ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Daniel ταρακούνησε για τα καλά τη ΔΕΘ

Πιθανότατα στα μέσα της εβδομάδας η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την 87η ΔΕΘ - Το νέο κράτος στο επίκεντρο της παρέμβασής του

 09/09/2023 18:00

O Daniel ταρακούνησε για τα καλά τη ΔΕΘ

Νίκος Οικονόμου

O Daniel ταρακούνησε για τα καλά τη φετινή ΔΕΘ, την κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη την πόλη, ανατρέποντας παραδόσεις και καθιερωμένες εκδηλώσεις χρόνων για τη Θεσσαλονίκη. Κάνοντας άνω-κάτω το διήμερο των εγκαινίων, όπου παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη και η τοπική οικονομία (από τους ξενοδόχους μέχρι τους εστιάτορες και τους επαγγελματίες) δημιουργούσε υπεραξία για όλους.

Η αναβολή της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ και της συνέντευξης Τύπου δεν έχει ξανασυμβεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αλλαγές και ανατροπές, ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων. 

Όμως η κακοκαιρία που προκάλεσε στη χώρα ο Daniel κυρίως στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και το γεγονός ότι οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες δεν είχαν υποχωρήσει μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι οδήγησε τον πρωθυπουργό και παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία να ανατρέψει το πρόγραμμά του που περιελάμβανε την παραδοσιακή άνοδο στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ και τη βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ το Σάββατο το πρωί, την ομιλία του το Σάββατο το απόγευμα προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και τη Συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το πρωί. Επίσης αναβλήθηκε και η περιοδεία του πρωθυπουργού στον Έβρο που ήταν να γίνει την Παρασκευή το πρωί και πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη. 

Σε ό,τι αφορά στο επανασχεδιασμό της επίσκεψης αυτό υπάρχει ως πολύ σοβαρό σενάριο, να και θα εξαρτηθεί από την πορεία και το μέγεθος της κακοκαιρίας, αλλά και τις ζημιές που θα προκαλέσει. Με το ενδεχόμενο να ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και να μιλήσει στη ΔΕΘ στο μέσο της εβδομάδας να παραμένει ισχυρό.

Όλα αυτά δεν αλλάζουν δραματικά το κλίμα που υπήρχε στην αρχή της εβδομάδας στον Μέγαρο Μαξίμου για το πνεύμα της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη ΔΕΘ. Εκεί δύο φράσεις που ειπώθηκαν από το στόμα του πρωθυπουργού με διαφορά δύο μηνών είναι οι λέξεις κλειδιά για τη φετινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η πρώτη ειπώθηκε στις 10 Ιουλίου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν ήταν άλλη από την έννοια του «πολυδιάστατου και πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας του.

Η δεύτερη φράση ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε αυτήν και ενώ ακόμη οι πυρκαγιές στον Έβρο δεν είχαν σβήσει ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη να φτιάξουμε «ένα κράτος ολοένα πιο ανθεκτικό». Η αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν τυχαία, καθώς το θέμα απασχολεί τον πρωθυπουργό εδώ και καιρό. Οι τεράστιες πυρκαγιές σε όλη την χώρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων 24ωρων έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για την ανάγκη επανασχεδιασμού του κράτους σε πολλαπλά επίπεδα. Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί τον πρωθυπουργό στην απόφαση να ρίξει μεγάλο βάρος στην αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής. «Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι το σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό», είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου.

Η ένταση του φετινού καλοκαιριού με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όποτε αυτή και αν γίνει, όπου ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει τις βασικές γραμμές για το πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 

Έτσι ο σχεδιασμός του κράτους θα είναι ένα βασικό κομμάτι της κυβερνητικής στρατηγικής και είναι κάτι που συνδέεται απόλυτα με τις προγραμματικές δηλώσεις και τον εκσυγχρονισμό που απαγγέλθηκε τον Ιούλιο. Χωρίς να αποσιωπηθούν μπροστά στο αρνητικό κλίμα των ημερών και τα σημαντικά βήματα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία στην Πολιτική Προστασία και στο κομμάτι του επιτελικού κράτους.

Ο επανασχεδιασμός του κράτους σημαίνει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη στο δημόσιο, αναδιοργάνωσή του, εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών του.

Ένας έτερος στόχος είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, κάτι που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο όταν επισήμανε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν και χρηματοδότηση.

Στα οικονομικά ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας παραμένει, όπως και αυτός για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα είναι πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής που θα είναι ένα από τους μεγάλους στόχους της επόμενης περιόδου. Είναι δεδομένο δε πως το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι μικρό, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ και στις φοροελαφρύνσεις δε φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα νέες παρεμβάσεις, ενώ δεν αποκλείονται λελογισμένες παρεμβάσεις για τα θέμα της ακρίβειας.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός θα δώσει βάρος στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας και της παιδείας που αποτελούν τρεις βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και φυσικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, που με βάση τα τελευταία γεγονότα θεωρείται εκ των ουκ άνευ.

Στην υγεία με την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για πρόσληψη 10.000 γιατρών και υγειονομικών, με τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και την προσφορά περισσότερων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για βασικές ασθένειες και την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στη δικαιοσύνη ο στόχος είναι η επιτάχυνση της απονομής στα δικαστήρια, με αλλαγές που μεταξύ των άλλων προβλέπουν την αρχειοθέτηση μηνύσεων που είναι αβάσιμες, επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους δικομανείς, μία και μόνο αναβολή σε ποινικές υποθέσεις και κατάργηση του απεριόριστου των αναβολών για λόγους υγείας των δικηγόρων, αλλά και αλλαγές στο σύστημα έκτισης των ποινών.

Και στην παιδεία οι αλλαγές προβλέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αξιοποίηση των τρεχουσών δυνατοτήτων για άμεση εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, κάτι που θα διευκολύνει την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αναμένεται να επιχειρηθεί στις αρχές του 2024.

Η Θεσσαλονίκη

Για τη Θεσσαλονίκη και με βάση το βάρος που θα δοθεί στα θέματα του επανασχεδιασμού του κράτους το καλάθι αναμένεται μικρό. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πνεύμα της παρέμβασης που έκανε κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης. 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, που είναι πλέον και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι ουδέποτε η πόλη είχε βιώσει μία τέτοια πολυδιάστατη παρέμβαση ως προς τα έργα τα οποία δρομολογούνται.
Για το μετρό είναι πιθανό να δοθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορική λειτουργία του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι και οι πιο κακόπιστοι, αντιλαμβάνονται πλέον ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.

Για το FlyOver θα επισημάνει ότι η κατασκευή ενός τέτοιου μεγάλου και σημαντικού έργου για την πόλη είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόσκαιρες αναστατώσεις όσον αφορά στη λειτουργία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι
η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως περισσότερα λεωφορεία και προσθήκη επιπρόσθετων αστυνομικών στην Τροχαία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση στην πόλη των περίοδο που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του. 

Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείου οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο, ενώ το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Καρατάσιου, μπαίνει σε ράγες κατασκευής. 

Για το Thess INTEC αναμένεται πια μόνο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με τους πόρους να έχουν βρεθεί και με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024.

Το βαρύ κλίμα

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται το βαρύ κλίμα των ημερών, που αποτυπώθηκε και στην ανάρτηση του ίδιου του πρωθυπουργού με αφορμή και το τραγικό συμβάν στον Πειραιά και το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ενώ επιβαρύνθηκε περαιτέρω με τις νέες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο μετά τις πλημμύρες στον Βόλο και στο Πήλιο. 

Για το λόγο αυτό οι κυβερνητικές δημόσιες παρεμβάσεις ήταν πολύ μετρημένες ενώ δόθηκε και η σύσταση για αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων. Αντίθετα ο πρωθυπουργός θα βγει στην πρώτη γραμμή με επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09-10.09.2023

O Daniel ταρακούνησε για τα καλά τη φετινή ΔΕΘ, την κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη την πόλη, ανατρέποντας παραδόσεις και καθιερωμένες εκδηλώσεις χρόνων για τη Θεσσαλονίκη. Κάνοντας άνω-κάτω το διήμερο των εγκαινίων, όπου παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη και η τοπική οικονομία (από τους ξενοδόχους μέχρι τους εστιάτορες και τους επαγγελματίες) δημιουργούσε υπεραξία για όλους.

Η αναβολή της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ και της συνέντευξης Τύπου δεν έχει ξανασυμβεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αλλαγές και ανατροπές, ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων. 

Όμως η κακοκαιρία που προκάλεσε στη χώρα ο Daniel κυρίως στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και το γεγονός ότι οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες δεν είχαν υποχωρήσει μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι οδήγησε τον πρωθυπουργό και παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία να ανατρέψει το πρόγραμμά του που περιελάμβανε την παραδοσιακή άνοδο στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ και τη βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ το Σάββατο το πρωί, την ομιλία του το Σάββατο το απόγευμα προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και τη Συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το πρωί. Επίσης αναβλήθηκε και η περιοδεία του πρωθυπουργού στον Έβρο που ήταν να γίνει την Παρασκευή το πρωί και πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη. 

Σε ό,τι αφορά στο επανασχεδιασμό της επίσκεψης αυτό υπάρχει ως πολύ σοβαρό σενάριο, να και θα εξαρτηθεί από την πορεία και το μέγεθος της κακοκαιρίας, αλλά και τις ζημιές που θα προκαλέσει. Με το ενδεχόμενο να ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και να μιλήσει στη ΔΕΘ στο μέσο της εβδομάδας να παραμένει ισχυρό.

Όλα αυτά δεν αλλάζουν δραματικά το κλίμα που υπήρχε στην αρχή της εβδομάδας στον Μέγαρο Μαξίμου για το πνεύμα της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη ΔΕΘ. Εκεί δύο φράσεις που ειπώθηκαν από το στόμα του πρωθυπουργού με διαφορά δύο μηνών είναι οι λέξεις κλειδιά για τη φετινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η πρώτη ειπώθηκε στις 10 Ιουλίου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν ήταν άλλη από την έννοια του «πολυδιάστατου και πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της δεύτερης θητείας του.

Η δεύτερη φράση ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε αυτήν και ενώ ακόμη οι πυρκαγιές στον Έβρο δεν είχαν σβήσει ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη να φτιάξουμε «ένα κράτος ολοένα πιο ανθεκτικό». Η αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν τυχαία, καθώς το θέμα απασχολεί τον πρωθυπουργό εδώ και καιρό. Οι τεράστιες πυρκαγιές σε όλη την χώρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων 24ωρων έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για την ανάγκη επανασχεδιασμού του κράτους σε πολλαπλά επίπεδα. Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί τον πρωθυπουργό στην απόφαση να ρίξει μεγάλο βάρος στην αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής. «Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι το σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό», είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου.

Η ένταση του φετινού καλοκαιριού με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όποτε αυτή και αν γίνει, όπου ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει τις βασικές γραμμές για το πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 

Έτσι ο σχεδιασμός του κράτους θα είναι ένα βασικό κομμάτι της κυβερνητικής στρατηγικής και είναι κάτι που συνδέεται απόλυτα με τις προγραμματικές δηλώσεις και τον εκσυγχρονισμό που απαγγέλθηκε τον Ιούλιο. Χωρίς να αποσιωπηθούν μπροστά στο αρνητικό κλίμα των ημερών και τα σημαντικά βήματα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία στην Πολιτική Προστασία και στο κομμάτι του επιτελικού κράτους.

Ο επανασχεδιασμός του κράτους σημαίνει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη στο δημόσιο, αναδιοργάνωσή του, εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών του.

Ένας έτερος στόχος είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, κάτι που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο όταν επισήμανε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν και χρηματοδότηση.

Στα οικονομικά ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας παραμένει, όπως και αυτός για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα είναι πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής που θα είναι ένα από τους μεγάλους στόχους της επόμενης περιόδου. Είναι δεδομένο δε πως το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι μικρό, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ και στις φοροελαφρύνσεις δε φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα νέες παρεμβάσεις, ενώ δεν αποκλείονται λελογισμένες παρεμβάσεις για τα θέμα της ακρίβειας.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός θα δώσει βάρος στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας και της παιδείας που αποτελούν τρεις βασικούς τομείς της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και φυσικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, που με βάση τα τελευταία γεγονότα θεωρείται εκ των ουκ άνευ.

Στην υγεία με την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για πρόσληψη 10.000 γιατρών και υγειονομικών, με τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και την προσφορά περισσότερων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για βασικές ασθένειες και την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στη δικαιοσύνη ο στόχος είναι η επιτάχυνση της απονομής στα δικαστήρια, με αλλαγές που μεταξύ των άλλων προβλέπουν την αρχειοθέτηση μηνύσεων που είναι αβάσιμες, επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους δικομανείς, μία και μόνο αναβολή σε ποινικές υποθέσεις και κατάργηση του απεριόριστου των αναβολών για λόγους υγείας των δικηγόρων, αλλά και αλλαγές στο σύστημα έκτισης των ποινών.

Και στην παιδεία οι αλλαγές προβλέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αξιοποίηση των τρεχουσών δυνατοτήτων για άμεση εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, κάτι που θα διευκολύνει την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αναμένεται να επιχειρηθεί στις αρχές του 2024.

Η Θεσσαλονίκη

Για τη Θεσσαλονίκη και με βάση το βάρος που θα δοθεί στα θέματα του επανασχεδιασμού του κράτους το καλάθι αναμένεται μικρό. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πνεύμα της παρέμβασης που έκανε κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης. 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, που είναι πλέον και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι ουδέποτε η πόλη είχε βιώσει μία τέτοια πολυδιάστατη παρέμβαση ως προς τα έργα τα οποία δρομολογούνται.
Για το μετρό είναι πιθανό να δοθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορική λειτουργία του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι και οι πιο κακόπιστοι, αντιλαμβάνονται πλέον ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.

Για το FlyOver θα επισημάνει ότι η κατασκευή ενός τέτοιου μεγάλου και σημαντικού έργου για την πόλη είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόσκαιρες αναστατώσεις όσον αφορά στη λειτουργία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι
η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως περισσότερα λεωφορεία και προσθήκη επιπρόσθετων αστυνομικών στην Τροχαία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση στην πόλη των περίοδο που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του. 

Για το Παιδιατρικό Νοσοκομείου οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο, ενώ το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Καρατάσιου, μπαίνει σε ράγες κατασκευής. 

Για το Thess INTEC αναμένεται πια μόνο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με τους πόρους να έχουν βρεθεί και με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024.

Το βαρύ κλίμα

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται το βαρύ κλίμα των ημερών, που αποτυπώθηκε και στην ανάρτηση του ίδιου του πρωθυπουργού με αφορμή και το τραγικό συμβάν στον Πειραιά και το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ενώ επιβαρύνθηκε περαιτέρω με τις νέες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο μετά τις πλημμύρες στον Βόλο και στο Πήλιο. 

Για το λόγο αυτό οι κυβερνητικές δημόσιες παρεμβάσεις ήταν πολύ μετρημένες ενώ δόθηκε και η σύσταση για αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων. Αντίθετα ο πρωθυπουργός θα βγει στην πρώτη γραμμή με επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09-10.09.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία