Λουκούμια Παπαδοπούλου: Το success story μια συνταγής που δεν αντιγράφεται
30/10/2023 13:45
30/10/2023 13:45
Άρωμα από τα βάθη της Ανατολής και μία οικογενειακή συνταγή που παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη από το 1912, είναι το success tip που συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια τα λουκούμια της Οικογένειας Παπαδοπούλου. Είναι, αναμφισβήτητα, ανάμεσα στους πιο γλυκούς πειρασμούς της πόλης, με μια ιστορία που ξεκίνησε από τον προπάππο του σημερινού ιδιοκτήτη, Παπαδόπουλου Χαράλαμπου, «στάθμευσε» για χρόνια στο γνωστό κατάστημα της Ίωνος Δραγούμη 49, «μεγάλωσε» μέσα στο 2023 με το νέο χώρο της στην Καλαμαριά και συνεχίστηκε με τέσσερα νέα καταστήματα στην πόλη, μέσα στο 2024, στην οδό Κασσάνδρου στο κέντρο και σε Τούμπα, Χαριλάου και Εύοσμο.
Έτσι, αν κι 112 ετών, η ιστορία των Λουκουμιών Παπαδοπούλου όχι μόνο δε … «σβήνει», αλλά επεκτείνεται. Ακόμη κι εάν ζείτε σε άλλη πόλη ή σε νησί, μη ξαφνιαστείτε εάν, μέσα στα επόμενα χρόνια, μπορείτε να βρείτε τα μοναδικά τους λουκούμια και στη γειτονιά σας.
Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο.
Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49 και την άνοιξη του 2023, που άνοιξε ο νέος χώρος, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, για να ακολουθήσουν πρόσφατα τα καταστήματα στην Κασσάνδρου 91 στο κέντρο, στη Γρηγορίου Λαμπράκη 172 στην Άνω Τούμπα, στην Χαριλάου (Α.Παπαναστασίου 139) και στον Εύοσμο (Μ.Αλεξάνδρου 45).
Στο «τιμόνι» της επιχείρησης, σήμερα, βρίσκεται ο δισέγγονος του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής, Χαράλαμπος. Υπεύθυνος για την παραγωγή και ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση στο λουκούμι Παπαδοπούλου, χωρίς εκπτώσεις.
Τα λουκούμια τους, διαφέρουν από όλα τα άλλα. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκιές, πιο αφράτες και μαλακές από άλλες του είδους, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.
Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά και γνωστά, το κεντρικό κι αναλλοίωτο μυστικό της επιτυχίας τους, δεν είναι άλλο από τη σταθερότητα στη συνταγή και τη γεύση τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν όλα αυτά τα χρόνια και η συνταγή παραμένει ίδια, απαράλλαχτη και «μυστική», όπως αυτή που καθιέρωσε ο Σταύρος Παπαδόπουλος και που φημολογείται να έχει προκύψει στα βάθη της Ανατολής, το 1.300 μ.Χ.
Ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν.
Τα τετράγωνα λουκούμια πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να φτάσει σε εμάς το τελικό προϊόν (κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες) Ο διαφορετικός βρασμός που υφίσταται, κάνει το λουκούμι Παπαδοπούλου να αποκτά την ιδιαίτερη, ζουμερή του υφή.
Το ίδιο σταθερά παραμένουν τα αγνά και φρέσκα υλικά, η απουσία συντηρητικών, αλλά και το προσωπικό, το μεράκι του για δουλειά και η αγάπη με την οποία εργάζεται καθημερινά. Βασική φιλοσοφία της οικογένειας είναι το να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά και να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται. Αυτό αγάπησε ο κόσμος κι αυτό συνεχίζει να αγαπά: τη σταθερή ποιότητα και το ίδιο κι απαράλλαχτο προϊόν, σε κάθε κατάστημα.
Το τελευταίο δεν ισχύει μόνο για τα λουκούμια, αλλά και για όλα τα είδη της εταιρείας που έχουν, επίσης, μεγάλη παράδοση: βανίλιες (τα γνωστά σε όλους μας υποβρύχια, που παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά από το 1956), γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα όπως βύσσινο, κεράσι, πορτοκάλι, σύκο, κάστανο κι αγνά συστατικά (κατά παραγγελία, αναλαμβάνουν να παρασκευάσουν και τη γεύση που προτιμάμε), αλλά και τραγανά παστέλια και ταχίνια, κουλουράκια, κουραμπιέδες, σιροπιαστά, τσουρέκια, μαντολάτα, ταχίνι, μπάρες δημητριακών κι εποχιακά γλυκίσματα.
Σε συνεργασία με παραγωγό της Κομοτηνής, στα καταστήματα της επιχείρησης, μπορούμε πλέον να βρούμε και φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ.
Προσεχώς, αναμένονται και νέες γεύσεις στα λουκούμια: τσιχλόφουσκα και bueno, με το σύνολο των επιλογών να πλησιάζει τις 30 διαφορετικές γεύσεις, από τις τέσσερις μόνο – τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο και ινδοκάρυδο – που ήταν μέχρι το 2010.
Τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σήμερα, πέρα από τα ιδιόκτητα καταστήματά της και σχεδόν όπου αλλού βρεθούμε: σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι, ακόμη και οι επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, χώρας που επίσης φημίζεται για τα λουκούμια της, μένουν έκπληκτοι όταν δοκιμάζουν τα λουκούμια της Οικογένειας Παπαδοπούλου, όπως άλλωστε και κάθε άλλος πελάτης, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό.
Τουρίστες που τα πρωτογνωρίζουν στις διακοπές τους στη Χαλκιδική, τα προμηθεύονται στη συνέχεια από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η επιχείρηση εξάγει και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Σουηδία, κ.ά.
Το αναπτυξιακό πλάνο της, «ανθίζει» από τις αρχές του 2023. Το κατάστημα της Καλαμαριάς αποδείχθηκε γρήγορα πως ήταν κάτι που έλειπε από την ανατολική Θεσσαλονίκη, παρά την ποντιακή ιστορία της περιοχής.
Στο 2024 προστίθενται τέσσερα νέα καταστήματα: στο νούμερο 172 της Γρηγορίου Λαμπράκη, στην Άνω Τούμπα, στο νούμερο 91 της Κασσάνδρου, στην Χαριλάου (Α.Παπαναστασίου 139) και στον Εύοσμο (Μ.Αλεξάνδρου 45), ενώ στα μελλοντικά πλάνα είναι η επέκταση και σε εκτός Θεσσαλονίκης περιοχές, ξεκινώντας από τα νησιά.
Τόσα χρόνια, αυτό που επίσης μετρά πολύ στην πορεία της επιχείρησης, είναι η σταθερή πελατεία και η σχέση εμπιστοσύνης, που έχει αναπτύξει με τον κόσμο. Οι κάτοικοι του κέντρου έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς στη γειτονιά τους, πλέον κι αυτοί της Καλαμαριάς, της Τούμπας, της περιοχής Χαριλάου και του Ευόσμου που, ως πελατεία, αυξάνονται διαρκώς.
Αυτό είναι κι ο στόχος: να βρεθούν τα προϊόντα και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να μη χρειάζεται να κατέβει κάποιος στο κέντρο για να τα προμηθευτεί.
Έχοντας ως εργαλεία τους και τα social media, που έχουν τη δική τους ανταπόκριση στον κόσμο, αλλά και διανέμοντας εδώ και καιρό τα προϊόντα τους μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες διανομής φαγητού, τα αδέρφια Παπαδοπούλου ανοίγουν ακόμη περισσότερο τα φτερά τους.
Η ποιότητα παραμένει σταθερή κι αυτό μπορεί να κοστίζει στους ίδιους, εξασφαλίζει ωστόσο σε εμάς, το προϊόν που όλοι αγαπάμε: το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου – μα, πόσο ξεχωρίζει αυτό το τριαντάφυλλο! - που περισσότερο γλιστρά στον ουρανίσκο, παρά χρειάζεται να το μασήσει κανείς!
Τip: Tα προϊόντα της επιχείρησης, διατίθενται και μέσω e-food.
Διευθύνσεις καταστημάτων
Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040
Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 452889
Κασσάνδρου 91, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 275146
Γρηγορίου Λαμπράκη 172 , Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 932538
Α.Παπαναστασίου 139, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 335143
Μ.Αλεξάνδρου 45, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας; 2310 764935
Άρωμα από τα βάθη της Ανατολής και μία οικογενειακή συνταγή που παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη από το 1912, είναι το success tip που συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια τα λουκούμια της Οικογένειας Παπαδοπούλου. Είναι, αναμφισβήτητα, ανάμεσα στους πιο γλυκούς πειρασμούς της πόλης, με μια ιστορία που ξεκίνησε από τον προπάππο του σημερινού ιδιοκτήτη, Παπαδόπουλου Χαράλαμπου, «στάθμευσε» για χρόνια στο γνωστό κατάστημα της Ίωνος Δραγούμη 49, «μεγάλωσε» μέσα στο 2023 με το νέο χώρο της στην Καλαμαριά και συνεχίστηκε με τέσσερα νέα καταστήματα στην πόλη, μέσα στο 2024, στην οδό Κασσάνδρου στο κέντρο και σε Τούμπα, Χαριλάου και Εύοσμο.
Έτσι, αν κι 112 ετών, η ιστορία των Λουκουμιών Παπαδοπούλου όχι μόνο δε … «σβήνει», αλλά επεκτείνεται. Ακόμη κι εάν ζείτε σε άλλη πόλη ή σε νησί, μη ξαφνιαστείτε εάν, μέσα στα επόμενα χρόνια, μπορείτε να βρείτε τα μοναδικά τους λουκούμια και στη γειτονιά σας.
Η ιστορία του λουκουμιού που έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και που όλοι αγαπήσαμε από μικροί, ξεκινά από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, πίσω, στο 1912, από τον προπάππο της οικογένειας, Σταύρο Παπαδόπουλο.
Έφερε τη συνταγή, που τελειοποίησε μέσα από δοκιμές, μαζί του στην Ελλάδα, από τα Βαλκάνια όπου εκδιώχθηκε το 1922 και η επιχείρηση εγκαταστάθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Συγγρού, έχοντας ήδη «ταξιδέψει», σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Αυτό ήταν και το πρώτο ιστορικό κατάστημα των λουκουμιών «Παπαδοπούλου» στην πόλη μας, μέχρι το 2001, που άνοιξε το γνωστό σε όλους μας κατάστημα στην Ίωνος Δραγούμη 49 και την άνοιξη του 2023, που άνοιξε ο νέος χώρος, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, για να ακολουθήσουν πρόσφατα τα καταστήματα στην Κασσάνδρου 91 στο κέντρο, στη Γρηγορίου Λαμπράκη 172 στην Άνω Τούμπα, στην Χαριλάου (Α.Παπαναστασίου 139) και στον Εύοσμο (Μ.Αλεξάνδρου 45).
Στο «τιμόνι» της επιχείρησης, σήμερα, βρίσκεται ο δισέγγονος του αρχικού εμπνευστή της «μυστικής» συνταγής, Χαράλαμπος. Υπεύθυνος για την παραγωγή και ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση στο λουκούμι Παπαδοπούλου, χωρίς εκπτώσεις.
Τα λουκούμια τους, διαφέρουν από όλα τα άλλα. Μικρές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη μπουκιές, πιο αφράτες και μαλακές από άλλες του είδους, σχεδόν λιώνουν στο στόμα. Επιλογή πολλών μαγαζατόρων της Θεσσαλονίκης, που μας τα κερνούν με τον ελληνικό καφέ μας, νοικοκυρών που τα έχουν τακτικά ως κέρασμα, κάθε πελάτη που θέλει ένα γλυκό δώρο, που μυρίζει παράδοση, για αγαπημένα του πρόσωπα.
Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά και γνωστά, το κεντρικό κι αναλλοίωτο μυστικό της επιτυχίας τους, δεν είναι άλλο από τη σταθερότητα στη συνταγή και τη γεύση τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο τελικό προϊόν όλα αυτά τα χρόνια και η συνταγή παραμένει ίδια, απαράλλαχτη και «μυστική», όπως αυτή που καθιέρωσε ο Σταύρος Παπαδόπουλος και που φημολογείται να έχει προκύψει στα βάθη της Ανατολής, το 1.300 μ.Χ.
Ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, νισεστές και προσεκτικά επιλεγμένες αρωματικές ύλες, πλάθονται και ψήνονται μέσα σε καυτά καζάνια, από όπου ευωδιάζουν πλούσια αρώματα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς να προστίθενται, ανάλογα με το προϊόν.
Τα τετράγωνα λουκούμια πασπαλίζονται με άφθονη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο, για να φτάσει σε εμάς το τελικό προϊόν (κυκλοφορεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια ή συσκευασίες) Ο διαφορετικός βρασμός που υφίσταται, κάνει το λουκούμι Παπαδοπούλου να αποκτά την ιδιαίτερη, ζουμερή του υφή.
Το ίδιο σταθερά παραμένουν τα αγνά και φρέσκα υλικά, η απουσία συντηρητικών, αλλά και το προσωπικό, το μεράκι του για δουλειά και η αγάπη με την οποία εργάζεται καθημερινά. Βασική φιλοσοφία της οικογένειας είναι το να μην αλλάξει τίποτα στα καταστήματά και να φυλαχθεί η συνταγή όσο πιο κρυφή αλλά σταθερή γίνεται. Αυτό αγάπησε ο κόσμος κι αυτό συνεχίζει να αγαπά: τη σταθερή ποιότητα και το ίδιο κι απαράλλαχτο προϊόν, σε κάθε κατάστημα.
Το τελευταίο δεν ισχύει μόνο για τα λουκούμια, αλλά και για όλα τα είδη της εταιρείας που έχουν, επίσης, μεγάλη παράδοση: βανίλιες (τα γνωστά σε όλους μας υποβρύχια, που παρασκευάζονται με φρέσκα κι αγνά υλικά από το 1956), γλυκά του κουταλιού, βασισμένα στη γνώση και την εμπειρία των προγόνων της οικογένειας και σε συνταγές με φρέσκα φρούτα όπως βύσσινο, κεράσι, πορτοκάλι, σύκο, κάστανο κι αγνά συστατικά (κατά παραγγελία, αναλαμβάνουν να παρασκευάσουν και τη γεύση που προτιμάμε), αλλά και τραγανά παστέλια και ταχίνια, κουλουράκια, κουραμπιέδες, σιροπιαστά, τσουρέκια, μαντολάτα, ταχίνι, μπάρες δημητριακών κι εποχιακά γλυκίσματα.
Σε συνεργασία με παραγωγό της Κομοτηνής, στα καταστήματα της επιχείρησης, μπορούμε πλέον να βρούμε και φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ.
Προσεχώς, αναμένονται και νέες γεύσεις στα λουκούμια: τσιχλόφουσκα και bueno, με το σύνολο των επιλογών να πλησιάζει τις 30 διαφορετικές γεύσεις, από τις τέσσερις μόνο – τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο και ινδοκάρυδο – που ήταν μέχρι το 2010.
Τα προϊόντα της οικογένειας Παπαδοπούλου, τα βρίσκουμε σήμερα, πέρα από τα ιδιόκτητα καταστήματά της και σχεδόν όπου αλλού βρεθούμε: σε καφέ κι άλλα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι, ακόμη και οι επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, χώρας που επίσης φημίζεται για τα λουκούμια της, μένουν έκπληκτοι όταν δοκιμάζουν τα λουκούμια της Οικογένειας Παπαδοπούλου, όπως άλλωστε και κάθε άλλος πελάτης, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό.
Τουρίστες που τα πρωτογνωρίζουν στις διακοπές τους στη Χαλκιδική, τα προμηθεύονται στη συνέχεια από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η επιχείρηση εξάγει και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Σουηδία, κ.ά.
Το αναπτυξιακό πλάνο της, «ανθίζει» από τις αρχές του 2023. Το κατάστημα της Καλαμαριάς αποδείχθηκε γρήγορα πως ήταν κάτι που έλειπε από την ανατολική Θεσσαλονίκη, παρά την ποντιακή ιστορία της περιοχής.
Στο 2024 προστίθενται τέσσερα νέα καταστήματα: στο νούμερο 172 της Γρηγορίου Λαμπράκη, στην Άνω Τούμπα, στο νούμερο 91 της Κασσάνδρου, στην Χαριλάου (Α.Παπαναστασίου 139) και στον Εύοσμο (Μ.Αλεξάνδρου 45), ενώ στα μελλοντικά πλάνα είναι η επέκταση και σε εκτός Θεσσαλονίκης περιοχές, ξεκινώντας από τα νησιά.
Τόσα χρόνια, αυτό που επίσης μετρά πολύ στην πορεία της επιχείρησης, είναι η σταθερή πελατεία και η σχέση εμπιστοσύνης, που έχει αναπτύξει με τον κόσμο. Οι κάτοικοι του κέντρου έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς στη γειτονιά τους, πλέον κι αυτοί της Καλαμαριάς, της Τούμπας, της περιοχής Χαριλάου και του Ευόσμου που, ως πελατεία, αυξάνονται διαρκώς.
Αυτό είναι κι ο στόχος: να βρεθούν τα προϊόντα και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να μη χρειάζεται να κατέβει κάποιος στο κέντρο για να τα προμηθευτεί.
Έχοντας ως εργαλεία τους και τα social media, που έχουν τη δική τους ανταπόκριση στον κόσμο, αλλά και διανέμοντας εδώ και καιρό τα προϊόντα τους μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες διανομής φαγητού, τα αδέρφια Παπαδοπούλου ανοίγουν ακόμη περισσότερο τα φτερά τους.
Η ποιότητα παραμένει σταθερή κι αυτό μπορεί να κοστίζει στους ίδιους, εξασφαλίζει ωστόσο σε εμάς, το προϊόν που όλοι αγαπάμε: το αφράτο λουκούμι Παπαδοπούλου – μα, πόσο ξεχωρίζει αυτό το τριαντάφυλλο! - που περισσότερο γλιστρά στον ουρανίσκο, παρά χρειάζεται να το μασήσει κανείς!
Τip: Tα προϊόντα της επιχείρησης, διατίθενται και μέσω e-food.
Διευθύνσεις καταστημάτων
Ίωνος Δραγούμη 49, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 544040
Κομνηνών 64, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 452889
Κασσάνδρου 91, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 275146
Γρηγορίου Λαμπράκη 172 , Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 932538
Α.Παπαναστασίου 139, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 335143
Μ.Αλεξάνδρου 45, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας; 2310 764935
ΣΧΟΛΙΑ