ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκης Βορίδης στη «ΜτΚ»: Ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ θα στείλει ηχηρό μήνυμα σταθερότητας

Ο υπουργός Επικρατείας τοποθετείται για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, για τον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», που είναι η ανεργία, για την αντισυστημική ψήφο και τον απολιτίκ Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη

 26/05/2024 18:00

Μάκης Βορίδης στη «ΜτΚ»: Ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ θα στείλει ηχηρό μήνυμα σταθερότητας

Νίκος Οικονόμου

«Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ειλικρινά ότι εάν το βράδυ της 9η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της ΝΔ, δεν θα υπάρξει οργανωμένη αμφισβήτηση;» αναρωτιέται σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Μάκης Βορίδης.

Είμαστε δύο εβδομάδες πριν την κάλπη. Γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές, αφού το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας έχει απαντηθεί πριν από ένα χρόνο και η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια θητείας;

H απορία σας είναι απολύτως εύλογη. Επιτρέψτε μου όμως να απαντήσω με ένα ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει έστω και ένας, που να πιστεύει ειλικρινά ότι εάν το βράδυ της 9η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της ΝΔ, δεν θα υπάρξει οργανωμένη αμφισβήτηση; Ότι δεν θα βγουν οι καλοθελητές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων του λαϊκισμού να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση της Κυβέρνησης, προκειμένου να αποπειραθούν να την αποσταθεροποιήσουν; Ότι δεν θα αρχίσουν να ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές, Ότι δεν θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη;

Για αυτό το βασικό λόγο, η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα. Ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ, θα στείλει ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, ακολουθώντας το δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής και των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε μία πορεία προόδου, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στον αναχρονιστικό αριστερό λαϊκισμό του χθες. Για να είμαστε θετικοί πρωταγωνιστές, και όχι αποδιοπομπαίοι παρίες της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με δυσβάσταχτο κόστος για τη χώρα μας που πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πολίτες.

Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, επειδή δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως είναι παράλληλα και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», που είναι εκεί, που μας απασχολεί νυχθημερόν. Η αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων, είναι το πιο σημαντικό και άμεσο μέτρο που έχει ληφθεί, και αυτή η πορεία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Έχουμε παράλληλα κι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θέσπισε η Κυβέρνηση, κατά των στρεβλώσεων της αγοράς, ως εναλλακτική δυνατότητα κατά της ακρίβειας, που περιλαμβάνει διάφορα μέτρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» κ.α. Για να αποδώσουν ακόμη περισσότερο τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η ένταξη και συμμετοχή περισσότερων αλυσίδων καταστημάτων, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού προϊόντων που διέπονται από το καθεστώς χαμηλών τιμών.

Να προσθέσω, επίσης, ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά και η επιβολή προστίμων κατά εταιρειών για αθέμιτη κερδοσκοπία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πολυεθνικών, κάτι το οποίο μπορεί να δυσαρεστεί ορισμένους, αποτελεί όμως πολιτική της Κυβέρνησης που εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις.

Και βέβαια να αναφέρω εδώ την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητάει συγκεκριμένες αλλαγές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις τιμές, κυρίως σε χώρες με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, κάτι που έχει ως συνέπεια να «αφαιρούν» τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα διαθέσιμα χρήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν ακόμη πιο τολμηρά βήματα, προκειμένου να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός καθώς και η διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι διαφορές στις τιμές από χώρα σε χώρα πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά.

Με αυτά τα μέτρα οδηγούμαστε σταδιακά αλλά σταθερά σε αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών. Παράλληλα όμως, και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, το πρόβλημα είναι ακόμη μπροστά μας, δεν το έχουμε λύσει. Όσοι ισχυρίζονται σήμερα ότι διαθέτουν μαγικές λύσεις, είτε ψεύδονται, είτε είναι εκτός πραγματικότητας.

Της μόδας και η αντισυστημική ψήφος προς διάφορα κόμματα. Πώς την βλέπετε ενόψει ευρωεκλογών;

Η μόδα είναι χρήσιμη, ως τάση ή πρακτική για… στιλιστικές επιλογές ή για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, μπορεί όμως να αποβεί μοιραία, και συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα, εάν την προτάξουμε ως καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή εκπροσώπων σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου δεν προσφέρεται για χαλαρή ψήφο.

Αφήστε που δεν καταλαβαίνω καν τη σημασία του όρου «αντισυστημικός», δηλαδή ενάντια στο σύστημα. Σε ποιο ακριβώς σύστημα: στον κοινοβουλευτισμό, τον καπιταλισμό; Που όμως συμμετέχει στο σύστημα. Που όμως δεν έχει προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές. Που όμως θέλει να γίνει ο ίδιος το σύστημα! Αντιφάσεις, λογικά άλματα, πολιτική ανάλυση νηπίων, χάος!

Με την ευκαιρία: τι λέτε στη συζήτηση για το πού πρέπει να κοιτάξει η ΝΔ: προς το κέντρο ή προς τα δεξιά της;

Αυτό είναι ένα ψευδοδίλλημα, το οποίο τελικά συντηρείται από εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική καριέρα όχι μέσα από θέσεις αλλά από ταμπέλες. Και επιμένουν να λειτουργούν ως γυρολόγοι της πολιτικής, βολεμένοι συνήθως στον… καναπέ τους. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την πολιτική μας ταυτότητά μας, είναι στο «dna» μας. Άλλοι έχουν ανάγκη από ταυτότητα, και γι ’αυτό επιδίδονται στην προσφιλή για αυτούς τακτική της «πατριδοκαπηλίας» και «χριστεμπορίας»… Η ΝΔ είναι η μόνη μεγάλη σοβαρή δεξιά παράταξη, με γνήσιο πατριωτικό, φιλολαϊκό προσανατολισμό και σταθερές αξίες, που εργάζεται σκληρά για να επιλύσει τα κρίσιμα προβλήματα του κόσμου και της πατρίδας μας. Εκπροσωπεί αυθεντικά ανθρώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, τους οποίους ενώνει και δε διχάζει. Είναι το σύγχρονο λαϊκό κόμμα της χώρας, το οποίο στέκεται έμπρακτα δίπλα στους αδύναμους, τους ευάλωτους και τους χαμηλόμισθους.

Η προεκλογική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη πως σας φάνηκε μέχρι στιγμής;

Ποια είναι αυτή η τακτική; Η αποθέωση του απολίτικου; Όταν ο κ. Κασσελάκης αποφασίσει να μιλήσει για την πολιτική με οργανωμένο και σοβαρό τρόπο, τότε θα έχει νόημα και η όποια κριτική.

Η κυβέρνηση έκλεισε ήδη 12 μήνες διακυβέρνησης. Τα πήγε καλά; Πού πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα μετά τις ευρωεκλογές;

Το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντικό. Ασφαλώς υπάρχουν και κάποια λάθη, όπως και παραλείψεις, το «ταμείο» όμως είναι θετικό. Πετύχαμε πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μειώσαμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, αυξήσαμε τον κατώτατο και κατ’ επέκταση τον μέσο μισθό, προωθήσαμε ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της Δικαιοσύνης, δώσαμε περισσότερα χρήματα στην Υγεία και στην Παιδεία, ανοίξαμε το φάκελο του Δημογραφικού προβλήματος, ενώ θωρακίσαμε για πρώτη φορά την άμυνα της χώρας μας, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, για Rafale, F35, φρεγάτες κ.α. Εμείς μιλάμε με το έργο μας και όχι με λόγια. Μετά τις ευρωεκλογές, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά την υλοποίηση του προγράμματός μας, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη συνέχιση της αύξησης του βιοτικού επιπέδου όλων των συμπολιτών μας. Ακόμη θα προωθήσουμε και εκείνα τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται και με τις ευρωεκλογές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μετανάστευση και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: το Μετρό ξεκινά τον Νοέμβρη, οι επεκτάσεις μπαίνουν σε μία σειρά, ενώ και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη διανύουν μία καλή περίοδο. Τι να περιμένει η πόλη μετά από τις ευρωεκλογές από τη μεριά της κυβέρνησης;

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο μία πανέμορφη πόλη, είναι η Συμπρωτεύουσα της Ελλάδος αλλά παράλληλα κι ένα κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο τόσο για την οικονομική συνεργασία όσο και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, μας ενώνει όλους: Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και πολίτες. Υπό το πρίσμα αυτό, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τους Θεσσαλονικείς, για μία πιο εξωστρεφή, προσβάσιμη και ανθρώπινη πόλη.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε για ακόμη μία φορά τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, προκειμένου να παρουσιάσει τη μελέτη ανάπτυξης του Μετρό. Πέρα από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως η βασική γραμμή του Μετρό, με 13 νέους σταθμούς, θα τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2024, η Κυβέρνηση παρουσίασε τη μελέτη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που αφορά στο σύνολο των μεταφορών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, καταλήγοντας στις βέλτιστες λύσεις μετακίνησης, αλλά και αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγαλύτερες ανάγκες για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού και την μετακίνηση των πολιτών. Αναφορικά με τις επεκτάσεις του Μετρό, οι προτεραιοποιήσεις θα γίνουν με στόχο την Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, που είναι και πιο επιβεβαρυμένη. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του FlyOver, στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, ενός νέου υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο, ανισόπεδους κόμβους, γέφυρες και σήραγγες. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι πλέον η Θεσσαλονίκη με το φιλόδοξο σχέδιο που διαμορφώνεται με ορίζοντα το 2040, αποτελεί -και δικαίως- ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024

«Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ειλικρινά ότι εάν το βράδυ της 9η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της ΝΔ, δεν θα υπάρξει οργανωμένη αμφισβήτηση;» αναρωτιέται σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Μάκης Βορίδης.

Είμαστε δύο εβδομάδες πριν την κάλπη. Γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές, αφού το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας έχει απαντηθεί πριν από ένα χρόνο και η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια θητείας;

H απορία σας είναι απολύτως εύλογη. Επιτρέψτε μου όμως να απαντήσω με ένα ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει έστω και ένας, που να πιστεύει ειλικρινά ότι εάν το βράδυ της 9η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της ΝΔ, δεν θα υπάρξει οργανωμένη αμφισβήτηση; Ότι δεν θα βγουν οι καλοθελητές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων του λαϊκισμού να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση της Κυβέρνησης, προκειμένου να αποπειραθούν να την αποσταθεροποιήσουν; Ότι δεν θα αρχίσουν να ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές, Ότι δεν θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη;

Για αυτό το βασικό λόγο, η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα. Ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ, θα στείλει ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, ακολουθώντας το δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής και των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε μία πορεία προόδου, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στον αναχρονιστικό αριστερό λαϊκισμό του χθες. Για να είμαστε θετικοί πρωταγωνιστές, και όχι αποδιοπομπαίοι παρίες της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με δυσβάσταχτο κόστος για τη χώρα μας που πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πολίτες.

Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, επειδή δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως είναι παράλληλα και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», που είναι εκεί, που μας απασχολεί νυχθημερόν. Η αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων, είναι το πιο σημαντικό και άμεσο μέτρο που έχει ληφθεί, και αυτή η πορεία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Έχουμε παράλληλα κι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θέσπισε η Κυβέρνηση, κατά των στρεβλώσεων της αγοράς, ως εναλλακτική δυνατότητα κατά της ακρίβειας, που περιλαμβάνει διάφορα μέτρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» κ.α. Για να αποδώσουν ακόμη περισσότερο τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η ένταξη και συμμετοχή περισσότερων αλυσίδων καταστημάτων, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού προϊόντων που διέπονται από το καθεστώς χαμηλών τιμών.

Να προσθέσω, επίσης, ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά και η επιβολή προστίμων κατά εταιρειών για αθέμιτη κερδοσκοπία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πολυεθνικών, κάτι το οποίο μπορεί να δυσαρεστεί ορισμένους, αποτελεί όμως πολιτική της Κυβέρνησης που εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις.

Και βέβαια να αναφέρω εδώ την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητάει συγκεκριμένες αλλαγές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις τιμές, κυρίως σε χώρες με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, κάτι που έχει ως συνέπεια να «αφαιρούν» τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα διαθέσιμα χρήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν ακόμη πιο τολμηρά βήματα, προκειμένου να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός καθώς και η διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι διαφορές στις τιμές από χώρα σε χώρα πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά.

Με αυτά τα μέτρα οδηγούμαστε σταδιακά αλλά σταθερά σε αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών. Παράλληλα όμως, και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, το πρόβλημα είναι ακόμη μπροστά μας, δεν το έχουμε λύσει. Όσοι ισχυρίζονται σήμερα ότι διαθέτουν μαγικές λύσεις, είτε ψεύδονται, είτε είναι εκτός πραγματικότητας.

Της μόδας και η αντισυστημική ψήφος προς διάφορα κόμματα. Πώς την βλέπετε ενόψει ευρωεκλογών;

Η μόδα είναι χρήσιμη, ως τάση ή πρακτική για… στιλιστικές επιλογές ή για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, μπορεί όμως να αποβεί μοιραία, και συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα, εάν την προτάξουμε ως καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή εκπροσώπων σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου δεν προσφέρεται για χαλαρή ψήφο.

Αφήστε που δεν καταλαβαίνω καν τη σημασία του όρου «αντισυστημικός», δηλαδή ενάντια στο σύστημα. Σε ποιο ακριβώς σύστημα: στον κοινοβουλευτισμό, τον καπιταλισμό; Που όμως συμμετέχει στο σύστημα. Που όμως δεν έχει προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές. Που όμως θέλει να γίνει ο ίδιος το σύστημα! Αντιφάσεις, λογικά άλματα, πολιτική ανάλυση νηπίων, χάος!

Με την ευκαιρία: τι λέτε στη συζήτηση για το πού πρέπει να κοιτάξει η ΝΔ: προς το κέντρο ή προς τα δεξιά της;

Αυτό είναι ένα ψευδοδίλλημα, το οποίο τελικά συντηρείται από εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική καριέρα όχι μέσα από θέσεις αλλά από ταμπέλες. Και επιμένουν να λειτουργούν ως γυρολόγοι της πολιτικής, βολεμένοι συνήθως στον… καναπέ τους. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την πολιτική μας ταυτότητά μας, είναι στο «dna» μας. Άλλοι έχουν ανάγκη από ταυτότητα, και γι ’αυτό επιδίδονται στην προσφιλή για αυτούς τακτική της «πατριδοκαπηλίας» και «χριστεμπορίας»… Η ΝΔ είναι η μόνη μεγάλη σοβαρή δεξιά παράταξη, με γνήσιο πατριωτικό, φιλολαϊκό προσανατολισμό και σταθερές αξίες, που εργάζεται σκληρά για να επιλύσει τα κρίσιμα προβλήματα του κόσμου και της πατρίδας μας. Εκπροσωπεί αυθεντικά ανθρώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, τους οποίους ενώνει και δε διχάζει. Είναι το σύγχρονο λαϊκό κόμμα της χώρας, το οποίο στέκεται έμπρακτα δίπλα στους αδύναμους, τους ευάλωτους και τους χαμηλόμισθους.

Η προεκλογική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη πως σας φάνηκε μέχρι στιγμής;

Ποια είναι αυτή η τακτική; Η αποθέωση του απολίτικου; Όταν ο κ. Κασσελάκης αποφασίσει να μιλήσει για την πολιτική με οργανωμένο και σοβαρό τρόπο, τότε θα έχει νόημα και η όποια κριτική.

Η κυβέρνηση έκλεισε ήδη 12 μήνες διακυβέρνησης. Τα πήγε καλά; Πού πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα μετά τις ευρωεκλογές;

Το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντικό. Ασφαλώς υπάρχουν και κάποια λάθη, όπως και παραλείψεις, το «ταμείο» όμως είναι θετικό. Πετύχαμε πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μειώσαμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, αυξήσαμε τον κατώτατο και κατ’ επέκταση τον μέσο μισθό, προωθήσαμε ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της Δικαιοσύνης, δώσαμε περισσότερα χρήματα στην Υγεία και στην Παιδεία, ανοίξαμε το φάκελο του Δημογραφικού προβλήματος, ενώ θωρακίσαμε για πρώτη φορά την άμυνα της χώρας μας, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, για Rafale, F35, φρεγάτες κ.α. Εμείς μιλάμε με το έργο μας και όχι με λόγια. Μετά τις ευρωεκλογές, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά την υλοποίηση του προγράμματός μας, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη συνέχιση της αύξησης του βιοτικού επιπέδου όλων των συμπολιτών μας. Ακόμη θα προωθήσουμε και εκείνα τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται και με τις ευρωεκλογές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μετανάστευση και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: το Μετρό ξεκινά τον Νοέμβρη, οι επεκτάσεις μπαίνουν σε μία σειρά, ενώ και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη διανύουν μία καλή περίοδο. Τι να περιμένει η πόλη μετά από τις ευρωεκλογές από τη μεριά της κυβέρνησης;

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο μία πανέμορφη πόλη, είναι η Συμπρωτεύουσα της Ελλάδος αλλά παράλληλα κι ένα κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο τόσο για την οικονομική συνεργασία όσο και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, μας ενώνει όλους: Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και πολίτες. Υπό το πρίσμα αυτό, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τους Θεσσαλονικείς, για μία πιο εξωστρεφή, προσβάσιμη και ανθρώπινη πόλη.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε για ακόμη μία φορά τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, προκειμένου να παρουσιάσει τη μελέτη ανάπτυξης του Μετρό. Πέρα από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως η βασική γραμμή του Μετρό, με 13 νέους σταθμούς, θα τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2024, η Κυβέρνηση παρουσίασε τη μελέτη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, που αφορά στο σύνολο των μεταφορών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, καταλήγοντας στις βέλτιστες λύσεις μετακίνησης, αλλά και αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγαλύτερες ανάγκες για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού και την μετακίνηση των πολιτών. Αναφορικά με τις επεκτάσεις του Μετρό, οι προτεραιοποιήσεις θα γίνουν με στόχο την Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, που είναι και πιο επιβεβαρυμένη. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή του FlyOver, στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, ενός νέου υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο, ανισόπεδους κόμβους, γέφυρες και σήραγγες. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι πλέον η Θεσσαλονίκη με το φιλόδοξο σχέδιο που διαμορφώνεται με ορίζοντα το 2040, αποτελεί -και δικαίως- ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία