ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με ένα e-mail συνδιαμορφώνετε το αυριανό «τοπίο» της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά τις επισημάνσεις και τις ιδέες των πολιτών για τον νέο κανονισμό που θα διέπει την εκμετάλλευση του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου

 09/01/2021 08:00

Με ένα e-mail συνδιαμορφώνετε το αυριανό «τοπίο» της Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Τη δυνατότητα να «ακουστεί» η φωνή τους και να συνδιαμορφώσουν το νέο «τοπίο» της πόλης αναφορικά με την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις, έχουν οι δημότες Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη νέα κανονιστική για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Κάθε πολίτης, ή εκπρόσωπος φορέα, καλείται να καταθέσει τις επισημάνσεις του, τις προτάσεις του, με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης στο email: salonepix@gmail.com.

Η νέα κανονιστική αφού ψηφιστεί, μετά τη διαβούλευση, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και θα επιστρέψει για να εφαρμοστεί, αμέσως μετά την ψήφισή της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν όμως η κυβέρνηση νομοθετήσει την επέκταση των έκτακτων ρυθμίσεων που ίσχυαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 για τη διάθεση επιπλέον δημόσιου χώρου στα καταστήματα εστίασης, τότε η νέα κανονιστική δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιχειρήσεων που μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα με λιγότερα τετραγωνικά από ό,τι προβλέπει η νέα κανονιστική, εξηγεί στο makthes.gr o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Τι αλλάζει με τη νέα κανονιστική:

Πρώτον, «δίνουμε το δικαίωμα για πάκτωμα των υαλοφρακτών (σ.σ. ανεμοφρακτών). Αυτό θα ισχύσει από την πρώτη μέρα», μετά την ψήφιση της κανονιστικής διαμηνύει ο κ. Αβαρλής. «Έχουμε εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη της τροχαίας, διότι έχουμε λάβει εισηγήσεις ότι όταν δεν είναι πακτωμένα και υπάρχει δυνατός αέρας, τα παίρνει και τα πετάει μακριά», εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτή η τροποποίηση είναι ζήτημα ασφάλειας. Με βάση το προσχέδιο της κανονιστικής, «οι ανεμοφράκτες τοποθετούνται προαιρετικά εντός του χώρου κατάληψης σε πεζοδρόμους ή σε πεζοδρόμια πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία». Παράλληλα, ο κ. Αβαρλής υπενθυμίζει πως μέχρι σήμερα αρκετοί επαγγελματίες είχαν πακτώσει υαλοφράκτες και τους καταλογίζονταν πρόστιμα, ενώ τώρα θα απαλλαχθούν από αυτό το ενδεχόμενο, κάτι το οποίο αποτελούσε άλλωστε αίτημα των επιχειρηματιών εδώ και χρόνια.

Δεύτερον, οι αναπλασμένες και οι υπό ανάπλαση περιοχές θα μπορούν να ζητήσουν από τον δήμο και την Εφορεία Νεότερων Μνημείων άδεια επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων, συνεχίζει ο αντιδήμαρχος. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου θα πρέπει να ενημερώσει κατά πόσο μπορεί να επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα και η Εφορεία Νεότερων Μνημείων θα είναι η αρμόδια να εγκρίνει, ή όχι, το αίτημα, σημειώνεται στο προσχέδιο της κανονιστικής.

Τρίτον, οι τέντες των καταστημάτων θα μπορούν πλέον να εφάπτονται μεταξύ τους, παρατηρεί ο ίδιος.

Τέταρτον, στις γωνίες οδών όπου έχει γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου (σ.σ. στις λεγόμενες «φούσκες»), θα καθίσταται δυνατή η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον δεν υπάρχουν σηματοδότες και κατόπιν αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, επισημαίνει ο κ. Αβαρλής.

Πέμπτον, μειώνεται στα τέσσερα μέτρα, από τα πέντε που ισχύει σήμερα, το διαθέσιμο πλάτος που απαιτείται να έχει ο πεζόδρομος, ή το πεζοδρόμιο, για να υφίσταται δικαίωμα τοποθέτησης πακτωμένων υαλοφρακτών. 

Έκτον, οι τέντες και οι ομπρέλες των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν ενιαίο χρώμα, ανεξαρτήτως της περιοχής όπου λειτουργούν. Ειδικότερα, τα σκιάδια, δηλαδή οι ομπρέλες και οι τέντες, «θα είναι ομοιόμορφα ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής τη μορφή / γεωμετρία, το ύψος τους και το χρώμα. Το ύφασμα των σκιαδίων θα είναι μονόχρωμο και ανοιχτόχρωμο, στις αποχρώσεις του λευκού - υπόλευκου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της κανονιστικής.

Ο κ. Αβαρλής υπογραμμίζει πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κανονιστικές για τις αναπλασμένες και υπό ανάπλαση περιοχές», οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν το ιστορικό κέντρο. Με τις νέες διατάξεις θα ρυθμιστεί το «θολό» τοπίο που είχαν δημιουργήσει οι γενικού χαρακτήρα διατάξεις της υφιστάμενης κανονιστικής, όπως συμβαίνει ενδεικτικά στην αναπλασμένη πλατεία Φαναριωτών, θεωρεί ο αντιδήμαρχος. Υποστηρίζει, δε, ότι «ξεφεύγουμε πια από τις ειδικές κανονιστικές που έβγαιναν κάθε λίγο και λιγάκι για κάθε δρόμο. Βάζουμε έναν γενικό κανόνα για όλη την πόλη».

Ο κ. Αβαρλής θεωρεί πως όταν ένας χώρος είναι οριοθετημένος από υαλοφράκτες, καθίσταται δύσκολο στον επιχειρηματία να παρανομεί και να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματα, «γιατί αυτόματα φαίνεται ότι είναι έξω από τους υαλοφράκτες». Έτσι, θα είναι πιο εύκολοι οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία, προσθέτει ο αντιδήμαρχος. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρατηρούνται ανά διαστήματα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Καρόλου Ντηλ και στη Μητροπόλεως, ο κ. Αβαρλής διαβεβαιώνει ότι «δεν τους δίνουμε επιπλέον χώρο», αλλά «ο έλεγχος εξαρτάται από τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημοτική», σπεύδει να συμπληρώσει ο ίδιος.

Συνολικά «θα υπάρξει κάποια συμμόρφωση», εκτιμά ο αντιδήμαρχος και επιμένει στη χρησιμότητα της οριοθέτησης των χώρων, ώστε «οποιοσδήποτε πολίτης να μπορεί να τηλεφωνήσει» και να καταγγείλει την καταστρατήγηση των κανόνων για την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου. 

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι η νέα κανονιστική δεν προβλέπει καμία «χαλάρωση» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του κοινόχρηστου χώρου στον μνημειακό ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους και δίνει προτεραιότητα στην κινητικότητα και στην προσβασιμότητα πεζών, ΑμεΑ και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αβαρλής.

Το makthes.gr ξεχώρισε μερικά από τα βασικά σημεία του προσχεδίου της νέας κανονιστικής και τα παρουσιάζει συνοπτικά:

  1. Δε θα χορηγείται καμία άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε πεζοδρόμιο το οποίο έχει πλάτος έως 2,5 μέτρα, διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει λειτουργικά ωφέλιμος χώρος Σε πεζοδρόμια πλάτους άνω των 3,5 μέτρων, παραχωρείται για τραπεζοκαθίσματα μέχρι το 40% του καθαρού ελεύθερου πλάτους αυτού.
  2. Σε ήδη υφιστάμενους πεζοδρόμους (που έχει ολοκληρωθεί ή δεν εκτελείται πλέον έργο ανάπλασης), χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου, σε εφαρμογή της παρούσας γενικής κανονιστικής απόφασης, χωρίς έκδοση ειδικής κανονιστικής απόφασης, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης ζώνης ελεύθερης όδευσης 3,50 μ. για την προσπέλαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, με την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας (της Γενικής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και όποιας άλλης αρμόδιας εμπλεκόμενης, βάσει νόμου, υπηρεσίας.
  3. Σε κάθε έγκριση παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου, επιβάλλεται η εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 2,00 μ. ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο.
  4. Ελεύθερη η ράμπα ΑΜΕΑ και 1,0 μέτρο περιμετρικά αυτής. Θα προσμετράται ως πλάτος ράμπας το κατ΄ ελάχιστο προβλεπόμενο από τις διατάξεις 1,50 μ., ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει κατασκευαστεί μικρότερη πλάτους σκάφη / ράμπα. 
  5. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από φωτεινό σηματοδότη (χωρίς διάβαση) 1,50 μέτρο
  6. Ελεύθερος ο χώρος έμπροσθεν διάβασης και 0,50 μέτρο δεξιά και αριστερά αυτού
  7. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από κάδο απορριμμάτων 1,0 μέτρο. 
  8. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από τον οδηγό τυφλών: 0,50 μ. εκατέρωθεν των άκρων αυτού
  9. Σε πεζοδρόμια πλάτους μεγαλύτερου των 5,0 μέτρων, ενιαίας επιφάνειας, δύναται να τοποθετείται ξύλινο δάπεδο (σ.σ. deck) στον παραχωρημένο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χώρο, εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον παρόντα κανονισμό και την κείμενη νομοθεσία σε πεζοδρόμια και πλατείες και όπου η δαπεδόστρωση του παραχωρούμενου χώρου δημιουργεί δυσχέρεια στην ασφαλή τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και του λοιπού εξοπλισμού. Σε πεζοδρόμους και σε πεζοδρόμια πλάτους μικρότερου των 5 μέτρων απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου
  10. Τα υλικά κατασκευής θα είναι καλής ποιότητας σε ουδέτερες αποχρώσεις. Αποκλείονται τα έντονα χρώματα και η πολυχρωμία, καθώς και οι τέντες δύο όψεων με διαφορετικά χρώματα. Απαγορεύεται η αναγραφή επιγραφών και διαφημίσεων επί των τεντών. 
  11. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ελαφρού τύπου στεγάστρων ή τεντών (ενδεικτικά λευκού ή μπεζ χρώματος) περιορισμένου πλάτους στα ισόγεια στις όψεις των διατηρητέων κτιρίων μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και έγκρισης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (π.ΥΜΑΘ) ή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & 21 | Σ ε λ ί δ α Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τεντών κατ’ επέκταση των υφιστάμενων στεγάστρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της κανονιστικής επισημαίνει πως για υφιστάμενα στέγαστρα, τέντες και προθήκες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην κανονιστική, ισχύει μεταβατική διάταξη έξι μηνών, διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές.

Τέλος, μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, προτού η κανονιστική πράξη κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις αλλαγές που θα έχουν προηγηθεί από τις επισημάνσεις πολιτών και φορέων.

Τη δυνατότητα να «ακουστεί» η φωνή τους και να συνδιαμορφώσουν το νέο «τοπίο» της πόλης αναφορικά με την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις, έχουν οι δημότες Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη νέα κανονιστική για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Κάθε πολίτης, ή εκπρόσωπος φορέα, καλείται να καταθέσει τις επισημάνσεις του, τις προτάσεις του, με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης στο email: salonepix@gmail.com.

Η νέα κανονιστική αφού ψηφιστεί, μετά τη διαβούλευση, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και θα επιστρέψει για να εφαρμοστεί, αμέσως μετά την ψήφισή της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν όμως η κυβέρνηση νομοθετήσει την επέκταση των έκτακτων ρυθμίσεων που ίσχυαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 για τη διάθεση επιπλέον δημόσιου χώρου στα καταστήματα εστίασης, τότε η νέα κανονιστική δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιχειρήσεων που μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα με λιγότερα τετραγωνικά από ό,τι προβλέπει η νέα κανονιστική, εξηγεί στο makthes.gr o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Τι αλλάζει με τη νέα κανονιστική:

Πρώτον, «δίνουμε το δικαίωμα για πάκτωμα των υαλοφρακτών (σ.σ. ανεμοφρακτών). Αυτό θα ισχύσει από την πρώτη μέρα», μετά την ψήφιση της κανονιστικής διαμηνύει ο κ. Αβαρλής. «Έχουμε εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη της τροχαίας, διότι έχουμε λάβει εισηγήσεις ότι όταν δεν είναι πακτωμένα και υπάρχει δυνατός αέρας, τα παίρνει και τα πετάει μακριά», εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτή η τροποποίηση είναι ζήτημα ασφάλειας. Με βάση το προσχέδιο της κανονιστικής, «οι ανεμοφράκτες τοποθετούνται προαιρετικά εντός του χώρου κατάληψης σε πεζοδρόμους ή σε πεζοδρόμια πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία». Παράλληλα, ο κ. Αβαρλής υπενθυμίζει πως μέχρι σήμερα αρκετοί επαγγελματίες είχαν πακτώσει υαλοφράκτες και τους καταλογίζονταν πρόστιμα, ενώ τώρα θα απαλλαχθούν από αυτό το ενδεχόμενο, κάτι το οποίο αποτελούσε άλλωστε αίτημα των επιχειρηματιών εδώ και χρόνια.

Δεύτερον, οι αναπλασμένες και οι υπό ανάπλαση περιοχές θα μπορούν να ζητήσουν από τον δήμο και την Εφορεία Νεότερων Μνημείων άδεια επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων, συνεχίζει ο αντιδήμαρχος. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου θα πρέπει να ενημερώσει κατά πόσο μπορεί να επεκταθούν τα τραπεζοκαθίσματα και η Εφορεία Νεότερων Μνημείων θα είναι η αρμόδια να εγκρίνει, ή όχι, το αίτημα, σημειώνεται στο προσχέδιο της κανονιστικής.

Τρίτον, οι τέντες των καταστημάτων θα μπορούν πλέον να εφάπτονται μεταξύ τους, παρατηρεί ο ίδιος.

Τέταρτον, στις γωνίες οδών όπου έχει γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου (σ.σ. στις λεγόμενες «φούσκες»), θα καθίσταται δυνατή η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον δεν υπάρχουν σηματοδότες και κατόπιν αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, επισημαίνει ο κ. Αβαρλής.

Πέμπτον, μειώνεται στα τέσσερα μέτρα, από τα πέντε που ισχύει σήμερα, το διαθέσιμο πλάτος που απαιτείται να έχει ο πεζόδρομος, ή το πεζοδρόμιο, για να υφίσταται δικαίωμα τοποθέτησης πακτωμένων υαλοφρακτών. 

Έκτον, οι τέντες και οι ομπρέλες των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν ενιαίο χρώμα, ανεξαρτήτως της περιοχής όπου λειτουργούν. Ειδικότερα, τα σκιάδια, δηλαδή οι ομπρέλες και οι τέντες, «θα είναι ομοιόμορφα ως προς τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής τη μορφή / γεωμετρία, το ύψος τους και το χρώμα. Το ύφασμα των σκιαδίων θα είναι μονόχρωμο και ανοιχτόχρωμο, στις αποχρώσεις του λευκού - υπόλευκου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της κανονιστικής.

Ο κ. Αβαρλής υπογραμμίζει πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κανονιστικές για τις αναπλασμένες και υπό ανάπλαση περιοχές», οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν το ιστορικό κέντρο. Με τις νέες διατάξεις θα ρυθμιστεί το «θολό» τοπίο που είχαν δημιουργήσει οι γενικού χαρακτήρα διατάξεις της υφιστάμενης κανονιστικής, όπως συμβαίνει ενδεικτικά στην αναπλασμένη πλατεία Φαναριωτών, θεωρεί ο αντιδήμαρχος. Υποστηρίζει, δε, ότι «ξεφεύγουμε πια από τις ειδικές κανονιστικές που έβγαιναν κάθε λίγο και λιγάκι για κάθε δρόμο. Βάζουμε έναν γενικό κανόνα για όλη την πόλη».

Ο κ. Αβαρλής θεωρεί πως όταν ένας χώρος είναι οριοθετημένος από υαλοφράκτες, καθίσταται δύσκολο στον επιχειρηματία να παρανομεί και να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματα, «γιατί αυτόματα φαίνεται ότι είναι έξω από τους υαλοφράκτες». Έτσι, θα είναι πιο εύκολοι οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία, προσθέτει ο αντιδήμαρχος. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρατηρούνται ανά διαστήματα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Καρόλου Ντηλ και στη Μητροπόλεως, ο κ. Αβαρλής διαβεβαιώνει ότι «δεν τους δίνουμε επιπλέον χώρο», αλλά «ο έλεγχος εξαρτάται από τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημοτική», σπεύδει να συμπληρώσει ο ίδιος.

Συνολικά «θα υπάρξει κάποια συμμόρφωση», εκτιμά ο αντιδήμαρχος και επιμένει στη χρησιμότητα της οριοθέτησης των χώρων, ώστε «οποιοσδήποτε πολίτης να μπορεί να τηλεφωνήσει» και να καταγγείλει την καταστρατήγηση των κανόνων για την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου. 

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι η νέα κανονιστική δεν προβλέπει καμία «χαλάρωση» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του κοινόχρηστου χώρου στον μνημειακό ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους και δίνει προτεραιότητα στην κινητικότητα και στην προσβασιμότητα πεζών, ΑμεΑ και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αβαρλής.

Το makthes.gr ξεχώρισε μερικά από τα βασικά σημεία του προσχεδίου της νέας κανονιστικής και τα παρουσιάζει συνοπτικά:

  1. Δε θα χορηγείται καμία άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε πεζοδρόμιο το οποίο έχει πλάτος έως 2,5 μέτρα, διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει λειτουργικά ωφέλιμος χώρος Σε πεζοδρόμια πλάτους άνω των 3,5 μέτρων, παραχωρείται για τραπεζοκαθίσματα μέχρι το 40% του καθαρού ελεύθερου πλάτους αυτού.
  2. Σε ήδη υφιστάμενους πεζοδρόμους (που έχει ολοκληρωθεί ή δεν εκτελείται πλέον έργο ανάπλασης), χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου, σε εφαρμογή της παρούσας γενικής κανονιστικής απόφασης, χωρίς έκδοση ειδικής κανονιστικής απόφασης, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης ζώνης ελεύθερης όδευσης 3,50 μ. για την προσπέλαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, με την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας (της Γενικής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και όποιας άλλης αρμόδιας εμπλεκόμενης, βάσει νόμου, υπηρεσίας.
  3. Σε κάθε έγκριση παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου, επιβάλλεται η εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 2,00 μ. ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο.
  4. Ελεύθερη η ράμπα ΑΜΕΑ και 1,0 μέτρο περιμετρικά αυτής. Θα προσμετράται ως πλάτος ράμπας το κατ΄ ελάχιστο προβλεπόμενο από τις διατάξεις 1,50 μ., ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει κατασκευαστεί μικρότερη πλάτους σκάφη / ράμπα. 
  5. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από φωτεινό σηματοδότη (χωρίς διάβαση) 1,50 μέτρο
  6. Ελεύθερος ο χώρος έμπροσθεν διάβασης και 0,50 μέτρο δεξιά και αριστερά αυτού
  7. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από κάδο απορριμμάτων 1,0 μέτρο. 
  8. Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από τον οδηγό τυφλών: 0,50 μ. εκατέρωθεν των άκρων αυτού
  9. Σε πεζοδρόμια πλάτους μεγαλύτερου των 5,0 μέτρων, ενιαίας επιφάνειας, δύναται να τοποθετείται ξύλινο δάπεδο (σ.σ. deck) στον παραχωρημένο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χώρο, εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον παρόντα κανονισμό και την κείμενη νομοθεσία σε πεζοδρόμια και πλατείες και όπου η δαπεδόστρωση του παραχωρούμενου χώρου δημιουργεί δυσχέρεια στην ασφαλή τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και του λοιπού εξοπλισμού. Σε πεζοδρόμους και σε πεζοδρόμια πλάτους μικρότερου των 5 μέτρων απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου
  10. Τα υλικά κατασκευής θα είναι καλής ποιότητας σε ουδέτερες αποχρώσεις. Αποκλείονται τα έντονα χρώματα και η πολυχρωμία, καθώς και οι τέντες δύο όψεων με διαφορετικά χρώματα. Απαγορεύεται η αναγραφή επιγραφών και διαφημίσεων επί των τεντών. 
  11. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ελαφρού τύπου στεγάστρων ή τεντών (ενδεικτικά λευκού ή μπεζ χρώματος) περιορισμένου πλάτους στα ισόγεια στις όψεις των διατηρητέων κτιρίων μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και έγκρισης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (π.ΥΜΑΘ) ή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & 21 | Σ ε λ ί δ α Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τεντών κατ’ επέκταση των υφιστάμενων στεγάστρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της κανονιστικής επισημαίνει πως για υφιστάμενα στέγαστρα, τέντες και προθήκες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην κανονιστική, ισχύει μεταβατική διάταξη έξι μηνών, διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές.

Τέλος, μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, προτού η κανονιστική πράξη κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις αλλαγές που θα έχουν προηγηθεί από τις επισημάνσεις πολιτών και φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία