ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μοιράζουμε δίκαια τον πλούτο στους πολίτες - Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

«Θα πάω σε δεύτερες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική», σημείωσε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για ακρίβεια, πανδημία, ανασχηματισμό

 12/09/2021 13:00

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μοιράζουμε δίκαια τον πλούτο στους πολίτες - Θα εξαντλήσουμε την τετραετία
Φωτογραφία αρχείου

Ο πρωθυπουργός απαντά ζωντανά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τα όσα εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ενώπιον των παραγωγικών φορέων. 

Για την εξέλιξη των έργων στην Θεσσαλονίκη σημείωσε: "Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην χώρα εκτός από την Θεσσαλονίκη στην οποία να γίνονται τόσα σημαντικά έργα υποδομής, οι σταθμοί του μετρό αποδίδονται στην πόλη, το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα όσα δρομολογήσαμε σε αυτά προστίθενται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο ενώ προχωρά η νέα Τούμπα και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοαναταλικό άκρο του οικοπέδου της ΔΕΘ και ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αποδωθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνουν χώρος πρασίνου".

"Ο κ.Τσίπρας...λειτούργησε το μετρό το 2018 με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την επιλογή μας για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, όσοι αντιδρούν δεν αντέδρασαν όταν στον σταθμό της Αγ.Σοφίας ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς διαδικασία. Εκτιμώ πως δεν θα υπάρχουν άλλες επιπλοκές και θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα για παράδοση του έργου το 2023 και επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη", συμπλήρωσε.

"H Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ακμάζουσα, προσκελύει επενδύσεις ενώ το ΑΠΘ διαθέτει ξενόγλωσσο τμήμα στην ιατρική.Το σημαντικότερο είναι ότι οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι η πόλη τους αλλάζει", πρόσθεσε.

Για την πανδημία επεσήμανε: "Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, η πανδημία δεν τελείωσε, οι εννέα στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκτείνω την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω, θα έχουμε αναταράξεις στην πανδημία αλλά δεν θα έχουν εκτιμώ μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ".

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου υποστήριξε πως αυτές είναι αποφάσεις που τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. "Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς", ανέφερε.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει αδιανόητο. "Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη".

Για την ακρίβεια είπε: "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων. Είναι ένα προσωρινό φαινόμενο Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%", ανέφερε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο. Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αύριο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα. "H επιδότηση για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα νοικοκυριά, που τους αφορά όλους, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί", σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τις γονικές παροχές: "Ο φόρος θα επανασχεδιαστεί, θέλουμε να είναι δίκαιος, στην συζήτηση για τον προυπολογισμό θα μιλήσουμε αναλυτικά για την νέα μορφή του φόρου. Η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη και θα βοηθήσει τη νέα γενιά".

"Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα"

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. "Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες", είπε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Την συνέχεια την γνωρίζετε, είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να μείνει στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε μάλιστα πως "έχω εξαντλήσει την διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση για συναίνεση", συμπληρώνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε "πως οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, δεν ενθουσιάζει τους πολίτες νομίζω να συγκυβερνήσουν οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης".

Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα και να εκφράζει μια πλατιά συμμαχία με τους πολίτες που θέλουν έργα. Με ενδιαφέρει να έχω μια κυβέρνηση που συνθέτει και δεν διχάζει. Έχουν προστεθεί άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική", υποστήριξε.

"Αν δεν πετύχουμε την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες. Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω", τόνισε.

"Χρέος μου να ενώνω, το 2021 δεν είναι 2011"

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στον ίδιο στα παιδιά και την οικογένειά του. "Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την λογική γιατί όποιος δεν έχει επιχειρήματα χρησιμοποιεί αυτή την γλώσσα", είπε. "Πρέπει να σας πως πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει, η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 201, η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα" ανέφερε και συνέχισε τονίζοντας πως απορρίπτει την ρητορική που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα. "Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε, και για αυτό θα αλλάξουμε όσα μπορούμε, η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα", είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε πως "η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά, κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι". 

Παράλληλα, επεσήμανε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. Τόνισε παράλληλα πως "η σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει πως έχουν προστεθεί άτομα που δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ και αυτό αποτελεί κεντρική και αδιαπραγμάτευτη πολιτική. Η ΝΔ εκφράζει όλη την κεντροδεξιά το κέντρο και την κεντροαριστερά. Όταν επιλέγω πρόσωπα, βλέπω εάν αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων η οποία δεν αλλάζει".

Για τη μεσαία τάξη: "Μειώνουμε συνεχώς φόρους και εισφορές, ο κ.Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη με ιδεολογική εμμονή".

Για τα σχολεία: "Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, προτρέπω τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ένα τμήμα κλείνει αν πάνω από το 50% των μαθητών νοσήσουν, δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να προβλέψω όπως και κανείς στον κόσμο, τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων".

Μιλώντας για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως πλέον έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απόδοσής τους και συνεχώς θα αυξάνεται. Για το νέο ασφαλιστικό είπε πως υπάρχει εγγύηση του κράτους για τα χρήματα που επενδύει κάποιος αφού δεν θα λάβει λιγότερα από όσα έχει προσφέρει. "Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος. Μιλάμε πρωτίστως για την επικουρική και τους νέους ασφαλισμένους".

"Ουδείς αλάθητος"

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει μέχρι στιγμής αναφέρθηκε στο μη "κλείσιμο" της Θεσσαλονίκης νωρίτερα το φθινόπωρο του 2020 και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. "Ουδείς αλάθητος, θα κάνουμε και άλλα λάθη στο μέλλον", επεσήμανε.

Τα τύμπανα του πολέμου για το εργασιακό δεν ήχησαν γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε μία σειρά διατάξεων από αυτές που φέραμε είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για την Υγεία είπε πως σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα. 'Αν κάποιος φαντάζεται πως υπάρχει μόνο δημόσιος τομέας στην Υγεία, στην Κούβα, στην Βόρεια Κορέα, δεν ξέρω, αλλά όλες οι χώρες έχουν συνεργασία", τόνισε.

"Η Ελάχιστη Βάση θα μείνει"

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσπάθεια να προσεγγίσει τη νέα γενιά, είπε πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. "Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές, οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Προανήγγειλε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Μιλώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δήλωσε πως "είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει. Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο", και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν είναι σωστό ως μέτρο. Μίλησε και για το ασφαλιστικό λέγοντας πως "οι νέοι θα έχουν τον προσωπικό κουμπαρά και θα ξέρουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Θα προσαρμόζω τις πολιτικές μου ακούγοντας τη νέα γενιά". Για την πανεπιστημιακή αστυνομία ανέφερε πως χρειάζεται χρόνος για την σύστασή της.

Για τον τουρισμό, είπε πως το στοίχημα κερδίζεται, γιατί έγινε συστηματική προετοιμασία. "Το ψηφιακό πιστοποιητικό πρώτοι εμείς το προτείναμε", είπε για να σημειώσει πως σε πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο ο τουρισμός πήγε καλύτερα ακόμα και από το 2019, φέτος υπήρξαν περισσότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών λέγοντας πως δεν είναι μόνο κριτήριο οι αφίξεις. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει", σημειώνοντας πως δεν θα διστάσει να λάβει περισσότερα μέτρα όπως ως παράδειγμα αύξηση των τιμών της κρουαζιέρας. Είναι μία από τις προκλήσεις για το επόμενο καλοκαίρι: "Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει".

Για την Τουρκία: "Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν στο Νέα Υόρκη, είναι αναφαίρετο το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Θεωρώ πως σε πολλούς τομείς υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, πάντα θα συζητάμε". "Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της", σημείωσε.

Για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως οι όποιες συνεργασία με την Γαλλία δεν κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών λέγοντας πως εάν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. "Συζητάμε με τις ΗΠΑ για πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας".

Για τις γερμανικές εκλογές και το ενδεχόμενο αλλαγής του συμφώνου σταθερότητας ανέφερε: "Ακολουθούμε μετρημένη οικονομική πολιτική, όχι επεκτατική, θεωρώ πως το σύμφωνο σταθερότητας στην ΕΕ θα αλλάξει, με την υπάρχουσα μορφή του οδηγεί σε αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Όταν αυξάνεται η ανάπτυξη μειώνεται και το δημόσιο χρέος, η Γερμανία δεν θεωρώ πως θα είναι τόσο δογματική όσο στο παρελθόν". 

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Οικονόμου, της "Μακεδονίας" του makthes.gr για την απολιγνιτοποίηση αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης μέρας και τις αντιδράσεις από αντιπολίτευση και φορείς ανέφερε πως "το σχέδιο μας θα προχωρήσει, ο λιγνίτης που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την οικονομία δεν είναι επιλογή σήμερα, είναι πανάκριβος εκεί που έχουν πάει οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων σήμερα. Δημιουργήσαμε μία δομή που δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, είναι ένα σύνθετο σχέδιο, πρέπει να αποκτήσουμε τα εδάφη της ΔΕΗ για να δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε, υπάρχει ενδιαφέρον. Οι συνολικοί πόροι που προορίζονται για Δυτ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη φτάνουν τα 5 δισ.ευρώ, στην αποκατάσταση των εδαφών θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι, έχουμε πλήρη αίσθηση του κατεπείγοντος, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως το μέλλον θα είναι καλύτερο από πριν, θα βρεθώ στην Κοζάνη για να παρουσιάσω το σχέδιο εντός των επόμενων μηνών, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι ακριβώς θέλει; Διακρίνω έναν παραλογισμό που μου θυμίζει τους αντιεμβολιαστές, δεν είναι δυνατόν να λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες, είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ορυκτά καύσιμα", σημείωσε. 


Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

Ο πρωθυπουργός απαντά ζωντανά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τα όσα εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ενώπιον των παραγωγικών φορέων. 

Για την εξέλιξη των έργων στην Θεσσαλονίκη σημείωσε: "Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην χώρα εκτός από την Θεσσαλονίκη στην οποία να γίνονται τόσα σημαντικά έργα υποδομής, οι σταθμοί του μετρό αποδίδονται στην πόλη, το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα όσα δρομολογήσαμε σε αυτά προστίθενται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο ενώ προχωρά η νέα Τούμπα και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοαναταλικό άκρο του οικοπέδου της ΔΕΘ και ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αποδωθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνουν χώρος πρασίνου".

"Ο κ.Τσίπρας...λειτούργησε το μετρό το 2018 με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την επιλογή μας για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, όσοι αντιδρούν δεν αντέδρασαν όταν στον σταθμό της Αγ.Σοφίας ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς διαδικασία. Εκτιμώ πως δεν θα υπάρχουν άλλες επιπλοκές και θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα για παράδοση του έργου το 2023 και επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη", συμπλήρωσε.

"H Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ακμάζουσα, προσκελύει επενδύσεις ενώ το ΑΠΘ διαθέτει ξενόγλωσσο τμήμα στην ιατρική.Το σημαντικότερο είναι ότι οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι η πόλη τους αλλάζει", πρόσθεσε.

Για την πανδημία επεσήμανε: "Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, η πανδημία δεν τελείωσε, οι εννέα στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκτείνω την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω, θα έχουμε αναταράξεις στην πανδημία αλλά δεν θα έχουν εκτιμώ μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ".

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου υποστήριξε πως αυτές είναι αποφάσεις που τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. "Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς", ανέφερε.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει αδιανόητο. "Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη".

Για την ακρίβεια είπε: "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων. Είναι ένα προσωρινό φαινόμενο Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%", ανέφερε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και με τα μέτρα που εξήγγειλε θα ενισχυθεί περισσότερο. Μίλησε για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Αύριο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις τιμών που μπορεί να εμφανιστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα. "H επιδότηση για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα νοικοκυριά, που τους αφορά όλους, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί", σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τις γονικές παροχές: "Ο φόρος θα επανασχεδιαστεί, θέλουμε να είναι δίκαιος, στην συζήτηση για τον προυπολογισμό θα μιλήσουμε αναλυτικά για την νέα μορφή του φόρου. Η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη και θα βοηθήσει τη νέα γενιά".

"Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα"

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. "Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες", είπε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Την συνέχεια την γνωρίζετε, είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να μείνει στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε μάλιστα πως "έχω εξαντλήσει την διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με χώρους και ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση για συναίνεση", συμπληρώνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε "πως οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, δεν ενθουσιάζει τους πολίτες νομίζω να συγκυβερνήσουν οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης".

Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα και να εκφράζει μια πλατιά συμμαχία με τους πολίτες που θέλουν έργα. Με ενδιαφέρει να έχω μια κυβέρνηση που συνθέτει και δεν διχάζει. Έχουν προστεθεί άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική", υποστήριξε.

"Αν δεν πετύχουμε την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες. Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω", τόνισε.

"Χρέος μου να ενώνω, το 2021 δεν είναι 2011"

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στον ίδιο στα παιδιά και την οικογένειά του. "Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την λογική γιατί όποιος δεν έχει επιχειρήματα χρησιμοποιεί αυτή την γλώσσα", είπε. "Πρέπει να σας πως πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει, η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 201, η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα" ανέφερε και συνέχισε τονίζοντας πως απορρίπτει την ρητορική που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα. "Παρ΄ότι προσπαθήσαμε πολύ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον όσο θα θέλαμε, και για αυτό θα αλλάξουμε όσα μπορούμε, η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα", είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε πως "η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά, κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι". 

Παράλληλα, επεσήμανε πως όταν καταγράφεται δυσαρέσκεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την ακούσει την κοινωνία. Τόνισε παράλληλα πως "η σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει πως έχουν προστεθεί άτομα που δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ και αυτό αποτελεί κεντρική και αδιαπραγμάτευτη πολιτική. Η ΝΔ εκφράζει όλη την κεντροδεξιά το κέντρο και την κεντροαριστερά. Όταν επιλέγω πρόσωπα, βλέπω εάν αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων η οποία δεν αλλάζει".

Για τη μεσαία τάξη: "Μειώνουμε συνεχώς φόρους και εισφορές, ο κ.Τσίπρας διέλυσε την μεσαία τάξη με ιδεολογική εμμονή".

Για τα σχολεία: "Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, προτρέπω τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ένα τμήμα κλείνει αν πάνω από το 50% των μαθητών νοσήσουν, δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να προβλέψω όπως και κανείς στον κόσμο, τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων".

Μιλώντας για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως πλέον έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απόδοσής τους και συνεχώς θα αυξάνεται. Για το νέο ασφαλιστικό είπε πως υπάρχει εγγύηση του κράτους για τα χρήματα που επενδύει κάποιος αφού δεν θα λάβει λιγότερα από όσα έχει προσφέρει. "Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος. Μιλάμε πρωτίστως για την επικουρική και τους νέους ασφαλισμένους".

"Ουδείς αλάθητος"

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει μέχρι στιγμής αναφέρθηκε στο μη "κλείσιμο" της Θεσσαλονίκης νωρίτερα το φθινόπωρο του 2020 και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. "Ουδείς αλάθητος, θα κάνουμε και άλλα λάθη στο μέλλον", επεσήμανε.

Τα τύμπανα του πολέμου για το εργασιακό δεν ήχησαν γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε μία σειρά διατάξεων από αυτές που φέραμε είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για την Υγεία είπε πως σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα. 'Αν κάποιος φαντάζεται πως υπάρχει μόνο δημόσιος τομέας στην Υγεία, στην Κούβα, στην Βόρεια Κορέα, δεν ξέρω, αλλά όλες οι χώρες έχουν συνεργασία", τόνισε.

"Η Ελάχιστη Βάση θα μείνει"

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσπάθεια να προσεγγίσει τη νέα γενιά, είπε πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη με τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. "Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές, οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Προανήγγειλε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους. Μιλώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δήλωσε πως "είναι σωστή και πως προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει. Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο", και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν είναι σωστό ως μέτρο. Μίλησε και για το ασφαλιστικό λέγοντας πως "οι νέοι θα έχουν τον προσωπικό κουμπαρά και θα ξέρουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Θα προσαρμόζω τις πολιτικές μου ακούγοντας τη νέα γενιά". Για την πανεπιστημιακή αστυνομία ανέφερε πως χρειάζεται χρόνος για την σύστασή της.

Για τον τουρισμό, είπε πως το στοίχημα κερδίζεται, γιατί έγινε συστηματική προετοιμασία. "Το ψηφιακό πιστοποιητικό πρώτοι εμείς το προτείναμε", είπε για να σημειώσει πως σε πολλές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο ο τουρισμός πήγε καλύτερα ακόμα και από το 2019, φέτος υπήρξαν περισσότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τον αριθμό των επισκεπτών λέγοντας πως δεν είναι μόνο κριτήριο οι αφίξεις. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει", σημειώνοντας πως δεν θα διστάσει να λάβει περισσότερα μέτρα όπως ως παράδειγμα αύξηση των τιμών της κρουαζιέρας. Είναι μία από τις προκλήσεις για το επόμενο καλοκαίρι: "Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει".

Για την Τουρκία: "Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν στο Νέα Υόρκη, είναι αναφαίρετο το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Θεωρώ πως σε πολλούς τομείς υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, πάντα θα συζητάμε". "Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της", σημείωσε.

Για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως οι όποιες συνεργασία με την Γαλλία δεν κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών λέγοντας πως εάν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. "Συζητάμε με τις ΗΠΑ για πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας".

Για τις γερμανικές εκλογές και το ενδεχόμενο αλλαγής του συμφώνου σταθερότητας ανέφερε: "Ακολουθούμε μετρημένη οικονομική πολιτική, όχι επεκτατική, θεωρώ πως το σύμφωνο σταθερότητας στην ΕΕ θα αλλάξει, με την υπάρχουσα μορφή του οδηγεί σε αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις. Όταν αυξάνεται η ανάπτυξη μειώνεται και το δημόσιο χρέος, η Γερμανία δεν θεωρώ πως θα είναι τόσο δογματική όσο στο παρελθόν". 

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Οικονόμου, της "Μακεδονίας" του makthes.gr για την απολιγνιτοποίηση αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης μέρας και τις αντιδράσεις από αντιπολίτευση και φορείς ανέφερε πως "το σχέδιο μας θα προχωρήσει, ο λιγνίτης που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την οικονομία δεν είναι επιλογή σήμερα, είναι πανάκριβος εκεί που έχουν πάει οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων σήμερα. Δημιουργήσαμε μία δομή που δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, είναι ένα σύνθετο σχέδιο, πρέπει να αποκτήσουμε τα εδάφη της ΔΕΗ για να δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε, υπάρχει ενδιαφέρον. Οι συνολικοί πόροι που προορίζονται για Δυτ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη φτάνουν τα 5 δισ.ευρώ, στην αποκατάσταση των εδαφών θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι, έχουμε πλήρη αίσθηση του κατεπείγοντος, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως το μέλλον θα είναι καλύτερο από πριν, θα βρεθώ στην Κοζάνη για να παρουσιάσω το σχέδιο εντός των επόμενων μηνών, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι ακριβώς θέλει; Διακρίνω έναν παραλογισμό που μου θυμίζει τους αντιεμβολιαστές, δεν είναι δυνατόν να λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες, είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ορυκτά καύσιμα", σημείωσε. 


Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου:

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία