ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Γκιουλέκας: Πάνω απ’ όλα θέλουμε μία Ελλάδα πιο ισχυρή

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στη «Μακεδονία της Κυριακής»

 18/02/2024 18:20

Κώστας Γκιουλέκας: Πάνω απ’ όλα θέλουμε μία Ελλάδα πιο ισχυρή

Νίκος Οικονόμου

«Πάνω απ’ όλα θέλουμε μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δυνατή. Έγιναν πολλά την προηγούμενη τετραετία και έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Το ζητούμενο είναι να λύνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να είμαστε αποτελεσματικοί», τονίζει ο Κώστας Γκιουλέκας

Ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στο «ΜτΚ» σημειώνει ότι «η ΝΔ δεν ετεροπροσδιορίζεται, αλλά παραμένει μια ανοιχτή, μεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη, ενώ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις απαντά: «Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική και να εκτονωθεί η κρίση μέσα από τον διάλογο. Εξάλλου, τα δημοσιοοικονομικά, τα οικονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα».

Κύριε Γκιουλέκα, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος του κράτους. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από την ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία σε όλα σχεδόν τα κόμματα υπήρξαν διαφοροποιήσεις;

Στο νομοσχέδιο, που αφορά σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό θέμα, αλίμονο εάν οι βουλευτές δεν λειτουργούσαν κατά συνείδηση. Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει πάντοτε. 

Ωστόσο, σε πολιτικής φύσεως ζητήματα, είναι λογικό να συζητούνται οι διάφορες απόψεις σε μια παράταξη και να καταλήγουμε σε μια κοινή γραμμή.

Αντίθετα, σε θέματα μείζονος σημασίας όπως τα εθνικά ή σε κοινωνικά θέματα, πρέπει τα πάντα να αποφασίζονται με βάση την φωνή της συνείδησης και όχι τις κομματικές εντολές. Εμείς, στη ΝΔ, αποδείξαμε, άλλη μια φορά, ότι είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη όχι μόνο στις αρχές αλλά και στον τρόπο λειτουργίας μας. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Μου κάνει, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι κάποια κόμματα που αυτοαποκαλούνται προοδευτικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλουν στα στελέχη τους κομματική πειθαρχία. Είναι απορίας άξιο…

Σε ό,τι αφορά στην δική μου στάση, καταψήφισα το νομοσχέδιο, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος, γιατί έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες, κυρίως, για το τι εξυπηρετεί το συμφέρον των τέκνων.

Σεβαστά τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας, σεβαστά τα δικαιώματα και των ομοφύλων ζευγαριών. Ωστόσο, πιστεύω ότι προέχει, πάνω απ’ όλα, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παιδιών και όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Μακριά από κραυγές και διχαστικές στάσεις, μακριά από ομοφοβικές τάσεις, οφείλουμε, με ψυχραιμία, να προσεγγίσουμε το θέμα.

Θέμα των ημέρων και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Η κυβέρνηση έδωσε όσα μπορούσε ή υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για κάτι παραπάνω; Και οι αγρότες; Έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους;

Η κυβέρνηση ήλθε να συμπληρώσει ένα πακέτο πρωτοβουλιών και πολιτικών, με νέα μέτρα και κάποιες παροχές. Βεβαίως, τους αγρότες τους βγάζουν στον δρόμο, στις κινητοποιήσεις τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Ωστόσο, έγινε και καταβάλλεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο σοβαρά από αυτά, όπως είναι το κόστος παραγωγής, η ενέργεια, οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική και να εκτονωθεί η κρίση μέσα από τον διάλογο.

Εξάλλου, τα δημοσιοοικονομικά, τα οικονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Αν υπήρχαν και άλλες οικονομικές δυνατότητες η Κυβέρνηση θα τις είχε εξαντλήσει. Το έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δεν αποφεύγει την συζήτηση αλλά ο ίδιος την επιδιώκει με κάθε πλευρά, προκειμένου να γίνουν όσα είναι εφικτά. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούν και οι αγρότες ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος δικαιωμάτων άλλων συμπολιτών μας. Οι κλειστοί δρόμοι και τα μπλόκα δεν πιέζουν μόνον την Κυβέρνηση. Πάνω απ’όλα πιέζουν την ελληνική κοινωνία και κόβουν την Ελλάδα στα δυο.

Την ίδια στιγμή μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα; Και πόσο σας η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των κομμάτων που αμφισβητούν τη σημασία της Ευρώπης;

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πρωτίστως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να κοπεί το ρεύμα που υπάρχει προς τα άκρα. Φοβούμαι, όμως, ότι τώρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη θερίζουν θύελλες από την προηγούμενη πολιτική τους.

Το βλέπουμε με τις κινητοποιήσεις που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με την παράλληλη άνοδο ακραίων κομμάτων. Εάν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να στραφεί πολύ περισσότερο στα προβλήματα των πολιτών της, με πιο ελαστικές πολιτικές και μέτρα υπέρ αυτών, τότε θα δούμε πολλά ακόμη παρόμοια φαινόμενα, όπως το σημερινό. 

Τώρα είναι που βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Έπεται συνέχεια. Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει σύνεση στους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί στην Γηραιά Ήπειρο πληρώσαμε πολλές φορές, στο παρελθόν, ολέθρια λάθη τους.

Για την Ελλάδα θα είναι ένα πρώτο τεστ που θα κρίνει την πορεία τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σε ό,τι μας αφορά, στη ΝΔ, θα δώσουμε την μάχη, για άλλη μια φορά, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου; Το 33,12% που έλαβε το κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019;

Ο στόχος είναι να πάνε όσο το δυνατόν περισσότεροι στην κάλπη. Να μην αδιαφορήσουν αλλά να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να το εγγυηθεί αυτό. 

Ψήφισε την επιστολική ψήφο σε αντίθεση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που την καταψήφισαν και, επιτέλους, όλοι οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό – και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – θα μπορούν να ψηφίσουν επιστολικώς στις 9 Ιουνίου, χωρίς κανένα πρόβλημα και ταλαιπωρία. Πρόκειται για μια σημαντική και εμβληματική μεταρρύθμιση, που αίρει πρακτικά εμπόδια ώστε να διευκολύνονται όλοι οι Έλληνες είτε εντός είτε εκτός επικράτειας να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Χάρηκα ιδιαίτερα που είχα ην τιμή να είμαι εισηγητής σε αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας η επιστολική ψήφος ως μέσον διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Και κάτι στρατηγικό, επειδή εσχάτως συζητιέται πολύ. Προς τα που πρέπει να είναι στραμμένο το βλέμμα της ΝΔ; Προς το κέντρο για να κερδίσει μετριοπαθείς υποστηρικτές ή προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της;

Πάνω απ’ όλα θέλουμε μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δυνατή. Μια Ελλάδα που να στέκει ψηλότερα για να την παραδώσουμε καλύτερη στα παιδιά μας. Έγιναν πολλά την προηγούμενη τετραετία και έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Το ζητούμενο είναι να λύνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να είμαστε αποτελεσματικοί.

Η ΝΔ παραδοσιακά είναι το κόμμα που καλύπτει το φάσμα της κεντροδεξιάς. Το άνοιγμα προς το κέντρο, που απεδείχθη πολιτικά ορθό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους συμπολίτες μας, που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα. Δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα 15%, από το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την δεξιά πτέρυγα. Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν και ασφαλώς πρέπει να μην απογοητεύσουμε όλους εκείνους, που πίστεψαν και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας για μια Ελλάδα που επιζητούμε, με βάση τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά μας. 

Έχουμε ικανότατους ανθρώπους, πολύ πλούσιο έμψυχο δυναμικό αλλά είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, αρκεί να αποδέχεται και να ασπάζεται τις κοινές μας αξίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά παραμένει μια ανοιχτή, μεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη.

Για το τέλος πάμε στα της Θεσσαλονίκης: Το flyover ταλαιπωρεί τους πολίτες. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση που καταγράφεται στην πόλη;

Το δίλημμα είναι ένα. Πρέπει να γίνουν ή όχι μεγάλα έργα στην Θεσσαλονίκη; Τα έχουμε ανάγκη; Η απάντηση είναι ασφαλώς ναι. Φυσικά, η περίοδος κατασκευής των έργων προξενεί ταλαιπωρία στους Θεσσαλονικείς, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο έργο παντού.

Στην πόλη μας, όμως, επιτείνεται η ανησυχία και η ένταση γιατί, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας, υπάρχει και η δυσπιστία που προκαλείται από την απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε ως τώρα στο θέμα του ΜΕΤΡΟ. 

Τρία είναι τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση για το Flyover: Πρώτον, να λάβει όλα τα μέτρα – χρειάζονται και άλλα – με διαρκή αστυνόμευση και διοχέτευση της αυξημένης κίνησης μέσω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επτά ημέρες την εβδομάδα. Δεύτερον, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, που χάθηκε από τον εμπαιγμό προς τους Θεσσαλονικείς πολλών προηγούμενων κυβερνήσεων, τηρώντας επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα. Τρίτον, να δοθεί, πάση θυσία, το ΜΕΤΡΟ στην κοινή χρήση όσο το δυνατόν νωρίτερα και να κοπεί το πρώτο εισιτήριο.

Ποιο είναι το κυβερνητικό στοίχημα τετραετίας για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη;

Να πείσει τους Θεσσαλονικείς η Κυβέρνηση ότι υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία. Σε αυτή την πόλη χορτάσαμε στο παρελθόν από λόγια και υποσχέσεις. 

Μόνον η ολοκλήρωση των έργων και η παράδοσή τους στο κοινό μπορούν να κάμψουν την αμφισβήτηση και την δυσπιστία των Θεσσαλονικέων. Να παραδοθεί το ΜΕΤΡΟ, να ξεκινήσει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που δρομολόγησε αυτή η Κυβέρνηση, να προχωρούν γρήγορα οι εργασίες του Flyover, να παραδίδονται οι οδικοί άξονες της Μακεδονίας, να ολοκληρωθούν τα έργα για την σύνδεση του λιμανιού με την Περιφερειακή και την Εγνατία Οδό. 

Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα το κερδίσει προς όφελος της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.02.2024

«Πάνω απ’ όλα θέλουμε μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δυνατή. Έγιναν πολλά την προηγούμενη τετραετία και έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Το ζητούμενο είναι να λύνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να είμαστε αποτελεσματικοί», τονίζει ο Κώστας Γκιουλέκας

Ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στο «ΜτΚ» σημειώνει ότι «η ΝΔ δεν ετεροπροσδιορίζεται, αλλά παραμένει μια ανοιχτή, μεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη, ενώ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις απαντά: «Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική και να εκτονωθεί η κρίση μέσα από τον διάλογο. Εξάλλου, τα δημοσιοοικονομικά, τα οικονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα».

Κύριε Γκιουλέκα, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος του κράτους. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από την ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία σε όλα σχεδόν τα κόμματα υπήρξαν διαφοροποιήσεις;

Στο νομοσχέδιο, που αφορά σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό θέμα, αλίμονο εάν οι βουλευτές δεν λειτουργούσαν κατά συνείδηση. Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει πάντοτε. 

Ωστόσο, σε πολιτικής φύσεως ζητήματα, είναι λογικό να συζητούνται οι διάφορες απόψεις σε μια παράταξη και να καταλήγουμε σε μια κοινή γραμμή.

Αντίθετα, σε θέματα μείζονος σημασίας όπως τα εθνικά ή σε κοινωνικά θέματα, πρέπει τα πάντα να αποφασίζονται με βάση την φωνή της συνείδησης και όχι τις κομματικές εντολές. Εμείς, στη ΝΔ, αποδείξαμε, άλλη μια φορά, ότι είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη όχι μόνο στις αρχές αλλά και στον τρόπο λειτουργίας μας. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Μου κάνει, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι κάποια κόμματα που αυτοαποκαλούνται προοδευτικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλουν στα στελέχη τους κομματική πειθαρχία. Είναι απορίας άξιο…

Σε ό,τι αφορά στην δική μου στάση, καταψήφισα το νομοσχέδιο, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος, γιατί έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες, κυρίως, για το τι εξυπηρετεί το συμφέρον των τέκνων.

Σεβαστά τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας, σεβαστά τα δικαιώματα και των ομοφύλων ζευγαριών. Ωστόσο, πιστεύω ότι προέχει, πάνω απ’ όλα, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παιδιών και όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Μακριά από κραυγές και διχαστικές στάσεις, μακριά από ομοφοβικές τάσεις, οφείλουμε, με ψυχραιμία, να προσεγγίσουμε το θέμα.

Θέμα των ημέρων και οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Η κυβέρνηση έδωσε όσα μπορούσε ή υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για κάτι παραπάνω; Και οι αγρότες; Έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους;

Η κυβέρνηση ήλθε να συμπληρώσει ένα πακέτο πρωτοβουλιών και πολιτικών, με νέα μέτρα και κάποιες παροχές. Βεβαίως, τους αγρότες τους βγάζουν στον δρόμο, στις κινητοποιήσεις τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Ωστόσο, έγινε και καταβάλλεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο σοβαρά από αυτά, όπως είναι το κόστος παραγωγής, η ενέργεια, οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική και να εκτονωθεί η κρίση μέσα από τον διάλογο.

Εξάλλου, τα δημοσιοοικονομικά, τα οικονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Αν υπήρχαν και άλλες οικονομικές δυνατότητες η Κυβέρνηση θα τις είχε εξαντλήσει. Το έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δεν αποφεύγει την συζήτηση αλλά ο ίδιος την επιδιώκει με κάθε πλευρά, προκειμένου να γίνουν όσα είναι εφικτά. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούν και οι αγρότες ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος δικαιωμάτων άλλων συμπολιτών μας. Οι κλειστοί δρόμοι και τα μπλόκα δεν πιέζουν μόνον την Κυβέρνηση. Πάνω απ’όλα πιέζουν την ελληνική κοινωνία και κόβουν την Ελλάδα στα δυο.

Την ίδια στιγμή μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα; Και πόσο σας η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των κομμάτων που αμφισβητούν τη σημασία της Ευρώπης;

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πρωτίστως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να κοπεί το ρεύμα που υπάρχει προς τα άκρα. Φοβούμαι, όμως, ότι τώρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη θερίζουν θύελλες από την προηγούμενη πολιτική τους.

Το βλέπουμε με τις κινητοποιήσεις που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με την παράλληλη άνοδο ακραίων κομμάτων. Εάν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να στραφεί πολύ περισσότερο στα προβλήματα των πολιτών της, με πιο ελαστικές πολιτικές και μέτρα υπέρ αυτών, τότε θα δούμε πολλά ακόμη παρόμοια φαινόμενα, όπως το σημερινό. 

Τώρα είναι που βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Έπεται συνέχεια. Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει σύνεση στους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί στην Γηραιά Ήπειρο πληρώσαμε πολλές φορές, στο παρελθόν, ολέθρια λάθη τους.

Για την Ελλάδα θα είναι ένα πρώτο τεστ που θα κρίνει την πορεία τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σε ό,τι μας αφορά, στη ΝΔ, θα δώσουμε την μάχη, για άλλη μια φορά, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου; Το 33,12% που έλαβε το κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019;

Ο στόχος είναι να πάνε όσο το δυνατόν περισσότεροι στην κάλπη. Να μην αδιαφορήσουν αλλά να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να το εγγυηθεί αυτό. 

Ψήφισε την επιστολική ψήφο σε αντίθεση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που την καταψήφισαν και, επιτέλους, όλοι οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό – και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – θα μπορούν να ψηφίσουν επιστολικώς στις 9 Ιουνίου, χωρίς κανένα πρόβλημα και ταλαιπωρία. Πρόκειται για μια σημαντική και εμβληματική μεταρρύθμιση, που αίρει πρακτικά εμπόδια ώστε να διευκολύνονται όλοι οι Έλληνες είτε εντός είτε εκτός επικράτειας να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Χάρηκα ιδιαίτερα που είχα ην τιμή να είμαι εισηγητής σε αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας η επιστολική ψήφος ως μέσον διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Και κάτι στρατηγικό, επειδή εσχάτως συζητιέται πολύ. Προς τα που πρέπει να είναι στραμμένο το βλέμμα της ΝΔ; Προς το κέντρο για να κερδίσει μετριοπαθείς υποστηρικτές ή προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της;

Πάνω απ’ όλα θέλουμε μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δυνατή. Μια Ελλάδα που να στέκει ψηλότερα για να την παραδώσουμε καλύτερη στα παιδιά μας. Έγιναν πολλά την προηγούμενη τετραετία και έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Το ζητούμενο είναι να λύνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να είμαστε αποτελεσματικοί.

Η ΝΔ παραδοσιακά είναι το κόμμα που καλύπτει το φάσμα της κεντροδεξιάς. Το άνοιγμα προς το κέντρο, που απεδείχθη πολιτικά ορθό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους συμπολίτες μας, που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα. Δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα 15%, από το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την δεξιά πτέρυγα. Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν και ασφαλώς πρέπει να μην απογοητεύσουμε όλους εκείνους, που πίστεψαν και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας για μια Ελλάδα που επιζητούμε, με βάση τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά μας. 

Έχουμε ικανότατους ανθρώπους, πολύ πλούσιο έμψυχο δυναμικό αλλά είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, αρκεί να αποδέχεται και να ασπάζεται τις κοινές μας αξίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά παραμένει μια ανοιχτή, μεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη.

Για το τέλος πάμε στα της Θεσσαλονίκης: Το flyover ταλαιπωρεί τους πολίτες. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση που καταγράφεται στην πόλη;

Το δίλημμα είναι ένα. Πρέπει να γίνουν ή όχι μεγάλα έργα στην Θεσσαλονίκη; Τα έχουμε ανάγκη; Η απάντηση είναι ασφαλώς ναι. Φυσικά, η περίοδος κατασκευής των έργων προξενεί ταλαιπωρία στους Θεσσαλονικείς, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο έργο παντού.

Στην πόλη μας, όμως, επιτείνεται η ανησυχία και η ένταση γιατί, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας, υπάρχει και η δυσπιστία που προκαλείται από την απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε ως τώρα στο θέμα του ΜΕΤΡΟ. 

Τρία είναι τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση για το Flyover: Πρώτον, να λάβει όλα τα μέτρα – χρειάζονται και άλλα – με διαρκή αστυνόμευση και διοχέτευση της αυξημένης κίνησης μέσω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επτά ημέρες την εβδομάδα. Δεύτερον, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, που χάθηκε από τον εμπαιγμό προς τους Θεσσαλονικείς πολλών προηγούμενων κυβερνήσεων, τηρώντας επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα. Τρίτον, να δοθεί, πάση θυσία, το ΜΕΤΡΟ στην κοινή χρήση όσο το δυνατόν νωρίτερα και να κοπεί το πρώτο εισιτήριο.

Ποιο είναι το κυβερνητικό στοίχημα τετραετίας για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη;

Να πείσει τους Θεσσαλονικείς η Κυβέρνηση ότι υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία. Σε αυτή την πόλη χορτάσαμε στο παρελθόν από λόγια και υποσχέσεις. 

Μόνον η ολοκλήρωση των έργων και η παράδοσή τους στο κοινό μπορούν να κάμψουν την αμφισβήτηση και την δυσπιστία των Θεσσαλονικέων. Να παραδοθεί το ΜΕΤΡΟ, να ξεκινήσει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που δρομολόγησε αυτή η Κυβέρνηση, να προχωρούν γρήγορα οι εργασίες του Flyover, να παραδίδονται οι οδικοί άξονες της Μακεδονίας, να ολοκληρωθούν τα έργα για την σύνδεση του λιμανιού με την Περιφερειακή και την Εγνατία Οδό. 

Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα το κερδίσει προς όφελος της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.02.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία