ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Γκιουλέκας στη «ΜτΚ»: Δουλειά σκληρή μέχρι τις εκλογές

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ χαρακτηρίζει την υπόθεση Πάτση «δυσάρεστη εξέλιξη» ενώ για την πορεία μέχρι τις εκλογές επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού

 30/10/2022 18:00

Κώστας Γκιουλέκας στη «ΜτΚ»: Δουλειά σκληρή μέχρι τις εκλογές

Νίκος Οικονόμου

«Η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα», τονίζει σε συνέντευξή στη «ΜτΚ» ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επισημαίνει ότι «η τουρκική ρητορική ξεπέρασε κάθε όριο», αλλά και ότι «η προχθεσινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη έστειλε τα μηνύματα της αποφασιστικότητας, της δύναμης και της ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι τρικυμίες στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα συνεχίζονται. Θα μας συνοδεύουν μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα ή για πάντα όσο βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία;

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Η τουρκική ρητορική ξεπέρασε κάθε όριο. Μιλάμε για μία επιθετική ρητορική που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί και να μας απειλεί, ωστόσο, εξαρτάται από την Ελλάδα εάν θα αφήσει περιθώρια για να υλοποιήσει τις απειλές της. Και η Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η εθνική κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά προσδιορίζει τους στόχους, την στρατηγική και την πολιτική της με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.

Εμείς ως χώρα αντιδρούμε σωστά ή χρειάζεται ακόμη πιο επιθετική τακτική;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εργάζεται για την ειρήνη, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και το έχει αποδείξει ατράνταχτα και έμπρακτα με την συνεπή πολιτική στάση της. Παρόλα αυτά, ο ταραξίας της περιοχής μας, η Τουρκία, υπερβαίνοντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό όριο, επιδεικνύει μία πρωτοφανή επιθετικότητα, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα «ότι θα έλθουν νύχτα» αμφισβητώντας την κυριαρχία ακόμη και των μεγάλων νήσων του Αιγαίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ασκώντας μια αφόρητη πίεση με τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις που επιχειρεί στο Αιγαίο. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το σκηνικό που στήνει η Τουρκία στην πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κύπρου.

Άρα;

Η απάντηση δίνεται με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια από την κυβέρνηση, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Η εθνική γραμμή είναι σαφής και ξεκάθαρη. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας, αυξάνουμε την ισχύ της πατρίδας μας, θωρακίζουμε την άμυνά μας και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι δεν παρακολουθούμε την τουρκική προκλητικότητα αλλά καλούμε την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ελλάδα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, προς φίλους, εταίρους, συμμάχους και προς τους γείτονές μας ότι θέτει τις κόκκινες γραμμές της, που αποτελούν, όπως προαναφέραμε, και την εθνική γραμμή που ακολουθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε απολύτως αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και έχουμε την ισχύ να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ελληνικού λαού έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα. Και η προχθεσινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη έστειλε τα μηνύματα της αποφασιστικότητας, της δύναμης και της ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ευρώπη βοηθά ή μπορεί να βοηθήσει παραπάνω στο να φρενάρει ο Ερντογάν;

Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν απερίφραστα την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Το είδαμε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, όπου, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε την θέση της Γερμανίας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους επηρεάζεται από τα συμφέροντα και τις συγκυρίες. Για τον λόγο αυτόν, πέρα από τις συμμαχίες μας, φροντίζουμε να δυναμώνουμε ολοένα και περισσότερο την θέση της χώρας μας και να θωρακίζουμε την άμυνά μας ώστε να μπορούμε αυτοδυνάμως να αντιμετωπίζουμε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Τρικυμίες εκτός από το Αιγαίο είχαμε αυτές τις ημέρες και στην ΚΟ της ΝΔ με τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Συνάδουν τέτοιες συμπεριφορές με τις ανάγκες της εποχής και με το στίγμα που πρέπει να εκπέμπει η ΝΔ;

Η υπόθεση αυτή έχει κριθεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία τα σχόλια περιττεύουν.

Στα εσωτερικά το μεγάλο πρόβλημα είναι η ενεργειακή ακρίβεια, που ζορίζει όλα τα νοικοκυριά. Αρκούν αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή πρέπει να γίνουν και άλλα;

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι διαρκώς στο πλάι της κοινωνίας με μέτρα συνεχή που θα στηρίζουν το εισόδημα και θα απορροφούν ένα συντριπτικό ποσοστό από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Όσο διαρκεί η κρίση τόσο θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης των Ελλήνων πολιτών. Βεβαίως από αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση όλοι βγαίνουμε ζημιωμένοι. Κράτη, λαοί, κυβερνήσεις. Ωστόσο, λαμβάνεται μέριμνα ώστε ένα μεγάλο μέρος της ζημίας να το απορροφήσει η κυβέρνηση με την μορφή επιδομάτων αλλά και στενευμένων μέτρων, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν κυρίως εκείνους από τους συμπολίτες μας που υφίστανται πιο έντονα την πίεση από την κρίση.

Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα η ΕΕ και η Κομισιόν;

Είμαι ένας κατεξοχήν ευρωπαϊστής, που πιστεύει στην ιδέα της Ολοκλήρωσης της Ενωμένης Ευρώπης και αγωνίζομαι γι’ αυτό. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να πω ότι η Ευρώπη πέρασε, για ακόμη μια φορά, κάτω από τον πήχη. Ο πόλεμος ξεκίνησε τέλη Φεβρουαρίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να προτείνει ένα πλάνο όσον αφορά την ενεργειακή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέσο ώστε να επιχειρήσει την όσο πιο δυνατόν πιο σύντομη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την εξεύρεση μιας λύσης, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να μετριαστούν οι επερχόμενες συνέπειες, οι οποίες πλήττουν τους πάντες, πλήττουν και την χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις και περιμένουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευθούν.

Έχουμε πια μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποια πρέπει να είναι η συνταγή της επιτυχίας σε κυβερνητικό επίπεδο μέχρι το εκλογικό ραντεβού; Ποιες πρέπει να είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες;

Δουλειά σκληρή, μόνον δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνουμε και από τους συμπολίτες μας και από όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι καιροί είναι πολύ χαλεποί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού έως την ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Πανδημία, τουρκική προκλητικότητα, ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι προβλήματα που δεν έχουν τελειώσει και, έως ότου ολοκληρωθούν, θα βρισκόμαστε σε μια διαρκή επιφυλακή.

Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά πρέπει να κοιτάει η ΝΔ βαδίζοντας προς τι εκλογές;

Προς τον ελληνικό λαό. Τα προβλήματα ξεπερνούν τις πολιτικές ετικέτες και ένα μέτρο που ωφελεί γίνεται αποδεκτό με ανακούφιση και από ανθρώπους που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα και από ανθρώπους που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα. Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη αλλά απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Και η Θεσσαλονίκη; Είναι ικανοποιητικό το κυβερνητικό αποτύπωμα στην πόλη;

Σήμερα πολλά μεγάλα έργα υποδομών για την Θεσσαλονίκη υλοποιούνται και ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί για να ξεκινήσουν. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλάζει με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις. Το Μετρό βρίσκεται στην τελική φάση του και παραδίδεται στο τέλος του 2023. Έχουν ξεκινήσει, ήδη, τα δοκιμαστικά δρομολόγια και βρισκόμαστε -επιτέλους- στην φάση της ολοκλήρωσης του έργου. Το «Γιοφύρι της Άρτας…» ευτυχώς ολοκληρώνεται. Η προσθήκη του υπερυψωμένου τμήματος στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, το FlyOver, έχει δρομολογηθεί.

Οι νέοι οδικοί άξονες που συνδέουν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με την ευρύτερη περιοχή, ήδη, έχουν παραδοθεί ή βρίσκονται στην φάση της κατασκευής: ο νέος οδικός άξονας Θέρμης-Γαλάτιστας, η παράδοση του «ορφανού» χιλιομέτρου στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, η σύνδεση του έκτου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την Περιφερειακή και την Εγνατία Οδό, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, οι αναβαθμίσεις κάποιων σημείων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κατερίνης κ.ά.

Παράλληλα, το Παιδιατρικό και το Ογκολογικό νοσοκομείο έχουν,ήδη, δρομολογηθεί, έργα πολύ σημαντικά όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα

Όλα αυτά, είναι έργα που είτε βούλιαζαν στα χαρτιά και στις υποσχέσεις είτε αποτελούσαν απλώς προεκλογικά συνθήματα σε άλλες εποχές. Θυμόμαστε τους εικονικούς σταθμούς έκδοσης εισιτηρίωντου Μετρό, ζωγραφισμένους πάνω σε μουσαμάδες, που παρουσιάζονταν ως… «έργα ετοιμοπαράδοτα» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ευτυχώς, όλη αυτή την εικονική πραγματικότητα την αφήσαμε πίσω. Η Θεσσαλονίκη αποκτά υποδομές που τις έχει απόλυτη ανάγκη για να προχωρήσει μπροστά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022

«Η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα», τονίζει σε συνέντευξή στη «ΜτΚ» ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επισημαίνει ότι «η τουρκική ρητορική ξεπέρασε κάθε όριο», αλλά και ότι «η προχθεσινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη έστειλε τα μηνύματα της αποφασιστικότητας, της δύναμης και της ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι τρικυμίες στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα συνεχίζονται. Θα μας συνοδεύουν μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα ή για πάντα όσο βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία;

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Η τουρκική ρητορική ξεπέρασε κάθε όριο. Μιλάμε για μία επιθετική ρητορική που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί και να μας απειλεί, ωστόσο, εξαρτάται από την Ελλάδα εάν θα αφήσει περιθώρια για να υλοποιήσει τις απειλές της. Και η Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η εθνική κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά προσδιορίζει τους στόχους, την στρατηγική και την πολιτική της με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.

Εμείς ως χώρα αντιδρούμε σωστά ή χρειάζεται ακόμη πιο επιθετική τακτική;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εργάζεται για την ειρήνη, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και το έχει αποδείξει ατράνταχτα και έμπρακτα με την συνεπή πολιτική στάση της. Παρόλα αυτά, ο ταραξίας της περιοχής μας, η Τουρκία, υπερβαίνοντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό όριο, επιδεικνύει μία πρωτοφανή επιθετικότητα, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα «ότι θα έλθουν νύχτα» αμφισβητώντας την κυριαρχία ακόμη και των μεγάλων νήσων του Αιγαίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ασκώντας μια αφόρητη πίεση με τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις που επιχειρεί στο Αιγαίο. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το σκηνικό που στήνει η Τουρκία στην πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κύπρου.

Άρα;

Η απάντηση δίνεται με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια από την κυβέρνηση, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Η εθνική γραμμή είναι σαφής και ξεκάθαρη. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας, αυξάνουμε την ισχύ της πατρίδας μας, θωρακίζουμε την άμυνά μας και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι δεν παρακολουθούμε την τουρκική προκλητικότητα αλλά καλούμε την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ελλάδα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, προς φίλους, εταίρους, συμμάχους και προς τους γείτονές μας ότι θέτει τις κόκκινες γραμμές της, που αποτελούν, όπως προαναφέραμε, και την εθνική γραμμή που ακολουθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε απολύτως αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και έχουμε την ισχύ να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ελληνικού λαού έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα. Και η προχθεσινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη έστειλε τα μηνύματα της αποφασιστικότητας, της δύναμης και της ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ευρώπη βοηθά ή μπορεί να βοηθήσει παραπάνω στο να φρενάρει ο Ερντογάν;

Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν απερίφραστα την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Το είδαμε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, όπου, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε την θέση της Γερμανίας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους επηρεάζεται από τα συμφέροντα και τις συγκυρίες. Για τον λόγο αυτόν, πέρα από τις συμμαχίες μας, φροντίζουμε να δυναμώνουμε ολοένα και περισσότερο την θέση της χώρας μας και να θωρακίζουμε την άμυνά μας ώστε να μπορούμε αυτοδυνάμως να αντιμετωπίζουμε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Τρικυμίες εκτός από το Αιγαίο είχαμε αυτές τις ημέρες και στην ΚΟ της ΝΔ με τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Συνάδουν τέτοιες συμπεριφορές με τις ανάγκες της εποχής και με το στίγμα που πρέπει να εκπέμπει η ΝΔ;

Η υπόθεση αυτή έχει κριθεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία τα σχόλια περιττεύουν.

Στα εσωτερικά το μεγάλο πρόβλημα είναι η ενεργειακή ακρίβεια, που ζορίζει όλα τα νοικοκυριά. Αρκούν αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή πρέπει να γίνουν και άλλα;

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι διαρκώς στο πλάι της κοινωνίας με μέτρα συνεχή που θα στηρίζουν το εισόδημα και θα απορροφούν ένα συντριπτικό ποσοστό από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Όσο διαρκεί η κρίση τόσο θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης των Ελλήνων πολιτών. Βεβαίως από αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση όλοι βγαίνουμε ζημιωμένοι. Κράτη, λαοί, κυβερνήσεις. Ωστόσο, λαμβάνεται μέριμνα ώστε ένα μεγάλο μέρος της ζημίας να το απορροφήσει η κυβέρνηση με την μορφή επιδομάτων αλλά και στενευμένων μέτρων, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν κυρίως εκείνους από τους συμπολίτες μας που υφίστανται πιο έντονα την πίεση από την κρίση.

Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα η ΕΕ και η Κομισιόν;

Είμαι ένας κατεξοχήν ευρωπαϊστής, που πιστεύει στην ιδέα της Ολοκλήρωσης της Ενωμένης Ευρώπης και αγωνίζομαι γι’ αυτό. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να πω ότι η Ευρώπη πέρασε, για ακόμη μια φορά, κάτω από τον πήχη. Ο πόλεμος ξεκίνησε τέλη Φεβρουαρίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να προτείνει ένα πλάνο όσον αφορά την ενεργειακή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέσο ώστε να επιχειρήσει την όσο πιο δυνατόν πιο σύντομη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την εξεύρεση μιας λύσης, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να μετριαστούν οι επερχόμενες συνέπειες, οι οποίες πλήττουν τους πάντες, πλήττουν και την χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις και περιμένουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευθούν.

Έχουμε πια μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποια πρέπει να είναι η συνταγή της επιτυχίας σε κυβερνητικό επίπεδο μέχρι το εκλογικό ραντεβού; Ποιες πρέπει να είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες;

Δουλειά σκληρή, μόνον δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνουμε και από τους συμπολίτες μας και από όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι καιροί είναι πολύ χαλεποί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού έως την ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Πανδημία, τουρκική προκλητικότητα, ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι προβλήματα που δεν έχουν τελειώσει και, έως ότου ολοκληρωθούν, θα βρισκόμαστε σε μια διαρκή επιφυλακή.

Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά πρέπει να κοιτάει η ΝΔ βαδίζοντας προς τι εκλογές;

Προς τον ελληνικό λαό. Τα προβλήματα ξεπερνούν τις πολιτικές ετικέτες και ένα μέτρο που ωφελεί γίνεται αποδεκτό με ανακούφιση και από ανθρώπους που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα και από ανθρώπους που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα. Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη αλλά απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Και η Θεσσαλονίκη; Είναι ικανοποιητικό το κυβερνητικό αποτύπωμα στην πόλη;

Σήμερα πολλά μεγάλα έργα υποδομών για την Θεσσαλονίκη υλοποιούνται και ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί για να ξεκινήσουν. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλάζει με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις. Το Μετρό βρίσκεται στην τελική φάση του και παραδίδεται στο τέλος του 2023. Έχουν ξεκινήσει, ήδη, τα δοκιμαστικά δρομολόγια και βρισκόμαστε -επιτέλους- στην φάση της ολοκλήρωσης του έργου. Το «Γιοφύρι της Άρτας…» ευτυχώς ολοκληρώνεται. Η προσθήκη του υπερυψωμένου τμήματος στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, το FlyOver, έχει δρομολογηθεί.

Οι νέοι οδικοί άξονες που συνδέουν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με την ευρύτερη περιοχή, ήδη, έχουν παραδοθεί ή βρίσκονται στην φάση της κατασκευής: ο νέος οδικός άξονας Θέρμης-Γαλάτιστας, η παράδοση του «ορφανού» χιλιομέτρου στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, η σύνδεση του έκτου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την Περιφερειακή και την Εγνατία Οδό, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, οι αναβαθμίσεις κάποιων σημείων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κατερίνης κ.ά.

Παράλληλα, το Παιδιατρικό και το Ογκολογικό νοσοκομείο έχουν,ήδη, δρομολογηθεί, έργα πολύ σημαντικά όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα

Όλα αυτά, είναι έργα που είτε βούλιαζαν στα χαρτιά και στις υποσχέσεις είτε αποτελούσαν απλώς προεκλογικά συνθήματα σε άλλες εποχές. Θυμόμαστε τους εικονικούς σταθμούς έκδοσης εισιτηρίωντου Μετρό, ζωγραφισμένους πάνω σε μουσαμάδες, που παρουσιάζονταν ως… «έργα ετοιμοπαράδοτα» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ευτυχώς, όλη αυτή την εικονική πραγματικότητα την αφήσαμε πίσω. Η Θεσσαλονίκη αποκτά υποδομές που τις έχει απόλυτη ανάγκη για να προχωρήσει μπροστά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία