ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μόνοι τους αγοράζουν μέσα προστασίας οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης-Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις

«Να πληρώσουν ότι χρωστούν και να αποδώσουν ότι οφείλουν στους εργαζόμενους», ζητούν οι εργαζόμενοι-μέλη της παράταξης ΔΑΣ

 25/01/2021 16:00

Μόνοι τους αγοράζουν μέσα προστασίας οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης-Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις
Φωτογραφία αρχείου

Από το 2013 έχει να προμηθευθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η παράταξη των εργαζομένων του δήμου «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», επισημαίνοντας πως τόσο η προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, όσο και η σημερινή του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αποζημίωναν τους εργαζόμενους αφού αυτοί τα είχαν αγοράσει μόνοι τους.

Μάλιστα η ΔΑΣ, συνέταξε επιστολή για το θέμα και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή, η οποία παρατίθεται παρακάτω.

«Με το άρθρο 60 του ν. 4735/2020, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, δίνεται πάλι η δυνατότητα αποτίμησης και αποζημίωσης σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγήσει οι δήμοι στους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι στον δήμο Θεσ/νίκης έχει να γίνει μεγάλη προμήθεια για όλα τα Μ.Α.Π. από το 2013. Για την περίοδο 2012-2016 οι δικαιούχοι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, βάσει νόμου που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση. Με αυτές τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει με τα μέτρα προστασίας στους δήμους, με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Δεν γίνεται ούτε το πιο απλό, να προμηθεύονται οι εργαζόμενοι με τα απαραίτητα μέσα προστασίας», εξηγεί η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Ως ΔΑΣ «έχουμε τη θέση, και παλεύουμε για αυτό, τα Μ.Α.Π. να χορηγούνται σε είδος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να διεκδικήσουμε την αποζημίωση σε χρήμα των Μ.Α.Π. που δεν αποδόθηκαν τα περασμένα χρόνια, γιατί ως εργαζόμενοι έχουμε δαπανήσει χρήματα για την προστασία μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.α.)», προσθέτει η παράταξη.

Κατά την άποψη των εργαζομένων, η διοίκηση του Κ. Ζέρβα δεν έχει «καμία δικαιολογία» για να μην αποδώσει σε χρήμα τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών, διότι «υπάρχει η νομοθεσία που περιγράφει τη διαδικασία, η εμπειρία στις υπηρεσίες από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την περίοδο 2012-2016 και όλα τα στοιχεία για το εάν και ποια Μ.Α.Π. πήραν οι εργαζόμενοι, αφού για κάθε είδος που παραλαμβάνουν-όταν παραλαμβάνουν- οι εργαζόμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στον αντίποδα, «οι μόνοι λόγοι που η διοίκηση δεν θέλει να αποζημιώσει τους εργαζόμενους, είναι για να «κάνει οικονομία» «κλέβοντας» τους εργαζόμενους, αλλά και για να μη καταρρεύσουν τα παραμύθια τους ότι «έχουν αποδώσει όλα τα Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους», όπως χωρίς ντροπή έχουν πει ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του σε δημοτικά συμβούλια», εκτιμά η ΔΑΣ.

stoles-ergazomenoi-dimos-thessalonikis.jpg


Στο ίδιο πνεύμα, «καμία δικαιολογία δεν έχει και η διοίκηση που εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε, δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και την απόδοση των Μ.Α.Π. σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεν θέλει να εκμεταλλευτεί ούτε τη νομοθεσία που υπάρχει λόγω πανδημίας και προβλέπει διαγωνισμούς προμηθειών με γρήγορες διαδικασίες έως 900.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια π.χ. συνέχιση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του μηχανουργείου, έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη νομοθεσία», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, με τους ρυθμούς που ακολουθεί η διοίκηση και εάν ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία προμηθειών, και σήμερα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας των Μ.Α.Π. αυτά θα φτάσουν στους εργαζόμενους στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο. Το πόσο σημασία δίνουν για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, έχει αποδειχτεί αυτή την περίοδο της πανδημίας. Ότι και να λένε οι διοικούντες, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι και αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, όπου πάρθηκαν, τα πήραν αναγκαστικά κάτω από τις διαμαρτυρίες και την πίεση των εργαζομένων», συμπληρώνει η ΔΑΣ και ενημερώνει πως αυτά τα ζητήματα τα έχει θέσει πολλάκις υπ' όψιν του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, δίχως όμως να δίνεται λύση.

Εν κατακλείδι, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΔΑΣ και να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα:

- Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση σε χρήμα, των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους εργαζόμενους.

- Προμήθεια και απόδοση όλων των Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους.

- Τήρηση όλων των μέτρων και απόδοση όλων των μέσων για την προστασία από την πανδημία. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εξάλλου, ο ΣΕΔΘ συναντήθηκε και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιχάλη Κούπκα, για το ίδιο θέμα, με τη ΔΑΣ να θεωρεί πως «Για το θέμα της προμήθειας των Μ.Α.Π. η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι τα Μ.Α.Π. έχουν δοθεί στους εργαζόμενους!!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ για τη συνάντηση με τον Μ. Κούπκα:

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/1/2020 συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΕΔΘ με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Κούπκα. Η συνάντηση έγινε μετά την επίμονη προσπάθεια και πίεση που άσκησε η ΔΑΣ στην πλειοψηφία του σωματείου. Επιμείναμε στη συνάντηση για να δούμε ποια είναι η επίσημη άποψη της διοίκησης, για τα θέματα που υπάρχουν με το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ και άλλοι συνάδελφοι έθεσαν στον αντιδήμαρχο την επιτακτική ανάγκη για άμεση προμήθεια Μ.Α.Π. Προτείναμε και την εφαρμογή της νομοθεσίας που υπάρχει λόγω της πανδημίας και προβλέπει γρήγορες διαδικασίες μέχρι του ποσού των 900.000 ευρώ. Για το θέμα της αποζημίωσης των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που προβλέπεται από το άρθρο 60 του ν. 4735/2020, ζητήσαμε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πληρωμής των εργαζομένων.

Για τη συζήτηση που ακολούθησε έχουμε τα εξής συμπεράσματα και παρατηρήσεις:

-Για το θέμα της προμήθειας των Μ.Α.Π. η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι τα Μ.Α.Π. έχουν δοθεί στους εργαζόμενους!!

-Για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι γνωρίζει τη νομοθεσία που προβλέπει την αποζημίωση και πληρωμή τους στους εργαζόμενους. Όταν όμως ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ τον ρώτησε ποια είναι η άποψη του και ποια θα είναι η εισήγηση του προς τον δήμαρχο και τη διοίκηση, είπε ότι πρώτα πρέπει να το ψάξει, να ρωτήσει και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση θέλει να κερδίσει χρόνο, να μας ξαναμπλέξει σε ατέρμονες διαδικασίες και συζητήσεις, με στόχο να μην αποδώσουν ότι οφείλουν στους εργαζόμενους.

Καλούμε τις παρατάξεις «Δύναμη Ενότητας» (ή Ενιαία Κίνηση) και ΔΑΚΕ να υιοθετήσουν επιτέλους την πρόταση μας για κινητοποιήσεις για το θέμα των Μ.Α.Π.

Η ΔΑΣ θα πάρει πρωτοβουλίες και για αυτό το θέμα, καλούμε τους συναδέλφους να τις στηρίξουν.

Ακολουθεί η επιστολή της ΔΑΣ προς τον κ. Τσαβλή:

«Προς πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου

δ. Θεσ/νίκης κ. Δ. Τσαβλή

Κύριε πρόεδρε

Τον περασμένο Ιούλη με επιστολή μας είχαμε ενημερώσει εσάς και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του δήμου. Είχαμε αναφερθεί και στο πρόβλημα της έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά πήγε ακόμη περισσότερο πίσω με την ακύρωση της μελέτης που υπήρχε. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, για να γίνει κατανοητό πόσο απαραίτητα είναι τα Μ.Α.Π. για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ειδικά αυτή την περίοδο με τις βροχές και τα χιόνια, αλλά και λόγω της πανδημίας. Βέβαια, υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους δεν είναι μόνο τα απαραίτητα Μ.Α.Π., αλλά και η κατάσταση του στόλου οχημάτων, η κατάσταση των εργοταξίων, η εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού κ.α.

Σας κοινοποιούμε:

-Ανακοίνωση που αναφέρατε στο πρόβλημα των Μ.Α.Π. και την αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν τους χορηγήθηκαν.

-Ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, όπου ουσιαστικά δεν δόθηκαν απαντήσεις για το θέμα.

-Φωτογραφίες που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση με τα Μ.Α.Π. στον δ. Θεσ/νίκης.

-Την επιστολή που σας είχαμε στείλει στις 18 Ιούλη.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους του δημοτικούς συμβούλους, αποστέλλοντας τους τα παραπάνω έγγραφα και σας ζητούμε να συζητηθεί αυτό το σοβαρό για τους εργαζόμενους θέμα, στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Γενάρη. Ζητούμε την πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την άμεση διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια όλων των Μ.Α.Π. και την αποζημίωση-πληρωμή στους εργαζόμενους των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Για τη ΔΑΣ

Μιχαηλίδης Λάζαρος μέλος δ.σ. ΣΕΔΘ

Μαραντζίδης Φώτης μέλος δ.σ. ΣΕΔΘ»

stoles-ergazomenoi-dimos-thessalonikis2.jpg


Από το 2013 έχει να προμηθευθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η παράταξη των εργαζομένων του δήμου «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», επισημαίνοντας πως τόσο η προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, όσο και η σημερινή του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αποζημίωναν τους εργαζόμενους αφού αυτοί τα είχαν αγοράσει μόνοι τους.

Μάλιστα η ΔΑΣ, συνέταξε επιστολή για το θέμα και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή, η οποία παρατίθεται παρακάτω.

«Με το άρθρο 60 του ν. 4735/2020, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, δίνεται πάλι η δυνατότητα αποτίμησης και αποζημίωσης σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγήσει οι δήμοι στους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι στον δήμο Θεσ/νίκης έχει να γίνει μεγάλη προμήθεια για όλα τα Μ.Α.Π. από το 2013. Για την περίοδο 2012-2016 οι δικαιούχοι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση, βάσει νόμου που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση. Με αυτές τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει με τα μέτρα προστασίας στους δήμους, με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Δεν γίνεται ούτε το πιο απλό, να προμηθεύονται οι εργαζόμενοι με τα απαραίτητα μέσα προστασίας», εξηγεί η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Ως ΔΑΣ «έχουμε τη θέση, και παλεύουμε για αυτό, τα Μ.Α.Π. να χορηγούνται σε είδος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να διεκδικήσουμε την αποζημίωση σε χρήμα των Μ.Α.Π. που δεν αποδόθηκαν τα περασμένα χρόνια, γιατί ως εργαζόμενοι έχουμε δαπανήσει χρήματα για την προστασία μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας (αδιάβροχα, άρβυλα ασφαλείας, μπουφάν, γάντια κ.α.)», προσθέτει η παράταξη.

Κατά την άποψη των εργαζομένων, η διοίκηση του Κ. Ζέρβα δεν έχει «καμία δικαιολογία» για να μην αποδώσει σε χρήμα τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών, διότι «υπάρχει η νομοθεσία που περιγράφει τη διαδικασία, η εμπειρία στις υπηρεσίες από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την περίοδο 2012-2016 και όλα τα στοιχεία για το εάν και ποια Μ.Α.Π. πήραν οι εργαζόμενοι, αφού για κάθε είδος που παραλαμβάνουν-όταν παραλαμβάνουν- οι εργαζόμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στον αντίποδα, «οι μόνοι λόγοι που η διοίκηση δεν θέλει να αποζημιώσει τους εργαζόμενους, είναι για να «κάνει οικονομία» «κλέβοντας» τους εργαζόμενους, αλλά και για να μη καταρρεύσουν τα παραμύθια τους ότι «έχουν αποδώσει όλα τα Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους», όπως χωρίς ντροπή έχουν πει ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του σε δημοτικά συμβούλια», εκτιμά η ΔΑΣ.

stoles-ergazomenoi-dimos-thessalonikis.jpg


Στο ίδιο πνεύμα, «καμία δικαιολογία δεν έχει και η διοίκηση που εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε, δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και την απόδοση των Μ.Α.Π. σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεν θέλει να εκμεταλλευτεί ούτε τη νομοθεσία που υπάρχει λόγω πανδημίας και προβλέπει διαγωνισμούς προμηθειών με γρήγορες διαδικασίες έως 900.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια π.χ. συνέχιση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του μηχανουργείου, έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη νομοθεσία», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, με τους ρυθμούς που ακολουθεί η διοίκηση και εάν ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία προμηθειών, και σήμερα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας των Μ.Α.Π. αυτά θα φτάσουν στους εργαζόμενους στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο. Το πόσο σημασία δίνουν για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, έχει αποδειχτεί αυτή την περίοδο της πανδημίας. Ότι και να λένε οι διοικούντες, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι και αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, όπου πάρθηκαν, τα πήραν αναγκαστικά κάτω από τις διαμαρτυρίες και την πίεση των εργαζομένων», συμπληρώνει η ΔΑΣ και ενημερώνει πως αυτά τα ζητήματα τα έχει θέσει πολλάκις υπ' όψιν του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, δίχως όμως να δίνεται λύση.

Εν κατακλείδι, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΔΑΣ και να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα:

- Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση σε χρήμα, των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους εργαζόμενους.

- Προμήθεια και απόδοση όλων των Μ.Α.Π. σε όλους τους εργαζόμενους.

- Τήρηση όλων των μέτρων και απόδοση όλων των μέσων για την προστασία από την πανδημία. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εξάλλου, ο ΣΕΔΘ συναντήθηκε και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιχάλη Κούπκα, για το ίδιο θέμα, με τη ΔΑΣ να θεωρεί πως «Για το θέμα της προμήθειας των Μ.Α.Π. η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι τα Μ.Α.Π. έχουν δοθεί στους εργαζόμενους!!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ για τη συνάντηση με τον Μ. Κούπκα:

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/1/2020 συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΕΔΘ με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Κούπκα. Η συνάντηση έγινε μετά την επίμονη προσπάθεια και πίεση που άσκησε η ΔΑΣ στην πλειοψηφία του σωματείου. Επιμείναμε στη συνάντηση για να δούμε ποια είναι η επίσημη άποψη της διοίκησης, για τα θέματα που υπάρχουν με το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ και άλλοι συνάδελφοι έθεσαν στον αντιδήμαρχο την επιτακτική ανάγκη για άμεση προμήθεια Μ.Α.Π. Προτείναμε και την εφαρμογή της νομοθεσίας που υπάρχει λόγω της πανδημίας και προβλέπει γρήγορες διαδικασίες μέχρι του ποσού των 900.000 ευρώ. Για το θέμα της αποζημίωσης των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που προβλέπεται από το άρθρο 60 του ν. 4735/2020, ζητήσαμε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πληρωμής των εργαζομένων.

Για τη συζήτηση που ακολούθησε έχουμε τα εξής συμπεράσματα και παρατηρήσεις:

-Για το θέμα της προμήθειας των Μ.Α.Π. η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι τα Μ.Α.Π. έχουν δοθεί στους εργαζόμενους!!

-Για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι γνωρίζει τη νομοθεσία που προβλέπει την αποζημίωση και πληρωμή τους στους εργαζόμενους. Όταν όμως ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ τον ρώτησε ποια είναι η άποψη του και ποια θα είναι η εισήγηση του προς τον δήμαρχο και τη διοίκηση, είπε ότι πρώτα πρέπει να το ψάξει, να ρωτήσει και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση θέλει να κερδίσει χρόνο, να μας ξαναμπλέξει σε ατέρμονες διαδικασίες και συζητήσεις, με στόχο να μην αποδώσουν ότι οφείλουν στους εργαζόμενους.

Καλούμε τις παρατάξεις «Δύναμη Ενότητας» (ή Ενιαία Κίνηση) και ΔΑΚΕ να υιοθετήσουν επιτέλους την πρόταση μας για κινητοποιήσεις για το θέμα των Μ.Α.Π.

Η ΔΑΣ θα πάρει πρωτοβουλίες και για αυτό το θέμα, καλούμε τους συναδέλφους να τις στηρίξουν.

Ακολουθεί η επιστολή της ΔΑΣ προς τον κ. Τσαβλή:

«Προς πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου

δ. Θεσ/νίκης κ. Δ. Τσαβλή

Κύριε πρόεδρε

Τον περασμένο Ιούλη με επιστολή μας είχαμε ενημερώσει εσάς και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του δήμου. Είχαμε αναφερθεί και στο πρόβλημα της έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά πήγε ακόμη περισσότερο πίσω με την ακύρωση της μελέτης που υπήρχε. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, για να γίνει κατανοητό πόσο απαραίτητα είναι τα Μ.Α.Π. για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ειδικά αυτή την περίοδο με τις βροχές και τα χιόνια, αλλά και λόγω της πανδημίας. Βέβαια, υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους δεν είναι μόνο τα απαραίτητα Μ.Α.Π., αλλά και η κατάσταση του στόλου οχημάτων, η κατάσταση των εργοταξίων, η εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού κ.α.

Σας κοινοποιούμε:

-Ανακοίνωση που αναφέρατε στο πρόβλημα των Μ.Α.Π. και την αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τα Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν τους χορηγήθηκαν.

-Ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, όπου ουσιαστικά δεν δόθηκαν απαντήσεις για το θέμα.

-Φωτογραφίες που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση με τα Μ.Α.Π. στον δ. Θεσ/νίκης.

-Την επιστολή που σας είχαμε στείλει στις 18 Ιούλη.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους του δημοτικούς συμβούλους, αποστέλλοντας τους τα παραπάνω έγγραφα και σας ζητούμε να συζητηθεί αυτό το σοβαρό για τους εργαζόμενους θέμα, στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Γενάρη. Ζητούμε την πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την άμεση διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια όλων των Μ.Α.Π. και την αποζημίωση-πληρωμή στους εργαζόμενους των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Για τη ΔΑΣ

Μιχαηλίδης Λάζαρος μέλος δ.σ. ΣΕΔΘ

Μαραντζίδης Φώτης μέλος δ.σ. ΣΕΔΘ»

stoles-ergazomenoi-dimos-thessalonikis2.jpg


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία