ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις δεύτερες εκλογές

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και ξεπάγωμα των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 06/07/2022 07:11

Βουλή - Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις δεύτερες εκλογές
INTIME NEWS

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κοινωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε πολιτική μας καθώς όλες απευθύνονται τελικά στον πολίτη. Σε αυτό πηγαίνουν και οι προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στην εκπαίδευση, η στήριξη του ΕΣΥ, η στροφή της παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.

«Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» .

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης , σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων , είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , «παραδώσατε την ανεργία στο 17,2 % και την ρίξαμε στο 12,5%, Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως , σήμερα δημιουργεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από τριάντα φόρους. Είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

Στις συνέχεια ο πρωθυπουργός , αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, λέγοντας «ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος εισήγαγε την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύει παραπάνω από 1 δις. συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος θεσμοθέτησε τις νταντάδες γειτονιάς και τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ;" .

Επίσης πρόσθεσε , "όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος υπογράμμισε ότι όλα όσα περιέγραψε δείχνουν την ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής.

«Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος» είπε.

«Σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις» πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Είπε ότι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος τού» κ. Μητσοτάκη, ότι οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τον προεκλογικό αγώνα τους, και ζήτησε να μπει τέλος στις φήμες, τα παιχνίδια εντυπώσεων, τις διαρροές και να υπάρξει «καθαρό πεδίο και μίνιμουμ συνεννόηση, που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι ζητά εκλογές εδώ και έξι μήνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα οδηγείται «σε βαθύ αδιέξοδο» από τις πολιτικές της και «αποδεικνύεται μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι 46 λεπτά στην ομιλία τού πρωθυπουργού δεν άκουσε να λέει πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. «Η ομιλία σας θα είναι case study για το πώς κάποιος μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα», είπε, σχολιάζοντας αναφορικά με τις αναφορές του στα εργασιακά ότι «ντύθηκε σήμερα όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ» και πως «επενδύει σε ένα κοινό που θεωρεί ότι έχει άγνοια», ενώ «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα που βιώνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό «να έχει υποστεί τρεις απανωτές ήττες» μέσα σε δέκα μέρες: «Μια διπλωματική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ένα απίστευτο βατερλό από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας». Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, η οποία δεν είναι, όπως τόνισε, «ο θαυμαστός καινούριος κόσμος που περιγράφετε εσείς και τα γνωστά ΜΜΕ, που από την 108η θέση αξιοπιστίας στον κόσμο, τα βλέπουν όλα γαλάζια». Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι αλλού, με την ανασφάλεια να τη διακατέχει.

Ξεκινώντας με τα εθνικά θέματα έθεσε το ερώτημα: «ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κόσμο στον οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές; Με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;». Είπε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον της πολιτικής του Πούτιν, χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Τον κατηγόρησε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και ότι αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας, καθιστώντας τη «πιστό και δεδομένο σύμμαχο, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί», την ώρα που «παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της». «Παρακολουθεί, στη Μαδρίτη, την Τουρκία που κατέχει το 1/3 της Κύπρου, να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και την συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Παρακολουθεί -και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη «που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έφυγε «πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου» από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά «ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία». Δηλαδή, «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων, κι εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά μας συνιστούν ότι καλό είναι "να τα βρούμε"».

Ρώτησε ακόμα πώς τα «κατάφερε» έτσι η κυβέρνηση με το «Turkaegean», σχολιάζοντας ότι «πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό...». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ για προδοσία όπως έκανε εκείνη «όταν θέλατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε σε αυτή την αίθουσα ότι πούλησα το Μακεδονικό για τις συντάξεις». Ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει την εθνική ευθύνη να αμφισβητεί την πολιτική τής κυβέρνησης γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια και να διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα όμως δήλωσε -«και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα»- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές θα είμαστε ενωμένοι, απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, τις απόπειρες να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας. «Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

«Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «τρανή απόδειξη» τους «απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis». Ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη», ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν θα κάνει το ίδιο. Τον κατηγόρησε ότι ηγήθηκε «μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να το συγκαλύψει με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξει όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως "συμμορίτες και σκευωρούς"». «Απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι», είπε και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «θα ζητήστε μια συγγνώμη για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, σκευωρία δεν υπάρχει» και πως, αντίθετα, «υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Να στήσετε ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν «τα ερωτήματα του σκανδάλου και ζητούν απαντήσει: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό».

«Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση με έμφαση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο, 3-4 μονάδες ψηλότερος από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα» και «η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά τη χώρα». Είπε ότι ο μ.ο. του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ είναι στο 39% ενώ εδώ 61% και πως αυτό το 22% παραπάνω «είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, που τα αφήσατε αν δεν τα καθοδηγήσατε». Προσέθεσε ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής και πως η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ. Ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, «με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια» και ότι «στην Παιδεία, ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 πέρσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ».

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την ασφάλιση. «Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά ενώ τους εξαπατήσατε δίπλα και τριπλά που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει "μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα χρήματα τους" και τελικά θα πάρουν μόνο όσοι έκαναν προσφυγές». «Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι κλεμμένα της κυβέρνησης Σαμαρά;», προσέθεσε. Είπε ότι η κυβέρνηση πήρε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις έφτασε στις 300.000.

«Γυρίζετε διαρκώς στο ‘15 γιατί δεν έχετε να πείτε τίποτα για το σήμερα και το αύριο»

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «επιμονή τής προπαγάνδας του να γυρίζει διαρκώς στο 2015 γιατί δεν έχει πια να πείτε τίποτα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο». «Αλλά ακόμη και για το χθες, έρχεστε εσείς να παριστάνετε τους τιμητές;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ. «Εσείς που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων. Εσείς, που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς που διαλύσατε τα πάντα» τώρα «αντί να ντρέπεστε γι' αυτό που παραδώσατε το 2015, ζητάτε και τα ρέστα». «Αφήσατε δύο φορές χρεοκοπημένη, μια το 2019 και μια το 2015, εμείς την παραδώσαμε εκτός μνημονίων», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος το 2019 «κι αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον». «Κοιμάστε ήσυχοι και τρώτε από τα έτοιμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω», είπε, προσθέτοντας ότι από το «ράλι ύφεσης το 2012-14» ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, από συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 3,5 δισ., καθώς και ότι θέσπισε «τη μόνιμη 13η σύνταξη» κι «εσείς την καταργήσατε ξανά».

Σημείωσε ότι η σημερινή είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος, όμως τρία χρόνια τώρα «μοιράσατε 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, εκατομμύρια κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, την ώρα που αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, χωρίς αναλώσιμα, με απλήρωτες υπερωρίες» και «υπεξαιρέσατε το 1 δισ. της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση».

Τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος ούτε ευρώ και «ήρθατε εσείς και ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά, για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας» και «οι πολίτες είναι πια αντιμέτωποι με τη διπλή αισχροκέρδεια: των παραγωγών ενέργειας και του κράτους (3,8 δισ. πλεονάζοντα φορολογικά έσοδα)»

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι κεφάλαιο αλλά ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική πολιτική αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και «μιας ανάπτυξης που τους αγκαλιάζει όλους και όχι μόνο την ολιγαρχία που αναπαράγει τον πλούτο, την εξουσία και τον εαυτό της». Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η κοινωνική πολιτική δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο. Είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας», ενώ ο τίτλος του βιβλίου που η ΝΔ αφήνει πίσω της, όπως είπε, «είναι η ανασφάλεια και απόγνωση». «Το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων, δυο-τριών funds και δεκάδων κομματικών αξιωματούχων, θα τελειώσει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια».

Είπε ότι ασφάλεια σημαίνει «κατάργηση των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια, σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική, τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς που καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων». Επιπλέον, σημαίνει «ουσιαστική καταπολέμηση του εγκλήματος», «επαναφορά του αισθήματος δικαίου, τέλος στις απευθείας αναθέσεις, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, επαναφορά του "Δ" στη ΔΕΗ, φραγμό του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε αυτές τις συνθήκες, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ξήλωμα των καρτέλ, ενίσχυση του ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Μ. Κατρίνης: Είναι σαφές για ποιους κυβερνά η ΝΔ

"Η ταξική και ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ είναι εμφανής στη κυβέρνηση.Είναι σαφές με ποιούς και για ποιούς κυβερνά. Για τους λίγους. Θα σας το λέμε κι ας μην σας αρέσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , στην ομιλία του στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση, σ΄επίπεδο αρχηγών κομμάτων , για την κοινωνική πολιτική.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για παράσταση πόλωσης με προσωπικές επιθέσεις. « Δεν θα σας ακολουθήσουμε», ανέφερε .

Σχετικά με την εκλογολογία που επικρατεί στο δημόσιο πολιτικό λόγο, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «η χώρα έχει ήδη μπει, με ευθύνη της κυβέρνησης , σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι ‘'όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.''

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε οτι « το ΠΑΣΟΚ ήταν κι είναι με τους μη προνομιούχους» και πρόσθεσε ότι για τη δεξιά παράταξη η κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος είναι βαρίδι στην ανάπτυξη για αυτό και η κυβέρνηση δίνει μόνο φιλοδωρήματα. «Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη συντηρητική παράταξη από την κοινωνική πολιτική. Για όλους εμάς όμως, στο ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας μας.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος αποτελεί βασική παράμετρο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, με οριζόντια διάσταση σε όλες τις πολιτικές μας'', τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ .

Επίσης ο κ. Κατρίνης , ανέλυσε τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος του που περιλαμβάνουν:

-Μείωση των φόρων στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής.

-Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

-'Αμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

-Κίνητρα για νέες προσλήψεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη σύνδεση προσλήψεων και φοροαπαλλαγών.

-Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

-Χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ για να ανακουφιστούν οι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και απαλλαγή όλων των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης.

-Την κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 35.000 συνολικά νέων κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια και οικονομικά ασθενέστερους, έναντι μικρού ενοικίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα με στροφή στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των μικρομεσαίων, της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, της αμυντικής βιομηχανίας, των δικτύων της ενέργειας. Όπως είπε, «στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στο σύστημα παιδείας και κατάρτισης, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

‘'Οι στόχοι αυτοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος, είναι οι στόχοι του αυριανού περιεχομένου που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε .

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι « οι στόχοι αυτοί από μόνοι τους, θέτουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, ανάμεσα στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο λαϊκισμό.''

Δ. Κουτσούμπας: "Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι"

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε "κοινωνική πολιτική", τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν "κοινωνικά" είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι λόγω της ακρίβειας, που πολλαπλασιάζει τα βάρη των προηγούμενων ετών, το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, και το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, ενώ μιλώντας για τη λαϊκή στέγη «που ούτε καν σήμερα δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε από το 1930 το είχε αντιμετωπίσει».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με αλχημείες μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας», όμως «δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά γενικά καταγράφονται ως εργαζόμενοι, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μια ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει ούτε την ανεργία των νέων, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με ευκαιρία την πανδημία υλοποίησε «με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα», αναφέροντας πρώτα-πρώτα την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς «κανένα όριο και καμία προστασία της εργασίας». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του φέροντας ως παράδειγμα τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας και στα Λιπάσματα Καβάλας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά και στο «νέο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1ης Αυγούστου ως αποτέλεσμα της ντροπολογίας που ψηφίσατε, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη».

«Δεν θα το γλιτώσετε το σκαμνί σ' αυτή τη περίπτωση, κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική προστασία» τα προνόμια που δίνει σε διάφορους επιχειρηματίες εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ομοίως ονομάζει «κοινωνική πολιτική» την επιχείρηση να «μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο».

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είπε ότι αποτελεί «το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας», αναφέροντας, στη συνέχεια, βροχή καταγγελιών από σωματεία ότι δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους να «χτυπούν» ετεροχρονισμένα την κάρτα εργασίας για να μην φανεί η υπερωριακή τους απασχόληση.

Υπενθύμισε ότι αυτήν την «καινοτομία» ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όταν «ψήφιζαν και τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη».

Σημείωσε, επιπλέον, την απουσία ελέγχων καθώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή για να «απαλλαγεί το κράτος από κάθε ευθύνη και από τις πιέσεις των σωματείων για εντατικοποίηση των ελέγχων».

Μιλώντας για τους συνταξιούχους είπε ότι η κυβέρνηση έχει «την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή των αναδρομικών, όσων συνταξιούχων, ύστερα από δικές της προτροπές δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, και υπογράμμισε: «Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους».

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και το κράτος εγγυάται ένα «φιλοδώρημα», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή το αίσχος των συντάξεων, των οποίων εκκρεμεί η έκδοση που αφορά, ουσιαστικά, σε 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα».

Είπε ακόμα και εξήγησε ότι η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν, δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά ρίσκο και τζόγος.

Κατήγγειλε τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, την μη αναπλήρωση των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται την στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων, των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας».

«Καθησυχάζετε τον κόσμο για να μη χάσει κανένα ευρώ το τουριστικό κεφάλαιο. Ακολουθείτε την ίδια συνταγή που έφτασε τις δημόσιες δομές υγείας στο απροχώρητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν τις περικοπές.

Μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό, έκανε λόγο για «σαφάρι στο οποίο πρέπει να επιδοθεί ο ασφαλισμένος για ένα βασικό πακέτο εξετάσεων, όταν και αν», προσθέτοντας «αν δεν τα καταφέρει τότε όχι μόνο θα αυξηθεί η αναμονή για ένα πολυπόθητο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία νοσοκομείου, αλλά και θα τιμωρηθεί επιπλέον, πληρώνοντας ακριβότερα τις εξετάσεις και τις θεραπείες».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων.

«Τελικά κάτω από την ομπρέλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής (η κυβέρνηση) στριμώχνει μέτρα τα οποία μπορεί να λέει ότι ωφελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως κοιτάζοντας προσεκτικά, βλέπεις πως η σκιά της πέφτει και προστατεύει μόνο τους μόνιμα και πολλαπλά ωφελημένους τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα επιτελεία -ευρωπαϊκά και διεθνή- μιλούν για νέο "Αρμαγεδώνα" μπροστά σε νέα κρίση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης καλλιεργούν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες, για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και ψεύτικες ελπίδες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, «λες και η ελληνική οικονομία είναι σε καμιά γυάλα, απομονωμένη». «Ο λαός ξέρει πως τα δυσβάσταχτα βάρη που του επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακόμα στο ακέραιο» τόνισε.

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι δεσμευμένοι στο Ταμείο Ανάκαμψης «που αποτελεί και το νέο "υπερμνημόνιο" σε βάρος των λαών της Ευρώπης και της Ελλάδας», καθώς ψήφισαν τις συμβάσεις του.

Ανέφερε ακόμα ότι «έλιωσε η καραμέλα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ούτε τα μνημόνια -και τα παλιά και τα νέα- είναι προοδευτικά, ούτε η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ούτε οι δεσμεύσεις όλων σας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Είπε πως ό,τι έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν από υποχρέωση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά δική της επιλογή, όπως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπερψήφιση, ως αντιπολίτευση, πάνω από τα μισά των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η ΝΔ πουλάει την "χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμογή" της αντιλαϊκής πολιτικής με κάθε κόστος… Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στο παζάρι, την "εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης σε πιθανές συνθήκες κοινωνικής ή άλλης κρίσης"…

Και το ΠΑΣΟΚ, την προθυμία του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκ των δύο.

Απέναντι σε όλους εσάς, υπάρχει το ΚΚΕ που είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Απαντήσεις όμως που απαιτούν και σύγκρουση με αυτόν το σημερινό δρόμο, που όλοι σας ακολουθείτε και που θέλουν τον ίδιο τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και στη διεκδίκηση όλων αυτών.

Γιατί, καλοί οι κυβερνητικοί απολογισμοί και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που κυβέρνησαν πριν, αλλά τον πραγματικό, τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας. 

Γ. Βρουφάκης: Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό

Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό.

«Κύριε πρωθυπουργέ, εμένα τουλάχιστον με πείσατε. Πείστηκα ότι μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, προσχωρήσατε κι εσείς σε μια σχολή σκέψης, του σοσιαλισμού. Μιλήσατε για το δίκαιο του εργάτη που είναι ο νόμος. Βέβαια η "σοσιαλιστική" σχολή σκέψης στην οποία προσχωρήσατε, είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει στο κούρεμα των δικών του χρεών, πιστεύει στη στήριξη, με ζεστό δημόσιο χρήμα, ανθρώπων σαν και αυτόν και της τάξης του. Και βεβαίως στην άτεγκτη αγοραία εκμετάλλευση των πολλών, για τους οποίους αναγνωρίζετε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απόλυτη κατάρρευση και εξαθλίωση», σχολίασε, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι καθώς η κοινωνική πολιτική είναι ο πιο αδύναμος τομέας της πολιτικής της κυβέρνησης, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να μιλήσει γι΄αυτό κατά το δόγμα "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση". «Ήρθατε εδώ με μια σειρά μέτρα που εφαρμόσατε και θα εφαρμόσετε και νομίζετε ότι θα πουληθούν στην κοινή γνώμη, ως κοινωνική πολιτική. Είναι λίγο σαν μια ύαινα να σου κάνει μάθημα περί χορτοφαγίας ή ο δράκουλας να σου κάνει μάθημα περί αιμοδοσίας. Αλλά έχει μεγάλη σημασία, επικοινωνιακά, ότι το κάνατε πάρα πολύ καλά. Λίγο υποτονικός ήσασταν σήμερα», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Ελπίζω να προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω τουλάχιστον να τις ανακοινώσετε. Γιατί αλλιώς μας κουβαλήσατε εδώ, για να βαπτίσετε το κρέας ψάρι».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που στηρίζει τους "ολιγάρχες". «Με την ακρίβεια ιδίως, έχουμε τουλάχιστον 5 δισ. που πήγαν τους τελευταίους μήνες, από τους πολίτες και το δημόσιο, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο, στη CMC, σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν, ως τεράστια ευκαιρία πλουτισμού, την ακρίβεια. Γιατί όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, ανεβαίνουν στα βασικά είδη, 25%, αλλά ο πρωτογενής τομέας εισπράττει αύξηση 7%, αυτό είναι αισχροκέρδεια. Όταν η τιμή της ενέργειας αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου, είναι αισχροκέρδεια. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική τού παίρνουμε από τους πολλούς και δίνουμε στους λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε ότι «βγάζει το καπέλο του κ. Μητσοτάκη για το θράσος του, σήμερα».

«Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε. Τα είδη βασικής ανάγκης δε, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 26%. Αυτό σημαίνει ότι, σε πραγματικούς όρους, είναι σαν ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ, να είναι σήμερα 485 ευρώ. Και έρχεστε να τα γιορτάσετε. Εεε, να σας δοξάσουμε!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τους πιο ευάλωτους. «Η αλληλεγγύη μιας χώρας κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ΑμεΑ, με 313 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ντροπή μας. Ντροπή όλων μας και ημών. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον κατώτατο μισθό, για τους πιο αδύναμους, γιατί δεν εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αναδρομικά, γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Δεν το κάνετε γιατί για εσάς, κοινωνική πολιτική είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, που κρύβει την αντικοινωνική, εξαθλιωτική πολιτική της ΝΔ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αλλά και για την κάρτα εργασίας, ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. «Είπατε ότι δεν θα μείνει απλήρωτη ούτε μια ώρα. Μόλις γύρισα από την Κρήτη. Μίλησα με ανθρώπους του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Έχετε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν λέω για τους ξενοδόχους, μιλάω για το προλεταριάτο. Αυτούς που εργάζονται μέρα νύχτα και κοιμούνται συχνά σε κοντέινερ, έξω από τα ξενοδοχεία», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για να καταγγείλει ότι είναι εργαζόμενοι χωρίς ούτε ένα ρεπό και απλήρωτες άπειρες ώρες. Αναφέρθηκε δε σε μαρτυρίες εργαζομένων, ότι τους ζητείται πίσω το 500άρικο της πανδημίας, διότι η σύμβαση έργου που είχαν δεν ήταν σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλου αλλά σύμβαση εργαζόμενου σε ξενοδοχείο και τώρα τους ζητείται και να επιστρέψουν 2.000 ευρώ συνολικά και θα στερηθούν και το επίδομα ανεργίας.

Για τη στεγαστική δε πολιτική, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε: «μιλάτε για στεγαστική πολιτική, στη χώρα του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ; Μιλάτε στη χώρα που έρχονται funds από το Delaware, με μετόχους φιλαράκια τηής κυβέρνησης και αγοράζουν για 3.000 ευρώ δάνειο 100.000 ευρώ και σπρώχνουν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα σπίτια τους στο σφυρί. και βγάζουν στο σφυρί σπίτια και μαγαζιά μικρομεσαία για να βγάλουν τα κέρδη τους στα Keyman Islands;».

Σε σχέση με την πολιτική για τους συνταξιούχους, ο κ. Βαρουφάκης αφού αναφέρθηκε στο "εγκληματικό" PSI, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εκχώρηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, παρατήρησε ότι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως «όταν μας έκλεισε τις τράπεζες ο Ντράγκι» κλαίγανε οι συνταξιούχοι. Παραλείπει όμως η ΝΔ να επισημάνει ότι η Ελλάδα πήγε με κλειστές τράπεζες, στο δημοψήφισμα και με κλειστές τράπεζες, ο ελληνικός λαός ψήφισε 62% "όχι". Ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν και παράνομο και ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε ότι η επιβολή των capital controls από την ΕΚΤ ήταν μια τρομοκρατική κίνηση της Φρανκφούρτης, απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση φώναζε "Βάστα Ντράγκι".

«Τώρα, κλαίγεστε για τα 60 ευρώ των capital controls που μας επέβαλε η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι το 2015, όταν σήμερα δίνετε voucher των 15 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν για να ζήσουν», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Το 2016 γράφατε ότι δεσμεύεστε για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, που οδήγησε σε κλειστές τράπεζες και capital controls. Είναι μια δέσμευση που δεν αξίζει ούτε το tweet που την γράψατε. 15 Δεκεμβρίου σας είπα: μην ξανατολμήσετε να επαναλάβετε τα ψέματα σας για το 2015, χωρίς να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Και αν θέλετε να την κάνετε μόνο για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τολμάτε, γιατί ξέρετε τι θα βγει από αυτό».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού τόνισε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές "χθες", απευθύνθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Πέρα του ότι θα φύγει ένας ξεζουμισμένος μνημονιακός πρωθυπουργός, το οποίο έχει μια αξία βεβαίως, - όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε μνημονιακές πολιτικές, ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα- πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε ακριβώς;».

Σχολίασε και τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί του τέλους των "νταβατζήδων" που σήμερα, "δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν, πίσω από την αγκαλιά της τρόικας, όπως το 2015". «Δεν καταλαβαίνετε ότι με το που προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ξανά από το Μαξίμου, να τα βάλει με τους νταβατζήδες, τα spreds θα πάνε στα ουράνια. Δεν καταλαβαίνετε ότι η ΕΚΤ μας έχει στο χέρι πλήρως; Ότι είμαστε πλήρως πτωχευμένοι;», είπε ο κ. Βαρουφάκης που παρατήρησε πως σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια «αυταπάτη», και λένε ότι «έχουμε βγει από τα μνημόνια και τώρα προχωράμε μόνοι μας».

«Η ΝΔ σήμερα έχει το δικό της "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να μας πει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη με την τρόικα. Δεν μπορείτε να κάνετε για 2η φορά το ίδιο λάθος. Η ρήξη είναι δεδομένη εναντίον του λαού, όμως, κάθε μέρα. Εδώ είμαστε για αυτό που δεν έγινε το 2015 γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές. Θα σας χαλάσουμε τις προσευχές και τις μετεκλογικές σας προοπτικές. Θα είμαστε εδώ για να σας στηλιτεύουμε. Τίποτα δεν έχει χαθεί για αυτό εμείς τιμάμε το μεγαλειώδες "Όχι" που σας τρόμαξε, ως μια καλή αρχή και ήρθε η ώρα τώρα να ολοκληρωθεί».


K. Βελόπουλος: Δεν υπάρχει μη χείρον βέλτιστον. Οι Έλληνες αξίζουν το βέλτιστο.

Χθες στο Στρασβούργο οι Έλληνες πολιτικοί κυριολεκτικά ξεκατινιάστηκαν. Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Δεν είναι δυνατόν να εκτυλίσσονται σκηνές αντιπαράθεσης στο ευρωκοινοβούλιο μεταξύ των πολιτικών μας. Αυτές οι εικόνες μόνο θλίψη προκαλούν.

Εμένα βέβαια με ενόχλησε η δήλωση του αντιπροέδρου του Μακρόν για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα της ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά «Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξαναδούμε ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία». Και αυτό το λέω γιατί χθες καιγόταν όλη η χώρα: Η Ιτέα, η Φωκίδα, το Κρανίδι, το Αγ. Όρος, η Ζάκυνθος, το Σχηματάρι, η Ηλεία, η Αχαΐα, και την ίδια ώρα το ένα κανάλι μετέδιδε ό,τι νεώτερο για την Πισπιρίγκου, το άλλο κανάλι μετέδιδε το Happy Day, το άλλο έδειχνε ασκήσεις χαλάρωσης, άλλο αναφερόταν στους τρόπους για την καταπολέμηση του άγχους, άλλο αναφερόταν στον Φιλιππίδη. Η ΈΡΤ στον κόσμο της! Μα δεν γίνεται να είμαστε στην 180ή θέση σε ελευθερία του τύπου και εσείς εδώ να είστε μεσα στην καλή χαρά.

Και σήμερα ενώ περίμενα να συζητήσουμε ένα σχέδιο παραγωγικό άκουσα παιδάκια να μαλώνουν στην παραλία για τα κουβαδάκια τους. Νόμισα ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα ένα απολογισμό του έργου του πρωθυπουργού. Μα αυτό το κάνεις αν πρόκειται να πας σε εκλογές. Σαν να ήταν η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού πριν την προκήρυξη εκλογών. Ε, αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε πηγαίνετε σε εκλογές να τελειώνουμε.

Κύριε πρωθυπουργέ σχετικά με το θέμα της ανεργίας, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει μείωση της ανεργίας με 600 χιλιάδες ελληνόπουλα να έχουν φύγει για το εξωτερικό. Είπατε ότι αποπληρώσατε το ΔΝΤ, μα αυτό το κάνατε με δανεικά! Είπατε ότι βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία, ναι αλλά η εποπτεία παραμένει. Μιλήσατε για το σύστημα υγείας και δεν σας άκουσα να πείτε κάτι για τους 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που είναι σε αναστολή. Κύριε πρωθυπουργέ απευθύνομαι στην ανθρωπιά σας και ζητώ να πάρετε πίσω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν νοείται πολιτικός να μην είναι πρώτα και πάνω από όλα άνθρωπος. Μιλήσατε για διπλή αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ. Εγώ θα ρωτήσω τους νέους που βρίσκονται στα θεωρεία της βουλής, αν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα χρήματα. Δεν μπορούν, αν έχουν να πληρώσουν ρεύμα, τηλέφωνο, ενοίκιο.

Θέλω να δούμε σοβαρά τα πράγματα. Δεν υπάρχει μη χείρον βέλτιστον. Οι Έλληνες αξίζουν το βέλτιστο.

Δεν θα ασχοληθούμε με το δίλημμα του εφιάλτη που χτύπησε, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας. Εμείς ευχόμαστε να μην επιστρέψει ο εφιάλτης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνατε τίποτα για τα 100 δις που λεγατε ως νδ δεν ερευνησατε πώς χάθηκαν. Εδώ θυμήθηκε ξαφνικά ο κ. Τσίπρας την Ουκρανία, αλλά όταν λέγαμε εμείς μας λέγατε Ρωσόφιλους. Ο κ. Τσίπρας δεν θυμήθηκε τους 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Το πιο εφιαλτικό όμως είναι η συγκυβέρνηση που ετοιμάζετε οι τρεις σας για την επόμενη μέρα. Εξ άλλου πού διαφωνείτε μεταξύ σας; Στην οικονομική πολιτική, στα μνημόνια και τις εντολές των ξένων που εκτελείτε; Στην αντικατάσταση του πληθυσμού της χώρας με τους παράνομους μετανάστες; Στο όνομα της Μακεδονίας; Στο σύρσιμο της χώρας στην Χάγη για να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους Τούρκους; Στην κατάργηση των λιγνιτών και στα παραμύθια της πράσινης ανάπτυξης; Στην κατάργηση των εξορύξεων; Στην εμπλοκή της χώρας στο ουκρανικό, που τώρα κε Τσίπρα κάνετε πίσω; Στις εκτρώσεις και στην αλλαγή φύλου από ανήλικους; Μιλάτε για αυτοδιάθεση του σώματος, αλλά για το εμβόλιο απαγορεύετε την αυτοδιάθεση του σώματος και το επιβάλλετε δια νόμου. Ή μήπως στον έλεγχο των ΜΜΕ που προσπαθήσατε αλλά αποτύχατε, ενώ η ΝΔ το πέτυχε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Ή στην υπόθεση NOVARTIS που μυρίζει συγκάλυψη και από τους τρεις; Είστε ίδιοι και τα τρία κόμματα. Ακριβώς ίδιοι.

Όσο για εσάς κύριοι του ΠΑΣΟΚ, εάν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας είχε διαγράψει όλους, ειδικά μετά την συμφωνία που υπεγράφη για τις αμερικανικές βάσεις.

Όσο για την επισιτιστική κρίση που έρχεται σας καλώ να κάνετε κάτι επιτέλους. Το ξέρετε ότι οι Ολλανδοί έχουν πρόβλημα στα σούπερ μάρκετ, γιατί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και παρ' ότι έρχεται επισιτιστική κρίση, αποφάσισε μείωση 50% στην ζωική παραγωγή. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα. Λαμαρίνα δεν μπορείς να φας αν πεινάσεις!

Η χώρα αυτή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Έχουν ξεπουληθεί τα πάντα: τραίνα, αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, δρόμοι, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο. Τρία κόμματα ρημάξατε τη χώρα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, η αγορά είναι σε τέλμα, η αγροτική και η βιομηχανική παραγωγή πιέζονται από τον πληθωρισμό. Τώρα πρέπει να γίνει restart. Η Ελλάδα ισοπεδώθηκε αφού σκορπίστηκαν οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και διαλύσατε τη χώρα, αφού υποθηκεύσατε τον ορυκτό μας πλούτο, αφού υπονομεύετε συνεχώς την αγροτική παραγωγή. Και τώρα ήρθε η ώρα της παρακμής για τον τουρισμό. Λετε ότι οι Έλληνες δεν πάνε να εργαστούν σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια. Μα γιατί να πάνε, όταν θα πρέπει να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα και να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο 10 άτομα; Θέλετε τους Έλληνες σκλάβους. Εμείς θέλουμε τους Έλληνες ελεύθερους, ζωντανούς και εργαζόμενους. Επίσης, για να έρθει κάποιος από την Ιταλία στην Ελλάδα, θα πληρώσει 600 ευρώ ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δύο άτομα ένα αυτοκίνητο και καμπίνα. Και για να πάει στην Πάρο θα πληρώσει 700 ευρώ για δύο άτομα και αυτοκίνητο. Και μην πείτε ότι αυτό οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, γιατί το 2020 σας είχαμε προειδοποιήσει και δεν μας ακούσατε!

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε κρατικοδίαιτους ολιγάρχες. Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν τεράστια ποσά, κατακλέβοντας τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ. Τα ΜΜΕ σιωπούν για το θέμα αυτό. Η Δικαιοσύνη παραμένει ατάραχη. Όσο για την κυβέρνηση… Υπνηλία. Δηλαδη πρέπει να γίνουμε καταγγελτικοί μονο για να ξυπνήσει η ΝΔ;

Χαρίζετε κρατικές περιουσίες σε ολιγάρχες φίλους σας. Όπως κάνατε με το Ελληνικό που το δώσατε στον Λάτση και αυτός το έκοψε σε οικόπεδα - φιλετάκια και τα πουλάει σε ιδιώτες! Δεν μπορούσε το ελληνικό κράτος να κόψει το Ελληνικό σε οικόπεδα και να τα πουλήσει μόνο του, παρά έπρεπε να βάλει τον Λάτση ενδιάμεσο; Παρά πήρε δάνειο με εγγύηση του δημοσίου ο Λάτσης και τώρα κόβει οικόπεδα και τα πουλάει;

Παραμένετε πιστοί στην παγκοσμιοποίηση. Δεν παρέχετε καμμία προστασία στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το τέλος όμως της παγκοσμιοποίησης είναι εδώ! Θέλετε δεν θέλετε το εξάμβλωμα που λέγετε παγκοσμιοποίηση τελειώνει. Γιατί τώρα οι Γερμανοί χρηματοδοτούν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Λάρυ Φινκ, CEO της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο και ιδρυτής της Blackrock, ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Με επιστολή του στους μετόχους εκτιμά ότι «οι περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μετατοπίζουν την παραγωγή και τις προμήθειες στην εγχώρια βιομηχανία. Δηλαδή, η παγκοσμιοποίηση που κράτησε 40 χρόνια και άλλαξε τον κόσμο θα δώσει την θέση της στην περιφερειοποίηση. Θα δημιουργηθούν δηλαδή νέα γεωπολιτικά μπλοκ, που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενεργειακή, διατροφική, τεχνολογική και αμυντική αυτάρκεια! Εμείς εδώ τι κάνουμε; Εσείς τι κάνετε; Υπάρχει κάποιο σχέδιο;; Λέει ότι επιστρέφουμε στην ενεργειακή και διατροφική επιχείρηση, δηλαδή θα επιστρέψουμε στον πρωτογενή τομέα. Μα έχουμε έδαφος, έχουμε νερά, τα έχουμε όλα. Μόνο μυαλό δεν έχουμε;

Δεν έχετε σχέδιο, δυστυχώς. Κάνετε ό,τι σας λέει η ΕΕ και είναι τραγικό. Κύριε πρωθυπουργέ κάνετε λάθη συνεχώς:

-ΠΡΩΤΟΝ: Υποσχεθήκατε αυξήσεις με δανεικά από το ταμείο ανάκαμψης.

-ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τάξατε χρηματοδότηση σε μορφή δανείων που πρέπει όμως να τα αποπληρώσουμε. Πάλι δανεικά.

-ΤΡΙΤΟΝ: Αποδεχθήκατε την συμφωνία με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν για «Πράσινη ανάπτυξη & τεχνολογία» με ανύπαρκτα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και τον κτηνοτροφικό κλάδο.

-ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Επιμένετε στις εισαγωγές και αγνοείτε τη δυσμενη θέση στην οποία θα βρεθεί η χώρα μας λόγω του Ουκρανικού. Έχετε καταλάβει ότι όλα είναι εισαγόμενα και αν σκάσει η κρίση η επισιτιστική ο Έλληνας δεν θα έχει να φάει! Πάτε και δίνετε 10.000 στρέμματα στην καρδίτσα -γόνιμης γής- για να στήσετε φωτοβολταϊκά.

Δυστυχώς δεν έχετε σχέδιο βραχυπρόθεσμο, δεν έχετε σχέδιο μεσοπρόθεσμο, δεν έχετε σχέδιο μακροπρόθεσμο. Και συνεχώς πέφτετε έξω. Ο πρωθυπουργός στις 22 Νοεμβρίου 2021 είχε πει ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουμε σήμερα «θα είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου φαινομένου που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022». Αυτά τα έλεγε ο πρωθυπουργός όπως του τα έλεγαν οι σύμβουλοί του οι ανίκανοι. Εγώ αν έχω ανίκανο σύμβουλο ψάχνω ο ίδιος. Και στο τέλος τον ανίκανο τον στέλνω στο σπίτι του.

Και τι έγινε τελικά; Η Ελλάδα σήμερα έχει την 4η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ το τελευταίο 12μηνο! Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι η ευάλωτη μικρή οικονομία - επιχειρήσεις, η οικονομία των εισαγωγών και η υψηλή φορολόγηση - οι έμμεσοι φόροι.

Κοροϊδεύετε τους πολίτες με τον πληθωρισμό χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Όταν στην Ελληνική Λύση σας καλούσαμε από τον Ιούλιο του '21 να πάρετε άμεσα μέτρα εν όψει της διαφαινόμενης τότε έκρηξης του πληθωρισμού εσείς κάνατε λόγο για «παροδικό φαινόμενο» και προβλέπατε πληθωρισμό για το '22 μικρότερο της μονάδας!

Σήμερα όμως έρχεται το ΔΝΤ και προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος, λόγω των ζημιών στην εφοδιαστική αλυσίδα από την πανδημία. Όμως αιτία δεν είναι μόνο η πανδημία. Είναι και οι κυρώσεις εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Σας το λέγαμε! Αυτές οι κυρώσεις δημιουργούν εκρηκτικά μείγματα. Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Κάποιοι τότε δεν μας ακουγατε και τώρα το γυρίζουν σε τσάμικο. Αλλά τώρα είναι αργά.

Η μεγάλη κλοπή των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι ο νομος κατρουγκαλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ο νόμος ήταν άρτιος. Η ΝΔ όταν ήρθε έλεγε στους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στο ΣτΕ γιατί θα πάρουν ούτως ή άλλως τα χρήματά τους. Τελικά το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μόνο όσους κατέθεσαν αγωγές. Έχετε στήσει έναν επαίσχυντο μηχανισμό εξαπάτησης των συνταξιούχων, ακυρώνοντας παράλληλα συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματά τους:

-1) Εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις που υπολογίζουν μόνο το χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο και αγνοούν το χρόνο ασφάλισης στο προηγούμενο ταμείο.

-2) Ο δικαιούχος μπορεί να ασκήσει ένσταση μεσα σε 3μήνες αλλά σύμφωνα με τονόμο ενστάσεις ασκούνται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων όχι προσωρινών.

-3) Μετά το τρίμηνο ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, άρα κινδυνεύει με οριστική απώλεια του χρόνου ασφάλισής του στο προηγούμενο ταμείο.

-4) Η ζημια του συνταξιούχου μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά πάνω από 50% της σύνταξης που δικαιούται.

Βρείτε έναν τρόπο να μην κλέβουμε τους παππούδες μας. Πόσο έντιμο είναι να κλέβετε τους συνταξιούχους με το πρόσχημα των εισφορών;

Όλοι ζείτε εκτός κοινωνίας και δεν γνωρίζετε ότι ένας στους δύο μισθωτές αδυνατεί να καλύψει την βασική στεγαστική ανάγκη του. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβό ρεύμα, υψηλό ενοίκιο, έχουν δυσκολία στην εύρεση κατοικίας, έρχονται αντιμέτωποι με ανεπάρκεια ψύξης ή θέρμανσης. Οι Έλληνες έχουν κάνει περικοπές σε βασικές ανάγκες τους, ενώ το 15,2% δανείζεται από τρίτους για να τις καλύψει αυτές τις ανάγκες. Οι Έλληνες αδυνατούν να αποταμιεύσουν και αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.

Και τι κανατε γι αυτό?? Φτιάξατε ένα κράτος επιδομάτων. Φτιάξατε μια Ελλάδα παρασιτική. Το 2015 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε εναντίον των επιδομάτων αλλά…

Ακούστε πόσα επιδόματα έχει θεσπίσει η ΝΔ: επίδομα θέρμανσης, καυσίμων, ρεύματος, ενοικίου (μερικό), ενοικίου κατά 100%, επιταγή ακρίβειας, διευρυμένο επίδομα στέγασης, πρόγραμμα συνεργασίας, επίδομα των 534 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων για έκπτωση ενοικίου, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού! Και την ίδια ώρα οι εκτός τόπου και χρόνου υπουργοί σας δηλώνουν: «Δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων»!

Καταργήστε τα επιδόματα. Μην επιδοτείτε την ανεργία. Επιδοτήστε την εργασία.

Φτιάξατε ένα κράτος όπου δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης με τα επιδόματα. Όταν όλα τα ΜΜΕ έχουν συμβουλές και οδηγίες για το πώς θα πάρουν επιδόματα οι Έλληνες, έχει εκλείψει κάθε ελπίδα ανάπτυξης στον τόπο.

Φτιάξατε ένα κράτος που δίνει ψίχουλα ελεημοσύνης από δανεικά! Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη να λεει ότι πήρε λεφτά από το ΕΣΠΑ που είναι πρόγραμμα για ανάπτυξη, για να δοθούν χρήματα στη γραμμή παραγωγής, και έδωσε σε 400 χιλιάδες άπορους δωρεάν λαχανικά και άλλα βασικά αγαθά!

Και το χειρότερο είναι ότι κάνετε δηλώσεις σαν να ζείτε σε άλλη χώρα ή ξεχνάτε τις υποσχέσεις σας. Είπε ο υπ.οικο. στον ΑΝΤ1: «όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ». Θα μας πει ότι είναι και αχάριστοι οι Έλληνες! Και ο πρωθυπουργός σε τουίτ του τον Φεβρουάριο του 2016 είχε δεσμευτεί ότι θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη. Σας καλώ λοιπόν να προχωρήσετε σε σύσταση εξεταστικής, αφού το θέλει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, ώστε να είστε και εσείς συνεπείς σε όσα λέτε προεκλογικά και σε όσα κάνετε μετεκλογικά.

Φτιάξατε ένα κράτος κλέφτη, απατεώνα και ψεύτη. 14 ψέμματα έχετε πει για τη νέα τιμολόγηση του ρεύματος:

-1ο ΨΕΜΜΑ: Η ΔΕΗ δηλώνει ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι έτοιμη τον Χειμώνα και όχι αυτό το Καλοκαίρι

-2Ο ΨΕΜΜΑ: Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,5 δις για την αναβάθμιση της Πτολεμαΐδας 5, που καίει λιγνίτη. Μα με 1,5 δις θα είχαμε αναβαθμίσει οικολογικά 3-4 συμβατικές λιγνιτικές μονάδες με την τεχνολογία αποξήρανσης του λιγνίτη και τη δέσμευση του παραγόμενου CO2 σε υπόγειες λεκάνες, οπότε θα εξοικονομούσαμε τεράστια ποσά από την απομείωση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

-3Ο ΨΕΜΜΑ: Η παροχετευτική ικανότητα της Ρεβιθούσας είναι πεπερασμένη και δεν έχει να κάνει με την αποθηκευτική ικανότητά της. Αν διακοπεί πλήρως το φυσικό αέριο από την Ρωσία τελειώσαμε.

-4Ο ΨΕΜΜΑ: Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ακόμα και αν κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει εκ περιτροπής black out σε όλη τη χώρα. Γιατί στη Γερμανία ο υπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα επιβληθεί δελτίο στο ρεύμα. Εσείς θα βάλετε εδώ δελτίο; Να ενημερώσουμε τους Έλληνες να ξέρουν τι τους έρχεται.

-5Ο ΨΕΜΜΑ: Η επιδότηση των 722 εκατ. δεν είναι μόνο από το ΤΕΜ αλλά και από τους φόρους των πολιτών.

-6Ο ΨΕΜΜΑ: Μιλήσατε για αναπροσαρμογή των νέων χρεώσεων στην τιμή της κιλοβατώρας χωρίς να μπαίνει πλαφόν στη λιανική.

-7Ο ΨΕΜΜΑ: Οι πάροχοι θα λαμβάνουν αυθαίρετα επισφάλειες και νέες αυξήσεις στα πάγια.

-8Ο ΨΕΜΜΑ: Το πλαφόν μπαίνει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος όχι στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

-9Ο ΨΕΜΜΑ: Ο υπ. Περιβάλλοντος είπε ότι «το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας παραγωγής ρεύματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο πλαφόν. Τη διαφορά θα εισπράττει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και από εκεί θα επιδοτουνται οι επιπλέον αυξήσεις». Αυτό δεν μπορεί αν συμβεί στην διαρκεια της κρισης γιατι στο εξής θα αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου.

-10Ο ΨΕΜΜΑ: Η νέα ρύθμιση στα συμβόλαια ρεύματος θα δημιοιυργήσει μια χαοτική μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο για να συνάψουν νέα συμβόλαια με μικρότερες χρεώσεις. Θα γίνονται προφήτες οι καταναλωτές;

-11Ο ΨΕΜΜΑ: Η κυβέρνηση ορίζει ψευδές το κόστος παραγωγής ρεύματος από τους λιγνίτες για να αποθαρρύνει την προσπαθεια ανοίγματος κι άλλων λιγνιτικών μονάδων και να συνεχίσει να ευνοεί τους ιδιώτες που καίνε μόνο φυσικό αέριο.

-12Ο ΨΕΜΜΑ: Τα υπερέσοδα της ΔΕΗ θα πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουν τους ιδιώτες παρόχους που θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Δηλαδή διπλή ληστεία για τους φορολογούμενους.

-13Ο ΨΕΜΜΑ: Λέγατε όχι λήψη οριζόντιων μέτρων για το ρεύμα γιατί είναι άδικα. Και τώρα δίνετε 200 ευρώ.

Κλείνοντας θα ήθελα να επιβάλω ένα ερώτημα: Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν βγαίνουν πια ποιητές όπως ο Παλαμάς ή ο Βαλαωρίτης; Πόσοι διάβασαν τις ομιλίες του Γεωργίου Τερτσέτη; Πόσοι ασχολήθηκαν με την πλατωνική φιλοσοφία; Ο Πλάτωνας, αναφερόμενος στην αδιαφορία για τα κοινά ειπε: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υπόδουλος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Κύριε Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπειτε, έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα.

Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει.

Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομαδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε.

Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Ελληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;

Για να πάμε σε αυτά τα καφενεία που λέτε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι Έλληνες; Όταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι'αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος.

Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου.Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Επειδή για μία ακόμα φορά είπατε τι καλά που τα κάνατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Αν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ;

Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά.

Συνεχίζοντα στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τόνισε:

Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια.

Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

Κύριε Τσίπρα αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση.

Να δούμε τι έγινε ή δεν έγινε στην Μαδρίτη. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα; Θα είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τότε θα ήμαστε πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή του Πούτιν;

Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι, είμαστε με το δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την ευρωπαίκή ένωση και το ΝΑΤΟ. Έχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Είπατε ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Μαδρίτη. Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;

Κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία παραγνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλά στάδια και το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.

Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς μπορώ να εξηγήσω τις πατροτρύνσεις κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας μη ψηφίσετε το Μητσοτάκη. Να ακούσω την παρότρυνσή σας στα εθνικά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσαστε σε αυτό το μέτωπο όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Όταν δεν ψηφίσατε την πρόσφατη επένδυση στα Ραφάλ; Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας παρακαλούσα αυτά να μην μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας.

Δευτερολογία Τσίπρα

Για «τριπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε προεκλογικά» όταν χαρακτήριζε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ψίχουλα» τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη, «την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει, αλλά κατάργησε», «για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά», «τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η τρίτη «εξαπάτηση», τόνισε, αφορά στη σημερινή υπόσχεση ότι από 1/1/23 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 χιλ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι' αυτούς ειναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 66% των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα απ' την εξαγγελία που κάνατε».

Μίλησε για εξαπάτηση ακόμα και σε σχέση με το χρόνο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. «Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές έως την 1/1/23; Επειδή μας είπατε γελώντας "στο τέλος της 4ετίας"; Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν είναι στο τέλος της 4ετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους και υπουργούς, που αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις;»

«Μαζέψτε τους λοιπόν, μαζέψτε και τους βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», είπε. «Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους, όχι από την 1/1/23 η κατάργηση της εισφοράς , αλλά από την 1η Αυγούστου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε αναφορικά με τον «ισχυρισμό ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια», πως «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν αυξήσεις 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά.


Τριτολογία Κ. Μητσοτάκη: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις δεύτερες εκλογές


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρότι, όπως είπε, κυκλοφορούν φήμες.

Παράλληλα πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Παράγοντας αστάθειας είναι η απλή αναλογική που ψηφίσατε. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας αυτή βόμβα θα αδρανοποιηθεί και στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι η σταθερότητα, την οποία χρειάζεται σήμερα ο τόπος παρά ποτέ, υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής , έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα και ακόμα και αν συγκροτούνται από ένα κόμμα υπάρχει η δυνατότητα να διευρύνουν την απήχησή τους.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος ή είναι ένοχος, αλλά μέχρι τότε είναι υπόδικος. «Είναι βαρύ το κατηγορητήριο και απόλυτα στοιχειοθετημένο. Όλα σας ήταν γνωστά. Γνωρίζατε τι κάνατε όταν τον επιλέξατε. Θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη. Να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους», είπε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που στο εξωτερικό με ρωτούν γιατί ένας υπουργός της δικής σας κυβέρνησης θα βρεθεί στο ειδικό δικαστήριο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για τον υπουργό που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαφάνεια. «Η παραπομπή είναι γεγονός που δεν θα μείνει ασχολίαστο. Είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», συμπλήρωσε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο αναφέροντας μόνο για τις τιμές του φυσικού αερίου ότι είναι πενταπλάσιες σε σχέση με πέρσι. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που εκείνος πρότεινε να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Αν σας είχαμε ακούσει θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο», είπε, ενώ εκτίμησε ότι όντως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα τους επόμενους μήνες και ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν από 4-5 μήνες.

«Οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες για να έχουμε την άνεση να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που είναι εφικτό. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω ευθύνη να κινούμαι εντός των πλαισίων που αντέχει η χώρα», διαβεβαίωσε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας. «Κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια, ότι στην Ελλάδα μπορεί οποιοσδήποτε να γράψει οτιδήποτε εναντίον οποιουδήποτε», είπε ενώ αναφερόμενος στην εφημερίδα «Μακελειό» τόνισε πως είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή η εφημερίδα θα είχε κλείσει.

Για την έρευνα των Ρεπόρτερς δίχως σύνορα είπε μεταξύ άλλων ότι τοποθετεί τη Σιέρα Λεόνε πάνω από την Ιταλία, την Παπούα Νέα Γουϊνέα πάνω από την Κύπρο και αναφέρεται σε «βόρεια Κύπρο» η οποία είναι πάνω από την Ελλάδα.

«Επικαλείστε έρευνα που αναφέρεται σε «βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας μόνο γι'αυτό», είπε και τόνισε πως υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα αυτά.



«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κοινωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε πολιτική μας καθώς όλες απευθύνονται τελικά στον πολίτη. Σε αυτό πηγαίνουν και οι προσλήψεις που κάναμε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στην εκπαίδευση, η στήριξη του ΕΣΥ, η στροφή της παιδείας σε πιο ποιοτικά, αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης και πάνω από όλα οι επενδύσεις που έφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα πάνω από το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα.

«Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο.

Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» .

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης , σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων , είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , «παραδώσατε την ανεργία στο 17,2 % και την ρίξαμε στο 12,5%, Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως , σήμερα δημιουργεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από τριάντα φόρους. Είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

Στις συνέχεια ο πρωθυπουργός , αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, λέγοντας «ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος εισήγαγε την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύει παραπάνω από 1 δις. συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος θεσμοθέτησε τις νταντάδες γειτονιάς και τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ;" .

Επίσης πρόσθεσε , "όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος υπογράμμισε ότι όλα όσα περιέγραψε δείχνουν την ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής.

«Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος» είπε.

«Σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις» πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Είπε ότι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος τού» κ. Μητσοτάκη, ότι οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τον προεκλογικό αγώνα τους, και ζήτησε να μπει τέλος στις φήμες, τα παιχνίδια εντυπώσεων, τις διαρροές και να υπάρξει «καθαρό πεδίο και μίνιμουμ συνεννόηση, που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι ζητά εκλογές εδώ και έξι μήνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα οδηγείται «σε βαθύ αδιέξοδο» από τις πολιτικές της και «αποδεικνύεται μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι 46 λεπτά στην ομιλία τού πρωθυπουργού δεν άκουσε να λέει πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. «Η ομιλία σας θα είναι case study για το πώς κάποιος μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα», είπε, σχολιάζοντας αναφορικά με τις αναφορές του στα εργασιακά ότι «ντύθηκε σήμερα όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ» και πως «επενδύει σε ένα κοινό που θεωρεί ότι έχει άγνοια», ενώ «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα που βιώνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό «να έχει υποστεί τρεις απανωτές ήττες» μέσα σε δέκα μέρες: «Μια διπλωματική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ένα απίστευτο βατερλό από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας». Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, η οποία δεν είναι, όπως τόνισε, «ο θαυμαστός καινούριος κόσμος που περιγράφετε εσείς και τα γνωστά ΜΜΕ, που από την 108η θέση αξιοπιστίας στον κόσμο, τα βλέπουν όλα γαλάζια». Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι αλλού, με την ανασφάλεια να τη διακατέχει.

Ξεκινώντας με τα εθνικά θέματα έθεσε το ερώτημα: «ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κόσμο στον οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές; Με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;». Είπε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον της πολιτικής του Πούτιν, χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Τον κατηγόρησε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και ότι αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας, καθιστώντας τη «πιστό και δεδομένο σύμμαχο, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί», την ώρα που «παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της». «Παρακολουθεί, στη Μαδρίτη, την Τουρκία που κατέχει το 1/3 της Κύπρου, να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και την συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Παρακολουθεί -και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη «που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έφυγε «πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου» από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά «ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία». Δηλαδή, «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων, κι εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά μας συνιστούν ότι καλό είναι "να τα βρούμε"».

Ρώτησε ακόμα πώς τα «κατάφερε» έτσι η κυβέρνηση με το «Turkaegean», σχολιάζοντας ότι «πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό...». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ για προδοσία όπως έκανε εκείνη «όταν θέλατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε σε αυτή την αίθουσα ότι πούλησα το Μακεδονικό για τις συντάξεις». Ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει την εθνική ευθύνη να αμφισβητεί την πολιτική τής κυβέρνησης γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια και να διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα όμως δήλωσε -«και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα»- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές θα είμαστε ενωμένοι, απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, τις απόπειρες να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας. «Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

«Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «τρανή απόδειξη» τους «απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis». Ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη», ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν θα κάνει το ίδιο. Τον κατηγόρησε ότι ηγήθηκε «μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να το συγκαλύψει με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξει όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως "συμμορίτες και σκευωρούς"». «Απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι», είπε και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «θα ζητήστε μια συγγνώμη για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, σκευωρία δεν υπάρχει» και πως, αντίθετα, «υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Να στήσετε ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν «τα ερωτήματα του σκανδάλου και ζητούν απαντήσει: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό».

«Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση με έμφαση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο, 3-4 μονάδες ψηλότερος από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα» και «η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά τη χώρα». Είπε ότι ο μ.ο. του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ είναι στο 39% ενώ εδώ 61% και πως αυτό το 22% παραπάνω «είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, που τα αφήσατε αν δεν τα καθοδηγήσατε». Προσέθεσε ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής και πως η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ. Ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, «με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια» και ότι «στην Παιδεία, ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 πέρσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ».

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την ασφάλιση. «Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά ενώ τους εξαπατήσατε δίπλα και τριπλά που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει "μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα χρήματα τους" και τελικά θα πάρουν μόνο όσοι έκαναν προσφυγές». «Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι κλεμμένα της κυβέρνησης Σαμαρά;», προσέθεσε. Είπε ότι η κυβέρνηση πήρε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις έφτασε στις 300.000.

«Γυρίζετε διαρκώς στο ‘15 γιατί δεν έχετε να πείτε τίποτα για το σήμερα και το αύριο»

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «επιμονή τής προπαγάνδας του να γυρίζει διαρκώς στο 2015 γιατί δεν έχει πια να πείτε τίποτα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο». «Αλλά ακόμη και για το χθες, έρχεστε εσείς να παριστάνετε τους τιμητές;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ. «Εσείς που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων. Εσείς, που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς που διαλύσατε τα πάντα» τώρα «αντί να ντρέπεστε γι' αυτό που παραδώσατε το 2015, ζητάτε και τα ρέστα». «Αφήσατε δύο φορές χρεοκοπημένη, μια το 2019 και μια το 2015, εμείς την παραδώσαμε εκτός μνημονίων», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος το 2019 «κι αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον». «Κοιμάστε ήσυχοι και τρώτε από τα έτοιμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω», είπε, προσθέτοντας ότι από το «ράλι ύφεσης το 2012-14» ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, από συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 3,5 δισ., καθώς και ότι θέσπισε «τη μόνιμη 13η σύνταξη» κι «εσείς την καταργήσατε ξανά».

Σημείωσε ότι η σημερινή είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος, όμως τρία χρόνια τώρα «μοιράσατε 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, εκατομμύρια κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, την ώρα που αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, χωρίς αναλώσιμα, με απλήρωτες υπερωρίες» και «υπεξαιρέσατε το 1 δισ. της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση».

Τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος ούτε ευρώ και «ήρθατε εσείς και ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά, για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας» και «οι πολίτες είναι πια αντιμέτωποι με τη διπλή αισχροκέρδεια: των παραγωγών ενέργειας και του κράτους (3,8 δισ. πλεονάζοντα φορολογικά έσοδα)»

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι κεφάλαιο αλλά ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική πολιτική αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και «μιας ανάπτυξης που τους αγκαλιάζει όλους και όχι μόνο την ολιγαρχία που αναπαράγει τον πλούτο, την εξουσία και τον εαυτό της». Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η κοινωνική πολιτική δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο. Είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας», ενώ ο τίτλος του βιβλίου που η ΝΔ αφήνει πίσω της, όπως είπε, «είναι η ανασφάλεια και απόγνωση». «Το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων, δυο-τριών funds και δεκάδων κομματικών αξιωματούχων, θα τελειώσει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια».

Είπε ότι ασφάλεια σημαίνει «κατάργηση των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια, σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική, τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς που καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων». Επιπλέον, σημαίνει «ουσιαστική καταπολέμηση του εγκλήματος», «επαναφορά του αισθήματος δικαίου, τέλος στις απευθείας αναθέσεις, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, επαναφορά του "Δ" στη ΔΕΗ, φραγμό του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε αυτές τις συνθήκες, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ξήλωμα των καρτέλ, ενίσχυση του ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Μ. Κατρίνης: Είναι σαφές για ποιους κυβερνά η ΝΔ

"Η ταξική και ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ είναι εμφανής στη κυβέρνηση.Είναι σαφές με ποιούς και για ποιούς κυβερνά. Για τους λίγους. Θα σας το λέμε κι ας μην σας αρέσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , στην ομιλία του στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση, σ΄επίπεδο αρχηγών κομμάτων , για την κοινωνική πολιτική.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για παράσταση πόλωσης με προσωπικές επιθέσεις. « Δεν θα σας ακολουθήσουμε», ανέφερε .

Σχετικά με την εκλογολογία που επικρατεί στο δημόσιο πολιτικό λόγο, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «η χώρα έχει ήδη μπει, με ευθύνη της κυβέρνησης , σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι ‘'όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.''

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε οτι « το ΠΑΣΟΚ ήταν κι είναι με τους μη προνομιούχους» και πρόσθεσε ότι για τη δεξιά παράταξη η κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος είναι βαρίδι στην ανάπτυξη για αυτό και η κυβέρνηση δίνει μόνο φιλοδωρήματα. «Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη συντηρητική παράταξη από την κοινωνική πολιτική. Για όλους εμάς όμως, στο ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας μας.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος αποτελεί βασική παράμετρο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, με οριζόντια διάσταση σε όλες τις πολιτικές μας'', τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ .

Επίσης ο κ. Κατρίνης , ανέλυσε τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος του που περιλαμβάνουν:

-Μείωση των φόρων στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής.

-Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

-'Αμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

-Κίνητρα για νέες προσλήψεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη σύνδεση προσλήψεων και φοροαπαλλαγών.

-Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

-Χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ για να ανακουφιστούν οι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και απαλλαγή όλων των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης.

-Την κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 35.000 συνολικά νέων κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια και οικονομικά ασθενέστερους, έναντι μικρού ενοικίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα με στροφή στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των μικρομεσαίων, της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, της αμυντικής βιομηχανίας, των δικτύων της ενέργειας. Όπως είπε, «στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στο σύστημα παιδείας και κατάρτισης, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

‘'Οι στόχοι αυτοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος, είναι οι στόχοι του αυριανού περιεχομένου που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε .

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι « οι στόχοι αυτοί από μόνοι τους, θέτουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, ανάμεσα στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο λαϊκισμό.''

Δ. Κουτσούμπας: "Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι"

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε "κοινωνική πολιτική", τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν "κοινωνικά" είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι λόγω της ακρίβειας, που πολλαπλασιάζει τα βάρη των προηγούμενων ετών, το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, και το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, ενώ μιλώντας για τη λαϊκή στέγη «που ούτε καν σήμερα δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε από το 1930 το είχε αντιμετωπίσει».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με αλχημείες μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας», όμως «δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά γενικά καταγράφονται ως εργαζόμενοι, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μια ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει ούτε την ανεργία των νέων, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με ευκαιρία την πανδημία υλοποίησε «με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα», αναφέροντας πρώτα-πρώτα την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς «κανένα όριο και καμία προστασία της εργασίας». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του φέροντας ως παράδειγμα τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας και στα Λιπάσματα Καβάλας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά και στο «νέο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1ης Αυγούστου ως αποτέλεσμα της ντροπολογίας που ψηφίσατε, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη».

«Δεν θα το γλιτώσετε το σκαμνί σ' αυτή τη περίπτωση, κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική προστασία» τα προνόμια που δίνει σε διάφορους επιχειρηματίες εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ομοίως ονομάζει «κοινωνική πολιτική» την επιχείρηση να «μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο».

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είπε ότι αποτελεί «το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας», αναφέροντας, στη συνέχεια, βροχή καταγγελιών από σωματεία ότι δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους να «χτυπούν» ετεροχρονισμένα την κάρτα εργασίας για να μην φανεί η υπερωριακή τους απασχόληση.

Υπενθύμισε ότι αυτήν την «καινοτομία» ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όταν «ψήφιζαν και τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη».

Σημείωσε, επιπλέον, την απουσία ελέγχων καθώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή για να «απαλλαγεί το κράτος από κάθε ευθύνη και από τις πιέσεις των σωματείων για εντατικοποίηση των ελέγχων».

Μιλώντας για τους συνταξιούχους είπε ότι η κυβέρνηση έχει «την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή των αναδρομικών, όσων συνταξιούχων, ύστερα από δικές της προτροπές δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, και υπογράμμισε: «Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους».

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και το κράτος εγγυάται ένα «φιλοδώρημα», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή το αίσχος των συντάξεων, των οποίων εκκρεμεί η έκδοση που αφορά, ουσιαστικά, σε 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα».

Είπε ακόμα και εξήγησε ότι η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν, δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά ρίσκο και τζόγος.

Κατήγγειλε τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, την μη αναπλήρωση των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται την στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων, των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας».

«Καθησυχάζετε τον κόσμο για να μη χάσει κανένα ευρώ το τουριστικό κεφάλαιο. Ακολουθείτε την ίδια συνταγή που έφτασε τις δημόσιες δομές υγείας στο απροχώρητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν τις περικοπές.

Μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό, έκανε λόγο για «σαφάρι στο οποίο πρέπει να επιδοθεί ο ασφαλισμένος για ένα βασικό πακέτο εξετάσεων, όταν και αν», προσθέτοντας «αν δεν τα καταφέρει τότε όχι μόνο θα αυξηθεί η αναμονή για ένα πολυπόθητο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία νοσοκομείου, αλλά και θα τιμωρηθεί επιπλέον, πληρώνοντας ακριβότερα τις εξετάσεις και τις θεραπείες».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων.

«Τελικά κάτω από την ομπρέλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής (η κυβέρνηση) στριμώχνει μέτρα τα οποία μπορεί να λέει ότι ωφελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως κοιτάζοντας προσεκτικά, βλέπεις πως η σκιά της πέφτει και προστατεύει μόνο τους μόνιμα και πολλαπλά ωφελημένους τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα επιτελεία -ευρωπαϊκά και διεθνή- μιλούν για νέο "Αρμαγεδώνα" μπροστά σε νέα κρίση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης καλλιεργούν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες, για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και ψεύτικες ελπίδες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, «λες και η ελληνική οικονομία είναι σε καμιά γυάλα, απομονωμένη». «Ο λαός ξέρει πως τα δυσβάσταχτα βάρη που του επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακόμα στο ακέραιο» τόνισε.

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι δεσμευμένοι στο Ταμείο Ανάκαμψης «που αποτελεί και το νέο "υπερμνημόνιο" σε βάρος των λαών της Ευρώπης και της Ελλάδας», καθώς ψήφισαν τις συμβάσεις του.

Ανέφερε ακόμα ότι «έλιωσε η καραμέλα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ούτε τα μνημόνια -και τα παλιά και τα νέα- είναι προοδευτικά, ούτε η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ούτε οι δεσμεύσεις όλων σας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Είπε πως ό,τι έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν από υποχρέωση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά δική της επιλογή, όπως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπερψήφιση, ως αντιπολίτευση, πάνω από τα μισά των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η ΝΔ πουλάει την "χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμογή" της αντιλαϊκής πολιτικής με κάθε κόστος… Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στο παζάρι, την "εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης σε πιθανές συνθήκες κοινωνικής ή άλλης κρίσης"…

Και το ΠΑΣΟΚ, την προθυμία του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκ των δύο.

Απέναντι σε όλους εσάς, υπάρχει το ΚΚΕ που είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Απαντήσεις όμως που απαιτούν και σύγκρουση με αυτόν το σημερινό δρόμο, που όλοι σας ακολουθείτε και που θέλουν τον ίδιο τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και στη διεκδίκηση όλων αυτών.

Γιατί, καλοί οι κυβερνητικοί απολογισμοί και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που κυβέρνησαν πριν, αλλά τον πραγματικό, τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας. 

Γ. Βρουφάκης: Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό

Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό.

«Κύριε πρωθυπουργέ, εμένα τουλάχιστον με πείσατε. Πείστηκα ότι μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, προσχωρήσατε κι εσείς σε μια σχολή σκέψης, του σοσιαλισμού. Μιλήσατε για το δίκαιο του εργάτη που είναι ο νόμος. Βέβαια η "σοσιαλιστική" σχολή σκέψης στην οποία προσχωρήσατε, είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει στο κούρεμα των δικών του χρεών, πιστεύει στη στήριξη, με ζεστό δημόσιο χρήμα, ανθρώπων σαν και αυτόν και της τάξης του. Και βεβαίως στην άτεγκτη αγοραία εκμετάλλευση των πολλών, για τους οποίους αναγνωρίζετε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απόλυτη κατάρρευση και εξαθλίωση», σχολίασε, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι καθώς η κοινωνική πολιτική είναι ο πιο αδύναμος τομέας της πολιτικής της κυβέρνησης, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να μιλήσει γι΄αυτό κατά το δόγμα "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση". «Ήρθατε εδώ με μια σειρά μέτρα που εφαρμόσατε και θα εφαρμόσετε και νομίζετε ότι θα πουληθούν στην κοινή γνώμη, ως κοινωνική πολιτική. Είναι λίγο σαν μια ύαινα να σου κάνει μάθημα περί χορτοφαγίας ή ο δράκουλας να σου κάνει μάθημα περί αιμοδοσίας. Αλλά έχει μεγάλη σημασία, επικοινωνιακά, ότι το κάνατε πάρα πολύ καλά. Λίγο υποτονικός ήσασταν σήμερα», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Ελπίζω να προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω τουλάχιστον να τις ανακοινώσετε. Γιατί αλλιώς μας κουβαλήσατε εδώ, για να βαπτίσετε το κρέας ψάρι».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που στηρίζει τους "ολιγάρχες". «Με την ακρίβεια ιδίως, έχουμε τουλάχιστον 5 δισ. που πήγαν τους τελευταίους μήνες, από τους πολίτες και το δημόσιο, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο, στη CMC, σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν, ως τεράστια ευκαιρία πλουτισμού, την ακρίβεια. Γιατί όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, ανεβαίνουν στα βασικά είδη, 25%, αλλά ο πρωτογενής τομέας εισπράττει αύξηση 7%, αυτό είναι αισχροκέρδεια. Όταν η τιμή της ενέργειας αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου, είναι αισχροκέρδεια. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική τού παίρνουμε από τους πολλούς και δίνουμε στους λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε ότι «βγάζει το καπέλο του κ. Μητσοτάκη για το θράσος του, σήμερα».

«Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε. Τα είδη βασικής ανάγκης δε, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 26%. Αυτό σημαίνει ότι, σε πραγματικούς όρους, είναι σαν ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ, να είναι σήμερα 485 ευρώ. Και έρχεστε να τα γιορτάσετε. Εεε, να σας δοξάσουμε!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τους πιο ευάλωτους. «Η αλληλεγγύη μιας χώρας κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ΑμεΑ, με 313 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ντροπή μας. Ντροπή όλων μας και ημών. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον κατώτατο μισθό, για τους πιο αδύναμους, γιατί δεν εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αναδρομικά, γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Δεν το κάνετε γιατί για εσάς, κοινωνική πολιτική είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, που κρύβει την αντικοινωνική, εξαθλιωτική πολιτική της ΝΔ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αλλά και για την κάρτα εργασίας, ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. «Είπατε ότι δεν θα μείνει απλήρωτη ούτε μια ώρα. Μόλις γύρισα από την Κρήτη. Μίλησα με ανθρώπους του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Έχετε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν λέω για τους ξενοδόχους, μιλάω για το προλεταριάτο. Αυτούς που εργάζονται μέρα νύχτα και κοιμούνται συχνά σε κοντέινερ, έξω από τα ξενοδοχεία», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για να καταγγείλει ότι είναι εργαζόμενοι χωρίς ούτε ένα ρεπό και απλήρωτες άπειρες ώρες. Αναφέρθηκε δε σε μαρτυρίες εργαζομένων, ότι τους ζητείται πίσω το 500άρικο της πανδημίας, διότι η σύμβαση έργου που είχαν δεν ήταν σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλου αλλά σύμβαση εργαζόμενου σε ξενοδοχείο και τώρα τους ζητείται και να επιστρέψουν 2.000 ευρώ συνολικά και θα στερηθούν και το επίδομα ανεργίας.

Για τη στεγαστική δε πολιτική, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε: «μιλάτε για στεγαστική πολιτική, στη χώρα του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ; Μιλάτε στη χώρα που έρχονται funds από το Delaware, με μετόχους φιλαράκια τηής κυβέρνησης και αγοράζουν για 3.000 ευρώ δάνειο 100.000 ευρώ και σπρώχνουν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα σπίτια τους στο σφυρί. και βγάζουν στο σφυρί σπίτια και μαγαζιά μικρομεσαία για να βγάλουν τα κέρδη τους στα Keyman Islands;».

Σε σχέση με την πολιτική για τους συνταξιούχους, ο κ. Βαρουφάκης αφού αναφέρθηκε στο "εγκληματικό" PSI, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εκχώρηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, παρατήρησε ότι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως «όταν μας έκλεισε τις τράπεζες ο Ντράγκι» κλαίγανε οι συνταξιούχοι. Παραλείπει όμως η ΝΔ να επισημάνει ότι η Ελλάδα πήγε με κλειστές τράπεζες, στο δημοψήφισμα και με κλειστές τράπεζες, ο ελληνικός λαός ψήφισε 62% "όχι". Ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν και παράνομο και ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε ότι η επιβολή των capital controls από την ΕΚΤ ήταν μια τρομοκρατική κίνηση της Φρανκφούρτης, απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση φώναζε "Βάστα Ντράγκι".

«Τώρα, κλαίγεστε για τα 60 ευρώ των capital controls που μας επέβαλε η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι το 2015, όταν σήμερα δίνετε voucher των 15 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν για να ζήσουν», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Το 2016 γράφατε ότι δεσμεύεστε για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, που οδήγησε σε κλειστές τράπεζες και capital controls. Είναι μια δέσμευση που δεν αξίζει ούτε το tweet που την γράψατε. 15 Δεκεμβρίου σας είπα: μην ξανατολμήσετε να επαναλάβετε τα ψέματα σας για το 2015, χωρίς να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Και αν θέλετε να την κάνετε μόνο για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τολμάτε, γιατί ξέρετε τι θα βγει από αυτό».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού τόνισε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές "χθες", απευθύνθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Πέρα του ότι θα φύγει ένας ξεζουμισμένος μνημονιακός πρωθυπουργός, το οποίο έχει μια αξία βεβαίως, - όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε μνημονιακές πολιτικές, ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα- πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε ακριβώς;».

Σχολίασε και τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί του τέλους των "νταβατζήδων" που σήμερα, "δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν, πίσω από την αγκαλιά της τρόικας, όπως το 2015". «Δεν καταλαβαίνετε ότι με το που προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ξανά από το Μαξίμου, να τα βάλει με τους νταβατζήδες, τα spreds θα πάνε στα ουράνια. Δεν καταλαβαίνετε ότι η ΕΚΤ μας έχει στο χέρι πλήρως; Ότι είμαστε πλήρως πτωχευμένοι;», είπε ο κ. Βαρουφάκης που παρατήρησε πως σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια «αυταπάτη», και λένε ότι «έχουμε βγει από τα μνημόνια και τώρα προχωράμε μόνοι μας».

«Η ΝΔ σήμερα έχει το δικό της "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να μας πει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη με την τρόικα. Δεν μπορείτε να κάνετε για 2η φορά το ίδιο λάθος. Η ρήξη είναι δεδομένη εναντίον του λαού, όμως, κάθε μέρα. Εδώ είμαστε για αυτό που δεν έγινε το 2015 γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές. Θα σας χαλάσουμε τις προσευχές και τις μετεκλογικές σας προοπτικές. Θα είμαστε εδώ για να σας στηλιτεύουμε. Τίποτα δεν έχει χαθεί για αυτό εμείς τιμάμε το μεγαλειώδες "Όχι" που σας τρόμαξε, ως μια καλή αρχή και ήρθε η ώρα τώρα να ολοκληρωθεί».


K. Βελόπουλος: Δεν υπάρχει μη χείρον βέλτιστον. Οι Έλληνες αξίζουν το βέλτιστο.

Χθες στο Στρασβούργο οι Έλληνες πολιτικοί κυριολεκτικά ξεκατινιάστηκαν. Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Δεν είναι δυνατόν να εκτυλίσσονται σκηνές αντιπαράθεσης στο ευρωκοινοβούλιο μεταξύ των πολιτικών μας. Αυτές οι εικόνες μόνο θλίψη προκαλούν.

Εμένα βέβαια με ενόχλησε η δήλωση του αντιπροέδρου του Μακρόν για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα της ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά «Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξαναδούμε ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία». Και αυτό το λέω γιατί χθες καιγόταν όλη η χώρα: Η Ιτέα, η Φωκίδα, το Κρανίδι, το Αγ. Όρος, η Ζάκυνθος, το Σχηματάρι, η Ηλεία, η Αχαΐα, και την ίδια ώρα το ένα κανάλι μετέδιδε ό,τι νεώτερο για την Πισπιρίγκου, το άλλο κανάλι μετέδιδε το Happy Day, το άλλο έδειχνε ασκήσεις χαλάρωσης, άλλο αναφερόταν στους τρόπους για την καταπολέμηση του άγχους, άλλο αναφερόταν στον Φιλιππίδη. Η ΈΡΤ στον κόσμο της! Μα δεν γίνεται να είμαστε στην 180ή θέση σε ελευθερία του τύπου και εσείς εδώ να είστε μεσα στην καλή χαρά.

Και σήμερα ενώ περίμενα να συζητήσουμε ένα σχέδιο παραγωγικό άκουσα παιδάκια να μαλώνουν στην παραλία για τα κουβαδάκια τους. Νόμισα ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα ένα απολογισμό του έργου του πρωθυπουργού. Μα αυτό το κάνεις αν πρόκειται να πας σε εκλογές. Σαν να ήταν η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού πριν την προκήρυξη εκλογών. Ε, αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε πηγαίνετε σε εκλογές να τελειώνουμε.

Κύριε πρωθυπουργέ σχετικά με το θέμα της ανεργίας, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει μείωση της ανεργίας με 600 χιλιάδες ελληνόπουλα να έχουν φύγει για το εξωτερικό. Είπατε ότι αποπληρώσατε το ΔΝΤ, μα αυτό το κάνατε με δανεικά! Είπατε ότι βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία, ναι αλλά η εποπτεία παραμένει. Μιλήσατε για το σύστημα υγείας και δεν σας άκουσα να πείτε κάτι για τους 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που είναι σε αναστολή. Κύριε πρωθυπουργέ απευθύνομαι στην ανθρωπιά σας και ζητώ να πάρετε πίσω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν νοείται πολιτικός να μην είναι πρώτα και πάνω από όλα άνθρωπος. Μιλήσατε για διπλή αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ. Εγώ θα ρωτήσω τους νέους που βρίσκονται στα θεωρεία της βουλής, αν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα χρήματα. Δεν μπορούν, αν έχουν να πληρώσουν ρεύμα, τηλέφωνο, ενοίκιο.

Θέλω να δούμε σοβαρά τα πράγματα. Δεν υπάρχει μη χείρον βέλτιστον. Οι Έλληνες αξίζουν το βέλτιστο.

Δεν θα ασχοληθούμε με το δίλημμα του εφιάλτη που χτύπησε, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας. Εμείς ευχόμαστε να μην επιστρέψει ο εφιάλτης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνατε τίποτα για τα 100 δις που λεγατε ως νδ δεν ερευνησατε πώς χάθηκαν. Εδώ θυμήθηκε ξαφνικά ο κ. Τσίπρας την Ουκρανία, αλλά όταν λέγαμε εμείς μας λέγατε Ρωσόφιλους. Ο κ. Τσίπρας δεν θυμήθηκε τους 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Το πιο εφιαλτικό όμως είναι η συγκυβέρνηση που ετοιμάζετε οι τρεις σας για την επόμενη μέρα. Εξ άλλου πού διαφωνείτε μεταξύ σας; Στην οικονομική πολιτική, στα μνημόνια και τις εντολές των ξένων που εκτελείτε; Στην αντικατάσταση του πληθυσμού της χώρας με τους παράνομους μετανάστες; Στο όνομα της Μακεδονίας; Στο σύρσιμο της χώρας στην Χάγη για να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους Τούρκους; Στην κατάργηση των λιγνιτών και στα παραμύθια της πράσινης ανάπτυξης; Στην κατάργηση των εξορύξεων; Στην εμπλοκή της χώρας στο ουκρανικό, που τώρα κε Τσίπρα κάνετε πίσω; Στις εκτρώσεις και στην αλλαγή φύλου από ανήλικους; Μιλάτε για αυτοδιάθεση του σώματος, αλλά για το εμβόλιο απαγορεύετε την αυτοδιάθεση του σώματος και το επιβάλλετε δια νόμου. Ή μήπως στον έλεγχο των ΜΜΕ που προσπαθήσατε αλλά αποτύχατε, ενώ η ΝΔ το πέτυχε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Ή στην υπόθεση NOVARTIS που μυρίζει συγκάλυψη και από τους τρεις; Είστε ίδιοι και τα τρία κόμματα. Ακριβώς ίδιοι.

Όσο για εσάς κύριοι του ΠΑΣΟΚ, εάν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας είχε διαγράψει όλους, ειδικά μετά την συμφωνία που υπεγράφη για τις αμερικανικές βάσεις.

Όσο για την επισιτιστική κρίση που έρχεται σας καλώ να κάνετε κάτι επιτέλους. Το ξέρετε ότι οι Ολλανδοί έχουν πρόβλημα στα σούπερ μάρκετ, γιατί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και παρ' ότι έρχεται επισιτιστική κρίση, αποφάσισε μείωση 50% στην ζωική παραγωγή. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα. Λαμαρίνα δεν μπορείς να φας αν πεινάσεις!

Η χώρα αυτή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Έχουν ξεπουληθεί τα πάντα: τραίνα, αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, δρόμοι, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο. Τρία κόμματα ρημάξατε τη χώρα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, η αγορά είναι σε τέλμα, η αγροτική και η βιομηχανική παραγωγή πιέζονται από τον πληθωρισμό. Τώρα πρέπει να γίνει restart. Η Ελλάδα ισοπεδώθηκε αφού σκορπίστηκαν οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και διαλύσατε τη χώρα, αφού υποθηκεύσατε τον ορυκτό μας πλούτο, αφού υπονομεύετε συνεχώς την αγροτική παραγωγή. Και τώρα ήρθε η ώρα της παρακμής για τον τουρισμό. Λετε ότι οι Έλληνες δεν πάνε να εργαστούν σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια. Μα γιατί να πάνε, όταν θα πρέπει να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα και να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο 10 άτομα; Θέλετε τους Έλληνες σκλάβους. Εμείς θέλουμε τους Έλληνες ελεύθερους, ζωντανούς και εργαζόμενους. Επίσης, για να έρθει κάποιος από την Ιταλία στην Ελλάδα, θα πληρώσει 600 ευρώ ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δύο άτομα ένα αυτοκίνητο και καμπίνα. Και για να πάει στην Πάρο θα πληρώσει 700 ευρώ για δύο άτομα και αυτοκίνητο. Και μην πείτε ότι αυτό οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, γιατί το 2020 σας είχαμε προειδοποιήσει και δεν μας ακούσατε!

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε κρατικοδίαιτους ολιγάρχες. Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν τεράστια ποσά, κατακλέβοντας τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ. Τα ΜΜΕ σιωπούν για το θέμα αυτό. Η Δικαιοσύνη παραμένει ατάραχη. Όσο για την κυβέρνηση… Υπνηλία. Δηλαδη πρέπει να γίνουμε καταγγελτικοί μονο για να ξυπνήσει η ΝΔ;

Χαρίζετε κρατικές περιουσίες σε ολιγάρχες φίλους σας. Όπως κάνατε με το Ελληνικό που το δώσατε στον Λάτση και αυτός το έκοψε σε οικόπεδα - φιλετάκια και τα πουλάει σε ιδιώτες! Δεν μπορούσε το ελληνικό κράτος να κόψει το Ελληνικό σε οικόπεδα και να τα πουλήσει μόνο του, παρά έπρεπε να βάλει τον Λάτση ενδιάμεσο; Παρά πήρε δάνειο με εγγύηση του δημοσίου ο Λάτσης και τώρα κόβει οικόπεδα και τα πουλάει;

Παραμένετε πιστοί στην παγκοσμιοποίηση. Δεν παρέχετε καμμία προστασία στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το τέλος όμως της παγκοσμιοποίησης είναι εδώ! Θέλετε δεν θέλετε το εξάμβλωμα που λέγετε παγκοσμιοποίηση τελειώνει. Γιατί τώρα οι Γερμανοί χρηματοδοτούν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Λάρυ Φινκ, CEO της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο και ιδρυτής της Blackrock, ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Με επιστολή του στους μετόχους εκτιμά ότι «οι περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μετατοπίζουν την παραγωγή και τις προμήθειες στην εγχώρια βιομηχανία. Δηλαδή, η παγκοσμιοποίηση που κράτησε 40 χρόνια και άλλαξε τον κόσμο θα δώσει την θέση της στην περιφερειοποίηση. Θα δημιουργηθούν δηλαδή νέα γεωπολιτικά μπλοκ, που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενεργειακή, διατροφική, τεχνολογική και αμυντική αυτάρκεια! Εμείς εδώ τι κάνουμε; Εσείς τι κάνετε; Υπάρχει κάποιο σχέδιο;; Λέει ότι επιστρέφουμε στην ενεργειακή και διατροφική επιχείρηση, δηλαδή θα επιστρέψουμε στον πρωτογενή τομέα. Μα έχουμε έδαφος, έχουμε νερά, τα έχουμε όλα. Μόνο μυαλό δεν έχουμε;

Δεν έχετε σχέδιο, δυστυχώς. Κάνετε ό,τι σας λέει η ΕΕ και είναι τραγικό. Κύριε πρωθυπουργέ κάνετε λάθη συνεχώς:

-ΠΡΩΤΟΝ: Υποσχεθήκατε αυξήσεις με δανεικά από το ταμείο ανάκαμψης.

-ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τάξατε χρηματοδότηση σε μορφή δανείων που πρέπει όμως να τα αποπληρώσουμε. Πάλι δανεικά.

-ΤΡΙΤΟΝ: Αποδεχθήκατε την συμφωνία με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν για «Πράσινη ανάπτυξη & τεχνολογία» με ανύπαρκτα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και τον κτηνοτροφικό κλάδο.

-ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Επιμένετε στις εισαγωγές και αγνοείτε τη δυσμενη θέση στην οποία θα βρεθεί η χώρα μας λόγω του Ουκρανικού. Έχετε καταλάβει ότι όλα είναι εισαγόμενα και αν σκάσει η κρίση η επισιτιστική ο Έλληνας δεν θα έχει να φάει! Πάτε και δίνετε 10.000 στρέμματα στην καρδίτσα -γόνιμης γής- για να στήσετε φωτοβολταϊκά.

Δυστυχώς δεν έχετε σχέδιο βραχυπρόθεσμο, δεν έχετε σχέδιο μεσοπρόθεσμο, δεν έχετε σχέδιο μακροπρόθεσμο. Και συνεχώς πέφτετε έξω. Ο πρωθυπουργός στις 22 Νοεμβρίου 2021 είχε πει ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουμε σήμερα «θα είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου φαινομένου που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022». Αυτά τα έλεγε ο πρωθυπουργός όπως του τα έλεγαν οι σύμβουλοί του οι ανίκανοι. Εγώ αν έχω ανίκανο σύμβουλο ψάχνω ο ίδιος. Και στο τέλος τον ανίκανο τον στέλνω στο σπίτι του.

Και τι έγινε τελικά; Η Ελλάδα σήμερα έχει την 4η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ το τελευταίο 12μηνο! Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι η ευάλωτη μικρή οικονομία - επιχειρήσεις, η οικονομία των εισαγωγών και η υψηλή φορολόγηση - οι έμμεσοι φόροι.

Κοροϊδεύετε τους πολίτες με τον πληθωρισμό χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Όταν στην Ελληνική Λύση σας καλούσαμε από τον Ιούλιο του '21 να πάρετε άμεσα μέτρα εν όψει της διαφαινόμενης τότε έκρηξης του πληθωρισμού εσείς κάνατε λόγο για «παροδικό φαινόμενο» και προβλέπατε πληθωρισμό για το '22 μικρότερο της μονάδας!

Σήμερα όμως έρχεται το ΔΝΤ και προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος, λόγω των ζημιών στην εφοδιαστική αλυσίδα από την πανδημία. Όμως αιτία δεν είναι μόνο η πανδημία. Είναι και οι κυρώσεις εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Σας το λέγαμε! Αυτές οι κυρώσεις δημιουργούν εκρηκτικά μείγματα. Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Κάποιοι τότε δεν μας ακουγατε και τώρα το γυρίζουν σε τσάμικο. Αλλά τώρα είναι αργά.

Η μεγάλη κλοπή των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι ο νομος κατρουγκαλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ο νόμος ήταν άρτιος. Η ΝΔ όταν ήρθε έλεγε στους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στο ΣτΕ γιατί θα πάρουν ούτως ή άλλως τα χρήματά τους. Τελικά το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μόνο όσους κατέθεσαν αγωγές. Έχετε στήσει έναν επαίσχυντο μηχανισμό εξαπάτησης των συνταξιούχων, ακυρώνοντας παράλληλα συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματά τους:

-1) Εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις που υπολογίζουν μόνο το χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο και αγνοούν το χρόνο ασφάλισης στο προηγούμενο ταμείο.

-2) Ο δικαιούχος μπορεί να ασκήσει ένσταση μεσα σε 3μήνες αλλά σύμφωνα με τονόμο ενστάσεις ασκούνται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων όχι προσωρινών.

-3) Μετά το τρίμηνο ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, άρα κινδυνεύει με οριστική απώλεια του χρόνου ασφάλισής του στο προηγούμενο ταμείο.

-4) Η ζημια του συνταξιούχου μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά πάνω από 50% της σύνταξης που δικαιούται.

Βρείτε έναν τρόπο να μην κλέβουμε τους παππούδες μας. Πόσο έντιμο είναι να κλέβετε τους συνταξιούχους με το πρόσχημα των εισφορών;

Όλοι ζείτε εκτός κοινωνίας και δεν γνωρίζετε ότι ένας στους δύο μισθωτές αδυνατεί να καλύψει την βασική στεγαστική ανάγκη του. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβό ρεύμα, υψηλό ενοίκιο, έχουν δυσκολία στην εύρεση κατοικίας, έρχονται αντιμέτωποι με ανεπάρκεια ψύξης ή θέρμανσης. Οι Έλληνες έχουν κάνει περικοπές σε βασικές ανάγκες τους, ενώ το 15,2% δανείζεται από τρίτους για να τις καλύψει αυτές τις ανάγκες. Οι Έλληνες αδυνατούν να αποταμιεύσουν και αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.

Και τι κανατε γι αυτό?? Φτιάξατε ένα κράτος επιδομάτων. Φτιάξατε μια Ελλάδα παρασιτική. Το 2015 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε εναντίον των επιδομάτων αλλά…

Ακούστε πόσα επιδόματα έχει θεσπίσει η ΝΔ: επίδομα θέρμανσης, καυσίμων, ρεύματος, ενοικίου (μερικό), ενοικίου κατά 100%, επιταγή ακρίβειας, διευρυμένο επίδομα στέγασης, πρόγραμμα συνεργασίας, επίδομα των 534 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων για έκπτωση ενοικίου, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού! Και την ίδια ώρα οι εκτός τόπου και χρόνου υπουργοί σας δηλώνουν: «Δεν είμαστε κυβέρνηση των επιδομάτων»!

Καταργήστε τα επιδόματα. Μην επιδοτείτε την ανεργία. Επιδοτήστε την εργασία.

Φτιάξατε ένα κράτος όπου δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης με τα επιδόματα. Όταν όλα τα ΜΜΕ έχουν συμβουλές και οδηγίες για το πώς θα πάρουν επιδόματα οι Έλληνες, έχει εκλείψει κάθε ελπίδα ανάπτυξης στον τόπο.

Φτιάξατε ένα κράτος που δίνει ψίχουλα ελεημοσύνης από δανεικά! Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη να λεει ότι πήρε λεφτά από το ΕΣΠΑ που είναι πρόγραμμα για ανάπτυξη, για να δοθούν χρήματα στη γραμμή παραγωγής, και έδωσε σε 400 χιλιάδες άπορους δωρεάν λαχανικά και άλλα βασικά αγαθά!

Και το χειρότερο είναι ότι κάνετε δηλώσεις σαν να ζείτε σε άλλη χώρα ή ξεχνάτε τις υποσχέσεις σας. Είπε ο υπ.οικο. στον ΑΝΤ1: «όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ». Θα μας πει ότι είναι και αχάριστοι οι Έλληνες! Και ο πρωθυπουργός σε τουίτ του τον Φεβρουάριο του 2016 είχε δεσμευτεί ότι θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη. Σας καλώ λοιπόν να προχωρήσετε σε σύσταση εξεταστικής, αφού το θέλει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, ώστε να είστε και εσείς συνεπείς σε όσα λέτε προεκλογικά και σε όσα κάνετε μετεκλογικά.

Φτιάξατε ένα κράτος κλέφτη, απατεώνα και ψεύτη. 14 ψέμματα έχετε πει για τη νέα τιμολόγηση του ρεύματος:

-1ο ΨΕΜΜΑ: Η ΔΕΗ δηλώνει ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι έτοιμη τον Χειμώνα και όχι αυτό το Καλοκαίρι

-2Ο ΨΕΜΜΑ: Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,5 δις για την αναβάθμιση της Πτολεμαΐδας 5, που καίει λιγνίτη. Μα με 1,5 δις θα είχαμε αναβαθμίσει οικολογικά 3-4 συμβατικές λιγνιτικές μονάδες με την τεχνολογία αποξήρανσης του λιγνίτη και τη δέσμευση του παραγόμενου CO2 σε υπόγειες λεκάνες, οπότε θα εξοικονομούσαμε τεράστια ποσά από την απομείωση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

-3Ο ΨΕΜΜΑ: Η παροχετευτική ικανότητα της Ρεβιθούσας είναι πεπερασμένη και δεν έχει να κάνει με την αποθηκευτική ικανότητά της. Αν διακοπεί πλήρως το φυσικό αέριο από την Ρωσία τελειώσαμε.

-4Ο ΨΕΜΜΑ: Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ακόμα και αν κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει εκ περιτροπής black out σε όλη τη χώρα. Γιατί στη Γερμανία ο υπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα επιβληθεί δελτίο στο ρεύμα. Εσείς θα βάλετε εδώ δελτίο; Να ενημερώσουμε τους Έλληνες να ξέρουν τι τους έρχεται.

-5Ο ΨΕΜΜΑ: Η επιδότηση των 722 εκατ. δεν είναι μόνο από το ΤΕΜ αλλά και από τους φόρους των πολιτών.

-6Ο ΨΕΜΜΑ: Μιλήσατε για αναπροσαρμογή των νέων χρεώσεων στην τιμή της κιλοβατώρας χωρίς να μπαίνει πλαφόν στη λιανική.

-7Ο ΨΕΜΜΑ: Οι πάροχοι θα λαμβάνουν αυθαίρετα επισφάλειες και νέες αυξήσεις στα πάγια.

-8Ο ΨΕΜΜΑ: Το πλαφόν μπαίνει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος όχι στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς.

-9Ο ΨΕΜΜΑ: Ο υπ. Περιβάλλοντος είπε ότι «το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας παραγωγής ρεύματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο πλαφόν. Τη διαφορά θα εισπράττει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και από εκεί θα επιδοτουνται οι επιπλέον αυξήσεις». Αυτό δεν μπορεί αν συμβεί στην διαρκεια της κρισης γιατι στο εξής θα αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου.

-10Ο ΨΕΜΜΑ: Η νέα ρύθμιση στα συμβόλαια ρεύματος θα δημιοιυργήσει μια χαοτική μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο για να συνάψουν νέα συμβόλαια με μικρότερες χρεώσεις. Θα γίνονται προφήτες οι καταναλωτές;

-11Ο ΨΕΜΜΑ: Η κυβέρνηση ορίζει ψευδές το κόστος παραγωγής ρεύματος από τους λιγνίτες για να αποθαρρύνει την προσπαθεια ανοίγματος κι άλλων λιγνιτικών μονάδων και να συνεχίσει να ευνοεί τους ιδιώτες που καίνε μόνο φυσικό αέριο.

-12Ο ΨΕΜΜΑ: Τα υπερέσοδα της ΔΕΗ θα πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουν τους ιδιώτες παρόχους που θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Δηλαδή διπλή ληστεία για τους φορολογούμενους.

-13Ο ΨΕΜΜΑ: Λέγατε όχι λήψη οριζόντιων μέτρων για το ρεύμα γιατί είναι άδικα. Και τώρα δίνετε 200 ευρώ.

Κλείνοντας θα ήθελα να επιβάλω ένα ερώτημα: Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν βγαίνουν πια ποιητές όπως ο Παλαμάς ή ο Βαλαωρίτης; Πόσοι διάβασαν τις ομιλίες του Γεωργίου Τερτσέτη; Πόσοι ασχολήθηκαν με την πλατωνική φιλοσοφία; Ο Πλάτωνας, αναφερόμενος στην αδιαφορία για τα κοινά ειπε: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υπόδουλος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Κύριε Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπειτε, έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα.

Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει.

Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομαδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε.

Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Ελληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;

Για να πάμε σε αυτά τα καφενεία που λέτε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι Έλληνες; Όταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι'αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος.

Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου.Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Επειδή για μία ακόμα φορά είπατε τι καλά που τα κάνατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Αν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ;

Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά.

Συνεχίζοντα στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τόνισε:

Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια.

Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

Κύριε Τσίπρα αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση.

Να δούμε τι έγινε ή δεν έγινε στην Μαδρίτη. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία θα ήμασταν η μοναδική χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα; Θα είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Τότε θα ήμαστε πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή του Πούτιν;

Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι, είμαστε με το δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την ευρωπαίκή ένωση και το ΝΑΤΟ. Έχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Είπατε ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Μαδρίτη. Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;

Κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία παραγνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλά στάδια και το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.

Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς μπορώ να εξηγήσω τις πατροτρύνσεις κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας μη ψηφίσετε το Μητσοτάκη. Να ακούσω την παρότρυνσή σας στα εθνικά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσαστε σε αυτό το μέτωπο όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Όταν δεν ψηφίσατε την πρόσφατη επένδυση στα Ραφάλ; Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας παρακαλούσα αυτά να μην μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας.

Δευτερολογία Τσίπρα

Για «τριπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε προεκλογικά» όταν χαρακτήριζε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ψίχουλα» τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη, «την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει, αλλά κατάργησε», «για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά», «τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Η τρίτη «εξαπάτηση», τόνισε, αφορά στη σημερινή υπόσχεση ότι από 1/1/23 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημείωσε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 χιλ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι' αυτούς ειναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 66% των συνταξιούχων, δεν θα πάρουν τίποτα απ' την εξαγγελία που κάνατε».

Μίλησε για εξαπάτηση ακόμα και σε σχέση με το χρόνο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. «Ποιος δεν ξέρει σε αυτή την αίθουσα ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές έως την 1/1/23; Επειδή μας είπατε γελώντας "στο τέλος της 4ετίας"; Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν είναι στο τέλος της 4ετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους και υπουργούς, που αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις;»

«Μαζέψτε τους λοιπόν, μαζέψτε και τους βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», είπε. «Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους, όχι από την 1/1/23 η κατάργηση της εισφοράς , αλλά από την 1η Αυγούστου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε αναφορικά με τον «ισχυρισμό ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια», πως «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν αυξήσεις 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά.


Τριτολογία Κ. Μητσοτάκη: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ στις δεύτερες εκλογές


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρότι, όπως είπε, κυκλοφορούν φήμες.

Παράλληλα πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Παράγοντας αστάθειας είναι η απλή αναλογική που ψηφίσατε. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας αυτή βόμβα θα αδρανοποιηθεί και στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι η σταθερότητα, την οποία χρειάζεται σήμερα ο τόπος παρά ποτέ, υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής , έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα και ακόμα και αν συγκροτούνται από ένα κόμμα υπάρχει η δυνατότητα να διευρύνουν την απήχησή τους.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος ή είναι ένοχος, αλλά μέχρι τότε είναι υπόδικος. «Είναι βαρύ το κατηγορητήριο και απόλυτα στοιχειοθετημένο. Όλα σας ήταν γνωστά. Γνωρίζατε τι κάνατε όταν τον επιλέξατε. Θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη. Να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους», είπε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που στο εξωτερικό με ρωτούν γιατί ένας υπουργός της δικής σας κυβέρνησης θα βρεθεί στο ειδικό δικαστήριο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για τον υπουργό που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαφάνεια. «Η παραπομπή είναι γεγονός που δεν θα μείνει ασχολίαστο. Είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», συμπλήρωσε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο αναφέροντας μόνο για τις τιμές του φυσικού αερίου ότι είναι πενταπλάσιες σε σχέση με πέρσι. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που εκείνος πρότεινε να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Αν σας είχαμε ακούσει θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο», είπε, ενώ εκτίμησε ότι όντως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα τους επόμενους μήνες και ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν από 4-5 μήνες.

«Οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες για να έχουμε την άνεση να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που είναι εφικτό. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω ευθύνη να κινούμαι εντός των πλαισίων που αντέχει η χώρα», διαβεβαίωσε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας. «Κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια, ότι στην Ελλάδα μπορεί οποιοσδήποτε να γράψει οτιδήποτε εναντίον οποιουδήποτε», είπε ενώ αναφερόμενος στην εφημερίδα «Μακελειό» τόνισε πως είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή η εφημερίδα θα είχε κλείσει.

Για την έρευνα των Ρεπόρτερς δίχως σύνορα είπε μεταξύ άλλων ότι τοποθετεί τη Σιέρα Λεόνε πάνω από την Ιταλία, την Παπούα Νέα Γουϊνέα πάνω από την Κύπρο και αναφέρεται σε «βόρεια Κύπρο» η οποία είναι πάνω από την Ελλάδα.

«Επικαλείστε έρευνα που αναφέρεται σε «βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας μόνο γι'αυτό», είπε και τόνισε πως υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα αυτά.



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία