέρες, θα προστεθούν σε εκείνους που έχουν ήδη αναπτυχθεί» για να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των δημοσίων χώρων και των Γάλλων, επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια σύντομη παρέμβαση που έκανε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, «στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων που υποδέχονται κόσμο» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως «στις χριστουγεννιάτικες αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» είναι «απόλυτη» ώστε να «διασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης…».

Η  Μέρκελ και η Γερμανία

«Βαθιά συγκλονισμένη» για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου δηλώνει η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά της προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο και τονίζει τη συμπαράστασή της Γερμανίας προς τον γαλλικό λαό. «Θρηνούμε για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν τόσο απροσδόκητα και με τη σκέψη μας βρισκόμαστε κοντά στους τραυματίες και στους συγγενείς των θυμάτων», αναφέρει η κυρία Μέρκελ. «Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μας στον γαλλικό λαό. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει η καγκελάριος.

Η γερμανική αστυνομία έκανε γνωστό ότι αναζητά δύο αδελφούς, τους οποίους κατονόμασε ως "Σερίφ και Σαμί Σ." ως ύποπτους για την επίθεση στο Στρασβούργο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Ο Σερίφ Σεκάτ φέρεται ως ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Κλειστή η Χριστουγεννιάτικη Αγορά 

Αναφέρεται ακόμη πως η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Ματαιώνονται επίσης οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα.

Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, "δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας" για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Για τον λόγο αυτό "θέλει να την κρατήσουμε κλειστή για άλλες 24 ώρες", πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόταση μομφής 

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την πολιτική αναφέρεται πως οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη ζητήσει την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή η οποία θα ασχολούνταν με την πρόταση μομφής κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης των κίτρινων γιλέκων. Η συζήτηση είχε προβλεφθεί για την Πέμπτη το βράδυ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές στιγμές θεωρούμε επιβεβλημένο να παραμείνει ενωμένη η χώρα μας μπροστά στην τρομοκρατία που θέλει να την καταστρέψει» εξήγησαν οι σοσιαλιστές βουλευτές, σύμφωνα με τη Φιγκαρό. Αναφέρεται πως η πρόταση μομφής στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Κομμουνιστές και την Ανυπότακτη Γαλλία και δεν είχε βλέψεις να πιάσει το όριο καθώς πρόκειται για έναν αριθμό βουλευτών της τάξης των 52 στους 577.     

Σε ό,τι αφορά τα θύματα: 2 είναι οι νεκροί, 1 εγκεφαλικά νεκρός, 8 σοβαρά τραυματισμένοι και 5 ελαφρά.  

Σε ό,τι αφορά το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ετζ μιλώντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο δράστης λίγο μετά τις 20.00 εθεάθη στην οδό Ορφέβρ στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς. Εκεί άρχισε να πυροβολεί αλά και να χτυπά με μαχαίρι μερικούς από τους περαστικούς. Κατόπιν διέφυγε με ένα ταξί. Ζήτησε από τον οδηγό να τον πάει στο προάστιο Νεχόφ και για να δικαιολογήσει τις πληγές του είπε πως είχε πυροβολήσει δέκα άτομα και σκοτώσει άλλα δέκα. Κατεβαίνοντας  από το ταξί ξαναέπεσε πάνω σε αστυνομικούς οι οποίοι ξανάνοιξαν πυρ.

Σύμφωνα με τον Ετζ σκοπός είναι να τον συλλάβουν και να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς του.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, οι αρχές έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού, θα στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Στρασβούργο και θα αυξήσουν τον έλεγχο τόσο στα σύνορα όσο και στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Η ίδια η χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία είθισται να φωτίζει τις μακρές και σκοτεινές νύχτες του ευρωπαϊκού βορρά θα είναι κλειστή για σήμερα Τετάρτη.

Τίμησαν τα θύματα οι Γάλλοι νομοθέτες 

Με ενός λεπτού σιγή, η Γερουσία χθες το βράδυ και το γαλλικό Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα, τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο. Πριν την έναρξη της συνόδου «Ερωτήματα προς την κυβέρνηση» στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα βουλευτή, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία, στην καταδίωξη του δράστη που πιθανώς να ευρίσκεται εκτός συνόρων.

Ο υπουργός δήλωσε, ότι από την αρχή η συνεργασία με τη γερμανική αστυνομία ήταν εξαιρετική. Έτσι όταν σε δεδομένη στιγμή είχαν την πληροφορία ότι ο δράστης πιθανώς να είχε καταφύγει στην πόλη Κελ (Kehl), οι γερμανικές αρχές συνεργάσθηκαν άμεσα για την απομόνωση της περιοχής, έως ότου διαπιστώθηκε ότι ο φυγάδας δεν ήταν εκεί.

«Υπήρξε συγχρόνως το κλείσιμο των συνόρων, οι εντατικοί έλεγχοι αλλά και η αποτελεσματική συνεργασία» τόνισε ο Κ. Καστανέρ.

Σύμφωνα με τον υπουργό στις 13 Νοεμβρίου ματαιώθηκε μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που στόχευε στη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και υπενθύμισε στους βουλευτές, ότι από το 2013 έχουν ματαιωθεί 56 απόπειρες στη Γαλλία.

Έκανε ειδική αναφορά στην ακούραστη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει εκ νέου σύντομα η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος σε κώμα

Ο Ιταλός 28χρονος δημοσιογράφος Αντόνιο Μεγκαλίτσι, ο οποίος τραυματίσθηκε στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, είναι σε κώμα, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον πατέρα της αρραβωνιαστικιάς του Μεγκαλίτσι, ο δημοσιογράφος έχει τραυματισθεί από σφαίρα στην βάση του κρανίου και οι γιατροί δεν μπορούν να την αφαιρέσουν, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας της επέμβασης.

«Ο Αντόνιο παλεύει για να μην πεθάνει και όλοι μας προσευχόμαστε να τα καταφέρει», τόνισε ο πατέρας της αρραβωνιαστικιάς του.



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία