SUCCESS STORIES

ΜΕΒΓΑΛ: Επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ έως το 2025

Οικογενειακή παράδοση στη γαλακτοκομία, με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα

 24/01/2024 11:45

ΜΕΒΓΑΛ: Επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ έως το 2025

Της Μπέττυς Κυριακίδου


«Μέσα στις φλέβες μου κυλά γάλα»! Η φράση αυτή του ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνου Χατζάκου, αποτέλεσε «σημαία» της εταιρείας μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας την αγάπη της οικογένειας για την ενασχόληση με τη γαλακτοκομία, που «κρατά» από το 1940.

Σήμερα η ΜΕΒΓΑΛ –με την τρίτη γενιά της οικογένειας στο «τιμόνι» της- αποτελεί ισχυρό παίκτη στην ελληνική αγορά, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού πλέον διαθέτει παρουσία σε 35 χώρες, με το 40% του τζίρου της να προέρχεται από τη διεθνή αγορά.

Μάλιστα, οι επενδύσεις που υλοποιεί αυτή την περίοδο και έως το 2025 ανέρχονται σε 37 εκατ. ευρώ και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την εταιρεία ένα από τα πλέον σύγχρονα τυροκομεία των Βαλκανίων, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων της, να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή της, αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμικότητά της.

mevgal2.jpg

Ειδικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση αναβάθμισης της μονάδας παραγωγής λευκών τυριών ύψους 20 εκατ. ευρώ.

«Η επένδυση αυτή δείχνει την πίστη μας στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα. Μάλιστα, ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ ήταν ο πρώτος που καινοτόμησε κυκλοφορώντας στην ελληνική αγορά την επώνυμη συσκευασμένη φέτα, που μέχρι τότε πουλιόταν μόνο σε δοχείο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal3.jpg

Ταυτόχρονα, εγκαθίσταται και νέος εξοπλισμός για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τις καταγραφές των αυτοματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής στα τμήματα παραλαβής, επεξεργασίας και εμφιάλωσης γάλακτος, κόστους 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τη διετία 2024-25 το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες συσκευαστικές μηχανές για το γάλα και τα λευκά τυριά, επέκταση των ψυγείων, αλλά και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ μελετάται παράλληλα και η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα βιομηχανικά απόβλητα.

mevgal4.jpg

Από το γαλακτοοινομαγειρείο του 1940 στη ΜΕΒΓΑΛ του σήμερα

Η έμπνευση για τη δημιουργία της ΜΕΒΓΑΛ προήλθε από τη Δόμνα Χατζάκου, μητέρα του ιδρυτή της. Η Δόμνα Χατζάκου παρασκεύαζε ρυζόγαλο και πρόβειο γιαούρτι και τα πουλούσε στο γαλακτοοινομαγειρείο που διατηρούσε στην οδό Παπαζώλη στη Θεσσαλονίκη το 1940.

mevgal5.jpg

Προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων με βαθιές ρίζες στη γαλακτοκομία, ο Κωνσταντίνος Χατζάκος από επτά ετών βοηθούσε τον παππού του να συλλέξει γάλα από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Έτσι, η ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ το 1950 ήρθε σαν φυσική κατάληξη και συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης. Αρχικά επρόκειτο για μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, τα οποία ήταν ονομαστά για τη γεύση και την ποιότητά τους. Αυτή η επιτυχία του τότε άνοιξε το δρόμο για να φτάσουμε στη ΜΕΒΓΑΛ του σήμερα.

mevgal6.jpg

«Η αγάπη και η βαθιά γνώση του αντικειμένου, που προήλθαν από την ίδια την οικογένεια του Κωνσταντίνου Χατζάκου, αποτέλεσαν τη βάση για το οικοδόμημα της ΜΕΒΓΑΛ. Έκτοτε χρειάστηκε πολλή δουλειά, επιμονή, διορατικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις ρίσκο και σωστές συνεργασίες εντός και εκτός εταιρείας», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal7.jpg

Τα ορόσημα στην πολυετή πορεία της

1953: Παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών

1967: Μεταφορά παραγωγής σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

1971: Εμφιάλωση φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος σε πλαστική φιάλη

1974: Παραγωγή παραδοσιακής γιαούρτης

1978: Παραγωγή ευρωπαϊκού τύπου γιαουρτιού σε ασηπτική συσκευασία

1984: Εμφιάλωση φρέσκου γάλακτος σε χάρτινη συσκευασία

1985: Ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας και πανελλαδικής διανομής

1989: Η πρώτη εταιρεία που παράγει συσκευασμένη φέτα

1996: Λειτουργία πρότυπης μονάδας προβατοτροφίας σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ

1998: Η πρώτη εταιρεία γαλακτοκομικών στην Ελλάδα με πιστοποίηση ποιότητας ΙSO για παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιού και τυροκομικών

2004: Μετεγκατάσταση υποκαταστήματος Νότιας Ελλάδας σε ιδιόκτητο κτήριο

2010: Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης

2016: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ. Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης (ΔΕΛΤΑ 43,2%, οικ. Μαίρης Χατζάκου 43,2% & Νίκης Χατζάκου-Συμεωνίδου 13,6%)

2017: Σύναψη ομολογιακού δανείου

2018: Κατασκευή και λειτουργία νέας ultra clean γραμμής παραγωγής γιαούρτης και νέος χώρος συσκευασίας με προδιαγραφές clean area ISO 8

2020: Επένδυση εγκατάστασης φυσικού αερίου για καθαρές μορφές ενέργειας

2021: Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης: Οικογένεια Χατζάκου 64,8%, Σπύρος Θεοδωρόπουλος 21,6%, Οικογένεια Νίκης και Δημήτρη Συμεωνίδη 13,6%

2023: Ολοκλήρωση επένδυσης για εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδας παραγωγής τυροκομικών.

«Η ΜΕΒΓΑΛ “σύστησε” για πρώτη φορά τα προϊόντα της εκτός συνόρων το 1985. Η αρχή έγινε με την Ιταλία και σήμερα διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Ποσοστό 65% της φέτας και 60% των γιαουρτιών που παράγουμε κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στα πλάνα μας είναι η επέκταση και σε νέες αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal8.jpg

Νέα προϊόντα στο στόχαστρο

Παρά το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ είναι γνωστή για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων κατά κύριο λόγο, η καινοτομία αποτελεί πρόκληση, αλλά και παράγοντα ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, για την νέα χρονιά σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τις κατηγορίες των γλυκισμάτων και της σειράς γιαουρτιών harmony.

Ακολουθώντας συνεχώς μια ανοδική πορεία, το 2023 προβλέπεται να κλείσει με ανάπτυξη άνω του 20% σε τζίρο και διψήφια ανάπτυξη σε όγκο.

«Μετά από δύο πολύ δύσκολες χρονιές με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των α’ και β’ υλών και μειωμένη προσφορά γάλακτος, το 2023 είναι μια ήπια χρονιά και μας δίνει την ευκαιρία να ισορροπήσουμε την κερδοφορία μας, στο πλαίσιο που ορίζει η υγιής και συνειδητή επιχειρηματικότητα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal9.jpg











Της Μπέττυς Κυριακίδου


«Μέσα στις φλέβες μου κυλά γάλα»! Η φράση αυτή του ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνου Χατζάκου, αποτέλεσε «σημαία» της εταιρείας μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας την αγάπη της οικογένειας για την ενασχόληση με τη γαλακτοκομία, που «κρατά» από το 1940.

Σήμερα η ΜΕΒΓΑΛ –με την τρίτη γενιά της οικογένειας στο «τιμόνι» της- αποτελεί ισχυρό παίκτη στην ελληνική αγορά, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού πλέον διαθέτει παρουσία σε 35 χώρες, με το 40% του τζίρου της να προέρχεται από τη διεθνή αγορά.

Μάλιστα, οι επενδύσεις που υλοποιεί αυτή την περίοδο και έως το 2025 ανέρχονται σε 37 εκατ. ευρώ και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την εταιρεία ένα από τα πλέον σύγχρονα τυροκομεία των Βαλκανίων, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων της, να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή της, αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμικότητά της.

mevgal2.jpg

Ειδικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση αναβάθμισης της μονάδας παραγωγής λευκών τυριών ύψους 20 εκατ. ευρώ.

«Η επένδυση αυτή δείχνει την πίστη μας στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα. Μάλιστα, ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ ήταν ο πρώτος που καινοτόμησε κυκλοφορώντας στην ελληνική αγορά την επώνυμη συσκευασμένη φέτα, που μέχρι τότε πουλιόταν μόνο σε δοχείο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal3.jpg

Ταυτόχρονα, εγκαθίσταται και νέος εξοπλισμός για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τις καταγραφές των αυτοματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής στα τμήματα παραλαβής, επεξεργασίας και εμφιάλωσης γάλακτος, κόστους 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τη διετία 2024-25 το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες συσκευαστικές μηχανές για το γάλα και τα λευκά τυριά, επέκταση των ψυγείων, αλλά και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ μελετάται παράλληλα και η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από τα βιομηχανικά απόβλητα.

mevgal4.jpg

Από το γαλακτοοινομαγειρείο του 1940 στη ΜΕΒΓΑΛ του σήμερα

Η έμπνευση για τη δημιουργία της ΜΕΒΓΑΛ προήλθε από τη Δόμνα Χατζάκου, μητέρα του ιδρυτή της. Η Δόμνα Χατζάκου παρασκεύαζε ρυζόγαλο και πρόβειο γιαούρτι και τα πουλούσε στο γαλακτοοινομαγειρείο που διατηρούσε στην οδό Παπαζώλη στη Θεσσαλονίκη το 1940.

mevgal5.jpg

Προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων με βαθιές ρίζες στη γαλακτοκομία, ο Κωνσταντίνος Χατζάκος από επτά ετών βοηθούσε τον παππού του να συλλέξει γάλα από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Έτσι, η ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ το 1950 ήρθε σαν φυσική κατάληξη και συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης. Αρχικά επρόκειτο για μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, τα οποία ήταν ονομαστά για τη γεύση και την ποιότητά τους. Αυτή η επιτυχία του τότε άνοιξε το δρόμο για να φτάσουμε στη ΜΕΒΓΑΛ του σήμερα.

mevgal6.jpg

«Η αγάπη και η βαθιά γνώση του αντικειμένου, που προήλθαν από την ίδια την οικογένεια του Κωνσταντίνου Χατζάκου, αποτέλεσαν τη βάση για το οικοδόμημα της ΜΕΒΓΑΛ. Έκτοτε χρειάστηκε πολλή δουλειά, επιμονή, διορατικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις ρίσκο και σωστές συνεργασίες εντός και εκτός εταιρείας», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal7.jpg

Τα ορόσημα στην πολυετή πορεία της

1953: Παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών

1967: Μεταφορά παραγωγής σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

1971: Εμφιάλωση φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος σε πλαστική φιάλη

1974: Παραγωγή παραδοσιακής γιαούρτης

1978: Παραγωγή ευρωπαϊκού τύπου γιαουρτιού σε ασηπτική συσκευασία

1984: Εμφιάλωση φρέσκου γάλακτος σε χάρτινη συσκευασία

1985: Ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας και πανελλαδικής διανομής

1989: Η πρώτη εταιρεία που παράγει συσκευασμένη φέτα

1996: Λειτουργία πρότυπης μονάδας προβατοτροφίας σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ

1998: Η πρώτη εταιρεία γαλακτοκομικών στην Ελλάδα με πιστοποίηση ποιότητας ΙSO για παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιού και τυροκομικών

2004: Μετεγκατάσταση υποκαταστήματος Νότιας Ελλάδας σε ιδιόκτητο κτήριο

2010: Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης

2016: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ. Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης (ΔΕΛΤΑ 43,2%, οικ. Μαίρης Χατζάκου 43,2% & Νίκης Χατζάκου-Συμεωνίδου 13,6%)

2017: Σύναψη ομολογιακού δανείου

2018: Κατασκευή και λειτουργία νέας ultra clean γραμμής παραγωγής γιαούρτης και νέος χώρος συσκευασίας με προδιαγραφές clean area ISO 8

2020: Επένδυση εγκατάστασης φυσικού αερίου για καθαρές μορφές ενέργειας

2021: Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης: Οικογένεια Χατζάκου 64,8%, Σπύρος Θεοδωρόπουλος 21,6%, Οικογένεια Νίκης και Δημήτρη Συμεωνίδη 13,6%

2023: Ολοκλήρωση επένδυσης για εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδας παραγωγής τυροκομικών.

«Η ΜΕΒΓΑΛ “σύστησε” για πρώτη φορά τα προϊόντα της εκτός συνόρων το 1985. Η αρχή έγινε με την Ιταλία και σήμερα διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Ποσοστό 65% της φέτας και 60% των γιαουρτιών που παράγουμε κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στα πλάνα μας είναι η επέκταση και σε νέες αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal8.jpg

Νέα προϊόντα στο στόχαστρο

Παρά το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ είναι γνωστή για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων κατά κύριο λόγο, η καινοτομία αποτελεί πρόκληση, αλλά και παράγοντα ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, για την νέα χρονιά σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τις κατηγορίες των γλυκισμάτων και της σειράς γιαουρτιών harmony.

Ακολουθώντας συνεχώς μια ανοδική πορεία, το 2023 προβλέπεται να κλείσει με ανάπτυξη άνω του 20% σε τζίρο και διψήφια ανάπτυξη σε όγκο.

«Μετά από δύο πολύ δύσκολες χρονιές με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των α’ και β’ υλών και μειωμένη προσφορά γάλακτος, το 2023 είναι μια ήπια χρονιά και μας δίνει την ευκαιρία να ισορροπήσουμε την κερδοφορία μας, στο πλαίσιο που ορίζει η υγιής και συνειδητή επιχειρηματικότητα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος Χατζάκος.

mevgal9.jpg











ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία