ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαραθώνιος επιβίωσης για τους αρτοποιούς - Διακόσια λουκέτα στον κλάδο!

Αγωνίζονται να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους κόντρα στα δραματικά δεδομένα που δημιουργούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά

 12/10/2022 07:00

Της Μαρίας Αραμπατζή

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, τους λογαριασμούς ενέργειας και μεταφορές που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής ως και 40% επάνω σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και μπουγατσατζίδικα οδηγούν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τιμές σε ψωμιά, γλυκά, πίτες κι αρτοσκευάσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, η πελατεία συνεχώς μειώνεται και τα ποσά που ξοδεύουν όσοι περνούν την πόρτα των καταστημάτων όλο και λιγοστεύουν...

Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, άλλα τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα τους να είναι αναπόφευκτες. Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί το ψωμί, που από 2,40 ευρώ το κιλό, που ήταν στις αρχές του χρόνου, τώρα πλέον η τιμή του φτάνει ως και 3,60 ευρώ το κιλό. Μία ακόμη αύξηση, σε υλικά και πρώτες ύλες, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών δηλώνουν πως δεν αντέχουν άλλο κι ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Στον κλάδο έχει σημάνει συναγερμός αφού όπως λένε μέχρι τώρα έχουν κλείσει, 200 αρτοποιεία ενώ κι άλλα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα το σωματείο αρτοποιών Θεσσαλονίκης οργανώνει την Κυριακή στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σύσκεψη των προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Αρτοποιών της Βόρειας Ελλάδος. Στη σύσκεψη θα αναλυθούν τα δραματικά δεδομένα και θα αναπτυχθεί εκτενώς η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι αρτοποιοί της χώρας, οι οποίοι δεν είναι σε θέση πλέον να ανταπεξέλθουν στους δυσβάστακτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου που λαμβάνουν, αλλά και στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης (πάνω από 200 αρτοποιεία έχουν κλείσει).

«Έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε συνέχεια τις τιμές των προϊόντων μας» δηλώνει ο Κυριάκος Κυριαζίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου. «Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε» προσθέτει η Νεκταρία Περδίκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με αρτοσκευάσματα.

perdiki-nektaria-kentriki.jpg

Οι καταστηματάρχες βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα τους να αυξάνονται, αλλά τα ταμεία τους να παραμένουν σχεδόν άδεια, με την κίνηση να μειώνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα, αφού ένα 30% έχει ήδη αραιώσει κατά πολύ τις επισκέψεις του στα καταστήματά τους.

«Αναγκαστικά ένα ψωμί το τρώνε και δεύτερη και τρίτη μέρα» λέει η Ελένη Μαγκλουσίδου, ιδιοκτήτρια φούρνου. «Τα γλυκά έχουν γίνει είδος πολυτέλειας για τους περισσότερους. Τα αγοράζουν μόνο σε γιορτές» τονίζει η Φωτεινή Νικηφόρου ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου. «Έχουν αραιώσει πολύ ακόμη και καθημερινοί πελάτες, προτιμούν να τρώνε πρωινό στο σπίτι τους» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κουφουτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με αρτοσκευάσματα.

koyfoytakis-konstantinos.jpg

Πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες αποτελούν οι λογαριασμοί του ρεύματος που είναι 40% πάνω σε σχέση με πέρσι. Οι επιχειρηματίες αισθάνονται φοβισμένοι, κάθε φορά που τους έρχονται οι λογαριασμοί της ενέργειας, μη ξέροντας από που αλλού να κάνουν μειώσεις. «Άμα συνεχιστεί αυτή η αύξηση θα αναγκαστώ να απολύσω το μοναδικό υπάλληλο που έχω» τονίζει ο Παναγιώτης Ουζουνίδης, ιδιοκτήτης φούρνου.

«Θα κλείνω το μαγαζί πολύ νωρίτερα και κάποιες μέρες δεν θα το ανοίγω καθόλου. Είναι η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ για να μην βάλω λουκέτο» λέει προβληματισμένη η Φωτεινή Νικηφόρου.

Της Μαρίας Αραμπατζή

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, τους λογαριασμούς ενέργειας και μεταφορές που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής ως και 40% επάνω σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και μπουγατσατζίδικα οδηγούν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τιμές σε ψωμιά, γλυκά, πίτες κι αρτοσκευάσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, η πελατεία συνεχώς μειώνεται και τα ποσά που ξοδεύουν όσοι περνούν την πόρτα των καταστημάτων όλο και λιγοστεύουν...

Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, άλλα τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα τους να είναι αναπόφευκτες. Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί το ψωμί, που από 2,40 ευρώ το κιλό, που ήταν στις αρχές του χρόνου, τώρα πλέον η τιμή του φτάνει ως και 3,60 ευρώ το κιλό. Μία ακόμη αύξηση, σε υλικά και πρώτες ύλες, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών δηλώνουν πως δεν αντέχουν άλλο κι ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Στον κλάδο έχει σημάνει συναγερμός αφού όπως λένε μέχρι τώρα έχουν κλείσει, 200 αρτοποιεία ενώ κι άλλα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα το σωματείο αρτοποιών Θεσσαλονίκης οργανώνει την Κυριακή στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σύσκεψη των προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Αρτοποιών της Βόρειας Ελλάδος. Στη σύσκεψη θα αναλυθούν τα δραματικά δεδομένα και θα αναπτυχθεί εκτενώς η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι αρτοποιοί της χώρας, οι οποίοι δεν είναι σε θέση πλέον να ανταπεξέλθουν στους δυσβάστακτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου που λαμβάνουν, αλλά και στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης (πάνω από 200 αρτοποιεία έχουν κλείσει).

«Έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε συνέχεια τις τιμές των προϊόντων μας» δηλώνει ο Κυριάκος Κυριαζίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου. «Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε» προσθέτει η Νεκταρία Περδίκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με αρτοσκευάσματα.

perdiki-nektaria-kentriki.jpg

Οι καταστηματάρχες βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα τους να αυξάνονται, αλλά τα ταμεία τους να παραμένουν σχεδόν άδεια, με την κίνηση να μειώνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα, αφού ένα 30% έχει ήδη αραιώσει κατά πολύ τις επισκέψεις του στα καταστήματά τους.

«Αναγκαστικά ένα ψωμί το τρώνε και δεύτερη και τρίτη μέρα» λέει η Ελένη Μαγκλουσίδου, ιδιοκτήτρια φούρνου. «Τα γλυκά έχουν γίνει είδος πολυτέλειας για τους περισσότερους. Τα αγοράζουν μόνο σε γιορτές» τονίζει η Φωτεινή Νικηφόρου ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου. «Έχουν αραιώσει πολύ ακόμη και καθημερινοί πελάτες, προτιμούν να τρώνε πρωινό στο σπίτι τους» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κουφουτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με αρτοσκευάσματα.

koyfoytakis-konstantinos.jpg

Πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες αποτελούν οι λογαριασμοί του ρεύματος που είναι 40% πάνω σε σχέση με πέρσι. Οι επιχειρηματίες αισθάνονται φοβισμένοι, κάθε φορά που τους έρχονται οι λογαριασμοί της ενέργειας, μη ξέροντας από που αλλού να κάνουν μειώσεις. «Άμα συνεχιστεί αυτή η αύξηση θα αναγκαστώ να απολύσω το μοναδικό υπάλληλο που έχω» τονίζει ο Παναγιώτης Ουζουνίδης, ιδιοκτήτης φούρνου.

«Θα κλείνω το μαγαζί πολύ νωρίτερα και κάποιες μέρες δεν θα το ανοίγω καθόλου. Είναι η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ για να μην βάλω λουκέτο» λέει προβληματισμένη η Φωτεινή Νικηφόρου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία