ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρτυρίες πρώην ασθενών: Η ζωή μετά τον κορονοϊό

Κάποιοι παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, άλλοι βαριές πνευμονίες. Όλοι, μιλώντας στη «ΜτΚ» για την περιπέτειά τους, στέλνουν το μήνυμα: «κανείς δεν είναι άτρωτος»

 16/08/2020 14:00

Μαρτυρίες πρώην ασθενών: Η ζωή μετά τον κορονοϊό

Βαγγέλης Στολάκης

Άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, 56 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που έχαιρε άκρας υγείας νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το «ΑΧΕΠΑ» στις 21 Μαρτίου. Ήταν από τα πρώτα θετικά κρούσματα στη χώρα μας. Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες μετά ταλαιπωρείται, καθώς μέχρι τις αρχές Αυγούστου νοσηλευόταν σε κλινική αποκατάστασης της πόλης. Ο ασθενής ήταν από τα βαριά περιστατικά του COVID-19 με τον ιό να του προκαλεί μέχρι και εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ παρέμεινε για πολλές εβδομάδες διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

«Ο ιός είναι εδώ. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε όλοι μάσκα, να διατηρούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις. Προσβάλει όλο και νεότερους ανθρώπους. Προσωπικά, πίστεψα ότι δεν θα δω ξανά τους δικούς μου» αναφέρει στη «ΜτΚ» Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που νόσησε. Έλληνες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αυξάνεται καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία στη «ΜτΚ» στέλνοντας το μήνυμα: «Κανείς δεν είναι άτρωτος».

mamalis-spyros.jpg

Ο Σπύρος Μάμαλης είναι πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, 48 ετών και κατοικεί στις Σέρρες. Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 16 Μαρτίου και μέχρι την 7η Απριλίου παρέμεινε στο «ΑΧΕΠΑ». Μόλις ξεπέρασε την περιπέτειά του, την έκανε γνωστή με μοναδικό σκοπό να προειδοποιήσει και να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο. 

«Κόλλησα κορονοϊό στην Αμερική, όπου βρέθηκα το διάστημα 8-13 Μαρτίου και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για την προώθηση της ελληνικής φέτας. Εκεί ήρθα σε επαφή με περίπου 70 άτομα. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα εκδήλωσα και τα πρώτα συμπτώματα. Μετά από τρεις μέρες ανέβασα υψηλό πυρετό και είχα έντονο βήχα. Τέσσερις μέρες αργότερα είχα έντονη δύσπνοια και τελικά μου το γύρισε σε πνευμονία» αναφέρει. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και τέθηκε για κάποιες ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην αρχή μετέβη στο νοσοκομείο των Σερρών, όπου και διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «ΑΧΕΠΑ», όπου παρέμεινε για 19 ολόκληρες ημέρες. Ο ίδιος δεν εισήχθη σε ΜΕΘ. Όταν η ασθένεια αντιμετωπίστηκε τέθηκε εκ νέου σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Σχεδόν για δυο ολόκληρους μήνες έμεινα στο σπίτι, ενώ κάνω συνεχώς εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει τρεις εξετάσεις και τον Σεπτέμβριο προγραμμάτισα τέταρτη. Τα λευκά μου αιμοσφαίρια είναι ακόμα χαμηλά. Δεν έχω αντιμετωπίσει το πρόβλημα» υποστηρίζει ο κ. Μάμαλης και συμπληρώνει πως γνωρίζει και άλλους πρώην ασθενείς που έχουν προβλήματα και μετά την ασθένεια. «Θέλει προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι δύσκολος ιός» αναφέρει ο κ. Μάμαλης.

Μαζί του, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, βρισκόταν ένας ακόμα ασθενής, 44 ετών ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη νοσηλεύτηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Κινδύνευσε. Είχε πιο βαριά πνευμονία. Από όσα μου είπε ήταν ‘ορφανό’ κρούσμα. Κόλλησε σε μία κοινωνική εκδήλωση που είχε πάει με τη σύζυγό του» λέει ο κ. Μάμαλης. Όπως περιγράφει στο διπλανό δωμάτιο του «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύτηκε για διάστημα 27 ολόκληρων ημερών ο 74χρονος πατέρας του, τον οποίο κόλλησε κορονοϊό ο ίδιος ο κ. Μάμαλης όταν εκείνος πήγε να τον βοηθήσει για να πάει στο… νοσοκομείο. «Ο πατέρας μου νοσηλεύτηκε με πνευμονία και του δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Κατάφερε και σώθηκε χάρη στους εξαιρετικούς γιατρούς, τους οποίους ευχαριστούμε» σχολιάζει ο κ. Μάμαλης.

Από εκείνο το ταξίδι στην Αμερική, κορονοϊό κόλλησαν ακόμα δύο συνεργάτες του προέδρου του Γεωτεχνολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μία 35χρονη αναγκάστηκε να νοσηλευτεί για πολλούς μήνες σε νοσοκομείο των ΗΠΑ και ένας ακόμα 48χρονος που διαγνώστηκε θετικός στις αρχές Μαρτίου ακόμα και σήμερα «κουράζεται όταν ανεβαίνει σκάλες».

Πώς ο ιός τον έστειλε σε κλινική αποκατάστασης

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχεδόν καθημερινά μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις του καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί. «Συχνό πλύσιμο χεριών, μάσκες, αποστάσεις. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» σχολιάζει στη «ΜτΚ». Μάλιστα, αναφέρεται στην περιπέτεια ενός φίλου του που νόσησε με COVID-19. «Πρόκειται για έναν συνάδελφο γιατρό ο οποίος στις 21 Μαρτίου πήγαινε στο ιατρείο του. Ένιωσε κάποια συμπτώματα, ενώ είχε έντονη δύσπνοια. Εισήλθε στο ‘ΑΧΕΠΑ’ και διασωληνώθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η δύσπνοια γύρισε σε πνευμονία, επηρεάστηκε στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατέληξε με εγκεφαλική αιμορραγία. Έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Νευρολογική Κλινική και μέχρι τις αρχές Αυγούστου βρισκόταν ακόμα σε κλινική αποκατάστασης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

voulgaridoy.jpg

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, είναι η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, το «κρούσμα μηδέν», δηλαδή η πρώτη ασθενής που διαγνώσθηκε με κορονοϊό στη χώρα. Μαζί της νόσησε και ο εννιάχρονος γιος της, ο οποίος όπως λέει ήταν ασυμπτωματικός. «Τα συμπτώματα μου ήταν σχετικά ήπια, είχα έντονο πονοκέφαλο, δέκατα και έλλειψη γεύσης και όσφρησης» αναφέρει στη «ΜτΚ» η κ. Βουλγαρίδου. «Το παιδί ευτυχώς ήταν ασυμπτωματικό» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί πέραν του πονοκεφάλου που είχε την πρώτη ημέρα, τις υπόλοιπες ημέρες της νοσηλείας της δεν είχε κάτι. Μιλώντας για τη δική της περιπέτεια, η κ. Βουλγαρίδου σχολιάζει: «Επειδή είχα επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι που ήμουν στην Ιταλία όταν εμφάνισα τα πρώτα συμπτώματα πήρα τηλέφωνο στην ιδιωτική μου ασφάλεια υγείας, αυτοί μου έδωσαν οδηγίες και μου εξήγησαν πως επειδή έχω έρθει από το Μιλάνο έπρεπε να πάω στο κέντρο αναφοράς της πόλης μου. Έτσι και έκανα, πήγα απευθείας στο «ΑΧΕΠΑ».

 Το πρώτο συναίσθημα που με κυρίευσε όταν μου είπαν ότι είμαι ο πρώτος επιβεβαιωμένος ασθενής του COVID-19 στην Ελλάδα ήταν ο φόβος. Σκεφτόμουν την υγεία μου, τις συνέπειες προς το γιο μου, τους κοντινούς μου ανθρώπους αλλά και όσους ήρθα σε επαφή. Αυτές οι σκέψεις με γονάτιζαν, μου δημιούργησαν άγχος, ενοχικότητα και ευθύνη. Ξεσπούσα συχνά σε λυγμούς από την αγωνία μου για το τι μέλλει γενέσθαι για τους γύρω μου. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως σε εμένα θα συνέβαινε αυτό. Μη γνωρίζοντας τη πραγματικότητα του ιού και τις συνέπειες του, αισθανόμουν πως περπατούσα σε μία έρημο χωρίς κατεύθυνση» υποστηρίζει η νεαρή επιχειρηματίας μόδας. Μιλώντας για τα συμπτώματα που εμφάνισε, αναφέρει πως δεν ήταν έντονα, επομένως δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. «Δυστυχώς, πλέον γνωρίζω αρκετά άτομα που νόσησαν με τον COVID-19, οι περισσότεροι ευτυχώς με ήπια συμπτώματα. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν» λέει.

Η κ. Βουλγαρίδου νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του «ΑΧΕΠΑ» για 15 ημέρες. 

«Η παραμονή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, κράτησε συνολικά 15 μέρες. Δεν έχω εικόνες από άλλους ασθενείς γιατί ήταν αρχή ακόμη και τα περιστατικά δεν ήταν πολλά. Στο θάλαμο ήμουν μαζί με τον 9 χρόνο γιο μου. Η αγωνία ήταν για όλους μεγάλη γιατί κανείς δεν γνώριζε την εξέλιξη του ιού. Ό,τι γνώριζαν ήταν όλα από βιβλιογραφίες άλλων κρατών. Επομένως όλα ξεκίνησαν για όλους από το μηδέν. Παρά το ότι είχα ήπια συμπτώματα η αγωνία μου για την εξέλιξη της υγείας μου ήταν μεγάλη, όλο αυτό το άγνωστο σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό μου στο θάλαμο του νοσοκομείου μαζί με τον γιο μου, μου δημιουργούσε άγχος και ανασφάλεια . Όταν μου ανακοίνωσε ο γιατρός πως μαζί μου θα νοσηλευτεί και το παιδί γιατί ήταν το μόνο από τις επαφές μου που βρέθηκε θετικό, μούδιασα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σκέφτηκα πως ένα παιδί 9 χρόνων θα αντέξει μέσα σε ένα θάλαμο για τόσες μέρες. Το παιδί έπρεπε να μην καταλάβει τίποτα για το τι συμβαίνει και παράλληλα σκεφτόμουν και τι θα ακολουθήσει μετά με τις συναναστροφές του. Βλέπετε δεν κρατήθηκε ιατρικό απόρρητο ούτε για ένα παιδί. Όλες αυτές οι σκέψεις γίνανε πολύ γρήγορα. Πιέστηκα πολύ όλο το διάστημα. Ωραιοποιούσα το κάθετι που συνέβαινε μέσα στο θάλαμο, ενώ παράλληλα έπρεπε να κάνω και μία προετοιμασία για το μετά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εμψύχωση από ειδικούς του προσωπικού κύκλου μου, όπως και οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό του ‘ΑΧΕΠΑ’ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για μένα και το παιδί μου, με τα μέσα τα οποία διέθεταν» λέει η κ. Βουλγαρίδου εξιστορώντας στη «ΜτΚ» όλα όσα έζησε σε ένα θάλαμο νοσοκομείου μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα για πιστή τήρηση των μέτρων. 

«Οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας αρχικά έδειξαν μεγάλη συνέπεια. Στη συνέχεια, με τη λήξη της καραντίνας και την μικρή χαλάρωση των μέτρων, άρχισαν να επιστρέφουν στην καθημερινότητα που είχαν πριν τον Φεβρουάριο. Θα ήθελα να πω σε όλους πως ο COVID-19 δεν είναι ψέμα. Είναι κάτι που υπάρχει και η επιστήμη προσπαθεί να δώσει λύσεις αλλά φαίνεται να είναι ακόμη μακριά. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί και να ακούμε όλα όσα μας λένε οι ειδικοί» καταλήγει η κ. Βουλγαρίδου.

Ασυμπτωματικοί ασθενείς

Ο Ν. είναι Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας. Την περίοδο της καραντίνας και πιο συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου, επέστρεψε από το εξωτερικό και απευθείας από το αεροδρόμιο μετέβη στο εξοχικό του και τέθηκε αυτοβούλως σε κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών. Δεν επέστρεψε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όπου τον περίμενε η οικογένειά του, καθώς είχε ήπια συμπτώματα, βήχα, ήπιο τσίμπημα στο στήθος, και δέκατα. «Είχα ξερόβηχα για κάποια διάστημα. Στο τέλος της καραντίνας έκανα τεστ και βγήκε αρνητικό. Λίγες ημέρες μετά έκανα τεστ αντισωμάτων και φάνηκε ότι έχω αντισώματα. Οι ειδικοί μου ανέφεραν ότι πέρασα κορονοϊό. Δεν είχα τα συμπτώματα που έχουν άλλοι ασθενείς» σχολιάζει στη «ΜτΚ».

poylas.jpg

Κάπως έτσι διαπίστωσε ότι νόσησε από COVID-19 και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και γιατρός, Ανδρέας Πουλάς. «Υπήρξα ασυμπτωματικός ασθενής» λέει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Αργολίδας. «Εκτιμώ ότι κόλλησα τον ιό όταν επισκέφθηκα τη δομή μεταναστών στο Κρανίδι. Δεν νόσησα. Συζητώντας με συνεργάτες μου μού είπαν πως μία μέρα ζήτησα ένα χάπι γιατί είχα πονοκέφαλο. Ίσως αυτό να ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που εκδήλωσα» τονίζει ο κ. Πουλάς. «Υποβλήθηκα σε δειγματοληπτικό τεστ στη Βουλή. Το τεστ βγήκε αρνητικό. Στη συνέχεια έκανα τεστ αντισωμάτων και μου είπαν πως ο οργανισμός μου ανέπτυξε αντισώματα για τον κορονοϊό. Δεν το πίστεψα. Μετά από μία εβδομάδα έκανα ξανά τεστ, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια ξανά έκανα τεστ αντισωμάτων, και πάλι εμφάνισε ότι έχω αντισώματα» λέει ο κ. Πουλάς. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε. Η μεγάλη χαλαρότητα οδήγησε στις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα» καταλήγει ο κ. Πουλάς.

kellas-xristos.jpg

Ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας υπήρξε ένα από τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού. Όπως αφηγείται στη «ΜτΚ» εκδήλωσε υψηλό πυρετό για πολλές μέρες. «Έμεινα για 15 ημέρες στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Μετά την όγδοη ημέρα δεν είχα κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο θεωρήθηκε πως έπρεπε να μείνω μέχρι να υποβληθώ σε δυο τεστ και το αποτέλεσμά τους να είναι αρνητικό. Η ασθένεια δεν μου έχει αφήσει κάποια παρενέργεια» σημειώνει ο κ. Κέλλας, τονίζοντας ότι «πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να κρατούν οι πολίτες αποστάσεις και να φορούν μάσκες». «Ο ιός υπάρχει και είναι εδώ» λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.



*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.08.2020

Άνδρας από τη Θεσσαλονίκη, 56 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που έχαιρε άκρας υγείας νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το «ΑΧΕΠΑ» στις 21 Μαρτίου. Ήταν από τα πρώτα θετικά κρούσματα στη χώρα μας. Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες μετά ταλαιπωρείται, καθώς μέχρι τις αρχές Αυγούστου νοσηλευόταν σε κλινική αποκατάστασης της πόλης. Ο ασθενής ήταν από τα βαριά περιστατικά του COVID-19 με τον ιό να του προκαλεί μέχρι και εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ παρέμεινε για πολλές εβδομάδες διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

«Ο ιός είναι εδώ. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε όλοι μάσκα, να διατηρούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις. Προσβάλει όλο και νεότερους ανθρώπους. Προσωπικά, πίστεψα ότι δεν θα δω ξανά τους δικούς μου» αναφέρει στη «ΜτΚ» Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που νόσησε. Έλληνες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αυξάνεται καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία στη «ΜτΚ» στέλνοντας το μήνυμα: «Κανείς δεν είναι άτρωτος».

mamalis-spyros.jpg

Ο Σπύρος Μάμαλης είναι πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, 48 ετών και κατοικεί στις Σέρρες. Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 16 Μαρτίου και μέχρι την 7η Απριλίου παρέμεινε στο «ΑΧΕΠΑ». Μόλις ξεπέρασε την περιπέτειά του, την έκανε γνωστή με μοναδικό σκοπό να προειδοποιήσει και να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο. 

«Κόλλησα κορονοϊό στην Αμερική, όπου βρέθηκα το διάστημα 8-13 Μαρτίου και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για την προώθηση της ελληνικής φέτας. Εκεί ήρθα σε επαφή με περίπου 70 άτομα. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα εκδήλωσα και τα πρώτα συμπτώματα. Μετά από τρεις μέρες ανέβασα υψηλό πυρετό και είχα έντονο βήχα. Τέσσερις μέρες αργότερα είχα έντονη δύσπνοια και τελικά μου το γύρισε σε πνευμονία» αναφέρει. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και τέθηκε για κάποιες ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην αρχή μετέβη στο νοσοκομείο των Σερρών, όπου και διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «ΑΧΕΠΑ», όπου παρέμεινε για 19 ολόκληρες ημέρες. Ο ίδιος δεν εισήχθη σε ΜΕΘ. Όταν η ασθένεια αντιμετωπίστηκε τέθηκε εκ νέου σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Σχεδόν για δυο ολόκληρους μήνες έμεινα στο σπίτι, ενώ κάνω συνεχώς εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει τρεις εξετάσεις και τον Σεπτέμβριο προγραμμάτισα τέταρτη. Τα λευκά μου αιμοσφαίρια είναι ακόμα χαμηλά. Δεν έχω αντιμετωπίσει το πρόβλημα» υποστηρίζει ο κ. Μάμαλης και συμπληρώνει πως γνωρίζει και άλλους πρώην ασθενείς που έχουν προβλήματα και μετά την ασθένεια. «Θέλει προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι δύσκολος ιός» αναφέρει ο κ. Μάμαλης.

Μαζί του, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, βρισκόταν ένας ακόμα ασθενής, 44 ετών ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη νοσηλεύτηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Κινδύνευσε. Είχε πιο βαριά πνευμονία. Από όσα μου είπε ήταν ‘ορφανό’ κρούσμα. Κόλλησε σε μία κοινωνική εκδήλωση που είχε πάει με τη σύζυγό του» λέει ο κ. Μάμαλης. Όπως περιγράφει στο διπλανό δωμάτιο του «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύτηκε για διάστημα 27 ολόκληρων ημερών ο 74χρονος πατέρας του, τον οποίο κόλλησε κορονοϊό ο ίδιος ο κ. Μάμαλης όταν εκείνος πήγε να τον βοηθήσει για να πάει στο… νοσοκομείο. «Ο πατέρας μου νοσηλεύτηκε με πνευμονία και του δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Κατάφερε και σώθηκε χάρη στους εξαιρετικούς γιατρούς, τους οποίους ευχαριστούμε» σχολιάζει ο κ. Μάμαλης.

Από εκείνο το ταξίδι στην Αμερική, κορονοϊό κόλλησαν ακόμα δύο συνεργάτες του προέδρου του Γεωτεχνολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μία 35χρονη αναγκάστηκε να νοσηλευτεί για πολλούς μήνες σε νοσοκομείο των ΗΠΑ και ένας ακόμα 48χρονος που διαγνώστηκε θετικός στις αρχές Μαρτίου ακόμα και σήμερα «κουράζεται όταν ανεβαίνει σκάλες».

Πώς ο ιός τον έστειλε σε κλινική αποκατάστασης

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχεδόν καθημερινά μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις του καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί. «Συχνό πλύσιμο χεριών, μάσκες, αποστάσεις. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» σχολιάζει στη «ΜτΚ». Μάλιστα, αναφέρεται στην περιπέτεια ενός φίλου του που νόσησε με COVID-19. «Πρόκειται για έναν συνάδελφο γιατρό ο οποίος στις 21 Μαρτίου πήγαινε στο ιατρείο του. Ένιωσε κάποια συμπτώματα, ενώ είχε έντονη δύσπνοια. Εισήλθε στο ‘ΑΧΕΠΑ’ και διασωληνώθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η δύσπνοια γύρισε σε πνευμονία, επηρεάστηκε στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατέληξε με εγκεφαλική αιμορραγία. Έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Νευρολογική Κλινική και μέχρι τις αρχές Αυγούστου βρισκόταν ακόμα σε κλινική αποκατάστασης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

voulgaridoy.jpg

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, είναι η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, το «κρούσμα μηδέν», δηλαδή η πρώτη ασθενής που διαγνώσθηκε με κορονοϊό στη χώρα. Μαζί της νόσησε και ο εννιάχρονος γιος της, ο οποίος όπως λέει ήταν ασυμπτωματικός. «Τα συμπτώματα μου ήταν σχετικά ήπια, είχα έντονο πονοκέφαλο, δέκατα και έλλειψη γεύσης και όσφρησης» αναφέρει στη «ΜτΚ» η κ. Βουλγαρίδου. «Το παιδί ευτυχώς ήταν ασυμπτωματικό» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί πέραν του πονοκεφάλου που είχε την πρώτη ημέρα, τις υπόλοιπες ημέρες της νοσηλείας της δεν είχε κάτι. Μιλώντας για τη δική της περιπέτεια, η κ. Βουλγαρίδου σχολιάζει: «Επειδή είχα επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι που ήμουν στην Ιταλία όταν εμφάνισα τα πρώτα συμπτώματα πήρα τηλέφωνο στην ιδιωτική μου ασφάλεια υγείας, αυτοί μου έδωσαν οδηγίες και μου εξήγησαν πως επειδή έχω έρθει από το Μιλάνο έπρεπε να πάω στο κέντρο αναφοράς της πόλης μου. Έτσι και έκανα, πήγα απευθείας στο «ΑΧΕΠΑ».

 Το πρώτο συναίσθημα που με κυρίευσε όταν μου είπαν ότι είμαι ο πρώτος επιβεβαιωμένος ασθενής του COVID-19 στην Ελλάδα ήταν ο φόβος. Σκεφτόμουν την υγεία μου, τις συνέπειες προς το γιο μου, τους κοντινούς μου ανθρώπους αλλά και όσους ήρθα σε επαφή. Αυτές οι σκέψεις με γονάτιζαν, μου δημιούργησαν άγχος, ενοχικότητα και ευθύνη. Ξεσπούσα συχνά σε λυγμούς από την αγωνία μου για το τι μέλλει γενέσθαι για τους γύρω μου. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως σε εμένα θα συνέβαινε αυτό. Μη γνωρίζοντας τη πραγματικότητα του ιού και τις συνέπειες του, αισθανόμουν πως περπατούσα σε μία έρημο χωρίς κατεύθυνση» υποστηρίζει η νεαρή επιχειρηματίας μόδας. Μιλώντας για τα συμπτώματα που εμφάνισε, αναφέρει πως δεν ήταν έντονα, επομένως δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. «Δυστυχώς, πλέον γνωρίζω αρκετά άτομα που νόσησαν με τον COVID-19, οι περισσότεροι ευτυχώς με ήπια συμπτώματα. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που χρειάστηκε να νοσηλευτούν» λέει.

Η κ. Βουλγαρίδου νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του «ΑΧΕΠΑ» για 15 ημέρες. 

«Η παραμονή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, κράτησε συνολικά 15 μέρες. Δεν έχω εικόνες από άλλους ασθενείς γιατί ήταν αρχή ακόμη και τα περιστατικά δεν ήταν πολλά. Στο θάλαμο ήμουν μαζί με τον 9 χρόνο γιο μου. Η αγωνία ήταν για όλους μεγάλη γιατί κανείς δεν γνώριζε την εξέλιξη του ιού. Ό,τι γνώριζαν ήταν όλα από βιβλιογραφίες άλλων κρατών. Επομένως όλα ξεκίνησαν για όλους από το μηδέν. Παρά το ότι είχα ήπια συμπτώματα η αγωνία μου για την εξέλιξη της υγείας μου ήταν μεγάλη, όλο αυτό το άγνωστο σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό μου στο θάλαμο του νοσοκομείου μαζί με τον γιο μου, μου δημιουργούσε άγχος και ανασφάλεια . Όταν μου ανακοίνωσε ο γιατρός πως μαζί μου θα νοσηλευτεί και το παιδί γιατί ήταν το μόνο από τις επαφές μου που βρέθηκε θετικό, μούδιασα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σκέφτηκα πως ένα παιδί 9 χρόνων θα αντέξει μέσα σε ένα θάλαμο για τόσες μέρες. Το παιδί έπρεπε να μην καταλάβει τίποτα για το τι συμβαίνει και παράλληλα σκεφτόμουν και τι θα ακολουθήσει μετά με τις συναναστροφές του. Βλέπετε δεν κρατήθηκε ιατρικό απόρρητο ούτε για ένα παιδί. Όλες αυτές οι σκέψεις γίνανε πολύ γρήγορα. Πιέστηκα πολύ όλο το διάστημα. Ωραιοποιούσα το κάθετι που συνέβαινε μέσα στο θάλαμο, ενώ παράλληλα έπρεπε να κάνω και μία προετοιμασία για το μετά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εμψύχωση από ειδικούς του προσωπικού κύκλου μου, όπως και οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό του ‘ΑΧΕΠΑ’ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για μένα και το παιδί μου, με τα μέσα τα οποία διέθεταν» λέει η κ. Βουλγαρίδου εξιστορώντας στη «ΜτΚ» όλα όσα έζησε σε ένα θάλαμο νοσοκομείου μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα για πιστή τήρηση των μέτρων. 

«Οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας αρχικά έδειξαν μεγάλη συνέπεια. Στη συνέχεια, με τη λήξη της καραντίνας και την μικρή χαλάρωση των μέτρων, άρχισαν να επιστρέφουν στην καθημερινότητα που είχαν πριν τον Φεβρουάριο. Θα ήθελα να πω σε όλους πως ο COVID-19 δεν είναι ψέμα. Είναι κάτι που υπάρχει και η επιστήμη προσπαθεί να δώσει λύσεις αλλά φαίνεται να είναι ακόμη μακριά. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί και να ακούμε όλα όσα μας λένε οι ειδικοί» καταλήγει η κ. Βουλγαρίδου.

Ασυμπτωματικοί ασθενείς

Ο Ν. είναι Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας. Την περίοδο της καραντίνας και πιο συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου, επέστρεψε από το εξωτερικό και απευθείας από το αεροδρόμιο μετέβη στο εξοχικό του και τέθηκε αυτοβούλως σε κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών. Δεν επέστρεψε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όπου τον περίμενε η οικογένειά του, καθώς είχε ήπια συμπτώματα, βήχα, ήπιο τσίμπημα στο στήθος, και δέκατα. «Είχα ξερόβηχα για κάποια διάστημα. Στο τέλος της καραντίνας έκανα τεστ και βγήκε αρνητικό. Λίγες ημέρες μετά έκανα τεστ αντισωμάτων και φάνηκε ότι έχω αντισώματα. Οι ειδικοί μου ανέφεραν ότι πέρασα κορονοϊό. Δεν είχα τα συμπτώματα που έχουν άλλοι ασθενείς» σχολιάζει στη «ΜτΚ».

poylas.jpg

Κάπως έτσι διαπίστωσε ότι νόσησε από COVID-19 και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και γιατρός, Ανδρέας Πουλάς. «Υπήρξα ασυμπτωματικός ασθενής» λέει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Αργολίδας. «Εκτιμώ ότι κόλλησα τον ιό όταν επισκέφθηκα τη δομή μεταναστών στο Κρανίδι. Δεν νόσησα. Συζητώντας με συνεργάτες μου μού είπαν πως μία μέρα ζήτησα ένα χάπι γιατί είχα πονοκέφαλο. Ίσως αυτό να ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που εκδήλωσα» τονίζει ο κ. Πουλάς. «Υποβλήθηκα σε δειγματοληπτικό τεστ στη Βουλή. Το τεστ βγήκε αρνητικό. Στη συνέχεια έκανα τεστ αντισωμάτων και μου είπαν πως ο οργανισμός μου ανέπτυξε αντισώματα για τον κορονοϊό. Δεν το πίστεψα. Μετά από μία εβδομάδα έκανα ξανά τεστ, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια ξανά έκανα τεστ αντισωμάτων, και πάλι εμφάνισε ότι έχω αντισώματα» λέει ο κ. Πουλάς. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε. Η μεγάλη χαλαρότητα οδήγησε στις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα» καταλήγει ο κ. Πουλάς.

kellas-xristos.jpg

Ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας υπήρξε ένα από τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού. Όπως αφηγείται στη «ΜτΚ» εκδήλωσε υψηλό πυρετό για πολλές μέρες. «Έμεινα για 15 ημέρες στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Μετά την όγδοη ημέρα δεν είχα κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο θεωρήθηκε πως έπρεπε να μείνω μέχρι να υποβληθώ σε δυο τεστ και το αποτέλεσμά τους να είναι αρνητικό. Η ασθένεια δεν μου έχει αφήσει κάποια παρενέργεια» σημειώνει ο κ. Κέλλας, τονίζοντας ότι «πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να κρατούν οι πολίτες αποστάσεις και να φορούν μάσκες». «Ο ιός υπάρχει και είναι εδώ» λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.



*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.08.2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία