ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Τσαβούσογλου προς Νίκο Δένδια: Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες (βίντεο)

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας πέταξαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές - Ευχαριστίες Τούρκων διασωστών στην ΕΜΑΚ

 12/02/2023 07:53

Μ. Τσαβούσογλου προς Νίκο Δένδια: Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες (βίντεο)
Eurokinissi

Την Αντιόχεια η οποία συγκαταλέγεται στις πόλεις της Τουρκίας που έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επισκέπτεται σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδεία του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε στα Άδανα και είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και λίγη ώρα μετά, στις 10:50, οι δύο αξιωματούχοι έφθασαν οδικώς στην Αντιόχεια. Αμέσως οι κ.κ. Τσαβούσογλου και Δένδιας εισήλθαν στο κτίριο όπου έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων της AFAD και έλαβαν ενημέρωση. Μετά από την ενημέρωση οι δύο υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, με τον Ν. Δένδια να σχηματίζει εικόνα ιδίοις όμμασι για το μέγεθος της καταστροφής.

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia2.png
eurokinissi.gr


Το μήνυμα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες, καθώς και ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια. 

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia.png
eurokinissi.gr


«Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου», υπογράμμισε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia3.png
eurokinissi.gr


Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

dendias-tsavousoglou.png
eurokinissi.gr


Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Το πρόγραμμα του Ν. Δένδια

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

dendias-tsavousoglou-seismos-2023.png



Επιπλέον, ο yπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Τούρκος διασώστης προς ΕΜΑΚ: Ευτυχώς που υπάρχετε

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ Τούρκων διασωστών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια.

Ένας Τούρκος διασώστης ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξέρουν οι Έλληνες, τα αδέρφια μας, ότι αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Ευτυχώς που υπάρχετε».

Ενέργειες Δένδια στην ελληνική αντιπροσωπία του ΟΗΕ

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.


Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Επιστρέφει στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ

Η ομάδα της ΕΜΑΚ που είχε μεταβεί στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αποχωρεί από τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Όπως μετέδωσε το Open και το ethnos.gr, η επιστροφή στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα, ενώ ο εξοπλισμός θα φορτωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ιντσιρλίκ στις 16:00 και τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν με πολιτικό αεροσκάφος.

«Στην απόγνωσή τους οι Τούρκοι μπαίνουν στα χαλάσματα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN σχετικά με την αποχώρηση της ΕΜΑΚ, διευκρίνισε πως «έχουμε περάσει στο στάδιο 5. Υπάρχουν τέσσερα, που υπάρχει ο έλεγχος, η καταγραφή, οι έρευνες και η διάσωση. Πλέον, στην Τουρκία έχουμε περάσει στο 5, πλέον μπαίνουν τα σκαφτικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι άλλο. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι Τούρκοι πάνω στην απόγνωσή τους μπαίνουν στα χαλάσματα, είτε να βρουν κάτι είτε να διασώσουν. Είναι μια κίνηση απελπισίας. Πλέον καθίσταται αρκετά δύσκολο το έργο των διασωστών».

Όπως διευκρίνισε έπειτα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε αίτημα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα από τις τουρκικές Αρχές για δύο πράγματα: «πρώτον, δεν θα επιχειρούσαμε βράδυ. Αυτό που είδατε χθες ήταν μία από κοινού επιχείρηση με τέσσερις διεθνείς αποστολές για αυτό και μείναμε κατά παρέκκλιση του αιτήματος που είχαμε κάνει, για μία και μόνο περίπτωση».

Το δεύτερο αίτημα ήταν «να επιχειρούσαμε μόνο με τη συνοδεία της αστυνομίας γιατί πλήθαιναν πλέον τα περιστατικά βίας από ανθρώπους που έμπαιναν στα συντρίμμια».

Η τουρκική πλευρά ενέκρινε το αίτημα της ΕΜΑΚ.

«Μας παρακάλεσαν να μην φύγει η ελληνική ομάδα»

«Χθες το βράδυ, συγγενείς των αγνοουμένων, ήρθαν στο σημείο, μας παρακάλεσαν η ελληνική ομάδα να μην φύγει. Η ελληνική ομάδα έμεινε για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε Μείναμε μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα και αποχώρησαν για να συσκευάσουν και να αποχωρήσουν».

Στην Τουρκία ο Δένδιας

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές όπου έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία .

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.


Σχετικά Άρθρα

Την Αντιόχεια η οποία συγκαταλέγεται στις πόλεις της Τουρκίας που έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επισκέπτεται σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδεία του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε στα Άδανα και είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και λίγη ώρα μετά, στις 10:50, οι δύο αξιωματούχοι έφθασαν οδικώς στην Αντιόχεια. Αμέσως οι κ.κ. Τσαβούσογλου και Δένδιας εισήλθαν στο κτίριο όπου έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων της AFAD και έλαβαν ενημέρωση. Μετά από την ενημέρωση οι δύο υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, με τον Ν. Δένδια να σχηματίζει εικόνα ιδίοις όμμασι για το μέγεθος της καταστροφής.

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia2.png
eurokinissi.gr


Το μήνυμα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες, καθώς και ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια. 

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia.png
eurokinissi.gr


«Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου», υπογράμμισε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

dendias-tsavousoglou-seismos-tourkia-2023-antioxeia3.png
eurokinissi.gr


Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

dendias-tsavousoglou.png
eurokinissi.gr


Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Το πρόγραμμα του Ν. Δένδια

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

dendias-tsavousoglou-seismos-2023.png



Επιπλέον, ο yπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Τούρκος διασώστης προς ΕΜΑΚ: Ευτυχώς που υπάρχετε

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ Τούρκων διασωστών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια.

Ένας Τούρκος διασώστης ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξέρουν οι Έλληνες, τα αδέρφια μας, ότι αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Ευτυχώς που υπάρχετε».

Ενέργειες Δένδια στην ελληνική αντιπροσωπία του ΟΗΕ

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.


Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Επιστρέφει στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ

Η ομάδα της ΕΜΑΚ που είχε μεταβεί στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αποχωρεί από τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Όπως μετέδωσε το Open και το ethnos.gr, η επιστροφή στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα, ενώ ο εξοπλισμός θα φορτωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ιντσιρλίκ στις 16:00 και τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν με πολιτικό αεροσκάφος.

«Στην απόγνωσή τους οι Τούρκοι μπαίνουν στα χαλάσματα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN σχετικά με την αποχώρηση της ΕΜΑΚ, διευκρίνισε πως «έχουμε περάσει στο στάδιο 5. Υπάρχουν τέσσερα, που υπάρχει ο έλεγχος, η καταγραφή, οι έρευνες και η διάσωση. Πλέον, στην Τουρκία έχουμε περάσει στο 5, πλέον μπαίνουν τα σκαφτικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι άλλο. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι Τούρκοι πάνω στην απόγνωσή τους μπαίνουν στα χαλάσματα, είτε να βρουν κάτι είτε να διασώσουν. Είναι μια κίνηση απελπισίας. Πλέον καθίσταται αρκετά δύσκολο το έργο των διασωστών».

Όπως διευκρίνισε έπειτα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε αίτημα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα από τις τουρκικές Αρχές για δύο πράγματα: «πρώτον, δεν θα επιχειρούσαμε βράδυ. Αυτό που είδατε χθες ήταν μία από κοινού επιχείρηση με τέσσερις διεθνείς αποστολές για αυτό και μείναμε κατά παρέκκλιση του αιτήματος που είχαμε κάνει, για μία και μόνο περίπτωση».

Το δεύτερο αίτημα ήταν «να επιχειρούσαμε μόνο με τη συνοδεία της αστυνομίας γιατί πλήθαιναν πλέον τα περιστατικά βίας από ανθρώπους που έμπαιναν στα συντρίμμια».

Η τουρκική πλευρά ενέκρινε το αίτημα της ΕΜΑΚ.

«Μας παρακάλεσαν να μην φύγει η ελληνική ομάδα»

«Χθες το βράδυ, συγγενείς των αγνοουμένων, ήρθαν στο σημείο, μας παρακάλεσαν η ελληνική ομάδα να μην φύγει. Η ελληνική ομάδα έμεινε για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε Μείναμε μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα και αποχώρησαν για να συσκευάσουν και να αποχωρήσουν».

Στην Τουρκία ο Δένδιας

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές όπου έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία .

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία