ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΚLEEMANN: Εξαγόρασε τέσσερις αγγλικές εταιρείες - Αγγίζει τζίρο 200 εκατ. ευρώ

Η αγορά των ΗΠΑ και η απόκτηση εταιρείας στη Νέα Υόρκη - Έμφαση στο R&D και την καινοτομία

 23/02/2023 07:00

ΚLEEMANN: Εξαγόρασε τέσσερις αγγλικές εταιρείες - Αγγίζει τζίρο 200 εκατ. ευρώ

Άννη Καρολίδου

Στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης μέσω εξαγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υλοποιεί η ΚLEEMANN, η οποία κατά την τελευταία τριετία απέκτησε τέσσερις (4) εταιρείες στην Αγγλία και μία (1) εταιρεία στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Ιούλιο του 2022, ίδρυσε μία ακόμη εμπορική θυγατρική, αυτή τη φορά στο Άαλστ του Βελγίου.

Για την επέκταση στο διεθνή στίβο, μέσω εξαγορών, η KLEEMANN επένδυσε συνολικά 18,5 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ενώ παράλληλα προωθεί την οργανική της ανάπτυξη δίνοντας μεγάλη έμφαση στο R&D και στην καινοτομικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, συνεργαζόμενη με ερευνητικά κέντρα παγκόσμιας εμβέλειας και προηγμένους τεχνολογικά βιομηχανικούς ομίλους.

Για την πορεία της KLEEMANN μίλησε στο makthes.gr ο γενικός διευθυντής του Ομίλου κ. Ιωάννης Σανιδιώτης, καταθέτοντας μία αισιόδοξη πρόβλεψη για το 2023, καθώς, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι με την αποκλιμάκωση του κόστους υλικών και της ενέργειας θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδό τζίρου και κερδοφορίας. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη άνω του 10%».

sanidiotis-photo.jpg

Η βορειοελλαδική βιομηχανία ανελκυστήρων, που ιδρύθηκε το 1983 από τους αδελφούς Νικόλαο και Μενέλαο Κουκούντζο, εισάγοντας, τότε, τεχνογνωσία από τη Γερμανία, έχει να επιδείξει πολλά success stories. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η KLEEMANN, έχει τη δική της θυγατρική στη Γερμανία, την KLEEMANN Aufzüge GmbH, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην γερμανική αγορά, στην οποία κατευθύνεται μέρος μόνο των χιλιάδων συστημάτων μηχανικών και υδραυλικών ανελκυστήρων που παράγει. 

Σημειώνεται ότι το 92% των συνολικών πωλήσεών της KLEEMANN αφορά εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν πριν 40 χρόνια

Η KLEEMANN, έθεσε το 1983 τις βάσεις της επιχειρηματικής της διαδρομής στο Κιλκίς, όπου άλλωστε βρίσκεται και το μεγάλο παραγωγικό της συγκρότημα. 

Σήμερα διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, στο Κουνσάν της ανατολικής Κίνας και στη Σερβία, assembly line στις εγκαταστάσεις της KLEEMANN Asansor στην Κωνσταντινούπολη και, εμπορικές θυγατρικές σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία. Στον Όμιλο απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 1.100 στην Ελλάδα.

Η ΚLEEMANN είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανελκυστήρων, που έχει ως στόχο να μεγαλώσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά του κλάδου.

Η συνολική παραγωγή της KLEEMANN σε ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων είναι περί τις 5.500 ανά έτος, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μηχανικοί ανελκυστήρες.

Περίπου το 80% των προϊόντων που συνολικά κατασκευάζονται σε εργοστάσια του ομίλου KLEEMANN, παράγεται στην Ελλάδα, στο συγκρότημα της ΒΙΠΕ Κιλκίς, ένα 10% στην Κίνα και ένα ακόμη 10% στη Σερβία, από την οποία τροφοδοτούνται οι όμορες αγορές.

Η KLEEMANN, από το 2000, που ίδρυσε τη θυγατρική της Τουρκίας, έδειξε ξεκάθαρα τον εξαγωγικό της προσανατολισμό κι όπως είπε ο κ. Σανιδιώτης, οι διεθνείς πωλήσεις που προ πενταετίας αντιπροσώπευαν το 85% των πωλήσεων, έχουν πλέον φτάσει στο 92%, παρότι αυξάνονται και οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά συνεπεία των σημαντικών επενδύσεων στον τουρισμό, της ανόδου των άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και γενικότερα της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι το 2022 το 79% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, το 15% στην Κίνα, την Ασία και χώρες του Ειρηνικού όπως η Αυστραλία, ενώ Βόρεια και Νότια Αμερική έχουν μερίδιο 6% στις εξαγωγές. Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχει ο Όμιλος της KLEEMANN στη Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Αυστραλία.

Eξαγορές σε Ευρώπη και Αμερική

«Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την οργανική μας ανάπτυξη, στρατηγικό μας στόχο αποτελεί και η ανάπτυξη μέσω εξαγορών», υπογράμμισε ο κ. Σανιδιώτης.

Για την KLEEMANN το Ην. Βασίλειο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πελάτη. Η εταιρεία το 2011 ίδρυσε την KLEEMANN Lifts UK, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές στην συγκεκριμένη αγορά για περισσότερα από 20 χρόνια. Προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στο Ην. Βασίλειο, την τελευταία τριετία εξαγόρασε τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις, τις : FOCUS LIFTS Ltd, LIFT SOURCE, Guideline Lift Services Ltd και Hoistway Ltd. Oι εταιρείες αυτές, σταδιακά, θα ενοποιηθούν κάτω από έναν επιχειρηματικό οργανισμό.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό εγχείρημα έγινε το 2021, όταν η KLEEMANN πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου και εξαγόρασε εταιρεία στη Νέα Υόρκη, την εμπορική DAY Elevator & Lift.

«Η εξαγορά αυτή», πρόσθεσε ο κ. Σανιδιώτης, «αποτελεί το πρώτο βήμα του Ομίλου στις ΗΠΑ καθώς στόχος είναι η ανάπτυξη στην Αμερικανική αγορά, μία αγορά ειδικών τεχνικών απαιτήσεων για την οποία σχεδιάστηκαν και παράγονται προϊόντα που θα εξάγονται από την Ελλάδα. Μάλιστα ήδη άρχισαν οι εξαγωγές μηχανικών και υδραυλικών ανελκυστήρων στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, μέσα στο 2022, έγινε μία ακόμη κίνηση ανάπτυξης εκτός Ελλάδος, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, όταν τον περασμένο Ιούλιο, ιδρύθηκε η θυγατρική στο Άαλστ του Βελγίου, η KLEEMANN Belgium.

To 2023, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου KLEEMANN, θα είναι η χρονιά της αφομοίωσης και ωρίμανσης των παραπάνω, πολλών, κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό.

Το 2022, μία χρονιά μεγάλων προκλήσεων

«Το 2022 ήταν μία χρόνια νέων προκλήσεων. Εκεί που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, η περαιτέρω αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η παγκόσμια ύφεση, συνέθεσαν μια δύσκολη εξίσωση που επηρέασε συνολικά τόσο τον κλάδο μας όσο και εμάς ως οργανισμό», επισήμανε ο κ. Σανιδιώτης.

«Tα αποτελέσματα μας για το 2022 δεν έχουν οριστικοποιηθεί. H εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπολογίζουμε μια oργανική αύξηση πωλήσεων περίπου 10% (με την ενσωμάτωση τζίρου από εξαγορές εκτιμάται πάνω από 25%), αλλά με συμπιεσμένα περιθώρια κερδοφορίας».

Σημειώνεται ότι το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της KLEEMANN ήταν 163,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του Ομίλου ήταν 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, αν οι υπολογισμοί επαληθευτούν, ο κύκλος εργασιών του 2022 θα διαμορφωθεί πάνω από 200 εκατ ευρώ.

«Για τo 2023 εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη άνω του 10%», πρόσθεσε ο κ. Σανιδιώτης.

Κίνα και η μεγάλη αγορά της Ανατολικής Ασίας

Στη δεκαετία του 2010 η KLEEMANN είχε κάνει τις πρώτες κινήσεις στην αγορά της Κίνας, που κατέληξαν στην ίδρυση της KLEEMANN China και, το 2019, στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης – άνω των 15 εκατ. ευρώ- για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν.

kleemann-china.jpg

Η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου, από το 2019 και μετά, βρέθηκε στο μάτι του υγειονομικού κυκλώνα με τον covid-19, την πανδημία που ταλαιπώρησε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε αναταράξεις και στην κινεζική οικονομία.

«Η πανδημία προκάλεσε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας , κάτι που σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο η Κίνα είναι μια πολύ μεγάλη αγορά και το μερίδιό μας σε αυτή είναι ακόμη μικρό. Λάβετε υπόψη ότι από τους τρεις ανελκυστήρες που εγκαθίστανται, στον κόσμο, οι δύο τοποθετούνται στην Κίνα. Οι προοπτικές ανάπτυξης δε παραμένουν εξαιρετικές, για τον πρόσθετο λόγο της εντεινόμενης αστικοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για αρκετές από τις μικρότερες αλλά εξίσου δυναμικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας», εξήγησε ο κ. Σανιδιώτης.

Η παραγωγή της KLEEMANN China κατευθύνεται στην κινεζική αγορά αλλά επίσης εξυπηρετεί και την αγορά της υπόλοιπης Νοτιοανατολικής Ασίας, χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες κ.α, ενώ σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται με ανελκυστήρες και η θυγατρική της Αυστραλίας.

Ο Όμιλος ΚLEEMAN είναι πολύ υπερήφανος για την KLEEMANN China η οποία, το 2022, έλαβε το βραβείο καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος στο διαγωνισμό Greater Suzhou Best Employer. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 260 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών εταιριών που ανήκουν σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους – που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Suzhou. 

Η αξιολόγηση έγινε βάσει αντικειμενικών κριτήριων που αφορούν στο μέγεθος κάθε εταιρείας και στις στρατηγικές/πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ συνυπολογίστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων καθώς και τα αποτελέσματα δημόσιας ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Για τον Όμιλο KLEEMANN, που είναι ένας διεθνής όμιλος, η παραπάνω διάκριση, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

R&D και έργα ειδικών απαιτήσεων

Ένας τομέας στον οποίο η KLEEMANN δίνει μεγάλη έμφαση, είναι το R&D, η έρευνα και ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων που γίνεται in house, αλλά και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και τεχνολογικά προηγμένους βιομηχανικούς εταίρους. Στο τμήμα R&D του ομίλου απασχολούνται 70 άτομα και, επιπλέον 10 άτομα, δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.

«Στην KLEEMANN είμαστε ειδικοί στα ειδικά έργα. Οι ανελκυστήρες μας βρίσκονται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, σε κτίρια γραφείων, logistics και data center, καθώς και σε αεροδρόμια, στάδια, εμπορικά κέντρα, θέατρα, βιομηχανίες, κρουαζιερόπλοια», είπε ο κ. Σανιδιώτης και έδωσε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από έργα σε εξέλιξη.

Στην Ελλάδα, 15 ανελκυστήρες KLEEMANN, θα εγκατασταθούν στο «Hub 26», το πρώτο πράσινο κτήριο που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη με πιστοποιητικό LEED GOLD. Στο συγκεκριμένο έργο η εταιρεία, είναι συνεργάτης των DIMAND και ΤΕΡΝΑ. Επίσης, ως συνεργάτης της ΤΕΚΑΛ, εγκαθιστά ανελκυστήρες στο απαιτητικό έργο της ανάπλασης της μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην εξωτερικό, ανελκυστήρες της εγκατασταθίστανται: στο νέο εργοστάσιο της Samsung στην Ουγγαρία, στις εγκαταστάσεις της Formula 1 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στα αεροδρόμια του St. Maarten στην Καραϊβική και στου Αλμάτι στο Καζακστάν.

Να σημειωθεί ότι ο ταχύτερος εγκατεστημένος ανελκυστήρας στην Ελλάδα βρίσκεται στον πύργο δοκιμών της KLEEMANN, στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 7μέτρα/δευτερόλεπτο.

Καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός

Τα τελευταία χρόνια η KLEEMANN έδωσε προτεραιότητα σε projects ψηφιακού μετασχηματισμού και, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Έγιναν επενδύσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογίας IoT στους ανελκυστήρες, σε έξυπνα συστήματα on-line παραγγελιών, σε σύγχρονα συστήματα λιτής παραγωγής.

Για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να κάνουν παραγγελίες ακόμη και μέσω του κινητού τους , χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα KLEEMANN.

Σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, δημιουργήθηκε το σύστημα ΙοΤ της KLEEMANN, το KLEEMANN Live. Η πλατφόρμα προσφέρει ποικίλες δυνατότητες στους πελάτες, συλλέγοντας δεδομένα από τους ανελκυστήρες σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα, την οποία οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα με τη χρήση υπολογιστή, smartphone ή tablet και να γνωρίζουν την κατάσταση των ανελκυστήρων τους.

Επιπλέον, το τμήμα R&D ανέπτυξε δύο νέα «έξυπνα συστήματα» Smarts Functions, τα ISE & PED:

Το σύστημα KLEEMANN ISE (Information on Safe Environment /Πληροφορίες για ασφαλή χώρο εντός του ανελκυστήρα) παρέχει πληροφορίες στους χρήστες του ανελκυστήρα σχετικά με την πλέον πρόσφατη χρήση αυτού, ενημερώνοντάς τους για την ποιότητα του αέρα εντός του ανελκυστήρα εξασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση του. Το συγκεκριμένο σύστημα ήταν και μία προστατευτική «απάντηση», στα προβλήματα που ανέκυψαν με την πανδημία.

Το σύστημα KLEEMANN PED (Passenger Emergency Detection / Σύστημα ανίχνευσης επιβαινόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) το οποίο, χρησιμοποιώντας έναν υπερσύγχρονο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης περιστατικού έκτακτης ανάγκης (όπως λιποθυμικό επεισόδιο). 

Το σύστημα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο άτομο, που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει είτε το κουδούνι έκτακτης ανάγκης του ανελκυστήρα, είτε το κινητό του τηλέφωνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η KLEEMANN, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Thess INTEC, ενώ συνεχίζει τη συνεργασία της με ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ.

Επίσης, μέσω των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων που υλοποιεί, συνεργάζεται τόσο με ερευνητικούς φορείς όπως το Laboratory for Manufacturing Systems and Automation (LMS, Πανεπιστήμιο Πατρών), το Fraunhofer FIT (Germany), το Tyndall National Institute (Ireland), το Cranfield University (UK) και το CNRS (France), όσο και με βιομηχανικούς εταίρους όπως η AIRBUS, η HANSE-AEROSPACE, η SIEMENS, η Boston Scientific SA, και η TELEVES μεταξύ άλλων.

Κατά την περίοδο αυτή συμμετέχει στα προγράμματα: MASTERLY ( ανάπτυξη ρομποτικών λύσεων στην παραγωγική διαδικασία), AGIMUS (σύστημα ανοικτού κώδικα, για το σχεδιασμό και έλεγχο ρομποτικών συστημάτων), Q-CONPASS (ρομποτικές μονάδες για ενίσχυση του ποιοτικού ελέγχου) OPTIMAI ( παραγωγή με τη χρήση τεχνολογιών AI και ψηφιακών διδύμων).

Όπως επισημάνθηκε, η σημασία της έρευνας που παράγεται μέσω των ερευνητικών έργων αποτελεί για την KLEEMANN κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, καθώς καταγράφει τη δυναμική και τις ανάγκες της εταιρείας.

Στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης μέσω εξαγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υλοποιεί η ΚLEEMANN, η οποία κατά την τελευταία τριετία απέκτησε τέσσερις (4) εταιρείες στην Αγγλία και μία (1) εταιρεία στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Ιούλιο του 2022, ίδρυσε μία ακόμη εμπορική θυγατρική, αυτή τη φορά στο Άαλστ του Βελγίου.

Για την επέκταση στο διεθνή στίβο, μέσω εξαγορών, η KLEEMANN επένδυσε συνολικά 18,5 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ενώ παράλληλα προωθεί την οργανική της ανάπτυξη δίνοντας μεγάλη έμφαση στο R&D και στην καινοτομικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, συνεργαζόμενη με ερευνητικά κέντρα παγκόσμιας εμβέλειας και προηγμένους τεχνολογικά βιομηχανικούς ομίλους.

Για την πορεία της KLEEMANN μίλησε στο makthes.gr ο γενικός διευθυντής του Ομίλου κ. Ιωάννης Σανιδιώτης, καταθέτοντας μία αισιόδοξη πρόβλεψη για το 2023, καθώς, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι με την αποκλιμάκωση του κόστους υλικών και της ενέργειας θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδό τζίρου και κερδοφορίας. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη άνω του 10%».

sanidiotis-photo.jpg

Η βορειοελλαδική βιομηχανία ανελκυστήρων, που ιδρύθηκε το 1983 από τους αδελφούς Νικόλαο και Μενέλαο Κουκούντζο, εισάγοντας, τότε, τεχνογνωσία από τη Γερμανία, έχει να επιδείξει πολλά success stories. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η KLEEMANN, έχει τη δική της θυγατρική στη Γερμανία, την KLEEMANN Aufzüge GmbH, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην γερμανική αγορά, στην οποία κατευθύνεται μέρος μόνο των χιλιάδων συστημάτων μηχανικών και υδραυλικών ανελκυστήρων που παράγει. 

Σημειώνεται ότι το 92% των συνολικών πωλήσεών της KLEEMANN αφορά εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν πριν 40 χρόνια

Η KLEEMANN, έθεσε το 1983 τις βάσεις της επιχειρηματικής της διαδρομής στο Κιλκίς, όπου άλλωστε βρίσκεται και το μεγάλο παραγωγικό της συγκρότημα. 

Σήμερα διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, στο Κουνσάν της ανατολικής Κίνας και στη Σερβία, assembly line στις εγκαταστάσεις της KLEEMANN Asansor στην Κωνσταντινούπολη και, εμπορικές θυγατρικές σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία. Στον Όμιλο απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 1.100 στην Ελλάδα.

Η ΚLEEMANN είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανελκυστήρων, που έχει ως στόχο να μεγαλώσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά του κλάδου.

Η συνολική παραγωγή της KLEEMANN σε ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων είναι περί τις 5.500 ανά έτος, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μηχανικοί ανελκυστήρες.

Περίπου το 80% των προϊόντων που συνολικά κατασκευάζονται σε εργοστάσια του ομίλου KLEEMANN, παράγεται στην Ελλάδα, στο συγκρότημα της ΒΙΠΕ Κιλκίς, ένα 10% στην Κίνα και ένα ακόμη 10% στη Σερβία, από την οποία τροφοδοτούνται οι όμορες αγορές.

Η KLEEMANN, από το 2000, που ίδρυσε τη θυγατρική της Τουρκίας, έδειξε ξεκάθαρα τον εξαγωγικό της προσανατολισμό κι όπως είπε ο κ. Σανιδιώτης, οι διεθνείς πωλήσεις που προ πενταετίας αντιπροσώπευαν το 85% των πωλήσεων, έχουν πλέον φτάσει στο 92%, παρότι αυξάνονται και οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά συνεπεία των σημαντικών επενδύσεων στον τουρισμό, της ανόδου των άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και γενικότερα της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι το 2022 το 79% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, το 15% στην Κίνα, την Ασία και χώρες του Ειρηνικού όπως η Αυστραλία, ενώ Βόρεια και Νότια Αμερική έχουν μερίδιο 6% στις εξαγωγές. Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχει ο Όμιλος της KLEEMANN στη Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Αυστραλία.

Eξαγορές σε Ευρώπη και Αμερική

«Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την οργανική μας ανάπτυξη, στρατηγικό μας στόχο αποτελεί και η ανάπτυξη μέσω εξαγορών», υπογράμμισε ο κ. Σανιδιώτης.

Για την KLEEMANN το Ην. Βασίλειο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πελάτη. Η εταιρεία το 2011 ίδρυσε την KLEEMANN Lifts UK, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές στην συγκεκριμένη αγορά για περισσότερα από 20 χρόνια. Προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στο Ην. Βασίλειο, την τελευταία τριετία εξαγόρασε τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις, τις : FOCUS LIFTS Ltd, LIFT SOURCE, Guideline Lift Services Ltd και Hoistway Ltd. Oι εταιρείες αυτές, σταδιακά, θα ενοποιηθούν κάτω από έναν επιχειρηματικό οργανισμό.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό εγχείρημα έγινε το 2021, όταν η KLEEMANN πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου και εξαγόρασε εταιρεία στη Νέα Υόρκη, την εμπορική DAY Elevator & Lift.

«Η εξαγορά αυτή», πρόσθεσε ο κ. Σανιδιώτης, «αποτελεί το πρώτο βήμα του Ομίλου στις ΗΠΑ καθώς στόχος είναι η ανάπτυξη στην Αμερικανική αγορά, μία αγορά ειδικών τεχνικών απαιτήσεων για την οποία σχεδιάστηκαν και παράγονται προϊόντα που θα εξάγονται από την Ελλάδα. Μάλιστα ήδη άρχισαν οι εξαγωγές μηχανικών και υδραυλικών ανελκυστήρων στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, μέσα στο 2022, έγινε μία ακόμη κίνηση ανάπτυξης εκτός Ελλάδος, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, όταν τον περασμένο Ιούλιο, ιδρύθηκε η θυγατρική στο Άαλστ του Βελγίου, η KLEEMANN Belgium.

To 2023, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου KLEEMANN, θα είναι η χρονιά της αφομοίωσης και ωρίμανσης των παραπάνω, πολλών, κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό.

Το 2022, μία χρονιά μεγάλων προκλήσεων

«Το 2022 ήταν μία χρόνια νέων προκλήσεων. Εκεί που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, η περαιτέρω αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η παγκόσμια ύφεση, συνέθεσαν μια δύσκολη εξίσωση που επηρέασε συνολικά τόσο τον κλάδο μας όσο και εμάς ως οργανισμό», επισήμανε ο κ. Σανιδιώτης.

«Tα αποτελέσματα μας για το 2022 δεν έχουν οριστικοποιηθεί. H εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Υπολογίζουμε μια oργανική αύξηση πωλήσεων περίπου 10% (με την ενσωμάτωση τζίρου από εξαγορές εκτιμάται πάνω από 25%), αλλά με συμπιεσμένα περιθώρια κερδοφορίας».

Σημειώνεται ότι το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της KLEEMANN ήταν 163,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του Ομίλου ήταν 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, αν οι υπολογισμοί επαληθευτούν, ο κύκλος εργασιών του 2022 θα διαμορφωθεί πάνω από 200 εκατ ευρώ.

«Για τo 2023 εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη άνω του 10%», πρόσθεσε ο κ. Σανιδιώτης.

Κίνα και η μεγάλη αγορά της Ανατολικής Ασίας

Στη δεκαετία του 2010 η KLEEMANN είχε κάνει τις πρώτες κινήσεις στην αγορά της Κίνας, που κατέληξαν στην ίδρυση της KLEEMANN China και, το 2019, στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης – άνω των 15 εκατ. ευρώ- για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν.

kleemann-china.jpg

Η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου, από το 2019 και μετά, βρέθηκε στο μάτι του υγειονομικού κυκλώνα με τον covid-19, την πανδημία που ταλαιπώρησε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε αναταράξεις και στην κινεζική οικονομία.

«Η πανδημία προκάλεσε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας , κάτι που σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο η Κίνα είναι μια πολύ μεγάλη αγορά και το μερίδιό μας σε αυτή είναι ακόμη μικρό. Λάβετε υπόψη ότι από τους τρεις ανελκυστήρες που εγκαθίστανται, στον κόσμο, οι δύο τοποθετούνται στην Κίνα. Οι προοπτικές ανάπτυξης δε παραμένουν εξαιρετικές, για τον πρόσθετο λόγο της εντεινόμενης αστικοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για αρκετές από τις μικρότερες αλλά εξίσου δυναμικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας», εξήγησε ο κ. Σανιδιώτης.

Η παραγωγή της KLEEMANN China κατευθύνεται στην κινεζική αγορά αλλά επίσης εξυπηρετεί και την αγορά της υπόλοιπης Νοτιοανατολικής Ασίας, χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες κ.α, ενώ σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται με ανελκυστήρες και η θυγατρική της Αυστραλίας.

Ο Όμιλος ΚLEEMAN είναι πολύ υπερήφανος για την KLEEMANN China η οποία, το 2022, έλαβε το βραβείο καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος στο διαγωνισμό Greater Suzhou Best Employer. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 260 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών εταιριών που ανήκουν σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους – που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Suzhou. 

Η αξιολόγηση έγινε βάσει αντικειμενικών κριτήριων που αφορούν στο μέγεθος κάθε εταιρείας και στις στρατηγικές/πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ συνυπολογίστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων καθώς και τα αποτελέσματα δημόσιας ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Για τον Όμιλο KLEEMANN, που είναι ένας διεθνής όμιλος, η παραπάνω διάκριση, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

R&D και έργα ειδικών απαιτήσεων

Ένας τομέας στον οποίο η KLEEMANN δίνει μεγάλη έμφαση, είναι το R&D, η έρευνα και ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων που γίνεται in house, αλλά και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και τεχνολογικά προηγμένους βιομηχανικούς εταίρους. Στο τμήμα R&D του ομίλου απασχολούνται 70 άτομα και, επιπλέον 10 άτομα, δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.

«Στην KLEEMANN είμαστε ειδικοί στα ειδικά έργα. Οι ανελκυστήρες μας βρίσκονται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, σε κτίρια γραφείων, logistics και data center, καθώς και σε αεροδρόμια, στάδια, εμπορικά κέντρα, θέατρα, βιομηχανίες, κρουαζιερόπλοια», είπε ο κ. Σανιδιώτης και έδωσε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από έργα σε εξέλιξη.

Στην Ελλάδα, 15 ανελκυστήρες KLEEMANN, θα εγκατασταθούν στο «Hub 26», το πρώτο πράσινο κτήριο που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη με πιστοποιητικό LEED GOLD. Στο συγκεκριμένο έργο η εταιρεία, είναι συνεργάτης των DIMAND και ΤΕΡΝΑ. Επίσης, ως συνεργάτης της ΤΕΚΑΛ, εγκαθιστά ανελκυστήρες στο απαιτητικό έργο της ανάπλασης της μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην εξωτερικό, ανελκυστήρες της εγκατασταθίστανται: στο νέο εργοστάσιο της Samsung στην Ουγγαρία, στις εγκαταστάσεις της Formula 1 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στα αεροδρόμια του St. Maarten στην Καραϊβική και στου Αλμάτι στο Καζακστάν.

Να σημειωθεί ότι ο ταχύτερος εγκατεστημένος ανελκυστήρας στην Ελλάδα βρίσκεται στον πύργο δοκιμών της KLEEMANN, στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 7μέτρα/δευτερόλεπτο.

Καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός

Τα τελευταία χρόνια η KLEEMANN έδωσε προτεραιότητα σε projects ψηφιακού μετασχηματισμού και, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Έγιναν επενδύσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογίας IoT στους ανελκυστήρες, σε έξυπνα συστήματα on-line παραγγελιών, σε σύγχρονα συστήματα λιτής παραγωγής.

Για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να κάνουν παραγγελίες ακόμη και μέσω του κινητού τους , χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα KLEEMANN.

Σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, δημιουργήθηκε το σύστημα ΙοΤ της KLEEMANN, το KLEEMANN Live. Η πλατφόρμα προσφέρει ποικίλες δυνατότητες στους πελάτες, συλλέγοντας δεδομένα από τους ανελκυστήρες σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα, την οποία οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα με τη χρήση υπολογιστή, smartphone ή tablet και να γνωρίζουν την κατάσταση των ανελκυστήρων τους.

Επιπλέον, το τμήμα R&D ανέπτυξε δύο νέα «έξυπνα συστήματα» Smarts Functions, τα ISE & PED:

Το σύστημα KLEEMANN ISE (Information on Safe Environment /Πληροφορίες για ασφαλή χώρο εντός του ανελκυστήρα) παρέχει πληροφορίες στους χρήστες του ανελκυστήρα σχετικά με την πλέον πρόσφατη χρήση αυτού, ενημερώνοντάς τους για την ποιότητα του αέρα εντός του ανελκυστήρα εξασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση του. Το συγκεκριμένο σύστημα ήταν και μία προστατευτική «απάντηση», στα προβλήματα που ανέκυψαν με την πανδημία.

Το σύστημα KLEEMANN PED (Passenger Emergency Detection / Σύστημα ανίχνευσης επιβαινόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) το οποίο, χρησιμοποιώντας έναν υπερσύγχρονο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης περιστατικού έκτακτης ανάγκης (όπως λιποθυμικό επεισόδιο). 

Το σύστημα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο άτομο, που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει είτε το κουδούνι έκτακτης ανάγκης του ανελκυστήρα, είτε το κινητό του τηλέφωνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η KLEEMANN, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Thess INTEC, ενώ συνεχίζει τη συνεργασία της με ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ.

Επίσης, μέσω των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων που υλοποιεί, συνεργάζεται τόσο με ερευνητικούς φορείς όπως το Laboratory for Manufacturing Systems and Automation (LMS, Πανεπιστήμιο Πατρών), το Fraunhofer FIT (Germany), το Tyndall National Institute (Ireland), το Cranfield University (UK) και το CNRS (France), όσο και με βιομηχανικούς εταίρους όπως η AIRBUS, η HANSE-AEROSPACE, η SIEMENS, η Boston Scientific SA, και η TELEVES μεταξύ άλλων.

Κατά την περίοδο αυτή συμμετέχει στα προγράμματα: MASTERLY ( ανάπτυξη ρομποτικών λύσεων στην παραγωγική διαδικασία), AGIMUS (σύστημα ανοικτού κώδικα, για το σχεδιασμό και έλεγχο ρομποτικών συστημάτων), Q-CONPASS (ρομποτικές μονάδες για ενίσχυση του ποιοτικού ελέγχου) OPTIMAI ( παραγωγή με τη χρήση τεχνολογιών AI και ψηφιακών διδύμων).

Όπως επισημάνθηκε, η σημασία της έρευνας που παράγεται μέσω των ερευνητικών έργων αποτελεί για την KLEEMANN κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, καθώς καταγράφει τη δυναμική και τις ανάγκες της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία