ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Πετράκη: Το χρονικό της επίθεσης με βιτριόλι - Μαρτυρίες για το βίαιο παρελθόν του ιερέα - Τα «καρέ» της φρίκης

Τους επιτέθηκε επειδή τον καθαίρεσαν - "Tο καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του" - Ο δράστης ήταν πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη - Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα - Αγόρασε το βιτριόλι από το ίντερνετ

 24/06/2021 07:10

Μονή Πετράκη: Το χρονικό της επίθεσης με βιτριόλι - Μαρτυρίες για το βίαιο παρελθόν του ιερέα -  Τα «καρέ» της φρίκης

Σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση με βιτριόλι που εξαπέλυσε ένας ιερέας κατά επτά Μητροπολιτών του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.

Σήμερα ο 37χρονος ιερέας πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

Η υπόθεση πλέον έφυγε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και διαβιβάστηκε στο Ανθρωποκτονιών. 

Πρόκειται για τον ιερέα Θεοφύλακτο Κόμβο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος φέρεται να ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας όπου κατείχε οργανική θέση, και είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

theofylaktos-komvos-vitrioli-se-ierarxes.jpg

«Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν» - Σκευωρία η υπόθεση με τα ναρκωτικά για την οποία κατηγορούμαι

Ο ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι στους Μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη, μίλησε για τους λόγους της επίθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ιερέας που έχει συλληφθεί φέρεται να είπε: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δράστης έκανε λόγο για σκευωρία σχετικά με την υπόθεση ναρκωτικών στην οποία εμπλεκόταν. 

Ο ιερέας είχε συλληφθεί πριν από περίπου 2 χρόνια για υπόθεση ναρκωτικών στην Ημαθία και είχε παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία δεν είχε ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα ο 37χρονος δράστης, φέρεται να είχε συλληφθεί το 2018 για διακίνηση ναρκωτικών καθώς είχαν βρεθεί στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Μάλιστα, ο ιερέας είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά μέσα στα ράσα του.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ κάτοικοι από την Αγία Βαρβάρα (περιοχή κοντά στη Βέροια) είχαν διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του ιερέα και έτσι πήρε μετάθεση για το Καλοχώρι Ημαθίας όπου συνελήφθη για την υπόθεση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 15 χάπια tavor, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν σε ψυχολογική πίεση ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν πως αγόρασε το θειικό οξύ- βιτριόλι από το ίντερνετ χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε και πήρε δύο μεγάλα μπουκάλια μαζί του, καθώς γνώριζε ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν υποτυπώδη αφού υπήρχε ένας αστυνομικός στο κτήριο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι.

«Πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη

Δεν φέρεται να στόχευε κάποιον συγκεκριμένο μητροπολίτη αλλά έριχνε προς όλους αδιακρίτως και αυτό είναι που απέτρεψε τα χειρότερα. Την ώρα δε που τους «ράντιζε» φώναζε εξοργισμένος «είστε μιλημένοι από τον Βεροίας; Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;» , σύμφωνα με περιέγραψε στο protothema.gr ο ένας εκ των δύο συνηγόρων του στο Συνοδικό Δικαστήριο Γιώργος Τζήκας.

Μάλιστα ο ρασοφόρος δράστης ήταν, όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, «πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη. Ξαφνικά, έβγαλε από τη τσάντα του δύο μεγάλα μπουκάλια με κόκκινο υγρό και άρχισε να ραντίζει προς την έδρα φωνάζοντας «Δεν σας μίλησε ο Βεροίας ε; Δεν σας μίλησε ο Βεροίας;». Ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα. Φώναζε και ράντιζε με τα μπουκάλια. Δεν ήταν μπουκαλάκια. Ήταν μεγάλα δίλιτρα μπουκάλια. Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό…». Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, προσπαθούν μέσα από μαρτυρίες να δουν πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα και τι διώξεις θα ασκηθούν στον αρχιμανδρίτη «τιμωρό με το βιτριόλι».

"Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε"

Ο κ. Τζήκας,  ο οποίος υπέστη και ο ίδιος ελαφρά τραύματα κατά την επίθεση του ιερομόναχου,   μίλησε και στην ΕΡΤ, λέγοντας πως “Είχαμε αναλάβει την υπεράσπισή του. Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε. Στη συνεργασία που είχαμε πριν τη δίκη δεν είχαμε πρόβλημα. Είχαμε καλή επειδή ήταν συνεργάσιμος. Στη χθεσινή διαδικασία μόλις άκουσε κάποια έκφραση του προεδρεύοντος που δεν του άρεσε, ρώτησε την έδρα εάν ήταν “μιλημένοι εναντίον του” από τον Μητροπολίτη Βέροιας και ήταν προκατειλημμένοι. Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση ξαναρώτησε ψύχραιμα και στη δεύτερη αρνητική απόφανση έβγαλε τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει το χώρο με το καυστικό υγρό”. 

Όπως είπε ευτυχώς που φόραγαν τα ράσα τα οποία κάηκαν. “Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα” είπε.

Ήταν ψύχραιμος και συνεργάσιμος, συνέχισε. Η κλινική του εικόνα και η σχέση που είχε με εμάς τους προηγούμενους έξι μήνες ήταν άψογη, είπε και επιβεβαίωσε την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει ο κληρικός στο παρελθόν. Η συμπεριφορά του όμως ήταν φυσιολογική, είπε.

Χθες δικαζόταν για την υπόθεση ναρκωτικών καθώς και για άλλες υποθέσεις οικονομικής φύσεως και διαπληκτισμού από τις περιοχές που λειτουργούσε. Προς το παρόν τελούσε σε αργία μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας – Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα

«Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας» τόνισε στην ΕΡΤ ο έτερος συνήγορος του δράστη της επίθεσης με καυστικό υγρό εναντίον 7 μητροπολιτών και τριών πολιτών στη Μονή Πετράκη, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ο δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέα του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους και είπε ότι ο ιερομόναχος είχε ενημερώσει και την Αρχιεπισκοπή, τον Μητροπολίτη Βέροιας και τους πολίτες της ενορίας του ότι θα προβεί σε απονενοημένο διάβημα και πριν από 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία, όπως λέει, είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών.

«Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής του που χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, την οποία και θα ζητήσουμε, και λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία χθες τη νύχτα δεν είχε μαζί του και για αυτό ζήτησα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί» είπε.

«Έχει το ακαταλόγιστο λόγω ψυχικής διαταραχής»

Είπε πως δεν είχε περάσει πρόσφατα από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης» είπε και πρόσθεσε πως του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

«Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς» είπε.

Ακόμα είπε ότι «θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού» και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση ενώ αναφέρθηκε τους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Πώς έγινε η επίθεση με το βιτριόλι

Ο ιερέας βρισκόταν στη Μονή Πετράκη για το Συνοδικό Δικαστήριο, όπου εκεί του γνωστοποιήθηκε η καθαίρεσή του.

Λόγω της απόφασης, ο ιερέας που είχε κρυμμένα δύο μπουκάλια με βιτριόλι, έριξε το καυστικό υγρό στους 7 Μητροπολίτες που βρίσκονταν στο χώρο και τραυματίζοντάς τους.

Στη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ διεκομίσθηκαν από το Λαϊκό Νοσοκομείο οι μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας και Γουμενίσσης Δημήτριος.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο νοσηλεύονται, μέχρι στιγμής, πέντε μητροπολίτες, οι Κηφισίας Κύριλλος, ‘Αρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Γλυφάδας Αντώνιος και Ζακύνθου Διονύσιος, οι οποίοι φέρουν ελαφρότερα εγκαύματα. 

Από την επίθεση επλήγησαν και δύο κληρικοί των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο καθώς δεν φέρει σοβαρά εγκαύματα και δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του. 

Μητροπολίτης Άρτης: Έβγαλε μέσα από την τσάντα του ένα μπουκάλι τουλάχιστον 2 λίτρων

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που κανείς δεν περίμενε, δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο μητροπολίτης Άρτης λίγο μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, για την επίθεση που κι εκείνος δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

«Φορούσε ράσα, ήταν κληρικός», σχολίασε με έκπληξη και σοκ, περιγράφοντας πως «ήμασταν επτά μητροπολίτες που δικάζαμε».

«Είναι το τελευταίο που περιμένεις σε έναν τέτοιο χώρο», σημείωσε.

Όσο για τη στιγμή της επίθεσης, είπε πως «ο άνθρωπος έβγαλε μέσα από την τσάντα του ένα μπουκάλι τουλάχιστον δύο λίτρων. Έκανε κυκλικές κινήσεις , το μπουκάλι ήταν γυάλινο και βαρύ» και δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ευστοχία του δράστη, αφού όπως είπε, «μας χτύπησε όλους στο πρόσωπο».

Είπε δε ότι, το υγρό «όταν έπεφτε πάνω στα ράσα, γινόταν κόκκινο». 

Μητροπολίτης Κασσανδρείας: Τραυματίστηκα στο πρόσωπο – Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

“Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό” τόνισε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

“Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα” πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Ο δικηγόρος του δράστη, μιλώντας το πρωί και στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο πελάτης του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, γιατί δεν είναι απλός ποινικός, καθώς υπάρχει παρελθόν.

Μητροπολίτης Θεόκλητος: Έλιωναν τα ράσα μας από το βιτριόλι

Για “φρικιαστικές στιγμές” έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη.

“Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…” δήλωσε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1. 

“Καθόμασταν απ΄έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.


Σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση με βιτριόλι που εξαπέλυσε ένας ιερέας κατά επτά Μητροπολιτών του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.

Σήμερα ο 37χρονος ιερέας πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

Η υπόθεση πλέον έφυγε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και διαβιβάστηκε στο Ανθρωποκτονιών. 

Πρόκειται για τον ιερέα Θεοφύλακτο Κόμβο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οποίος φέρεται να ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας όπου κατείχε οργανική θέση, και είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

theofylaktos-komvos-vitrioli-se-ierarxes.jpg

«Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν» - Σκευωρία η υπόθεση με τα ναρκωτικά για την οποία κατηγορούμαι

Ο ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι στους Μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη, μίλησε για τους λόγους της επίθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ιερέας που έχει συλληφθεί φέρεται να είπε: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δράστης έκανε λόγο για σκευωρία σχετικά με την υπόθεση ναρκωτικών στην οποία εμπλεκόταν. 

Ο ιερέας είχε συλληφθεί πριν από περίπου 2 χρόνια για υπόθεση ναρκωτικών στην Ημαθία και είχε παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία δεν είχε ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα ο 37χρονος δράστης, φέρεται να είχε συλληφθεί το 2018 για διακίνηση ναρκωτικών καθώς είχαν βρεθεί στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Μάλιστα, ο ιερέας είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά μέσα στα ράσα του.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ κάτοικοι από την Αγία Βαρβάρα (περιοχή κοντά στη Βέροια) είχαν διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του ιερέα και έτσι πήρε μετάθεση για το Καλοχώρι Ημαθίας όπου συνελήφθη για την υπόθεση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 15 χάπια tavor, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν σε ψυχολογική πίεση ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν πως αγόρασε το θειικό οξύ- βιτριόλι από το ίντερνετ χωρίς όμως να προσδιορίζει πότε και πήρε δύο μεγάλα μπουκάλια μαζί του, καθώς γνώριζε ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν υποτυπώδη αφού υπήρχε ένας αστυνομικός στο κτήριο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι.

«Πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη

Δεν φέρεται να στόχευε κάποιον συγκεκριμένο μητροπολίτη αλλά έριχνε προς όλους αδιακρίτως και αυτό είναι που απέτρεψε τα χειρότερα. Την ώρα δε που τους «ράντιζε» φώναζε εξοργισμένος «είστε μιλημένοι από τον Βεροίας; Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;» , σύμφωνα με περιέγραψε στο protothema.gr ο ένας εκ των δύο συνηγόρων του στο Συνοδικό Δικαστήριο Γιώργος Τζήκας.

Μάλιστα ο ρασοφόρος δράστης ήταν, όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, «πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη. Ξαφνικά, έβγαλε από τη τσάντα του δύο μεγάλα μπουκάλια με κόκκινο υγρό και άρχισε να ραντίζει προς την έδρα φωνάζοντας «Δεν σας μίλησε ο Βεροίας ε; Δεν σας μίλησε ο Βεροίας;». Ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα. Φώναζε και ράντιζε με τα μπουκάλια. Δεν ήταν μπουκαλάκια. Ήταν μεγάλα δίλιτρα μπουκάλια. Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό…». Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, προσπαθούν μέσα από μαρτυρίες να δουν πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα και τι διώξεις θα ασκηθούν στον αρχιμανδρίτη «τιμωρό με το βιτριόλι».

"Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε"

Ο κ. Τζήκας,  ο οποίος υπέστη και ο ίδιος ελαφρά τραύματα κατά την επίθεση του ιερομόναχου,   μίλησε και στην ΕΡΤ, λέγοντας πως “Είχαμε αναλάβει την υπεράσπισή του. Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε. Στη συνεργασία που είχαμε πριν τη δίκη δεν είχαμε πρόβλημα. Είχαμε καλή επειδή ήταν συνεργάσιμος. Στη χθεσινή διαδικασία μόλις άκουσε κάποια έκφραση του προεδρεύοντος που δεν του άρεσε, ρώτησε την έδρα εάν ήταν “μιλημένοι εναντίον του” από τον Μητροπολίτη Βέροιας και ήταν προκατειλημμένοι. Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση ξαναρώτησε ψύχραιμα και στη δεύτερη αρνητική απόφανση έβγαλε τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει το χώρο με το καυστικό υγρό”. 

Όπως είπε ευτυχώς που φόραγαν τα ράσα τα οποία κάηκαν. “Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα” είπε.

Ήταν ψύχραιμος και συνεργάσιμος, συνέχισε. Η κλινική του εικόνα και η σχέση που είχε με εμάς τους προηγούμενους έξι μήνες ήταν άψογη, είπε και επιβεβαίωσε την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει ο κληρικός στο παρελθόν. Η συμπεριφορά του όμως ήταν φυσιολογική, είπε.

Χθες δικαζόταν για την υπόθεση ναρκωτικών καθώς και για άλλες υποθέσεις οικονομικής φύσεως και διαπληκτισμού από τις περιοχές που λειτουργούσε. Προς το παρόν τελούσε σε αργία μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας – Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα

«Ο εντολέας μου χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας» τόνισε στην ΕΡΤ ο έτερος συνήγορος του δράστη της επίθεσης με καυστικό υγρό εναντίον 7 μητροπολιτών και τριών πολιτών στη Μονή Πετράκη, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ο δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέα του στους τραυματίες και τις οικογένειές τους και είπε ότι ο ιερομόναχος είχε ενημερώσει και την Αρχιεπισκοπή, τον Μητροπολίτη Βέροιας και τους πολίτες της ενορίας του ότι θα προβεί σε απονενοημένο διάβημα και πριν από 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία, όπως λέει, είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών.

«Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής του που χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, την οποία και θα ζητήσουμε, και λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία χθες τη νύχτα δεν είχε μαζί του και για αυτό ζήτησα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί» είπε.

«Έχει το ακαταλόγιστο λόγω ψυχικής διαταραχής»

Είπε πως δεν είχε περάσει πρόσφατα από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης» είπε και πρόσθεσε πως του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

«Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς» είπε.

Ακόμα είπε ότι «θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού» και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση ενώ αναφέρθηκε τους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Πώς έγινε η επίθεση με το βιτριόλι

Ο ιερέας βρισκόταν στη Μονή Πετράκη για το Συνοδικό Δικαστήριο, όπου εκεί του γνωστοποιήθηκε η καθαίρεσή του.

Λόγω της απόφασης, ο ιερέας που είχε κρυμμένα δύο μπουκάλια με βιτριόλι, έριξε το καυστικό υγρό στους 7 Μητροπολίτες που βρίσκονταν στο χώρο και τραυματίζοντάς τους.

Στη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ διεκομίσθηκαν από το Λαϊκό Νοσοκομείο οι μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας και Γουμενίσσης Δημήτριος.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο νοσηλεύονται, μέχρι στιγμής, πέντε μητροπολίτες, οι Κηφισίας Κύριλλος, ‘Αρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Γλυφάδας Αντώνιος και Ζακύνθου Διονύσιος, οι οποίοι φέρουν ελαφρότερα εγκαύματα. 

Από την επίθεση επλήγησαν και δύο κληρικοί των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο καθώς δεν φέρει σοβαρά εγκαύματα και δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του. 

Μητροπολίτης Άρτης: Έβγαλε μέσα από την τσάντα του ένα μπουκάλι τουλάχιστον 2 λίτρων

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που κανείς δεν περίμενε, δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο μητροπολίτης Άρτης λίγο μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, για την επίθεση που κι εκείνος δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

«Φορούσε ράσα, ήταν κληρικός», σχολίασε με έκπληξη και σοκ, περιγράφοντας πως «ήμασταν επτά μητροπολίτες που δικάζαμε».

«Είναι το τελευταίο που περιμένεις σε έναν τέτοιο χώρο», σημείωσε.

Όσο για τη στιγμή της επίθεσης, είπε πως «ο άνθρωπος έβγαλε μέσα από την τσάντα του ένα μπουκάλι τουλάχιστον δύο λίτρων. Έκανε κυκλικές κινήσεις , το μπουκάλι ήταν γυάλινο και βαρύ» και δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ευστοχία του δράστη, αφού όπως είπε, «μας χτύπησε όλους στο πρόσωπο».

Είπε δε ότι, το υγρό «όταν έπεφτε πάνω στα ράσα, γινόταν κόκκινο». 

Μητροπολίτης Κασσανδρείας: Τραυματίστηκα στο πρόσωπο – Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

“Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό” τόνισε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

“Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα” πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Ο δικηγόρος του δράστη, μιλώντας το πρωί και στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο πελάτης του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, γιατί δεν είναι απλός ποινικός, καθώς υπάρχει παρελθόν.

Μητροπολίτης Θεόκλητος: Έλιωναν τα ράσα μας από το βιτριόλι

Για “φρικιαστικές στιγμές” έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη.

“Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…” δήλωσε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1. 

“Καθόμασταν απ΄έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία