ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κλιμακωτοί οι έλεγχοι του δήμου στα επεκτεινόμενα τραπεζοκαθίσματα

Με ενημέρωση και συστάσεις ξεκινούν οι έλεγχοι του δήμου-Προβληματισμός για τη δυνατότητα συνολικού ελέγχου των καταστημάτων σε κέντρο και γειτονιές

 25/05/2020 08:15

Κλιμακωτοί οι έλεγχοι του δήμου στα επεκτεινόμενα τραπεζοκαθίσματα
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Κλιμακωτά θα εξελιχθούν οι έλεγχοι του δήμου Θεσσαλονίκης στα καταστήματα εστίασης, ανά την πόλη, λόγω της σημερινής επαναλειτουργίας των καφέ, μπαρ και εστιατορίων υπό την εφαρμογή νέων κανόνων λειτουργίας.

Με βάση το τελευταίο νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι δύνανται να παραχωρήσουν επιπλέον δημόσιους χώρους στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη του κλάδου μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Περίοδος χάριτος με συστάσεις

Πηγές από το περιβάλλον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, επισημαίνουν μέσω του makthes.gr ότι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης θα διεξάγονται «τις πρώτες δυο-τρεις μέρες με συστάσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Μετά θα υπάρχει έλεγχος κανονικά», αφού θα έχουν εκδοθεί οι νέες άδειες επέκτασης στον δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι ο κανονισμός που διέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα εφαρμόζεται κανονικά με την επιβολή προστίμων, κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων ακόμη και «λουκέτο», όταν αυτό προβλέπεται.

Απαραίτητη η αίτηση για μείωση τελών, ή επιπλέον τραπεζοκαθίσματα

Η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, άνοιξε προχθές, Σάββατο,  και θα παραμένει ανοιχτή, ενώ κάθε καταστηματάρχης οφείλει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση, ακόμη και όποιος δεν επιθυμεί να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματά του, αλλά σκοπεύει να λάβει την έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη. «Αν δεν καταθέσει τίποτα, δεν μπορεί να κάνει αξιοποίηση ούτε του επιπλέον χώρου, ούτε της μείωσης τελών», ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί στον δημόσιο χώρο θα υφίσταται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν ότι σήμερα στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί εσωτερική σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης όπου αναμένεται να επικυρωθεί η παραπάνω στάση, σε συνεννόηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ειδικότερα τη δημοτική αστυνομία.

Το «βάρος» στη δημοτική αστυνομία

Την κύρια ευθύνη διενέργειας των ελέγχων στα τραπεζοκαθίσματα την έχει η δημοτική αστυνομία, με την τροχαία να είναι αρμόδια να εξασφαλίζει το απαραίτητο πλάτος 3,5 μέτρων στους δρόμους για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και φυσικά την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων επί των δρόμων, εξηγούν οι πηγές.

Στον αντίποδα, η δυνατότητα ελέγχου όλων των καταστημάτων εστίασης στο κέντρο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει πλειάδα καταστημάτων εστίασης, όπως η Τούμπα, η Χαριλάου και αλλού, «είναι ένα θέμα», δεδομένης και της λειψανδρίας στη δημοτική αστυνομία. «Για αυτό και σκεφτήκαμε μήπως ζητήσουμε και μια ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας από την κυβέρνηση σε ένα γενικότερο πλαίσιο», ενημερώνουν οι πηγές από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στη διαβούλευση που έλαβε χώρα προχθές στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, υπήρξε συναίνεση από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και μάλιστα ορισμένες από αυτές χαρακτήρισαν συνεκτικό το σχέδιο που παρουσίασε η διοίκηση του Κ. Ζέρβα.

Μένει να φανεί, εάν η διοίκηση του Κ. Ζέρβα θα καταφέρει να περιφρουρήσει τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να συνδράμει τον κλάδο της εστίασης, ή εάν οι φόβοι που είχε εκφράσει ο κ. Ζέρβας σε ερώτηση του makthes.gr για μονιμοποίηση της προσωρινής επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, βγουν αληθινοί.

Τέλος, αξίζει να παρατεθεί η τροποποίηση των γενικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, όπως τις έχει αναρτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα του:

«Οι Γενικές Ρυθμίσεις, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου,τροποποιούνται ως

προς τα παρακάτω σημεία:
 Επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο, πεζόδρομο ή πλατεία, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Σε πεζοδρόμια, το ελάχιστο πλάτος διόδου διέλευσης πεζών είναι 1,50μ.
- Σε πεζοδρόμια όπου έχουν κατασκευαστεί ράμπες ΑμεΑ, αυτές θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με δίοδο ελεύθερης διέλευσης πλάτους 1,50μ. Αντίστοιχα, ράμπες ΑμεΑ που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κτίρια, θα πρέπει να συνδέονται με δίοδο διέλευσης πεζών ή ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50μ. ή άλλο κοινόχρηστο πεζόδρομο ή πλατεία.
- Οι είσοδοι πολυκατοικιών και κτιρίων θα πρέπει να συνδέονται με την δίοδο διέλευσης πεζών ή με άλλο υφιστάμενο πεζόδρομο ή πλατεία μέσω όδευσης πλάτους τουλάχιστον 1,50μ.
- Σε πεζοδρόμια, παραπλεύρως των οποίων επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων, επιβάλλεται απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο.
- Σε πεζόδρομους και πλατείες, θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) πλάτους 3,50μ.
- Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη κατασκευασμένη όδευση τυφλών.
- Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) και ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις όπως ΚΑΦΑΟ, φρεάτια κλπ.
- Σε περίπτωση τοποθέτησης κινητών συστημάτων σκίασης ή/και κινητών θερμαντικών σωμάτων, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ορατότητα σε φωτεινούς σηματοδότες, πινακίδες του Κ.Ο.Κ. και κάθετες οδούς, προς αποφυγή ατυχημάτων.
- Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο που χωρίζεται από το κατάστημα μέσω οδού, όπου κινούνται οχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διέλευση του προσωπικού θα γίνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., δηλαδή από διαβάσεις πεζών προκειμένου για οδούς του βασικού οδικού δικτύου και ελεύθερα, με επίδειξη προσοχής σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.
- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου.
- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε οδόστρωμα, όπου κινούνται οχήματα.
- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στις συμβολές καθέτων οδών.
- Σε καταστήματα που βρίσκονται εντός παρόδιας στοάς και με την επιφύλαξη των παρακάτω ειδικών ρυθμίσεων, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εκτός της στοάς.
 Για το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί, όπως ενδεικτικά:
- Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2,50μ.
- Μέχρι 40% κατάληψης πεζοδρομίου πλάτους άνω των 3,50μ.
- Απαγόρευση κατάληψης χώρου και στον χώρο προς τον τοίχο του καταστήματος και προς το οδόστρωμα («σάντουιτς»).

Ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες περιοχές:

ΛΑΔΑΔΙΚΑ
Όλοι οι δρόμοι στην περιοχή των Λαδάδικων είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι. Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος τους και στις πλατείες, με μόνη προϋπόθεση την ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, πλάτους 3,50 μ.
Ειδικά για την πλατεία Μοριχόβου και την πλατεία Κατούνη, παροτρύνονται οι ιδιοκτήτες των όμορων επιχειρήσεων, όπως καταθέσουν συλλογική πρόταση για την κατάληψη του χώρου.

ΠΛΑΤΕΙΑ και ΑΞΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Τροποποιείται προσωρινά η κανονιστική στην πλατεία Αριστοτέλους και διατίθεται επιπλέον χώρος, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο (Παράρτημα 1). Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις παρόδιες στοές, στα παρτέρια και στον κεντρικό χώρο της πλατείας.
Ομοίως με τις περιοχές των πλατειών στα Λαδάδικα, συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τα όμορα καταστήματα.
Στο τμήμα μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της αρχής του άξονα της οδού Αριστοτέλους, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο και μέχρι το κράσπεδο, και στο τμήμα της νησίδας μεταξύ των παρτεριών και του κρασπέδου. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός της παρόδιας στοάς, επί της οδού ήπιας κυκλοφορίας, και πέραν της προβολής του εκάστοτε καταστήματος.
Κατά μήκος του άξονα Αριστοτέλους, πρέπει να αφήνεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. σε κάθε πλευρά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα παρτέρια και εντός της παρόδιας στοάς.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΚΤΙΝΟΥ – ΖΕΥΞΙΔΟΣ
Στην περιοχή υπάρχει κανονιστική (408/18-3-2019 Α.Δ.Σ), σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ζώνες διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (κίτρινο χρώμα στο αναρτημένο διάγραμμα), ζώνη διέλευσης πεζών (γκρι χρώμα) και χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (μπλε χρώμα). Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις ζώνες διέλευσης πεζών, με απαραίτητη προϋπόθεση την πλάτους 1,50 μ. ελεύθερη διέλευση μεταξύ των εισόδων των οικοδομών και της ζώνης εκτάκτου ανάγκης.
Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΙ Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ
Ομοίως με την περιοχή Ικτίνου – Ζεύξιδος, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ζώνη διέλευσης πεζών, αφήνοντας εγκάρσια ζώνη 1,50 μ. για την πρόσβαση στις εισόδους των οικοδομών από την ζώνη εκτάκτου ανάγκης.
Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Μόνο για το παραπάνω χρονικό διάστημα και μόνο για τα ΚΥΕ που ήδη λειτουργούν στο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας που έχει πεζοδρομηθεί, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή των προσόψεων των καταστημάτων και μέχρι τον κεντρικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος πρέπει να παραμένει ελεύθερος.

ΡΟΤΟΝΤΑ – ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους ελεύθερους χώρους της πλατείας, τηρώντας τις παραπάνω γενικές διατάξεις.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τόσο κατά μήκος του κρασπέδου, όσο και κατά μήκος του τοίχου του καταστήματος. Λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η στάθμευση επί της Λ. Νίκης, δεν υπάρχει απαίτηση για απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται ζώνη ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50 μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΟΥ

Στις περιοχές αυτές έχουν εκδοθεί κανονιστικές (2304/04-09-2018 και 839/12-06-2017 Α.Δ.Σ. αντίστοιχα). Όπου σε αυτές αναφέρεται ζώνη διέλευσης πεζών πλάτους 2,00 μ. αυτό μεταβάλλεται προσωρινά σε 1,50 μ.

ΟΔΟΙ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ, ΤΣΟΠΕΛΑ, ΔΙΑΛΕΤΤΗ, ΚΑΜΑΡΑ, ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,
ΜΟΡΚΕΝΤΑΟΥ

Στις οδούς αυτές δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, είτε λόγω πολύ στενών πεζοδρομίων, είτε βάσει κανονιστικών που έχουν εκδοθεί με Α.Δ.Σ. Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με βάση τις γενικές διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 της παρούσας.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη λωρίδας εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. αξονικά και σύνδεση πλάτους 1,50 μ. με τις εισόδους πολυκατοικιών.

ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ – ΠΑΖΑΡ ΧΑΜΑΜ
Τροποποιούνται οι κανονιστικές που υφίστανται (1050/30-07-2018 και 1748/05-11-2012), σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Παράρτημα 1.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στην περιοχή έχει γίνει ανάπλαση και υφίστανται κανονιστικές διατάξεις με Α.Δ.Σ. (1053/30-07-2018 και 781/18-06-2018). Λόγω του ότι οι οδοί είναι διαμορφωμένοι σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, παραχωρείται για το παραπάνω χρονικό διάστημα επιπλέον χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Παράρτημα 1.

ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΑ (Χαριλάου)
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ. και μόνο στα καταστήματα που έχουν προβολή στην πλατεία.

ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ - ΛΥΚΑΟΝΟΣ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κλιμακωτά θα εξελιχθούν οι έλεγχοι του δήμου Θεσσαλονίκης στα καταστήματα εστίασης, ανά την πόλη, λόγω της σημερινής επαναλειτουργίας των καφέ, μπαρ και εστιατορίων υπό την εφαρμογή νέων κανόνων λειτουργίας.

Με βάση το τελευταίο νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι δύνανται να παραχωρήσουν επιπλέον δημόσιους χώρους στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη του κλάδου μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Περίοδος χάριτος με συστάσεις

Πηγές από το περιβάλλον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, επισημαίνουν μέσω του makthes.gr ότι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης θα διεξάγονται «τις πρώτες δυο-τρεις μέρες με συστάσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Μετά θα υπάρχει έλεγχος κανονικά», αφού θα έχουν εκδοθεί οι νέες άδειες επέκτασης στον δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι ο κανονισμός που διέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα εφαρμόζεται κανονικά με την επιβολή προστίμων, κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων ακόμη και «λουκέτο», όταν αυτό προβλέπεται.

Απαραίτητη η αίτηση για μείωση τελών, ή επιπλέον τραπεζοκαθίσματα

Η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, άνοιξε προχθές, Σάββατο,  και θα παραμένει ανοιχτή, ενώ κάθε καταστηματάρχης οφείλει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση, ακόμη και όποιος δεν επιθυμεί να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματά του, αλλά σκοπεύει να λάβει την έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη. «Αν δεν καταθέσει τίποτα, δεν μπορεί να κάνει αξιοποίηση ούτε του επιπλέον χώρου, ούτε της μείωσης τελών», ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί στον δημόσιο χώρο θα υφίσταται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν ότι σήμερα στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί εσωτερική σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης όπου αναμένεται να επικυρωθεί η παραπάνω στάση, σε συνεννόηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ειδικότερα τη δημοτική αστυνομία.

Το «βάρος» στη δημοτική αστυνομία

Την κύρια ευθύνη διενέργειας των ελέγχων στα τραπεζοκαθίσματα την έχει η δημοτική αστυνομία, με την τροχαία να είναι αρμόδια να εξασφαλίζει το απαραίτητο πλάτος 3,5 μέτρων στους δρόμους για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και φυσικά την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων επί των δρόμων, εξηγούν οι πηγές.

Στον αντίποδα, η δυνατότητα ελέγχου όλων των καταστημάτων εστίασης στο κέντρο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει πλειάδα καταστημάτων εστίασης, όπως η Τούμπα, η Χαριλάου και αλλού, «είναι ένα θέμα», δεδομένης και της λειψανδρίας στη δημοτική αστυνομία. «Για αυτό και σκεφτήκαμε μήπως ζητήσουμε και μια ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας από την κυβέρνηση σε ένα γενικότερο πλαίσιο», ενημερώνουν οι πηγές από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στη διαβούλευση που έλαβε χώρα προχθές στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, υπήρξε συναίνεση από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και μάλιστα ορισμένες από αυτές χαρακτήρισαν συνεκτικό το σχέδιο που παρουσίασε η διοίκηση του Κ. Ζέρβα.

Μένει να φανεί, εάν η διοίκηση του Κ. Ζέρβα θα καταφέρει να περιφρουρήσει τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να συνδράμει τον κλάδο της εστίασης, ή εάν οι φόβοι που είχε εκφράσει ο κ. Ζέρβας σε ερώτηση του makthes.gr για μονιμοποίηση της προσωρινής επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, βγουν αληθινοί.

Τέλος, αξίζει να παρατεθεί η τροποποίηση των γενικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, όπως τις έχει αναρτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα του:

«Οι Γενικές Ρυθμίσεις, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου,τροποποιούνται ως

προς τα παρακάτω σημεία:
 Επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο, πεζόδρομο ή πλατεία, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Σε πεζοδρόμια, το ελάχιστο πλάτος διόδου διέλευσης πεζών είναι 1,50μ.
- Σε πεζοδρόμια όπου έχουν κατασκευαστεί ράμπες ΑμεΑ, αυτές θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με δίοδο ελεύθερης διέλευσης πλάτους 1,50μ. Αντίστοιχα, ράμπες ΑμεΑ που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κτίρια, θα πρέπει να συνδέονται με δίοδο διέλευσης πεζών ή ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50μ. ή άλλο κοινόχρηστο πεζόδρομο ή πλατεία.
- Οι είσοδοι πολυκατοικιών και κτιρίων θα πρέπει να συνδέονται με την δίοδο διέλευσης πεζών ή με άλλο υφιστάμενο πεζόδρομο ή πλατεία μέσω όδευσης πλάτους τουλάχιστον 1,50μ.
- Σε πεζοδρόμια, παραπλεύρως των οποίων επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων, επιβάλλεται απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο.
- Σε πεζόδρομους και πλατείες, θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) πλάτους 3,50μ.
- Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη κατασκευασμένη όδευση τυφλών.
- Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) και ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις όπως ΚΑΦΑΟ, φρεάτια κλπ.
- Σε περίπτωση τοποθέτησης κινητών συστημάτων σκίασης ή/και κινητών θερμαντικών σωμάτων, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ορατότητα σε φωτεινούς σηματοδότες, πινακίδες του Κ.Ο.Κ. και κάθετες οδούς, προς αποφυγή ατυχημάτων.
- Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο που χωρίζεται από το κατάστημα μέσω οδού, όπου κινούνται οχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διέλευση του προσωπικού θα γίνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., δηλαδή από διαβάσεις πεζών προκειμένου για οδούς του βασικού οδικού δικτύου και ελεύθερα, με επίδειξη προσοχής σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.
- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου.
- Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε οδόστρωμα, όπου κινούνται οχήματα.
- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στις συμβολές καθέτων οδών.
- Σε καταστήματα που βρίσκονται εντός παρόδιας στοάς και με την επιφύλαξη των παρακάτω ειδικών ρυθμίσεων, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εκτός της στοάς.
 Για το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί, όπως ενδεικτικά:
- Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2,50μ.
- Μέχρι 40% κατάληψης πεζοδρομίου πλάτους άνω των 3,50μ.
- Απαγόρευση κατάληψης χώρου και στον χώρο προς τον τοίχο του καταστήματος και προς το οδόστρωμα («σάντουιτς»).

Ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες περιοχές:

ΛΑΔΑΔΙΚΑ
Όλοι οι δρόμοι στην περιοχή των Λαδάδικων είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι. Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος τους και στις πλατείες, με μόνη προϋπόθεση την ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, πλάτους 3,50 μ.
Ειδικά για την πλατεία Μοριχόβου και την πλατεία Κατούνη, παροτρύνονται οι ιδιοκτήτες των όμορων επιχειρήσεων, όπως καταθέσουν συλλογική πρόταση για την κατάληψη του χώρου.

ΠΛΑΤΕΙΑ και ΑΞΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Τροποποιείται προσωρινά η κανονιστική στην πλατεία Αριστοτέλους και διατίθεται επιπλέον χώρος, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο (Παράρτημα 1). Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις παρόδιες στοές, στα παρτέρια και στον κεντρικό χώρο της πλατείας.
Ομοίως με τις περιοχές των πλατειών στα Λαδάδικα, συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τα όμορα καταστήματα.
Στο τμήμα μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της αρχής του άξονα της οδού Αριστοτέλους, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο και μέχρι το κράσπεδο, και στο τμήμα της νησίδας μεταξύ των παρτεριών και του κρασπέδου. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός της παρόδιας στοάς, επί της οδού ήπιας κυκλοφορίας, και πέραν της προβολής του εκάστοτε καταστήματος.
Κατά μήκος του άξονα Αριστοτέλους, πρέπει να αφήνεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. σε κάθε πλευρά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα παρτέρια και εντός της παρόδιας στοάς.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΚΤΙΝΟΥ – ΖΕΥΞΙΔΟΣ
Στην περιοχή υπάρχει κανονιστική (408/18-3-2019 Α.Δ.Σ), σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ζώνες διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (κίτρινο χρώμα στο αναρτημένο διάγραμμα), ζώνη διέλευσης πεζών (γκρι χρώμα) και χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (μπλε χρώμα). Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις ζώνες διέλευσης πεζών, με απαραίτητη προϋπόθεση την πλάτους 1,50 μ. ελεύθερη διέλευση μεταξύ των εισόδων των οικοδομών και της ζώνης εκτάκτου ανάγκης.
Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΙ Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ
Ομοίως με την περιοχή Ικτίνου – Ζεύξιδος, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην ζώνη διέλευσης πεζών, αφήνοντας εγκάρσια ζώνη 1,50 μ. για την πρόσβαση στις εισόδους των οικοδομών από την ζώνη εκτάκτου ανάγκης.
Συνίσταται η κατάθεση συλλογικής πρότασης από τους ιδιοκτήτες των ΚΥΕ.

ΟΔΟΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Μόνο για το παραπάνω χρονικό διάστημα και μόνο για τα ΚΥΕ που ήδη λειτουργούν στο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας που έχει πεζοδρομηθεί, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή των προσόψεων των καταστημάτων και μέχρι τον κεντρικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος πρέπει να παραμένει ελεύθερος.

ΡΟΤΟΝΤΑ – ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους ελεύθερους χώρους της πλατείας, τηρώντας τις παραπάνω γενικές διατάξεις.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΙΚΗΣ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τόσο κατά μήκος του κρασπέδου, όσο και κατά μήκος του τοίχου του καταστήματος. Λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η στάθμευση επί της Λ. Νίκης, δεν υπάρχει απαίτηση για απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται ζώνη ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50 μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΟΥ

Στις περιοχές αυτές έχουν εκδοθεί κανονιστικές (2304/04-09-2018 και 839/12-06-2017 Α.Δ.Σ. αντίστοιχα). Όπου σε αυτές αναφέρεται ζώνη διέλευσης πεζών πλάτους 2,00 μ. αυτό μεταβάλλεται προσωρινά σε 1,50 μ.

ΟΔΟΙ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ, ΤΣΟΠΕΛΑ, ΔΙΑΛΕΤΤΗ, ΚΑΜΑΡΑ, ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,
ΜΟΡΚΕΝΤΑΟΥ

Στις οδούς αυτές δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, είτε λόγω πολύ στενών πεζοδρομίων, είτε βάσει κανονιστικών που έχουν εκδοθεί με Α.Δ.Σ. Για το παραπάνω χρονικό διάστημα, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με βάση τις γενικές διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 της παρούσας.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη λωρίδας εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50 μ. αξονικά και σύνδεση πλάτους 1,50 μ. με τις εισόδους πολυκατοικιών.

ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ – ΠΑΖΑΡ ΧΑΜΑΜ
Τροποποιούνται οι κανονιστικές που υφίστανται (1050/30-07-2018 και 1748/05-11-2012), σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Παράρτημα 1.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στην περιοχή έχει γίνει ανάπλαση και υφίστανται κανονιστικές διατάξεις με Α.Δ.Σ. (1053/30-07-2018 και 781/18-06-2018). Λόγω του ότι οι οδοί είναι διαμορφωμένοι σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, παραχωρείται για το παραπάνω χρονικό διάστημα επιπλέον χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Παράρτημα 1.

ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΑ (Χαριλάου)
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ. και μόνο στα καταστήματα που έχουν προβολή στην πλατεία.

ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ - ΛΥΚΑΟΝΟΣ
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πλακόστρωτο τμήμα με προϋπόθεση την δίοδο ελεύθερης διέλευσης πεζών πλάτους 1,50μ», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία