SUCCESS STORIES

ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ: «Υπογραφή» στα μεγαλύτερα έργα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας (βίντεο)

Στο top 10 των μελετητικών γραφείων της χώρας

 07/11/2023 21:30

ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ: «Υπογραφή» στα μεγαλύτερα έργα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας (βίντεο)

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, Mediterranean Cosmos, Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Μετρό Αθηνών, εμπορικά κέντρα σε Λάρισα, Λευκωσία και Πάφο… Είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες εμβληματικά έργα στα οποία έβαλε την «υπογραφή» της η ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ, εταιρεία αρχιτεκτόνων και συμβούλων μηχανικών, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980, με μετόχους 18 μηχανικούς-μελετητές.

Συγκεκριμένα, το δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σχήμα μηχανικών (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων), πλαισιωμένων από τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο στο σύνολο κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ατόμων.

Το αντικείμενο των εργασιών της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ είναι η εκπόνηση μελετών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, η γενική εποπτεία της κατασκευής και η παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει κτιριακά έργα, αστικό σχεδιασμό και διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, πολεοδομικές μελέτες, συγκοινωνιακά έργα, γέφυρες, σήραγγες, ειδικά τεχνικά έργα κ.ά..

«Μετά την ένταξη νέων μετόχων στο δυναμικό της, η εταιρεία ασχολείται και με την εκπόνηση τοπογραφικών, υδραυλικών και περιβαλλοντικών μελετών, ενώ φιλοδοξεί, αξιοποιώντας σταθερές της συνεργασίες, να επεκταθεί στους τομείς των γεωτεχνικών μελετών και ερευνών, λιμενικών έργων, χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών και, τέλος, οικονομικών και κοινωνικών μελετών», τονίζει ο Κωνσταντίνος Λεφάκης, Αρχιτέκτων, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

Τα μεγάλα έργα της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ

Για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ κάθε έργο μικρό ή μεγάλο, δημόσιο ή ιδιωτικό αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κύριο του έργου. Το εκτενές portfolio της περιλαμβάνει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων:

- τα ξενοδοχεία Makedonia Pallas, Daios, Onoma Hotel και ΟΝ residence (πρώην Όλυμπος - Νάουσα)

mete-sysm2.jpg

Ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ

mete-sysm3.jpg

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ξενοδοχείο ΔΑΙΟΣ

- τα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos, Fashion City Outlet (Λάρισα), Nicosia Mall (Λευκωσία) και Kings Avenue Mall (Πάφος)

mete-sysm4.jpg

Εμπορικό Κέντρο NICOSIA MALL- Λευκωσία

mete-sysm5.jpg

Εμπορικό Κέντρο KINGS AVENUE - Πάφος

- το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το νέο Κτίριο Περιφέρειας στη Δυτική Θεσσαλονίκη

- το Μετρό Αθηνών - γραμμή 3 & 4 (πλήθος σταθμών και βοηθητικών εγκαταστάσεων)

mete-sysm6.jpg

Μετρό Αθηνών - Γραμμή 3 - Είσοδος σταθμού Αγίας Βαρβάρας

- μελέτες οδικών γεφυρών για την Εγνατία Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη (Κόμβος Λαχαναγοράς, τμήματα Εξωτερικού Οδικού Δακτυλίου, FLYOVER), τη Γερμανία (Mögglingen, Esslingen), την ενίσχυση της γέφυρας Πηνειού στα Τέμπη κ.ά.

mete-sysm7.jpg

Υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος (FLY OVER)

mete-sysm8.jpg

Κοιλαδογέφυρα BW7 στο Mögglingen, Γερμανία

- μελέτες σιδηροδρομικών γεφυρών γραμμής υψηλών ταχυτήτων στα τμήματα Πολύκαστρο – Ειδομένη και Τιθορέα – Δομοκός. Σε κάποιες περιπτώσεις τόσο οδικών όσο και σιδηροδρομικών γεφυρών εφαρμόσθηκαν καινοτόμες για την Ελλάδα λύσεις, όπως είναι η σεισμική μόνωση σε νέα γέφυρα και η εξωτερική προένταση για την αναβάθμιση της φέρουσας ικανότητας υπάρχουσας γέφυρας

mete-sysm9.jpg

Σιδηροδρομική γέφυρα με σεισμική μόνωση στον ποταμό Αξιό

- μελέτες οδοποιίας και οδικών κόμβων

mete-sysm10.jpg

Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 στην περιοχή Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης

mete-sysm11.jpg

Γέφυρα Γ12 της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης ύψους 100 μ

Πρωτοπόρα στη μεθοδολογία ΒΙΜ

Η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και του τομέα των κατασκευών, συμμετέχει στο έργο του Μετρό Αθηνών στη γραμμή 4, τμήμα «ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ», που αποτελεί το πρώτο δημόσιο έργο στο οποίο εφαρμόζεται η μεθοδολογία ΒΙΜ (Building Information Modeling) και το πρότυπο ISO 19650, ένα πρότυπο διεθνούς αποδοχής, που προδιαγράφει την οργάνωση, διαχείριση και εκτέλεση των έργων και της πληροφορίας που τα συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ έχει εξελίξει τα εργαλεία σχεδιασμού και διαχείρισης, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην εφαρμογή του ΒΙΜ στην Ελλάδα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο ήδη χρησιμοποιείται, αλλά σταδιακά και στον δημόσιο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις για συνεργασίες στο εξωτερικό.

«Αναφορικά με τη διεθνή μας παρουσία, την τελευταία δεκαετία έχουμε αναλάβει έργα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι (αλφαβητικά) η Αλβανία, η Γερμανία, το Ιράκ, η Κύπρος, το Κατάρ και η Σ. Αραβία, με τον εκτός συνόρων κύκλο εργασιών μας να ξεπερνά το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας», αναφέρει ο Νίκος Νανούσης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Τομέα Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

mete-sysm12.jpg

Εμπορικό Κέντρο NICOSIA MALL - εσωτερικό

Οι ημερομηνίες-«σταθμοί» στην πορεία της εταιρείας

1994: Ανέλαβε τη διαχείριση, εποπτεία και έγκριση του τομέα μελετών για την προετοιμασία της πόλης της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997.

1995: Bασικός «σταθμός» για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ήταν η μετατροπή της από Ε.Π.Ε. σε Α.Ε..

2000: Ξεκίνησε η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχοντας την πλήρη εποπτεία και έγκριση των μελετών αλλά και την επίβλεψη της κατασκευής των δύο κτιριακών ενοτήτων Μ1 και Μ2, που διήρκησε δύο δεκαετίες.

1999-2009: Θεωρείται η περίοδος ακμής της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ως προς την πληθώρα των έργων και της αύξησης του τζίρου αλλά και ως προς τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα. Η εταιρεία πλέον κατατάσσεται ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της Ελλάδας.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας

«Το παραγόμενο αποτέλεσμα της εταιρείας είναι προϊόν ενός συνόλου ανθρώπων και αυτό οδηγεί στις πιο έγκυρες και αποδοτικές λύσεις καθώς και στην υλοποίηση έργων υψηλών προδιαγραφών. Η σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί αυτά τα 40 χρόνια και η οργάνωση της δραστηριότητας γύρω από βασικές κοινές αρχές αποτελούν, επίσης, παράγοντες που οδήγησαν στην ανάπτυξη μας», εξηγεί ο Απόστολος Χαρισούδης, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός του Τμήματος Τοπογραφικών και Συγκοινωνιακών Μελετών της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

«Στην αρχιτεκτονική πρωταρχικός στόχος του σχεδιασμού είναι η προσήλωση στις αρχές της περιβαλλοντικής ευθύνης, ενώ κυρίαρχες προτεραιότητες, επίσης, είναι η λειτουργικότητα, η καθαρότητα, η λιτότητα και η ευελιξία των μορφών, όχι μόνο ως παράμετροι μιας σχεδιαστικής πρακτικής αλλά και ως ένας ολιστικός τρόπος προσαρμογής του έργου στις τοπικές ιδιαιτερότητες από τα πρώτα στάδια επεξεργασίας της μελέτης», αναφέρει ο Μάνος Τουρπάλης, Διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της εταιρείας.

«Στα έργα πολιτικού μηχανικού κύριο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε το Έργο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις αρχές της τέχνης και της επιστήμης, θέτοντας ως κριτήρια -πέρα από την ασφάλεια και την οικονομία- τις ενεργειακές ανάγκες και το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε κατασκευής», τονίζει ο κ. Νανούσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 & ISO 14001.

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ είναι πρωτίστης σημασίας η προσήλωση στις αξίες της περιβαλλοντικής ευθύνης. Για τον λόγο αυτόν επέλεξε να σχεδιάσει το κτίριο των γραφείων της -στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 13 χρόνια- με αρχές και συστήματα που έχουν πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο, με το επιπλέον αρχικό κόστος κατασκευής του κτιρίου να μην ξεπερνά το 10% του κόστους ενός συμβατικού κτιρίου.

mete-sysm13.jpg

Κτίριο γραφείων ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. - Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ελαχιστοποιώντας τις όποιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενδέχεται να προκύπτουν, μέσα από σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2015. Η πιστοποίηση / έλεγχος του συστήματος διαχείρισης γίνεται σε ετήσια βάση από τον φορέα πιστοποίησης TÜV NORD CERT GmbH.

«Παράλληλα, φροντίζουμε να διατηρούμε υψηλό ποσοστό απασχόλησης γυναικών, το οποίο αυτή την περίοδο φτάνει στο 40% επί του συνόλου και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε θέσεις στελεχών αλλά και του διοικητικού συμβουλίου. Διατηρούμε τη δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζουμε την εκπαιδευτική υποστήριξη του προσωπικού και τη σταδιακή αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού του γραφείου μας», αναφέρει ο κ. Λεφάκης.


SUCCESS STORY – INTERVIEW

Δείτε τη συνέντευξη των κ.κ. Κωσταντίνου Λεφάκη, Νίκου Νανούση και Αποστόλη Χαρισούδη στη δημοσιογράφο Μπέττυ Κυριακίδου για το success story, τη διαδρομή και τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.




























Της Μπέττυς Κυριακίδου

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, Mediterranean Cosmos, Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Μετρό Αθηνών, εμπορικά κέντρα σε Λάρισα, Λευκωσία και Πάφο… Είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες εμβληματικά έργα στα οποία έβαλε την «υπογραφή» της η ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ, εταιρεία αρχιτεκτόνων και συμβούλων μηχανικών, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980, με μετόχους 18 μηχανικούς-μελετητές.

Συγκεκριμένα, το δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σχήμα μηχανικών (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων), πλαισιωμένων από τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο στο σύνολο κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ατόμων.

Το αντικείμενο των εργασιών της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ είναι η εκπόνηση μελετών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, η γενική εποπτεία της κατασκευής και η παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει κτιριακά έργα, αστικό σχεδιασμό και διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, πολεοδομικές μελέτες, συγκοινωνιακά έργα, γέφυρες, σήραγγες, ειδικά τεχνικά έργα κ.ά..

«Μετά την ένταξη νέων μετόχων στο δυναμικό της, η εταιρεία ασχολείται και με την εκπόνηση τοπογραφικών, υδραυλικών και περιβαλλοντικών μελετών, ενώ φιλοδοξεί, αξιοποιώντας σταθερές της συνεργασίες, να επεκταθεί στους τομείς των γεωτεχνικών μελετών και ερευνών, λιμενικών έργων, χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών και, τέλος, οικονομικών και κοινωνικών μελετών», τονίζει ο Κωνσταντίνος Λεφάκης, Αρχιτέκτων, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

Τα μεγάλα έργα της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ

Για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ κάθε έργο μικρό ή μεγάλο, δημόσιο ή ιδιωτικό αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κύριο του έργου. Το εκτενές portfolio της περιλαμβάνει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων:

- τα ξενοδοχεία Makedonia Pallas, Daios, Onoma Hotel και ΟΝ residence (πρώην Όλυμπος - Νάουσα)

mete-sysm2.jpg

Ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ

mete-sysm3.jpg

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ξενοδοχείο ΔΑΙΟΣ

- τα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos, Fashion City Outlet (Λάρισα), Nicosia Mall (Λευκωσία) και Kings Avenue Mall (Πάφος)

mete-sysm4.jpg

Εμπορικό Κέντρο NICOSIA MALL- Λευκωσία

mete-sysm5.jpg

Εμπορικό Κέντρο KINGS AVENUE - Πάφος

- το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το νέο Κτίριο Περιφέρειας στη Δυτική Θεσσαλονίκη

- το Μετρό Αθηνών - γραμμή 3 & 4 (πλήθος σταθμών και βοηθητικών εγκαταστάσεων)

mete-sysm6.jpg

Μετρό Αθηνών - Γραμμή 3 - Είσοδος σταθμού Αγίας Βαρβάρας

- μελέτες οδικών γεφυρών για την Εγνατία Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη (Κόμβος Λαχαναγοράς, τμήματα Εξωτερικού Οδικού Δακτυλίου, FLYOVER), τη Γερμανία (Mögglingen, Esslingen), την ενίσχυση της γέφυρας Πηνειού στα Τέμπη κ.ά.

mete-sysm7.jpg

Υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος (FLY OVER)

mete-sysm8.jpg

Κοιλαδογέφυρα BW7 στο Mögglingen, Γερμανία

- μελέτες σιδηροδρομικών γεφυρών γραμμής υψηλών ταχυτήτων στα τμήματα Πολύκαστρο – Ειδομένη και Τιθορέα – Δομοκός. Σε κάποιες περιπτώσεις τόσο οδικών όσο και σιδηροδρομικών γεφυρών εφαρμόσθηκαν καινοτόμες για την Ελλάδα λύσεις, όπως είναι η σεισμική μόνωση σε νέα γέφυρα και η εξωτερική προένταση για την αναβάθμιση της φέρουσας ικανότητας υπάρχουσας γέφυρας

mete-sysm9.jpg

Σιδηροδρομική γέφυρα με σεισμική μόνωση στον ποταμό Αξιό

- μελέτες οδοποιίας και οδικών κόμβων

mete-sysm10.jpg

Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 στην περιοχή Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης

mete-sysm11.jpg

Γέφυρα Γ12 της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης ύψους 100 μ

Πρωτοπόρα στη μεθοδολογία ΒΙΜ

Η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και του τομέα των κατασκευών, συμμετέχει στο έργο του Μετρό Αθηνών στη γραμμή 4, τμήμα «ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ», που αποτελεί το πρώτο δημόσιο έργο στο οποίο εφαρμόζεται η μεθοδολογία ΒΙΜ (Building Information Modeling) και το πρότυπο ISO 19650, ένα πρότυπο διεθνούς αποδοχής, που προδιαγράφει την οργάνωση, διαχείριση και εκτέλεση των έργων και της πληροφορίας που τα συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ έχει εξελίξει τα εργαλεία σχεδιασμού και διαχείρισης, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην εφαρμογή του ΒΙΜ στην Ελλάδα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο ήδη χρησιμοποιείται, αλλά σταδιακά και στον δημόσιο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις για συνεργασίες στο εξωτερικό.

«Αναφορικά με τη διεθνή μας παρουσία, την τελευταία δεκαετία έχουμε αναλάβει έργα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι (αλφαβητικά) η Αλβανία, η Γερμανία, το Ιράκ, η Κύπρος, το Κατάρ και η Σ. Αραβία, με τον εκτός συνόρων κύκλο εργασιών μας να ξεπερνά το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας», αναφέρει ο Νίκος Νανούσης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Τομέα Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

mete-sysm12.jpg

Εμπορικό Κέντρο NICOSIA MALL - εσωτερικό

Οι ημερομηνίες-«σταθμοί» στην πορεία της εταιρείας

1994: Ανέλαβε τη διαχείριση, εποπτεία και έγκριση του τομέα μελετών για την προετοιμασία της πόλης της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997.

1995: Bασικός «σταθμός» για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ήταν η μετατροπή της από Ε.Π.Ε. σε Α.Ε..

2000: Ξεκίνησε η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχοντας την πλήρη εποπτεία και έγκριση των μελετών αλλά και την επίβλεψη της κατασκευής των δύο κτιριακών ενοτήτων Μ1 και Μ2, που διήρκησε δύο δεκαετίες.

1999-2009: Θεωρείται η περίοδος ακμής της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ως προς την πληθώρα των έργων και της αύξησης του τζίρου αλλά και ως προς τη δημιουργία παραρτήματος στην Αθήνα. Η εταιρεία πλέον κατατάσσεται ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της Ελλάδας.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας

«Το παραγόμενο αποτέλεσμα της εταιρείας είναι προϊόν ενός συνόλου ανθρώπων και αυτό οδηγεί στις πιο έγκυρες και αποδοτικές λύσεις καθώς και στην υλοποίηση έργων υψηλών προδιαγραφών. Η σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί αυτά τα 40 χρόνια και η οργάνωση της δραστηριότητας γύρω από βασικές κοινές αρχές αποτελούν, επίσης, παράγοντες που οδήγησαν στην ανάπτυξη μας», εξηγεί ο Απόστολος Χαρισούδης, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός του Τμήματος Τοπογραφικών και Συγκοινωνιακών Μελετών της ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.

«Στην αρχιτεκτονική πρωταρχικός στόχος του σχεδιασμού είναι η προσήλωση στις αρχές της περιβαλλοντικής ευθύνης, ενώ κυρίαρχες προτεραιότητες, επίσης, είναι η λειτουργικότητα, η καθαρότητα, η λιτότητα και η ευελιξία των μορφών, όχι μόνο ως παράμετροι μιας σχεδιαστικής πρακτικής αλλά και ως ένας ολιστικός τρόπος προσαρμογής του έργου στις τοπικές ιδιαιτερότητες από τα πρώτα στάδια επεξεργασίας της μελέτης», αναφέρει ο Μάνος Τουρπάλης, Διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της εταιρείας.

«Στα έργα πολιτικού μηχανικού κύριο μέλημά μας είναι να υπηρετήσουμε το Έργο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις αρχές της τέχνης και της επιστήμης, θέτοντας ως κριτήρια -πέρα από την ασφάλεια και την οικονομία- τις ενεργειακές ανάγκες και το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε κατασκευής», τονίζει ο κ. Νανούσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 & ISO 14001.

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Για τη ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ είναι πρωτίστης σημασίας η προσήλωση στις αξίες της περιβαλλοντικής ευθύνης. Για τον λόγο αυτόν επέλεξε να σχεδιάσει το κτίριο των γραφείων της -στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 13 χρόνια- με αρχές και συστήματα που έχουν πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο, με το επιπλέον αρχικό κόστος κατασκευής του κτιρίου να μην ξεπερνά το 10% του κόστους ενός συμβατικού κτιρίου.

mete-sysm13.jpg

Κτίριο γραφείων ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. - Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ελαχιστοποιώντας τις όποιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενδέχεται να προκύπτουν, μέσα από σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2015. Η πιστοποίηση / έλεγχος του συστήματος διαχείρισης γίνεται σε ετήσια βάση από τον φορέα πιστοποίησης TÜV NORD CERT GmbH.

«Παράλληλα, φροντίζουμε να διατηρούμε υψηλό ποσοστό απασχόλησης γυναικών, το οποίο αυτή την περίοδο φτάνει στο 40% επί του συνόλου και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε θέσεις στελεχών αλλά και του διοικητικού συμβουλίου. Διατηρούμε τη δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζουμε την εκπαιδευτική υποστήριξη του προσωπικού και τη σταδιακή αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού του γραφείου μας», αναφέρει ο κ. Λεφάκης.


SUCCESS STORY – INTERVIEW

Δείτε τη συνέντευξη των κ.κ. Κωσταντίνου Λεφάκη, Νίκου Νανούση και Αποστόλη Χαρισούδη στη δημοσιογράφο Μπέττυ Κυριακίδου για το success story, τη διαδρομή και τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ.




























ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία