ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

New Year’s Resolution: Να διαβάσω 10 βιβλία!

Φιλοσοφία, μυθιστορήματα, λογοτεχνία, και βιογραφίες αποτελούν τις προτάσεις του makthes.gr

 06/01/2020 11:00

New Year’s Resolution: Να διαβάσω 10 βιβλία!

Βιολέτα Φωτιάδη

Αρχές του νέου έτους και πιθανότατα είσαι εξοικειωμένος με την περίφημη λίστα επιθυμιών που απασχολεί αρκετούς αυτή την περίοδο. «Να κόψω το κάπνισμα, να πάω γυμναστήριο, να δω κλασσικές ταινίες, να διαβάζω περισσότερα βιβλία…» Ωπ! Εδώ είμαστε! Σε αυτό το πολύ κομβικό σημείο για τις επόμενες 360 μέρες του χρόνου, σου παραθέτουμε δέκα εξαιρετικές προτάσεις με νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες που ίσως σε βοηθήσουν να τηρήσεις τουλάχιστον ένα στόχο σου και να αλλάξεις… σελίδα στη ζωή σου!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

EVERYTHING IS F*UCKED: A BOOK ABOUT HOPE

Ο δημοφιλής blogger Mark Manson επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ! Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το περίφημο πορτοκαλί βιβλίο με τα μαύρα γράμματα και τον προκλητικό τίτλο “THE SUBTLE ART OF NOT GIVING A F*UCK”, o Manson κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του και αυτή τη φορά πραγματεύεται ένα ζήτημα που μας απασχολεί από καταβολής κόσμου: την ελπίδα. Επιστρατεύοντας το καυστικό χιούμορ του αλλά και τους μεγάλους Νεύτωνα, Νίτσε, Αϊνστάιν και… Tom Waits, ρίχνει μία ματιά στην πορεία του κόσμου μας, στη σχέση της πολιτικής με τη θρησκεία, του ανθρώπου με τα χρήματα και της ψυχαγωγίας με το ίντερνετ για να καταλήξει στην χαλαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς τα μικρά προβλήματα του καθημερινού βίου και να διατηρεί την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΣΣΟΠΤΡΟΝ

STEPHEN HAWKING: BRIEF ANSWERS TO THE BIG QUESTIONS

Στο τελευταίο βιβλίου του, ο μεγαλύτερος αστροφυσικός της εποχής μας και συγγραφέας του Χρονικού του Χρόνου, ο Stephen Hawking δημοσιεύει την άποψή του πάνω σε θέματα όπως: Υπάρχει θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον; Υπάρχει άλλη νοήµων ζωή στο σύµπαν; Τι υπάρχει µέσα σε µια µαύρη τρύπα; Πώς µπορούµε να διαµορφώσουµε το µέλλον; Θα µας ξεπεράσει η τεχνητή νοηµοσύνη; Έχει νόηµα να αποικίσουµε το Διάστηµα; Είναι δυνατά τα ταξίδια στον χρόνο; Θα επιβιώσουµε πάνω στη Γη; Οι τελευταίες σκέψεις του Hawking για όλα αυτά τα διαχρονικά ζητήματα συγκεντρωμένες σε ένα κληροδότημα για τον κάθε αναγνώστη!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: JOHN MURRAY

brief-answers-to-big-questions.jpg

Ο εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε

Μήπως θυμάσαι τον «εκατοντάχρονο που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» πριν από μερικά χρόνια; Τελικά δεν εξαφανίστηκε τότε αλλά τώρα! Οι νέα αλληγορική ιστορία του Γιούνας Γιούνασον με πρωταγωνιστή τον αξιολάτρευτο εκατοντάχρονο Άλαν (με γνώσεις περί εκρηκτικών και αδυναμία στη βότκα) είναι γεγονός! Ο Άλαν επανέρχεται «ακόμα πιο γερός και ακόμα πιο αστείος», αυτή τη φορά με τον φίλο του Γιούλιους. Δύο ηλικιωμένοι, ένα αερόστατο, τρία μπουκάλια σαμπάνια και ένα πλοίο της Βόρειας Κορέας που μεταφέρει έναν χαρτοφύλακα γεμάτο λαθραίο ουράνιο για τα πυρηνικά όπλα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τι θα μπορούσε άραγε να πάει στραβά;

EΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

SEBASTIAN FITZEK: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου αστυνομικού μυθιστορήματος του Γερμανού συγγραφέα με τίτλο «Θέση 7Α», ο Sebstian Fitzek συστήνει στο αναγνωστικό κοινό… «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ»! Είναι παραμονή Χριστουγέννων και το ιατρικό προσωπικό μίας ψυχιατρική κλινικής στο Βερολίνο έχει αποκλειστεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ο "Ψυχοσυλλέκτης", ο διαβόητος παρανοϊκός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη παγιδεύοντας τις ψυχές όμορφων γυναικών και αιχμαλωτίζοντας τη θέλησή τους με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τι είδους βασανιστήρια περνούν τα θύματά του καθώς οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει στο πέρασμά του δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα μυστικά τους. Άραγε υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει κανείς; Μόνο αν λάβει μέρος στο «Πείραμα», θα πάρει απάντηση!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΡ

Όχι δεν είναι ανέκδοτο! Αντίθετα αποτελεί τον τίτλο του νέου βιβλίου του Ντάβιντ Γκρόσμαν με κεντρικό ήρωα έναν stand up comedian ονόματι Ντοβ. Σε ένα μικρό μπαρ στο Ισραήλ, ο μεσήλικας Ντοβ διοργανώνει μία βραδιά κωμωδίας. Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονται κάποιοι από το παρελθόν του κωμικού οι οποίοι θυμούνται ένα λιπόσαρκο παιδί με ιδιαίτερο χαρακτήρα που προκειμένου να αποφύγει τα βασανιστήρια από επίδοξους νταήδες αποφάσισε να… περπατάει με τα χέρια! Τα φώτα σβήνουν, εκτός από τον προβολέα που φωτίζει το Ντοβ στη σκηνή, οι θεατές ησυχάζουν και ο μονόλογος ξεκινά. Μέχρι που από κωμωδία, η βραδιά αποκτά εξομολογητικό ύφος με τον επί σκηνής κωμικό να εξιστορεί τα απομνημονεύματά του. Όλα εκείνα που τον βασάνιζαν στην παιδική του ηλικία, η ηρωΐδα μητέρα του που επέζησε του Ολοκαυτώματος, η μαρτυρική εβδομάδα σε μία στρατιωτική κατασκήνωση και ο ρόλος του δικαστή Λαζάρ σε αυτό με τον ίδιο να βρίσκεται ανάμεσα στους θαμώνες του μαγαζιού. Ο βραβευμένος με «Man Booker International Prize» Νταβίντ Γκρόσμαν, μοιράζει στον κόσμο το νέο του επίτευγμα, έναν σαρωτικό μονόλογο για το πριν που καθορίζει το τώρα και το μετά!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΥΛΗΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και απασχόλησαν την κοινή γνώμη για χρόνια ολόκληρα. Μητροκτονίες, παιδοκτονίες, συζυγοκτονίες και φρικτές δολοφονίες άλλων προσώπων με κοινό πρωταγωνιστή τη γυναίκα. Μίσος, εκδίκηση, πάθος, χρήμα και ζήλια είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα ή τα αίτια που μετέτρεψαν γυναίκες τις διπλανής πόρτας σε δολοφόνους. Από την πρώτη του υπόθεση το 1931 που έγινε ακόμα και τραγούδι με το χαρακτηριστικό στίχο «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος μας μεταφέρει δια της μνήμης και της πένας του στις σκηνές αποτρόπαιων εγκλημάτων με ακριβή περιγραφή και καταγραφή των περιστατικών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΗ

Η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία με το μικρό της όνομα συνοδευόμενο από μία αντωνυμία που δηλώνει… οικειότητα: η Μαλβίνα μας. Το εξαντλημένο αριστούργημα της εμβληματικής προσωπικότητας, επανακυκλοφορεί δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, εμπλουτισμένο με ακυκλοφόρητα κείμενα. Ο θησαυρός που κρύβεται ανάμεσα στις λέξεις της Κάραλη για τον έρωτα και τον θάνατο, η ευφυία ενός σπάνιου κοριτσιού που έφυγε νωρίς και η διάχυτη τόλμη μιας δυναμικής γυναίκας συνθέτουν (ξανά) το μύθο της Μαλβίνας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: LIFO

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

Σε περίπτωση που δεν έχεις ενταχθεί ακόμα στον σουρεαλιστικό αλλά πάντα συναρπαστικό κόσμο του πνευματώδη Τομ Ρόμπινς, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ίσως η καλύτερη αρχή που μπορείς να κάνεις! Ο ευφυής συγγραφέας συνθέτει τον πιο πολύπλοκο και ταυτόχρονα απολαυστικό χαρακτήρα του, τον Σουίτερς. Αν και αναρχικός, δουλεύει για την κυβέρνηση. Αν και ειρηνιστής έχει στην κατοχή του όπλο. Αν και χορτοφάγος… τρώει κρέας! Από μάστερ του κυβερνοχώρου, μετατρέπεται σε εχθρό της τεχνολογίας και από γοητευτικός μπον βιβέρ μεταμορφώνεται, σε ελάχιστη ώρα, σε ένα κακομαθημένο παιδί. Ο Σουίτερς δε χρειάζεται συστάσεις, όπως και ο λογοτεχνικός του πατέρας άλλωστε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΙΟΛΟΣ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΠΑΧΑ

Η χαρακτηριστική γραφή με τα ιδιόμορφα νοήματα, η άπταιστη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, οι μεταφορές που θα μπορούσαν να ξεπηδούν σε πίνακες του Νταλί και η αυτοσαρκαστική διάθεση με το πανέξυπνο χιούμορ είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον ίδιο τον Αύγουστο Κορτώ και κατ’ επέκταση τα βιβλία που «γεννά». Στο εν λόγω τέκνο του, ο δαιμόνιος συγγραφέας αποπειράται να απαντήσει σε κοσμογονικά ερωτήματα όπως: «Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσουν διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται αυτές; Τι συμβαίνει όταν ένας αλλοπρόσαλλος συγγραφέας αρχίζει να ξεχνάει; Πόση οργή μπορούν να πυροδοτήσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης όταν τίθενται υπό την κρίση ανώνυμων σχολιαστών; Είναι η υψηλή μαγειρική το πρώτο βήμα για τον νευρικό κλονισμό; Κι είναι δυνατόν μια μακαρονάδα να σώσει μια σχέση;». Μεταφέροντάς μας στο κόσμο που κρύβει μέσα του προσπαθεί να μας θυμίσει πως «το γέλιο είναι ο μόνος τρόπος να φωτίσουμε το σκοτάδι που μας περιβάλλει».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ;

Ένα ερώτημα που προκαλεί μία πολύ συγκεκριμένη αντίδραση και μία πασίγνωστη μονολεκτική αρνητική απάντηση. Ή μήπως όχι; Σε αυτό το βιβλίο κλονίζονται θεμελιώδεις ηθικές αρχές καθώς ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος παραδόξων και ερωτημάτων που τον κάνουν να αμφιβάλει για τα ίδια του τα «πιστεύω». Ο συγγραφέας του πασίγνωστου «Γρίφου του Αϊνστάιν», Τζέρεμυ Στάνγκρουμ συλλέγει και εκθέτει κλασσικά και σύγχρονα ηθικά διλλήματα, όπως την υπόσταση της αυτοκτονίας και την λογική των αντίποινων για να ανακαλύψεις ότι ίσως να μην είσαι τόσο απόλυτος όσο νομίζεις.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βιολέτα Φωτιάδη

Αρχές του νέου έτους και πιθανότατα είσαι εξοικειωμένος με την περίφημη λίστα επιθυμιών που απασχολεί αρκετούς αυτή την περίοδο. «Να κόψω το κάπνισμα, να πάω γυμναστήριο, να δω κλασσικές ταινίες, να διαβάζω περισσότερα βιβλία…» Ωπ! Εδώ είμαστε! Σε αυτό το πολύ κομβικό σημείο για τις επόμενες 360 μέρες του χρόνου, σου παραθέτουμε δέκα εξαιρετικές προτάσεις με νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες που ίσως σε βοηθήσουν να τηρήσεις τουλάχιστον ένα στόχο σου και να αλλάξεις… σελίδα στη ζωή σου!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

EVERYTHING IS F*UCKED: A BOOK ABOUT HOPE

Ο δημοφιλής blogger Mark Manson επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ! Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το περίφημο πορτοκαλί βιβλίο με τα μαύρα γράμματα και τον προκλητικό τίτλο “THE SUBTLE ART OF NOT GIVING A F*UCK”, o Manson κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του και αυτή τη φορά πραγματεύεται ένα ζήτημα που μας απασχολεί από καταβολής κόσμου: την ελπίδα. Επιστρατεύοντας το καυστικό χιούμορ του αλλά και τους μεγάλους Νεύτωνα, Νίτσε, Αϊνστάιν και… Tom Waits, ρίχνει μία ματιά στην πορεία του κόσμου μας, στη σχέση της πολιτικής με τη θρησκεία, του ανθρώπου με τα χρήματα και της ψυχαγωγίας με το ίντερνετ για να καταλήξει στην χαλαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς τα μικρά προβλήματα του καθημερινού βίου και να διατηρεί την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΣΣΟΠΤΡΟΝ

STEPHEN HAWKING: BRIEF ANSWERS TO THE BIG QUESTIONS

Στο τελευταίο βιβλίου του, ο μεγαλύτερος αστροφυσικός της εποχής μας και συγγραφέας του Χρονικού του Χρόνου, ο Stephen Hawking δημοσιεύει την άποψή του πάνω σε θέματα όπως: Υπάρχει θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον; Υπάρχει άλλη νοήµων ζωή στο σύµπαν; Τι υπάρχει µέσα σε µια µαύρη τρύπα; Πώς µπορούµε να διαµορφώσουµε το µέλλον; Θα µας ξεπεράσει η τεχνητή νοηµοσύνη; Έχει νόηµα να αποικίσουµε το Διάστηµα; Είναι δυνατά τα ταξίδια στον χρόνο; Θα επιβιώσουµε πάνω στη Γη; Οι τελευταίες σκέψεις του Hawking για όλα αυτά τα διαχρονικά ζητήματα συγκεντρωμένες σε ένα κληροδότημα για τον κάθε αναγνώστη!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: JOHN MURRAY

brief-answers-to-big-questions.jpg

Ο εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε

Μήπως θυμάσαι τον «εκατοντάχρονο που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» πριν από μερικά χρόνια; Τελικά δεν εξαφανίστηκε τότε αλλά τώρα! Οι νέα αλληγορική ιστορία του Γιούνας Γιούνασον με πρωταγωνιστή τον αξιολάτρευτο εκατοντάχρονο Άλαν (με γνώσεις περί εκρηκτικών και αδυναμία στη βότκα) είναι γεγονός! Ο Άλαν επανέρχεται «ακόμα πιο γερός και ακόμα πιο αστείος», αυτή τη φορά με τον φίλο του Γιούλιους. Δύο ηλικιωμένοι, ένα αερόστατο, τρία μπουκάλια σαμπάνια και ένα πλοίο της Βόρειας Κορέας που μεταφέρει έναν χαρτοφύλακα γεμάτο λαθραίο ουράνιο για τα πυρηνικά όπλα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τι θα μπορούσε άραγε να πάει στραβά;

EΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

SEBASTIAN FITZEK: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου αστυνομικού μυθιστορήματος του Γερμανού συγγραφέα με τίτλο «Θέση 7Α», ο Sebstian Fitzek συστήνει στο αναγνωστικό κοινό… «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ»! Είναι παραμονή Χριστουγέννων και το ιατρικό προσωπικό μίας ψυχιατρική κλινικής στο Βερολίνο έχει αποκλειστεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ο "Ψυχοσυλλέκτης", ο διαβόητος παρανοϊκός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη παγιδεύοντας τις ψυχές όμορφων γυναικών και αιχμαλωτίζοντας τη θέλησή τους με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τι είδους βασανιστήρια περνούν τα θύματά του καθώς οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει στο πέρασμά του δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα μυστικά τους. Άραγε υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει κανείς; Μόνο αν λάβει μέρος στο «Πείραμα», θα πάρει απάντηση!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΡ

Όχι δεν είναι ανέκδοτο! Αντίθετα αποτελεί τον τίτλο του νέου βιβλίου του Ντάβιντ Γκρόσμαν με κεντρικό ήρωα έναν stand up comedian ονόματι Ντοβ. Σε ένα μικρό μπαρ στο Ισραήλ, ο μεσήλικας Ντοβ διοργανώνει μία βραδιά κωμωδίας. Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονται κάποιοι από το παρελθόν του κωμικού οι οποίοι θυμούνται ένα λιπόσαρκο παιδί με ιδιαίτερο χαρακτήρα που προκειμένου να αποφύγει τα βασανιστήρια από επίδοξους νταήδες αποφάσισε να… περπατάει με τα χέρια! Τα φώτα σβήνουν, εκτός από τον προβολέα που φωτίζει το Ντοβ στη σκηνή, οι θεατές ησυχάζουν και ο μονόλογος ξεκινά. Μέχρι που από κωμωδία, η βραδιά αποκτά εξομολογητικό ύφος με τον επί σκηνής κωμικό να εξιστορεί τα απομνημονεύματά του. Όλα εκείνα που τον βασάνιζαν στην παιδική του ηλικία, η ηρωΐδα μητέρα του που επέζησε του Ολοκαυτώματος, η μαρτυρική εβδομάδα σε μία στρατιωτική κατασκήνωση και ο ρόλος του δικαστή Λαζάρ σε αυτό με τον ίδιο να βρίσκεται ανάμεσα στους θαμώνες του μαγαζιού. Ο βραβευμένος με «Man Booker International Prize» Νταβίντ Γκρόσμαν, μοιράζει στον κόσμο το νέο του επίτευγμα, έναν σαρωτικό μονόλογο για το πριν που καθορίζει το τώρα και το μετά!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΥΛΗΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και απασχόλησαν την κοινή γνώμη για χρόνια ολόκληρα. Μητροκτονίες, παιδοκτονίες, συζυγοκτονίες και φρικτές δολοφονίες άλλων προσώπων με κοινό πρωταγωνιστή τη γυναίκα. Μίσος, εκδίκηση, πάθος, χρήμα και ζήλια είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα ή τα αίτια που μετέτρεψαν γυναίκες τις διπλανής πόρτας σε δολοφόνους. Από την πρώτη του υπόθεση το 1931 που έγινε ακόμα και τραγούδι με το χαρακτηριστικό στίχο «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ’μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος μας μεταφέρει δια της μνήμης και της πένας του στις σκηνές αποτρόπαιων εγκλημάτων με ακριβή περιγραφή και καταγραφή των περιστατικών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΗ

Η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία με το μικρό της όνομα συνοδευόμενο από μία αντωνυμία που δηλώνει… οικειότητα: η Μαλβίνα μας. Το εξαντλημένο αριστούργημα της εμβληματικής προσωπικότητας, επανακυκλοφορεί δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, εμπλουτισμένο με ακυκλοφόρητα κείμενα. Ο θησαυρός που κρύβεται ανάμεσα στις λέξεις της Κάραλη για τον έρωτα και τον θάνατο, η ευφυία ενός σπάνιου κοριτσιού που έφυγε νωρίς και η διάχυτη τόλμη μιας δυναμικής γυναίκας συνθέτουν (ξανά) το μύθο της Μαλβίνας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: LIFO

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

Σε περίπτωση που δεν έχεις ενταχθεί ακόμα στον σουρεαλιστικό αλλά πάντα συναρπαστικό κόσμο του πνευματώδη Τομ Ρόμπινς, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ίσως η καλύτερη αρχή που μπορείς να κάνεις! Ο ευφυής συγγραφέας συνθέτει τον πιο πολύπλοκο και ταυτόχρονα απολαυστικό χαρακτήρα του, τον Σουίτερς. Αν και αναρχικός, δουλεύει για την κυβέρνηση. Αν και ειρηνιστής έχει στην κατοχή του όπλο. Αν και χορτοφάγος… τρώει κρέας! Από μάστερ του κυβερνοχώρου, μετατρέπεται σε εχθρό της τεχνολογίας και από γοητευτικός μπον βιβέρ μεταμορφώνεται, σε ελάχιστη ώρα, σε ένα κακομαθημένο παιδί. Ο Σουίτερς δε χρειάζεται συστάσεις, όπως και ο λογοτεχνικός του πατέρας άλλωστε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΙΟΛΟΣ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΠΑΧΑ

Η χαρακτηριστική γραφή με τα ιδιόμορφα νοήματα, η άπταιστη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, οι μεταφορές που θα μπορούσαν να ξεπηδούν σε πίνακες του Νταλί και η αυτοσαρκαστική διάθεση με το πανέξυπνο χιούμορ είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον ίδιο τον Αύγουστο Κορτώ και κατ’ επέκταση τα βιβλία που «γεννά». Στο εν λόγω τέκνο του, ο δαιμόνιος συγγραφέας αποπειράται να απαντήσει σε κοσμογονικά ερωτήματα όπως: «Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσουν διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται αυτές; Τι συμβαίνει όταν ένας αλλοπρόσαλλος συγγραφέας αρχίζει να ξεχνάει; Πόση οργή μπορούν να πυροδοτήσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης όταν τίθενται υπό την κρίση ανώνυμων σχολιαστών; Είναι η υψηλή μαγειρική το πρώτο βήμα για τον νευρικό κλονισμό; Κι είναι δυνατόν μια μακαρονάδα να σώσει μια σχέση;». Μεταφέροντάς μας στο κόσμο που κρύβει μέσα του προσπαθεί να μας θυμίσει πως «το γέλιο είναι ο μόνος τρόπος να φωτίσουμε το σκοτάδι που μας περιβάλλει».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ;

Ένα ερώτημα που προκαλεί μία πολύ συγκεκριμένη αντίδραση και μία πασίγνωστη μονολεκτική αρνητική απάντηση. Ή μήπως όχι; Σε αυτό το βιβλίο κλονίζονται θεμελιώδεις ηθικές αρχές καθώς ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος παραδόξων και ερωτημάτων που τον κάνουν να αμφιβάλει για τα ίδια του τα «πιστεύω». Ο συγγραφέας του πασίγνωστου «Γρίφου του Αϊνστάιν», Τζέρεμυ Στάνγκρουμ συλλέγει και εκθέτει κλασσικά και σύγχρονα ηθικά διλλήματα, όπως την υπόσταση της αυτοκτονίας και την λογική των αντίποινων για να ανακαλύψεις ότι ίσως να μην είσαι τόσο απόλυτος όσο νομίζεις.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία