ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Kτήμα Ιατρίδη: Το οινοποιείο που φέρνει διακρίσεις στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Τα τρία αδέλφια ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο την οικογενειακή παράδοση - Εξαγωγές, νέες φυτεύσεις, σχέδια ανάπτυξης

 02/05/2023 07:00

Kτήμα Ιατρίδη: Το οινοποιείο που φέρνει διακρίσεις στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Άννη Καρολίδου

Διακρίσεις, βραβεία, νέα αμπελοτόπια και σχέδια για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου οινοποιείου, μέσα στο Κτήμα και παραδίπλα από τα αμπέλια που, από τα υψώματα έξω από το Λάκκωμα, κοιτάζουν προς τον Όλυμπο και δροσίζονται από την θαλάσσια αύρα του Θερμαϊκού. Αυτή θα ήταν μία σύντομη περιγραφή του Κτήματος Ιατρίδη.

Αλλά για το Κτήμα Ιατρίδη αξίζει να λεχθούν αρκετά περισσότερα, για την κοινή προσπάθεια των τριών αδελφών -του Πολύκαρπου, του Νίκου και του Ηλία- την νεαρή επιχείρηση τριών 30άρηδων που αναπτύσσεται πάνω στην οικογενειακή αμπελουργική παράδοση και φέρνει διεθνή βραβεία στη Χαλκιδικιώτικη οινοποιία, αποδεικνύοντας ότι και για τα boutique οινοποιεία που παράγουν ποιοτικό κρασί, υπάρχει δρόμος στις αγορές του εξωτερικού όπως και τρόπος να κερδηθούν οι Έλληνες με τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η συνάντηση με τον μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια, τον Πολύκαρπο, έγινε μια ανοιξιάτικη μέρα, στο οινοποιείο, μετά από μία περιήγηση στο Κτήμα και στις μεριές με τις νέες φυτεύσεις. Εκεί, δίπλα από τις κορνιζωμένες βραβεύσεις, ξεδιπλώθηκαν και τα σχέδια για τις καινούργιες ετικέτες, τις εξαγωγές, την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Μία αμπελουργική οικογένεια- το Κτήμα

Το Κτήμα ξεκίνησε μόλις πριν εννέα χρόνια, το 2014, όταν και αποκτήθηκε η άδεια εμφιάλωσης, αλλά στην πραγματικότητα η αρχή είχε πριν πολλά χρόνια αφού η οικογένεια είχε δεκαετιών δραστηριότητα στην αμπελουργία προμηθεύοντας με πρώτη ύλη μεγάλη οινοποιία της περιοχής.

«Από το Λύκειο ακόμη είχαμε αποφασίσει με τους αδελφούς μου, να ασχοληθούμε με την οινοποιία γι’ αυτό ό,τι επιλέξαμε να σπουδάσουμε συνδεόταν με αυτή την απόφαση, σκοπός μας ήταν, με τις σπουδές μας, να υποστηρίξουμε αυτό το στόχο. Ξεκινήσαμε κάπως ρομαντικά αλλά τα βήματα ήταν συγκεκριμένα», είπε στο makthes.gr o Πολύκαρπος Ιατρίδης.

Έτσι, ο Πολύκαρπος, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια, έκανε σπουδές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, ο δεύτερος αδελφός, ο Νίκος, έγινε γεωπόνος και κάνει το μεταπτυχιακό του στην Οινολογία και την Αμπελουργία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και, ο μικρότερος, ο Ηλίας, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Διεθνείς διακρίσεις και best of show Greece white

Βεβαίως, το Κτήμα Ιατρίδη, δεν είναι το μοναδικό οινοποιείο, που κάνει αξιόλογες προσπάθειες, προσπάθειες που ξεκινάνε από το αμπέλι για να καταλήξουν στη φιάλη και στο ποτήρι του καταναλωτή. Αλλά οπωσδήποτε, δεν μένει απαρατήρητο το γεγονός, ότι μόλις πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά τους, η Μαλαγουζιά τους, στο διεθνή διαγωνισμό Mundus Vini 2020, κέρδισε χρυσό βραβείο και αναδείχθηκε «best of show Greece white», το καλύτερο από τα ελληνικά λευκά κρασιά που συμμετείχαν.

Σήμερα, τα χρυσά και τα ασημένια βραβεία για τη Μαλαγουζιά του Κτήματος Ιατρίδη σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου είναι πολλά, αλλά άξιοι διεκδικητές διεθνών διακρίσεων, αποδεικνύονται και άλλα κρασιά των Ιατρίδηδων, το ξηρό ερυθρό από blend Syrah και Μαυροτράγανου, το ροζέ της σειράς Ampelourgos από Merlot, το μονοποικιλιακό Ασύρτικο.

krasia-iatridi.jpg


Το Κτήμα και οι νέες ποικιλίες

Στα υψώματα λίγο έξω από το χωριό Λάκκωμα, σε 70 στρέμματα καλλιεργούνται οι ελληνικές λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και οι διεθνείς ερυθρές Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon ενώ ήδη στη βεντάλια των ερυθρών έχουν ενταχθεί και οι ελληνικές Μαυροτράγανο και Μαυρούδι.

Στόχος των αδελφών είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, κάτι που γίνεται ήδη με την αναδιάρθρωση του Κτήματος αλλά και την επέκτασή του σε ακόμη 30 στρέμματα. Αυτή η επέκταση ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2024. Στα πλάνα είναι να δοκιμαστεί το Ξινόμαυρο και θα γίνουν πειραματικές φυτεύσεις Μαυροδάφνης.

Το Κτήμα Ιατρίδη καλλιεργεί τα αμπέλια του σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για στροφή στην παραγωγή βιολογικών κρασιών. Τα κρασιά του Κτήματος φέρουν τον χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε. Χαλκιδικής.

ktima-iatridi-ampelonas.jpg

Η παραγωγή του Κτήματος φθάνει τις 30.000 φιάλες, ποσότητα που αυξάνεται όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις των νεότερων φυτεύσεων κι αναμένεται να φτάσει στις 50.000 φιάλες στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Όταν η παραγωγή αλλά και οι ετήσιες πωλήσεις πιάσουν αυτό το στόχο, τότε θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή επισκέψιμου οινοποιείου στην περιοχή που βρίσκονται τα αμπελοτόπια των Ιατρίδηδων. Το νέο οινοποιείο θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή για περαιτέρω ανάπτυξη αφού η παραγωγική του δυναμικότητα θα φτάνει τις 150.000 φιάλες.

Στο εξωτερικό με best seller την Μαλαγουζιά

Από τα κρασιά του Κτήματος, η Μαλαγουζιά, είναι αναμφίβολα το best seller καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία έχει γίνει δημοφιλής στη χώρα μας αλλά, αρέσει ιδιαίτερα και στο εξωτερικό.

Μάλιστα την ώρα που ήμουν στο Κτήμα, μεταφορική παραλάμβανε μία μεγάλη παραγγελία για Κύπρο και, όπως είπε ο κ. Ιατρίδης, ήδη κρασιά του Κτήματος εξάγονται μέσω συνεργατών και στη Γερμανία, ενώ μέσα στο 2023 πρόκειται να αρχίσουν εξαγωγές και στην Αγγλία.

ktima-iatridi-mesa-sr4L8.jpg

Από τη συνολική παραγωγή, το 30% των ποσοτήτων εξάγεται, ενώ τα κρασιά του Κτήματος Ιατρίδα, διακινούνται πανελλαδικά μέσω συνεργατών, σε κάβες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

«Για εμάς το Α και το Ω για την παραγωγή καλών κρασιών, βρίσκεται στο αμπέλι. Περιμένουμε ότι θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και από τη Μαλαγουζιά, σε επόμενη φάση, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία εκφράζεται πολύ καλά και στην περιοχή μας, ενώ επιδέχεται και παλαίωση, όπως άλλωστε και τα κρασιά από Ασύρτικο. Περιμένουμε να δώσει παραγωγή και το αμπελοτόπι με το Μαυρούδι, το οποίο όμως έχει δρόμο πειραματισμών πριν πάρει ετικέτα και βγει στην αγορά», κατέληξε ο Πολύκαρπος Ιατρίδης.

Διακρίσεις, βραβεία, νέα αμπελοτόπια και σχέδια για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου οινοποιείου, μέσα στο Κτήμα και παραδίπλα από τα αμπέλια που, από τα υψώματα έξω από το Λάκκωμα, κοιτάζουν προς τον Όλυμπο και δροσίζονται από την θαλάσσια αύρα του Θερμαϊκού. Αυτή θα ήταν μία σύντομη περιγραφή του Κτήματος Ιατρίδη.

Αλλά για το Κτήμα Ιατρίδη αξίζει να λεχθούν αρκετά περισσότερα, για την κοινή προσπάθεια των τριών αδελφών -του Πολύκαρπου, του Νίκου και του Ηλία- την νεαρή επιχείρηση τριών 30άρηδων που αναπτύσσεται πάνω στην οικογενειακή αμπελουργική παράδοση και φέρνει διεθνή βραβεία στη Χαλκιδικιώτικη οινοποιία, αποδεικνύοντας ότι και για τα boutique οινοποιεία που παράγουν ποιοτικό κρασί, υπάρχει δρόμος στις αγορές του εξωτερικού όπως και τρόπος να κερδηθούν οι Έλληνες με τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η συνάντηση με τον μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια, τον Πολύκαρπο, έγινε μια ανοιξιάτικη μέρα, στο οινοποιείο, μετά από μία περιήγηση στο Κτήμα και στις μεριές με τις νέες φυτεύσεις. Εκεί, δίπλα από τις κορνιζωμένες βραβεύσεις, ξεδιπλώθηκαν και τα σχέδια για τις καινούργιες ετικέτες, τις εξαγωγές, την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Μία αμπελουργική οικογένεια- το Κτήμα

Το Κτήμα ξεκίνησε μόλις πριν εννέα χρόνια, το 2014, όταν και αποκτήθηκε η άδεια εμφιάλωσης, αλλά στην πραγματικότητα η αρχή είχε πριν πολλά χρόνια αφού η οικογένεια είχε δεκαετιών δραστηριότητα στην αμπελουργία προμηθεύοντας με πρώτη ύλη μεγάλη οινοποιία της περιοχής.

«Από το Λύκειο ακόμη είχαμε αποφασίσει με τους αδελφούς μου, να ασχοληθούμε με την οινοποιία γι’ αυτό ό,τι επιλέξαμε να σπουδάσουμε συνδεόταν με αυτή την απόφαση, σκοπός μας ήταν, με τις σπουδές μας, να υποστηρίξουμε αυτό το στόχο. Ξεκινήσαμε κάπως ρομαντικά αλλά τα βήματα ήταν συγκεκριμένα», είπε στο makthes.gr o Πολύκαρπος Ιατρίδης.

Έτσι, ο Πολύκαρπος, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια, έκανε σπουδές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, ο δεύτερος αδελφός, ο Νίκος, έγινε γεωπόνος και κάνει το μεταπτυχιακό του στην Οινολογία και την Αμπελουργία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και, ο μικρότερος, ο Ηλίας, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Διεθνείς διακρίσεις και best of show Greece white

Βεβαίως, το Κτήμα Ιατρίδη, δεν είναι το μοναδικό οινοποιείο, που κάνει αξιόλογες προσπάθειες, προσπάθειες που ξεκινάνε από το αμπέλι για να καταλήξουν στη φιάλη και στο ποτήρι του καταναλωτή. Αλλά οπωσδήποτε, δεν μένει απαρατήρητο το γεγονός, ότι μόλις πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά τους, η Μαλαγουζιά τους, στο διεθνή διαγωνισμό Mundus Vini 2020, κέρδισε χρυσό βραβείο και αναδείχθηκε «best of show Greece white», το καλύτερο από τα ελληνικά λευκά κρασιά που συμμετείχαν.

Σήμερα, τα χρυσά και τα ασημένια βραβεία για τη Μαλαγουζιά του Κτήματος Ιατρίδη σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου είναι πολλά, αλλά άξιοι διεκδικητές διεθνών διακρίσεων, αποδεικνύονται και άλλα κρασιά των Ιατρίδηδων, το ξηρό ερυθρό από blend Syrah και Μαυροτράγανου, το ροζέ της σειράς Ampelourgos από Merlot, το μονοποικιλιακό Ασύρτικο.

krasia-iatridi.jpg


Το Κτήμα και οι νέες ποικιλίες

Στα υψώματα λίγο έξω από το χωριό Λάκκωμα, σε 70 στρέμματα καλλιεργούνται οι ελληνικές λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και οι διεθνείς ερυθρές Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon ενώ ήδη στη βεντάλια των ερυθρών έχουν ενταχθεί και οι ελληνικές Μαυροτράγανο και Μαυρούδι.

Στόχος των αδελφών είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, κάτι που γίνεται ήδη με την αναδιάρθρωση του Κτήματος αλλά και την επέκτασή του σε ακόμη 30 στρέμματα. Αυτή η επέκταση ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2024. Στα πλάνα είναι να δοκιμαστεί το Ξινόμαυρο και θα γίνουν πειραματικές φυτεύσεις Μαυροδάφνης.

Το Κτήμα Ιατρίδη καλλιεργεί τα αμπέλια του σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για στροφή στην παραγωγή βιολογικών κρασιών. Τα κρασιά του Κτήματος φέρουν τον χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε. Χαλκιδικής.

ktima-iatridi-ampelonas.jpg

Η παραγωγή του Κτήματος φθάνει τις 30.000 φιάλες, ποσότητα που αυξάνεται όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις των νεότερων φυτεύσεων κι αναμένεται να φτάσει στις 50.000 φιάλες στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Όταν η παραγωγή αλλά και οι ετήσιες πωλήσεις πιάσουν αυτό το στόχο, τότε θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή επισκέψιμου οινοποιείου στην περιοχή που βρίσκονται τα αμπελοτόπια των Ιατρίδηδων. Το νέο οινοποιείο θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή για περαιτέρω ανάπτυξη αφού η παραγωγική του δυναμικότητα θα φτάνει τις 150.000 φιάλες.

Στο εξωτερικό με best seller την Μαλαγουζιά

Από τα κρασιά του Κτήματος, η Μαλαγουζιά, είναι αναμφίβολα το best seller καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία έχει γίνει δημοφιλής στη χώρα μας αλλά, αρέσει ιδιαίτερα και στο εξωτερικό.

Μάλιστα την ώρα που ήμουν στο Κτήμα, μεταφορική παραλάμβανε μία μεγάλη παραγγελία για Κύπρο και, όπως είπε ο κ. Ιατρίδης, ήδη κρασιά του Κτήματος εξάγονται μέσω συνεργατών και στη Γερμανία, ενώ μέσα στο 2023 πρόκειται να αρχίσουν εξαγωγές και στην Αγγλία.

ktima-iatridi-mesa-sr4L8.jpg

Από τη συνολική παραγωγή, το 30% των ποσοτήτων εξάγεται, ενώ τα κρασιά του Κτήματος Ιατρίδα, διακινούνται πανελλαδικά μέσω συνεργατών, σε κάβες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

«Για εμάς το Α και το Ω για την παραγωγή καλών κρασιών, βρίσκεται στο αμπέλι. Περιμένουμε ότι θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και από τη Μαλαγουζιά, σε επόμενη φάση, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία εκφράζεται πολύ καλά και στην περιοχή μας, ενώ επιδέχεται και παλαίωση, όπως άλλωστε και τα κρασιά από Ασύρτικο. Περιμένουμε να δώσει παραγωγή και το αμπελοτόπι με το Μαυρούδι, το οποίο όμως έχει δρόμο πειραματισμών πριν πάρει ετικέτα και βγει στην αγορά», κατέληξε ο Πολύκαρπος Ιατρίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία