ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: H πανδημία δεν έχει τελειώσει!

Ο Μr Πολιτική Προστασία ζητά πειθαρχία και προσήλωση, γιατί όπως λέει ο ιός είναι εδώ - Τι λέει στη «ΜτΚ» για τα κρούσματα στον Εχίνο, πως αντιμετώπισε τις απογοητεύσεις την περίοδο της καραντίνας και πως σχολιάζει την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου

 21/06/2020 18:03

Νίκος Χαρδαλιάς: H πανδημία δεν έχει τελειώσει!

Νίκος Οικονόμου

Καμπανάκι κτυπά ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και απαιτείται προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια πειθαρχία και προσήλωση στην τήρηση των κανόνων που δείξαμε και στην πρώτη φάση, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων» είναι το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ».

Ο κ. Χαρδαλιάς για τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Θράκη δηλώνει ότι «φαινόμενα αύξησης των κρουσμάτων συνήθως σχετίζονται με λάθη και παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας χωρίς να καλύπτουμε τη μύτη ή η μη τήρηση των αποστάσεων. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά είναι», ενώ ξεκαθαρίζει ότι τα τελευταία αυξημένα νούμερα δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία.

Δεν αποκλείει ένα δεύτερο κύμα και σημειώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εκδηλωθεί αυτό και τι ένταση θα έχει. «Δεν πρέπει να μας τρομάζει», σημειώνει, ενώ θεωρεί μάλλον απίθανο το να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε νέα οριζόντια μέτρα, όπως το lockdown. «Αυτό που πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ, όπως αποδεικνύει και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Θράκη. Κάθε απροσεξία, κάθε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε έξαρσή του. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη», επισημαίνει.

xardalias1.jpg

Όσο για τον αν υπήρξε κάποια στιγμή απογοήτευσης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλοι μας έχουμε απογοητευτεί κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πώς το διαχειριζόμαστε. Προσωπικά, επιλέγω να βιώνω την απογοήτευση ως μια διαδικασία εκμάθησης που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερος και να προχωράω μπροστά. Αυτό είναι το προσωπικό μου δόγμα ζωής, το καθημερινό μου στοίχημα».

Για τα πρώτα στοιχεία στην έναρξη της τουριστικής χρονιάς σημειώνει ότι ξεκινά με θετικούς οιωνούς. «Τις δύο πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού σε 2779 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, 1670 στην Αθήνα και 1109 στη Θεσσαλονίκη, μόνο δύο δείγματα ήταν θετικά».

Τέλος για την αντιπυρική περίοδο απαντά ότι η ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύεται με 6 κλιμάκια εποχικής λειτουργίας στη Χαλκιδική. «Έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε το δόγμα της Πολιτικής Προστασίας ‘’άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση’’ να γίνει πράξη στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα», σημειώνει.

Kύριε Χαρδαλιά, τι συμβαίνει στον Εχίνο και αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα; Τι πρόβλεψη έχετε για την περιοχή; Μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα;

Φαινόμενα αύξησης των κρουσμάτων συνήθως σχετίζονται με λάθη και παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας χωρίς να καλύπτουμε τη μύτη ή η μη τήρηση των αποστάσεων, πράγματα που μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά είναι. Αυτό συνέβη και στον Εχίνο, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί και να τεθεί ο οικισμός σε αυστηρή απομόνωση προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία, αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής. Γιατί αυτό που συνέβη στον Εχίνο θα μπορούσε να συμβεί παντού.

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα και επίσημα στη χώρα μας με το άνοιγμα των αεροδρομίων Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός σας σε επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας;

  • Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκινά με θετικούς οιωνούς. Τις δύο πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού σε 2779 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, 1670 στην Αθήνα και 1109 στη Θεσσαλονίκη, μόνο δύο δείγματα ήταν θετικά. Οι πρώτες ενδείξεις, λοιπόν, δείχνουν ότι το ποσοστό των εισερχόμενων κρουσμάτων παραμένει χαμηλό και μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά καθώς ο έλεγχος των επιβατών διεθνών πτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από το Μάρτιο. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι υπάρχει κλιμάκιό μας και στη Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δέχεται διεθνείς πτήσεις.
  • Θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο και απρόβλεπτο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τι φοβάστε; Σε τι ελπίζετε;
  • Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο τοπικών αναζωπυρώσεων της πανδημίας, σενάρια τα οποία είναι πιθανά, ιδιαίτερα αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα, αν προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην προ-κορονοϊού καθημερινότητά μας, ενώ οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όσο για το τι ελπίζω, ελπίζω ότι δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος, θα παραμείνουμε προσεκτικοί, και πως σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο ή ένα εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία.
  • Πολλοί ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα της χώρας μετά την καραντίνα ήταν ιδιαίτερα τολμηρό. Και σε σχέση με το άνοιγμα των συνόρων και στο ότι δε θα γίνονται τεστ σε όλους τους τουρίστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας. Τι απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
  • Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε. Κανείς μας δεν φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και όσο και αν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο φόβο να κυριαρχήσει. Δεν γίνεται να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας μέχρι να βρεθεί θεραπεία, ούτε να αποκοπούμε από τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Όλες οι χώρες, ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που θρήνησαν μεγάλο αριθμό θυμάτων, προχωρούν σιγά-σιγά στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουμε με ασφάλεια και χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
  • Τι θα ισχύσει με τα χερσαία μας σύνορα προς τον Βορρά όπου αναμένεται να εισέλθει μεγάλο κομμάτι του οδικού τουρισμού; Είμαστε έτοιμοι συνολικά να τους υποδεχτούμε χωρίς να προκύψουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
  • Να είστε σίγουρος ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και στα χερσαία σύνορα εφαρμόζονται μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις άλλες πύλες εισόδου στη χώρα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι από την πρώτη μέρα στον Προμαχώνα. Το πλέον σημαντικό, όμως, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία είναι να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα αυτοπροστασίας.
  • Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου είναι ένα: Θα υπάρξει δεύτερο κύμα και αν σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ξανά lockdown και νέα καραντίνα. Μπορείτε να αποκλείσετε ένα τέτοιο σενάριο;
  • Oι λοιμωξιολόγοι αναμένουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, κανείς όμως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εκδηλωθεί αυτό και τι ένταση θα έχει, για να μπορεί να αποκλείσει κάποιο σενάριο. Δεν πρέπει, όμως, να μας τρομάζει. Το σίγουρο είναι ότι οι προηγούμενοι μήνες μας έχουν αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη: πλέον γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας. Επιπλέον, είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε στην πράξη στοχευμένες διαδικασίες και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κατά τόπους εστίες, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε οριζόντια μέτρα.
  • Σας ανησυχούν τα νέα κρούσματα που καταγράφονται στο Πεκίνο;
  • Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή σε όλο τον κόσμο και είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα και στη χώρα μας. Αυτό που πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ, όπως αποδεικνύει και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Θράκη, και κάθε απροσεξία, κάθε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε έξαρσή του. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη.
  • Κάνοντας ένας απολογισμό της πρώτης δύσκολης φάσης της πανδημίας και του τρόπου που αντέδρασε συνολικά η χώρα τι θα λέγατε; Γιατί τελικά τα πήγαμε τόσο καλά και οι Ελληνες, που θεωρούνται απείθαρχοι, πειθάρχησαν τελικά στις οδηγίες της πολιτείας και του κράτους;
  • Είναι γεγονός ότι η πρώτη φάση της πανδημίας είχε θετικό πρόσημο. Δράσαμε συλλογικά και αποδείξαμε ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Δεν πρέπει, όμως, να κάνουμε το λάθος να εφησυχάσουμε και να θεωρήσουμε δεδομένο ότι όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και απαιτείται προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια πειθαρχία και προσήλωση στην τήρηση των κανόνων που δείξαμε και στην πρώτη φάση, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
  • Υπήρξε κάποια στιγμή μεγάλης απογοήτευσης για εσάς;
  • Όλοι μας έχουμε απογοητευτεί κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πώς το διαχειριζόμαστε. Προσωπικά, επιλέγω να βιώνω την απογοήτευση ως μια διαδικασία εκμάθησης που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερος και να προχωράω μπροστά. Αυτό είναι το προσωπικό μου δόγμα ζωής, το καθημερινό μου στοίχημα.
  • Αυτές τις ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδο που πάντα κρύβει στην Ελλάδα απρόοπτα. Είναι η χώρα και ιδιαίτερα η κεντρική Μακεδονία θωρακισμένη απέναντι στις πυρκαγιές; Τι λέτε ενόψει του φετινού καλοκαιριού;
  • Tο φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει καλύτερα προετοιμασμένους από κάθε άλλη φορά, καθώς έχει εκπονηθεί ήδη από το Νοέμβριο το ολοκληρωμένο σχέδιο δασικών πυρκαγιών Ιόλαος, ενώ έχει παραδοθεί στην ΚΕΔΕ το πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για τις δασικές περιοχές, το οποίο συνδράμει τους δήμους στην ταχύτερη ολοκλήρωση των τοπικών τους σχεδίων και διασφαλίζει ότι τα σχέδια αυτά εναρμονίζονται με το γενικό σχέδιο Ιόλαος. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με την ένταξη 3 επιπλέον ελικοπτέρων βαρέως τύπου και 126 νέων πυροσβεστικών οχημάτων στο μηχανισμό δασοπυρόσβεση και επανδρώνεται με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ συγκροτούνται δύο αερομεταφερόμενα τμήματα και ιδρύονται 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας σε όλη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύεται με 6 κλιμάκια εποχικής λειτουργίας στη Χαλκιδική, τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα τη λειτουργία τους. Έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε το δόγμα της Πολιτικής Προστασίας «άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση» να γίνει πράξη στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.
  • Σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας. Κρίνεται ότι χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα το κυβερνητικό σχήμα; Και θεωρείτε ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να αποτελέσει ένα αυτόνομο υπουργείο;

Πρόκειται για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και μόνο. Δική μου προτεραιότητα είναι να μεριμνώ καθημερινά για τα θέματα πολιτικής προστασίας και να φροντίζω οι συνάνθρωποί μου και να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Να ανταποκρίνομαι με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στις αρμοδιότητες της θέσης που μου έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020

Καμπανάκι κτυπά ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και απαιτείται προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια πειθαρχία και προσήλωση στην τήρηση των κανόνων που δείξαμε και στην πρώτη φάση, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων» είναι το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ».

Ο κ. Χαρδαλιάς για τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Θράκη δηλώνει ότι «φαινόμενα αύξησης των κρουσμάτων συνήθως σχετίζονται με λάθη και παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας χωρίς να καλύπτουμε τη μύτη ή η μη τήρηση των αποστάσεων. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά είναι», ενώ ξεκαθαρίζει ότι τα τελευταία αυξημένα νούμερα δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία.

Δεν αποκλείει ένα δεύτερο κύμα και σημειώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εκδηλωθεί αυτό και τι ένταση θα έχει. «Δεν πρέπει να μας τρομάζει», σημειώνει, ενώ θεωρεί μάλλον απίθανο το να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε νέα οριζόντια μέτρα, όπως το lockdown. «Αυτό που πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ, όπως αποδεικνύει και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Θράκη. Κάθε απροσεξία, κάθε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε έξαρσή του. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη», επισημαίνει.

xardalias1.jpg

Όσο για τον αν υπήρξε κάποια στιγμή απογοήτευσης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλοι μας έχουμε απογοητευτεί κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πώς το διαχειριζόμαστε. Προσωπικά, επιλέγω να βιώνω την απογοήτευση ως μια διαδικασία εκμάθησης που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερος και να προχωράω μπροστά. Αυτό είναι το προσωπικό μου δόγμα ζωής, το καθημερινό μου στοίχημα».

Για τα πρώτα στοιχεία στην έναρξη της τουριστικής χρονιάς σημειώνει ότι ξεκινά με θετικούς οιωνούς. «Τις δύο πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού σε 2779 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, 1670 στην Αθήνα και 1109 στη Θεσσαλονίκη, μόνο δύο δείγματα ήταν θετικά».

Τέλος για την αντιπυρική περίοδο απαντά ότι η ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύεται με 6 κλιμάκια εποχικής λειτουργίας στη Χαλκιδική. «Έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε το δόγμα της Πολιτικής Προστασίας ‘’άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση’’ να γίνει πράξη στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα», σημειώνει.

Kύριε Χαρδαλιά, τι συμβαίνει στον Εχίνο και αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα; Τι πρόβλεψη έχετε για την περιοχή; Μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα;

Φαινόμενα αύξησης των κρουσμάτων συνήθως σχετίζονται με λάθη και παραλείψεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας χωρίς να καλύπτουμε τη μύτη ή η μη τήρηση των αποστάσεων, πράγματα που μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι σημαντικά, αλλά είναι. Αυτό συνέβη και στον Εχίνο, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί και να τεθεί ο οικισμός σε αυστηρή απομόνωση προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία, αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής. Γιατί αυτό που συνέβη στον Εχίνο θα μπορούσε να συμβεί παντού.

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα και επίσημα στη χώρα μας με το άνοιγμα των αεροδρομίων Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός σας σε επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας;

  • Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκινά με θετικούς οιωνούς. Τις δύο πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού σε 2779 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, 1670 στην Αθήνα και 1109 στη Θεσσαλονίκη, μόνο δύο δείγματα ήταν θετικά. Οι πρώτες ενδείξεις, λοιπόν, δείχνουν ότι το ποσοστό των εισερχόμενων κρουσμάτων παραμένει χαμηλό και μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά καθώς ο έλεγχος των επιβατών διεθνών πτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από το Μάρτιο. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι υπάρχει κλιμάκιό μας και στη Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δέχεται διεθνείς πτήσεις.
  • Θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο και απρόβλεπτο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τι φοβάστε; Σε τι ελπίζετε;
  • Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο τοπικών αναζωπυρώσεων της πανδημίας, σενάρια τα οποία είναι πιθανά, ιδιαίτερα αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα, αν προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην προ-κορονοϊού καθημερινότητά μας, ενώ οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όσο για το τι ελπίζω, ελπίζω ότι δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος, θα παραμείνουμε προσεκτικοί, και πως σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο ή ένα εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία.
  • Πολλοί ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα της χώρας μετά την καραντίνα ήταν ιδιαίτερα τολμηρό. Και σε σχέση με το άνοιγμα των συνόρων και στο ότι δε θα γίνονται τεστ σε όλους τους τουρίστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας. Τι απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
  • Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε. Κανείς μας δεν φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και όσο και αν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο φόβο να κυριαρχήσει. Δεν γίνεται να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας μέχρι να βρεθεί θεραπεία, ούτε να αποκοπούμε από τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Όλες οι χώρες, ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που θρήνησαν μεγάλο αριθμό θυμάτων, προχωρούν σιγά-σιγά στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουμε με ασφάλεια και χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
  • Τι θα ισχύσει με τα χερσαία μας σύνορα προς τον Βορρά όπου αναμένεται να εισέλθει μεγάλο κομμάτι του οδικού τουρισμού; Είμαστε έτοιμοι συνολικά να τους υποδεχτούμε χωρίς να προκύψουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
  • Να είστε σίγουρος ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και στα χερσαία σύνορα εφαρμόζονται μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις άλλες πύλες εισόδου στη χώρα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι από την πρώτη μέρα στον Προμαχώνα. Το πλέον σημαντικό, όμως, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία είναι να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα αυτοπροστασίας.
  • Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου είναι ένα: Θα υπάρξει δεύτερο κύμα και αν σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ξανά lockdown και νέα καραντίνα. Μπορείτε να αποκλείσετε ένα τέτοιο σενάριο;
  • Oι λοιμωξιολόγοι αναμένουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, κανείς όμως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εκδηλωθεί αυτό και τι ένταση θα έχει, για να μπορεί να αποκλείσει κάποιο σενάριο. Δεν πρέπει, όμως, να μας τρομάζει. Το σίγουρο είναι ότι οι προηγούμενοι μήνες μας έχουν αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη: πλέον γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας. Επιπλέον, είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε στην πράξη στοχευμένες διαδικασίες και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κατά τόπους εστίες, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε οριζόντια μέτρα.
  • Σας ανησυχούν τα νέα κρούσματα που καταγράφονται στο Πεκίνο;
  • Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή σε όλο τον κόσμο και είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα και στη χώρα μας. Αυτό που πρέπει πάντως να είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ, όπως αποδεικνύει και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Θράκη, και κάθε απροσεξία, κάθε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε έξαρσή του. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε μία τέτοια εξέλιξη.
  • Κάνοντας ένας απολογισμό της πρώτης δύσκολης φάσης της πανδημίας και του τρόπου που αντέδρασε συνολικά η χώρα τι θα λέγατε; Γιατί τελικά τα πήγαμε τόσο καλά και οι Ελληνες, που θεωρούνται απείθαρχοι, πειθάρχησαν τελικά στις οδηγίες της πολιτείας και του κράτους;
  • Είναι γεγονός ότι η πρώτη φάση της πανδημίας είχε θετικό πρόσημο. Δράσαμε συλλογικά και αποδείξαμε ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Δεν πρέπει, όμως, να κάνουμε το λάθος να εφησυχάσουμε και να θεωρήσουμε δεδομένο ότι όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και απαιτείται προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια πειθαρχία και προσήλωση στην τήρηση των κανόνων που δείξαμε και στην πρώτη φάση, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
  • Υπήρξε κάποια στιγμή μεγάλης απογοήτευσης για εσάς;
  • Όλοι μας έχουμε απογοητευτεί κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πώς το διαχειριζόμαστε. Προσωπικά, επιλέγω να βιώνω την απογοήτευση ως μια διαδικασία εκμάθησης που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερος και να προχωράω μπροστά. Αυτό είναι το προσωπικό μου δόγμα ζωής, το καθημερινό μου στοίχημα.
  • Αυτές τις ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδο που πάντα κρύβει στην Ελλάδα απρόοπτα. Είναι η χώρα και ιδιαίτερα η κεντρική Μακεδονία θωρακισμένη απέναντι στις πυρκαγιές; Τι λέτε ενόψει του φετινού καλοκαιριού;
  • Tο φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει καλύτερα προετοιμασμένους από κάθε άλλη φορά, καθώς έχει εκπονηθεί ήδη από το Νοέμβριο το ολοκληρωμένο σχέδιο δασικών πυρκαγιών Ιόλαος, ενώ έχει παραδοθεί στην ΚΕΔΕ το πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για τις δασικές περιοχές, το οποίο συνδράμει τους δήμους στην ταχύτερη ολοκλήρωση των τοπικών τους σχεδίων και διασφαλίζει ότι τα σχέδια αυτά εναρμονίζονται με το γενικό σχέδιο Ιόλαος. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με την ένταξη 3 επιπλέον ελικοπτέρων βαρέως τύπου και 126 νέων πυροσβεστικών οχημάτων στο μηχανισμό δασοπυρόσβεση και επανδρώνεται με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, ενώ συγκροτούνται δύο αερομεταφερόμενα τμήματα και ιδρύονται 80 Πυροσβεστικά Κλιμάκια εποχικής λειτουργίας σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας σε όλη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύεται με 6 κλιμάκια εποχικής λειτουργίας στη Χαλκιδική, τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα τη λειτουργία τους. Έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε το δόγμα της Πολιτικής Προστασίας «άμεσος εντοπισμός, άμεση πληροφόρηση, άμεση κινητοποίηση» να γίνει πράξη στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.
  • Σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας. Κρίνεται ότι χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα το κυβερνητικό σχήμα; Και θεωρείτε ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να αποτελέσει ένα αυτόνομο υπουργείο;

Πρόκειται για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και μόνο. Δική μου προτεραιότητα είναι να μεριμνώ καθημερινά για τα θέματα πολιτικής προστασίας και να φροντίζω οι συνάνθρωποί μου και να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Να ανταποκρίνομαι με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στις αρμοδιότητες της θέσης που μου έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία