ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με την πλάτη στον τοίχο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της Θεσσαλονίκης

Οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου, χάντμπολ και κολύμβησης μοιράζονται τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον

 16/11/2020 10:15

Με την πλάτη στον τοίχο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της Θεσσαλονίκης

Ελένη Τσαλκατίδου

Όλος ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται στην... εντατική τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση για lockdown στα πρωταθλήματά του και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να βγει για μία ακόμα φορά αλώβητος από την κρίση. Δεδομένης της απουσίας ισχυρών οικονομικά ανθρώπων, όπως συμβαίνει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού μόνο ευοίωνο δεν προβλέπεται.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με αυτόν στη Θεσσαλονίκη δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια του, όπως έγινε και μετά το πρώτο lockdown στη χώρα. Εξάλλου, αθλητισμός ίσον δύναμη, πάθος και δράση: αν υπάρξουν τα τρία αυτά συστατικά, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Η «Μακεδονία της Κυριακής» έδωσε τον λόγο στους προέδρους έξι Ενώσεων. Σάββας Δημητριάδης (ποδόσφαιρο), Σάββας Λόρτος (μπάσκετ), Σάββας Ντινόπουλος (βόλεϊ), Αναστάσιος Τομπούλης (στίβος), Δημήτρης Σαουλίδης (χάντμπολ) και Αλέξης Σαββίδης (κολύμβηση) μοιράζονται τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Δημητριάδης: «Όταν αγαπάς κάτι, δύσκολα το αφήνεις»

Ο Σάββας Δημητριάδης είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), που αριθμεί 175 περίπου ενεργά ανδρικά σωματεία και 650 τμήματα υποδομών, στο σύνολο δηλαδή 16.000-17.000 αθλητές. Ο ίδιος, αν και θεωρεί ότι με το δεύτερο lockdown πλήττεται στο σύνολό του ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο, δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι αυτό θα επιβιώσει. «Ως Ένωση είχαμε προνοήσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown και είχαμε ορίσει αργότερα απ’ ό,τι συνήθως την έναρξη των φετινών μας πρωταθλημάτων. Εν τέλει, αυτή πήρε νέα αναβολή λόγω των μέτρων που πάρθηκαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν καν», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Η αλήθεια είναι ότι πλήττεται τα μέγιστα ο ερασιτεχνικός αθλητικός και ειδικότερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό είναι άνθρωποι του μεροκάματου, της καθημερινότητας. Δεν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Ωστόσο, θέλω να είμαι αισιόδοξος. Αντοχές υπάρχουν».

Όσο για το ποιες ήταν οι συνέπειες που αντιμετώπισαν ως Ένωση, μετά το πρώτο lockdown και τι μέτρα πήραν για την αντιμετώπισή τους, είχε να πει: «Μετά το πρώτο lockdown, τα δικά μας πρωταθλήματα σταμάτησαν, καθώς είχαν διεξαχθεί ήδη τα 2/3 αυτών. Είδαμε τις βαθμολογίες, αναμορφώσαμε τις κατηγορίες, ανεβάσαμε περισσότερε ομάδες απ’ ότι συνήθως και για ψυχολογικούς λόγους -γιατί οι ομάδες που βγήκαν μέσα από αυτήν τη δίνη και είχαν δαπανήσει αγώνα και ιδρώτα δεν θέλαμε να τις αφήσουμε στενοχωρημένες- αλλά και γιατί μάς έδινε το δικαίωμα και ο νόμος, να κάνουμε νέα προκήρυξη. Ωστόσο, υπήρξαν σωματεία που το καλοκαίρι δεν άντεξαν. Κυρίως από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως λ.χ. ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα, περιοχές που ζουν από τον τουρισμό. Στον αντίποδα, όμως, κατέβηκαν νέες ομάδες και επαναδραστηριοποιήθηκαν και άλλες που ήταν ανενεργές».

Παράλληλα, στάθηκε και στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς τους: «Θέλαμε να βοηθήσουμε τα σωματεία και έτσι κάναμε οικονομικές ελαφρύνσεις, που μπορεί ανά ομάδα να μην ήταν μεγάλη, αλλά στο σύνολο άγγιζαν τις 65.000 ευρώ».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως θα αντέξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ο Σάββας Δημητριάδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Νομίζω ότι θα αντέξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της πόλης μας, γιατί η βάση του είναι η αγάπη των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό. Όταν αγαπάς κάτι, δύσκολα το αφήνεις. Είμαστε ερωτευμένοι με το θηλυκό που λέγεται μπάλα. Συνεπώς, είμαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής».

Λόρτος: «Να βοηθηθούν οι εθελοντές παράγοντες»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ), Σάββας Λόρτος, που στις τάξεις της απαριθμεί 165 σωματεία και 10.000 αθλητές, τόνισε πως ο αθλητισμός θα βρει τον δρόμο του μετά την πανδημία. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει ο αθλητισμός να βγει αλώβητος από αυτή τη μεγάλη κρίση. Δεν θα χαθεί ο αθλητισμός, θα βρει τον δρόμο του. Αθλητισμός σημαίνει χαρά και παιχνίδι και αυτή η χαρά δεν μπορεί να υπάρχει με αυτήν την πανδημία».

Ο Σάββας Λόρτος στάθηκε, επίσης, στη σημαντική παρουσία των ανθρώπων που βοηθούν στο άθλημα και, όπως τόνισε, «θα πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι εθελοντές παράγοντες. Οι οικονομικές συνέπειες, όπως και μετά το πρώτο, έτσι πιστεύουμε και μετά το δεύτερο lockdown, είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει να κρατήσουμε κοντά μας τους παράγοντες των ομάδων, γιατί ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι σωματειακός αθλητισμός και λόγω της πανδημίας, δύσκολα θα κρατηθούν. Αυτούς θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να συντηρούν τα σωματεία».

Η ΕΚΑΣΘ φρόντισε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς να διευκολύνει τα σωματεία της. «Φέτος, στην έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα πρωταθλήματα οι ομάδες πλήρωσαν το μισό ποσό του παράβολου, που πλήρωναν κάθε χρόνο. Παράλληλα, θέλοντας να τις βοηθήσουμε, κόψαμε χρήματα και όπου αλλού απαιτούνταν, π.χ. έκδοση δελτίων», σχολίασε ο πρόεδρος.

Ντινόπουλος: «Στο αίμα των Θεσσαλονικιών το βόλεϊ, είμαστε αισιόδοξοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΠΕΣΘ), Βαγγέλη Ντινόπουλου. «Η Θεσσαλονίκη αν μη τι άλλο έχει δείξει ότι γενικά το βόλεϊ το καλλιεργεί. Είναι στο αίμα των Θεσσαλονικιών. Ήμασταν πρωταθλητές Ελλάδας σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των αναπτυξιακών την προηγούμενη χρονιά και πιστεύω ότι θα είμαστε πάλι φέτος. Συνεπώς, ναι υπάρχει αισιοδοξία», είπε και πρόσθεσε αναφορικά με το δεύτερο lockdown: «Όλος ο αθλητισμός αυτήν την στιγμή είναι στο μηδέν. Τα περισσότερα πρωταθλήματα της ΕΠΕΣΘ είχαν ξεκινήσει και πήγαιναν αρκετά καλά, αλλά μάς βρήκε η πανδημία και κανείς πλέον δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουμε».

Να σημειωθεί ότι η ΕΠΕΣΘ αριθμεί περίπου 80 σωματεία με 2.000 αθλητές στους κόλπους της, ωστόσο, οι συνέπειες του lockdown του Μαρτίου δεν ήταν ορατές σε αυτά. «Είχαμε μεν αποχωρήσεις, αλλά ήταν μόλις 1-2, ενώ την ίδια στιγμή έγιναν και νέα σωματεία».

Τομπούλης: «Όλα τα σωματεία έπαθαν μεγάλη ζημιά»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τομπούλης, ξετύλιξε το κουβάρι από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα: «Τόσο το άθλημα όσο και τα σωματεία πήγαν πίσω με την πανδημία. Οι αθλητές, από την πλευρά τους, έμειναν χωρίς προπονήσεις στα πόδια τους για 2-2,5 μήνες και οι ακαδημίες, από τις οποίες προέρχονται τα έσοδα των συλλόγων, σταμάτησαν να λειτουργούν. Όλα τα σωματεία έπαθαν μεγάλη ζημιά».

Στη συνέχεια, στάθηκε στο αγωνιστικό κομμάτι: «Τελικά καταφέραμε μέσα σε περίπου δύο μήνες να κάνουμε τα πρωταθλήματά μας που έπρεπε να γίνουν, διασυλλογικά και πανελλήνια, για να μπουν οι αθλητές στις εθνικές ομάδες. Όλο αυτό ήταν άθλος και για τα σωματεία, που τα κατάφεραν, και για εμάς, αλλά οικονομικά υποφέραμε πολύ. Υπήρχαν σωματεία που έφτασαν σε μηδενικό οικονομικό υπόλοιπο μέχρι να ξαναρχίσουν τον Σεπτέμβριο».

Φτάνοντας πλέον στο Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι του στίβου της Θεσσαλονίκης έδειχναν αισιόδοξοι, όμως, διαψεύστηκαν σύντομα από την εξέλιξη του ιού στη χώρα. «Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις προπονήσεις, όμως, γρήγορα άρχισε ένας μερικός αποκλεισμός, άρχισαν να κλείνουν τα στάδια στους δήμους, στη συνέχεια τα ΕΑΚ και φτάσαμε στο γενικό lockdown. Το οικονομικό από εδώ και πέρα είναι ένα ερώτημα: ό,τι πρόλαβαν τα σωματεία πήραν για τους δύο μήνες, που λειτούργησαν, αν χρειαστούν όμως τώρα κάτι οι αθλητές, π.χ. να πάνε κάπου για να μπορούν να προπονηθούν, δύσκολα θα τα φέρουν βόλτα».

Σαουλίδης: «Να κρατήσουμε τα παιδιά στο χάντμπολ»

Την ανησυχία του σχετικά με το αν τα παιδιά μείνουν κοντά στο χάντμπολ από την στιγμή που θα γίνει άρση των μέτρων, μετά το lockdown, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης (ΕΣΧΘ), Δημήτρης Σαουλίδης.

«Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές από τον Covid-19 και στο χώρο του χάντμπολ. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στον χώρο, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα και όταν επιστρέψουμε στη δράση, πόσα από αυτά θα μείνουν στο χάντμπολ. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το οικονομικό είναι ο κύριος παράγοντας, ανεξάρτητα από τι άθλημα αφορά. Ιδίως στα αθλήματα που στηρίζονται από ρομαντικούς ανθρώπους. Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, ακόμα και αυτοί οι λίγοι επιχειρηματίες που βοηθούσαν, έχουν απομακρυνθεί».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετώπισαν τη μετα-Covid-19 εποχή: «Την περσινή σεζόν πήραμε το θάρρος, αναλάβαμε την ευθύνη και διοργανώσαμε τις πανελλήνιες τελικές φάσεις για τα μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα στα ηλικιακά. Ευτυχώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Φέτος δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τα ηλικιακά, αφού μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα των παίδων, δημιουργήθηκε το έντονο πρόβλημα και δώσαμε αναβολή για μία εβδομάδα, αλλά τελικά μάς πρόλαβε το γενικό lockdown».

Σαββίδης: «Ο μεγαλύτερος χορηγός είναι οι γονείς»

Ο πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, που αριθμεί περίπου 45 συλλόγους και 5.000 αθλητές σε αγωνιστικά, προαγωνιστικά τμήματα και ακαδημίες, Αλέξης Σαββίδης, στάθηκε στο ότι οι συνέπειες του lockdown σχετίζονται με την παύση των δραστηριοτήτων των ακαδημιών, που αποτελούν και την κύρια πηγή εσόδων των ομάδων. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακαδημίες και στόχος μας είναι να διατηρηθούν αυτές, που συνεπάγονται αφενός ανάπτυξη του αθλήματος και αφετέρου οικονομική ενίσχυση των συλλόγων. Στον χώρο της κολύμβησης είναι τελείως ερασιτεχνικά τα πράγματα και ως εκ τούτου οι χορηγοί είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί. Ο μεγαλύτερος χορηγός είναι οι γονείς».

Επίσης, αναφέρθηκε και στα αισιόδοξα μηνύματα που προέκυψαν μετά το lockdown του Μαρτίου: «Εμείς στην ΚΟΕ κάναμε αγώνες το καλοκαίρι, έγιναν όλα τα πρωταθλήματα με μεγάλες προφυλάξεις, συνεχίσαμε εξίσου αισιόδοξα τον Σεπτέμβριο, γέμισαν οι πισίνες, ήρθαν νέα παιδιά, αλλά δυστυχώς και πάλι είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε».

Τέλος, υπενθύμισε πως η ομοσπονδία στάθηκε δίπλα στους συλλόγους μετά την κρίση του Μαρτίου: «Η ΚΟΕ όρισε να μην πληρώσει κανένα παιδί στους αγώνες και στα πρωταθλήματα που συμμετείχε, ενώ μείωσε και όλα τα παράβολα που αφορούσαν σε ανανεώσεις δελτίων, μεταγραφών. Ήταν μία μεγάλη ανάσα».


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/11/2020

Όλος ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται στην... εντατική τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση για lockdown στα πρωταθλήματά του και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να βγει για μία ακόμα φορά αλώβητος από την κρίση. Δεδομένης της απουσίας ισχυρών οικονομικά ανθρώπων, όπως συμβαίνει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού μόνο ευοίωνο δεν προβλέπεται.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με αυτόν στη Θεσσαλονίκη δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια του, όπως έγινε και μετά το πρώτο lockdown στη χώρα. Εξάλλου, αθλητισμός ίσον δύναμη, πάθος και δράση: αν υπάρξουν τα τρία αυτά συστατικά, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Η «Μακεδονία της Κυριακής» έδωσε τον λόγο στους προέδρους έξι Ενώσεων. Σάββας Δημητριάδης (ποδόσφαιρο), Σάββας Λόρτος (μπάσκετ), Σάββας Ντινόπουλος (βόλεϊ), Αναστάσιος Τομπούλης (στίβος), Δημήτρης Σαουλίδης (χάντμπολ) και Αλέξης Σαββίδης (κολύμβηση) μοιράζονται τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Δημητριάδης: «Όταν αγαπάς κάτι, δύσκολα το αφήνεις»

Ο Σάββας Δημητριάδης είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), που αριθμεί 175 περίπου ενεργά ανδρικά σωματεία και 650 τμήματα υποδομών, στο σύνολο δηλαδή 16.000-17.000 αθλητές. Ο ίδιος, αν και θεωρεί ότι με το δεύτερο lockdown πλήττεται στο σύνολό του ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο, δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι αυτό θα επιβιώσει. «Ως Ένωση είχαμε προνοήσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown και είχαμε ορίσει αργότερα απ’ ό,τι συνήθως την έναρξη των φετινών μας πρωταθλημάτων. Εν τέλει, αυτή πήρε νέα αναβολή λόγω των μέτρων που πάρθηκαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν καν», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Η αλήθεια είναι ότι πλήττεται τα μέγιστα ο ερασιτεχνικός αθλητικός και ειδικότερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό είναι άνθρωποι του μεροκάματου, της καθημερινότητας. Δεν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Ωστόσο, θέλω να είμαι αισιόδοξος. Αντοχές υπάρχουν».

Όσο για το ποιες ήταν οι συνέπειες που αντιμετώπισαν ως Ένωση, μετά το πρώτο lockdown και τι μέτρα πήραν για την αντιμετώπισή τους, είχε να πει: «Μετά το πρώτο lockdown, τα δικά μας πρωταθλήματα σταμάτησαν, καθώς είχαν διεξαχθεί ήδη τα 2/3 αυτών. Είδαμε τις βαθμολογίες, αναμορφώσαμε τις κατηγορίες, ανεβάσαμε περισσότερε ομάδες απ’ ότι συνήθως και για ψυχολογικούς λόγους -γιατί οι ομάδες που βγήκαν μέσα από αυτήν τη δίνη και είχαν δαπανήσει αγώνα και ιδρώτα δεν θέλαμε να τις αφήσουμε στενοχωρημένες- αλλά και γιατί μάς έδινε το δικαίωμα και ο νόμος, να κάνουμε νέα προκήρυξη. Ωστόσο, υπήρξαν σωματεία που το καλοκαίρι δεν άντεξαν. Κυρίως από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως λ.χ. ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα, περιοχές που ζουν από τον τουρισμό. Στον αντίποδα, όμως, κατέβηκαν νέες ομάδες και επαναδραστηριοποιήθηκαν και άλλες που ήταν ανενεργές».

Παράλληλα, στάθηκε και στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς τους: «Θέλαμε να βοηθήσουμε τα σωματεία και έτσι κάναμε οικονομικές ελαφρύνσεις, που μπορεί ανά ομάδα να μην ήταν μεγάλη, αλλά στο σύνολο άγγιζαν τις 65.000 ευρώ».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως θα αντέξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ο Σάββας Δημητριάδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Νομίζω ότι θα αντέξει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της πόλης μας, γιατί η βάση του είναι η αγάπη των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό. Όταν αγαπάς κάτι, δύσκολα το αφήνεις. Είμαστε ερωτευμένοι με το θηλυκό που λέγεται μπάλα. Συνεπώς, είμαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής».

Λόρτος: «Να βοηθηθούν οι εθελοντές παράγοντες»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ), Σάββας Λόρτος, που στις τάξεις της απαριθμεί 165 σωματεία και 10.000 αθλητές, τόνισε πως ο αθλητισμός θα βρει τον δρόμο του μετά την πανδημία. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει ο αθλητισμός να βγει αλώβητος από αυτή τη μεγάλη κρίση. Δεν θα χαθεί ο αθλητισμός, θα βρει τον δρόμο του. Αθλητισμός σημαίνει χαρά και παιχνίδι και αυτή η χαρά δεν μπορεί να υπάρχει με αυτήν την πανδημία».

Ο Σάββας Λόρτος στάθηκε, επίσης, στη σημαντική παρουσία των ανθρώπων που βοηθούν στο άθλημα και, όπως τόνισε, «θα πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι εθελοντές παράγοντες. Οι οικονομικές συνέπειες, όπως και μετά το πρώτο, έτσι πιστεύουμε και μετά το δεύτερο lockdown, είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει να κρατήσουμε κοντά μας τους παράγοντες των ομάδων, γιατί ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι σωματειακός αθλητισμός και λόγω της πανδημίας, δύσκολα θα κρατηθούν. Αυτούς θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να συντηρούν τα σωματεία».

Η ΕΚΑΣΘ φρόντισε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς να διευκολύνει τα σωματεία της. «Φέτος, στην έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα πρωταθλήματα οι ομάδες πλήρωσαν το μισό ποσό του παράβολου, που πλήρωναν κάθε χρόνο. Παράλληλα, θέλοντας να τις βοηθήσουμε, κόψαμε χρήματα και όπου αλλού απαιτούνταν, π.χ. έκδοση δελτίων», σχολίασε ο πρόεδρος.

Ντινόπουλος: «Στο αίμα των Θεσσαλονικιών το βόλεϊ, είμαστε αισιόδοξοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΠΕΣΘ), Βαγγέλη Ντινόπουλου. «Η Θεσσαλονίκη αν μη τι άλλο έχει δείξει ότι γενικά το βόλεϊ το καλλιεργεί. Είναι στο αίμα των Θεσσαλονικιών. Ήμασταν πρωταθλητές Ελλάδας σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των αναπτυξιακών την προηγούμενη χρονιά και πιστεύω ότι θα είμαστε πάλι φέτος. Συνεπώς, ναι υπάρχει αισιοδοξία», είπε και πρόσθεσε αναφορικά με το δεύτερο lockdown: «Όλος ο αθλητισμός αυτήν την στιγμή είναι στο μηδέν. Τα περισσότερα πρωταθλήματα της ΕΠΕΣΘ είχαν ξεκινήσει και πήγαιναν αρκετά καλά, αλλά μάς βρήκε η πανδημία και κανείς πλέον δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουμε».

Να σημειωθεί ότι η ΕΠΕΣΘ αριθμεί περίπου 80 σωματεία με 2.000 αθλητές στους κόλπους της, ωστόσο, οι συνέπειες του lockdown του Μαρτίου δεν ήταν ορατές σε αυτά. «Είχαμε μεν αποχωρήσεις, αλλά ήταν μόλις 1-2, ενώ την ίδια στιγμή έγιναν και νέα σωματεία».

Τομπούλης: «Όλα τα σωματεία έπαθαν μεγάλη ζημιά»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τομπούλης, ξετύλιξε το κουβάρι από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα: «Τόσο το άθλημα όσο και τα σωματεία πήγαν πίσω με την πανδημία. Οι αθλητές, από την πλευρά τους, έμειναν χωρίς προπονήσεις στα πόδια τους για 2-2,5 μήνες και οι ακαδημίες, από τις οποίες προέρχονται τα έσοδα των συλλόγων, σταμάτησαν να λειτουργούν. Όλα τα σωματεία έπαθαν μεγάλη ζημιά».

Στη συνέχεια, στάθηκε στο αγωνιστικό κομμάτι: «Τελικά καταφέραμε μέσα σε περίπου δύο μήνες να κάνουμε τα πρωταθλήματά μας που έπρεπε να γίνουν, διασυλλογικά και πανελλήνια, για να μπουν οι αθλητές στις εθνικές ομάδες. Όλο αυτό ήταν άθλος και για τα σωματεία, που τα κατάφεραν, και για εμάς, αλλά οικονομικά υποφέραμε πολύ. Υπήρχαν σωματεία που έφτασαν σε μηδενικό οικονομικό υπόλοιπο μέχρι να ξαναρχίσουν τον Σεπτέμβριο».

Φτάνοντας πλέον στο Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι του στίβου της Θεσσαλονίκης έδειχναν αισιόδοξοι, όμως, διαψεύστηκαν σύντομα από την εξέλιξη του ιού στη χώρα. «Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις προπονήσεις, όμως, γρήγορα άρχισε ένας μερικός αποκλεισμός, άρχισαν να κλείνουν τα στάδια στους δήμους, στη συνέχεια τα ΕΑΚ και φτάσαμε στο γενικό lockdown. Το οικονομικό από εδώ και πέρα είναι ένα ερώτημα: ό,τι πρόλαβαν τα σωματεία πήραν για τους δύο μήνες, που λειτούργησαν, αν χρειαστούν όμως τώρα κάτι οι αθλητές, π.χ. να πάνε κάπου για να μπορούν να προπονηθούν, δύσκολα θα τα φέρουν βόλτα».

Σαουλίδης: «Να κρατήσουμε τα παιδιά στο χάντμπολ»

Την ανησυχία του σχετικά με το αν τα παιδιά μείνουν κοντά στο χάντμπολ από την στιγμή που θα γίνει άρση των μέτρων, μετά το lockdown, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης (ΕΣΧΘ), Δημήτρης Σαουλίδης.

«Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές από τον Covid-19 και στο χώρο του χάντμπολ. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στον χώρο, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα και όταν επιστρέψουμε στη δράση, πόσα από αυτά θα μείνουν στο χάντμπολ. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το οικονομικό είναι ο κύριος παράγοντας, ανεξάρτητα από τι άθλημα αφορά. Ιδίως στα αθλήματα που στηρίζονται από ρομαντικούς ανθρώπους. Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, ακόμα και αυτοί οι λίγοι επιχειρηματίες που βοηθούσαν, έχουν απομακρυνθεί».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετώπισαν τη μετα-Covid-19 εποχή: «Την περσινή σεζόν πήραμε το θάρρος, αναλάβαμε την ευθύνη και διοργανώσαμε τις πανελλήνιες τελικές φάσεις για τα μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα στα ηλικιακά. Ευτυχώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Φέτος δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τα ηλικιακά, αφού μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα των παίδων, δημιουργήθηκε το έντονο πρόβλημα και δώσαμε αναβολή για μία εβδομάδα, αλλά τελικά μάς πρόλαβε το γενικό lockdown».

Σαββίδης: «Ο μεγαλύτερος χορηγός είναι οι γονείς»

Ο πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, που αριθμεί περίπου 45 συλλόγους και 5.000 αθλητές σε αγωνιστικά, προαγωνιστικά τμήματα και ακαδημίες, Αλέξης Σαββίδης, στάθηκε στο ότι οι συνέπειες του lockdown σχετίζονται με την παύση των δραστηριοτήτων των ακαδημιών, που αποτελούν και την κύρια πηγή εσόδων των ομάδων. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακαδημίες και στόχος μας είναι να διατηρηθούν αυτές, που συνεπάγονται αφενός ανάπτυξη του αθλήματος και αφετέρου οικονομική ενίσχυση των συλλόγων. Στον χώρο της κολύμβησης είναι τελείως ερασιτεχνικά τα πράγματα και ως εκ τούτου οι χορηγοί είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί. Ο μεγαλύτερος χορηγός είναι οι γονείς».

Επίσης, αναφέρθηκε και στα αισιόδοξα μηνύματα που προέκυψαν μετά το lockdown του Μαρτίου: «Εμείς στην ΚΟΕ κάναμε αγώνες το καλοκαίρι, έγιναν όλα τα πρωταθλήματα με μεγάλες προφυλάξεις, συνεχίσαμε εξίσου αισιόδοξα τον Σεπτέμβριο, γέμισαν οι πισίνες, ήρθαν νέα παιδιά, αλλά δυστυχώς και πάλι είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε».

Τέλος, υπενθύμισε πως η ομοσπονδία στάθηκε δίπλα στους συλλόγους μετά την κρίση του Μαρτίου: «Η ΚΟΕ όρισε να μην πληρώσει κανένα παιδί στους αγώνες και στα πρωταθλήματα που συμμετείχε, ενώ μείωσε και όλα τα παράβολα που αφορούσαν σε ανανεώσεις δελτίων, μεταγραφών. Ήταν μία μεγάλη ανάσα».


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/11/2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία