ΓΕΥΣΕΙΣ

Μεγάλη Τετάρτη με τον Σωτήρη Ευαγγέλου: Αγκινάρες λαδερές

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ φτιάχνει το μενού της Μ. Εβδομάδας για τους αναγνώστες της «ΜτΚ» και του makthes.gr

 12/04/2023 12:30

Μεγάλη Τετάρτη με τον Σωτήρη Ευαγγέλου: Αγκινάρες λαδερές
Ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» δημιούργησε το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας για το περιοδικό «Food Magazine» της «Μακεδονίας της Κυριακής» και καθημερινά, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή για τους αναγνώστες μας.
evangelou.jpg


Μερίδες 4

Χρόνος Προετοιμασίας 60'

Χρόνος Μαγειρέματος 45'

ΥΛΙΚΑ

  • 16 τεμ. αγκινάρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Για το καθάρισμα της αγκινάρας

  • 2 λεμόνια (τον χυμό και κρατάμε τις λεμονόκουπες)
  • 1/2 κ.σ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να σκεπάζει το φαγητό και βάζουμε τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό προσθέτουμε τα αρωματικά (τον μάραθο και τον μαϊντανό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά έως ότου μείνει με το λάδι του και λίγο ζουμί.

Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να αναμιχθεί καλά το φαγητό.



quick tip

Καθάρισμα αγκινάρας

Σε ένα μπωλ βάζουμε νερό ,το χυμό λεμόνι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί καλά το αλεύρι.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας περίπου 4 εκ. από τη βάση της. Ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι και περνάμε με τη λεμονόκουπα που έχουμε κρατήσει για να μη μαυρίσει.
Με το μαχαίρι επίσης κόβουμε τα φύλλα που βρίσκονται στην πάνω πλευρά της αγκινάρας. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά φύλλα της και αφήνουμε τα τρυφερά.
Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους στήμονες (το χνούδι) που βρίσκονται στο κέντρο της αγκινάρας και περνάμε πάλι με ένα λεμόνι για να μην μαυρίσει.
Στη συνέχεια τις βάζουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι για να παραμείνουν άσπρες.



Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou



Ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» δημιούργησε το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας για το περιοδικό «Food Magazine» της «Μακεδονίας της Κυριακής» και καθημερινά, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή για τους αναγνώστες μας.
evangelou.jpg


Μερίδες 4

Χρόνος Προετοιμασίας 60'

Χρόνος Μαγειρέματος 45'

ΥΛΙΚΑ

  • 16 τεμ. αγκινάρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Για το καθάρισμα της αγκινάρας

  • 2 λεμόνια (τον χυμό και κρατάμε τις λεμονόκουπες)
  • 1/2 κ.σ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να σκεπάζει το φαγητό και βάζουμε τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό προσθέτουμε τα αρωματικά (τον μάραθο και τον μαϊντανό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά έως ότου μείνει με το λάδι του και λίγο ζουμί.

Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να αναμιχθεί καλά το φαγητό.



quick tip

Καθάρισμα αγκινάρας

Σε ένα μπωλ βάζουμε νερό ,το χυμό λεμόνι και το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί καλά το αλεύρι.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας περίπου 4 εκ. από τη βάση της. Ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι και περνάμε με τη λεμονόκουπα που έχουμε κρατήσει για να μη μαυρίσει.
Με το μαχαίρι επίσης κόβουμε τα φύλλα που βρίσκονται στην πάνω πλευρά της αγκινάρας. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά φύλλα της και αφήνουμε τα τρυφερά.
Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους στήμονες (το χνούδι) που βρίσκονται στο κέντρο της αγκινάρας και περνάμε πάλι με ένα λεμόνι για να μην μαυρίσει.
Στη συνέχεια τις βάζουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι για να παραμείνουν άσπρες.



Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία