ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μέρα-μεσημέρι οι διαρρήξεις και οι κλοπές στη ΒΙΠΕ Σίνδου - Καθημερινό το φαινόμενο

Tι καταγγέλλουν επιχειρηματίες και θύματα στη «ΜτΚ» - Οι κινήσεις και τα μέτρα από την αστυνομία και την ΕΤΒΑ

 01/04/2024 07:00

Μέρα-μεσημέρι οι διαρρήξεις  και οι κλοπές στη ΒΙΠΕ Σίνδου - Καθημερινό το φαινόμενο

Θεολόγος Ηλιού

Σε απόγνωση βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου, καθώς, όπως λένε, οι διαρρήξεις και οι κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα βράδια αλλά και εν ώρα λειτουργείας των επιχειρήσεων και των εργοστασίων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, οι αδίστακτοι δράστες δείχνουν περίσσιο θράσος και δρουν μέρα μεσημέρι σε κοινή θέα.

Με επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο α’ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ενημέρωσε για την αγωνία που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στη ΒΙΠΕ Σίνδου και ζήτησε να ληφθούν άμεσα περισσότερα μετρά αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ αυτά που μας περιέγραψαν και μας οδήγησαν στην επιστολή. Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Ζητάμε να υπάρχει άμεσα ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στη ΒΙΠΕ» λέει στη «ΜτΚ» ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. «Όπως καταγράφεται από μέλη του ΕΒΕΘ που δραστηριοποιούνται εκεί, οι εν λόγω κλοπές πλήττουν καταρχήν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, ωστόσο, αλώβητα δεν μένουν και τα οχήματά τους, από τα οποία αφαιρούνται συστηματικά μπαταρίες και καύσιμα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία επιχειρηματία-μέλους του Επιμελητηρίου μας που επισημαίνει ότι μόνο από τις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα, έχουν αφαιρεθεί μπαταρίες από οχήματα της εταιρείας του επανειλημμένα, ακόμα και καταμεσήμερο εργάσιμης ημέρας» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βλαχογιάννης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΒΙΠΕ Σίνδου εκπέμπει SOS λόγω κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν αιτήματα για αύξηση των περιπολιών μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) Αναστάσιο Πολυζωίδη, δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά αντιθέτως έχουν περισσότερα κρούσματα. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. 

Η περιοχή λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι. Η ΒΙΠΕ απλώνεται σε 10.000 στρέμματα όπου υπάρχουν 700 επιχειρήσεις με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους και δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία φύλαξη. Δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες ώστε να προστατεύονται οι περιουσίες μας, οι παραδόσεις των φορτίων αλλά και οι εργαζόμενοι. Κάθε φορά που ερχόμαστε στις εγκαταστάσεις, φοβόμαστε μη δούμε ξηλωμένους μετασχηματιστές, γεγονός που θα σημαίνει ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις μας» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Πολυζωίδης.

Οι περισσότερες διαρρήξεις και κλοπές σημειώνονται τις βραδινές ώρες, αλλά όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, τα περιστατικά που γίνονται μεσημεριανές ώρες πλέον είναι πολλά. «Συνήθως βράδυ γίνονται οι διαρρήξεις. Σηκώνουν χρηματοκιβώτια σαν σπιρτόκουτα, παίρνουν μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού από όπου βρουν. Πριν μία εβδομάδα όμως είδαν μέρα-μεσημέρι δράστη να ξηλώνει μπαταρίες από φορτηγά. Σε εμένα μπήκαν τρεις φορές σε κτίριο που ακόμα δεν είναι έτοιμο και το επισκευάζω, έξω από την ΒΙΠΕ» αναφέρει ο Αναστάσιος Πολυζωίδης και καταλήγοντας τονίζει ότι «δεν μας εκπλήσσει πλέον να μας πει κάποιος ότι έπεσε θύμα. Είναι μία καθημερινότητα για εμάς».

«Μου έσπασαν το αυτοκίνητο δίπλα σε καντίνα»

Επιχειρηματίας που έπεσε θύμα διάρρηξης του οχήματός του μέρα-μεσημέρι στην περιοχή, μιλώντας στη «ΜτΚ» περιγράφει το θράσος των δραστών μέσα από τις κινήσεις τους. «Στις 29 Φεβρουαρίου στις 14.30 στάθμευσα σε υπαίθριο χώρο κοντά σε καντίνα στην είσοδο Β της ΒΙΠΕ. Σχετικά κεντρικό σημείο, καθώς υπάρχει αυξημένη διέλευση. Ωστόσο, οι δράστες δεν δίστασαν να σπάσουν το τζάμι του οδηγού και να πάρουν μία τσάντα ώμου» αναφέρει ο επιχειρηματίας, που έχει προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία στη 1 Μαρτίου.

Στην τσάντα υπήρχαν χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο, αντικείμενα αξίας αλλά και μία συσκευή εντοπισμού «air tag», η οποία εκπέμπει ακόμα σήμα και εντοπίζεται από τον επιχειρηματία. Ο ίδιος υπέδειξε ακριβώς το σημείο που εμφανίζεται το σήμα της συσκευής, αλλά όπως καταγγέλλει η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει. «Το στίγμα ακόμη και τώρα εκπέμπει και έχω δώσει στην αστυνομία την πλήρη διαδρομή που έκαναν οι δράστες, την ακριβή ώρα, το ακριβές σημείο που πετάξανε τα αντικείμενα και αυτοί από την ημέρα που προχώρησε στη μήνυση έως σήμερα δεν έκαναν τίποτα. Στη διαδρομή που διένυσαν οι δράστες στην Γοργοποτάμου, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κάμερες όπου σίγουρα καταγράφτηκαν» τονίζει ο επιχειρηματίας, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να εισέλθει στο χώρο όπου εκπέμπει η συσκευή, καθώς πρόκειται για ένα περιφραγμένο οικόπεδο που ανήκει σε ιδιώτη και πωλείται.

«Το πρόβλημα δεν είναι ατομικό, είναι συλλογικό, έχουμε πάρα πολλές κλοπές και ληστείες ακόμα και μεσημέρι. Η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη των Βαλκανίων και δεν γίνεται να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε…» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Τι ζητούν από ΕΛΑΣ και ΕΤΒΑ

To EBEΘ αλλά ο ΣΕΒΙΠΕΘ, το πρώτο που ζητούν είναι η ενίσχυση περιπολιών στην περιοχή για να μειωθούν οι κλοπές και οι διαρρήξεις. «Μιλούν για αστυνομική ενίσχυση αλλά εμείς δεν βλέπουμε κάτι ακόμη. Μιλάμε για μία περιοχή 10.000 μέτρων, δύο ομάδες ΟΠΚΕ περισσότερο δεν αρκούν» λέει ο πρόεδρος ΣΕΒΙΠΕΘ Αναστάσιος Πολυζωίδης.

«Δεν βλέπουμε κανένα περιπολικό και αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από τις κάμερες των επιχειρήσεων. Ας μας πουν τι ώρα περνούν για να το διαπιστώσουμε και εμείς» αναφέρει για τις περιπολίες των αστυνομικών, ο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα διάρρηξης.

Το δεύτερο που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι άμεσες λύσεις και κινήσεις από την ΕΤΒΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ΒΙΠΕ Σίνδου. «Πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο συνολικό έργο με περιφράξεις, κάμερες και παροχής ασφάλειας. Προσπαθούμε με ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι να υπάρχει μια φύλαξη, αλλά δεν αρκεί. Ένας υπάλληλος σεκιούριτι απλά καταγράφει το γεγονός, δεν μπορεί να καταστείλει, να οπλοφορήσει ή να συλλάβει. Ένας άνθρωπος χωρίς καμία προστασία, δεν μπορεί να σταματήσει κανέναν» σημειώνει ο κ. Πολυζωίδης.

«Η ΕΤΒΑ έχει και αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης διότι υποτίθεται πληρώνουμε φύλαξη σεκιούριτι περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο και στην κυριολεξία είναι διακοσμητική. Αυτοί περνάνε από κάποιες κολώνες και χτυπάνε κάρτες και δεν κάνουν απολύτως τίποτα άλλο. Πρέπει και η ΕΤΒΑ να πάρει μέτρα» τονίζει ο επιχειρηματίας που μιλά στη «ΜτΚ» και έπεσε θύμα κλοπής.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ όλοι είναι θετικοί να δίνουν χρήματα στην ΕΤΒΑ αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα. «Είμαστε θετικοί να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει με ένα μεγάλο έργο που θα διαχειριστεί η ΕΤΒΑ, αρκεί να ξέρουμε πως θα υπάρχει αποτέλεσμα. Να φεύγουμε σπίτια μας και να μη φοβόμαστε τι θα αντικρίσουμε το πρωί» τονίζει ο κ. Πολυζωίδης.

ΕΤΒΑ: Προχωρούμε σε ενίσχυση ασφάλειας μέσα στο Βιομηχανικό Πάρκο

Η ΕΤΒΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ΒΙΠΕ Σίνδου, εξετάζει το φαινόμενο των κλοπών και διαρρήξεων στο βιομηχανικό πάρκο αλλά και τα μέτρα που θα λάβει ώστε να περιοριστεί. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν για την προστασία και ασφάλεια των επιχειρήσεων, είναι η περίφραξη του χώρου και την η 24ωρη φύλαξη.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο Τύπου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, αναφορικά με το ρεπορτάζ της «ΜτΚ», δηλώνουν: «Στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας μας με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην ΒΙΠΕ Σίνδου γνωρίζουμε τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων. Ως διαχειριστής του Βιομηχανικού Πάρκου της Σίνδου, και πάντα σε συνεργασία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας. Από την πλευρά μας, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ήδη προχωρούμε με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια μέσα στο χώρου του Βιομηχανικού Πάρκου. 

Αυτές οι πρωτοβουλίες, που εντάσσονται στη συνεχή μας προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες μας, περιλαμβάνουν ενδεικτικά την περίφραξη του χώρου και την 24ωρη φύλαξη. Όμως, πέραν των όποιων δικών μας πρωτοβουλιών, κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο Βιομηχανικό Πάρκο της Σίνδου έχει η συνεργασία με την αστυνομία, την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής».

Τα μέτρα και οι συλλήψεις

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θέμα της ΒΙΠΕ Σίνδου είχε απασχολήσει έντονα το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκη πριν 8 μήνες και είχαν αποφασίσει να λάβουν άμεσα μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η ενίσχυση περιπολιών με δύο ομάδες ΟΠΚΕ και με ένα περιπολικό της άμεσης δράσης που θα κινείται αποκλειστικά στη ΒΙΠΕ Σίνδου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, στις περιπολίες συμβάλουν και τα δύο περιπολικά που ανήκουν στα τμήματα των όμορων δήμων.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές, είχαν παρατηρήσει μείωση των κρουσμάτων στη ΒΙΠΕ, ειδικά τις βραδινές ώρες. Ωστόσο μετά τις επιστολές του ΕΒΕΘ, η κατάσταση εξετάζεται εκ νέου.

Πάντως, για τις περιπτώσεις των κλοπών μπαταριών από οχήματα έχει ήδη συλληφθεί ένας 38χρονος μετά από νέα απόπειρα αφαίρεσης μπαταρίας από φορτηγό στην περιοχή της ΒΙΠΕ το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Ο δράστης, κατά περίπτωση, είχε συνεργούς έναν 45χρονο και μία 36χρονη, που διέπρατταν μαζί τις κλοπές. Από τις 7 Φεβρουαρίου έως και 23 Μαρτίου 2024, προέβησαν σε 22 περιπτώσεις κλοπής μπαταριών από φορτηγά, μηχανήματα έργων και γεωργικούς ελκυστήρες αφαιρώντας συνολικά 77 μπαταρίες αλλά και καύσιμα. Η λεία τους από τα κλοπιμαία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.03.2024

Σε απόγνωση βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου, καθώς, όπως λένε, οι διαρρήξεις και οι κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα βράδια αλλά και εν ώρα λειτουργείας των επιχειρήσεων και των εργοστασίων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, οι αδίστακτοι δράστες δείχνουν περίσσιο θράσος και δρουν μέρα μεσημέρι σε κοινή θέα.

Με επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο α’ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ενημέρωσε για την αγωνία που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στη ΒΙΠΕ Σίνδου και ζήτησε να ληφθούν άμεσα περισσότερα μετρά αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ αυτά που μας περιέγραψαν και μας οδήγησαν στην επιστολή. Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Ζητάμε να υπάρχει άμεσα ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στη ΒΙΠΕ» λέει στη «ΜτΚ» ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. «Όπως καταγράφεται από μέλη του ΕΒΕΘ που δραστηριοποιούνται εκεί, οι εν λόγω κλοπές πλήττουν καταρχήν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, ωστόσο, αλώβητα δεν μένουν και τα οχήματά τους, από τα οποία αφαιρούνται συστηματικά μπαταρίες και καύσιμα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία επιχειρηματία-μέλους του Επιμελητηρίου μας που επισημαίνει ότι μόνο από τις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα, έχουν αφαιρεθεί μπαταρίες από οχήματα της εταιρείας του επανειλημμένα, ακόμα και καταμεσήμερο εργάσιμης ημέρας» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βλαχογιάννης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΒΙΠΕ Σίνδου εκπέμπει SOS λόγω κλοπών και διαρρήξεων, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν αιτήματα για αύξηση των περιπολιών μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) Αναστάσιο Πολυζωίδη, δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά αντιθέτως έχουν περισσότερα κρούσματα. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. 

Η περιοχή λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι. Η ΒΙΠΕ απλώνεται σε 10.000 στρέμματα όπου υπάρχουν 700 επιχειρήσεις με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους και δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία φύλαξη. Δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες ώστε να προστατεύονται οι περιουσίες μας, οι παραδόσεις των φορτίων αλλά και οι εργαζόμενοι. Κάθε φορά που ερχόμαστε στις εγκαταστάσεις, φοβόμαστε μη δούμε ξηλωμένους μετασχηματιστές, γεγονός που θα σημαίνει ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις μας» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Πολυζωίδης.

Οι περισσότερες διαρρήξεις και κλοπές σημειώνονται τις βραδινές ώρες, αλλά όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, τα περιστατικά που γίνονται μεσημεριανές ώρες πλέον είναι πολλά. «Συνήθως βράδυ γίνονται οι διαρρήξεις. Σηκώνουν χρηματοκιβώτια σαν σπιρτόκουτα, παίρνουν μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού από όπου βρουν. Πριν μία εβδομάδα όμως είδαν μέρα-μεσημέρι δράστη να ξηλώνει μπαταρίες από φορτηγά. Σε εμένα μπήκαν τρεις φορές σε κτίριο που ακόμα δεν είναι έτοιμο και το επισκευάζω, έξω από την ΒΙΠΕ» αναφέρει ο Αναστάσιος Πολυζωίδης και καταλήγοντας τονίζει ότι «δεν μας εκπλήσσει πλέον να μας πει κάποιος ότι έπεσε θύμα. Είναι μία καθημερινότητα για εμάς».

«Μου έσπασαν το αυτοκίνητο δίπλα σε καντίνα»

Επιχειρηματίας που έπεσε θύμα διάρρηξης του οχήματός του μέρα-μεσημέρι στην περιοχή, μιλώντας στη «ΜτΚ» περιγράφει το θράσος των δραστών μέσα από τις κινήσεις τους. «Στις 29 Φεβρουαρίου στις 14.30 στάθμευσα σε υπαίθριο χώρο κοντά σε καντίνα στην είσοδο Β της ΒΙΠΕ. Σχετικά κεντρικό σημείο, καθώς υπάρχει αυξημένη διέλευση. Ωστόσο, οι δράστες δεν δίστασαν να σπάσουν το τζάμι του οδηγού και να πάρουν μία τσάντα ώμου» αναφέρει ο επιχειρηματίας, που έχει προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία στη 1 Μαρτίου.

Στην τσάντα υπήρχαν χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο, αντικείμενα αξίας αλλά και μία συσκευή εντοπισμού «air tag», η οποία εκπέμπει ακόμα σήμα και εντοπίζεται από τον επιχειρηματία. Ο ίδιος υπέδειξε ακριβώς το σημείο που εμφανίζεται το σήμα της συσκευής, αλλά όπως καταγγέλλει η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει. «Το στίγμα ακόμη και τώρα εκπέμπει και έχω δώσει στην αστυνομία την πλήρη διαδρομή που έκαναν οι δράστες, την ακριβή ώρα, το ακριβές σημείο που πετάξανε τα αντικείμενα και αυτοί από την ημέρα που προχώρησε στη μήνυση έως σήμερα δεν έκαναν τίποτα. Στη διαδρομή που διένυσαν οι δράστες στην Γοργοποτάμου, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κάμερες όπου σίγουρα καταγράφτηκαν» τονίζει ο επιχειρηματίας, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να εισέλθει στο χώρο όπου εκπέμπει η συσκευή, καθώς πρόκειται για ένα περιφραγμένο οικόπεδο που ανήκει σε ιδιώτη και πωλείται.

«Το πρόβλημα δεν είναι ατομικό, είναι συλλογικό, έχουμε πάρα πολλές κλοπές και ληστείες ακόμα και μεσημέρι. Η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη των Βαλκανίων και δεν γίνεται να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε…» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Τι ζητούν από ΕΛΑΣ και ΕΤΒΑ

To EBEΘ αλλά ο ΣΕΒΙΠΕΘ, το πρώτο που ζητούν είναι η ενίσχυση περιπολιών στην περιοχή για να μειωθούν οι κλοπές και οι διαρρήξεις. «Μιλούν για αστυνομική ενίσχυση αλλά εμείς δεν βλέπουμε κάτι ακόμη. Μιλάμε για μία περιοχή 10.000 μέτρων, δύο ομάδες ΟΠΚΕ περισσότερο δεν αρκούν» λέει ο πρόεδρος ΣΕΒΙΠΕΘ Αναστάσιος Πολυζωίδης.

«Δεν βλέπουμε κανένα περιπολικό και αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από τις κάμερες των επιχειρήσεων. Ας μας πουν τι ώρα περνούν για να το διαπιστώσουμε και εμείς» αναφέρει για τις περιπολίες των αστυνομικών, ο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα διάρρηξης.

Το δεύτερο που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι άμεσες λύσεις και κινήσεις από την ΕΤΒΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ΒΙΠΕ Σίνδου. «Πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο συνολικό έργο με περιφράξεις, κάμερες και παροχής ασφάλειας. Προσπαθούμε με ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι να υπάρχει μια φύλαξη, αλλά δεν αρκεί. Ένας υπάλληλος σεκιούριτι απλά καταγράφει το γεγονός, δεν μπορεί να καταστείλει, να οπλοφορήσει ή να συλλάβει. Ένας άνθρωπος χωρίς καμία προστασία, δεν μπορεί να σταματήσει κανέναν» σημειώνει ο κ. Πολυζωίδης.

«Η ΕΤΒΑ έχει και αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης διότι υποτίθεται πληρώνουμε φύλαξη σεκιούριτι περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο και στην κυριολεξία είναι διακοσμητική. Αυτοί περνάνε από κάποιες κολώνες και χτυπάνε κάρτες και δεν κάνουν απολύτως τίποτα άλλο. Πρέπει και η ΕΤΒΑ να πάρει μέτρα» τονίζει ο επιχειρηματίας που μιλά στη «ΜτΚ» και έπεσε θύμα κλοπής.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ όλοι είναι θετικοί να δίνουν χρήματα στην ΕΤΒΑ αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα. «Είμαστε θετικοί να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει με ένα μεγάλο έργο που θα διαχειριστεί η ΕΤΒΑ, αρκεί να ξέρουμε πως θα υπάρχει αποτέλεσμα. Να φεύγουμε σπίτια μας και να μη φοβόμαστε τι θα αντικρίσουμε το πρωί» τονίζει ο κ. Πολυζωίδης.

ΕΤΒΑ: Προχωρούμε σε ενίσχυση ασφάλειας μέσα στο Βιομηχανικό Πάρκο

Η ΕΤΒΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ΒΙΠΕ Σίνδου, εξετάζει το φαινόμενο των κλοπών και διαρρήξεων στο βιομηχανικό πάρκο αλλά και τα μέτρα που θα λάβει ώστε να περιοριστεί. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν για την προστασία και ασφάλεια των επιχειρήσεων, είναι η περίφραξη του χώρου και την η 24ωρη φύλαξη.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο Τύπου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, αναφορικά με το ρεπορτάζ της «ΜτΚ», δηλώνουν: «Στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας μας με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην ΒΙΠΕ Σίνδου γνωρίζουμε τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων. Ως διαχειριστής του Βιομηχανικού Πάρκου της Σίνδου, και πάντα σε συνεργασία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας. Από την πλευρά μας, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ήδη προχωρούμε με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια μέσα στο χώρου του Βιομηχανικού Πάρκου. 

Αυτές οι πρωτοβουλίες, που εντάσσονται στη συνεχή μας προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες μας, περιλαμβάνουν ενδεικτικά την περίφραξη του χώρου και την 24ωρη φύλαξη. Όμως, πέραν των όποιων δικών μας πρωτοβουλιών, κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο Βιομηχανικό Πάρκο της Σίνδου έχει η συνεργασία με την αστυνομία, την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής».

Τα μέτρα και οι συλλήψεις

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θέμα της ΒΙΠΕ Σίνδου είχε απασχολήσει έντονα το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκη πριν 8 μήνες και είχαν αποφασίσει να λάβουν άμεσα μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η ενίσχυση περιπολιών με δύο ομάδες ΟΠΚΕ και με ένα περιπολικό της άμεσης δράσης που θα κινείται αποκλειστικά στη ΒΙΠΕ Σίνδου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, στις περιπολίες συμβάλουν και τα δύο περιπολικά που ανήκουν στα τμήματα των όμορων δήμων.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές, είχαν παρατηρήσει μείωση των κρουσμάτων στη ΒΙΠΕ, ειδικά τις βραδινές ώρες. Ωστόσο μετά τις επιστολές του ΕΒΕΘ, η κατάσταση εξετάζεται εκ νέου.

Πάντως, για τις περιπτώσεις των κλοπών μπαταριών από οχήματα έχει ήδη συλληφθεί ένας 38χρονος μετά από νέα απόπειρα αφαίρεσης μπαταρίας από φορτηγό στην περιοχή της ΒΙΠΕ το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Ο δράστης, κατά περίπτωση, είχε συνεργούς έναν 45χρονο και μία 36χρονη, που διέπρατταν μαζί τις κλοπές. Από τις 7 Φεβρουαρίου έως και 23 Μαρτίου 2024, προέβησαν σε 22 περιπτώσεις κλοπής μπαταριών από φορτηγά, μηχανήματα έργων και γεωργικούς ελκυστήρες αφαιρώντας συνολικά 77 μπαταρίες αλλά και καύσιμα. Η λεία τους από τα κλοπιμαία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.03.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία