Κρασιά - Οινοποιεία

Μετόχι «Μυλοπόταμος» Αγίου Όρους: Το μοναστηριακό κρασί, που αξίζει να δοκιμάσετε

Οίνος παραγόμενος σε ένα Μοναστήρι σχεδόν χιλίων ετών

 07/03/2024 12:25

Μετόχι «Μυλοπόταμος» Αγίου Όρους: Το μοναστηριακό κρασί, που αξίζει να δοκιμάσετε

Ο αμπελώνας στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους, έχει μία ιστορία μεγάλη, σχεδόν όση και το ίδιο το Μετόχι, που πρωτοάνοιξε το 973 μ.Χ. και κοντεύει να κλείσει χιλιετία. Από το 1990, οπότε κι άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια αναβίωσης του αμπελώνα, χάρη στις προσπάθειες του μοναχού Γέροντα Επιφάνιου, η παραγωγή του Οινοποιείου έχει μία διαρκή και σταθερή πορεία, που έχει αναδείξει τα κρασιά του στα πιο γνωστά, ίσως, μοναστηριακά κρασιά της χώρας. Είτε ξηρά, είτε γλυκά -όπως το «Νάμα» που, εκτός από τη συνοδεία επιδόρπιου, χρησιμοποιείται και στη Θεία Κοινωνία- τα έξι συνολικά κρασιά του Κτήματος, παραμένουν αρεστά κι αγαπητά, σε πολλούς οινόφιλους. Κι ευτυχώς, μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε κάβα της περιοχής σας!

metochi-milopotamos2.jpg

Το Οινοποιείο του Μυλοποτάμου, βρίσκεται στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου. Σε μία πανέμορφη τοποθεσία, στην ανατολική ακτή του Αγίου Όρους, ανάμεσα σε βράχια, ένα ποτάμι, ένα πράσινο δάσος κι έναν ελαιώνα, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει κρασιά με μία ιδιαίτερη ενέργεια, που αντανακλά την πνευματικότητα της περιοχής.

metochi-milopotamos3.jpg
metochi-milopotamos4.jpg

Τα κρασιά του διαφέρουν από άλλα, ως ένα μοναστηριακό προϊόν, που ξεκίνησε πριν από περίπου 1.000 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να παράγεται στην ίδια φιλοσοφία, ενώ ο Μυλοπόταμος είναι ο πρώτος, που έκανε το μοναστηριακό κρασί τόσο εξωστρεφές, ακολουθώντας μεν τις τάσεις της εποχής, κρατώντας το, ωστόσο, αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια.

metochi-milopotamos5.jpg
metochi-milopotamos6.jpg

Η ιστορία του αμπελώνα, δίπλα στη θάλασσα

Ο 60 στρεμμάτων, βιολογικός αμπελώνας, πιστοποιημένος κατά το πρότυπο ISO 22000 ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων κι από τη «Βιοελλάς», ως βιολογικό προϊόν, ξεκινά από τη θάλασσα, από μηδέν υψόμετρο - βρέχεται σχεδόν από τα νερά του Αιγαίου - κι φτάνει σε υψόμετρο 70 μέτρων.

metochi-milopotamos7.jpg

Τα πρώτα αμπέλια φύτεψε ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, που αντιλήφθηκε την ομορφιά και τη γαλήνη της θέσης του Μυλοποτάμου και ξεκίνησε την παραγωγή κρασιών με παραδοσιακό τρόπο. Την ίδια παραγωγή που, στη συνέχεια, διατήρησαν με αγάπη κι αφοσίωση οι μοναχοί.

metochi-milopotamos8.jpg
metochi-milopotamos9.jpg
metochi-milopotamos10.jpg

Στη σύγχρονη εποχή, μετά τη φυλλοξήρα, που έπληξε τον αμπελώνα τη δεκαετία του ’50, ο αείμνηστος μοναχός Γέροντας Επιφάνιος, γνωστός για τη συμβολή του στην ανάδειξη της μοναστηριακής κουζίνας και των γεύσεων του Αγίου Όρους στο ευρύ κοινό, ήταν εκείνος που, στη δεκαετία του ’90 θέλησε να αναβιώσει την οινοπαραγωγική παράδοση, με τις πρώτες φυτεύσεις, αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για το οινοποιείο – οι τελευταίες ξεκίνησαν το 1993 και τα πρώτα κρασιά, κυκλοφόρησαν το 1996. Έκτοτε, οι οίνοι του Μυλοποτάμου κατάφεραν να αναδειχθούν και να διακριθούν εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ την προσπάθεια συνεχίζει, σήμερα, ο μοναχός Γέροντας Ιωακείμ, συνοδοιπόρος επί δεκαετίες, του Γέροντα Επιφάνιου.

metochi-milopotamos11.jpg
metochi-milopotamos12.jpg

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Λημνιό, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Όλα, από την καλλιέργεια των αμπελώνων και τον τρύγο, μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, λαμβάνουν χώρα στο Κάθισμα και τα προϊόντα της παραγωγής του οινοποιείου, που φτάνουν τις 80.000 φιάλες ανά έτος και που αρχικά καταναλώνονταν μόνο εντός του Αγίου Όρους, εδώ και χρόνια «ταξιδεύουν» κι εκτός αυτού.

Κάτω από τον Πύργο του Μυλοποτάμου, σε έναν χώρο σαν σκαμμένο βράχο, βρίσκεται το κελάρι, με κρασιά που χρονολογούνται από τις πρώτες εμφιαλώσεις. Στο χώρο πάνω από το οινοποιείο βρίσκεται η αίθουσα γευσιγνωσίας και τα βαρέλια, όπου τα κρασιά περνούν από τη διαδικασία της παλαίωσης. Όποιοι βρεθούν στη Μονή για επίσκεψη ή παραμονή, την κατάλληλη εποχή, μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία, από τον τρύγο και την «πασαρέλα» - τον κυλιόμενο διάδρομο όπου γίνεται η διαλογή των σταφυλιών-, έως την εμφιαλωτική γραμμή, την τοποθέτηση του φελλού και τη φόρτωση των κιβωτίων στις παλέτες.

metochi-milopotamos13.jpg
metochi-milopotamos14.jpg

Έξι μοναδικές ετικέτες

Ο Μυλοπόταμος παράγει, συνολικά, έξι ετικέτες, από τις οποίες ξεχωρίζει σίγουρα ο «Επιφανής», μονοποικιλιακός οίνος από Λημνιό – την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ποικιλία– και βαθύ κόκκινο χρώμα, που είναι και το «παιδί» του Γέροντα Επιφάνιου.

metochi-milopotamos15.jpg

Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχει αρώματα αποξηραμένων δαμάσκηνων, κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βανίλιας και μαύρης σοκολάτας κι αφήνει μία παρατεταμένη «γλυκιά» επίγευση - ιδανικό για όσους περιλαμβάνουν στο κελάρι τους, κρασιά ηλικίας άνω των δέκα ετών ή για όσους θέλουν να το συνδυάσουν με κόκκινα κρέατα, κυνήγι, πουλερικά και ξηρά τυριά.

metochi-milopotamos16.jpg

Το «Νάμα», ένα αρωματικό, γλυκό κόκκινο κρασί, που παράγεται από σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot και που χρησιμοποιείται από τους ιερούς ναούς, για τη Θεία Κοινωνία, αναδύει αρώματα από αμύγδαλο, σύκο, κόκκινα και μαύρα αποξηραμένα φρούτα και συνδυάζεται εξαιρετικά με φρούτα, ξηρούς καρπούς κι επιδόρπια. Πολλοί οινόφιλοι, το επιλέγουν κι ως βάση για ευφάνταστα κοκτέιλ.

metochi-milopotamos17.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Ροζέ» ένα ξηρό κρασί από σταφύλια των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιό, με ανοιχτόχρωμο ροζέ χρώμα και με αρώματα ροδιού, φράουλας, τριαντάφυλλου και grapefruit, συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά με ελαφριές σάλτσες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και σαλάτες.

metochi-milopotamos18.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Λευκός», αρωματικό ξηρό κρασί, που παράγεται από αυστηρά επιλεγμένα σταφύλια αμπελώνων χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, βγάζει αρώματα λουλουδιών και κίτρινων φρούτων, γλυκύτητα και μία ευχάριστη και δροσιστική επίγευση και ταιριάζει με σαλάτες, θαλασσινά, κρέατα με λευκές σάλτσες, τυριά και φρούτα.

metochi-milopotamos19.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Ερυθρός» ένα ξηρό κρασί, με λαμπερό βαθυκόκκινο χρώμα, που παράγεται από τις ποικιλίες Λημνιό, Merlot και Cabernet Sauvignon, στον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα του Μυλοποτάμου, συνδυάζει την παραδοσιακή οινοποίηση με τις σύγχρονες τεχνικές. Αναδύει πλούσια αρώματα κερασιών, βύσσινων, βατόμουρου και τριαντάφυλλων και ταιριάζει με ψητά κρέατα, κυνήγι και πουλερικά, παραδοσιακά πιάτα και ξηρά τυριά.

metochi-milopotamos20.jpg

Τέλος, ο «Μυλοπόταμος Οινόμελι», μονοποικιλιακό ημίγλυκο κρασί που παράγεται από σταφύλια Μοσχάτου, είναι ένα ασυνήθιστο και καινοτόμο κρασί με εκρηκτικά αρώματα από ροδοπέταλα και τροπικά φρούτα, ιδανικό για φρούτα και ξηρούς καρπούς, επιδόρπια, σαλάτες και κρέατα με γλυκές ή γλυκόξινες σάλτσες.

Η φιλοσοφία του μοναστηριακού κρασιού

Η φιλοσοφία του Οινοποιείου, παραμένει λιτή μεν, συντονισμένη με τις τάσεις της αγοράς, δε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ετικέτες παραμένουν έξι, πιστές στα χαρακτηριστικά του μοναστηριακού προϊόντος, χωρίς υπερβολές στην οινοποίηση.

Τις έξι ετικέτες του Κτήματος «Μυλοποτάμου» θα τις βρείτε σε μικρότερες και μεγαλύτερες κάβες όλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά, σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα σημεία πώλησης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα ή στο τηλέφωνο του Οινοποιείου.

metochi-milopotamos21.jpg


Διεύθυνση: Καβάλας 1, περιοχή One Salonica

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 522211

Website

Facebook

Instagram


Ο αμπελώνας στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους, έχει μία ιστορία μεγάλη, σχεδόν όση και το ίδιο το Μετόχι, που πρωτοάνοιξε το 973 μ.Χ. και κοντεύει να κλείσει χιλιετία. Από το 1990, οπότε κι άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια αναβίωσης του αμπελώνα, χάρη στις προσπάθειες του μοναχού Γέροντα Επιφάνιου, η παραγωγή του Οινοποιείου έχει μία διαρκή και σταθερή πορεία, που έχει αναδείξει τα κρασιά του στα πιο γνωστά, ίσως, μοναστηριακά κρασιά της χώρας. Είτε ξηρά, είτε γλυκά -όπως το «Νάμα» που, εκτός από τη συνοδεία επιδόρπιου, χρησιμοποιείται και στη Θεία Κοινωνία- τα έξι συνολικά κρασιά του Κτήματος, παραμένουν αρεστά κι αγαπητά, σε πολλούς οινόφιλους. Κι ευτυχώς, μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε κάβα της περιοχής σας!

metochi-milopotamos2.jpg

Το Οινοποιείο του Μυλοποτάμου, βρίσκεται στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου. Σε μία πανέμορφη τοποθεσία, στην ανατολική ακτή του Αγίου Όρους, ανάμεσα σε βράχια, ένα ποτάμι, ένα πράσινο δάσος κι έναν ελαιώνα, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει κρασιά με μία ιδιαίτερη ενέργεια, που αντανακλά την πνευματικότητα της περιοχής.

metochi-milopotamos3.jpg
metochi-milopotamos4.jpg

Τα κρασιά του διαφέρουν από άλλα, ως ένα μοναστηριακό προϊόν, που ξεκίνησε πριν από περίπου 1.000 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να παράγεται στην ίδια φιλοσοφία, ενώ ο Μυλοπόταμος είναι ο πρώτος, που έκανε το μοναστηριακό κρασί τόσο εξωστρεφές, ακολουθώντας μεν τις τάσεις της εποχής, κρατώντας το, ωστόσο, αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια.

metochi-milopotamos5.jpg
metochi-milopotamos6.jpg

Η ιστορία του αμπελώνα, δίπλα στη θάλασσα

Ο 60 στρεμμάτων, βιολογικός αμπελώνας, πιστοποιημένος κατά το πρότυπο ISO 22000 ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων κι από τη «Βιοελλάς», ως βιολογικό προϊόν, ξεκινά από τη θάλασσα, από μηδέν υψόμετρο - βρέχεται σχεδόν από τα νερά του Αιγαίου - κι φτάνει σε υψόμετρο 70 μέτρων.

metochi-milopotamos7.jpg

Τα πρώτα αμπέλια φύτεψε ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, που αντιλήφθηκε την ομορφιά και τη γαλήνη της θέσης του Μυλοποτάμου και ξεκίνησε την παραγωγή κρασιών με παραδοσιακό τρόπο. Την ίδια παραγωγή που, στη συνέχεια, διατήρησαν με αγάπη κι αφοσίωση οι μοναχοί.

metochi-milopotamos8.jpg
metochi-milopotamos9.jpg
metochi-milopotamos10.jpg

Στη σύγχρονη εποχή, μετά τη φυλλοξήρα, που έπληξε τον αμπελώνα τη δεκαετία του ’50, ο αείμνηστος μοναχός Γέροντας Επιφάνιος, γνωστός για τη συμβολή του στην ανάδειξη της μοναστηριακής κουζίνας και των γεύσεων του Αγίου Όρους στο ευρύ κοινό, ήταν εκείνος που, στη δεκαετία του ’90 θέλησε να αναβιώσει την οινοπαραγωγική παράδοση, με τις πρώτες φυτεύσεις, αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για το οινοποιείο – οι τελευταίες ξεκίνησαν το 1993 και τα πρώτα κρασιά, κυκλοφόρησαν το 1996. Έκτοτε, οι οίνοι του Μυλοποτάμου κατάφεραν να αναδειχθούν και να διακριθούν εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ την προσπάθεια συνεχίζει, σήμερα, ο μοναχός Γέροντας Ιωακείμ, συνοδοιπόρος επί δεκαετίες, του Γέροντα Επιφάνιου.

metochi-milopotamos11.jpg
metochi-milopotamos12.jpg

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Λημνιό, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Όλα, από την καλλιέργεια των αμπελώνων και τον τρύγο, μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, λαμβάνουν χώρα στο Κάθισμα και τα προϊόντα της παραγωγής του οινοποιείου, που φτάνουν τις 80.000 φιάλες ανά έτος και που αρχικά καταναλώνονταν μόνο εντός του Αγίου Όρους, εδώ και χρόνια «ταξιδεύουν» κι εκτός αυτού.

Κάτω από τον Πύργο του Μυλοποτάμου, σε έναν χώρο σαν σκαμμένο βράχο, βρίσκεται το κελάρι, με κρασιά που χρονολογούνται από τις πρώτες εμφιαλώσεις. Στο χώρο πάνω από το οινοποιείο βρίσκεται η αίθουσα γευσιγνωσίας και τα βαρέλια, όπου τα κρασιά περνούν από τη διαδικασία της παλαίωσης. Όποιοι βρεθούν στη Μονή για επίσκεψη ή παραμονή, την κατάλληλη εποχή, μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία, από τον τρύγο και την «πασαρέλα» - τον κυλιόμενο διάδρομο όπου γίνεται η διαλογή των σταφυλιών-, έως την εμφιαλωτική γραμμή, την τοποθέτηση του φελλού και τη φόρτωση των κιβωτίων στις παλέτες.

metochi-milopotamos13.jpg
metochi-milopotamos14.jpg

Έξι μοναδικές ετικέτες

Ο Μυλοπόταμος παράγει, συνολικά, έξι ετικέτες, από τις οποίες ξεχωρίζει σίγουρα ο «Επιφανής», μονοποικιλιακός οίνος από Λημνιό – την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ποικιλία– και βαθύ κόκκινο χρώμα, που είναι και το «παιδί» του Γέροντα Επιφάνιου.

metochi-milopotamos15.jpg

Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχει αρώματα αποξηραμένων δαμάσκηνων, κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βανίλιας και μαύρης σοκολάτας κι αφήνει μία παρατεταμένη «γλυκιά» επίγευση - ιδανικό για όσους περιλαμβάνουν στο κελάρι τους, κρασιά ηλικίας άνω των δέκα ετών ή για όσους θέλουν να το συνδυάσουν με κόκκινα κρέατα, κυνήγι, πουλερικά και ξηρά τυριά.

metochi-milopotamos16.jpg

Το «Νάμα», ένα αρωματικό, γλυκό κόκκινο κρασί, που παράγεται από σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot και που χρησιμοποιείται από τους ιερούς ναούς, για τη Θεία Κοινωνία, αναδύει αρώματα από αμύγδαλο, σύκο, κόκκινα και μαύρα αποξηραμένα φρούτα και συνδυάζεται εξαιρετικά με φρούτα, ξηρούς καρπούς κι επιδόρπια. Πολλοί οινόφιλοι, το επιλέγουν κι ως βάση για ευφάνταστα κοκτέιλ.

metochi-milopotamos17.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Ροζέ» ένα ξηρό κρασί από σταφύλια των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιό, με ανοιχτόχρωμο ροζέ χρώμα και με αρώματα ροδιού, φράουλας, τριαντάφυλλου και grapefruit, συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά με ελαφριές σάλτσες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και σαλάτες.

metochi-milopotamos18.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Λευκός», αρωματικό ξηρό κρασί, που παράγεται από αυστηρά επιλεγμένα σταφύλια αμπελώνων χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, βγάζει αρώματα λουλουδιών και κίτρινων φρούτων, γλυκύτητα και μία ευχάριστη και δροσιστική επίγευση και ταιριάζει με σαλάτες, θαλασσινά, κρέατα με λευκές σάλτσες, τυριά και φρούτα.

metochi-milopotamos19.jpg

Ο «Μυλοπόταμος Ερυθρός» ένα ξηρό κρασί, με λαμπερό βαθυκόκκινο χρώμα, που παράγεται από τις ποικιλίες Λημνιό, Merlot και Cabernet Sauvignon, στον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα του Μυλοποτάμου, συνδυάζει την παραδοσιακή οινοποίηση με τις σύγχρονες τεχνικές. Αναδύει πλούσια αρώματα κερασιών, βύσσινων, βατόμουρου και τριαντάφυλλων και ταιριάζει με ψητά κρέατα, κυνήγι και πουλερικά, παραδοσιακά πιάτα και ξηρά τυριά.

metochi-milopotamos20.jpg

Τέλος, ο «Μυλοπόταμος Οινόμελι», μονοποικιλιακό ημίγλυκο κρασί που παράγεται από σταφύλια Μοσχάτου, είναι ένα ασυνήθιστο και καινοτόμο κρασί με εκρηκτικά αρώματα από ροδοπέταλα και τροπικά φρούτα, ιδανικό για φρούτα και ξηρούς καρπούς, επιδόρπια, σαλάτες και κρέατα με γλυκές ή γλυκόξινες σάλτσες.

Η φιλοσοφία του μοναστηριακού κρασιού

Η φιλοσοφία του Οινοποιείου, παραμένει λιτή μεν, συντονισμένη με τις τάσεις της αγοράς, δε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ετικέτες παραμένουν έξι, πιστές στα χαρακτηριστικά του μοναστηριακού προϊόντος, χωρίς υπερβολές στην οινοποίηση.

Τις έξι ετικέτες του Κτήματος «Μυλοποτάμου» θα τις βρείτε σε μικρότερες και μεγαλύτερες κάβες όλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά, σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα σημεία πώλησης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα ή στο τηλέφωνο του Οινοποιείου.

metochi-milopotamos21.jpg


Διεύθυνση: Καβάλας 1, περιοχή One Salonica

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 522211

Website

Facebook

Instagram


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία