ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι σεισμοί 5,7 και 5,6 βαθμών στην Τουρκία: Ξεπερνούν τις 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια

Από αυτούς, οι 3.419 σκοτώθηκαν στην Τουρκία και οι 1.602 στην Συρία. Στην Τουρκία οι τραυματίες για την ώρα είναι 15.834- Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος - Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης: Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια

 07/02/2023 07:00

Νέοι σεισμοί 5,7 και 5,6 βαθμών στην Τουρκία: Ξεπερνούν τις 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια
AP

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σεισμός 5,7 βαθμών στην ανατολική Τουρκία

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.

Σεισμός 5,6 βαθμών στην κεντρική Τουρκία

Νωρίς το πρωί σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, με το εστιακό βάθος του σεισμού μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Ξεπερνά τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες λόγω του σεισμού

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

"Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω", λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

"Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί", λέει ο Ντενίζ.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Η κυβέρνηση κήρυξε "συναγερμό επιπέδου 4" μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

"Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή", λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

"Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;", διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

tourkia-seismos12.jpg

Συρία: Σε τουλάχιστον 1.602 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στη χώρα και σε χιλιάδες οι τραυματίες

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.

Παράλληλα, οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι πάνω από 170, ενώ την ίδια στιγμή τα τουρκικά σωστικά συνεργεία όπως και η διεθνής βοήθεια που συνεχώς καταφθάνει στην ανατολική Τουρκία και την Συρία δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τόνους μπαζών, με τον καιρό δυστυχώς να μην είναι σύμμαχος, αφού οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν.

Θρήνος και αγωνία

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γεμίζουν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους, κι εκφράζονται ανησυχίες πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου... Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε...».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Τουρκία, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 2.379 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αργά χθες το βράδυ. Πρόκειται ήδη προτού συμπληρωθούν 24 ώρες για την πιο πολύνεκρη καταστροφή που ζει η χώρα μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς.

Άλλοι σχεδόν 15.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές στη Δαμασκό και οργανώσεις βοήθειας και περίθαλψης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές.

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες... δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (...) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης: Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια

Πολυάριθμες χώρες έσπευσαν να αποστείλουν βοήθεια, προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Τουρκία 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό και σκύλους, καθώς και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την παροχή υποστήριξης στα θύματα στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, 79 ατόμων, για να βοηθήσουν τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
  • Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για να παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 13 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια. Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Συρία μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει
  • Ρωσικές ομάδες διάσωσης από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ετοιμάζονται να πετάξουν στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή έχει ήδη στείλει 10 μονάδες αποτελούμενες από 300 άτομα για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών και στην αναζήτηση επιζώντων. Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει σημεία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει δεκτή
  • Το Ισραήλ αποστέλλει ομάδες στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ενέκρινε επίσης αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, το οποίο έλαβε μέσω διπλωματικού αξιωματούχου. Το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει αρκετούς πολέμους
  • Η Γερμανία ετοιμάζει παραδόσεις γεννητριών έκτακτης ανάγκης, σκηνών και κουβερτών. Είναι επίσης προετοιμασμένη να στήσει στρατόπεδα με εξοπλισμό επεξεργασίας νερού
  • Η Ελλάδα στέλνει στην Τουρκία μια ομάδα 21 διασωστών, δύο σκύλους διάσωσης και ένα ειδικό όχημα διάσωσης, μαζί με έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και εμπειρογνώμονες σεισμικού σχεδιασμού σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο
  • Η Ιαπωνία στέλνει μια ομάδα περίπου 75 διασωστών στην Τουρκία
  • Η Ισπανία ετοιμάζεται να στείλει δύο ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία με 85 άτομα προσωπικό, καθώς και ένα απόσπασμα εθελοντών πυροσβεστών
  • Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας προσέφερε βοήθεια στην Τουρκία. Μια ομάδα πυρόσβεσης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Πίζα
  • Η Γαλλία αποστέλλει ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.
Σχετικά Άρθρα

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σεισμός 5,7 βαθμών στην ανατολική Τουρκία

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.

Σεισμός 5,6 βαθμών στην κεντρική Τουρκία

Νωρίς το πρωί σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, με το εστιακό βάθος του σεισμού μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Ξεπερνά τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες λόγω του σεισμού

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

"Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω", λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

"Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί", λέει ο Ντενίζ.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Η κυβέρνηση κήρυξε "συναγερμό επιπέδου 4" μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

"Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή", λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

"Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;", διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

tourkia-seismos12.jpg

Συρία: Σε τουλάχιστον 1.602 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στη χώρα και σε χιλιάδες οι τραυματίες

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.

Παράλληλα, οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι πάνω από 170, ενώ την ίδια στιγμή τα τουρκικά σωστικά συνεργεία όπως και η διεθνής βοήθεια που συνεχώς καταφθάνει στην ανατολική Τουρκία και την Συρία δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τόνους μπαζών, με τον καιρό δυστυχώς να μην είναι σύμμαχος, αφού οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν.

Θρήνος και αγωνία

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γεμίζουν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους, κι εκφράζονται ανησυχίες πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου... Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε...».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Τουρκία, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 2.379 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αργά χθες το βράδυ. Πρόκειται ήδη προτού συμπληρωθούν 24 ώρες για την πιο πολύνεκρη καταστροφή που ζει η χώρα μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς.

Άλλοι σχεδόν 15.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές στη Δαμασκό και οργανώσεις βοήθειας και περίθαλψης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές.

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες... δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (...) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης: Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια

Πολυάριθμες χώρες έσπευσαν να αποστείλουν βοήθεια, προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Τουρκία 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό και σκύλους, καθώς και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την παροχή υποστήριξης στα θύματα στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, 79 ατόμων, για να βοηθήσουν τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
  • Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για να παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 13 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια. Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Συρία μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει
  • Ρωσικές ομάδες διάσωσης από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ετοιμάζονται να πετάξουν στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή έχει ήδη στείλει 10 μονάδες αποτελούμενες από 300 άτομα για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών και στην αναζήτηση επιζώντων. Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει σημεία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει δεκτή
  • Το Ισραήλ αποστέλλει ομάδες στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ενέκρινε επίσης αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, το οποίο έλαβε μέσω διπλωματικού αξιωματούχου. Το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει αρκετούς πολέμους
  • Η Γερμανία ετοιμάζει παραδόσεις γεννητριών έκτακτης ανάγκης, σκηνών και κουβερτών. Είναι επίσης προετοιμασμένη να στήσει στρατόπεδα με εξοπλισμό επεξεργασίας νερού
  • Η Ελλάδα στέλνει στην Τουρκία μια ομάδα 21 διασωστών, δύο σκύλους διάσωσης και ένα ειδικό όχημα διάσωσης, μαζί με έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και εμπειρογνώμονες σεισμικού σχεδιασμού σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο
  • Η Ιαπωνία στέλνει μια ομάδα περίπου 75 διασωστών στην Τουρκία
  • Η Ισπανία ετοιμάζεται να στείλει δύο ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία με 85 άτομα προσωπικό, καθώς και ένα απόσπασμα εθελοντών πυροσβεστών
  • Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας προσέφερε βοήθεια στην Τουρκία. Μια ομάδα πυρόσβεσης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Πίζα
  • Η Γαλλία αποστέλλει ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία