Κρασιά - Οινοποιεία

Μικρό Κτήμα Τίτου: Στους πρόποδες του Πάικου, στη Γουμένισσα, ένας αμπελώνας κι ένα οινοποιείο, παράγουν οίνους ξεχωριστούς

Δύο εξαιρετικά κρασιά «γεφυρώνουν» την τοπική παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές

 20/03/2024 20:30

Μικρό Κτήμα Τίτου: Στους πρόποδες του Πάικου, στη Γουμένισσα, ένας αμπελώνας κι ένα οινοποιείο, παράγουν οίνους ξεχωριστούς

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Πρωτοάνοιξε το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε, δίπλα στον ποταμό Σείριο, έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Λημνιό και Viognier.

mikro-ktima-titoy2.jpg

Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με συνολικά περίπου 270 στρέμματα βιολογικού αμπελώνα, φυτεμένα με τις τοπικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Το οινοποιείο βρίσκεται κοντά στην περιοχή «Δύο Ποτάμια» και από το 2018 έχει περάσει στα χέρια των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή, από το Κτήμα «Βιβλία Χώρα».

mikro-ktima-titoy3.jpg

Οι τελευταίοι ανέλαβαν το Κτήμα χάρη στη γυναίκα του Τίτου Ευτυχίδη, Αγγελική, που μεταβίβασε το Κτήμα, στα χέρια αυτών που εμπιστευόταν περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή που κατέφθασαν στη Γουμένισσα, στόχευσαν στην αγάπη και το σεβασμό και σε οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες.

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά κι εδαφολογικά στοιχεία της περιοχής

Σήμερα, στον ιδιόκτητο αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο καλλιεργούνται 45 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ άλλα 155 στρέμματα καλλιεργούνται στον Γερακώνα - μία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα – και περίπου 70 στρέμματα στη Φιλυριά και στον Πεντάλοφο.

mikro-ktima-titoy4.jpg

Το μικροκλίμα (terroir) της περιοχής θεωρείται ιδανικό για την βιολογική καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών. Είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται άμεσα από τον ποταμό Σείριο και τον ορεινό όγκο του Πάικου. Ο ψυχρός Βαρδάρης τον χειμώνα και οι ήπιοι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διώχνουν την υγρασία και κατεβάζουν τη θερμοκρασία, συμβάλλοντας στην μείωση των μυκητολογικών ασθενειών. Το έδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε γρανίτη κι ασβεστόλιθο, με καλή αποστράγγιση.

mikro-ktima-titoy5.jpg

Παράγοντας εκλεκτούς οίνους

Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν αξιοποιήσει οι δύο Οινοποιοί, για να παράγουν τυπικά κρασιά, που χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και κομψότητα, αλλά και κρασιά με δομή κι εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης, ανάλογα με τη μέθοδο οινοποίησης που θα ακολουθηθεί.

mikro-ktima-titoy6.jpg
mikro-ktima-titoy7.jpg

Η καλλιέργεια της αμπέλου γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών – συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου - γίνονται χειρωνακτικά.

Στόχος της ομάδας του Κτήματος, είναι η παραγωγή κρασιών εκλεκτής ποιότητας, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος της Γουμένισσας κι εκφράζουν τη μοναδικότητά του. Η καλλιέργεια του αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των παραγωγών και συνδυάζοντας την παράδοση της περιοχής, με την τεχνολογία.

mikro-ktima-titoy8.jpg
mikro-ktima-titoy9.jpg

Οι δύο ετικέτες του Μικρού Κτήματος Τίτου

Δύο είναι τα κρασιά, που παράγονται αυτή τη στιγμή στο Μικρό Κτήμα Τίτου.

To «Μικρό Κτήμα Τίτου – Goumenissa» (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), από 80% Ξινόμαυρο και 20% Νεγκόσκα, προϊόν του τρύγου των δύο ποικιλιών, που ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράγεται με κλασική ερυθρή οινοποίηση και παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί, έχει έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων - φράουλας, βύσσινου και φραμπουάζ -που δένουν αρμονικά με το φυτικό χαρακτήρα του δεντρολίβανου και με τις διακριτικές νότες γιασεμιού και μπαχαριού. Στο στόμα είναι κομψό, με τραγανή οξύτητα και μια καλής διάρκειας επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί που μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα, τόσο φρέσκο, όσο και στα πρώτα επτά χρόνια της ηλικίας του.

mikro-ktima-titoy10.jpg

Το «Μικρό Κτήμα Τίτου – Negoska», από σταφύλια 100% της ομώνυμης ποικιλίας, της οποίας ο τρύγος ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου, ζυμώνεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές, στους 18 °C. Έχει λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα και ζωηρή και κομψή μύτη, με κυρίαρχες νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας νεραντζιού και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ρόδι και cranberry που δένουν αρμονικά με τις ανθικές νύξεις του γιασεμιού. Στο στόμα, η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με τον φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση, με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών, λευκών ανθών και κόκκινων φρούτων.

mikro-ktima-titoy11.jpg

Επισκέψεις στον αμπελώνα και το Οινοποιείο

Το Μικρό Κτήμα Τίτου, κρυμμένο μέσα σε ένα ολόφυτο δάσος δίπλα στο ποτάμι, αποτελεί την τέλεια αφορμή για να γνωρίσει κανείς τα κρασιά της Γουμένισσας μέσα σε απόλυτη φυσική ηρεμία. Τα χρώματα της κάθε εποχής αντανακλώνται σε κάθε γωνιά του, ενώ τα άφθονα νερά που ρέουν σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων, αποτελούν πηγή ζωής και χαλάρωσης.

mikro-ktima-titoy12.jpg
mikro-ktima-titoy13.jpg

Αποτελείται από έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο οινοποίησης, το παραδοσιακό κελάρι ωρίμασης, μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παλαίωσης, καθώς και χώρους γευσιγνωσίας και υποδοχής επισκεπτών.

mikro-ktima-titoy14.jpg
mikro-ktima-titoy15.jpg
mikro-ktima-titoy16.jpg

Εμπιστευθείτε τους ανθρώπους του, για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του, που μπορούν να συνδυαστούν με περιπάτους και πικνίκ στην περιοχή «Δύο Ποτάμια», καθώς και με ανάβαση στο βουνό Πάικο.

mikro-ktima-titoy17.jpg

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το «Μικρό Κτήμα Τίτου» («Κτήμα Βιβλία Χώρα») είναι ενεργό μέλος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες», τα «Βοροινά», κ.ά.

Αναδεικνύοντας την πλούσια αμπελουργική παράδοση

Το «Μικρό Κτήμα Τίτου» αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην πλούσια αμπελουργική παράδοση της Γουμένισσας – η τελευταία ξεκινά κατά τα Βυζαντινά χρόνια, ενώ η περιοχή θεσμοθετήθηκε ως ζώνη ΠΟΠ το 1979 και είναι μια από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες στην Ελλάδα - και στις σύγχρονες καλλιεργητικές και οινολογικές μεθόδους. Είναι ένα φιλόξενο οινοποιείο, μέσα στο δάσος, που εναρμονίζεται ιδανικά με το φυσικό περιβάλλον. Όραμα των δύο συνεχιστών του είναι να δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής.

Τα προϊόντα του Κτήματος, θα τα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες και στα καταστήματα «HORECA».

Tip 1: Ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κτήματος γίνονται από Δευτέρα ως Παρασκευή 09.00 - 15.00, Σάββατο και Κυριακή, κατόπιν συνεννόησης.

Tip 2: Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

mikro-ktima-titoy18.jpg


Διεύθυνση: Δύο ποτάμια, Γουμένισσα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2343 043074

Website

Facebook

Instagram


Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Πρωτοάνοιξε το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε, δίπλα στον ποταμό Σείριο, έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Λημνιό και Viognier.

mikro-ktima-titoy2.jpg

Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με συνολικά περίπου 270 στρέμματα βιολογικού αμπελώνα, φυτεμένα με τις τοπικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Το οινοποιείο βρίσκεται κοντά στην περιοχή «Δύο Ποτάμια» και από το 2018 έχει περάσει στα χέρια των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή, από το Κτήμα «Βιβλία Χώρα».

mikro-ktima-titoy3.jpg

Οι τελευταίοι ανέλαβαν το Κτήμα χάρη στη γυναίκα του Τίτου Ευτυχίδη, Αγγελική, που μεταβίβασε το Κτήμα, στα χέρια αυτών που εμπιστευόταν περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή που κατέφθασαν στη Γουμένισσα, στόχευσαν στην αγάπη και το σεβασμό και σε οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες.

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά κι εδαφολογικά στοιχεία της περιοχής

Σήμερα, στον ιδιόκτητο αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο καλλιεργούνται 45 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, ενώ άλλα 155 στρέμματα καλλιεργούνται στον Γερακώνα - μία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα – και περίπου 70 στρέμματα στη Φιλυριά και στον Πεντάλοφο.

mikro-ktima-titoy4.jpg

Το μικροκλίμα (terroir) της περιοχής θεωρείται ιδανικό για την βιολογική καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών. Είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται άμεσα από τον ποταμό Σείριο και τον ορεινό όγκο του Πάικου. Ο ψυχρός Βαρδάρης τον χειμώνα και οι ήπιοι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διώχνουν την υγρασία και κατεβάζουν τη θερμοκρασία, συμβάλλοντας στην μείωση των μυκητολογικών ασθενειών. Το έδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε γρανίτη κι ασβεστόλιθο, με καλή αποστράγγιση.

mikro-ktima-titoy5.jpg

Παράγοντας εκλεκτούς οίνους

Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν αξιοποιήσει οι δύο Οινοποιοί, για να παράγουν τυπικά κρασιά, που χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και κομψότητα, αλλά και κρασιά με δομή κι εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης, ανάλογα με τη μέθοδο οινοποίησης που θα ακολουθηθεί.

mikro-ktima-titoy6.jpg
mikro-ktima-titoy7.jpg

Η καλλιέργεια της αμπέλου γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών – συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου - γίνονται χειρωνακτικά.

Στόχος της ομάδας του Κτήματος, είναι η παραγωγή κρασιών εκλεκτής ποιότητας, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος της Γουμένισσας κι εκφράζουν τη μοναδικότητά του. Η καλλιέργεια του αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των παραγωγών και συνδυάζοντας την παράδοση της περιοχής, με την τεχνολογία.

mikro-ktima-titoy8.jpg
mikro-ktima-titoy9.jpg

Οι δύο ετικέτες του Μικρού Κτήματος Τίτου

Δύο είναι τα κρασιά, που παράγονται αυτή τη στιγμή στο Μικρό Κτήμα Τίτου.

To «Μικρό Κτήμα Τίτου – Goumenissa» (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), από 80% Ξινόμαυρο και 20% Νεγκόσκα, προϊόν του τρύγου των δύο ποικιλιών, που ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράγεται με κλασική ερυθρή οινοποίηση και παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί, έχει έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων - φράουλας, βύσσινου και φραμπουάζ -που δένουν αρμονικά με το φυτικό χαρακτήρα του δεντρολίβανου και με τις διακριτικές νότες γιασεμιού και μπαχαριού. Στο στόμα είναι κομψό, με τραγανή οξύτητα και μια καλής διάρκειας επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί που μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα, τόσο φρέσκο, όσο και στα πρώτα επτά χρόνια της ηλικίας του.

mikro-ktima-titoy10.jpg

Το «Μικρό Κτήμα Τίτου – Negoska», από σταφύλια 100% της ομώνυμης ποικιλίας, της οποίας ο τρύγος ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου, ζυμώνεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές, στους 18 °C. Έχει λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα και ζωηρή και κομψή μύτη, με κυρίαρχες νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας νεραντζιού και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ρόδι και cranberry που δένουν αρμονικά με τις ανθικές νύξεις του γιασεμιού. Στο στόμα, η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με τον φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση, με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών, λευκών ανθών και κόκκινων φρούτων.

mikro-ktima-titoy11.jpg

Επισκέψεις στον αμπελώνα και το Οινοποιείο

Το Μικρό Κτήμα Τίτου, κρυμμένο μέσα σε ένα ολόφυτο δάσος δίπλα στο ποτάμι, αποτελεί την τέλεια αφορμή για να γνωρίσει κανείς τα κρασιά της Γουμένισσας μέσα σε απόλυτη φυσική ηρεμία. Τα χρώματα της κάθε εποχής αντανακλώνται σε κάθε γωνιά του, ενώ τα άφθονα νερά που ρέουν σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων, αποτελούν πηγή ζωής και χαλάρωσης.

mikro-ktima-titoy12.jpg
mikro-ktima-titoy13.jpg

Αποτελείται από έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο οινοποίησης, το παραδοσιακό κελάρι ωρίμασης, μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παλαίωσης, καθώς και χώρους γευσιγνωσίας και υποδοχής επισκεπτών.

mikro-ktima-titoy14.jpg
mikro-ktima-titoy15.jpg
mikro-ktima-titoy16.jpg

Εμπιστευθείτε τους ανθρώπους του, για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του, που μπορούν να συνδυαστούν με περιπάτους και πικνίκ στην περιοχή «Δύο Ποτάμια», καθώς και με ανάβαση στο βουνό Πάικο.

mikro-ktima-titoy17.jpg

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το «Μικρό Κτήμα Τίτου» («Κτήμα Βιβλία Χώρα») είναι ενεργό μέλος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες», τα «Βοροινά», κ.ά.

Αναδεικνύοντας την πλούσια αμπελουργική παράδοση

Το «Μικρό Κτήμα Τίτου» αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην πλούσια αμπελουργική παράδοση της Γουμένισσας – η τελευταία ξεκινά κατά τα Βυζαντινά χρόνια, ενώ η περιοχή θεσμοθετήθηκε ως ζώνη ΠΟΠ το 1979 και είναι μια από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες στην Ελλάδα - και στις σύγχρονες καλλιεργητικές και οινολογικές μεθόδους. Είναι ένα φιλόξενο οινοποιείο, μέσα στο δάσος, που εναρμονίζεται ιδανικά με το φυσικό περιβάλλον. Όραμα των δύο συνεχιστών του είναι να δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής.

Τα προϊόντα του Κτήματος, θα τα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες και στα καταστήματα «HORECA».

Tip 1: Ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κτήματος γίνονται από Δευτέρα ως Παρασκευή 09.00 - 15.00, Σάββατο και Κυριακή, κατόπιν συνεννόησης.

Tip 2: Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

mikro-ktima-titoy18.jpg


Διεύθυνση: Δύο ποτάμια, Γουμένισσα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2343 043074

Website

Facebook

Instagram


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία