ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Φούρκα - Σταμάτησαν τα εναέρια μέσα (βίντεο)

Επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα -Τα εναέρια μέσα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βρίσκονται σε ετοιμότητα - "Μέχρι το μεσημέρι θα σβήσει η φωτιά", λέει ο κ. Στεργιάδης

 11/08/2021 22:39

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας στο νομό Χαλκιδικής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. Αυτή τη στιγμή δεν πετούν εναέρια μέσα, όμως εάν αυτό κριθεί αναγκαίο αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στην Φούρκα είναι μία από τις πέντε φωτιές που ξέσπασαν χθες βράδυ σε ισάριθμες περιοχές των δήμων Κασσάνδρας και Σιθωνίας στο νομό Χαλκιδικής και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία πιθανώς να οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού σε ανάρτησή του, «υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Φούρκας Χαλκιδικής είναι αφού η κινητοποίηση  ήταν άμεση από όλους».

«Μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά»

Την εκτίμηση ότι «μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά στη Φούρκα, αν όλα πάνε καλά» κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. «Το μόνο μέτωπο που μένει ενεργό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι επί τόπου βρίσκονται όλες οι δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας.

Η φωτιά στη Φούρκα αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μιας και οι επόμενες ώρες λόγω και της ζέστης είναι κρίσιμες. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και η εικόνα βελτιωμένη, καθώς υπάρχουν ακόμα μερικές μόνο μικροεστίες που αναμένεται κι αυτές να σβήσουν σύντομα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται και οι αναζωπυρώσεις. 

Στο σημείο επιχειρούσαν νωρίτερα 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού γίνονται από ένα ελικόπτερο και ένα καναντέρ.


pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki1.jpg
pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki2.jpg
pirosvestiko-elikoptero-xalkidiki1.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, αρχικά χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στο Γομάτι της Χαλκιδικής αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στη συνέχεια έγιναν δύο αντλήσεις υδάτων στο Δήμο Αριστοτέλη και αργότερα λόγω της καταιγίδας ξεκίνησε πυρκαγιά στη Σιθωνία, από κεραυνούς στον Παρθενώνα, τα κτήματα του Πόρτο Καρράς και πάνω από τον Τριπόταμο στο σημείο που είχε ξανακαεί πριν από 20 μέρες. Στις προσπάθειες μετείχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και δυνάμεις των Δήμων. Μετά από τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η φωτιά στη Φούρκα ενώ φωτιά ξέσπασε επίσης και στη Σάνη.

Εκτός από τις πυρκαγιές, ο κ. Στεργιάδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλες καταστροφές από τη χθεσινή καταιγίδα, η οποία, όπως αναφέρει ήταν κατά τόπους ισχυρή, ωστόσο μετά τη μία τα ξημερώματα μετακινήθηκε νότια προς την Εύβοια με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, σημειώνει ότι θα υπάρξει μια ύφεση ενώ η ζέστη δεν θα είναι μεγάλη. Υπενθυμίζει ότι «ούτως ή άλλως είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις ως τις 13 Αυγούστου» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.


Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και χάρη και στη βροχή, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε. «Ήμασταν σε εγρήγορση με τις δυνάμεις του δήμου, με αγρότες με υδροφόρες και είχαμε ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους αγρότες και τους εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο και παραμένουν.

Στο σημείο βρέθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και κατάγεται από τη Φούρκα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, κ. Γιάννης Γιώργος.

«Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σεβασμός κι ευγνωμοσύνη σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος τόνισε πως «έχει οριοθετηθεί το σύνολο των πυρκαγιών, ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Χαλκιδική έχει πλέον την εμπειρία για να είναι πιο προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα».

Όμως και  οι άλλες φωτιές που ξέσπασαν, τόσο στην Κασσάνδρα, όσο και στη Σιθωνία, όπου είχαν ξεσπάσει φωτιές σε δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Καρράς και στον Παρθενώνα, τέθηκαν υπό έλεγχο, ύστερα από πολύωρες μάχες πυροσβεστών κι εθελοντών με τις φλόγες.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις φωτιές στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «Χάρη στην ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και των εθελοντών, τα χειρότερα στη Χαλκιδική αποφεύχθηκαν. Παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».

Καθησυχαστικός για την πορεία των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική λόγω πτώσης κεραυνών είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «οι φωτιές έχουν ελεγχθεί πλήρως, επιχειρούν εναέρια μέσα για μικρό εστίες, υπάρχουν δυνάμεις παντού διότι (Σιθωνία) υπάρχουν ακόμη αναφλέξεις από κεραυνούς».

Τι συνέβη

Τρεις φωτιές ξέσπασαν από κεραυνούς χτες λίγο μετά τις 9 το βράδι στη Χαλκιδική με σημαντικότερη να είναι αυτή που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Φούρκας σε σχετικά μικρή απόσταση από το χωριό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Παρθενώνας πάνω από τον Μαρμαρά λίγο μετά τις 9 το βράδι. Λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Πόρτο Καρράς σχεδόν στην ίδια περιοχή. Μετά από τρεις ώρες προσπάθειας από πυροσβέστες και εθελοντές, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή του  Πόρτο Καρράς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στο Xalkidikipolitiki.com. Αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο και η φωτιά στις Ασπρόπετρες του Παρθενώνα που ήταν πιο δύσκολη, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας πάντως στα μέτωπα της Σιθωνίας ήταν άμεση. Στις φωτιές στη Σιθωνία επιχείρησαν 25 άνδρες με 10 οχήματα και οι ομάδες εθελοντών Δραγουντέλι και ΟΠΕΑΝ. Και οι δυο φωτιές είναι αποτέλεσμα των κεραυνών ύστερα από το έντονο μπουρίνι στην περιοχή.

Στις 10 το βράδι εκδηλώθηκε άλλη μια εστία πυρκαγιάς στην περιοχή της Φούρκας στην Κασσάνδρα που ήταν και η σημαντικότερη. Η φωτιά από τη Φούρκα κατευθύνθηκε προς τη Μόλα Καλύβα. Κάποιοι από τους παραθεριστές που ανησύχησαν κατέβηκαν προληπτικά προς την παραλία ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν από την περιοχή. Στη Φούρκα επιχείρησαν πάνω από 50 πυροσβέστες με 30 οχήματα για να κρατήσουν μακριά τις φλόγες από το χωριό και να μην κινδυνέψουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στην κατάσβεση οι εστίες περιορίστηκαν χάρη στη δυνατή βροχή που έπεσε κάποια στιγμή αλλά και στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι φλόγες έκαψαν δασικές εκτάσεις. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε άμεσα  συναγερμός. Δεκάδες οχήματα έσπευσαν αμέσως προς τη Σιθωνία, ενώ στη φωτιά της Κασσάνδρας έσπευσαν και  ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες ώρες, εξαιτίας της καταιγίδας που ξέσπασε, έπεσαν εκατοντάδες κεραυνοί στις δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αρκετές εστίες φωτιάς. Στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο νομό Χαλκιδικής, επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 35 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φωτιές επίσης ξέσπασαν και στο Γομάτι στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής αλλά και στην περιοχή του Σάνη και στη Ν.Φώκαια αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκαν.

foyrka1.jpg


H πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας έκανε λόγο για ισχυρές καταιγίδες που θα ξεσπάσουν στην περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία βροχή, τους πολύ ισχυρούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση. ολο το βράδι πνέουν ισχυροί άνεμοι σχεδόν όλη τη Χαλκιδική. Σε αρκετές περιοχές τόσο στη Σιθωνίσ όσο και στην Κασσάνδρα είχαμε και μπόρες. Εντονότερη ήταν η βροχόπτωση στη Σιθωνία στο δεύτερο “πόδι”, ωστόσο δεν διήρκεσε περισσότερα από είκοσι λεπτά. Οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με τα αστραπόβροντα συνθέτουν ένα σκηνικό τελείως διαφορετικό από αυτό των τελευταίων εβδομάδων ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας στο νομό Χαλκιδικής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. Αυτή τη στιγμή δεν πετούν εναέρια μέσα, όμως εάν αυτό κριθεί αναγκαίο αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στην Φούρκα είναι μία από τις πέντε φωτιές που ξέσπασαν χθες βράδυ σε ισάριθμες περιοχές των δήμων Κασσάνδρας και Σιθωνίας στο νομό Χαλκιδικής και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία πιθανώς να οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού σε ανάρτησή του, «υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Φούρκας Χαλκιδικής είναι αφού η κινητοποίηση  ήταν άμεση από όλους».

«Μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά»

Την εκτίμηση ότι «μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά στη Φούρκα, αν όλα πάνε καλά» κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. «Το μόνο μέτωπο που μένει ενεργό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι επί τόπου βρίσκονται όλες οι δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας.

Η φωτιά στη Φούρκα αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μιας και οι επόμενες ώρες λόγω και της ζέστης είναι κρίσιμες. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και η εικόνα βελτιωμένη, καθώς υπάρχουν ακόμα μερικές μόνο μικροεστίες που αναμένεται κι αυτές να σβήσουν σύντομα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται και οι αναζωπυρώσεις. 

Στο σημείο επιχειρούσαν νωρίτερα 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού γίνονται από ένα ελικόπτερο και ένα καναντέρ.


pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki1.jpg
pirosvestiko-aeroplano-xalkidiki2.jpg
pirosvestiko-elikoptero-xalkidiki1.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, αρχικά χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στο Γομάτι της Χαλκιδικής αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στη συνέχεια έγιναν δύο αντλήσεις υδάτων στο Δήμο Αριστοτέλη και αργότερα λόγω της καταιγίδας ξεκίνησε πυρκαγιά στη Σιθωνία, από κεραυνούς στον Παρθενώνα, τα κτήματα του Πόρτο Καρράς και πάνω από τον Τριπόταμο στο σημείο που είχε ξανακαεί πριν από 20 μέρες. Στις προσπάθειες μετείχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και δυνάμεις των Δήμων. Μετά από τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η φωτιά στη Φούρκα ενώ φωτιά ξέσπασε επίσης και στη Σάνη.

Εκτός από τις πυρκαγιές, ο κ. Στεργιάδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλες καταστροφές από τη χθεσινή καταιγίδα, η οποία, όπως αναφέρει ήταν κατά τόπους ισχυρή, ωστόσο μετά τη μία τα ξημερώματα μετακινήθηκε νότια προς την Εύβοια με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, σημειώνει ότι θα υπάρξει μια ύφεση ενώ η ζέστη δεν θα είναι μεγάλη. Υπενθυμίζει ότι «ούτως ή άλλως είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις ως τις 13 Αυγούστου» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.


Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και χάρη και στη βροχή, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε. «Ήμασταν σε εγρήγορση με τις δυνάμεις του δήμου, με αγρότες με υδροφόρες και είχαμε ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους αγρότες και τους εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο και παραμένουν.

Στο σημείο βρέθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και κατάγεται από τη Φούρκα, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, κ. Γιάννης Γιώργος.

«Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σεβασμός κι ευγνωμοσύνη σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος τόνισε πως «έχει οριοθετηθεί το σύνολο των πυρκαγιών, ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Χαλκιδική έχει πλέον την εμπειρία για να είναι πιο προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα».

Όμως και  οι άλλες φωτιές που ξέσπασαν, τόσο στην Κασσάνδρα, όσο και στη Σιθωνία, όπου είχαν ξεσπάσει φωτιές σε δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Καρράς και στον Παρθενώνα, τέθηκαν υπό έλεγχο, ύστερα από πολύωρες μάχες πυροσβεστών κι εθελοντών με τις φλόγες.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις φωτιές στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «Χάρη στην ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και των εθελοντών, τα χειρότερα στη Χαλκιδική αποφεύχθηκαν. Παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».

Καθησυχαστικός για την πορεία των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική λόγω πτώσης κεραυνών είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «οι φωτιές έχουν ελεγχθεί πλήρως, επιχειρούν εναέρια μέσα για μικρό εστίες, υπάρχουν δυνάμεις παντού διότι (Σιθωνία) υπάρχουν ακόμη αναφλέξεις από κεραυνούς».

Τι συνέβη

Τρεις φωτιές ξέσπασαν από κεραυνούς χτες λίγο μετά τις 9 το βράδι στη Χαλκιδική με σημαντικότερη να είναι αυτή που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Φούρκας σε σχετικά μικρή απόσταση από το χωριό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Παρθενώνας πάνω από τον Μαρμαρά λίγο μετά τις 9 το βράδι. Λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Πόρτο Καρράς σχεδόν στην ίδια περιοχή. Μετά από τρεις ώρες προσπάθειας από πυροσβέστες και εθελοντές, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή του  Πόρτο Καρράς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στο Xalkidikipolitiki.com. Αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο και η φωτιά στις Ασπρόπετρες του Παρθενώνα που ήταν πιο δύσκολη, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας πάντως στα μέτωπα της Σιθωνίας ήταν άμεση. Στις φωτιές στη Σιθωνία επιχείρησαν 25 άνδρες με 10 οχήματα και οι ομάδες εθελοντών Δραγουντέλι και ΟΠΕΑΝ. Και οι δυο φωτιές είναι αποτέλεσμα των κεραυνών ύστερα από το έντονο μπουρίνι στην περιοχή.

Στις 10 το βράδι εκδηλώθηκε άλλη μια εστία πυρκαγιάς στην περιοχή της Φούρκας στην Κασσάνδρα που ήταν και η σημαντικότερη. Η φωτιά από τη Φούρκα κατευθύνθηκε προς τη Μόλα Καλύβα. Κάποιοι από τους παραθεριστές που ανησύχησαν κατέβηκαν προληπτικά προς την παραλία ενώ κάποιοι άλλοι αποχώρησαν από την περιοχή. Στη Φούρκα επιχείρησαν πάνω από 50 πυροσβέστες με 30 οχήματα για να κρατήσουν μακριά τις φλόγες από το χωριό και να μην κινδυνέψουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στην κατάσβεση οι εστίες περιορίστηκαν χάρη στη δυνατή βροχή που έπεσε κάποια στιγμή αλλά και στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι φλόγες έκαψαν δασικές εκτάσεις. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε άμεσα  συναγερμός. Δεκάδες οχήματα έσπευσαν αμέσως προς τη Σιθωνία, ενώ στη φωτιά της Κασσάνδρας έσπευσαν και  ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες ώρες, εξαιτίας της καταιγίδας που ξέσπασε, έπεσαν εκατοντάδες κεραυνοί στις δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αρκετές εστίες φωτιάς. Στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο νομό Χαλκιδικής, επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 35 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φωτιές επίσης ξέσπασαν και στο Γομάτι στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής αλλά και στην περιοχή του Σάνη και στη Ν.Φώκαια αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκαν.

foyrka1.jpg


H πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας έκανε λόγο για ισχυρές καταιγίδες που θα ξεσπάσουν στην περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία βροχή, τους πολύ ισχυρούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση. ολο το βράδι πνέουν ισχυροί άνεμοι σχεδόν όλη τη Χαλκιδική. Σε αρκετές περιοχές τόσο στη Σιθωνίσ όσο και στην Κασσάνδρα είχαμε και μπόρες. Εντονότερη ήταν η βροχόπτωση στη Σιθωνία στο δεύτερο “πόδι”, ωστόσο δεν διήρκεσε περισσότερα από είκοσι λεπτά. Οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με τα αστραπόβροντα συνθέτουν ένα σκηνικό τελείως διαφορετικό από αυτό των τελευταίων εβδομάδων ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία