ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπάζα «πνίγουν» τη Χαλκιδική

Οι δήμοι Πολυγύρου και Σιθωνίας αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση – Ποιους υποδεικνύουν ως «δράστες» - Αναλυτικό ρεπορτάζ της "ΜτΚ"

 27/03/2019 07:00

Μπάζα «πνίγουν» τη Χαλκιδική

Θεολόγος Ηλιού


Ογκώδη μπάζα, σκουπίδια και Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «πνίγουν» δασικές εκτάσεις σε όλη τη Χαλκιδική και αποτελούν εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης ακόμα και εντός κατοικημένων περιοχών. 

Τα «νεκροταφεία» μπάζων τροφοδοτούνται συνεχώς από παράνομες αποθέσεις, κυρίως με ΑΕΚΚ που δημιουργούνται από ανακαινίσεις και επισκευές. Ωστόσο, ανάμεσα στα απόβλητα μπορείς να βρεις δέντρα αλλά και ολόκληρα φορτηγά. Όπως διαπιστώνεται, οι υπεύθυνοι για τις αυτοσχέδιες χωματερές δεν ακολουθούν την εφαρμογή του νόμου για τη διαχείριση και ανακύκλωση μπάζων. 

Προσπαθώντας να αποφύγουν το χρηματικό κόστος της διαδικασίας, πετούν όπου βρουν τα απόβλητα χωρίς καμία σκέψη για τις περιβαλλοντικές και τουριστικές συνέπειες που μπορούν να επέλθουν. Η «ΜτΚ» αναζήτησε τις ευθύνες για τους μπαζότοπους και όσα θα πρέπει να γίνονται βάσει νόμου και παρακάμπτονται. 

Μπαζότοποι παντού

Το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων μπαζότοπων δεν εκτυλίσσεται σε ένα μόνο σημείο, αλλά σε όλον τον νομό της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη «ΜτΚ», από τα Μουδανιά μέχρι και το άκρο του πρώτου ποδιού, σε όλη τη Σιθωνία αλλά και σε περιοχές του τρίτου ποδιού υπάρχουν σημεία που γίνονται καθημερινά παράνομες ρίψεις μπάζων. Σε μερικά σημεία ο όγκος έχει διογκωθεί, καθώς οι ρίψεις είναι συνεχείς, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα σημεία απομακρυσμένα από τις κατοικημένες περιοχές, όπου τα μπάζα είναι «φρέσκα» και περιορισμένα μέχρι στιγμής.

Τα σημεία που έχουν δημιουργηθεί οι μπαζότοποι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΜτΚ», είναι παρά πολλά και διαφέρουν μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές, τα μπάζα απέχουν μόλις λίγα μέτρα από κεντρικά σημεία και είναι παρατημένα δίπλα από τον δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές περιπτώσεις, όπου οι μπαζότοποι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι για όλους, καθώς αυτοί που τους δημιουργούν φροντίζουν να στήνουν «φραγμούς». Μια περίπτωση στη Χανιώτη, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ένας παράδρομος από την περιμετρική οδό  Κασσάνδρας που είναι στρωμένος με άσφαλτο οδηγεί σε ένα οικόπεδο που η είσοδος είναι κλειστή με συρματόπλεγμα και μέσα υπάρχουν αναχώματα και μπάζα.

1-aVjmG.jpg


Μπαζότοπος που η είσοδος του είναι κλειστή με συρματόπλεγμα


Μεγαλοεργολάβους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων «δείχνουν» οι αρμόδιοι φορείς

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Χαλκιδική υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. 

«Βλέπουμε ιδιαίτερα να διογκώνεται το φαινόμενο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όταν ιδιώτες ανακαινίζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους» σημειώνει ο κ. Γιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο έλεγχος για τις παράνομες αποθέσεις ανήκει στον δήμο και την αστυνομία». Όμως, η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής ελέγχει τα περιστατικά έπειτα από καταγγελίες και επιστολές άλλων υπηρεσιών,  για να επιβάλλει πρόστιμα. 

6.jpg


Μπάζα από ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων στην περιοχή Νικήτης


«Με το ζήτημα ασχολείται το τμήμα περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Όταν υπάρχουν καταγγελίες, ο περιβαλλοντολόγος μας θα ερευνήσει το θέμα, διαπιστώνοντας αρχικά αν όντως ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί και μετέπειτα αν είναι εφικτό θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον υπεύθυνο» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

«Υπάρχουν αρκετοί μπαζότοποι, το έχουμε παρατηρήσει» αναγνωρίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη μιλώντας στη «ΜτΚ». Στη Σιθωνία γίνονται συνεχείς παράνομες αποθέσεις αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στη Νικήτη, τον Μαρμαρά, το Αζάπικο, τη Συκιά, την Τορώνη και άλλες περιοχές. 

5.JPG


Μπάζα από ενοικιαζόμενα δωμάτια εντός οικισμού στην Νικήτη


«Τις παράνομες αποθέσεις πραγματοποιούν μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι δεν τηρούν την νομοθεσία για την διαχείριση των αποβλήτων. Συνήθως, τα μπάζα που πετούν προέρχονται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που ενώ παίρνουν τα κονδύλια για ανακαινίσεις, δεν τηρούν όλα όσα πρέπει για την ανακύκλωση» δηλώνει η κ. Γιουβαρλάκη, τονίζοντας πως ο δήμος αδυνατεί να τους ελέγξει. «Λειτουργώντας ασυνείδητα, οι εργολάβοι μεγάλων έργων πετούν τα μπάζα όπου βρουν, κυρίως τις βραδινές ώρες. Ως δήμος αδυνατούμε να ελέγξουμε τις αποθέσεις, διότι λόγω του πληθυσμού δεν δικαιούμαστε δημοτική αστυνομία, η οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα».

8.JPG

Απόβλητα στο Αζάπικο Σιθωνίας

To πρόβλημα του ελέγχου αντιμετωπίζουν και στον δήμο Πολυγύρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αστέριο Ζωγράφο. «Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε ως δήμος, γιατί δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Μόνο η ΕΛΑΣ μπορεί να τους σταματήσει και έχουμε στείλει επανειλημμένα έγγραφα για το συγκεκριμένο φαινόμενο» σημειώνει ο δήμαρχος Πολυγύρου, αναφέροντας πως για τη διαχείριση μπάζων που παράγει ο δήμος, υπογράφουν κάθε χρόνο σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. 

epi-odoy-galatistas-polygyroy-meta-to-gavana.JPG

Επί της οδού Γαλάτιστας Πολυγύρου, μετά το Γαβανά

«Από εκεί και πέρα ο κάθε ιδιώτης πρέπει να επιμελείται ο ίδιος τα μπάζα που παράγει. Βλέπουμε -ιδιαίτερα τον Απρίλιο- πολλούς να κόβουν τους φοίνικές τους και τους αφήνουν στη μέση του δρόμου. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Στον δήμο Κασσάνδρας, σύμφωνα με καταγγελίες και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «ΜτΚ», υπάρχουν πολλοί μπαζότοποι σε κοντινή απόσταση στη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και άλλες περιοχές. Μάλιστα, απόβλητα εκσκαφών και κατασκευών από ανέγερση οικοδομής βρίσκονται πάνω στον κεντρικό περιμετρικό δρόμο της Κασσάνδρας. Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, Βασίλη Κυρίτση για να τοποθετηθεί για το φαινόμενο, αλλά ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν είναι υπεύθυνος ο δήμος για τα ογκώδη μπάζα».

2-mkUtw.jpg


Απόβλητα εκσκαφών από οικοδομή δίπλα στον δρόμο ανάμεσα σε Χανιώτη και Πευκοχώρι


Την πληρώνει ο δήμος…

Με χρήματα από τα αποθεματικά του δήμου, καθάρισαν τις παραλίες και τους δρόμους από μπάζα στον δήμο Σιθωνίας, πέρυσι πριν αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος. Η Χαλκιδική πρόκειται για ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι και οι αυτοσχέδιες χωματερές που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες, μπορεί να πλήξουν την εικόνα των επισκεπτών για τον νομό αλλά και γενικότερα τη χώρα. Με αυτή την σκέψη, ο δήμος Σιθωνίας αποφάσισε να αναλάβει να καθαρίσει τους μπαζότοπους που σχηματίστηκαν την περσινή χρονιά. 

«Ο δήμος αναγκάστηκε να ξοδέψει περίπου 40.000 ευρώ, για να καθαρίσει τις περιοχές όπου πετάχτηκαν μπάζα» υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη. Στην ίδια πρακτική, φαίνεται πως θα οδηγηθούν και φέτος στον δήμο Σιθωνίας εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, σε συστάσεις και όχι επιβολή προστίμων έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής ο δήμος Σιθωνίας, σύμφωνα με την Κατερίνα Γιουβαρλάκη. «Κάθε φορά που κάνουμε συστάσεις συμμορφώνονται, γι’ αυτό δεν έχουμε ρίξει ακόμα πρόστιμα, ωστόσο σύντομα θα υπάρχουν ποινές για όποιον διαπιστωθεί πως κάνει ρίψη» διευκρινίζει η αντιδήμαρχος. Να σημειωθεί, πως η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής μπορεί να υποβάλλει πρόστιμα στις δημοτικές αρχές αν διαπιστωθούν παράνομες αποθέσεις αλλά και αν υπάρχουν μπάζα σε δημοτικούς χώρους.

4-yf4fy.jpg

Ανεξέλεγκτος χώρος απόθεσης μπάζων στην Χανιώτη
7.jpg

Απόβλητα στο Πευκοχώρι



Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των μπάζων, από τη στιγμή που δημιουργούνται έως και την τελική τους αξιοποίηση. Συγκεκριμένα, ο παραγωγός των μπάζων είτε από ιδιωτικά είτε από δημόσια έργα, υποχρεούται να υποβάλλει στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των μπαζών που παράγει και πρέπει να τα μεταφέρει σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, καθώς πλέον όλα τα μπάζα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό έως και 100%. 

«Όταν πρόκειται να γίνει μια κατεδάφιση ή μια κατασκευή από ιδιώτες, πρέπει να υπάρχει άδεια δόμησης ή κατεδάφισης από την πολεοδομία. Στην υπηρεσία δόμησης, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει ο καθένας να καταθέτει μια εκτίμηση για την ποσότητα και το είδος των μπάζων που θα παραχθούν και να επιδεικνύεται η σύμβαση με σύστημα ανακύκλωσης για την εξασφάλιση διαχείρισης των αποβλήτων. Στην περίπτωση του δημόσιου έργου, η υπηρεσία που επιβλέπει το έργο θα πρέπει να ελέγξει αν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία υποβάλλει όλες τις απαραίτητες παρόμοιες βεβαιώσεις» αναφέρει ο Ηλίας Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ενός από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, με έντονη δράση στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Η Ελλάδα, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχει υποχρεωθεί μέχρι το 2020 να ανακυκλώνει το 70% της ετήσιας παραγωγής των ΑΕΚΚ, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη. Δυστυχώς όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστά ακόμα είναι πολύ χαμηλά. «Ετησίως στην Ελλάδα ανακυκλώνεται το 10% των αποβλήτων των ΑΕΚΚ και είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι το 2020 να το ανεβάσουμε στο 70%. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης, που οργανώνει, εποπτεύει, καταγράφει και δίνει απολογισμό στο Υπ. Περιβάλλοντος κάθε χρόνο για την εξέλιξη της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ.

Στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερα τα πράγματα από τη Χαλκιδική, όπως αναφέρει ο Ηλίας Δημητριάδης, αλλά στο γενικό σύνολο το θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζεται ακόμα σε μικρό ποσοστό. «Μάλλον δεν λειτουργούν σωστά οι μηχανισμοί για να αποτρέψουν και να μειώσουν τη συνεχή δημιουργία νέων μπαζότοπων. Στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι μονάδες ανακύκλωσης που συνεργάζεται η ΑΝΑΚΕΜ και σύμφωνα με τα στοιχεία βλέπουμε ότι ο όγκος των μπάζων που έρχονται για ανακύκλωση είναι ακόμα μικρός, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί παράνομοι μπαζότοποι σε όλον τον νομό». Τέλος, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως για την πρόβλεψη της περιβαλλοντικής προστασίας και την εξασφάλιση της ανακύκλωσης, θα πρέπει όσοι παράγουν μπάζα να λαμβάνουν τη βεβαίωση ότι το φορτίο που παραδίδουν επεξεργάστηκε και αξιοποιήθηκε από τις μονάδες ανακύκλωσης. «Κάποιοι παίρνουν απλά έναν μεγάλο κάδο, πετάνε εκεί όλα τα ΑΕΚΚ αλλά μετά δεν νοιάζονται που καταλήγουν. Αν το κάνουνε αυτό, είναι σίγουρο ότι τα μπάζα θα καταλήξουν στη φύση, σε έναν δρόμο ή μια παραλία».

3-5EuNP.jpg


Ακόμα και ένα φορτηγό σε μπαζότοπο στη Χανιώτη...


Γρ. Τάσιος:  Να ψάξουν αλλού για υπεύθυνους

Οι ξενοδοχειακές μονάδες ελέγχονται πλήρως και ηλεκτρονικά για τη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο. «Από το 2015 οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν σε ηλεκτρονικά μητρώα τις βεβαιώσεις για τη διαχείριση των μπάζων. Οπότε, το πρόβλημα δεν προέρχεται από εμάς, να ψάξουν αλλού για τους υπεύθυνους» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Τάσιος σχετικά με τους ανεξέλεγκτους μπαζότοπους που υπάρχουν στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, τα μπάζα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία προέρχονται «από τις ανακαινίσεις σπιτιών, μικρών τουριστικών μονάδων και κυρίως ακινήτων που μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα Αirbnb». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής τονίζει πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνεται η εφαρμογή του νόμου. Υπάρχει μια σαφής νομοθεσία για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ και πρέπει να τηρείται. Στην Ελλάδα σήμερα οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν από τους πολίτες και κάποιες φορές και από το δημόσιο. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ψάξουν την πηγή του προβλήματος».  

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019


Ογκώδη μπάζα, σκουπίδια και Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «πνίγουν» δασικές εκτάσεις σε όλη τη Χαλκιδική και αποτελούν εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης ακόμα και εντός κατοικημένων περιοχών. 

Τα «νεκροταφεία» μπάζων τροφοδοτούνται συνεχώς από παράνομες αποθέσεις, κυρίως με ΑΕΚΚ που δημιουργούνται από ανακαινίσεις και επισκευές. Ωστόσο, ανάμεσα στα απόβλητα μπορείς να βρεις δέντρα αλλά και ολόκληρα φορτηγά. Όπως διαπιστώνεται, οι υπεύθυνοι για τις αυτοσχέδιες χωματερές δεν ακολουθούν την εφαρμογή του νόμου για τη διαχείριση και ανακύκλωση μπάζων. 

Προσπαθώντας να αποφύγουν το χρηματικό κόστος της διαδικασίας, πετούν όπου βρουν τα απόβλητα χωρίς καμία σκέψη για τις περιβαλλοντικές και τουριστικές συνέπειες που μπορούν να επέλθουν. Η «ΜτΚ» αναζήτησε τις ευθύνες για τους μπαζότοπους και όσα θα πρέπει να γίνονται βάσει νόμου και παρακάμπτονται. 

Μπαζότοποι παντού

Το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων μπαζότοπων δεν εκτυλίσσεται σε ένα μόνο σημείο, αλλά σε όλον τον νομό της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη «ΜτΚ», από τα Μουδανιά μέχρι και το άκρο του πρώτου ποδιού, σε όλη τη Σιθωνία αλλά και σε περιοχές του τρίτου ποδιού υπάρχουν σημεία που γίνονται καθημερινά παράνομες ρίψεις μπάζων. Σε μερικά σημεία ο όγκος έχει διογκωθεί, καθώς οι ρίψεις είναι συνεχείς, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα σημεία απομακρυσμένα από τις κατοικημένες περιοχές, όπου τα μπάζα είναι «φρέσκα» και περιορισμένα μέχρι στιγμής.

Τα σημεία που έχουν δημιουργηθεί οι μπαζότοποι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΜτΚ», είναι παρά πολλά και διαφέρουν μεταξύ τους. Τις περισσότερες φορές, τα μπάζα απέχουν μόλις λίγα μέτρα από κεντρικά σημεία και είναι παρατημένα δίπλα από τον δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές περιπτώσεις, όπου οι μπαζότοποι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι για όλους, καθώς αυτοί που τους δημιουργούν φροντίζουν να στήνουν «φραγμούς». Μια περίπτωση στη Χανιώτη, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ένας παράδρομος από την περιμετρική οδό  Κασσάνδρας που είναι στρωμένος με άσφαλτο οδηγεί σε ένα οικόπεδο που η είσοδος είναι κλειστή με συρματόπλεγμα και μέσα υπάρχουν αναχώματα και μπάζα.

1-aVjmG.jpg


Μπαζότοπος που η είσοδος του είναι κλειστή με συρματόπλεγμα


Μεγαλοεργολάβους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων «δείχνουν» οι αρμόδιοι φορείς

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Χαλκιδική υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. 

«Βλέπουμε ιδιαίτερα να διογκώνεται το φαινόμενο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όταν ιδιώτες ανακαινίζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους» σημειώνει ο κ. Γιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο έλεγχος για τις παράνομες αποθέσεις ανήκει στον δήμο και την αστυνομία». Όμως, η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής ελέγχει τα περιστατικά έπειτα από καταγγελίες και επιστολές άλλων υπηρεσιών,  για να επιβάλλει πρόστιμα. 

6.jpg


Μπάζα από ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων στην περιοχή Νικήτης


«Με το ζήτημα ασχολείται το τμήμα περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Όταν υπάρχουν καταγγελίες, ο περιβαλλοντολόγος μας θα ερευνήσει το θέμα, διαπιστώνοντας αρχικά αν όντως ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί και μετέπειτα αν είναι εφικτό θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον υπεύθυνο» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

«Υπάρχουν αρκετοί μπαζότοποι, το έχουμε παρατηρήσει» αναγνωρίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη μιλώντας στη «ΜτΚ». Στη Σιθωνία γίνονται συνεχείς παράνομες αποθέσεις αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στη Νικήτη, τον Μαρμαρά, το Αζάπικο, τη Συκιά, την Τορώνη και άλλες περιοχές. 

5.JPG


Μπάζα από ενοικιαζόμενα δωμάτια εντός οικισμού στην Νικήτη


«Τις παράνομες αποθέσεις πραγματοποιούν μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι δεν τηρούν την νομοθεσία για την διαχείριση των αποβλήτων. Συνήθως, τα μπάζα που πετούν προέρχονται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που ενώ παίρνουν τα κονδύλια για ανακαινίσεις, δεν τηρούν όλα όσα πρέπει για την ανακύκλωση» δηλώνει η κ. Γιουβαρλάκη, τονίζοντας πως ο δήμος αδυνατεί να τους ελέγξει. «Λειτουργώντας ασυνείδητα, οι εργολάβοι μεγάλων έργων πετούν τα μπάζα όπου βρουν, κυρίως τις βραδινές ώρες. Ως δήμος αδυνατούμε να ελέγξουμε τις αποθέσεις, διότι λόγω του πληθυσμού δεν δικαιούμαστε δημοτική αστυνομία, η οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα».

8.JPG

Απόβλητα στο Αζάπικο Σιθωνίας

To πρόβλημα του ελέγχου αντιμετωπίζουν και στον δήμο Πολυγύρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αστέριο Ζωγράφο. «Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε ως δήμος, γιατί δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Μόνο η ΕΛΑΣ μπορεί να τους σταματήσει και έχουμε στείλει επανειλημμένα έγγραφα για το συγκεκριμένο φαινόμενο» σημειώνει ο δήμαρχος Πολυγύρου, αναφέροντας πως για τη διαχείριση μπάζων που παράγει ο δήμος, υπογράφουν κάθε χρόνο σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. 

epi-odoy-galatistas-polygyroy-meta-to-gavana.JPG

Επί της οδού Γαλάτιστας Πολυγύρου, μετά το Γαβανά

«Από εκεί και πέρα ο κάθε ιδιώτης πρέπει να επιμελείται ο ίδιος τα μπάζα που παράγει. Βλέπουμε -ιδιαίτερα τον Απρίλιο- πολλούς να κόβουν τους φοίνικές τους και τους αφήνουν στη μέση του δρόμου. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Στον δήμο Κασσάνδρας, σύμφωνα με καταγγελίες και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «ΜτΚ», υπάρχουν πολλοί μπαζότοποι σε κοντινή απόσταση στη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και άλλες περιοχές. Μάλιστα, απόβλητα εκσκαφών και κατασκευών από ανέγερση οικοδομής βρίσκονται πάνω στον κεντρικό περιμετρικό δρόμο της Κασσάνδρας. Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, Βασίλη Κυρίτση για να τοποθετηθεί για το φαινόμενο, αλλά ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν είναι υπεύθυνος ο δήμος για τα ογκώδη μπάζα».

2-mkUtw.jpg


Απόβλητα εκσκαφών από οικοδομή δίπλα στον δρόμο ανάμεσα σε Χανιώτη και Πευκοχώρι


Την πληρώνει ο δήμος…

Με χρήματα από τα αποθεματικά του δήμου, καθάρισαν τις παραλίες και τους δρόμους από μπάζα στον δήμο Σιθωνίας, πέρυσι πριν αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος. Η Χαλκιδική πρόκειται για ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι και οι αυτοσχέδιες χωματερές που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες, μπορεί να πλήξουν την εικόνα των επισκεπτών για τον νομό αλλά και γενικότερα τη χώρα. Με αυτή την σκέψη, ο δήμος Σιθωνίας αποφάσισε να αναλάβει να καθαρίσει τους μπαζότοπους που σχηματίστηκαν την περσινή χρονιά. 

«Ο δήμος αναγκάστηκε να ξοδέψει περίπου 40.000 ευρώ, για να καθαρίσει τις περιοχές όπου πετάχτηκαν μπάζα» υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη. Στην ίδια πρακτική, φαίνεται πως θα οδηγηθούν και φέτος στον δήμο Σιθωνίας εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, σε συστάσεις και όχι επιβολή προστίμων έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής ο δήμος Σιθωνίας, σύμφωνα με την Κατερίνα Γιουβαρλάκη. «Κάθε φορά που κάνουμε συστάσεις συμμορφώνονται, γι’ αυτό δεν έχουμε ρίξει ακόμα πρόστιμα, ωστόσο σύντομα θα υπάρχουν ποινές για όποιον διαπιστωθεί πως κάνει ρίψη» διευκρινίζει η αντιδήμαρχος. Να σημειωθεί, πως η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής μπορεί να υποβάλλει πρόστιμα στις δημοτικές αρχές αν διαπιστωθούν παράνομες αποθέσεις αλλά και αν υπάρχουν μπάζα σε δημοτικούς χώρους.

4-yf4fy.jpg

Ανεξέλεγκτος χώρος απόθεσης μπάζων στην Χανιώτη
7.jpg

Απόβλητα στο Πευκοχώρι



Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των μπάζων, από τη στιγμή που δημιουργούνται έως και την τελική τους αξιοποίηση. Συγκεκριμένα, ο παραγωγός των μπάζων είτε από ιδιωτικά είτε από δημόσια έργα, υποχρεούται να υποβάλλει στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των μπαζών που παράγει και πρέπει να τα μεταφέρει σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, καθώς πλέον όλα τα μπάζα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό έως και 100%. 

«Όταν πρόκειται να γίνει μια κατεδάφιση ή μια κατασκευή από ιδιώτες, πρέπει να υπάρχει άδεια δόμησης ή κατεδάφισης από την πολεοδομία. Στην υπηρεσία δόμησης, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει ο καθένας να καταθέτει μια εκτίμηση για την ποσότητα και το είδος των μπάζων που θα παραχθούν και να επιδεικνύεται η σύμβαση με σύστημα ανακύκλωσης για την εξασφάλιση διαχείρισης των αποβλήτων. Στην περίπτωση του δημόσιου έργου, η υπηρεσία που επιβλέπει το έργο θα πρέπει να ελέγξει αν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία υποβάλλει όλες τις απαραίτητες παρόμοιες βεβαιώσεις» αναφέρει ο Ηλίας Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ενός από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, με έντονη δράση στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και άλλες περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Η Ελλάδα, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχει υποχρεωθεί μέχρι το 2020 να ανακυκλώνει το 70% της ετήσιας παραγωγής των ΑΕΚΚ, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη. Δυστυχώς όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστά ακόμα είναι πολύ χαμηλά. «Ετησίως στην Ελλάδα ανακυκλώνεται το 10% των αποβλήτων των ΑΕΚΚ και είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι το 2020 να το ανεβάσουμε στο 70%. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης, που οργανώνει, εποπτεύει, καταγράφει και δίνει απολογισμό στο Υπ. Περιβάλλοντος κάθε χρόνο για την εξέλιξη της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ.

Στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερα τα πράγματα από τη Χαλκιδική, όπως αναφέρει ο Ηλίας Δημητριάδης, αλλά στο γενικό σύνολο το θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζεται ακόμα σε μικρό ποσοστό. «Μάλλον δεν λειτουργούν σωστά οι μηχανισμοί για να αποτρέψουν και να μειώσουν τη συνεχή δημιουργία νέων μπαζότοπων. Στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι μονάδες ανακύκλωσης που συνεργάζεται η ΑΝΑΚΕΜ και σύμφωνα με τα στοιχεία βλέπουμε ότι ο όγκος των μπάζων που έρχονται για ανακύκλωση είναι ακόμα μικρός, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί παράνομοι μπαζότοποι σε όλον τον νομό». Τέλος, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως για την πρόβλεψη της περιβαλλοντικής προστασίας και την εξασφάλιση της ανακύκλωσης, θα πρέπει όσοι παράγουν μπάζα να λαμβάνουν τη βεβαίωση ότι το φορτίο που παραδίδουν επεξεργάστηκε και αξιοποιήθηκε από τις μονάδες ανακύκλωσης. «Κάποιοι παίρνουν απλά έναν μεγάλο κάδο, πετάνε εκεί όλα τα ΑΕΚΚ αλλά μετά δεν νοιάζονται που καταλήγουν. Αν το κάνουνε αυτό, είναι σίγουρο ότι τα μπάζα θα καταλήξουν στη φύση, σε έναν δρόμο ή μια παραλία».

3-5EuNP.jpg


Ακόμα και ένα φορτηγό σε μπαζότοπο στη Χανιώτη...


Γρ. Τάσιος:  Να ψάξουν αλλού για υπεύθυνους

Οι ξενοδοχειακές μονάδες ελέγχονται πλήρως και ηλεκτρονικά για τη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο. «Από το 2015 οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν σε ηλεκτρονικά μητρώα τις βεβαιώσεις για τη διαχείριση των μπάζων. Οπότε, το πρόβλημα δεν προέρχεται από εμάς, να ψάξουν αλλού για τους υπεύθυνους» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Τάσιος σχετικά με τους ανεξέλεγκτους μπαζότοπους που υπάρχουν στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, τα μπάζα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία προέρχονται «από τις ανακαινίσεις σπιτιών, μικρών τουριστικών μονάδων και κυρίως ακινήτων που μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα Αirbnb». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής τονίζει πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνεται η εφαρμογή του νόμου. Υπάρχει μια σαφής νομοθεσία για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ και πρέπει να τηρείται. Στην Ελλάδα σήμερα οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν από τους πολίτες και κάποιες φορές και από το δημόσιο. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ψάξουν την πηγή του προβλήματος».  

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία