Μονόλογοι

Ο αντιδήμαρχος-Ιανός, το εαρινό ξεμύτισμα των αντιμητσοτακικών στη Θεσσαλονίκη, οι προσλήψεις στη ζούλα και άλλα τινά

04/05/2022 13:20

Με το ατύχημα στην παιδική χαρά της Νέας Παραλίας και όσα ακολούθησαν έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όχι μόνο από θλίψη για το κοριτσάκι που πέρασε της ψυχής του τον τάραχο βλέποντας το δαχτυλάκι του να ξεκολλάει. Ούτε και από την συμπόνια προς τους γονείς του αναλογιζόμενος να βρισκόμουν εγώ στη θέση τους.

Εντυπωσιάστηκα από την αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του αρμόδιου αντιδημάρχου Εφραίμ Κυριζίδη.
Την πρώτη μέρα βγήκε να υποστηρίξει ότι δεν έχει ο ίδιος και η διοίκηση καμιά ευθύνη δείχνοντας την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους των παιδικών χάρων και η οποία, όπως είπε, τα είχε βρει όλα σωστά.
Παίρνοντας το μήνυμα οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας για τα περαιτέρω.
Φαντάζομαι την έκπληξη του ανακριτή όταν είδε τον αντιδήμαρχο –τον ίδιο που έδειξε τους υπηρεσιακούς ως υπεύθυνους– να δηλώνει συνήγορος υπεράσπισης!

Έτσι και φτάσει υπόθεση στο ακροατήριο θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τον Κυριζίδη τη μια στιγμή να καταθέτει ως αντιδημάρχος πως δεν φταίει η διοίκηση αλλά η υπηρεσία και την άλλη να συνηγορεί υπερασπιζόμενος την υπηρεσία πως έκανε πολύ καλά τη δουλειά της στο πλαίσιο των ευθυνών που τους καθόρισε η διοίκηση.
Να τα πάρει κανένας δικαστής
δηλαδή και να αποφασίσει να μην αρκεστεί στην διπλή ιδιότητα (μάρτυρας και συνήγορος) του Κυριζίδη και να τον καθίσει και στο εδώλιο και ως κατηγορούμενο για να τριτώσει το καλό.





Δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχουν να βρεθούν στον ίδιο χώρο τόσοι πρώην μαζί.

Σήμερα πάντως στις 7 το απόγευμα στο Holiday Inn θα βρεθούνε κάμποσoι πρώην υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και λοιποί αξιωματούχοι προερχόμενoι όλοι από το χώρο της Nέας Δημοκρατίας για να συζητήσουν σχετικά με την ελευθερία του Tύπου. Μαθαίνω πως η συζήτηση και το θέμα είναι προσχηματικά καθώς αυτό που έχει σημασία είναι πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ξεμυτίσουν ύστερα από πολύ μήνες μυστικών διεργασιών και να ανακοινώσουν την κοινή τους... περπατησιά με στόχο τη δημιουργία κόμματος στο χώρο της παραδοσιακής Νέας Δημοκρατίας.

Το ότι στην πρωτοβουλία μετέχουν πρώην συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά δείχνει πως κύριος στόχος αποτελεί η σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θεωρούν... πασοκοκρατούμενη.
Μαθαίνω πως το πολιτικό στίγμα της νέας πρωτοβουλίας θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες: Ελληνοκεντρική – πατριωτική εξωτερική πολιτική σε αντιδιαστολή με το να είμαστε ουρά της ΕΕ. Και αιχμή την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία –όχι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο όχι χείρα φιλίας στον Ερντογάν.
Στην οικονομία μιλούν για ισχυρό κρατικό παρεμβατισμό σε αντιδιαστολή με την ελευθερία της αγοράς (Τραμπ αντί Τόνι Μπλερ) μου είπαν χαρακτηριστικά.
Τέλος μιλούν για ανεξάρτητη λειτουργία των θεσμών σε αντιδιαστολή με του ενός Μαξίμου αρχή που καταλογίζουν στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά μου είπαν ότι ο χώρος που φιλοδοξούν να καταλάβουν θα ξεκινάει από την άκρα δεξιά και θα φτάνει μέχρι τη Νέα Δημοκρατία. Όχι, τον Μπογδάνο δεν τον θεωρούν δικό τους.

Η σημερινή εκδήλωση που σημειωτέον λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του πρώην προέδρου της ΔΕΘ και σταθερού συνδαιτημόνα του Κώστα Καραμανλή, Αριστοτέλη Θωμόπουλου, έχει σαν στόχο να καυτηριάσει την -κατά τη γνώμη- τους συμπόρευση της κυβέρνησης με τα συγκροτήματα ενημέρωσης με στόχο τον έλεγχο και την καθοδήγηση της κοινής γνώμης.
Τώρα θα αναρωτηθείτε, με παλιά υλικά μπορεί να γίνει νέο; Ελπίζω πως γνωρίζουν καλά οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας ότι αυτό ακριβώς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του εγχειρήματος και πως τα συστήματα αν δεν καταφέρουν να τους εξαφανίσουν θα τους επικρίνουν αποκαλύπτοντας τα έργα και τις ημέρες τους στα υπουργεία και την εξουσία εν γένει.
Ξαμολήθηκαν, λοιπόν, προς αναζήτηση νέων –άφθαρτων– προσώπων που ωστόσο θα πρέπει να είναι ικανοί αλλά και προβεβλημένοι ώστε να κάνουν αίσθηση. Υπάρχουν τέτοιοι; Μάλλον όχι απαντούν οι ίδιοι, οπότε θεωρώ πως αν δεν πλακωθούν μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία –αυτό γίνεται συνήθως σε παρόμοια εγχειρήματα, θα φτάσουν στις κάλπες ως εκλογική σύμπραξη με παραπομπή της απόφασης για ίδρυση κόμματος μετά τις εκλογές, αφού δηλαδή πρώτα μιλήσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.





Τοποθετήσεις δημοσιογράφων σε κρατικές θέσεις γίνονται στη... ζούλα.

Σε μεγάλο δημόσιου χαρακτήρα πολιτιστικό οργανισμό της πόλης ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου μπήκε χωρίς καν προκήρυξη θέσης και μάλιστα δίχως καν να ενημερωθεί η Ένωση Συντακτών.
Τα ίδια και στη ΔΕΠΘΕ όπου αν και είναι υποχρεωτική εκ του νόμου η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της τηλεόρασης, οι ιθύνοντες (διοικητικό συμβούλιο) φρόντισαν αυτή να είναι... «αόρατη», αφού μόνο δύο την πήραν χαμπάρι, αυτός που ήθελαν και ένας άλλος από... σπόντα, ο οποίος κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Το ότι η προκήρυξη ήταν τελείως φωτογραφική, φανερώνεται από το γεγονός πως για την κατάληψη της θέσης δεν υπήρχε καν ως κριτήριο, η γνώση του μέσου της τηλεόρασης και εμπειρία σε αυτήν. Έτσι προέκυψε διευθυντής τηλεόρασης ένας δημοσιογράφος που δεν εργάστηκε ποτέ σε κανάλι

Τα χρόνια περνάνε τα λόγια μεγαλώνουν αλλά στην πράξη τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου





Ποια είναι η μεγαλόσχημη κυρία που δεν κρύβει την ενεργή συμμετοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κρύβεται πίσω από την επιλογή επίσης μεγαλόσχημου στελέχους δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης; Φημολογείται ότι πίεσε πολύ, έκανε τηλέφωνα, ίσως και κάτι να «αντάλλαξε» με το «σύστημα Μενδώνη» προκειμένου να τοποθετηθεί ο ευνοούμενός της σ' αυτή τη θέση. Ο ίδιος μάλιστα ήταν σύνεδρος στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών της πόλης να αρχίσει, όπως λένε, η... μουρμούρα. Θα γίνει άραγε κανένα μπαμ;




Δύο πάλαι ποτέ «Γεννηματικούς» επιστράτευσαν στο ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και της «Αυτό-οργάνωσης» γι’ αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Ο ένας είναι ο Παύλος Χρηστίδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, που μιλά αύριο σε εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών στις 18:30 και ο δεύτερος ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας, Παναγιώτης Βλάχος που μιλά σήμερα στις 19:00 στο θεατράκι της Χηλής στην Καλαμαριά. Και οι δύο θα είναι υποψήφιοι βουλευτές αλλά στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν να… μαζέψουν βέβαια τον κόσμο, μιας και από ότι πήρε τ' αυτί μου υπάρχει δυσαρέσκεια στην Χαριλάου Τρικούπη για τη μη συμμετοχή των στελεχών σε τέτοιος συγκεντρώσεις. Θα δούμε…





Μαθαίνω πως σε πολιτιστικό οργανισμό της Θεσσαλονίκης ο πολιτικός προϊστάμενος τα έχει βάλει με υπαλλήλους, λέγοντας δεξιά κι αριστερά πως δεν προβάλλεται σωστά το έργο που ο ίδιος επιτελεί. Ξεκαβαλήστε γιατί θα πέσετε...




Τα χρόνια που ήταν δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος στον «Άγιο Στυλιανό» θυμήθηκε η Έλενα Ράπτη που επισκέφτηκε πρόσφατα το ίδρυμα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Δόμνα Μιχαηλίδου. Πάνω που είχαμε ξεχάσει από πού ξεκίνησε, πότε και με ποιανού στήριξη η «γαλάζια» βουλευτής...


O… ανθηρόστομος