ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη: Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση

Η πρώην υπουργός μιλά στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα των εκλογών, το μύθο της παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και τη μάχη της Ροδόπης

 11/06/2023 19:30

Ντόρα Μπακογιάννη: Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση

Νίκος Οικονόμου

«Το μήνυμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι η θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ. Όσο για τις 25 Ιουνίου το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δεν θα ψηφίσουν ποια θα είναι η αντιπολίτευση στις 25 Ιουνίου».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Ντόρα Μπακογιάννη. Σημειώνει ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι «μία κυβέρνηση σταθερή, μία κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία, η οποία θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται, μια κυβέρνηση με παρέμβαση στην ΕΕ, με ισχυρή φωνή και παρουσία».

Όσο για την παντοδυναμία της ΝΔ απαντά ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο μύθο τον οποίο έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκαναν τις αλλαγές που σήμερα αποκαλούμε ως επιτυχίες της μεταπολίτευσης. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, είναι σταθερή».

Τονίζει ότι ο εφησυχασμός, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τη ΝΔ, αλλά θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για να μην υπάρξει. Σε ό,τι αφορά στους κεντρώους ψηφοφόρους σημειώνει ότι είναι «οι ψηφοφόροι που κατεξοχήν επιθυμούν την σταθερότητα και θεωρούν σημαντική την αξιοπιστία ενός ηγέτη. Και δεν πιστεύω ότι μπορούν να πεισθούν από έωλα επιχειρήματα ή από τις αντιγραφές του κύριου Ανδρουλάκη από την πολιτική του κυρίου Τσίπρα».

Για τη μάχη της Ροδόπης και τη στήριξη που παρείχε το τουρκικό προξενείο σε υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης απαντά με νόημα: «Υπήρξανε υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους εγώ είχα συνεργαστεί κατά την διάρκεια της επιτροπής της Θράκης, όπως ο κύριος Χαρίτος, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις προτάσεις του και τις ιδέες του στο αποτέλεσμα του πορίσματος. Λυπάμαι πολύ διότι δεν υπάρχει το άλλοθι της άγνοιας για τον κ. Τσίπρα. Ήξερε πολύ καλά ποιους υποψηφίους βάζει και τι πρεσβεύουν. Η αριστερά δε παραδοσιακά στην μουσουλμανική μειονότητα είχε εξαίρετους υποψηφίους τους οποίους κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχω γνωρίσει και οι οποίοι δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις τοποθετήσεις τις οποίες δυστυχώς έχουν οι σημερινοί εκλεγμένοι βουλευτές».

Τέλος, για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο στα δεξιά της ΝΔ που σκέφτεται να ψηφίσει ένα άλλο κόμμα επισημαίνει: «Θα τον καλούσα να σκεφτεί σοβαρά και να μην πέσει θύμα μιας ρητορικής η οποία μπερδεύει το θρησκευτικό συναίσθημα με πολιτικούς στόχους, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και ετεροπροσδιοριζόμενοι. Για να το πω δηλαδή με απλά λόγια, να μην πέσει θύμα κομμάτων τα οποία ενδεχομένως έχουν κρυφούς υποκινητές».

Κυρία Μπακογιάννη, ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου; Ήταν το 40,8% μία θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ή μία αρνητική επιλογή προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το μήνυμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι η θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ όπως αποδεικνύεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προοπτική της ευημερίας και της ανάπτυξης την οποία βλέπουν πλέον μπροστά τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ίσως η μεγαλύτερη δικαίωση για την κυβέρνηση ότι η δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου, εκεί δηλαδή που χτυπάει η καρδιά των ανθρώπων του μόχθου και της καθημερινότητας, εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά την Νέα Δημοκρατία με τόσο υψηλά ποσοστά. Ταυτόχρονα εξαιρετικά θετικό μήνυμα είναι και η ανταπόκριση των νέων. Είχα κουραστεί να ακούω σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι οι νέοι θα ψηφίσουν τον κύριο Βαρουφάκη και τον κύριο Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι οι νέοι θέλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προοπτική και ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς εξηγείτε τις μεγάλες ανατροπές που πέτυχε η ΝΔ σε λαϊκές περιοχές, όπως οι γειτονιές στη Β’ Αθήνας και στη Β’ Πειραιώς;

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε σε όλες τις πρωτόγνωρες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ότι νοιάζεται για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Το απέδειξε κατά την διάρκεια της πανδημίας όταν κατάφερε με τις επιδοτήσεις οι οποίες δόθηκαν να κρατήσει τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, κατάφερε να κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές. Για παράδειγμα τα αεροδρόμια μας όταν άνοιξαν μετά τον κορονοϊό λειτούργησαν πλήρως σε αντίθεση με τα αεροδρόμια της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέρρευσαν ακριβώς διότι οι εργαζόμενοί δεν προστατεύτηκαν και αναζήτησαν άλλη δουλειά. Επίσης η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει τους πιο αδύναμους απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη. Αυτό οι πολίτες το εκτίμησαν και εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη ότι θα κάνει πράξη όλα όσα υπόσχεται. Οι δεσμεύσεις του για καλύτερους μισθούς, για ένα νέο αποτελεσματικό ΕΣΥ, μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον, πιστεύουν ότι είναι μετρημένες και λελογισμένες και μπορούν να γίνουν πράξη.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας στην Κρήτη, όπου η ΝΔ πρώτευσε για πρώτη φορά;

Στην Κρήτη έγινε ένας πολύ μεγάλος αγώνας διότι εκτός από αυτά τα οποία ισχύουν για όλη την Ελλάδα υπήρχε πάντοτε και μια ιδεολογική ψήφος η οποία ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει. Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως συνεχιστής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον φιλελεύθερο κεντρώο λόγο του τους έπεισε. Επίσης στην Κρήτη έχουν ξεκινήσει πολλά και σημαντικά έργα υποδομής, με εμβληματικό αυτό του ΒΟΑΚ, που αλλάζουν την αναπτυξιακή προοπτική της και αυτό αναγνωρίστηκε από τους Κρητικούς.

Ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου;

Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δεν θα ψηφίσουν ποια θα είναι η αντιπολίτευση στις 25 Ιουνίου. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι μια κυβέρνηση σταθερή και όταν λέμε σταθερή κυβέρνηση εννοούμε μια κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία η οποία θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται, θα μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να ανταποκρίνεται άμεσα στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών. Μία κυβέρνηση με παρέμβαση στην ΕΕ, με ισχυρή φωνή και παρουσία.

Η κάλπη όμως θα είναι και πάλι άδεια. Μπορεί η ΝΔ να επαναλάβει το 40,8% της πρώτης Κυριακής και να πετύχει την αυτοδυναμία ακόμη και με επτακομματική Βουλή;

Δεν βλέπω γιατί κάποιος πολίτης ο οποίος έκανε μια επιλογή στις 21 Μαΐου θα κάνει διαφορετική επιλογή σήμερα. Από την άλλη μεριά μετά βεβαιότητας δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι η άνετη και σταθερή αυτοδυναμία απαιτεί την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και την επιβεβαίωση της ψήφου την οποία έδωσαν πριν ένα μήνα. Βέβαια το ενδεχόμενο μιας επτακομματικής βουλής απαιτεί υψηλότερα ποσοστά προκειμένου να υπάρξει σταθερή αυτοδυναμία, και γι’ αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο την αύξηση των ποσοστών μας. Μετά δε τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία πιστεύω ότι είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.

Σας φοβίζει κάτι σε αυτή τη νέα εκλογική μάχη; Μήπως οι κεντρώοι που επέλεξαν τη ΝΔ βλέποντας ότι η διαφορά είναι μεγάλη επιλέξουν τώρα το ΠΑΣΟΚ; Μήπως κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι εφησυχάσουν και δεν προσέλθουν να ψηφίσουν; Μήπως -όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι σας- η παντοδυναμία της ΝΔ φοβίζει κάποιους;

Ο μεγαλύτερος μύθος τον οποίο έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ο μύθος περί παντοδυναμίας. Η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκαναν τις αλλαγές που σήμερα αποκαλούμε ως επιτυχίες της μεταπολίτευσης. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, είναι σταθερή.

Ο εφησυχασμός, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, αλλά θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για να μην υπάρξει. Σε ό,τι αφορά στους κεντρώους ψηφοφόρους, που επιτρέψτε μου να πω είναι η κατηγορία την οποία ενδεχομένως γνωρίζω καλύτερα, είναι οι ψηφοφόροι που κατεξοχήν επιθυμούν την σταθερότητα και θεωρούν σημαντική την αξιοπιστία ενός ηγέτη. Και δεν πιστεύω ότι μπορούν να πεισθούν από έωλα επιχειρήματα ή από τις αντιγραφές του κύριου Ανδρουλάκη από την πολιτική του κυρίου Τσίπρα.

Περιοδέψατε αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην κεντρική Μακεδονία τα νούμερα της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της νεοφώτιστης Νίκης ήταν ψηλά. Τι θα λέγατε σε κάποιον ψηφοφόρο που σκέφτεται να κάνει μια τέτοια επιλογή και στις 25 Ιουνίου; Γιατί να μην τα επιλέξει και γιατί να ψηφίσει τη ΝΔ;

Γιατί και αυτός ο ψηφοφόρος έχει τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι, άρα αυτό που επιθυμεί είναι ένα καλύτερο μέλλον και μια ισχυρή πατρίδα. Και αυτά μπορεί να διασφαλίσει μόνο με μια κυβέρνησης της ΝΔ. Από την άλλη μεριά θα τον καλούσα να σκεφτεί σοβαρά και να μην πέσει θύμα μιας ρητορικής η οποία μπερδεύει το θρησκευτικό συναίσθημα με πολιτικούς στόχους, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και ετεροπροσδιοριζόμενοι. Για να το πω δηλαδή με απλά λόγια, να μην πέσει θύμα κομμάτων τα οποία ενδεχομένως έχουν κρυφούς υποκινητές.

Η Ροδόπη ήταν ο μοναδικός νομός σε όλη την Ελλάδα που δε βάφτηκε μπλε, χάρης κυρίως στην παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Με προβληματίζει πολύ. Στην επιτροπή της Θράκης είχαμε αναλυτικά συζητήσει τα προβλήματα τα οποία που υπάρχουν και έχουμε κάνει τεράστια δουλειά για την αντιμετώπισή τους. Εδώ θέλω να πω και μία κουβέντα πάρα πολύ ξεκάθαρη. Υπήρξανε υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους εγώ είχα συνεργαστεί κατά την διάρκεια της επιτροπής της Θράκης όπως ο κύριος Χαρίτος ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις προτάσεις του και τις ιδέες του στο αποτέλεσμα του πορίσματος. Λυπάμαι πολύ διότι δεν υπάρχει το άλλοθι της άγνοιας για τον κ. Τσίπρα. Ήξερε πολύ καλά ποιους υποψηφίους βάζει και τι πρεσβεύουν. Η αριστερά δε παραδοσιακά στην μουσουλμανική μειονότητα είχε εξαίρετους υποψηφίους τους οποίους κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχω γνωρίσει και οι οποίοι δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις τοποθετήσεις τις οποίες δυστυχώς έχουν οι σημερινοί εκλεγμένοι βουλευτές.

Μπορεί η ΝΔ να κερδίσει και στη Ροδόπη τη νίκη; Τι θα λέγατε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας λίγες ημέρες πριν την κάλπη;

Θα τους καλούσα να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι νοιάζεται ουσιαστικά για την μειονότητα. Θα τους καλούσα να σκεφτούν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη και από τότε σε αυτές τις γραμμές προχωρούμε και αυτές τις ιδέες κάνουμε πράξη. Ναι χρειάζεται πολύ περισσότερη ακόμα δουλειά στον ορεινό όγκο της Θράκης αλλά αυτή η δουλειά θα γίνει με αυτή την κυβέρνηση με αυτές τις αρχές και με αυτές τις αξίες.

Ήσασταν επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα της περιοχής. Τι πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση για την ανάπτυξή της;

Έχουμε καταθέσει ένα λεπτομερές πόρισμα που περιλαμβάνει θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται σε ένα ενιαίο οικοσύστημα δράσης. Από τις υποδομές και την ενέργεια, την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την παροχή ψηφιακών εργαλείων και γνώσεων. Από την παιδεία και την εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης δραστηριότητας τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού. Επισημαίνω δε ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για δράσεις που θα επιτρέψουν οι νέοι και οι επόμενες γενιές να σταθούν σταθερά στα πόδια τους ως Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

«Το μήνυμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι η θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ. Όσο για τις 25 Ιουνίου το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δεν θα ψηφίσουν ποια θα είναι η αντιπολίτευση στις 25 Ιουνίου».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Ντόρα Μπακογιάννη. Σημειώνει ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι «μία κυβέρνηση σταθερή, μία κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία, η οποία θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται, μια κυβέρνηση με παρέμβαση στην ΕΕ, με ισχυρή φωνή και παρουσία».

Όσο για την παντοδυναμία της ΝΔ απαντά ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο μύθο τον οποίο έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκαναν τις αλλαγές που σήμερα αποκαλούμε ως επιτυχίες της μεταπολίτευσης. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, είναι σταθερή».

Τονίζει ότι ο εφησυχασμός, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τη ΝΔ, αλλά θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για να μην υπάρξει. Σε ό,τι αφορά στους κεντρώους ψηφοφόρους σημειώνει ότι είναι «οι ψηφοφόροι που κατεξοχήν επιθυμούν την σταθερότητα και θεωρούν σημαντική την αξιοπιστία ενός ηγέτη. Και δεν πιστεύω ότι μπορούν να πεισθούν από έωλα επιχειρήματα ή από τις αντιγραφές του κύριου Ανδρουλάκη από την πολιτική του κυρίου Τσίπρα».

Για τη μάχη της Ροδόπης και τη στήριξη που παρείχε το τουρκικό προξενείο σε υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης απαντά με νόημα: «Υπήρξανε υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους εγώ είχα συνεργαστεί κατά την διάρκεια της επιτροπής της Θράκης, όπως ο κύριος Χαρίτος, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις προτάσεις του και τις ιδέες του στο αποτέλεσμα του πορίσματος. Λυπάμαι πολύ διότι δεν υπάρχει το άλλοθι της άγνοιας για τον κ. Τσίπρα. Ήξερε πολύ καλά ποιους υποψηφίους βάζει και τι πρεσβεύουν. Η αριστερά δε παραδοσιακά στην μουσουλμανική μειονότητα είχε εξαίρετους υποψηφίους τους οποίους κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχω γνωρίσει και οι οποίοι δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις τοποθετήσεις τις οποίες δυστυχώς έχουν οι σημερινοί εκλεγμένοι βουλευτές».

Τέλος, για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο στα δεξιά της ΝΔ που σκέφτεται να ψηφίσει ένα άλλο κόμμα επισημαίνει: «Θα τον καλούσα να σκεφτεί σοβαρά και να μην πέσει θύμα μιας ρητορικής η οποία μπερδεύει το θρησκευτικό συναίσθημα με πολιτικούς στόχους, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και ετεροπροσδιοριζόμενοι. Για να το πω δηλαδή με απλά λόγια, να μην πέσει θύμα κομμάτων τα οποία ενδεχομένως έχουν κρυφούς υποκινητές».

Κυρία Μπακογιάννη, ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου; Ήταν το 40,8% μία θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ή μία αρνητική επιλογή προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το μήνυμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι η θετική ψήφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ όπως αποδεικνύεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προοπτική της ευημερίας και της ανάπτυξης την οποία βλέπουν πλέον μπροστά τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ίσως η μεγαλύτερη δικαίωση για την κυβέρνηση ότι η δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου, εκεί δηλαδή που χτυπάει η καρδιά των ανθρώπων του μόχθου και της καθημερινότητας, εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά την Νέα Δημοκρατία με τόσο υψηλά ποσοστά. Ταυτόχρονα εξαιρετικά θετικό μήνυμα είναι και η ανταπόκριση των νέων. Είχα κουραστεί να ακούω σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι οι νέοι θα ψηφίσουν τον κύριο Βαρουφάκη και τον κύριο Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι οι νέοι θέλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προοπτική και ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς εξηγείτε τις μεγάλες ανατροπές που πέτυχε η ΝΔ σε λαϊκές περιοχές, όπως οι γειτονιές στη Β’ Αθήνας και στη Β’ Πειραιώς;

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε σε όλες τις πρωτόγνωρες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ότι νοιάζεται για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Το απέδειξε κατά την διάρκεια της πανδημίας όταν κατάφερε με τις επιδοτήσεις οι οποίες δόθηκαν να κρατήσει τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, κατάφερε να κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές. Για παράδειγμα τα αεροδρόμια μας όταν άνοιξαν μετά τον κορονοϊό λειτούργησαν πλήρως σε αντίθεση με τα αεροδρόμια της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέρρευσαν ακριβώς διότι οι εργαζόμενοί δεν προστατεύτηκαν και αναζήτησαν άλλη δουλειά. Επίσης η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει τους πιο αδύναμους απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη. Αυτό οι πολίτες το εκτίμησαν και εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη ότι θα κάνει πράξη όλα όσα υπόσχεται. Οι δεσμεύσεις του για καλύτερους μισθούς, για ένα νέο αποτελεσματικό ΕΣΥ, μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον, πιστεύουν ότι είναι μετρημένες και λελογισμένες και μπορούν να γίνουν πράξη.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας στην Κρήτη, όπου η ΝΔ πρώτευσε για πρώτη φορά;

Στην Κρήτη έγινε ένας πολύ μεγάλος αγώνας διότι εκτός από αυτά τα οποία ισχύουν για όλη την Ελλάδα υπήρχε πάντοτε και μια ιδεολογική ψήφος η οποία ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει. Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως συνεχιστής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον φιλελεύθερο κεντρώο λόγο του τους έπεισε. Επίσης στην Κρήτη έχουν ξεκινήσει πολλά και σημαντικά έργα υποδομής, με εμβληματικό αυτό του ΒΟΑΚ, που αλλάζουν την αναπτυξιακή προοπτική της και αυτό αναγνωρίστηκε από τους Κρητικούς.

Ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου;

Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δεν θα ψηφίσουν ποια θα είναι η αντιπολίτευση στις 25 Ιουνίου. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι μια κυβέρνηση σταθερή και όταν λέμε σταθερή κυβέρνηση εννοούμε μια κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία η οποία θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται, θα μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να ανταποκρίνεται άμεσα στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών. Μία κυβέρνηση με παρέμβαση στην ΕΕ, με ισχυρή φωνή και παρουσία.

Η κάλπη όμως θα είναι και πάλι άδεια. Μπορεί η ΝΔ να επαναλάβει το 40,8% της πρώτης Κυριακής και να πετύχει την αυτοδυναμία ακόμη και με επτακομματική Βουλή;

Δεν βλέπω γιατί κάποιος πολίτης ο οποίος έκανε μια επιλογή στις 21 Μαΐου θα κάνει διαφορετική επιλογή σήμερα. Από την άλλη μεριά μετά βεβαιότητας δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι η άνετη και σταθερή αυτοδυναμία απαιτεί την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και την επιβεβαίωση της ψήφου την οποία έδωσαν πριν ένα μήνα. Βέβαια το ενδεχόμενο μιας επτακομματικής βουλής απαιτεί υψηλότερα ποσοστά προκειμένου να υπάρξει σταθερή αυτοδυναμία, και γι’ αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο την αύξηση των ποσοστών μας. Μετά δε τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία πιστεύω ότι είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.

Σας φοβίζει κάτι σε αυτή τη νέα εκλογική μάχη; Μήπως οι κεντρώοι που επέλεξαν τη ΝΔ βλέποντας ότι η διαφορά είναι μεγάλη επιλέξουν τώρα το ΠΑΣΟΚ; Μήπως κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι εφησυχάσουν και δεν προσέλθουν να ψηφίσουν; Μήπως -όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι σας- η παντοδυναμία της ΝΔ φοβίζει κάποιους;

Ο μεγαλύτερος μύθος τον οποίο έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ο μύθος περί παντοδυναμίας. Η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκαναν τις αλλαγές που σήμερα αποκαλούμε ως επιτυχίες της μεταπολίτευσης. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, είναι σταθερή.

Ο εφησυχασμός, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, αλλά θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για να μην υπάρξει. Σε ό,τι αφορά στους κεντρώους ψηφοφόρους, που επιτρέψτε μου να πω είναι η κατηγορία την οποία ενδεχομένως γνωρίζω καλύτερα, είναι οι ψηφοφόροι που κατεξοχήν επιθυμούν την σταθερότητα και θεωρούν σημαντική την αξιοπιστία ενός ηγέτη. Και δεν πιστεύω ότι μπορούν να πεισθούν από έωλα επιχειρήματα ή από τις αντιγραφές του κύριου Ανδρουλάκη από την πολιτική του κυρίου Τσίπρα.

Περιοδέψατε αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην κεντρική Μακεδονία τα νούμερα της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της νεοφώτιστης Νίκης ήταν ψηλά. Τι θα λέγατε σε κάποιον ψηφοφόρο που σκέφτεται να κάνει μια τέτοια επιλογή και στις 25 Ιουνίου; Γιατί να μην τα επιλέξει και γιατί να ψηφίσει τη ΝΔ;

Γιατί και αυτός ο ψηφοφόρος έχει τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι, άρα αυτό που επιθυμεί είναι ένα καλύτερο μέλλον και μια ισχυρή πατρίδα. Και αυτά μπορεί να διασφαλίσει μόνο με μια κυβέρνησης της ΝΔ. Από την άλλη μεριά θα τον καλούσα να σκεφτεί σοβαρά και να μην πέσει θύμα μιας ρητορικής η οποία μπερδεύει το θρησκευτικό συναίσθημα με πολιτικούς στόχους, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και ετεροπροσδιοριζόμενοι. Για να το πω δηλαδή με απλά λόγια, να μην πέσει θύμα κομμάτων τα οποία ενδεχομένως έχουν κρυφούς υποκινητές.

Η Ροδόπη ήταν ο μοναδικός νομός σε όλη την Ελλάδα που δε βάφτηκε μπλε, χάρης κυρίως στην παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Με προβληματίζει πολύ. Στην επιτροπή της Θράκης είχαμε αναλυτικά συζητήσει τα προβλήματα τα οποία που υπάρχουν και έχουμε κάνει τεράστια δουλειά για την αντιμετώπισή τους. Εδώ θέλω να πω και μία κουβέντα πάρα πολύ ξεκάθαρη. Υπήρξανε υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους εγώ είχα συνεργαστεί κατά την διάρκεια της επιτροπής της Θράκης όπως ο κύριος Χαρίτος ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις προτάσεις του και τις ιδέες του στο αποτέλεσμα του πορίσματος. Λυπάμαι πολύ διότι δεν υπάρχει το άλλοθι της άγνοιας για τον κ. Τσίπρα. Ήξερε πολύ καλά ποιους υποψηφίους βάζει και τι πρεσβεύουν. Η αριστερά δε παραδοσιακά στην μουσουλμανική μειονότητα είχε εξαίρετους υποψηφίους τους οποίους κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχω γνωρίσει και οι οποίοι δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις τοποθετήσεις τις οποίες δυστυχώς έχουν οι σημερινοί εκλεγμένοι βουλευτές.

Μπορεί η ΝΔ να κερδίσει και στη Ροδόπη τη νίκη; Τι θα λέγατε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας λίγες ημέρες πριν την κάλπη;

Θα τους καλούσα να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι νοιάζεται ουσιαστικά για την μειονότητα. Θα τους καλούσα να σκεφτούν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη και από τότε σε αυτές τις γραμμές προχωρούμε και αυτές τις ιδέες κάνουμε πράξη. Ναι χρειάζεται πολύ περισσότερη ακόμα δουλειά στον ορεινό όγκο της Θράκης αλλά αυτή η δουλειά θα γίνει με αυτή την κυβέρνηση με αυτές τις αρχές και με αυτές τις αξίες.

Ήσασταν επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα της περιοχής. Τι πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση για την ανάπτυξή της;

Έχουμε καταθέσει ένα λεπτομερές πόρισμα που περιλαμβάνει θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται σε ένα ενιαίο οικοσύστημα δράσης. Από τις υποδομές και την ενέργεια, την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την παροχή ψηφιακών εργαλείων και γνώσεων. Από την παιδεία και την εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης δραστηριότητας τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού. Επισημαίνω δε ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για δράσεις που θα επιτρέψουν οι νέοι και οι επόμενες γενιές να σταθούν σταθερά στα πόδια τους ως Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία