ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νεκρή η Λ. Βλαστού το "βαθύ λαρύγγι" της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Greek Mafia - Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις της

Ήταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και εξέπνευσε μετά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο - Αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις

 08/10/2021 18:40

Νεκρή η Λ. Βλαστού το "βαθύ λαρύγγι" της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Greek Mafia - Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις της
Την τελευταία της πνοή άφησε Η Λίτσα Βλαστού, ξαδέρφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού που βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων από την Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Διέμενε σε διαμέρισμα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη και χθες το πρωί ενημέρωσε τον σύνδεσμό της ότι αισθάνεται πόνους στο πόδι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και ενώ υποβαλλόταν σε αξονική υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Οι γιατροί την επανέφεραν και τη μετέφεραν στην εντατική. Ωστόσο εκεί υπέστη και δεύτερη ανακοπή και λίγο αργότερα κατέληξε.
Άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερεύνησαν το σπίτι που διέμενε η 51χρονη αλλά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο που θα μπορούσε να συνδέεται με τον ξαφνικό θάνατο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα τοξικολογικών εξετάσεων για να διερευνηθεί κάθε ενδεχόμενο οποιαδήποτε ενέργειας που μπορεί να επέφερε το θάνατο.

Η Λίτσα Βλαστού ήταν η σημαντικότερη μάρτυρας στην μεγάλη υπόθεση της «Greek Mafia» και με τις καταθέσεις της έγινε γνωστή ως το «βαθύ λαρύγγι» που βοήθησε στο ξήλωμα της εγκληματικής οργάνωσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις

Με επτά απολογίες της η Λίτσα Βλαστού έδωσε την ευκαιρία στην ΕΛΑΣ να εξαρθρώσει τη λεγόμενη Greek Mafia, το κύκλωμα με αρχηγό τον ξάδερφό της, Παναγιώτη Βλαστό και δύο ακόμη ποινικούς τους Γ. Σκαφτούρο και Κ. Ναστούλη.

Όπως ανέφερε το protothema.gr στις 19 Ιανουαρίου 2015, στις καταθέσεις της, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πώς έκρυβε τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου στα πλακάκια του σαλονιού της και ποσό 1,1 εκατ. από τα χρήματα αυτά της παρέδωσε η μάνα του Γ. Σκαφτούρου μέσα σε μια σακούλα κρεάτων. Η ίδια, μάλιστα, είχε καταθέσει ότι τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στα χέρια άγνωστου άντρα. Στις καταθέσεις της περιέγραφε πως παρακολουθούσε, κατ' εντολή του Βλαστού, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους συγγενείς του Γ. Σμπώκου και ομολογεί πως παραλάμβανε εκρηκτικές ύλες ακόμη και σε νεκροταφεία. Όπως ανέφερε σε μια από τις καταθέσεις της τα μέλη του κυκλώματος είχαν φτάσει στο σημείο να σχεδιάζουν την απαγωγή μεγαλοστελέχους Τράπεζας, τον οποίο αποκαλούσαν «μπούμπη». Η ίδια είχε κάνει λόγο για σχέσεις του Βλαστού με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Επίσης είχε καταθέσει πως ο Σ. Εμμανουήλ, έγκλειστος για μίζες από εξοπλιστικά, ήταν αυτός που ενημέρωνε τον Βλαστό για το ποιος είχε χρήματα στη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η Λίτσα Βλαστού απολογούμενη στην Ασφάλεια, μεταξύ των άλλων, είπε και τα εξής σύμφωνα με το protothema.gr:

Από το Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν «μισθό» για τις υπηρεσίες που του προσέφερα και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου αύξησε το «μισθό» σε 1.000 ευρώ το μήνα.

Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφές πολλούς αριθμούς με παρατσούκλια. Όταν πήγαινα επισκεπτήριο στο Βλαστό μου έλεγε ποιά νούμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Αυτό γινόταν συνήθως κάθε τέλος του μήνα.

Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό. Τα χρώσταγαν επειδή τα είχε δανείσει, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην οικονομική κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια.

Αυτά τα χρήματα τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄ όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετράδιο σπίτι μου το οποίο και θα σας φέρω.

Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος.
Και καράβι θα αγόραζε ο Βλαστός και τα κριμένα χρήματα κάτω από τα πλακάκια

Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει "μεγάλη δουλειά". Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα θαμμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα.

Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε δυο φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ.

Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων και σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: "Κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά" και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: "Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα".

Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέως Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

Συγκεκριμένα, για τον Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα.

Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική.
Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά "όλα εντάξει". Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: "Είδες τι έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Άστην να μοιράζει ισόβια". Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή.

Ένας "Δημήτρης" από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά.

Τέλη του 2011 κατ' εντολή Βλαστού παρέλαβα από άγνωστα άτομα 5-6 όπλα καλάσνικοφ με πολλά φυσίγγια και δύο πιστόλια σε κατάστημα στη Μεταμόρφωση, τα οποία έκρυβα στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Τα όπλα τα έδινα σε άγνωστα άτομα ύστερα από εντολές του Βλαστού.

Ο Βλαστός μου είχε πει ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ναστούλη και μου είχε αναθέσει να μάθω από το ληξιαρχείο ή από αλλού με ποια είχε παντρευτεί ο Ναστούλης. Επίσης , μου είχε αναθέσει να μάθω το σπίτι της για να διαπιστωθεί αν, όταν έβγαινε με άδειες, έμενε σε αυτή. Είχε στείλει και άλλους να εντοπίσουν τον Ναστούλη.

Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, άλλα όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιος την έβαλε.

Κατά την τέταρτη κατάθεση της (5.1.2014) η «Λίτσα» ανέφερε σύμφωνα με το protothema.gr:

Σε συνάντηση της η Λίτσα με τον Π. Βλαστό αναφέρει:

Με το που με είδε ο Βλαστός, μου είπε: "Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγινε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου που είναι τα λεφτά".

"Τι λες ρε Παναγιώτη, είσαι σοβαρός;" απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπε ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: "Τι λες μωρή, μην σε θάψω ζωντανή;" και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό.

Αμέσως, άρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυτοί αν και ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Άρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα.

Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε. Όταν έφυγα από τους σωφρονιστικούς τα ονόματα τους και ο ένας μου απάντησε: "Ποια ονόματα; Είναι κρατούμενος, δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα".

Απαγωγή και εκβίαση στελέχους Τράπεζας

Η Μ.Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της Τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέση μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα "Μπούμπη".

Μου έλεγε συνθηματικά: "Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;" και άλλα τέτοια, ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις "γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κ.τ.λ." χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο ένας καταλάβαινε τον άλλο.
Όταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για την κάθε παράνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: "Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα" και άλλα τέτοια, εννοώντας για παράδειγμα πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα.

Αποκωδικοποίηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών Βλαστού από την «Λίτσα»

Οι αστυνομικοί έβαλαν στη "Λίτσα" να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού στην προσπάθεια τους να τις αποκωδικοποιήσουν και εκείνη εξηγεί:

Σίγουρα η φωνή του καλούντος είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν.
Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λέει "τι μ... είναι αυτές, ή μπορεί ή δεν μπορεί".

Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο "μπαρ" εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν "με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε", δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι.
"Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκεπτήρια είτε με σημείωμα τα είτε στόμα με στόμα άλλες και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπιπταν" αναφέρει χαρακτηριστικά η «Λίτσα».

Ο Βλαστός και ο Μήτσος

Αναφερόμενη σε άλλη συνομιλία, η "Λίτσα" λέει ότι στο σημαντικό σημείο της συνομιλίας είναι όταν ο Παναγιώτης ρωτάει το Μήτσο αν βρήκε καμία άκρη με το μπετό και αυτός του απαντάει: «Όλα καλά, όλα καλά». Η «Λίτσα» ερμηνεύοντας την συνομιλία λέει ότι πιστεύει ότι σε εκείνο το σημείο εννοούν εκρηκτικές ύλες συνθηματικά.

Σε μια ακόμη συνομιλία, η "Λίτσα" εξηγεί: «Με το αλλιώς που λέει, εννοεί να με σκοτώσουν με όπλα ή κάπως διαφορετικά, γιατί με τη συγκεκριμένη μέθοδο απέτυχαν». Ο άγνωστος εκείνη τη στιγμή συμφωνεί, λέγοντας "διασδε", δηλαδή εξόντωση.

Τις επόμενες δυο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου τις έφτιαξα εγώ, τονίζει χαρακτηριστικά η «Λίτσα» και τις έδωσα στον Ηλία. Δεν ξέρω με πόσα λεφτά ξεκίνησε ο Σκαφτούρος να τον εκβιάζει. Το μόνο που ξέρω από τον Βλαστό είναι ότι ο Σκαφτούρος του ζητούσε σίγουρα δυο με τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βλαστός γνώρισε τον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος του έλεγε ποιος έχει λεφτά στη ΣΤ' πτέρυγα. Όταν ήταν στα Τρίκαλα συνομιλούσε με τον Εμμανουήλ μέσω ενός σωφρονιστικού Γιώργου που έχει δικό του συνεργείο στον Πειραιά. Ο Γιώργος είναι Μανιάτης και γνωστός του Χρ. Πατουχέα.

Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει.

Το 1.250.000 από τα "μαύρα" ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ε να πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα.

Την τελευταία της πνοή άφησε Η Λίτσα Βλαστού, ξαδέρφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού που βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων από την Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Διέμενε σε διαμέρισμα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη και χθες το πρωί ενημέρωσε τον σύνδεσμό της ότι αισθάνεται πόνους στο πόδι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και ενώ υποβαλλόταν σε αξονική υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Οι γιατροί την επανέφεραν και τη μετέφεραν στην εντατική. Ωστόσο εκεί υπέστη και δεύτερη ανακοπή και λίγο αργότερα κατέληξε.
Άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερεύνησαν το σπίτι που διέμενε η 51χρονη αλλά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο που θα μπορούσε να συνδέεται με τον ξαφνικό θάνατο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα τοξικολογικών εξετάσεων για να διερευνηθεί κάθε ενδεχόμενο οποιαδήποτε ενέργειας που μπορεί να επέφερε το θάνατο.

Η Λίτσα Βλαστού ήταν η σημαντικότερη μάρτυρας στην μεγάλη υπόθεση της «Greek Mafia» και με τις καταθέσεις της έγινε γνωστή ως το «βαθύ λαρύγγι» που βοήθησε στο ξήλωμα της εγκληματικής οργάνωσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις

Με επτά απολογίες της η Λίτσα Βλαστού έδωσε την ευκαιρία στην ΕΛΑΣ να εξαρθρώσει τη λεγόμενη Greek Mafia, το κύκλωμα με αρχηγό τον ξάδερφό της, Παναγιώτη Βλαστό και δύο ακόμη ποινικούς τους Γ. Σκαφτούρο και Κ. Ναστούλη.

Όπως ανέφερε το protothema.gr στις 19 Ιανουαρίου 2015, στις καταθέσεις της, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πώς έκρυβε τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου στα πλακάκια του σαλονιού της και ποσό 1,1 εκατ. από τα χρήματα αυτά της παρέδωσε η μάνα του Γ. Σκαφτούρου μέσα σε μια σακούλα κρεάτων. Η ίδια, μάλιστα, είχε καταθέσει ότι τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στα χέρια άγνωστου άντρα. Στις καταθέσεις της περιέγραφε πως παρακολουθούσε, κατ' εντολή του Βλαστού, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους συγγενείς του Γ. Σμπώκου και ομολογεί πως παραλάμβανε εκρηκτικές ύλες ακόμη και σε νεκροταφεία. Όπως ανέφερε σε μια από τις καταθέσεις της τα μέλη του κυκλώματος είχαν φτάσει στο σημείο να σχεδιάζουν την απαγωγή μεγαλοστελέχους Τράπεζας, τον οποίο αποκαλούσαν «μπούμπη». Η ίδια είχε κάνει λόγο για σχέσεις του Βλαστού με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Επίσης είχε καταθέσει πως ο Σ. Εμμανουήλ, έγκλειστος για μίζες από εξοπλιστικά, ήταν αυτός που ενημέρωνε τον Βλαστό για το ποιος είχε χρήματα στη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η Λίτσα Βλαστού απολογούμενη στην Ασφάλεια, μεταξύ των άλλων, είπε και τα εξής σύμφωνα με το protothema.gr:

Από το Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν «μισθό» για τις υπηρεσίες που του προσέφερα και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου αύξησε το «μισθό» σε 1.000 ευρώ το μήνα.

Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφές πολλούς αριθμούς με παρατσούκλια. Όταν πήγαινα επισκεπτήριο στο Βλαστό μου έλεγε ποιά νούμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Αυτό γινόταν συνήθως κάθε τέλος του μήνα.

Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό. Τα χρώσταγαν επειδή τα είχε δανείσει, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην οικονομική κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια.

Αυτά τα χρήματα τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄ όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετράδιο σπίτι μου το οποίο και θα σας φέρω.

Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος.
Και καράβι θα αγόραζε ο Βλαστός και τα κριμένα χρήματα κάτω από τα πλακάκια

Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει "μεγάλη δουλειά". Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα θαμμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα.

Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε δυο φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ.

Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων και σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: "Κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά" και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: "Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα".

Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέως Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

Συγκεκριμένα, για τον Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα.

Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική.
Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά "όλα εντάξει". Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: "Είδες τι έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Άστην να μοιράζει ισόβια". Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή.

Ένας "Δημήτρης" από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά.

Τέλη του 2011 κατ' εντολή Βλαστού παρέλαβα από άγνωστα άτομα 5-6 όπλα καλάσνικοφ με πολλά φυσίγγια και δύο πιστόλια σε κατάστημα στη Μεταμόρφωση, τα οποία έκρυβα στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Τα όπλα τα έδινα σε άγνωστα άτομα ύστερα από εντολές του Βλαστού.

Ο Βλαστός μου είχε πει ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ναστούλη και μου είχε αναθέσει να μάθω από το ληξιαρχείο ή από αλλού με ποια είχε παντρευτεί ο Ναστούλης. Επίσης , μου είχε αναθέσει να μάθω το σπίτι της για να διαπιστωθεί αν, όταν έβγαινε με άδειες, έμενε σε αυτή. Είχε στείλει και άλλους να εντοπίσουν τον Ναστούλη.

Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, άλλα όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιος την έβαλε.

Κατά την τέταρτη κατάθεση της (5.1.2014) η «Λίτσα» ανέφερε σύμφωνα με το protothema.gr:

Σε συνάντηση της η Λίτσα με τον Π. Βλαστό αναφέρει:

Με το που με είδε ο Βλαστός, μου είπε: "Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγινε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου που είναι τα λεφτά".

"Τι λες ρε Παναγιώτη, είσαι σοβαρός;" απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπε ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: "Τι λες μωρή, μην σε θάψω ζωντανή;" και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό.

Αμέσως, άρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυτοί αν και ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Άρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα.

Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε. Όταν έφυγα από τους σωφρονιστικούς τα ονόματα τους και ο ένας μου απάντησε: "Ποια ονόματα; Είναι κρατούμενος, δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα".

Απαγωγή και εκβίαση στελέχους Τράπεζας

Η Μ.Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της Τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέση μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα "Μπούμπη".

Μου έλεγε συνθηματικά: "Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;" και άλλα τέτοια, ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις "γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κ.τ.λ." χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο ένας καταλάβαινε τον άλλο.
Όταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για την κάθε παράνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: "Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα" και άλλα τέτοια, εννοώντας για παράδειγμα πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα.

Αποκωδικοποίηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών Βλαστού από την «Λίτσα»

Οι αστυνομικοί έβαλαν στη "Λίτσα" να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού στην προσπάθεια τους να τις αποκωδικοποιήσουν και εκείνη εξηγεί:

Σίγουρα η φωνή του καλούντος είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν.
Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λέει "τι μ... είναι αυτές, ή μπορεί ή δεν μπορεί".

Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο "μπαρ" εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν "με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε", δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι.
"Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκεπτήρια είτε με σημείωμα τα είτε στόμα με στόμα άλλες και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπιπταν" αναφέρει χαρακτηριστικά η «Λίτσα».

Ο Βλαστός και ο Μήτσος

Αναφερόμενη σε άλλη συνομιλία, η "Λίτσα" λέει ότι στο σημαντικό σημείο της συνομιλίας είναι όταν ο Παναγιώτης ρωτάει το Μήτσο αν βρήκε καμία άκρη με το μπετό και αυτός του απαντάει: «Όλα καλά, όλα καλά». Η «Λίτσα» ερμηνεύοντας την συνομιλία λέει ότι πιστεύει ότι σε εκείνο το σημείο εννοούν εκρηκτικές ύλες συνθηματικά.

Σε μια ακόμη συνομιλία, η "Λίτσα" εξηγεί: «Με το αλλιώς που λέει, εννοεί να με σκοτώσουν με όπλα ή κάπως διαφορετικά, γιατί με τη συγκεκριμένη μέθοδο απέτυχαν». Ο άγνωστος εκείνη τη στιγμή συμφωνεί, λέγοντας "διασδε", δηλαδή εξόντωση.

Τις επόμενες δυο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου τις έφτιαξα εγώ, τονίζει χαρακτηριστικά η «Λίτσα» και τις έδωσα στον Ηλία. Δεν ξέρω με πόσα λεφτά ξεκίνησε ο Σκαφτούρος να τον εκβιάζει. Το μόνο που ξέρω από τον Βλαστό είναι ότι ο Σκαφτούρος του ζητούσε σίγουρα δυο με τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βλαστός γνώρισε τον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος του έλεγε ποιος έχει λεφτά στη ΣΤ' πτέρυγα. Όταν ήταν στα Τρίκαλα συνομιλούσε με τον Εμμανουήλ μέσω ενός σωφρονιστικού Γιώργου που έχει δικό του συνεργείο στον Πειραιά. Ο Γιώργος είναι Μανιάτης και γνωστός του Χρ. Πατουχέα.

Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει.

Το 1.250.000 από τα "μαύρα" ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ε να πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία