Λίγες σκέψεις ενόψει της επόμενης κάλπης

Λίγες σκέψεις ενόψει της επόμενης κάλπης

Λίγες σκέψεις μου ενόψει της επόμενης κάλπης, κυρίως πάνω στις κινήσεις των δύο επικρατέστερων συμμετεχόντων.

- Όπως έχει ειπωθεί πολλάκις τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενδέχεται να μη την ξαναστηρίξουν στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση λόγω της συντριπτικής διαφοράς. Συνεπώς, τυχόν μείωση της στο ~10% δε θα πρέπει ν’ αποκλειστεί. Από την άλλη, η ταύτιση με το μεγάλο νικητή θ’ αποτελέσει δέλεαρ ανανεωμένης υποστήριξης, ειδικά για μία μερίδα καινούριων ψηφοφόρων μα και για δυσαρεστημένα κομματικά στελέχη .

- Ωστόσο, και ψηφοφόροι του Τσίπρα θα συνεχίσουν να τον εγκαταλείπουν προς κάθε κατεύθυνση. Η αναδυόμενη πεποίθηση πως οι μέρες του είναι μετρημένες θα προκαλέσει περαιτέρω αποσυσπείρωση. Το ίδιο ισχύει για τις εσωκομματικές έριδες, για την παιδική ερμηνεία του αποτελέσματος και για την τοξικότητα που επιμένουν να εκπέμπουν πολλά αμετανόητα στελέχη του. Επίσης προβληματίζει η τυχόν σχέση του με τουρκικά ενεργούμενα στη Ροδόπη. Πάντως υπάρχει πιθανότητα πως -παρά την αποχή τους στις 21/05- παλιοί ψηφοφόροι του θα επανεμφανιστούν για τον διασώσουν・η Κουμουνδούρου θα δώσει λυσσαλέο αγώνα επιβίωσης, επικαλούμενη κίνδυνο Ορμπανοποίησης.

- Τακτικός στόχος της Πειραιώς προφανώς θα είναι η επίτευξη άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο στόχος τούτος απαιτεί ένα μήνυμα διαφοροποιημένο εκείνου προς την 21η Μαΐου, όταν βασίλευε ο φόβος κυβερνητικού χάους. Η ΝΔ καλείται να περάσει στο εκλογικό σώμα ότι η ευρέως επιζητούμενη (για λόγους σταθερότητας) αυτοδυναμία δε μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ότι αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από το «γαλάζιο» ποσοστό και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, και ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να εκτελέσει απερίσπαστη το πρόγραμμά της, που ίσως χρειαστεί να παρουσιαστεί σαφέστερο και πιο βασισμένο στα ευρήματα της τελευταίας κάλπης. Εκτός λοιπόν από τη διατήρηση των δυνάμεων της, εύλογα θα προσπαθήσει να προσελκύσει περισσότερους φοιτητές και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς οι εν λόγω ομάδες δεν της έδωσαν πρωτιά.

- Σήμερα, ως σταθερότητα συχνά εκλαμβάνεται και η πραγματοποίηση μόνο των απολύτως αναγκαίων νέων μεταρρυθμίσεων βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Η εξαγγελία μέτρων που θα προοιωνίζονται νέες συγκρούσεις θα βλάψει τη ΝΔ.

- Αλαζονικές συμπεριφορές και μεγαλοστομίες κατά τη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου θα αποβούν ζημιογόνες, κάτι πλήρως αντιληπτό από τον Μητσοτάκη και το επιτελείο του αλλά όχι τόσο από το σύνολο της παράταξης. Ακόμη και ένα πολεμικό προσκλητήριο σε οριστική εξολόθρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκληφθεί από πολλούς πολίτες ως εξουσιομανία.

Κρίνοντας από τα παραπάνω, ο σχεδιασμός του τωρινού εκλογικού επικοινωνιακού κοκτέιλ της ΝΔ προβλέπεται σχετικά δυσχερέστερος, όμως το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό: το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου ενδέχεται κάποτε να θεωρείται ιστορικό, ως οριστικό τέλος της περιπέτειας μετά το Δεκέμβριο του 2008 και απαρχή μίας εντελώς νέας εποχής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023