Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Συνέντευξη στον alpha - Δένδιας - Τσαβούσογλου και η συνάντηση με Ερντογάν - Η πορεία των εμβολιασμών και η σταδιακή χαλάρωση μέτρων

 22/04/2021 20:08

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού που επιταχύνεται, καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν στο διάγγελμα της Τετάρτης, όπου ανακοίνωσε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα, με άνοιγμα της εστίασης, διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας κλπ. 


Απαραίτητη η απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων το Πάσχα 

Τόνισε ότι ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι' αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν αλλά για το λόγο αυτό το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. «Επειδή στο διάγγελμά μου στους πολίτες, ήθελα να δώσω έναν οδικό χάρτη των μέτρων, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα είναι μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11» τόνισε για να σημειώσει: «Το Πάσχα αυτό δεν θα είναι όπως το προηγούμενο. Το 2021, δεν θα είναι 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και επίσης γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, όπως ότι τα εμβόλια λειτουργούν και είναι αποτελεσματικά. Θα είμαστε στην Αθήνα, αλλά πολύ πιο αισιόδοξοι». 


'Οσοι φοβούνται τα εμβόλια, ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ 

«Όσοι αρνούνται ή φοβούνται τα εμβόλια ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ, είναι δράμα να γνωρίζεις ότι μπορεί να σωθείς από τον ιό και να μην κάνεις το εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε με την πανδημία, είναι το εμβόλιο» είπε και απευθύνθηκε προσωπικά στους πολίτες: «Αφήστε στην άκρη τα lockdown σκεφτείτε τον εαυτό σας. Θέλετε να μπείτε στο νοσοκομείο ή στην εντατική, ενώ με ένα απλό τσίμπημα μπορείτε να το αποφύγετε;». Επίσης ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο οποίος «με θάρρος δύο φορές δημοσίως, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν» «Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 


Το φθινόπωρο θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει «από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων πρώτης γραμμής, ιδίως στους υγειονομικούς». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική συζήτηση μεταξύ φορέων και κομμάτων θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με απόφαση - όποια και αν είναι αυτή - το φθινόπωρο. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το πώς πάμε σε άνοιγμα δεδομένων των κρουσμάτων και των θανάτων και διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική στον δείκτη θετικότητας και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε.


Καλύτερα έξω ελεγχόμενα παρά μέσα ανεξέλεγκτα 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι καλύτερο ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω, παρά χωρίς έλεγχο μέσα στα σπίτια του: «Προτιμώ να βγει κάποιος να φάει σε ελεγχόμενο χώρο, παρά στα σπίτια - ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει». Οπως επεσήμανε το συζήτησε με τους ειδικούς: «Ολοι μας λένε βγείτε έξω». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «έχουν γίνει πισωγυρίσματα -προτιμώ να τα πω προσαρμογές στο φαινόμενο- γιατί ο ιός εκπλήσσει συνεχώς». Για να προσθέσει: «Πολλές φορές έχουμε πάει απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα είναι το επιδημιολογικά ορθό, από το να είναι ανεξέλεγκτα μέσα». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι άδικο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα τα κατάφερε άσχημα. Κλείσαμε έγκαιρα, γι' αυτό δεν γίναμε Πορτογαλία». Μητσοτάκης: 


Ήταν λάθος η Νέα Σμύρνη, δεν έπρεπε να συμβεί 

Ερωτηθείς για το αν τα φαινόμενα των κορωνοπάρτι στις πλατείες είναι υποκινούμενα είπε ότι ήταν εξαιρέσεις και μεμονωμένα φαινόμενα, σημειώνοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν παρενέβη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα . Ελάχιστοι στον δρόμο δεν φορούν μάσκα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε τη λογική της καταστολής». Ως προς το περιστατικό αστυνομικής βίας πρόσφατα, στη Ν. Σμύρνη, τόνισε: «Η Νέα Σμύρνη ήταν λάθος, μια αστοχία, δεν έπρεπε να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Είναι αστεία η κατηγορία περί κράτους καταστολής».

Αναφορικά με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση υπαγορεύει τις αποφάσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με την επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει, όχι οι ειδικοί. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο περιστατικά: Το ένα όταν εισηγήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η επιτροπή να μην ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και η κυβέρνηση συμμορφώθηκε. Το ακριβώς αντίθετο, συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν αποφασίσαμε εμείς να είμαστε πιο συντηρητικοί. Τον Ιανουάριο όταν κάναμε το αυστηρό lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες, για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων. Αλλά 95 στις 100 φορές συνταχθήκαμε με τους λοιμωξιολόγους». Οσο για τη συζήτηση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων είπε ότι είναι βαθύτατα λαϊκιστική. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολιτευτική τακτική των κομμάτων λέγοντας πως πριν 3 εβδομάδες έλεγαν να μην ανοίξει η εστίαση, την προηγούμενη εβδομάδα επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν ανοίγει την εστίαση και σήμερα λένε ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος που ανοίγει, όταν δεν έχει εξειδικευτεί ακόμη το πώς θα ανοίξει. 


Μόνο ο Φίλης έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση 

«Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας - και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση - είναι θλιβερό», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. «Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε. «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να λέει κάθε μέρα το αντίθετο, αλλά να βοηθά να πείσει συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Υπήρξε ένας άνθρωπος που έκανε αντιπολίτευση: Ο Νίκος Φίλης ο οποίος έκανε μια ανάρτηση ότι εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca και καλούσε τον κόσμο να το κάνει γιατί είναι ασφαλές. Δεν έχω δει άλλη τέτοια δήλωση». 

Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Τι έγινε με Δένδια-Τσαβούσογλου 

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην Αγκυρα με την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου απάντησε: «Ηταν άψογος ο χειρισμός του κ. Δένδια. Απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου με ευπρέπεια και ευγένεια». Πρόσθεσε δε ότι είχε δώσει ρητή εντολή τον Ελληνα ΥΠΕΞ: «Δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη» αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκε με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε. «Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Δεν θα αργήσει ιδιαίτερα η συνάντηση με Ερντογάν Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πλαίσιο διαλόγου υπάρχει, τα ΜΟΕ υπάρχουν και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων επαναλαμβάνοντας ότι θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τόσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όσο και να τείνει χείρα φιλίας στην γείτονα χώρα. «Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να βρούμε ένα modus vivendi μεταξύ Ελλάδας-Τουρκία. Δεν το έχουμε βρει ακόμη αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση». Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος πρόεδρος του έστειλε κάποιο μήνυμα μέσω του κ. Δένδια αρκέστηκε να απαντήσει: «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα».

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα».

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού που επιταχύνεται, καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν στο διάγγελμα της Τετάρτης, όπου ανακοίνωσε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετά το Πάσχα, με άνοιγμα της εστίασης, διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας κλπ. 


Απαραίτητη η απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων το Πάσχα 

Τόνισε ότι ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι' αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν αλλά για το λόγο αυτό το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. «Επειδή στο διάγγελμά μου στους πολίτες, ήθελα να δώσω έναν οδικό χάρτη των μέτρων, ξεκαθάρισα ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα είναι μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11» τόνισε για να σημειώσει: «Το Πάσχα αυτό δεν θα είναι όπως το προηγούμενο. Το 2021, δεν θα είναι 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και επίσης γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, όπως ότι τα εμβόλια λειτουργούν και είναι αποτελεσματικά. Θα είμαστε στην Αθήνα, αλλά πολύ πιο αισιόδοξοι». 


'Οσοι φοβούνται τα εμβόλια, ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ 

«Όσοι αρνούνται ή φοβούνται τα εμβόλια ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ, είναι δράμα να γνωρίζεις ότι μπορεί να σωθείς από τον ιό και να μην κάνεις το εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε με την πανδημία, είναι το εμβόλιο» είπε και απευθύνθηκε προσωπικά στους πολίτες: «Αφήστε στην άκρη τα lockdown σκεφτείτε τον εαυτό σας. Θέλετε να μπείτε στο νοσοκομείο ή στην εντατική, ενώ με ένα απλό τσίμπημα μπορείτε να το αποφύγετε;». Επίσης ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο οποίος «με θάρρος δύο φορές δημοσίως, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν» «Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 


Το φθινόπωρο θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει «από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων πρώτης γραμμής, ιδίως στους υγειονομικούς». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική συζήτηση μεταξύ φορέων και κομμάτων θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με απόφαση - όποια και αν είναι αυτή - το φθινόπωρο. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το πώς πάμε σε άνοιγμα δεδομένων των κρουσμάτων και των θανάτων και διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική στον δείκτη θετικότητας και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε.


Καλύτερα έξω ελεγχόμενα παρά μέσα ανεξέλεγκτα 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι καλύτερο ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω, παρά χωρίς έλεγχο μέσα στα σπίτια του: «Προτιμώ να βγει κάποιος να φάει σε ελεγχόμενο χώρο, παρά στα σπίτια - ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει». Οπως επεσήμανε το συζήτησε με τους ειδικούς: «Ολοι μας λένε βγείτε έξω». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «έχουν γίνει πισωγυρίσματα -προτιμώ να τα πω προσαρμογές στο φαινόμενο- γιατί ο ιός εκπλήσσει συνεχώς». Για να προσθέσει: «Πολλές φορές έχουμε πάει απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα είναι το επιδημιολογικά ορθό, από το να είναι ανεξέλεγκτα μέσα». Πρόσθεσε όμως ότι «είναι άδικο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα τα κατάφερε άσχημα. Κλείσαμε έγκαιρα, γι' αυτό δεν γίναμε Πορτογαλία». Μητσοτάκης: 


Ήταν λάθος η Νέα Σμύρνη, δεν έπρεπε να συμβεί 

Ερωτηθείς για το αν τα φαινόμενα των κορωνοπάρτι στις πλατείες είναι υποκινούμενα είπε ότι ήταν εξαιρέσεις και μεμονωμένα φαινόμενα, σημειώνοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν παρενέβη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα . Ελάχιστοι στον δρόμο δεν φορούν μάσκα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε τη λογική της καταστολής». Ως προς το περιστατικό αστυνομικής βίας πρόσφατα, στη Ν. Σμύρνη, τόνισε: «Η Νέα Σμύρνη ήταν λάθος, μια αστοχία, δεν έπρεπε να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Είναι αστεία η κατηγορία περί κράτους καταστολής».

Αναφορικά με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση υπαγορεύει τις αποφάσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με την επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει, όχι οι ειδικοί. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο περιστατικά: Το ένα όταν εισηγήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η επιτροπή να μην ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και η κυβέρνηση συμμορφώθηκε. Το ακριβώς αντίθετο, συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν αποφασίσαμε εμείς να είμαστε πιο συντηρητικοί. Τον Ιανουάριο όταν κάναμε το αυστηρό lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες, για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων. Αλλά 95 στις 100 φορές συνταχθήκαμε με τους λοιμωξιολόγους». Οσο για τη συζήτηση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων είπε ότι είναι βαθύτατα λαϊκιστική. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολιτευτική τακτική των κομμάτων λέγοντας πως πριν 3 εβδομάδες έλεγαν να μην ανοίξει η εστίαση, την προηγούμενη εβδομάδα επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν ανοίγει την εστίαση και σήμερα λένε ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος που ανοίγει, όταν δεν έχει εξειδικευτεί ακόμη το πώς θα ανοίξει. 


Μόνο ο Φίλης έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση 

«Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας - και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση - είναι θλιβερό», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. «Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε. «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να λέει κάθε μέρα το αντίθετο, αλλά να βοηθά να πείσει συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Υπήρξε ένας άνθρωπος που έκανε αντιπολίτευση: Ο Νίκος Φίλης ο οποίος έκανε μια ανάρτηση ότι εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca και καλούσε τον κόσμο να το κάνει γιατί είναι ασφαλές. Δεν έχω δει άλλη τέτοια δήλωση». 

Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Τι έγινε με Δένδια-Τσαβούσογλου 

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην Αγκυρα με την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου απάντησε: «Ηταν άψογος ο χειρισμός του κ. Δένδια. Απάντησε στον κ. Τσαβούσογλου με ευπρέπεια και ευγένεια». Πρόσθεσε δε ότι είχε δώσει ρητή εντολή τον Ελληνα ΥΠΕΞ: «Δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη» αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκε με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε. «Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Δεν θα αργήσει ιδιαίτερα η συνάντηση με Ερντογάν Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πλαίσιο διαλόγου υπάρχει, τα ΜΟΕ υπάρχουν και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων επαναλαμβάνοντας ότι θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τόσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όσο και να τείνει χείρα φιλίας στην γείτονα χώρα. «Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν είχα εκφράσει την πρόθεσή μου να βρούμε ένα modus vivendi μεταξύ Ελλάδας-Τουρκία. Δεν το έχουμε βρει ακόμη αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση». Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος πρόεδρος του έστειλε κάποιο μήνυμα μέσω του κ. Δένδια αρκέστηκε να απαντήσει: «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα».

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία