ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας στη «ΜτΚ»: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών» διαμηνύει ο υπουργός Ανάπτυξης

 12/11/2023 18:00

Κώστας Σκρέκας στη «ΜτΚ»: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν

Στέφανος Μαχτσίρας

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει μέσω της «ΜτΚ» ο υπουργός Ανάπτυξης διαμηνύοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών».

Χωρίς ανάσα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες τιθάσευσης των ανατιμήσεων με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα να στέλνει, μέσα από τη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» στον απόηχο της επιβολής προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΝ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοσκοπία, σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, διαμηνύοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο αριθμός των προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσεγγίζοντας ακόμα και τους 1.000 κωδικούς. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημειώνει με νόημα πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που διενεργεί ελέγχους και εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να βλέπουμε αποτελέσματα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού επισημαίνει πως «οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια στη χώρα με την εντυπωσιακή αυτή δυναμική να παραμένει ισχυρή και το 2023 διευρυνόμενη και σε νέα πεδία», ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω συμπράξεων και συνεργειών για να απολαύσουν τα ευεργετήματα του αναπτυξιακού νόμου.

Αν και έχει εκφραστεί η βούληση από την κυβέρνηση για πάταξη της αισχροκέρδειας, οι τιμές πολλών προϊόντων πολυεθνικών στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί θεωρείτε πως συμβαίνει αυτό και πώς θα αντιμετωπιστεί; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά της;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοί μας δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν εντατικά και προς κάθε κατεύθυνση και δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν. Παλεύουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε αποτελεσματικά την ελληνική οικογένεια και ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και έχουμε αποδείξει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο. 

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν. Στη συνέχεια του ερωτήματός σας, δεν ισχύει ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χώρα μας πολλά προϊόντα είναι φθηνότερα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Δείχνει πως έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα βασικά αγαθά, όταν υπολογιστούν και οι προωθητικές ενέργειες τύπου 1+1 ή εκπτωτικό κουπόνι που βοηθούν τον καταναλωτή να αγοράζει αυτά που θέλει σε πιο προσιτές τιμές.

Αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που διενεργεί ελέγχους και εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να βλέπουμε αποτελέσματα. Όπου υπάρχει αποδεδειγμένη παρανομία, να επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία, όπως και με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ «μόνιμη μείωση τιμής»; Σε πόσα προϊόντα και σε τι ποσοστό μεσοσταθμικά προσδοκάτε να μειωθούν οι τιμές μέχρι το τέλος του μήνα;

Η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» που πήρε η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Ανάπτυξης συγκεκριμένα, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες μας. Είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο τους 500 κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μείωση 5% ή και παραπάνω για τουλάχιστον έξι μήνες και έχουμε φτάσει αισίως τους 684 από 35 βασικές κατηγορίες. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσεγγίζοντας ακόμα και τους 1.000 κωδικούς, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κωδικοί αυτοί αφορούν σημαντικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό, όπως είναι το φρέσκο γάλα, τα απορρυπαντικά, το σύνολο των χλωρινών, οι μαρμελάδες, η ζάχαρη, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα αλλαντικά και το ρύζι. 

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες θέλουν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία μας και να συμβάλλουν με τα δικά τους προϊόντα στην προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών. Αυτό που επιθυμούμε, είναι να συμμετάσχουν όλες οι υγιείς επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια. Ως υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προσέλκυσε επενδύσεις 7,2 δισ. ευρώ το 2022. Πού βάζετε τον πήχη για το 2023 και το 2024 και πώς η χώρα θα προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια;

Η κυβέρνησή μας, με τις ανάλογες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις από το 2019 και έπειτα, μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ιδίως και μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με συγκροτημένο και, κυρίως, κοστολογημένο σχεδιασμό κινούμεθα σε τέσσερα βασικά επίπεδα με σκοπό τον μετασχηματισμό της χώρας σε:

-Ενεργειακό κόμβο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου.

-Κόμβο ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

-Πόλο καινοτομίας, με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από τη βιοτεχνολογία και τα νανο-υλικά έως το λογισμικό ημιαγωγών και την τεχνητή νοημοσύνη.

-Κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics για την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από την κατασκευή μεγάλων data centers, θα μπορούμε να υποδεχόμαστε δεκάδες υποθαλάσσιες οπτικές ίνες και ψηφιακές διασυνδέσεις από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Μέσω της Ελλάδας θα δημιουργηθεί μια γέφυρα με τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό μειώνει τον χρόνο απόκρισης των δεδομένων ακόμα και στον μισό χρόνο από αυτόν που ισχύει σήμερα. 

Το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 7.2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Θέσεις εργασίες, τεχνογνωσία, και νέες αλυσίδες αξίας, έχουν κάνει ήδη ορατό τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τη μελέτη «European Investment Monitor» της Εrnst & Young, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα το 2022 σημείωσε αύξηση 57% στην επενδυτική δραστηριότητα σε σχέση με το 2021, ενώ το ίδιο έτος το ανάλογο ποσοστό στην ΕΕ αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- μόλις κατά 1%.

Αθροιστικά, οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια στη χώρα. Η εντυπωσιακή αυτή επενδυτική δυναμική παραμένει ισχυρή και κατά το 2023 και μάλιστα διευρύνεται σε νέα πεδία. 

Πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς, του τουρισμού και του real estate, έχει παγιωθεί ένας σαφής προσανατολισμός των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τα logistics, τον τομέα της υγείας και της αγροδιατροφής, αλλά και σε πεδία με υψηλή ένταση γνώσης και καινοτομία, που συχνά αποτελούν game-changers για το παραγωγικό μοντέλο. Διαπιστώνουμε επίσης, μεγέθυνση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. 

Ως παράδειγμα, θα αναφέρω την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που επεκτείνεται φέτος με την ανάπτυξη ενός ακόμη διεθνούς κέντρου -για κλινικές δοκιμές αυτή τη φορά- ξεπερνώντας έτσι τις 1.000 θέσεις εργασίας. Η συνεισφορά αυτής της επένδυσης στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 2.1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο σε ορίζοντα δεκαετίας και οι θέσεις εργασίας στις 3.500.

Η επένδυση της Google αναμένεται να δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 και 2.2 δισ. ευρώ, συνεισφορά στο ΑΕΠ. Στηρίξαμε έμπρακτα τον κλάδο της γούνας στη Δυτική Μακεδονία που επλήγη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η περιοχή μπορεί να γίνει τόπος προσέλκυσης σημαντικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου ώστε να αποφύγουμε τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού.

Υπάρχει επίσης η τελευταία μεγάλη επένδυση της DFC στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ύψους 125 εκατ. ευρώ, η πρώτη σε χώρα της Ευρώπης. Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τεράστιο, προέρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη και αφορά ένα ευρύτατο φάσμα τομέων.

Έχετε μιλήσει για την πριμοδότηση των επιχειρηματικών συνεργειών και των εταιρειών με εξαγωγική δραστηριότητα για ευκολότερη ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Πόσο εύκολες όμως εκτιμάτε ότι είναι οι συμπράξεις επιχειρήσεων σε μία οικονομία που στηρίζεται κατά βάση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Εμείς ενθαρρύνουμε τη συνεργασία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε σχήματα, τα λεγόμενα clusters, διότι αυτό αυξάνει τη δύναμή τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον τους να συμπράξουν, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, αλλά και να τύχουν όλων των ευεργετικών μέτρων στήριξης που θα ισχύουν για τις συγχωνεύσεις και τις συνέργειες. 

Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, είναι αρωγός στην προσπάθειά τους και αυτό θα κάνουμε όπου χρειαστεί. Ο Έλληνες πολίτες απέδειξαν επανειλημμένως ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή, σε ένα μέλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας που αξίζει σε όλους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει μέσω της «ΜτΚ» ο υπουργός Ανάπτυξης διαμηνύοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών».

Χωρίς ανάσα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες τιθάσευσης των ανατιμήσεων με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα να στέλνει, μέσα από τη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» στον απόηχο της επιβολής προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΝ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοσκοπία, σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, διαμηνύοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο αριθμός των προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσεγγίζοντας ακόμα και τους 1.000 κωδικούς. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημειώνει με νόημα πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που διενεργεί ελέγχους και εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να βλέπουμε αποτελέσματα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού επισημαίνει πως «οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια στη χώρα με την εντυπωσιακή αυτή δυναμική να παραμένει ισχυρή και το 2023 διευρυνόμενη και σε νέα πεδία», ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω συμπράξεων και συνεργειών για να απολαύσουν τα ευεργετήματα του αναπτυξιακού νόμου.

Αν και έχει εκφραστεί η βούληση από την κυβέρνηση για πάταξη της αισχροκέρδειας, οι τιμές πολλών προϊόντων πολυεθνικών στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί θεωρείτε πως συμβαίνει αυτό και πώς θα αντιμετωπιστεί; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά της;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοί μας δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν εντατικά και προς κάθε κατεύθυνση και δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν. Παλεύουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε αποτελεσματικά την ελληνική οικογένεια και ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και έχουμε αποδείξει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο. 

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν. Στη συνέχεια του ερωτήματός σας, δεν ισχύει ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χώρα μας πολλά προϊόντα είναι φθηνότερα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Δείχνει πως έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα βασικά αγαθά, όταν υπολογιστούν και οι προωθητικές ενέργειες τύπου 1+1 ή εκπτωτικό κουπόνι που βοηθούν τον καταναλωτή να αγοράζει αυτά που θέλει σε πιο προσιτές τιμές.

Αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή που διενεργεί ελέγχους και εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να βλέπουμε αποτελέσματα. Όπου υπάρχει αποδεδειγμένη παρανομία, να επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία, όπως και με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ «μόνιμη μείωση τιμής»; Σε πόσα προϊόντα και σε τι ποσοστό μεσοσταθμικά προσδοκάτε να μειωθούν οι τιμές μέχρι το τέλος του μήνα;

Η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» που πήρε η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Ανάπτυξης συγκεκριμένα, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες μας. Είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο τους 500 κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μείωση 5% ή και παραπάνω για τουλάχιστον έξι μήνες και έχουμε φτάσει αισίως τους 684 από 35 βασικές κατηγορίες. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσεγγίζοντας ακόμα και τους 1.000 κωδικούς, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κωδικοί αυτοί αφορούν σημαντικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό, όπως είναι το φρέσκο γάλα, τα απορρυπαντικά, το σύνολο των χλωρινών, οι μαρμελάδες, η ζάχαρη, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα αλλαντικά και το ρύζι. 

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες θέλουν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία μας και να συμβάλλουν με τα δικά τους προϊόντα στην προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών. Αυτό που επιθυμούμε, είναι να συμμετάσχουν όλες οι υγιείς επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια. Ως υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προσέλκυσε επενδύσεις 7,2 δισ. ευρώ το 2022. Πού βάζετε τον πήχη για το 2023 και το 2024 και πώς η χώρα θα προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια;

Η κυβέρνησή μας, με τις ανάλογες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις από το 2019 και έπειτα, μετατρέπει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ιδίως και μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με συγκροτημένο και, κυρίως, κοστολογημένο σχεδιασμό κινούμεθα σε τέσσερα βασικά επίπεδα με σκοπό τον μετασχηματισμό της χώρας σε:

-Ενεργειακό κόμβο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου.

-Κόμβο ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

-Πόλο καινοτομίας, με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από τη βιοτεχνολογία και τα νανο-υλικά έως το λογισμικό ημιαγωγών και την τεχνητή νοημοσύνη.

-Κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics για την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από την κατασκευή μεγάλων data centers, θα μπορούμε να υποδεχόμαστε δεκάδες υποθαλάσσιες οπτικές ίνες και ψηφιακές διασυνδέσεις από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Μέσω της Ελλάδας θα δημιουργηθεί μια γέφυρα με τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό μειώνει τον χρόνο απόκρισης των δεδομένων ακόμα και στον μισό χρόνο από αυτόν που ισχύει σήμερα. 

Το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 7.2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Θέσεις εργασίες, τεχνογνωσία, και νέες αλυσίδες αξίας, έχουν κάνει ήδη ορατό τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τη μελέτη «European Investment Monitor» της Εrnst & Young, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα το 2022 σημείωσε αύξηση 57% στην επενδυτική δραστηριότητα σε σχέση με το 2021, ενώ το ίδιο έτος το ανάλογο ποσοστό στην ΕΕ αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- μόλις κατά 1%.

Αθροιστικά, οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια στη χώρα. Η εντυπωσιακή αυτή επενδυτική δυναμική παραμένει ισχυρή και κατά το 2023 και μάλιστα διευρύνεται σε νέα πεδία. 

Πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς, του τουρισμού και του real estate, έχει παγιωθεί ένας σαφής προσανατολισμός των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τα logistics, τον τομέα της υγείας και της αγροδιατροφής, αλλά και σε πεδία με υψηλή ένταση γνώσης και καινοτομία, που συχνά αποτελούν game-changers για το παραγωγικό μοντέλο. Διαπιστώνουμε επίσης, μεγέθυνση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. 

Ως παράδειγμα, θα αναφέρω την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που επεκτείνεται φέτος με την ανάπτυξη ενός ακόμη διεθνούς κέντρου -για κλινικές δοκιμές αυτή τη φορά- ξεπερνώντας έτσι τις 1.000 θέσεις εργασίας. Η συνεισφορά αυτής της επένδυσης στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 2.1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο σε ορίζοντα δεκαετίας και οι θέσεις εργασίας στις 3.500.

Η επένδυση της Google αναμένεται να δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 και 2.2 δισ. ευρώ, συνεισφορά στο ΑΕΠ. Στηρίξαμε έμπρακτα τον κλάδο της γούνας στη Δυτική Μακεδονία που επλήγη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η περιοχή μπορεί να γίνει τόπος προσέλκυσης σημαντικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου ώστε να αποφύγουμε τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού.

Υπάρχει επίσης η τελευταία μεγάλη επένδυση της DFC στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ύψους 125 εκατ. ευρώ, η πρώτη σε χώρα της Ευρώπης. Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τεράστιο, προέρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη και αφορά ένα ευρύτατο φάσμα τομέων.

Έχετε μιλήσει για την πριμοδότηση των επιχειρηματικών συνεργειών και των εταιρειών με εξαγωγική δραστηριότητα για ευκολότερη ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Πόσο εύκολες όμως εκτιμάτε ότι είναι οι συμπράξεις επιχειρήσεων σε μία οικονομία που στηρίζεται κατά βάση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Εμείς ενθαρρύνουμε τη συνεργασία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε σχήματα, τα λεγόμενα clusters, διότι αυτό αυξάνει τη δύναμή τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον τους να συμπράξουν, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, αλλά και να τύχουν όλων των ευεργετικών μέτρων στήριξης που θα ισχύουν για τις συγχωνεύσεις και τις συνέργειες. 

Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, είναι αρωγός στην προσπάθειά τους και αυτό θα κάνουμε όπου χρειαστεί. Ο Έλληνες πολίτες απέδειξαν επανειλημμένως ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή, σε ένα μέλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας που αξίζει σε όλους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία