ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει στο κοινό ο σταθμός Παπάφη

Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών κάθε ενάμιση λεπτό!

 21/11/2022 07:00

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει στο κοινό ο σταθμός Παπάφη

Ανοίγει για το κοινό, το επόμενο Σαββατοκύριακο,στο πλαίσιο του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022, ο Σταθμός Παπάφη του μετρό, ο ένας από τους δύο χώρους με τους οποίους η Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει στον αναγνωρισμένο αυτόν θεσμό που διοργανώνεται για 11η φορά.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, δύο είναι οι βασικοί στόχοι της συμπερίληψης εγκαταστάσεων του μετρό στην φετινή διοργάνωση:

 1. Να προβληθεί το έργο των αρχιτεκτόνων της Αττικό Μετρό, οι οποίοι εκτός από την δύσκολη άσκηση του σχεδιασμού φιλικών και λειτουργικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων που αποτελούν μέρη ενός εξαιρετικά περίπλοκου δικτύου, έχουν εκπαιδευτεί να συνεργάζονται με πλειάδα ειδικοτήτων μηχανικών και επιστημόνων,που ως σύνολοέχουν αποκτήσει μία τεράστια τεχνογνωσία και έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να δίνουν άμεσες και ευέλικτες λύσεις στα απρόβλεπτα προβλήματα που εκ των πραγμάτων εμφανίζει ένα υπόγειο έργο.
 2. Να εξοικειώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης του μετρό με την αρχιτεκτονική των σταθμών και την λειτουργικότητα του νέου αυτού μέσου που στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα μπει στην καθημερινότητά τους.

Οπως τονίζεται, «στο σημείωμα αυτό παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του ΣταθμούΠαπάφη, οι οποίες ενδιαφέρουν τους επισκέπτες της συγκεκριμένης διοργάνωσης». Ανάλογα στοιχεία θα δοθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και για το αμαξοστάσιο, όπου και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό, που επίσης θα καταστεί επισκέψιμο στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

-WChHe.png

Σταθμός Παπάφη

Ο Σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος στην σειρά σταθμός της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Κατασκευάστηκε επί του οικοπέδου ιδιοκτησίας Παπαφείου Ιδρύματος όπου εδρεύει και το σπουδαίο ιστορικό ίδρυμα της πόλης, στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη.

Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών κάθε ενάμιση λεπτό.

Προσβάσεις

Ο σταθμός διαθέτει δύο κύριες προσβάσεις χωροθετημένες εκατέρωθεν της Λεωφόρου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη. Η δυτική πρόσβαση στην συμβολή της Λεωφόρου Καραμανλή και Παπάφη, περιλαμβάνει μία σταθερή κλίμακα πλάτους 2,10μέτρων και ένα ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων (μία σκάλα ανόδου – μία σκάλα καθόδου).

Η ανατολική πρόσβαση στοπεζοδρόμιο της Λεωφόρου Καραμανλή (προς το Παπάφειο Ίδρυμα) περιλαμβάνει επίσης ένα ίδιας λειτουργίας ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων.

Κοντά στη ανατολική πρόσβαση βρίσκεται και ο ανελκυστήρας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του σταθμού και συνδέει το επίπεδο οδού (0) με το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων (-1). Τέλος υπάρχουν δύο έξοδοι κινδύνου που συνδέουν το επίπεδο της αποβάθρας (-3) μέσω του επιπέδου ηλεκτρομηχανολογικών χώρων (-2)και του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων (-1) με το επίπεδο οδού. Οι απολήξεις των εξόδων κινδύνου βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ιδρύματος.

Οι προσβάσεις στον σταθμό θα καλυφθούν με γυάλινα στέγαστρα αποτελούμενα από μεταλλικό σκελετό, profil αλουμινίου και υαλοπίνακες πάχους 22χιλιοστών, τα οποία για λόγους προστασίας τους από φθορές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Επίσης στο επίπεδο της οδού τοποθετήθηκε φωταγωγός που καλύπτεται με γυάλινη κατασκευή αντίστοιχη με αυτή των στεγάστρων και επιτρέπει το φως της ημέρας να εισέρχεται στο χώρο κυκλοφορίας των επιβατών στο πρώτο υπόγειο επίπεδο.

Όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ο Σταθμός Παπάφη έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ώστε να είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Παρακειμένως των δυο προσβάσεων του σταθμού θα τοποθετηθεί ανοξείδωτος στύλος ύψους περίπου 3,00μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτοφωτιζόμενα στοιχεία με τον χάρτη της γραμμής, το όνομα του σταθμού, καθώς και το μελλοντικό σήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι θέσεις των εισόδων στους χάρτες της Google βρίσκονται στα επόμενα links:

Ανατολικά:

https://goo.gl/maps/7MsTr4auJVAW2xGp8

Δυτικά:

https://goo.gl/maps/sENqXugyhudSa7DE8

Γενική Περιγραφή του σταθμού

Ο σταθμός ακολουθεί τα τυπικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά όλων των σταθμών της Θεσσαλονίκης, τα οποία βεβαίως έχουν προσαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες της θέσης:

Δημιουργήθηκε και σ’ αυτήν την περίπτωση ένας κεντρικός πυρήνας κίνησης του κοινού, που περιλαμβάνει το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, το επίπεδο ηλεκτρομηχανολογικών χώρων, το επίπεδο της αποβάθρας, τα κλιμακοστάσια κυλιομένων κλιμάκων και το κλιμακοστάσιο σταθερής κλίμακας με τον ανελκυστήρα.

Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης διαθέτουν από δύο μέχρι και τέσσερα υπόγεια επίπεδα αναλόγως με το βάθος κατασκευής της σήραγγας. Οι σταθμοί που προσεγγίζουν την πυρίκαυστο είναι οι βαθύτεροι καθώς μία από τις σημαντικότερες προδιαγραφές του έργου ήταν ο αρχαιολογικός ορίζοντας να παραμείνει ανέπαφος από την διέλευση των δύο TBM (μετροποντίκων–TBM = tunnelboringmachine).

Ο Σταθμός Παπάφη είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και όπως και όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (PlatformScreenDoors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού. Πρακτικά, η σημαντικότερη συμβολή των PSD είναι ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας να βρεθεί οποιοσδήποτε χρήστης στις ράγες του μετρό ή να αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες.

Το κύριο σώμα του σταθμού κατασκευάστηκε με διαφραγματικούς τοίχους πάχους 1,00μέτρου (τυπική μέθοδος κατασκευής των 13 σταθμών) ενώ το τμήμα του σταθμού στο πρώτο υπόγειο (-1) που αναπτύσσεται εκτός του κύριου σώματος του και περιλαμβάνει τις προσβάσεις, κατασκευάστηκε με πασσάλους και τοιχία.

Παράλληλα προς τους διαφραγματικούς τοίχους υπάρχει δευτερεύων εσωτερικός τοίχος πάχους 0,20μ. από οπτοπλινθοδομή, σε όλα τα επίπεδα. Το αεριζόμενο διάκενο μεταξύ διαφραγματικού και δευτερεύοντος τοίχου είναι 0,50μ.

Εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου του σταθμού τοποθετήθηκαν τα φρέατα εξαερισμού της σήραγγας. Τα φρέατα αυτά συνδέονται με τις σήραγγες των συρμών και ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες απαγωγής του αέρα από τις σήραγγες στην περίπτωση πυρκαγιάς.

Από το επίπεδο οδού στην αποβάθρα

Οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας από το επίπεδο οδού, καταλήγουν στο επίπεδο -1, δηλαδή αυτό του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή που μοιάζει αυτονόητη, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς. Στους δύο κεντρικούς σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων τοποθετήθηκε στο δεύτερο υπόγειο αφού στο επίπεδο -1, στον μεν πρώτο έχει εγκιβωτιστεί ο προϋφιστάμενος παντορροϊκός αγωγός της Θεσσαλονίκης και έχουν εγκατασταθεί διάφοροι ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι, στον δε δεύτερο θα αρχίσει από τον προσεχή Απρίλιο η επαναφορά των προσωρινώς αποσπασθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πρώτο υπόγειο επίπεδο (-1)

Στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν δύο (2) χώροι υγιεινής (ένας για κάθε φύλο) ικανού μεγέθους για την αναμενόμενη εξυπηρέτηση, το γραφείο του εκδότη εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και κάποιοι μηχανολογικοί χώροι ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά θα τοποθετηθούν και έξι (6) αυτόματες εκδοτικές μηχανές και έξι (6) πύλες εισόδου – εξόδου όπου και θα επικυρώνονταιτα εισιτήρια, ένα απολύτως σύγχρονο σύστημα ticketingπου θα υιοθετεί τις πιο σύγχρονες και πλέον εξαιρετικά διαδεδομένες μεθόδους συναλλαγής με ψηφιακά μέσα και ανέπαφα.

Από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και αμέσως μετά την μελλοντικά ελεγχόμενη διέλευση από τις πύλες εισόδου – εξόδου, ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων γίνεται με δύο ζεύγη κυλιόμενων κλιμάκων (ένα ζεύγος ανόδου και ένα ζεύγος καθόδου), έναν ανελκυστήρα και μία σταθερή κλίμακα καθαρού πλάτους 1,80 μέτρων γύρω από τον ανελκυστήρα. Ακόμα από το επίπεδο -1 υπάρχει πρόσβαση στα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου, που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.

Δεύτερο υπόγειο επίπεδο (-2)

Το δεύτερο υπόγειο επίπεδο του σταθμού (-2) δηλαδή το επίπεδο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων θα παραμείνει αδικημένο εν σχέσει με την σημασία του· απροσπέλαστο και άγνωστο για το ευρύ κοινό και τους χρήστες του δικτύου καθώς η πρόσβαση στους χώρους που περιλαμβάνει θα επιτρέπεται μόνο στο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό της εταιρίας λειτουργίας του μετρό. Είναι ο χώρος στον οποίον υπάρχουν οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις και τα συστήματα που φιλοξενούνται στον σταθμό, απολύτως απαραίτητα για την αδιατάρακτη και ασφαλή λειτουργία του μετρό.

Διαπερνάται όμως από τα κλιμακοστάσια και τον ανελκυστήρα που οδηγούν από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων στο επίπεδη αποβάθρας και η πρόσβαση γίνεται από τα πλατύσκαλα των κλιμακοστασίων. Ακόμη, από το επίπεδο ηλεκτρομηχανολογικών χώρων υπάρχει και πάλι πρόσβαση στα κλιμακοστάσια κινδύνου στα δύο άκρα του σταθμού.

Τρίτο υπόγειο επίπεδο (-3)

Το επίπεδο αποβάθρας χωρίζεται σε τρεις χώρους. Δύο χώρους τροχιών και τον χώρο των επιβατών που είναι τοποθετημένος μεταξύ των δύο άλλων καθώς στο δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν κατασκευαστεί δύο σήραγγες. Ο χώρος των επιβατών διαχωρίζεται από τους χώρους τροχιών με πετάσματα - θύρες αποβάθρων (PSD) κατασκευασμένες από κατάλληλους υαλοπίνακες και στηρίξεις από ανοξείδωτο χάλυβα. Πάνω από τις PSD υπάρχει μέτωπο ανοξείδωτων περσίδων σε όλο το μήκος της αποβάθρας. Πίσω από τις περσίδες έχουν τοποθετηθεί τα στόρια αερισμού.

Σε κάθε μετωπικό τοίχο του σταθμού υπάρχουν δύο μεταλλικές πυράντοχες θύρες από όπου, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες εξέρχονται από τον σταθμό είτε προς την σήραγγα, είτε προς τα κλιμακοστάσια εξόδου κινδύνου.

Υλικά του έργου

 • Όλα τα δάπεδα, στους χώρους κοινού επενδύθηκαν με πλάκες γκρι γυαλισμένου γρανίτη. Οι οδεύσεις ΑμΕΑ, είναι πλάκες κόκκινου γρανίτη με εγκοπές ενώ στις επισημάνσεις κινδύνου θα τοποθετηθούν κίτρινες πλάκες τεχνητού γρανίτη με φολίδες, μία πρόσφατη κανονιστική πρόβλεψη που επέβαλε την αντικατάσταση των τυπικών πλακών που είχαν ήδη τοποθετηθεί σύμφωνα με τις γενικές προδιαγραφές της Αττικό Μετρό.
 • Οι τοίχοι επενδύθηκαν με αναρτημένες πλάκες γυαλισμένου ή κατεργασμένου γκρι γρανίτη τυπικών διαστάσεων. Πάνω από αυτέςυπάρχουν αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικώνδιαστάσεων.
 • Ο κεντρικός πυρήνας του σταθμού επενδύθηκε με αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικώνδιαστάσεων, διαφορετικού χρώματος ανά σταθμό.
 • Όλα τα στηθαία γύρω από τον κεντρικό πυρήνα, είναι γυάλινα με ανοξείδωτα στηρίγματα καιμε ανοξείδωτο χειρολισθήρα.
 • Όλες οι κυλιόμενες κλίμακες από το ΕΕΕ έως το ΕΑ, έχουν γυάλινα στηθαία με ενσωματωμένο φωτισμό LED. Η κάτω επιφάνεια (ψάθα) των κυλιομένων κλιμάκων επενδύθηκε με μεταλλικά πάνελ.

Την προμελέτη του Σταθμού Παπάφη εκπόνησε η αρχιτέκτων Χρυσούλα Κουστένη και την οριστική μελέτη όπως και την μελέτη εφαρμογής η αρχιτέκτων Μαρία Μαγγιώρου.

Όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι επισκέπτες του OPENHOUSETHESSALONIKI 2022, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους καθώς και όλων των υπολοίπων συντελεστών του σχεδιασμού και της κατασκευής του, είναι ένας σταθμός εύληπτος, φιλικός, φωτεινός και λειτουργικός που προδιαθέτει τον μελλοντικό χρήστη του μετρό για την γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση που θα του προσφέρεται.

Οδηγίες για τους επισκέπτες

Ο Σταθμός Παπάφη θα είναι επισκέψιμος το Σαββατοκύριακο από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

Σύμφωνα με τους κανόνες των διοργανωτών, δεν γίνονται κρατήσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους ενώ συνιστάται στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, χωρίς να αποκλείεται η παράταση για όσους θα περιμένουν στην ουρά.

Επίσης, για την περιήγησή τους στις εγκαταστάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καθώς πρόκειται για χώρους με ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας αφού αφενός μέχρι την παράδοσή τους οι χώροι διατηρούν τον εργοταξιακό χαρακτηρισμό τους και αφετέρου τυχόν παρέκκλιση από τις προκαθορισμένες οδεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε περιοχή που ηλεκτροδοτείται με ρεύμα τάσης 750 Volts, οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τις προδιαγεγραμμένες διαδρομές. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες θα παρακαλούνται να απομακρυνθούν.

Οι φωτογραφίσεις και η λήψη βίντεο θα είναι ελεύθερες.

Ανοίγει για το κοινό, το επόμενο Σαββατοκύριακο,στο πλαίσιο του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022, ο Σταθμός Παπάφη του μετρό, ο ένας από τους δύο χώρους με τους οποίους η Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει στον αναγνωρισμένο αυτόν θεσμό που διοργανώνεται για 11η φορά.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, δύο είναι οι βασικοί στόχοι της συμπερίληψης εγκαταστάσεων του μετρό στην φετινή διοργάνωση:

 1. Να προβληθεί το έργο των αρχιτεκτόνων της Αττικό Μετρό, οι οποίοι εκτός από την δύσκολη άσκηση του σχεδιασμού φιλικών και λειτουργικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων που αποτελούν μέρη ενός εξαιρετικά περίπλοκου δικτύου, έχουν εκπαιδευτεί να συνεργάζονται με πλειάδα ειδικοτήτων μηχανικών και επιστημόνων,που ως σύνολοέχουν αποκτήσει μία τεράστια τεχνογνωσία και έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να δίνουν άμεσες και ευέλικτες λύσεις στα απρόβλεπτα προβλήματα που εκ των πραγμάτων εμφανίζει ένα υπόγειο έργο.
 2. Να εξοικειώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης του μετρό με την αρχιτεκτονική των σταθμών και την λειτουργικότητα του νέου αυτού μέσου που στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα μπει στην καθημερινότητά τους.

Οπως τονίζεται, «στο σημείωμα αυτό παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του ΣταθμούΠαπάφη, οι οποίες ενδιαφέρουν τους επισκέπτες της συγκεκριμένης διοργάνωσης». Ανάλογα στοιχεία θα δοθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και για το αμαξοστάσιο, όπου και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό, που επίσης θα καταστεί επισκέψιμο στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

-WChHe.png

Σταθμός Παπάφη

Ο Σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος στην σειρά σταθμός της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Κατασκευάστηκε επί του οικοπέδου ιδιοκτησίας Παπαφείου Ιδρύματος όπου εδρεύει και το σπουδαίο ιστορικό ίδρυμα της πόλης, στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη.

Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση ένας συρμός χωρητικότητας 450 επιβατών κάθε ενάμιση λεπτό.

Προσβάσεις

Ο σταθμός διαθέτει δύο κύριες προσβάσεις χωροθετημένες εκατέρωθεν της Λεωφόρου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη. Η δυτική πρόσβαση στην συμβολή της Λεωφόρου Καραμανλή και Παπάφη, περιλαμβάνει μία σταθερή κλίμακα πλάτους 2,10μέτρων και ένα ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων (μία σκάλα ανόδου – μία σκάλα καθόδου).

Η ανατολική πρόσβαση στοπεζοδρόμιο της Λεωφόρου Καραμανλή (προς το Παπάφειο Ίδρυμα) περιλαμβάνει επίσης ένα ίδιας λειτουργίας ζεύγος κυλιόμενων κλιμάκων.

Κοντά στη ανατολική πρόσβαση βρίσκεται και ο ανελκυστήρας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του σταθμού και συνδέει το επίπεδο οδού (0) με το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων (-1). Τέλος υπάρχουν δύο έξοδοι κινδύνου που συνδέουν το επίπεδο της αποβάθρας (-3) μέσω του επιπέδου ηλεκτρομηχανολογικών χώρων (-2)και του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων (-1) με το επίπεδο οδού. Οι απολήξεις των εξόδων κινδύνου βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ιδρύματος.

Οι προσβάσεις στον σταθμό θα καλυφθούν με γυάλινα στέγαστρα αποτελούμενα από μεταλλικό σκελετό, profil αλουμινίου και υαλοπίνακες πάχους 22χιλιοστών, τα οποία για λόγους προστασίας τους από φθορές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Επίσης στο επίπεδο της οδού τοποθετήθηκε φωταγωγός που καλύπτεται με γυάλινη κατασκευή αντίστοιχη με αυτή των στεγάστρων και επιτρέπει το φως της ημέρας να εισέρχεται στο χώρο κυκλοφορίας των επιβατών στο πρώτο υπόγειο επίπεδο.

Όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ο Σταθμός Παπάφη έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ώστε να είναι προσβάσιμος από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Παρακειμένως των δυο προσβάσεων του σταθμού θα τοποθετηθεί ανοξείδωτος στύλος ύψους περίπου 3,00μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτοφωτιζόμενα στοιχεία με τον χάρτη της γραμμής, το όνομα του σταθμού, καθώς και το μελλοντικό σήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι θέσεις των εισόδων στους χάρτες της Google βρίσκονται στα επόμενα links:

Ανατολικά:

https://goo.gl/maps/7MsTr4auJVAW2xGp8

Δυτικά:

https://goo.gl/maps/sENqXugyhudSa7DE8

Γενική Περιγραφή του σταθμού

Ο σταθμός ακολουθεί τα τυπικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά όλων των σταθμών της Θεσσαλονίκης, τα οποία βεβαίως έχουν προσαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες της θέσης:

Δημιουργήθηκε και σ’ αυτήν την περίπτωση ένας κεντρικός πυρήνας κίνησης του κοινού, που περιλαμβάνει το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, το επίπεδο ηλεκτρομηχανολογικών χώρων, το επίπεδο της αποβάθρας, τα κλιμακοστάσια κυλιομένων κλιμάκων και το κλιμακοστάσιο σταθερής κλίμακας με τον ανελκυστήρα.

Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης διαθέτουν από δύο μέχρι και τέσσερα υπόγεια επίπεδα αναλόγως με το βάθος κατασκευής της σήραγγας. Οι σταθμοί που προσεγγίζουν την πυρίκαυστο είναι οι βαθύτεροι καθώς μία από τις σημαντικότερες προδιαγραφές του έργου ήταν ο αρχαιολογικός ορίζοντας να παραμείνει ανέπαφος από την διέλευση των δύο TBM (μετροποντίκων–TBM = tunnelboringmachine).

Ο Σταθμός Παπάφη είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και όπως και όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (PlatformScreenDoors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού. Πρακτικά, η σημαντικότερη συμβολή των PSD είναι ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας να βρεθεί οποιοσδήποτε χρήστης στις ράγες του μετρό ή να αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες.

Το κύριο σώμα του σταθμού κατασκευάστηκε με διαφραγματικούς τοίχους πάχους 1,00μέτρου (τυπική μέθοδος κατασκευής των 13 σταθμών) ενώ το τμήμα του σταθμού στο πρώτο υπόγειο (-1) που αναπτύσσεται εκτός του κύριου σώματος του και περιλαμβάνει τις προσβάσεις, κατασκευάστηκε με πασσάλους και τοιχία.

Παράλληλα προς τους διαφραγματικούς τοίχους υπάρχει δευτερεύων εσωτερικός τοίχος πάχους 0,20μ. από οπτοπλινθοδομή, σε όλα τα επίπεδα. Το αεριζόμενο διάκενο μεταξύ διαφραγματικού και δευτερεύοντος τοίχου είναι 0,50μ.

Εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου του σταθμού τοποθετήθηκαν τα φρέατα εξαερισμού της σήραγγας. Τα φρέατα αυτά συνδέονται με τις σήραγγες των συρμών και ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες απαγωγής του αέρα από τις σήραγγες στην περίπτωση πυρκαγιάς.

Από το επίπεδο οδού στην αποβάθρα

Οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας από το επίπεδο οδού, καταλήγουν στο επίπεδο -1, δηλαδή αυτό του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή που μοιάζει αυτονόητη, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς. Στους δύο κεντρικούς σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων τοποθετήθηκε στο δεύτερο υπόγειο αφού στο επίπεδο -1, στον μεν πρώτο έχει εγκιβωτιστεί ο προϋφιστάμενος παντορροϊκός αγωγός της Θεσσαλονίκης και έχουν εγκατασταθεί διάφοροι ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι, στον δε δεύτερο θα αρχίσει από τον προσεχή Απρίλιο η επαναφορά των προσωρινώς αποσπασθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πρώτο υπόγειο επίπεδο (-1)

Στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν δύο (2) χώροι υγιεινής (ένας για κάθε φύλο) ικανού μεγέθους για την αναμενόμενη εξυπηρέτηση, το γραφείο του εκδότη εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και κάποιοι μηχανολογικοί χώροι ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά θα τοποθετηθούν και έξι (6) αυτόματες εκδοτικές μηχανές και έξι (6) πύλες εισόδου – εξόδου όπου και θα επικυρώνονταιτα εισιτήρια, ένα απολύτως σύγχρονο σύστημα ticketingπου θα υιοθετεί τις πιο σύγχρονες και πλέον εξαιρετικά διαδεδομένες μεθόδους συναλλαγής με ψηφιακά μέσα και ανέπαφα.

Από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και αμέσως μετά την μελλοντικά ελεγχόμενη διέλευση από τις πύλες εισόδου – εξόδου, ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων γίνεται με δύο ζεύγη κυλιόμενων κλιμάκων (ένα ζεύγος ανόδου και ένα ζεύγος καθόδου), έναν ανελκυστήρα και μία σταθερή κλίμακα καθαρού πλάτους 1,80 μέτρων γύρω από τον ανελκυστήρα. Ακόμα από το επίπεδο -1 υπάρχει πρόσβαση στα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου, που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.

Δεύτερο υπόγειο επίπεδο (-2)

Το δεύτερο υπόγειο επίπεδο του σταθμού (-2) δηλαδή το επίπεδο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων θα παραμείνει αδικημένο εν σχέσει με την σημασία του· απροσπέλαστο και άγνωστο για το ευρύ κοινό και τους χρήστες του δικτύου καθώς η πρόσβαση στους χώρους που περιλαμβάνει θα επιτρέπεται μόνο στο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό της εταιρίας λειτουργίας του μετρό. Είναι ο χώρος στον οποίον υπάρχουν οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις και τα συστήματα που φιλοξενούνται στον σταθμό, απολύτως απαραίτητα για την αδιατάρακτη και ασφαλή λειτουργία του μετρό.

Διαπερνάται όμως από τα κλιμακοστάσια και τον ανελκυστήρα που οδηγούν από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων στο επίπεδη αποβάθρας και η πρόσβαση γίνεται από τα πλατύσκαλα των κλιμακοστασίων. Ακόμη, από το επίπεδο ηλεκτρομηχανολογικών χώρων υπάρχει και πάλι πρόσβαση στα κλιμακοστάσια κινδύνου στα δύο άκρα του σταθμού.

Τρίτο υπόγειο επίπεδο (-3)

Το επίπεδο αποβάθρας χωρίζεται σε τρεις χώρους. Δύο χώρους τροχιών και τον χώρο των επιβατών που είναι τοποθετημένος μεταξύ των δύο άλλων καθώς στο δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν κατασκευαστεί δύο σήραγγες. Ο χώρος των επιβατών διαχωρίζεται από τους χώρους τροχιών με πετάσματα - θύρες αποβάθρων (PSD) κατασκευασμένες από κατάλληλους υαλοπίνακες και στηρίξεις από ανοξείδωτο χάλυβα. Πάνω από τις PSD υπάρχει μέτωπο ανοξείδωτων περσίδων σε όλο το μήκος της αποβάθρας. Πίσω από τις περσίδες έχουν τοποθετηθεί τα στόρια αερισμού.

Σε κάθε μετωπικό τοίχο του σταθμού υπάρχουν δύο μεταλλικές πυράντοχες θύρες από όπου, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες εξέρχονται από τον σταθμό είτε προς την σήραγγα, είτε προς τα κλιμακοστάσια εξόδου κινδύνου.

Υλικά του έργου

 • Όλα τα δάπεδα, στους χώρους κοινού επενδύθηκαν με πλάκες γκρι γυαλισμένου γρανίτη. Οι οδεύσεις ΑμΕΑ, είναι πλάκες κόκκινου γρανίτη με εγκοπές ενώ στις επισημάνσεις κινδύνου θα τοποθετηθούν κίτρινες πλάκες τεχνητού γρανίτη με φολίδες, μία πρόσφατη κανονιστική πρόβλεψη που επέβαλε την αντικατάσταση των τυπικών πλακών που είχαν ήδη τοποθετηθεί σύμφωνα με τις γενικές προδιαγραφές της Αττικό Μετρό.
 • Οι τοίχοι επενδύθηκαν με αναρτημένες πλάκες γυαλισμένου ή κατεργασμένου γκρι γρανίτη τυπικών διαστάσεων. Πάνω από αυτέςυπάρχουν αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικώνδιαστάσεων.
 • Ο κεντρικός πυρήνας του σταθμού επενδύθηκε με αναρτημένα πάνελ αλουμινίου τυπικώνδιαστάσεων, διαφορετικού χρώματος ανά σταθμό.
 • Όλα τα στηθαία γύρω από τον κεντρικό πυρήνα, είναι γυάλινα με ανοξείδωτα στηρίγματα καιμε ανοξείδωτο χειρολισθήρα.
 • Όλες οι κυλιόμενες κλίμακες από το ΕΕΕ έως το ΕΑ, έχουν γυάλινα στηθαία με ενσωματωμένο φωτισμό LED. Η κάτω επιφάνεια (ψάθα) των κυλιομένων κλιμάκων επενδύθηκε με μεταλλικά πάνελ.

Την προμελέτη του Σταθμού Παπάφη εκπόνησε η αρχιτέκτων Χρυσούλα Κουστένη και την οριστική μελέτη όπως και την μελέτη εφαρμογής η αρχιτέκτων Μαρία Μαγγιώρου.

Όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι επισκέπτες του OPENHOUSETHESSALONIKI 2022, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους καθώς και όλων των υπολοίπων συντελεστών του σχεδιασμού και της κατασκευής του, είναι ένας σταθμός εύληπτος, φιλικός, φωτεινός και λειτουργικός που προδιαθέτει τον μελλοντικό χρήστη του μετρό για την γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση που θα του προσφέρεται.

Οδηγίες για τους επισκέπτες

Ο Σταθμός Παπάφη θα είναι επισκέψιμος το Σαββατοκύριακο από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

Σύμφωνα με τους κανόνες των διοργανωτών, δεν γίνονται κρατήσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους ενώ συνιστάται στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, χωρίς να αποκλείεται η παράταση για όσους θα περιμένουν στην ουρά.

Επίσης, για την περιήγησή τους στις εγκαταστάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καθώς πρόκειται για χώρους με ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας αφού αφενός μέχρι την παράδοσή τους οι χώροι διατηρούν τον εργοταξιακό χαρακτηρισμό τους και αφετέρου τυχόν παρέκκλιση από τις προκαθορισμένες οδεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε περιοχή που ηλεκτροδοτείται με ρεύμα τάσης 750 Volts, οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τις προδιαγεγραμμένες διαδρομές. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες θα παρακαλούνται να απομακρυνθούν.

Οι φωτογραφίσεις και η λήψη βίντεο θα είναι ελεύθερες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία