Λόγια του Βαρδάρη

  • Ο χαλβάς, τα δώρα και η ερώτηση για τον Μπακογιάννη
    10/12/2023 15:00

    Ο χαλβάς, τα δώρα και η ερώτηση για τον Μπακογιάννη

    Πολλά και ενδιαφέροντα γράφτηκαν αυτές τις ημέρες, αλλά και στις κυριακάτικες εφημερίδες για το παρασκήνιο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Κοινός παρονομαστής η καλή χημεία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Σε πολιτικό επίπεδο είχε μεγάλη σημασία η αντίδραση που φέρεται να είχε ο Ερντογάν όταν πίσω από κλειστές πόρτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το θέμα της παραπομπής στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν ήταν απορριπτικός, αντιθέτως φέρεται να αντέδρασε λέγοντας «να βρούμε λύσεις στα μεγάλα».

    Ως προ τος το γεύμα εργασίας που διήρκεσε περίπου μια ώρα, σε αυτό ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να απολαύσει ελληνική σαλάτα με σέρι, κάπαρη και θρακίσιο τυρί, ροφό με χόρτα, ντολμαδάκια και ταραμά με μαύρο ψωμί, ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε χαλβάς και φρούτα. Φυσικά χωρίς οινοπνευματώδη.
    Σε επίπεδο δώρων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δώρο στον Τούρκο πρόεδρο μια έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Η οθωμανική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα», ενώ ο Ερντογάν δώρισε στον Μητσοτάκη ένα βιβλίο της τουρκικής προεδρίας με τις θέσεις της για τη Γάζα.

    Στα ωραία της συνάντησης ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ανιψιό του. «Τι κάνει ο Μπακογιάννης;» φέρεται να ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος για τον δήμαρχο Αθηναίων, με τον οποίο γνωρίζονται από τα παλιά και με τον οποίο είχε την ευκαιρία παλαιότερα να συνομιλήσει τρεις με τέσσερις φορές. Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του πρωθυπουργού: «Το προσπαθεί, ήταν μια άδικη ήττα», φέρεται να είπε.